iPon Cikkek

Ideapad U400: Megérkezett a Lenovo MacBookja

Dátum | 2012. 04. 25.
Szerző | Alvin_ti4200
Csoport | NOTEBOOK

„MacBookot szeretne, de nem akar MacBookot venni?” – valahogy így is kezdődhetne a Lenovo legújabb reklámkampánya, amely az U400-at népszerűsíti, és az összehasonlítás nem lenne alaptalan. A legújabb Ideapad túllép minden olyan sztereotípián, amely eddig a vállalat otthoni felhasználóknak szánt családját érinthette, igaz, jelen pillanatban messze ez a legdrágább készülék a portfólión belül. Az U400-at a cég elsősorban az elegánsabb kinézetet kedvelő, tehetős fiataloknak szánja, tehát nagyjából azonos a célközönség az Apple MacBook Pro-jával.


A különbség viszont elég markáns, hiszen az U400 jóval olcsóbb gép, annak ellenére, hogy minőségileg várhatóan nem sokkal marad majd el a szóban forgó Apple masinától. A tesztkészülék a Magyarországon megvásárolható példányok közül a legolcsóbb, nem véletlenül, hiszen úgy gondoljuk, hogy az Apple brand van annyira felkapott, hogyha a MacBook Pro árát megközelíti bármilyen hasonló készülék, akkor a többség az Apple portékája mellett teszi le a voksot. Éppen emiatt kértük be a legolcsóbb változatot, amely teljesítményben alig marad el a nála 40 ezerrel drágább verziótól, így várhatóan a magyar piacon is inkább ez lesz népszerű.


Az U400 úgy tud könnyebb lenni a MacBook Pro-nál, hogy közben nagyobb kijelzővel rendelkezik. Bár manapság egyre több gyártónál divat, hogy bizonyos modelljeiről elhagyja a korosodónak számító optikai meghajtót, a Lenovo-nál úgy döntöttek, hogy nem csak, hogy megtartják, de – hasonlóan a MacBook Pro-hoz – tálca nélkülivé is alakítják. A hardvert nem sajnálták az U400-ból, már az olcsóbbik kivitel is erős processzort és nagy merevlemezt tudhat magáénak, a Radeon HD7450M pedig látatlanban is erősebbnek tekinthető, mint az Apple 13”-os gépében lévő Intel HD Graphics 3000-es videokártya. Természetesen az USB 3.0 ma már egyre inkább alap dolognak számít, a hatcellás akkumulátor viszont hízhatott volna még egy kicsit, a szokásos 48 Wh-s kapacitással az átlagos üzemidő vélhetően nem nagyon fog három-négy óra fölé menni. Örültünk ugyanakkor a három éves jótállásnak, hiszen a már sokat emlegetett MacBook Pro-nál mindössze egyetlen esztendőt kapunk bő 100 ezer forinttal vastagabb árcédula mellett.


Joggal merül fel a kérdés, hogy miért emlegetjük ennyit az Apple méltán sikeres modelljét, amikor megannyi más 13-14”-os gép van ebben a kategóriában. Nos, ha a bevezető kép nem lenne elég, hogy felfigyeljünk a hasonlóságra, akkor érdemes a kezünkbe venni a dobozt és szépen lassan felfedezni annak tartalmát. Bár mágneses töltő csatlakozót és levehető csatlakozófejet nem kapunk, az elrendezés és a színvilág viszont kísértetiesen emlékeztet minket „valamire”. A tartalom ugyanakkor semmivel nem bővebb, mint máskor, azaz a dokumentáción kívül gyakorlatilag csak a minimálisan szükséges dolgokat kapjuk meg, a rendszert a rejtett partícióról tudjuk visszaállítani, külön lemez erre a célra nincs.

