iPon Cikkek

IgNobel 2013

Dátum | 2013. 09. 15.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

Egy hónappal az idei Nobel-díjazottak bejelentése előtt ismét átadták a neves tudományos kitüntetés szórakoztató változatát, az IgNobel-díjakat. Az 1991 óta minden évben a Harvard falai közt megrendezett ceremónián azokat a tudósokat jutalmazzák, akiknek kutatási eredményei megnevettetnek, ugyanakkor gondolkodásra is késztetnek. Az Annals of Improbable Research szerkesztőgárdája által kiválasztott díjazottak egy látványos gála keretében, igazi Nobel-díjasoktól vehetik át jutalmukat egy őszinte gratuláció és egy szívélyes kézfogás kíséretében. A díj alakja évről évre változik, ebben az évben egy apró kalapáccsal ellátott üvegdobozt vihettek haza a nyertesek, amelyben 10 billió zimbabwei dollár került elhelyezésre „vészhelyzet esetére”. Ennek értéke – amennyiben még forgalomban lenne a pénznem – az ezer forintot sem érné el. A hálás nyertesek köszönőbeszédének rövidségéről a hagyományoknak megfelelően idén is egy ifjú hölgy, Miss Sweetie Poo gondoskodott, aki az egy-két percnél hosszabbra nyúló szónoklatokat úgy szakította félbe, hogy a beszélő elé állva fennhangon ismételgetni kezdte, hogy unatkozik. Az IgNobel-díj kiérdemléséhez nincs ugyan szükség halálosan komolyságra, de mindenképpen olyan kutatást kell letenni az asztalra, amely megfelel a tudományosság kritériumainak. Ennek megfelelően a díjazottak többsége jelentős szaktekintélynek számít saját területén. 2000 fizikai díjazottja, Andre Geim például 2010-ben a grafénnal kapcsolatos kutatásaiért valódi Nobel-díjat nyert. Az IgNobelt egy olyan kutatásért kapta, amelynek során mágnesekkel békákat lebegtetett.

Mivel az IgNobel-díjak esetében nincsenek előre meghatározott kategóriák, idén is igen változatos témájú kutatásokért részesültek jutalomban a résztvevők. Hogy rögtön az est egyik fénypontjával kezdjük, a pszichológiai IgNobelt egy francia, lengyel, holland, brit és amerikai tudósokból álló nemzetközi kutatócsoport kapta, akik az alkohol „szépítő” hatásait vizsgálták. Ahogy a díj kategóriája is elárulja, Laurent Bègue és kollégái nem az italozás élettani hatásaival foglalkoztak, hanem inkább az alkoholfogyasztás lélektani következményeire koncentráltak. Közismert tény, hogy illuminált állapotban rajongásunk tárgya még vonzóbbnak tűnik, mint amikor józanok vagyunk. A szakértők arra voltak kíváncsiak, hogy az alkohol az önképre is hasonlóan pozitív hatással van-e, vagyis a sörfogyasztók magukat is vonzóbbnak látják-e az alkohol hatására. Mint kiderült, valóban ez a helyzet, az önkép javulásához ráadásul már az is elég, ha az alany csak azt hiszi, hogy alkoholt fogyasztott. A kutatók egy kísérlet során 86 francia férfival kóstoltattak meg egy újfajta italt. Az alanyok egy része tisztában volt vele, hogy alkoholmentes terméket iszik, a csapat másik felének viszont azt mondták, hogy egy nagyon is erős koktél van a poharukban. Az ital felhajtása után a résztvevőknek egy vicces szlogen elmondásával kellett másoknak ajánlani a terméket. Az erről készült felvételeket az alanyok rövidesen megnézték, majd pontozták saját vonzóságukat. Azon csoport tagjai, akik úgy hitték, hogy alkoholt fogyasztottak, sokkal attraktívabbnak és viccesebbnek tartották önmagukat, mint a másik csapat tagjai, holott a felvételeket megtekintő független bírálók semmiféle jelentősebb eltérést nem tapasztaltak a két csoport „reklámozási” képességei közt. Az orvosi díjat egy japán kutatócsoport vihette haza: Ucsijama Maszateru és munkatársai az operahallgatás szívátültetésre kifejtett pozitív hatásait igazolták – egerekben. Az ilyen jellegű műtétek esetében mindig nagy problémát jelent a kilökődés veszélye, vagyis hogy a szervezet nem fogadja be az idegen szervet, és ellene fordul. Ilyen körülmények közt nem meglepő, hogy a kutatók mindenféle módszerrel igyekeznek ezt megakadályozni. Az IgNobel-díjas kutatás alapján úgy tűnik, hogy a klasszikus zene hallgatása például jelentősen javíthat az esélyeken, legalábbis amennyiben laboratóriumi egér a páciens. Míg az operát hallgató egerek átlagosan 26 nappal élték túl az operációt, a Mozartot hallgatók pedig 20 nappal, az Enya-számok mellet lábadozók átlagosan csak 11 napig, a zenét nem hallgatók pedig mindössze egy hétig éltek a műtét után. A különös jelenségre konkrét magyarázatuk egyelőre nincs a kutatóknak, de a test és az agy közti kapcsolat bonyolultságát tekintetbe véve könnyen lehet, hogy valóban van valami a dologban.

