iPon Cikkek

Íme, a Pluto és holdjai

Dátum | 2015. 07. 19.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

Bár még csak néhány fotó és mérési eredmény érkezett meg a Földre a New Horizons űrszonda és a Pluto történelmi találkozásáról, a törpebolygó és rendszere már ezek alapján is rendkívül gyönyörűnek, meglepőnek és rejtélyesnek tűnik a kutatók egybehangzó véleménye szerint. A következőkben tehát jöjjön pár érdekesség, amely a legnagyobb megközelítés utáni néhány napban derült ki a Plutóról és holdjairól. Az alábbi felvételen egy olyan régió látszik, amely a törpebolygó egyenlítőjének közelében fekszik, a szív alakú folt belsejében. (Utóbbit a törpebolygó felfedezője után nem hivatalosan Tombaugh-régió néven emlegetik a New Horizons-csapat tagjai.) A képen látható, 3500 méteres magasságig nyúló hegycsúcsok az elmúlt napok talán legnagyobb szenzációját jelentik, ugyanis rendkívül fiatalok. A szakértők véleménye szerint a hegység kevesebb mint 100 millió éve formálódott, ami geológiai léptékben mérve valóban egy szempillantással egyenértékű. Jeff Moore, a New Horizons geológiai elemzőcsoportjának tagja elmondása szerint ráadásul az is elképzelhető, hogy a hegység épülése még nem fejeződött be, vagyis régió a mai napig aktív. Ezt a feltevést az is alátámasztja, hogy a területen nem láthatók becsapódási kráterek.
Jéghegyek a Plutón
A képen, amely másfél órával a legnagyobb megközelítés előtt, 770 ezer kilométer távolságból készült legalább négy különböző típusú felszíni forma figyelhető meg, és ezek egyike sem becsapódásnyom. Továbi meglepetés lehet a hegyekkel kapcsolatban, hogy bár a szakértők egy ideje már tudják, hogy a Pluto felszínét fagyott nitrogén és metán borítja, ezekből nem képződhetnek ekkora hegyek. A kutatók szerint a vízjég az egyedüli anyag, amely szóba jöhet a hegység elsődleges alapanyagaként, vagyis a képen enyhén poros jéghegyeket látunk. Hasonló felszíni formákat eddig kizárólag a Naprendszer jeges holdjain figyeltek meg a kutatók, amelyeken a geológiai aktivitást az anyabolygó hatására fellépő árapály-fűtésnek szokták tulajdonítani. A Pluto esetében azonban erről nem lehet szó, hiszen nincs a közelében olyan égitest, amely kellően erős gravitációval rendelkezne ahhoz, hogy időről időre deformálja a törpebolygót, hőt fejlesztve a folyamat során. Ennek fényében viszont elképzelhető, hogy a jeges holdakon megfigyelt hegységképződési folyamatok és más geológiai események mögött egyéb hajtóerők is állhatnak bolygójuk gravitációján kívül.
Jelen pillanatban tehát senki sem tudja, hogyan keletkezhettek ekkora jéghegyek a Pluto felszínén. A hegyek nem becsapódási kráterek peremén sorakoznak, és hasonlóan csúcsos hegyek léteznek ugyan a Földön, de azokat a víz eróziója alakította különleges formájúra, amiről a Pluto esetében szintén nem lehet szó. Az ugyanakkor elképzelhetőnek tűnik, hogy más anyagok, például nitrogén vagy neon folyékony tömegei alakították ki ezeket a hegyeket, hasonlóan a Titán metán által formált hegységeihez. Ezen a ponton érdemes áttérni a Pluto legnagyobb holdja, a Charon felszínének érdekességeire. Az alábbi kép július 13-án, 466 ezer kilométer távolságból készült, a következő felvételen pedig a hold egyik részének nagyfelbontású fotója látható. Ez utóbbi egy 390 kilométer hosszú sávot fog át, és 79 ezer kilométer távolságból készült. Visszatérve az átfogó képre, a hold feltűnő jellegzetessége az északi pólus körül található vöröses színű, sötét folt, amelyet nem hivatalosan Mordornak hívnak a kutatók. A sötét szín vélhetően csak a vékony felszíni rétegeket jellemzi, mivel a becsapódási kráterek némelyike átüt ezen. A vörös anyaggal kapcsolatban úgy sejtik a szakértők, hogy az talán a Pluto ritka légköréből szivároghatott el, hogy aztán lerakódjon a Charonra.
Charon