A hűtőrendszer elég jól végzi a dolgát, függetlenül attól, hogy integrált vagy dedikált videokártyát használunk. Üresjáratban a processzor alig 40 fokos, de maximális terhelés mellett se hevül 80 foknál tovább. Az utóbbi nem tekinthető igazán jó értéknek, ugyanakkor nem árt megjegyezni, hogy eközben a zajszint teljesen elviselhető tartományban mozog, a terhelés megszűnésével rögtön elhallgat a ventillátor és alacsonyabb fordulatszámra kapcsol. Átlagos használat mellett az U400 viszonylag kevés zajt csap és ez mindenképpen jó. Az egybefüggő alumínium burkolatnak és a speciális lélegző billentyűzetnek köszönhetően maga a váz se nagyon melegszik át, még maximális terhelés mellett sem.


A Windows pontszámok átlagosnak mondhatók, egyedül a processzor az, amely kiemelkedik a mezőnyből. Jó hír, hogy mind az integrált, mint a dedikált videokártyát használni tudjuk, rossz hír ugyanakkor, hogy az AMD nagyon úgy fest, hogy végleg lemondott a klasszikus váltási módszerről, így nem találjuk meg azt a dedikált kapcsolót, amellyel megmondhatjuk a rendszernek, melyik kártyát részesítjük előnyben. Ennél fogva a driver automatikusan rendeli hozzá az alkalmazásokhoz a különböző VGA-kat, de ezen természetesen változtathatunk. A 4 GB memória, ahogy az manapság lenni szokott egyetlen modulként foglal helyet a notebookban, így a 8 GB-ra való bővítés könnyedén megoldható egy másik hasonló modullal. A Radeon HD7450M személyében egyébként egy átnevezett HD6470M-et tisztelhetünk, azaz a belépő kategória egyik leglassabb versenyzőjével van dolgunk.

A termetes, 750 GB-os kapacitással büszkélkedő Toshiba merevlemez igencsak tempósan dolgozik, nem is gondolná az ember, hogy mindössze 5400-at pörög percenként. Zajszintje gyakorlatilag nulla és a 23 fokos teszthelységben se nagyon tudtuk elérni, hogy a HDD 40 fok fölé melegedjen. Partícionálás szempontjából a Lenovo emberei nem voltak túl fantáziadúsak, ugyanis a 30 GB-os másodlagos meghajtón kívül a maradék nagyjából 670 GB-ot egyetlen rendszer meghajtón hagyták.

Bár a hangszórók milyenségét nem veri nagydobra a gyártó a marketing anyagban, mi azért megemlítenénk, hogy film- és sorozatnézős olvasóink díjazni fogják a rejtett sztereó hangszórók hangtisztaságát, még ha a mélyhangoktól el is kell búcsúzniuk.


Az U400-as Ideapad kétség kívül kinézetével kelti a legnagyobb feltűnést, amely nem véletlen. A MacBook Pro-ra hajazó alumínium ház már távolról is ismeretlen ismerősöket szerez bármelyik multinál, ráadásul a kopírozás annyira jól sikerült, hogy néhol azért felfedezhető maradt egy-két olyan dolog, amelyről könnyedén beazonosíthatjuk a magunk előtt látható készülék igazi gyártóját. No, nem az egybefüggő alumínium hátlap, amelyet levenni otthon szinte lehetetlen, ezáltal az akkumulátort, a memóriát és a merevlemezt sem tudjuk cserélni, ha szükség lenne, így aki SSD-ben gondolkodik, annak vállalkozó szellemre vagy nagyobb bukszára lesz szüksége, ha nem akar a szervizhez fordulni segítségért. A fém fedőlap már árulkodó, nem csak az egyértelmű felirat, hanem az anyagminősége miatt is. Bizonyos Ideapad modelleknél eddig se volt probléma az anyagválasztással, az Edge széria drágább tagjai például kifejezetten az élmezőnybe tartoznak saját kategóriájukon belül. A zsanér is a tartósság illúzióját kelti, az átlagnál biztos, hogy jóval tovább is fogja bírni. A jót másolni nem bűn, így üdvözítő, hogy az eltűnő zárak korában a Lenovo egy mágneses megoldást képes volt beletenni az U400-ba.


