iPon Cikkek

IgNobel-díj 2011

Dátum | 2012. 01. 01.
Szerző | Jools
Csoport | SZÓRAKOZTATÓ

1991 óta minden év szeptemberének végén vagy októberének elején a Harvardon, a Sanders Színház nagytermében adják át az IgNobel-díjakat. A díjazottak olyan kutatásokért részesülnek az elismerésben, melyek hallatán „először nevetünk, aztán elgondolkodunk”, illetve olyan tudományos eredményeket méltatnak, melyeket „nem lehet vagy nem érdemes megismételni.” A Nobel-díj amerikai karikatúrájaként is emlegetett díjat látványos és általában igen szórakoztató gála keretében, valódi Nobel-díjasok adják át a nyerteseknek, ezt követően pedig a díjazottak nyilvános előadást tartanak eredményeikről az MIT-n. Az Annals of Improbable Research rendezésében átadott díj neve az angol ignoble (alantas, méltatlan, fölösleges) és a Nobel szavakra épülő szójátékból ered. Lássuk tehát a 2011-es év díjazottjait!


A kémia évében a díj maga, egy asztalkára ragasztott periódusos rendszer volt, utalva az angol periodic table elnevezés kétértelműségére. Pénzjutalommal nem jár az elismerés, sőt az utazási költségeket is a díjazottak fizetik, ennek ellenére a legtöbben személyesen megjelentek a díjátadón. 

Az élettani díjat Anna Wilkinson, Isabella Mandl, Ludwig Huber és a jelenleg Magyarországon is dolgozó Natalie Sebanz kapta, akik kimutatták, hogy vöröslábú teknősöknél nem ragadós az ásítás.


Az orvosi díjjal kitüntetett Mirjam Tuk, Debra Trampe, Luk Warlop, Matthew Lewis, Peter Snyder, Robert Feldman, Robert Pietrzak, David Darby és Paul Maruff, két, egymástól független kutatás alapján bizonyították, hogy a fokozott vizelési inger egyes esetekben jó, másokban viszont rossz döntéseket eredményez.

A biológiai díjazottak, Darryl Gwynne és David Rentz, azért kapták az elismerést, mert megállapították, hogy bizonyos rovarok szívesebben párosodnának barna színű ausztrál sörösüvegekkel, mint saját fajtársaikkal.

A matematikai IgNobel-díjat a világvége megjósolásáért kapták többen megosztva, „amiért megtanították a világot arra, hogy óvatosan kell bánni matematikai jóslatokkal.” A nyertesek kronologikus sorrendben az általuk megállapított vég alapján: Dorothy Martin (1954), Pat Robertson (1982), Elizabeth Clare Prophet (1990), Lee Jang Rim (1992), Credonia Mwerinde (1999) és Harold Camping (1994. szeptember 6. és 2011. október 21.). 

A diszkoszvető mozdulatai
A fizikai díjat Philippe Perrin, Cyril Perrot, Dominique Deviterne and Bruno Ragaru és Herman Kingma kapta, annak kimutatásáért, hogy miért szédülnek el a diszkoszvetők mozgásuk során, amikor ugyanolyan helyzetben a kalapácsvetők nem szédülnek.

A kalapácsvető mozdulatai


 

A kémiai díjazottak Makoto Imai, Naoki Urushihata, Hideki Tanemura, Yukinobu Tajima, Hideaki Goto, Koichiro Mizoguchi és Junichi Murakami voltak, akik meghatározták, hogy milyen koncentrációban kell jelen lennie a levegőben a wasabinak, hogy vészhelyzet esetén riasztóként legyen használható, vagyis hatására felébredjenek az alvó emberek.

Wasabi töltetű tűzriasztó vagy füstérzékelő
A közbiztonsági díjazott John Senders lett, aki a hatvanas években egy sor kísérletet folytatott annak megállapítására, hogy milyen baleseti kockázattal jár, ha az autópályán haladó vezetőt látásában korlátozza újra és újra lecsapódó napellenző.

Az IgNobel-békedíj kitüntetettje Arturas Zuokas, a litvániai Vilnius polgármestere lett, aki úgy fejezte ki a tilosban parkoló luxusautók iránti ellenszenvét, hogy tankkal hajtott át egy Mercedes-en.


 

A pszichológiai díjazott Karl Halvor Teigen az emberi sóhajtozás lélektani titkait tárta fel kutatásában.

John Perry hínárból font ugrókötelével gyakorol, ahelyett hogy dolgozna
Az irodalmi díjat John Perry kapta a Strukturált Halogatás Elméletének kidolgozásáért. Ez alapján, ha magasra akarunk törni, mindig dolgozzunk valami fontos feladaton, így elkerülhetjük, hogy olyan problémákat kelljen megoldanunk, melyek még fontosabbak. 

Végezetül alább látható a 2011-es díjátadóról készült felvétel, pihenésnek, kikapcsolódásnak ideális.

Boldog új évet Mindenkinek!

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

13. Svidi
2012.01.02. 09:51
Viccnek tényleg nem rossz De a diszkoszvetős dolog nem is olyan nagy hülyeség szerintem
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. Vendég-Ven...
2012.01.02. 10:27
Beszarok. A kalapácsvetős videót a Sony letiltatta Magyarországon. Megáll az ész.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. sensejke
2012.01.02. 10:30
Egész vicces dolog ez az egész!

