iPon Cikkek

InnoVízió, avagy tablet magyar módra

Dátum | 2011. 11. 30.
Szerző | DarthSmoke
Csoport | NOTEBOOK


Mindig öröm a tesztelő számára, ha valamilyen különleges eszközt próbálhat ki. Az pedig még jobb érzés, ha egy hazai gyártású termékkel ismerkedhet meg. Cikkünkben egy ilyen magyar különlegességet, a CoGeNext Kft. által forgalmazott The InnoVision THC-97 típusszámú tablet PC-t vesszük górcső alá. A készülék különlegessége, hogy operációs rendszere bármilyen x86-kompatibilis szoftver lehet, esetünkben a tesztalany a Windows 7 Home Premiumot futtatta. Arra keressük a választ, hogy vajon van-e egy ilyen eszköznek létjogosultsága az iOS-t vagy Androidot futtató táblagépek mellett.

Specifikáció

A készülék hardveres tulajdonságait az alábbi táblázatban foglaltuk össze:


A specifikációt átböngészve tulajdonképpen azonnal egyértelművé válik, hogy egy régebbi hardverre épülő netbookkal állunk szemben, amely érintőképernyővel rendelkezik, ugyanakkor megfosztották a billentyűzetétől. Örömteli a 2 GB memória, az SSD- alapú tároló, és kedves gesztus a 8 GB-os memóriakártya. Az effajta hardvert ismerők azonban tudják, hogy a 4400 mAh-s akkumulátor elég harmatos ehhez a vashoz, még ha a töltő nagyjából 2 óra alatt fel is tudja azt tölteni. A teszt végére kiderül, hogy a balsejtelmeink beigazolódnak-e.
Nézzük meg a tartozékait!

Csomagolás, tartozékok

A doboz tartalma
Ahhoz képest, hogy mekkora dobozban érkezik a tablet, annak tartalma némileg csalódást kelthet. Már említettük, hogy az eszközben található egy 8 gigabájtos microSD kártya, ehhez találunk egy SD-adaptert. Ezen kívül egy saját csatlakozós USB-elosztót kapunk (amely csatlakoztatáskor jelentős mértékben kilóg a készülék testéből, elég groteszk hatást keltve), valamint töltőt, driver CD-t (ez utóbbiért piros pont a gyártónak), használati útmutatót és jótállási jegyet. Viszont nem kapunk sem tokot, sem törlőkendőt (pedig, mint az később kiderült, igencsak szükség lenne rá), valamint fülhallgatót vagy USB-kábelt.

Az operációs rendszert is külön kell beszerezni, alapból a Windows 7 Home Premium 30 napig működő aktiválatlan verzióját telepítették a gépre, de licensz már nem jár hozzá. Ahogyan a leírásban fogalmaznak: „a termék ára nem tartalmazza az operációs rendszer árát”. A kérdéses árat figyelembe véve, ez elég komoly hátrány, bár az is igaz, hogy így legalább a kedvenc rendszerszoftverünket telepíthetjük rá (tekintve, hogy valamennyi USB portjáról képes bootolni, tehát pendrive-ról akár Windowst, akár Linuxot is installálhatunk).

Dicséretes, hogy kapunk egy aránylag részletes leírást a termékhez, de sajnos annak kivitelezésébe csúnya hibák csúsztak. Egyrészt az egyik helyen az SD-kártya bővítését 35 GB-ig írják 32 GB helyett, valamint a specifikációban ragaszkodnak ahhoz, hogy az Atom N455 kétmagos processzor (pedig hát „csak” HyperThreading-képes). Az pedig, hogy cache helyett „cash”-t írtak, inkább csak a gyártó profitorientáltságát jelentheti.

Külső, minőség

A tabletre pillantva először az jutott eszembe, hogy ha az Apple jogászai meglátnák, azonnal elkezdenék megfogalmazni a vádiratot a gyártó cég ellen. Ugyanis a külső nem egyszerűen hasonlít az iPadéra, hanem gyakorlatilag szemből nézve megegyezik azzal. Volt olyan, aki össze is tévesztette az említett készülékkel, egészen a bekapcsolásig.

Minőségét tekintve sajnos nem hasonlít a nagynevű ikertestvérre: ugyan kellemes tapintású fémhatású műanyag borítja és aránylag könnyű is, a kijelzőt körül vevő fekete keret a menügomb környékén erősen recseg-ropog, megnyomkodva holtjáték tapasztalható. Arról már nem is beszélve, hogy az oldalsó szellőzőnél belátni a gép belsejébe, ami meglehetősen illúzióromboló.

A kijelző színei szépek, és a betekintési szögek is meglehetősen nagyok, ez a kategóriában sajnos nem egyértelmű (gondoljunk csak a Toshiba Folio 100 esetére). Az egyetlen komoly probléma, hogy az ujjlenyomatokat viszont rettenetesen gyűjti, itt ismét a törlőkendő fájó hiányát említhetjük meg.

Járjuk körbe a készüléket!

Csatlakozók

Egy USB, egy saját csatlakozó, a jack dugó és billenő kapcsoló A készülék bal oldalán mindjárt egy leszedhető műanyag panellel találkozunk, ez alatt található a microSD csatlakozó és egy SIM-kártya foglalat (annak ellenére, hogy a tesztkészülék modemet nem tartalmaz). Elöl, a kijelzőtől jobbra van egy (az iPad vezérlőjére kísértetiesen emlékeztető) menü gomb, amely az Enter billentyűnek felel meg általában (a Windows asztalon semmit nem csinál), vele szemben pedig a webkamera bújik meg.