Nem üzleti felhasználásra szánt gépeknél igencsak ritka az olyan kiváló billentyűzet, mint amilyen az Ideapad U400-é. Korábban már említettük, hogy ún. lélegző klaviatúrával van dolgunk, amely a gyakorlatban annyit jelent, hogy a gombok körül van egy kis rés, ahol bejut a levegő a kezünk felől, alatta pedig úgy van kialakítva a gombsor alátámasztása, hogy át is eressze azt, így a gyártó szerint a gépben lévő alkatrészek valamivel hűvösebbek, mint eme megoldás nélkül. Ha ezt nem is igazán tapasztaltuk (bár meg kell hagyni, az üresjárati hőmérséklet valóban nem túl magas), a viszonylag alacsony zajszintben könnyen lehet, hogy szerepe van. Sajnos az egyik legjobb dolgot sikerült lehagyni a gépről, ez pedig a háttérvilágítás. Reméltük, hogy a nagy másolgatásban ezt se felejtik ki a Lenovo-nál, de úgy látszik, nem akartak sűrűn a bíróság közelébe menni.


A touchpadot azért megcsinálták üvegből, reménykedve, hogy ebbe talán még nem köt bele az Apple és nagyon helyesen tették, ugyanis az U400 tapipadja valóban remekül használható. Érzékenységét ugyan szokni kell (mert hiába állítható, valójában egyik pont sem maradéktalanul kényelmes a csúszkán), de minden más területen tökéletes társunk lesz. Meglepő volt ugyanakkor tapasztalni, hogy az előtelepített Google Chrome böngésző volt az egyetlen olyan alkalmazás, ahol nem működött a kétujjas görgetés. Sajnos a helyi menüt (alias jobb gomb) se két- se háromujjas pöccintéssel nem tudjuk kiváltani.


Csatlakozókból viszonylag rosszul áll az U400, ha a kategória többi tagjával és nem direktben a MacBook Pro-val hasonlítjuk össze, ugyanis mind az analóg video kimenet, mind az eSATA, mind az Express Card hiányzik róla, bár ebből valószínűleg egyik se lesz nagy érvágás. Bár szoftveresen is elindítható a rendszer visszaállítás, ha nem akarnánk megvárni a Windows betöltését (vagy éppenséggel be se tudna tölteni), akkor viszont lehetőségünk van a bal oldalon található OneKey Recovery gombbal megtenni mindezt.


Esett már szó a minőségi alumínium házról, illetve a letisztult, máshol már évekkel ezelőtt látott dizájnról, a gép legelegánsabb része viszont egyértelműen a visszajelző LED sor. A kicsit retró hatást keltő minták hibátlanok és remekül passzolnak a gép egyéniségéhez (mert másolás ide vagy oda, van neki ilyen), a fiatal közönség biztos, hogy díjazni fogja ezt az apró figyelmességet.

A kijelző megfelel a mai trendeknek, azaz 1366x768-as felbontással és tükröződő bevonattal rendelkezik. Színvilága inkább csak az átlagot üti meg, alapból sárgás-pirosas árnyalattal bír, korrigálás után viszont meglepően szép színek hozhatók ki belőle. Szintén érdemes állítani a kontraszton is, mert alapértelmezés szerint túlvezérelt. A látószögek nem túl acélosak, oldalról még nincs igazán nagy gond, de vertikálisan jóindulattal is csak az átlagos értékeket hozza az U400. A kávában található 1280x720-as felbontásra képes webkamera viszont egész normális optikát kapott, még maximális felbontás mellett sem jön zavarba.


Az U400-as Ideapad nem a teljesítményről szól, erre viszonylag gyorsan rá fogunk jönni. Bár rendelhetjük SSD-vel és alapból elég gyors processzor lakozik benne, videokártya tekintetében a maximum, amit kérhetünk a tesztgépben is szereplő Radeon HD7450M, amely, mint tudjuk, egy átnevezett HD6470M.