Néhány egyetemen is szét kellene nézni és a "valódi" kutatások között is és megnézni azok mennyit érnek. Mert azok között is van néhány ami csak a pénzt viszi, de nincs értelme. És maga a kutató nem akarja elismerni, hogy az egésznek már nincs értelme...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. Vendég-Ven...
2012.01.02. 10:37
A te gondolatmeneted alapján ma elég sok műszaki vagy tudományos eredmény nem is létezne, mert a kidolgozásuk idején még nem lehetett tudni, mire lesznek egyszer jók. Pl. anno a sokdimenziós terek vagy a nem-euklidészi geometria puszta játszadozásnak tűnt, mindenféle belátható haszon nélkül. Aztán ugye... Mandelbrot fraktáljai is csak haszontalan játéknak tűntek, míg aztán kiderült, mennyi mindenre lehet használni a fraktálokat a gyakorlati életben.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. bal0gtibi
2012.01.02. 10:47
A polgármester odab*sz
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. CyberPunk6...
2012.01.02. 11:01
Nekünk az egyetemi matematika tanárunk azt mondta az első órán, hogy a matematika önmagában nem jó semmire, mindig csak más tudományok kiszolgálására használjuk, de azért nagyon fontos, mert még nem találtak ki a matematikában olyat, amit ne lehetne valamire használni. Van amire akár évszázadokat is várni kell, de mindennek van valami haszna.

A kutatásokra is igaz ez (még ha csak részben is), de konkrét példaként az itt felsoroltak közül sem mind hülyeség. Vegyük a pisilési inger döntésekre gyakorolt hatását. Mi van akkor, ha bebizonyítják, hogy jobb döntéseket hozunk olyankor, ennek segítségével akár rájöhetnek arra, hogyan lehetne egyszerűen és mondjuk súlyos egészségkárosodás nélkül javítani a döntéseket, az ilyen ügyben kényes helyzetekben. Abszurd példa, de a történelemben nem lenne egyedülálló az ilyen felfedezés.

A periódusos rendszert sem tartották sokra mikor Mengyelejev kitalálta, sőt egyenesen lehülyézték először. Ma pedig minden falon ott áll. Pedig ha azt veszed csak atomsúly alapján sorba rendezte az elemeket, meg beletett pár sortörést. Akkor csak ennyit gondoltak róla.

Semmit sem szabad lehurrogni ami új és még nem látjuk az értelmét, lehet, hogy soha nem is lesz, de lehet egyszer majd valami fontosnak az alapját képezi. El kell tenni, felesleges tudás nem létezik.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. sensejke Vendé...
2012.01.02. 11:02
Az anno volt. Most teljesen más világot élünk. Igazad van abban, hogy sok minden nem létezne. Itt az a gond mikor olyan dolgokra megy el a pénz amit mondjuk évek óta nem sikerült elérni, mert, ha látnád némelyik laborban milyen hanyag munka folyik nem ezt mondanád. Kivétel persze a rutinlaborok.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. grafika95
2012.01.02. 12:57
A polgármester megér egy tapsot !
Legközelebb parkolj "legálisan" ... szegény csóka
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. sensejke grafi...
2012.01.02. 13:25
Csak demonstráció volt, hogy megmutassa szigorúan járnak majd el a tilosban parkolás ellen. Pedig élőben megnéztem volna, hogy egy Bently-t tör össze!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. sensejke
2012.01.02. 16:37
Ahogy mondod! Ahol a diplomamunkám csinálom van egy egyiptomi csávó aki azért, mert teng-leng egész nap a laborban 200e nettót kap, mert van valami államok közti megegyezés így ők jöhetnek ide "tanulni"! Kb. a munkája, hogy unatkozik és semmit sem csinál. És ilyenekre van pénz! Még karácsony előtt vett új telót, laptopot.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Vendég-Ven...
2012.01.02. 20:56
sensejke:

Amiről te beszélsz, az a hanyag vagy kamu "kutatás", hanyag és lelkiismeretlen "kutatók" által. Egyetértek veled abban, hogy az ilyesmire nincs semmi szükség.

Az itt díjazott munkák nem ilyenek, láthatóan elég alapos munkát végeztek. Csak egy példát említek a belinkelt videó alapján, ami megmagyarázza, miért szédülnek a diszkoszvetők és miért nem a kalapácsvetők. Fogalmam sincs, miért nem "spottingolnak" a diszkoszvetők, de lehet, a kutatás alapján olyan mozdulatsort dolgoznak ki nekik, amitől nem fognak szédülni, és ez az eredményeket is talán javítja.

Az ásításos kutatás sem feltétlenül fölösleges, mert adalék az agyműködés megértéséhez.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. BiP
2012.01.03. 18:14
Kis adalék a diszkoszvetőshöz (érdekes egyébként, hogy ez a kutatás az, amit a legtöbben említettetek, és nekem is ez keltette fel az érdeklődésemet), hogy a hivatkozott cikkben a példavideóban pont a mi Fazekas Róbertünk látható!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Talent15 BiP
2012.01.06. 19:39
Az igNobel nem leértékelést jelent... a békákat lebegtető igNobel díjas fizikus tavaly előtt a Nobelt is megkapta (nem a békákkal kapcsolatban )
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!