Idén egy szokatlan területeket kombináló díjat is kiosztottak: Marie Dacke és munkatársai kapták az összevont a biológiai és csillagászati IgNobelt. A svéd kutatók a ganajtúró bogarak navigációs képességeit vizsgálták különféle kísérletek során, többek közt egy planetáriumban is. Mint kiderült, az aprócska lények nemcsak a hold alapján képesek tájékozódni, holdtalan éjszakákon ugyanis a Tejút sávja alapján állapítják meg a helyes útirányt. Erre azért van nagy szükségük, mert ha nem a lehető legrövidebb úton vágnak át a nyílt térségeken, társaik esetleg elvehetik tőlük a trágyagalacsinba fáradságos munkával összegyűjtött tápanyagot. A biztonságtechnikai díjat egy repülőbiztonsági újítás érdemelte ki: az amerikai Gustavo Pizzo által tervezett rendszer lényege, hogy az esetleges gépeltérítőket egy gondosan elhelyezett csapóajtó révén egy speciális konténerben ejti csapdába, amely aztán leválik a gépről, és egy ejtőernyővel leereszkedik a földre, ahol az előre értesített illetékesek rögtön őrizetbe is vehetik a bűnelkövetőket. A fizikai IgNobelt Alberto Minetti és kollégái érdemelték ki: az európai szakértőkből álló kutatócsoport igazolta, hogy bárki képes lehet vízen járni, amennyiben erre megfelelnek a körülmények, például a tó a Holdon vagy valamilyen más égitesten van. Ha ugyanis a környezeti tényezők (elsősorban is a gravitációs erőhatások) megfelelőek lennének, az ember és számos nagytestű állat is ugyanúgy tudna közlekedni a vízfelületeken, mint egyes rovarok vagy a mellékelt képen is látható homloklebenyes baziliszkusz.