Ennek megfelelően a teljesítménye éppen, hogy megüti a leggyorsabb integrált megoldásokét, az AMD APU-jaiban lévő HD6520G-at például nem is mindig képes megverni, hiába a jóval gyorsabb processzor alatta. Bár a Core i5-ben lévő Intel HD Graphics 3000-nél néha látványosan gyorsabb, az esetek többségében inkább a jobb 3D-s támogatás miatt ajánlott a használata.


Ismerve az alkatrészeket és az akkumulátort, átlagos üzemidőt jósoltunk az U400-nak és ez be is jött. Bár a nem teljesen életszerű dokumentumolvasós tesztben képes volt bő hat órás értéket produkálni, a maximális fényerőn mért filmnézés már csak alig négy óráig ment neki, a maximális terhelés mellett mért bő egy óra pedig megszokott.

A Lenovo Ideapad U400 egy szerethető gép, erről a szűk egy hetes tesztidőszak alatt bőven volt időnk megbizonyosodni. Bár mindenhol igyekeznek kerülni, hogy mire akar hasonlítani, az üveg touchpad, az egy szem alumínium darabból megalkotott burkolat mind-mind arról tanúskodnak, hogy a cég szívéhez nagyon közel áll a MacBook Pro kialakítása. Nincs ezzel gond, hiszen pont annyira tér el tőle, amennyire kell, ez leginkább az árcédulán látszik, hiszen azonos kondíciók mellett a Lenovo masinája bő 100 ezer forinttal olcsóbb (ha belevesszük a garanciabővítést, akkor majdnem 200-zal). De nem csak Apple termékekből áll a 13-14”-os gépek világa, ennyi pénzért ugyanis kaphatunk – kis szerencsével – cégen belül ThinkPad T420-at is, amely minden tekintetben egy jobb minőségű termék. Szintén említhető még a Hewlett-Packard drágábbik Probookja, illetve a Dell Latitude 5-ös szériája is, szóval akadnak ellenlábasok szép számmal. Az U400 viszont stílusával és divatos kinézetével főleg azokat fogja elcsábítani, akik a minimál kialakítást kedvelik és nem hajlandók megtörni az üzleti gépek formavilága előtt. Ha a MacBook Pro felől nézzük, akkor egyértelműen ajánlott vétel, ha viszont az üzleti gépek felől közelítjük meg a verdikt kérdéskört, akkor már nem tudjuk ennyire könnyen kijelenteni ugyanezt.


A Lenovo Ideapad U400-at az Expert Computer Zrt-től kaptuk tesztelésre, köszönjük!

Pro:
+ egy tömbből kialakított alumínium burkolat
+ jó billentyűzet
+ kellemes és nagy touchpad
+ többnyire halk működés
+ váltogatható grafikus rendszer
+ USB 3.0
+ 3 év garancia

Kontra:
- az ára nagyon közel van az elérhető üzleti gépekéhez, így a nem túl erős hardver miatt főleg kinézete miatt hódíthat szélesebb körben
- bár a kialakítása nagyon hasonlít a MacBook Pro-éhoz, valójában kevésbé érződik robusztusnak

Hivatalos honlap: Lenovo
Vásárlás: iPon webáruház

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

35. arin
2012.04.25. 10:16
Nagyon szép! Még ha nem is viszi mindenben a prímet, bizonyára jól használható. Nekem az U300 vagy ez az U400 lenne a választásom, ha asztali gép mellé vennék notebookot.

Egyébként csak egy vélemény, hogy sok üzleti gépben legalább valami ilyesmi dedikált videókártya lehetne, ugyan nem Battlefieldre találták ki őket, de valamennyivel azért többet ér az integráltaknál.

