iPon Cikkek

HyperX Savage SSD: remek teljesítmény kedvező áron?

Dátum | 2015. 07. 28.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | ADATTÁROLÁS

A HyperX idén áprilisban mutatta be legújabb SSD sorozatát, amely a HyperX Savage nevet viseli. A remek ár/teljesítmény arányt ígérő SSD sorozatról megjelenése kapcsán már beszámoltunk, most pedig a cég hazai képviseletének hála közelebbről is szemügyre vehettük az új széria egyik tagját.
A legnagyobb népszerűségnek valószínűleg a család kisebb tagjai örvendhetnek majd, így mi is a 240GB-os példányt kaptuk kézhez. Mielőtt azonban még belevágnánk a tesztelésbe, feltétlenül érdemes tisztázni az alapokat – lássuk is, mi is lapul a dizájnos fémházon belül. HyperX Savage – A csomag tartalma
Az SSD meghajtó kompakt csomagban érkezik, amelynek belsejében egy elegáns kis szivacságyban foglalt helyet a főszereplő. A csomagolás szinte a felsőkategóriát idézi, ami kellemes meglepetés volt.
Az SSD meghajtó alatt egy 2,5 milliméter vastag műanyag keretet találunk, ami azért hasznos, mert segítségével a 7 milliméter magas SSD meghajtó szabványos, 9,5 milliméter magas adattárolóvá alakítható, így nem fog lötyögni egy ekkora bővítőhelyen.
A polifoam-szerű szivacsréteget eltávolítva néhány dokumentációt találunk, amelyek közül az egyik egy kuponcédula: a rajta található kód segítségével ingyenes Acronis TrueImage HD szoftverhez juthatunk, ami több szempontból is hasznos. Egyrészt meglévő merevlemezünk tartalmát könnyedén az SSD-re klónozhatjuk vele, másrészt akár adatmentésre is használható, hisz bármikor készíthetünk komplett lemezkép-fájlt az SSD adott partíciójáról, vagy éppen a komplett meghajtóról is.
A Savage SSD dizájn tekintetében egy rettentően vagány, fiatalos köntöst kapott, cserébe viszont egy kicsit nehezebb az átlagnál (de csak néhány tucat grammról beszélünk). A Savage SSD mellé megkapjuk a beszereléshez szükséges csavarokat, illetve egy fém rögzítő keret is a csomag részét képezi – utóbbival könnyedén beszerelhető a termék egy szabványos 3,5 hüvelykes bővítőhelyre. A fentiek mellett jár még egy HyperX matrica is, viszont mást már tényleg nem rejt a doboz.
Az újdonság extrákkal megpakolt kivitelben is elérhető: ahhoz a kiadáshoz jár csavarhúzó, SATA adatkábel, USB 3.0-s kábel, USB 3.0-s külső adattároló ház, illetve 2,5 milliméter magas műanyag keret is. Ennek persze ára van, ahogy az majd cikkünk végén kiderül.
HyperX Savage – Górcső alatt a belső Az új SSD család tagjai középkategóriás megoldásoknak tekinthetőek, amelyek a HyperX Fury modelleknél gyorsabbak, de a csúcskategóriás HyperX Predator sorozat tagjaitól azért kellő mértékben elmaradnak, hogy ne rontsák a nagytestvér érvényesülési lehetőségeit.
A 2,5 hüvelykes formátumú, mindössze 7 milliméter magas HyperX Savage SSD meghajtók SandForce helyett Phison gyártmányú SSD vezérlőt alkalmaznak, amihez MLC típusú NAND Flash memóriachipek kapcsolódhatnak, méghozzá maximum nyolc darab NAND Flash csatornán keresztül. A Phison PS3110-S10-es vezérlő egy négymagos megoldás, amely hatékonyan bánik saját erőforrásaival. Az SSD vezérlő három processzormagját csak és kizárólag NAND Flash menedzsmenttel kapcsolatos feladatokra használhatja a rendszer – itt egyebek mellett a hulladékgyűjtő és elhasználódás-kiegyenlítő algoritmusok futtatására kell gondolni, amelyek az összteljesítmény szempontjából nagy jelentőséggel bírnak. A negyedik processzormag pedig az adatmozgatással kapcsolatos feladatokat koordinálja, vagyis az I/O műveletek végrehajtásáért felel. Ez a módszer azért előnyösebb a rivális megoldásokhoz képest, mert segítségével a tárhely telítődésével is viszonylag egyenletes sebesség elérésére van mód: kisebbek a teljesítmény-kilengések, ami javítja a rendszer teljesítményét.
Maga az SSD vezérlő 55 nm-es CMOS gyártástechnológia alkalmazása mellett készül, és az MLC mellett a TLC típusú NAND Flash memóriachipek kezelésére is képes, gyorsítótárként pedig DDR3-as DRAM-ot használ – az adott gyártó döntésének megfelelő kapacitással. Az adatvédelemről és az adatbiztonságról végponttól végpontig terjedő adattitkosítás, valamint 120bit/2KB BCH ECC támogatás gondoskodik, sőt, a repertoárban SmartECC névre keresztelt hibajavító algoritmus is lapul, ami a hagyományos ECC keretén belül javíthatatlan lapokat RAID ECC eljárás segítségével próbálja helyreállítani.