A Charon délebbre eső részein mély völgyek és magas szirtek láthatók, és itt is érdekes, hogy bár bőven akadnak becsapódási kráterek, vannak egészen sima, krátermentes régiók is, amelyek mintha teljesen friss keletkezésűek lennének. A kép jobb felső részén egy hosszú barázdaszerű vonal végén nagyobb bevágás figyelhető meg a Charon korongján: ez egy óriási völgy, amely a becslések szerint a bevágás helyén 6−10 kilométer mély lehet. A hold korongjának másik felén, hasonló magasságban egy másik, szintén legalább 5 kilométer mély kanyont találtak a kutatók. Tekintve, hogy a Charon átmérőja mindössze 1207 kilométer, ezek a völgyek még méretesebbeknek hatnak. A hold összességében nagyon kevéssé hasonlít a hozzá hasonló méretű más holdakra. Sokkal kevesebb kráter borítja, és egyes részein kifejezetten fiatal a felszín, amely ugyanakkor nagyon változatos geológiai formáknak ad otthont. A nagyobb felbontású felvételen az is látszik, hogy a meglévő kráterek nagyon jól megőrződtek. (A felvétel felső részén látható különös hegy, amely egy nagy mélyedésből emelkedik ki, annyira furcsa, hogy a geológusok egyelőre találgatni sem tudnak keletkezésével kapcsolatban.)
Charon
A képen látszó különös barázdák, az éles peremű kráterek és az ezeket körülvevő meglepően sima felszín ugyanakkor összességében nagyon hasonló képet mutat egy hozzánk sokkal közelebbi égitest, a Hold felszínének egy részletéhez. A Rima Hyginus vidékéről van szó, amelynek érdekessége, hogy köponti krátere nem becsapódás, hanem vulkáni tevékenység nyomán keletkezett. Ahogy a kiömlő láva hűlni kezdett, zsugorodásnak indult és megtört, ennek eredményeként jöttek létre a furcsa vonalak a kutatók feltevése szerint. A Charon esetében a láva helyett a folyékony vízzel történhetett valami hasonló. Összességében tehát egyre világosabbnak tűnik a Charonnal és a Plutóval kapcsolatban, hogy mindkét égitest meglepően fiatalos külsőt mutat, és rajtuk a közelmúltban (sőt: talán jelenleg is) geológiai aktivitás zajlott. Hogy ez minek az eredménye lehet ezen távoli, hideg világokban, azzal kapcsolatban több lehetőség is elképzelhető. Egyrészt felmerülhet annak lehetősége, hogy a Charon létrejöttét eredményező óriási becsapódásra jóval később került sor, mint eddig gondolták a szakértők.
A Hold felszíne: Rima Hyginus
A másik opció, hogy a két égitest valamilyen módon máig megőrizte belső hőjét, és ez a forró mag látja el energiával a geológiai folyamatokat. Tekintve, hogy a Naprendszer más jeges holdjain megfigyelt aktivitás rendszeresen meghaladja azt a szintet, mint amit az árapály-fűtésre alapozó modellek előre jeleznek, abszolút elképzelhető opciónak tűnik, hogy ezek a nagyon hideg égitestek a vártnál sokkal hosszabb ideig megőrzik belső hőjüket, és bolygóiktól függetlenül is geológiailag aktívak képesek maradni, mondják a kutatók. Végül következzen egy első pillantásra kevésbé látványos, de így is nagyon érdekes fotó a Pluto Hydra nevű holdjáról. A 2005-ben felfedezett égitestről létezésén kívül mostanáig gyakorlatilag semmit sem tudtak a szakértők: egy halvány pöttynek látszott a felvételeken, amelynek sem formája, sem mérete nem volt ismert. A New Horizons LORRI nevű kamerája 640 ezer kilométeres távolságból készítette a mellékelt képet, amely egy nagyon szabálytalan alakű égitestet ábrázol. A felvételen látható pixelek egyenként 3 kilométert fognak át, így a krumpli formájú Hydra nagyjából 43 kilométer hosszú és 33 kilométer széles lehet.
Hydra
A holdacska fényessége alapján (a ráeső fény 40 százalékát veri vissza) valószínűsíthető, hogy a Charonhoz hasonlóan ezt az égitestet is vízjég borítja, amelyet helyenként vékony rétegben sötétebb anyagok fednek. A felvétel készítésének idején a New Horizons gyakorlatilag teliholdnak látta a Hydrát, vagyis a hold alakja valóban ennyire szabálytalan. A több „lebenyből” álló szerkezet a mostanában vizsgált égitestek közül erősen emlékeztet a 67P/Csurjumov−Geraszimenko-üstökös formájára, azonban sokkal nagyobb annál, ami ismét érdekes kérdéseket vethet fel a hasonló formájú objektumok keletkezésével kapcsolatban. Ahogy a korábbi hírekben említettük, a New Horizons képeinek és tudományos eredményeinek javát szeptember közepétől kezdi hazasugározni, így az előzőekben bemutatott felvételek csak ízelítőül szolgálnak. A következő másfél év során ezeknél sokkal nagyob felbontású fotók révén ismerkedhetünk meg a Kuiper-öv legnagyobb égitestjével, és annak érdekfeszítő holdjaival.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