Klassz cikk.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
34. zvigh
2012.04.25. 10:31
A cikket nem olvastam el, de szerintem ez a gép akkor lenne májer ha lenne rajta trackpoint, ami ugye nem lesz, mert nem thinkpad. Tehát ki is esett a listámról.Egyébként ránézésre ok.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
33. fekszi
2012.04.25. 10:40
Hogyan másoljunk macbookot úgy, hogy ne perelje szét a cégünket az apple következő adását látták. Viszont látásra.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
32. arin
2012.04.25. 10:49
De nekik legalább sikerült...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
31. fekszi
2012.04.25. 11:20
Egyébként amikor megláttam a kis képet, megörültem, hogy itt vannak az új macbookok, erre olvasom a címet... Felülről nézve első ránézésre 3 különbség van csak. A bekapcsoló gomb másik oldalt van, a billentyűzeten extra bill sor jobb oldalt, és a touch pad ketté van vágva. Én szánalmasnak tartom ezt a stratégiát, hogy ha egyszer valaki csinál egy szép vagy kelendő terméket, akkor másoljuk le mert nekünk is kell a profit. /az más kérdés, hogy belül mi található, de sok embert ismerek aki a külső (?) alapján választ laptopot/
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
30. franc0 feksz...
2012.04.25. 11:42
"de sok embert ismerek aki a külső (?) alapján választ laptopot"

Hogy ne menjünk messzire, a Mac vásárlók 99%-a.

Nem a Lenovo a szánalmas, csak meglévő igényeket elégít ki.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
29. Axekiller
2012.04.25. 11:56
...éééés mert az apple nem lopott semmit...ugye????

Az alma addig ugrál míg tajvan lerágja csutkáig 1 kis bojkottal!

Szép napot
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
28. fekszi
2012.04.25. 12:07
Nem arról beszélek, hogy az apple nem lopott, de az is más ha egy dolgot újra gondol, vagy 10 gyártó 1 dolgot csinál meg. Nem a lenovo-t szidom, csak nem szimpatikus ez a ki tud jobb ,,macbookot" csinálni vonal.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
27. reednow
2012.04.25. 13:29
Steve szelleme kísérteni fog a Lenovo háza táján...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
26. Zabalint
2012.04.25. 17:10
franc0:
De, a Lenovo is szánalmas. Ebben a történetben egyedül az Apple nem szánalmas.. A Lenovonak, pontosabban a ThinkPadnek viszont ugyanúgy megvan a rajongó tábora, akik szintén hajlandóak felárat fizetni a márkanévért, ahogy az Alma rajongók is, ellenben ezzel a géppel a Lenovo most beállt abba a sorba, ahol az iPhone hamisító gyártók is állnak.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
25. CyberPunk6... feksz...
2012.04.25. 19:03
akkor most a sok másolást firtató embert megkérdezem, hogy akkor is hangot adtak a nemtetszésüknek, amikor ezt a billentyűzetet az apple lemásolta s sonyról?

A teteje meg az alja nem hajaz az applere, a billentyűzetet a sonytól lopták, úgy ahogy az apple is!!!. Az oldalán a csatlakozók kialakítása minden laptopon ilyen, max a helyek változnak, ebbe sem nagyon lehet belekötni, a képernyőnél sem lehet oskat variálni, közel ilyen minden gép, tehát marad a touchpad...

Akkor marad az, hogy kinyitva szemből nézve, annyi látszik, hogy ugyanonnan loptak, mint az apple. egyetlen egyedi eredetileg apple sincs a megjelenésében. Ami egyezik az almával, azt az alma is lopta egy korábban már létező helyről.
talán tényleg annyi, hogy ugyanonnan lopták össze... jah meg a tp bocsi, azt lehet, hogy onnan szedték.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
24. franc0 Zabal...
2012.04.25. 19:29
Tehát ha te termékmenedzser lennél a Lenovonál, valamilyen magasztos elved miatt cancelt tolnál egy egyébként jövedelmező projektre. Értem.