Tesztünk főszereplője a Phison PS3110-S10-es SSD vezérlő mellett 19 nm-es csíkszélességgel gyártott Toshiba A19-es MLC NAND Flash memóriachipeket tartalmaz – utóbbiakból 16 darab 128 Gb-es példány található a termék nyomtatott áramköri lapján. Ez ugyan 256 GB-nyi tárhelyet jelent, ám az over-provisioning miatt 16 GB-nyi tárhelyet az SSD vezérlő foglal le magának. A gyorsítótár szerepét DDR3L-1600 MHz-es memóriachip tölti be a Savage-ben, amely a Nanya műhelyében készült, kapacitása pedig 256 MB. Az SSD vezérlő natív SATA csatolófelület támogatással bír, illetve a SATA szabvány 3.2-es kiadását is támogatja. A vele felszerelt SSD meghajtók SATA 6 Gbps-os csatolófelülettel rendelkeznek, amelynek képességeit elég hatékonyan ki tudják használni, hisz a termék MLC NAND Flash memóriachipekkel karöltve 550 MB/s-os maximális folyamatos olvasási- és 530 MB/s-os maximális folyamatos írási tempót biztosít. 4K-s blokkokkal való műveletek alkalmával olvasás esetén 100 000, írás esetén pedig 90 000 I/O művelet elvégzésére képes a vezérlő egyetlen másodperc leforgása alatt. A teljesség igényét szem előtt tartva lássuk, milyen tulajdonságokkal rendelkeznek a HyperX Savage család tagjai:
A szereplők A HyperX Savage mellé egy Samsung 850 EVO és egy Kingston SSDNow V300-as SSD meghajtót társítottunk a tesztek alkalmával. Igyekeztünk ár és népszerűség alapján kurrens termékekkel összehasonlítani a HyperX újdonságát. A V300 a belépőszint a Savage-hez képest, míg az EVO az igazi konkurencia.
Az SSD meghajtók pontos tulajdonságait, illetve aktuális kiskereskedelmi áraikat az alábbi táblázat összegzi.
Tesztkonfiguráció A tesztben szereplő SSD meghajtók az elérhető legfrissebb firmware-t alkalmazták, a tesztrendszeren pedig a legfrissebb driverek, illetve minden frissítéssel ellátott operációs rendszer dolgozott. A konfiguráció az alábbi komponensekből állt: • Alaplap: Gigabyte Z97-D3H rev 1.1 • Processzor: Core i3-4160 • Rendszermemória: 2 x 4 GB Kingston HyperX Fury DDR3-1866 MHz • Adattárolás: - Western Digital Caviar Black 500 GB (SATA 6 Gbps; 7200 RPM) - HyperX Savage 240 GB - Samsung 850 EVO 240 GB - Kingston SSDNow V300 240 GB • Tápegység: Cooler Master V850 • Számítógépház: Cooler Master Test Bench • Processzorhűtő: Gyári Intel CPU hűtő • Operációs rendszer: Windows 8.1 Pro x64
ATTO Disk Benchmark v2.47 A népszerű tesztprogramot nem csak a különböző SSD tesztek készítői használják rettentően szívesen, de maguk az SSD gyártók is előszeretettel hivatkoznak friss termék bejelentésekor arra, pontosan milyen sebesség elérésére képes a termék az ATTO Disk Benchmark tesztjében. Az alkalmazást szokás szerint most is kétféle módon futtatjuk: első körben megnézzük, milyen sebességek elérésére képesek a mezőny tagjai 4-es szintű lekérdezési mélység esetén (QD4), majd ezután azt is megvizsgáljuk, változik-e a kép, ha a lekérdezési mélység szintjét 10-re emeljük. Lássuk először a QD4-es eredményeket. Íme:
A tesztek egyértelmű, megkérdőjelezhetetlen Savage fölénnyel zárultak, de a második helyet azért meg tudta kaparintani a Samsung méltán népszerű 850 EVO SSD-je. A Savage a korábbi nagy kedvenchez, az SSDNow V300-as sorozat 240 GB-os tagjához képest mindenképpen előrelépést jelent – a javulás helyenként igazán jelentős.
Arányok tekintetében a lekérdezési mélység növelésével sem történt drámai változás: a sorrend maradt, a Savage uralja a mezőnyt, igaz, a 850 EVO nincs sokkal lemaradva. Azt azért leszögezhetjük, hogy az eddigi tesztek alapján 4K-s olvasási sebesség terén jelentősen jobb a Savage, mind az SSDNow V300.
CrystalDiskMark 4.1.0 x64 Ez a tesztprogram szintén nagy népszerűségnek örvend, így számos gyártó alkalmazza termékeinek népszerűsítésére. A tesztprogram legfrissebb alkalmazásában szokás szerint most is a 0Fill beállítást választva teszteltünk. Az alábbi eredmények születtek:
A CrystalDiskMark már más képet fest a mezőnyről, mint az ATTO Disk Benchmark: 4K-s írási teljesítmény tekintetében a 850 EVO mutatkozott jobbnak, míg 4K-s olvasás terén alaposan fordul a kocka. Folyamatos írási- és olvasási tempó terén mindkét esetben a Samsung terméke bizonyult jobbnak.
AS SSD Benchmark 1.8.5636.37293
A kép az AS SSD Benchmark alatt még árnyaltabb lett: folyamatos írási- és olvasási tempó tekintetében a 850 EVO és a Savage szinte ugyanazt a szintet képviseli, azonban ennél sokkal meglepőbbek a 4K-s tesztek eredményei. A Savage 4K-s olvasás esetén csak a második lett, 4K-s írás alkalmával pedig az utolsó helyre szorult. A 4K-64Thrd, azaz a 64 szálon futó 4K-s teljesítménytesztnél már visszaállt a korábban látott sorrend – a Savage visszatért az élre. Hogy a Copy benchmark is hasonló képet fest-e a mezőnyről? Az alábbiakból kiderül:
A fentiek után meglepő, de a Samsung 850 EVO SSD meghajtója zsebelte be az elsőnek járó előkelő címet. A Savage azért az SSDNow V300-at magabiztosan legyőzte, de a kép így is meglehetősen fura.
Anvil's Storage Utilities 1.1.0 Ebben a tesztprogramban kétféle módon végeztük el a teszteket: első körben 0Fill beállítást alkalmaztunk, majd 100%-osan tömöríthetetlen adatokkal is megnéztük, milyen sebességre képesek az egyes SSD meghajtók, így reményeink szerint részletes képet kaphatunk.
A fentiekhez igazából túl sok kommentárt nem érdemes fűzni: ez a tesztprogram a Samsung 850 EVO SSD-nek feküdt jobban.
PCMark 08 – Storage Test Suite A Futuremark népszerű tesztprogramjában csak az adattároló rendszer teljesítményét vizsgáló tesztcsokrot indítottuk el, ami alkalmanként majdnem 2 órán keresztül ketyegett a tesztrendszeren.
Pontszám és adatátviteli sávszélesség tekintetében a Samsung 850 EVO lett a tesztgyőztes, utóbbi tesztnél elég magasan, míg az összpontszámot nézve igazából hibahatáron belül vannak a versenyzők.
Fájlmásolással kapcsolatos tesztek A tesztprogramok mellett úgy gondoltuk, érdemes saját magunk által végzett fájlmásolási tesztekben is meggyőződni róla, vannak-e különbségek az egyes SSD meghajtók között, és ha vannak, mekkorák. Annak érdekében, hogy az egyes versenyzőket sávszélesség-limit nélkül, maximális hatékonysággal kiszolgálhassuk, létrehoztunk egy RAMDISK meghajtót, ami a rendszermemóriából táplálkozott. A tesztek során az írási és az olvasási sebességek mellett azt is vizsgáltuk, hogyan teljesítettek a versenyzők, ha meghajtón belül, egyik mappából a másikba kell tartalmakat átmásolni.
Meghajtón belüli másolások alkalmával a 850 EVO bizonyult jobbnak, ám írás és olvasás tekintetében már vegyes volt a kép. Míg írás esetén a Savage SSD teljesített jobban, addig olvasás alkalmával a 850 EVO eredményei lettek jobbak.
Verdikt A HyperX Savage összességében jól teljesített a tesztek során, ám a meglehetősen vegyes kép miatt nem lehet kimondani, hogy jobb, mint a Samsung 850 EVO. Egyes tesztekben a Samsung, másokban a HyperX SSD meghajtója volt jobb, így a nyers teljesítmény alapján nehéz egyértelműen dönteni. Szerencsére vannak egyéb adalékok is.
A 240 GB-os HyperX Savage egyrészt picivel olcsóbb, mint a 250 GB-os Samsung 850 EVO, másrészt viszont hátrányban van riválisával szemben, hisz 5 év helyett csak 3 év garanciát vállal rá gyártója. A HyperX Savage felé billenti a mérleg nyelvét, hogy jár hozzá adatmentő- és HDD klónozó szoftver, méghozzá a neves Acronis TrueImage HD személyében, valamint papíron az SSD strapabírósága is sokkal nagyobb, mint riválisáé: 75 TB helyett 306 TB.
Upgrade Bundle KIT
Összességében azt kell mondjuk, hogy a HyperX Savage egy nagyon jó meghajtó, ami bár egyértelműen nem tudja legyőzni legnagyobb riválisát, azért láthatóan párban van vele, és megvannak a jó pontjai. Nem kérdés, hogy ha a 850 EVO anno megkaphatta az ajánlott plecsnit, akkor a Savage-nek is jár, megérdemli.
A tesztben szereplő Kingston SSD meghajtókat a Kingston hazai képviselete bocsátotta rendelkezésünkre, amiért ezúton is szeretnénk köszönetet mondani! Hasznos hivatkozások: • A gyártó hivatalos weboldala • iPon Webshop
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