A kémiai díjat az a japán kutatócsoport tehette zsebre, amelynek tagjai igazolták, hogy a hagymavágás és a könnyezés kapcsolata jóval bonyolultabb, mint korábban gondoltuk. A jelek szerint a reakcióban kulcsszerepet játszik egy mindeddig ismeretlennek számító, a szakértők által csak most azonosított enzim, így ha genetikai módosítások révén lehetőség lenne ennek eltávolítására, a jövőben sírás nélkül szeletelhetnénk a legcsípősebb hagymákat is. Ehhez persze előbb azt is igazolni kellene, hogy az a bizonyos enzim nem bír más egyéb funkciókkal, amelyek problémássá tehetik eltávolítását. A közegészségügyi díjat egy thaiföldi orvoscsoport kapta, akik az országban egyre gyakoribb, többnyire dühös feleségek által végrehajtott péniszamputációk lehetséges kezelési módjairól írtak értekezést. Az efféle balesetet szenvedő páciensek mind ugyanabba a kórházba kerülnek, így a sebészeknek már nagy rutinjuk van a különféle visszavarrási metódusokban. A régészeti díjat egy szokatlan kísérlet érdemelte ki: egy amerikai-kanadai kutatópáros, Brian Crandal és Peter Stahl arra volt kíváncsi, hogy milyen hatással van az elfogyasztott húsra és a csontokra az emberi emésztőrendszer. Ennek tanulmányozására (állítólag) azért van szükség, hogy a kutatók tisztában lehessenek azzal, hogy a múlt emberei által a különféle régészeti lelőhelyeken hátrahagyott székletnyomok milyen étkezési szokásokra utalnak. A szakértők érdekes módot választottak ennek tanulmányozására: teljes cickányokat nyeltek le rágás nélkül, majd saját ürüléküket analizálták.

A valószínűség-számítási díjat az a brit kutatócsoport kapta, amelynek tagjai igazolták, hogy a tehenek lefekvésre való hajlandósága nem függ attól, hogy mennyi ideje állnak. Ebből a szakértők azt a következtetést vonták le, hogy a szarvasmarhák nem fáradnak el az állásban, ami vitathatatlanul fontos információ lehet a mezőgazdaságban dolgozók számára, feltéve persze, hogy nem voltak ezzel tisztában már korábban is. Idén is kiosztásra került az IgNobel-békedíj. A kitüntetést Alekszandr Lukasenko fehérorosz köztársasági elnök és a fehérorosz rendőrség kapta meg. Az Európa utolsó diktátoraként is emlegetett államférfi egy 2011-es rendeletével érdemelte ki a kitüntetést: megtiltotta ugyanis, hogy az állami ünnepségeken a közönség tagjai tapssal fejezzék ki tetszésüket. A taps ezzel egy időben az ellenzék legfőbb tüntetési eszközévé vált, és a rendőrség ezreket tartóztatott le az abszurd rendelet megszegéséért, illetve kormányellenes jelszavak skandálásáért – a tapsolásért többek közt egy félkarú embert, a kiabálásért pedig egy siketnémát előállítottak 2011 nyarán. A díjátadón ismét sor került a már hagyományosnak számító 24/7 előadásokra is. Ezek során a szakértőknek 24 másodpercük van egy-egy szakterületükbe vágó probléma teljes technikai leírására, majd a laikus közönség számára hét szóban össze kell foglalniuk a lényeget. A gála folyamán ezen kívül számos más érdekes programra is sor került, ismét megtartották egy tudományos témájú miniopera premierjét, illetve egy Nobel-díjas tudóssal való randevúért is versenybe szállhattak a résztvevők. A teljes ceremónia megtekinthető az alábbi felvételen. A szervezők mindenre kiterjedő gondosságát jelzi, hogy a közvetítés során még a világ titkosszolgálataira is gondoltak, így az Egyesült Államok Nemzetbiztonsági Hivatala (NSA), illetve a hasonló profilú szervezetek számára egy külön felvétel áll rendelkezésre, amely alternatív kameraállásokból mutatja a díjátadón történt eseményeket.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

2. Vageir
2013.09.15. 21:46
"A szervezők mindenre kiterjedő gondosságát jelzi, hogy a közvetítés során még a világ titkosszolgálataira is gondoltak, így az Egyesült Államok Nemzetbiztonsági Hivatala (NSA), illetve a hasonló profilú szervezetek számára egy külön felvétel áll rendelkezésre, amely alternatív kameraállásokból mutatja a díjátadón történt eseményeket." - hát ezen besírtam
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Vizion
2013.09.22. 14:00
Jó ez az antiterrorista találmány! Szinte látom ahogy a stewardess mondja: megkérném kedves gépeltérítő utasainkat, hogy a 130A 130B és 130C üléseken foglaljanak helyet. A csapóajtó bezáródása után folytatjuk az utazást!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!