Nőjj már fel...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
23. malvoisen
2012.04.26. 00:24
Ez a lopás/nem lopás érdekes kérdés. Mindenki tudja, hogy a Sony találta ki a chiclet billentyűzetet, de egyébként akkoriban egy-két gépükben volt jelen. Aztán az Apple felkapta és most tökmindegy milyen Apple gép elé ülsz, ugyanazt a billt tudod használni, ez az, ami nem mindegy. Eközben a többi gyártó hol ilyen, hol olyan billt tervez. Az autómárkáknál is van olyan, amit egy adott gyártóval azonosítanak, mégsem feltétlen attól származik. Pl. BMW cápaorr vs. AC Cobra. Nyilván a Cobra volt korábban (talán azt is megelőzte valami), de most a BMW a referencia, mert ők használták konzekvensen.

Az Apple kijött egy dizájnnal 2008-ban, ami akkor összességében teljesen egyedi volt, azóta viszont a Dell, a HP és már a Lenovo is kihozott nagyon hasonló gépeket. Lehet elmélkedni, hogy Sony vagy akármi, de ha mindenkinek az Apple ugrik be, akkor egyértelmű, hogy miért is megkapó és egyedi az Apple dizájn.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
22. CyberPunk6... malvo...
2012.04.26. 00:32
Mondjuk eleinte csak a drága modelleken volt, de ma már minden sony bill ilyen. Valamint állítom, mint (sajnos) ex VAIO tulajdonos, hogy a sonyé a világ legjobb billentyűzete, pedig még az istenített elitbookot is próbáltam, de ezt nagyon jól csinálták meg a japánok.

jótol lopni nem szégyen
Amúgy igen, lehet az apple miatt lett "híres", de attól még nem kéne azzal vádolni másokat, hogy elloptak valamit, amikor azt az is lopta akitől lopottnak hiszik.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
21. malvoisen
2012.04.26. 00:40
Szerintem is jó a Sony chiclet, feltéve, hogy nem "harmónikázós" műamyag a gép (azért ilyen van, szermélyes tapasztalat), mert akkor egész egyszerűen az egész bill hullámzik.

"Jótol lopni nem szégyen":

Én arra vagyok kíváncsi, mikor lesz Windows laptopokban olyan touchpad, mint a Macekben. 4 év után még mindig nem találok egy olyan modellt a wines gépek között, amik hoznák a szintet: multitouch, pontosság, programozhatóság.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
20. madcaptain
2012.04.26. 12:52
Ezt sose értettem miért jó, egy IGP mellé berakni egy gyenge alig gyorsabb dedikált VGA-t
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. beleutomaz...
2012.04.26. 15:22
Ebben a tortenetben meg az apple is szanalmas.
Apropo par eve a thinkpad sem thinkpad es igy tovabb. Aki nem hiszi nezzen jutyubos videokat azokrol az alienware tulajokrol aki kicsereltek regi egyedi alienware-juket uj dell-esre, hasonlona az xps-es tulajokhoz. Mind sirnak. Minoseg nincs. Ebben a lenovoban valoszinuleg 99% ugyanaz van mint barmelyik almas felarras cucc-ban. Egy kezemen meg tudom szmolni a kulonbseget. Azert nincs mashol jo almas touchpad mert azok a hulyek mindenert perelnek es vadaskodnak. Ha olyat szarnek mint Steve bacsi 2x gyorsabban huzom le a budit nehogy ma bepereljenek mert vilagit az alma logo rajta(a fereg bezeg sosem vilagit rajta).
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. eff
2012.04.29. 09:04
Hol vannak azok az emberek, akik a hasonlo hardveres, es hasonlo aru uzleti gepeknel jonnek fikazni, hogy mi kerul ezen ennyibe?
Jahogy 100zal olcsobb a macbooknal, es hasonlit ra. Akkor ez igy mar olcso?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. Zabalint
2012.04.30. 12:56
@franc0:
"Tehát ha te termékmenedzser lennél a Lenovonál, valamilyen magasztos elved miatt cancelt tolnál egy egyébként jövedelmező projektre. Értem.
Nőjj már fel..."