25. cryd
2015.07.20. 09:08
Köszönjük a jó cikket!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
24. FaL
2015.07.20. 09:28
Annak a belső hőforrásnak van magyarázata.

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
23. ChoSimba
2015.07.20. 10:02
Ez kamu kép.
Mindenki tudja, hogy a halálcsillag az a Mimas:

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
22. ingyom007 ChoSi...
2015.07.20. 12:44
Hehe egyik jóbarátom linkelte ugyan ezt a Plútós próbálkozást aztán nem hitte el a válaszom ami ugyan az volt mint a tiéd. Azt hitte ps-elve van a Mimas
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2015.07.20. 21:40
Aháááá ! Szóval ide dugta el a sötét oldal ! Húú ha megtudják a "lázadók" ! Lesz itt nagy
csihi-puhi a közeljövőben ! Csak lesünk az eget, mint Luke az (vágatlan)SW4 elején.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
20. ChoSimba
2015.07.20. 22:24
Hihetetlen, hogy egyes topicok pár óra alatt eljutnak 200 hozzászólásig, itt meg, történelmünk egyik komoly lépcsőfokánál csak 6db/másfél nap.


Akkor ide írok valamit, hátha mégis beindul.
Úgy hallottam a New Horizons szondán a fűtéshez AMD procit használnak. Igaz ez ?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2015.07.20. 23:20
ugyanmár az AMD procik nem mennek folyamatosan 9 évig rég elfüstöltek volna addigra de majd a következő fejlesztés, ami egy év múlva jön meg majd a dx12-vel
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. ChoSimba FaL
2015.07.20. 23:54
Dehogynem ment 9 évet, de így is csak 9 év alatt ért oda. Egy Inteles már 4 alatt odaért volna, mert a kisebb fogyasztás miatt a szonda -40 fokra hűlt volna. Ilyen alacsony hőmérséklet mellett pedig legalább 8GHz-el söpört volna végig a Naprendszeren.
Azért választottak mégis AMD procit, mert egyrészt a magasabb fogyasztás miatt a leadott hőt az Hubble infravörös detektora jobban észleli és követhetőbb a szonda.
Másrészt pedig azért, mert mint az köztudott, az AMD mindig csak a jövőben gyorsabb, így azt gondolták, hogy 9 év biztos elég lesz neki a felgyorsuláshoz.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2015.07.21. 08:57
az az utolsó érv az...az kéééész
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. Szefmester ChoSi...
2015.07.21. 09:22
Lehet a fűtéshez azt használták, de a vezérlést a playstation 1 procija oldotta meg. Szóval ez is mutatja a konzolok erejét. Alig 10 éve már a ps2 korszak volt a csúcson, és hallani lehetett a háromról, de ők mégis a királyt a ps1-et választották.

Szép teljesítmény ez is, de ahogy hallottam a rendes infók és komolyabb képeket csak szeptembertől kezdik el kiadni, mert addig tart a feldolgozásuk minimum. Ezek a szépségek fentebb csak előzetesek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. kiskoller ChoSi...
2015.07.21. 10:29
Miért is hatalmas lépcsőfok?

Építettünk még egy műholdat, közel kerültünk még egy (pár) égitesthez.

Ne érts félre, tényleg eredmény, de nem akkora, mint mondjuk a Holdra szállás vagy a Naprendszer elhagyása.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. ChoSimba kisko...
2015.07.21. 10:42
Mert:
1. a Naprendszer utolsó bolygója (volt amikor elindították ) és csak 1x1 pixeles képünk volt róla, így a naprendszerbeli bolygókról "teljes" képünk van.

2. az első Kuiper övi objektum, amiről "részletes" információnk van.

A Holdra szállással nem versenyezhet semmi, kivéve talán majd egy extraszoláris még később majd egy "extragalakszális" bolygóra szállás. Van ilyen szó ?

És ugyanígy a Naprendszer elhagyásával is csak a galaxis elhagyása fog felérni.