23. cronp
2015.07.28. 10:02
Én pont most állok ssd vásárlás elött és a 850 evo meg a Savage között vacilálok (de 120gb-s változatból)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
22. Riddick77
2015.07.28. 10:03
http://ssd.userbenchmark.com/Compare/Samsung-850-Evo-250GB-vs-Kingston-HyperX-Savage-240GB/2977vs3494

A Samsung sok helyen jóval gyorsabb és 2 évvel több a garancia rá.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2015.07.28. 10:23
azért ennél árnyaltabb a kép:

Samsung
Előnyök: több gari idő, ált. gyorsabb olvasás
Hátrányok: TLC, drágább

HyperX
Előnyök: olcsóbb, MLC, ált. gyorsabb írás, több mint 3x élettartam
Hátrányok: kevesebb gari idő, ált. lassabb olvasás

Plusz ott van az a tény is, hogy a 840EVO körül mekkora mizéria volt, ami elvileg ezt a sorozatot nem szabadna érintenie, múltkorokban viszont mégis lehetett egyes fórumokon olvasni, hogy bizony a 850EVOk esetében is előfordul megmagyarázhatatlan lassulás.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
20. worxland
2015.07.28. 11:28
"mégis lehetett egyes fórumokon olvasni, hogy bizony a 850EVOk esetében is előfordul megmagyarázhatatlan lassulás." - linkelj be akár egyet is
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2015.07.28. 11:46
http://www.tomshardware.co.uk/answers/id-2631500/samsung-850-evo-500gb-slowdown-months.html

fanboy much?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. NTomi
2015.07.28. 12:46
Lehet én nézek el valamit, de a Samsunghoz sem jár már 5 év gari...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. subvoice
2015.07.28. 12:55
A V300 NAND trükközés óta a Kingston nálam diszkvalifikálta magát az SSD piacon. Pont van egy 240-es V300-am, AS SSD olvasás írás 180/130 MB/s, elérési idők 0,3/0,4 msec... Több gépben is, ahol más SSD-k rendesen teljesítenek. Szégyen, gyalázat.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. ChoSimba subvo...
2015.07.28. 13:55
Nálam is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. Vikitorony
2015.07.28. 14:26
2. oldalon:
"utóbbiakból 16 darab 64 Gb-es példány található a termék nyomtatott áramköri lapján. Ez ugyan 256 GB-nyi tárhelyet jelent,"