Nem, egyáltalán nem erről van szó. Ez attól függ, hogy a Lenovonak megéri-e a rövidtávú profit céljából rombolnia az imázsát, amivel hosszútávon anyagilag is többet veszíthet, persze ez nem biztos, ezt a Lenovo vezetőinek kell eldöntenie, én viszont leírtam a véleményemet. Szerintem nem az olcsó 110 ezres IdeaPad-ek rontják a cég imázsát, hanem az ilyen Apple utánzatok, mert ezzel a Lenovo azt üzeni, hogy nincs saját ötlete, nem tud jobbat, mint az Apple. Ami egyébként szerintem nem igaz, csak most beugrottak ebbe a trendi vonalba.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. Zabalint
2012.04.30. 12:58
@CyberPunk666:

"akkor most a sok másolást firtató embert megkérdezem, hogy akkor is hangot adtak a nemtetszésüknek, amikor ezt a billentyűzetet az apple lemásolta s sonyról?"

Én leszarom az Apple-t és a Sony-t, de mondjuk a Lenovo-t, Dell-t, Toshibát, Asust, stb. nem szarom le. Aztán ha így folytatják, eljöhet az idő, hogy a Lenovo-t is leszarom.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. Zabalint
2012.04.30. 12:59
@CyberPunk666:
De ha már itt tartunk, mikor használtam egy ideig munkában Apple gépet, pont a billentyűzet volt amit rühelltem. Az ilyen billentyűzet jól mutat, de épp használni nem jó.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. Zabalint
2012.04.30. 13:01
@CyberPunk666:
Szerintem meg a Lenovo-é, pontosabban a ThinkPad-é a legjobb billentyűzet, és ott is tudomásom szerint az összes ThinkPad-nek azonos van, vagy legalábbis legtöbbnek. Úgy mondom, hogy nekem sosem volt, de már kipróbáltam, és az amúgy addig általam jóra tartott Dell-em billentyűzete után is álom volt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. Zabalint
2012.04.30. 13:03
"jótol lopni nem szégyen "

Éppen ezért szégyen ez a gép. Ha már lopnak, akkor a TouchPad-ot lopják el az Apple-től, ne a billentyűzetet.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. Talent15
2012.04.30. 13:42
Ezzel a felbontással és fényes képernyővel csak trendekre hajazó átlagos consumer kategória, semmi több.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. mateo130
2012.04.30. 16:53
Pedig a Lenovo gépeknek az egyik erőssége az a kényelmes és jó minőségű keyboard. Minek kell ezt a szar "sziget" szerű keyboardot erőltetni...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. malvoisen
2012.05.01. 10:00
Egy klasszikus billentyű keresztmetszete trapéz, míg a szigetesé téglalap (esetleg a felső ív konkáv). Ezen kívül a gombok középpontja közti távolság mindkét típuson hasonló. Amit nem értek, hogy miért probléma, hogy nincs ott a trapéz szára, aminek egyébként sincsen semmi funkciója a gépelés szempontjából... (cserébe a chicletet könnyebb tisztán tartani)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. CyberPunk6... malvo...
2012.05.01. 10:16
ha szarul van megcsinálva, akkor mindegy milyen, amúgy szerintem a szigetesen sokkal megengedőbb, mert a szélét ütve sem nyomod le a mellette lévőt.
alapból elítélni próba nélkül, meg csak simán butaság, az emberek szeretnek mindent fikázni. Örülnek, mert plusz egy dolog amibe látatlanul beleköthetnek. Ettől függetlenül lehet szar billentyűzete ennek, csak a többség élőben sem látta, nemhogy próbálta volna a fikázók közül.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. Alvin_ti42...
2012.05.01. 15:27
Látom, nagy a lárma a billentyűzet körül. Nos, az U400 klaviatúrája egyáltalán nem rossz, csak, hogy mindenkit megnyugtassak.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Zabalint
2012.05.01. 17:09
@CyberPunk666:
Én határozottan leírtam, tapasztalatból írom, mert használtam MacBook Pro-t. Nekem sokkal jobban fekszik a "trapézos", és nem szokott előfordulni, hogy egyszerre kettő billentyűt nyomok le. A "szigetes" viszont jellemzően jóval alacsonyabb gombokkal rendelkezik, és lenyomáskor olyan, mint ha belenyomnám a gépbe. Egyszerűen rossz érzés vele gépelni, és ezt több hónap alatt sem tudtam megszokni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. CyberPunk6... Zabal...
2012.05.01. 17:43
Én VAIO-t használtam és nagyon jó volt, ízlés dolga is valamilyen szinten, de nem volt gond a billentyűk útjával nekem..
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. LexLex
2012.05.01. 19:34
franc0