De a bolygókról való kép alkotása legalább ugyanilyen fontos eredmény, akkor is, ha csórikámat időközben lefokozták.
Mint ahogy a csurira való leszállás is kiemelkedő teljesítmény. Vagy a hayabusa anyagvisszahozása.
Ezek mind "első!" eredmények és fontosak és történelmiek.
Egymással összehasonlítani nem tudom van-e értelme.
Nyilván azért van egy határ, ami után már nem annyira érdekes a sztori, pl. első leszállás egy 20m-nél kisebb aszteroidára vagy elsőnek visszahozott 1 tonna aszteroida anyag vagy elsőként átlépni a fénysebességet.
Melyik a kakukktojás ?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2015.07.21. 10:52
Amit ChoSimba felsorolt mind igaz, én még azzal egészíteném ki, hogy egy alapvetően nagyon low-cost misszió keretében egy minimális manőverezési képességű űrszondával (ez vitte az egyik legkevesebb "üzemanyagot" a manőverezéshez) sikerült eltalálnunk egy égitestet, ami 4 milliárd km-re kering tőlünk 4,7 km/s sebességgel, mindezt úgy, hogy nem direkt megközelítéssel értük el, hanem többszöri gravitációs gyorsítással, kilenc évre előre számolva, egy olyan régiót megcélozva, ahol semmilyen fogalmunk nincsen a körülményekről (simán előfordulhatott volna, hogy a Pluto-Charon rendszer tele van porral, mikrometeorokkal, amik tönkre vágták volna helyből a szondát). Mindezen változók és körülmények ellenére csupán 72 mp-el és 70 km-el lőttünk csak mellé, ismét kihangsúlyozva, hogy 9 évre előre és 4 milliárd km-re. Ez hatalmas lépcsőfok.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. ChoSimba FaL
2015.07.21. 11:05
+1:
És amikor fellőtték, még csak 2 ismert holdja volt, nem öt
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. kiskoller FaL
2015.07.21. 11:40
Nah így már máshogy hangzik.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. Asagrim ChoSi...
2015.07.21. 11:52
1: A Hubble csinált róla egy 11x11 pixeles képet is.

És miért hatalmas lépcsőfok?

https://youtu.be/X4lMlsSUJac

Hát ezért. (National Geographic - A Plútó vonzásában, naponta leadják legalább kétszer)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. ChoSimba Asagr...
2015.07.21. 12:32
Hű, akkor durván tévedtem, az több mint két nagyságrenddel több pixel !
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. Asagrim ChoSi...
2015.07.21. 12:37
Bezony, ne felejtsd, néha 4 pixelből már egész komoly analízisek készülnek!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Szefmester
2015.07.22. 08:49
Néztem egy Plútóról szóló műsort és hirtelen meghallottam a "saron" nevet, elsőnek nem tudtam miről van szó, majd rájöttem hogy a Charon-t mondták így. De azt nem "kárón"-nak (vagy ilyesminek) kellene ejteni? Nem a révész neve lenne az aki átviszi a túlvilágra a holt lelkeket? Tudom hogy az amerikaiak szeretik a CH-t cs-nek vagy s-nek ejteni de na.

Amúgy a New horisonts is el fogja hagyni a naprendszert nem? Vagy nincs meg hozzá a sebessége?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2015.07.22. 09:19
Sharon az asszistens aki a kávét hozza reggel.

Charon az alvilági révész, a nevét angolul így ejtsd: /ˈkɛərɒn/ vagy /ˈkɛərən/.

Edit: A forma aki felfedezte és elnevezte a holdat (James Christy) Charon-t Sh-val ejtette a kemény Ch helyett, mert a feleségét Charlene-nak (ejtsd: Sárlín) hívták és neki így tetszett. A tudomány egyébként K-val ejti, viszont a NASA-nál a New Horizons csapatban a felfedező forma előtti tisztelgésként mindenki Sh-val ejti.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. ChoSimba Szefm...
2015.07.22. 12:17
Igen el fogja, mert kb. 2x nagyobb a sebessége, mint a szökési sebesség, kb. 14km/sec.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Warpath
2015.07.23. 23:30
A Hydra kép albedó elemzéshez már egész jó,de már érkeztek jobb felbontású fotók róla.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Ronan
2015.07.26. 08:48


 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. ChoSimba Ronan
2015.07.26. 09:13
Ez mi ? Azon kívül hogy CG
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Warpath ChoSi...
2015.07.26. 11:01
Ez szerintem nekem jött válasz, mert Hydra szó benne van a fájl nevében. Egész biztos hogy CG (a deviantart -ról ). Hiszen annyit már tudunk hogy egy szabálytalan alakú befogott "kődarab". A Kuiper övben sok ilyen égitest kering.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!