Kéretik javítani, mert 16 x 64 = 1024; 1024 / 8 = 128 GB, tehát a tesztben szereplő SSD-n vagy 16 db 64 Gbites chip van, vagy pedig 256 GB a kapacitása, de ez a két tulajdonság kiüti egymást.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. J.o.k.e.r Vikit...
2015.07.28. 23:47
Köszi a figyelmeztetést!
Elírás volt, természetesen nem 64 Gb-es, hanem 128 Gb-es memóriachipek vannak a PCB-n. Javítottam!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. zsigaa94
2015.07.29. 11:01
Engem meggyőzött a kis sata2-es seagate után biztos nagy lépés lesz.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. tibaimp
2015.07.29. 13:47
"...papíron az SSD strapabírósága is sokkal nagyobb, mint riválisáé: 75 TB helyett 306 TB...." -- én ezen nem csodálkoznék, mivel a samu TLC csipes, míg a másik MLC-s.

Biztos, hogy MLC-s ssd-t vennék, megjegyzem az is van...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. mikej95
2015.07.29. 19:37
10,77 TB írás van a mostani Samsung 830-amon, pedig mindig megy(elvégre azon van az OS) , rajta van Minecraft, 2 GB le van hasítva virtuális memóriának (egyes játékok/programok becsinálnak, ha nincs), legutóbbi reinstall óta rajta van a temp mappa is (utorrent azért nem oda pakol), aztán már eleve használtan vettem.
Otthoni felhasználásra az 5 év gari megéri a +2-5000 Forintot, a garantált 75TB-s limitet nem nagyon éri el az ember, vezérlő, nyák, memória chip random hibája sokkal valószínűbb, mint a cella öregedés miatti elhalálozás. MLC SSD-m van, de szerintem simán vállalható a TCL is. Egy szerverben viszont hamar "elkopna" egy ilyen megoldás.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. mikej95
2015.07.30. 01:05
Pont ezt mondom én is. Kis ésszel (vagy még kevesebbel) az a 75 TB elérhetetlen távlat a garanciaidőn belül.

A RAID pedig jó móka, csak a legtöbb ember nem engedheti meg magának az egyest sem. Marad a felhő a fontos dolgoknak és pár tucat dvdr.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. nigrablack mikej...
2015.07.30. 10:00
"Marad a felhő a fontos dolgoknak és pár tucat dvdr."

Felkacagtam, mennyire másképp gondolkozom én erről
Bár valószínű, hogy a fontos dolgot sem ugyanúgy definiálom, mint te.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. ZoliS
2015.07.30. 22:35
http://ipon.hu/hir/utos_samsung_ssd_meghajtok_uzleti_felhasznaloknak/34385

SM863 kicsit strapabíróbbnak tűnik számomra...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2015.07.31. 10:53
Annak $0,75/GB az ára, ennek meg $0,5/GB, ami nem kevés különbség.
Az üzleti felhasználásra van, ez meg a consumer piacra. Nem túl sok értelme van a két terméket összehasonlítani.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. ZoliS FaL
2015.07.31. 16:13
Hogyne lenne értelme?! Egyiket hétszer tovább használhatod, kicsivel több pénzért. Ezeket az SSD-ket kicsit meghajtod már mehetnek is a kukába
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Insignia
2015.08.03. 14:31
Meghajtottam és viszonylag jól viseli
2 x Samsung 850 EVO 250GB RAID0
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2015.08.03. 22:44
Azt hiszem mást jelent számunkra a meghajtás... Futtass írást-olvasást igénylő műveleteket úgy 1-2 hétig megállás nélkül. Bár az SSD raid0 kombó gyorsan elárulta, hogy nem vagy százas.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Asagrim ZoliS
2015.08.03. 22:52
http://s5.postimg.org/7s9zajabb/screenshot_261.png

Ha jól számoltam nincs 2 éves.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2015.08.03. 23:00
És mire használod, ha szabad kérdezni?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Asagrim ZoliS
2015.08.03. 23:04
Sima rendszerlemez a Windóz alatt, csak a rendszer van rajta, meg a programjaim!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!