"de sok embert ismerek aki a külső (?) alapján választ laptopot"

Hogy ne menjünk messzire, a Mac vásárlók 99%-a.


Gratulálok a megállapításhoz. Tehát Macet a vásárlók 99%-a a kinézete miatt veszik. Köszi, Emese. Mindig tanul valami (hülyeséget) az ember.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Zabalint
2012.05.02. 16:51
@LexLex:
Tényleg hülyeséget mond, mert a Mac vásárlók többségét nem érdekli a kinézet, ha holnap az Apple kijönne valamivel, ami kinézetben és funkcióban is ellentéte lenne a korábbiaknak, akkor azt is istenítenék, csak mert Apple. Szóval szerintem pont ők, akik tesznek a kinézetre, csak Apple legyen. A MacBook Air vásárlók közül vannak egyedül azok, akik a kinézet miatt veszik, de ők nem is Apple fanok.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. malvoisen
2012.05.03. 07:42
Erre van valami statisztikád is vagy csak a hosszú évek alatt szerzett marketingmenedzseri, piackutatói és fogyasztói magatartás-elemzői tapasztalatodra támaszkodsz?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Gekko
2012.05.06. 23:41
Ha már a billentyűzet körül megy a fight... ThinkPad és TrackPoint. Munkában verhetetlen. Nem kell levenni a kezed a billről, vakon gépelés közben lehet kurzort pozicionálni, menüt aktiválni, stb. Ehhez képest minden másodlagos. És a pergő keménysége, szintén jobb, mint a többség, beleértve az Apple soft gombjait is. Persze ez a Lenovo nem ThinkPad, így nem is értékelem:-)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. polarx
2012.05.16. 21:16
Szerintem meg a mac fikázok hatalmas tévedésbe vannak.. Nekem 8 évig volt pc. munkámnál fogva kellett egy laptop.. eladtam asztali gépet nézegettem laptopokat de egy kikötésem volt.. fémház kell.. na most.. ugyan vannak 200k körül ultrabookok amik lényegébe fémházasak de 1 év után szart se érnek.. mert nincs prestige.. így nem marad más mint venni egy közel 2 éves aluházas macbook pro-t 230k-ért 8giga rammal 320m-es geforce-al. 2,4-es core2-vel.. és hát nem bántam meg sőt ha 1 év múlva elakarom adni még 180-190k-t kérhetek érte. még egy ultrabook-ért és egy prestige nélküli gépért eredeti ár felét SE. Ja és bobocs de nekem mindegy milyen almás dolgot tolnak elém köszönöm nem kell.. iphone egy kalap fos.., ipadnek továbbra se látom értelmét annak ellenére hogy használtam és próbálták mutatni mire jó.. elmegy.. de nagyon luxus érzete van árához képest.. aztán mi is van még.. iPod, iLófasz.. hidegen hagy.. Ezzel a MBP-val viszont abszolút elégedett vagyok. Kellően gyors, kellően letisztult és szép és lényegében ennyi. Ez a lenovo meg bizonyos pontokba (kívülről) már már nevetséges.. nem azért mert hajaz néhány pontja a macbook pro-ra hanem mert sok pontja nagyon nem. Persze nem a 100%-os másolás volt a lényeg de ebben a formájában számomra gagyi.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!