Alul semmi érdemlegeset nem találunk. Fent vannak a szellőző rácsai, a töltő csatlakozója (amiből a töltő dugója sajnos igen könnyen kicsúszik), mellette állapotjelző LED, valamint a ki-bekapcsolásra szolgáló csúszka és még egy LED.

A tablet jobb oldala a fenti képen látható: a mikrofon nyílása, majd a bootolható USB 2.0 csatlakozó, utána az USB-elosztó (amelybe a mellékelt, eléggé Apple-dizájnnal ellátott adaptert csatlakoztathatjuk), a fejhallgató csatlakozója (3,5 mm jack), és egy billenő kapcsoló (amellyel a fényerőt szabályozhatjuk Windows alatt) helyezkedik el egymástól tisztes távolságra. Komoly hiányérzetünk támadhat: sem analóg, sem digitális VGA-kimenet nincsen, és a LAN is lemaradt. Hátul vannak a „sztereó” hangszórók, amelyek eléggé tisztán, de kissé halkan szólnak.

A plusz USB kapukat biztosító adapter

Teljesítmény

Bekapcsolás után a Windows aránylag hamar elindul, már amikor a gép hajlandó bekapcsolni. A tesztgép többször is csak sokadik próbálkozásra tette ezt meg, és a standby üzemmódból sem mindig volt képes visszatérni. Sajnos a gyártó honlapján sem BIOS-, sem driverfrissítéseket nem találunk, így nem lehet tudni, hogy ezeket a hibajelenségeket ki tudják-e küszöbölni a későbbiekben.

A Windows 7 az eszközöket gond nélkül felismerte, az említett problémáktól eltekintve stabilan futott, tulajdonképpen az általános sebességével sem volt komoly gond. A Windows Experience Index az alábbi értékelést adta:


Az eredmények túlságosan nem meglepőek. A processzor teljesítménye elég harmatos, a memória egy kicsivel jobb. Az Intel GMA3150-től sem szabad túlságosan acélos teljesítményt várni, az Aero felület zökkenőmentes futtatásához és alacsonyabb felbontású videók nézegetéséhez azonban tökéletes (a 720p még úgy-ahogy elmegy, de az 1080p már képregény). Az mSATA csatlakozófelületű SSD lazán hozza egy asztali gép merevlemezének sebességét, de egy notebook SSD-jéhez képest lemaradásban van.

Lefuttattunk néhány AIDA64-es benchmarkot is, a kis Atomos tablet teljesítményét egy Core 2 Duo processzoros HP ProBook 5310m-mel vetettük össze. Íme, az eredmény:


Ebben a táblázatban ütközik ki igazán, hogy mennyire elavult hardverre épül az InnoVision tabletje. A Core 2 Duo nem egy mai darab, mégis az egyes mérésekben akár öt-tízszer magasabb pontszámot kap, mint az egymagos kis Atom. Ezzel önmagában nem is lenne probléma, ha cserébe az üzemidő, illetve a használhatóság kompenzálná a relatíve alacsony teljesítményt. Sajnos azonban a tesztalany esetében erről sem igazán beszélhetünk.

Használhatóság, üzemidő, melegedés

A legnagyobb meglepetés akkor éri a felhasználót, amikor a kis tabletet megpróbálja valamilyen komolyabb terhelés alá vetni. Ugyanis ekkor a tablet processzorának hűtője felpörög, és szabályosan süvíteni kezd, a szellőzőrácsokon pedig egyre melegebb levegő áramlik ki. Emiatt meglehetősen kellemetlen akár ölben, akár kézben tartani, hacsak nem egy hosszú téli estén a fűtetlen lakásunkban a THC-97 mellett szeretnénk megmelegedni. Innentől nem kérdés, hogy az iOS-t vagy Androidot futtató táblagépek tulajdonosainak arcán gúnyos mosoly jelenik meg, hiszen az ő eszközüknek esze ágába sem jut ennyire fűteni, és pláne nem süvít bennük ventilátor. Akkor nyilván az üzemidő majd mindenért kárpótolni fog..

Hát sajnos nem. A készülék 100%-osan feltöltött állapotból indulva Wi-Fi kapcsolaton keresztül játszott le végtelenített YouTube-videót, 720p-s felbontásban, és 2 óra 10 perc után merült le teljesen. Ez azt jelenti, hogy legfeljebb egy mozifilm nézhető meg teljes egészében vele, és a gyártó által megadott 4-5 órás üzemidő még alacsonyabb terhelés mellett is eléggé túlzónak tűnik.

A hab a tortán, hogy a készüléken futó Windows 7 az érintőképernyős használat tekintetében enyhén szólva kihívásokkal küzd. Ugyanis az a kezelőfelület, amit egérrel és billentyűzettel történő használatra terveztek, ujjal eléggé kényelmetlenül kezelhető. Az egyes elemek (gombok, ikonok) kis méretén a képernyő dpi állításával segíthetünk, ekkor azonban sokkal kevesebb dolog fog kiférni. Az operációs rendszeren érezhető, hogy alapvetően rezisztív kijelzőkhöz és tollal vezérléshez optimalizálták, így hiába van két ponton működő multitouch, ha a programok nem nagyon használják ki. A Chrome-hoz például lehet telepíteni olyan kiegészítőt, amely az érintőképernyős használatot segíti elő, de a kétujjas nagyítás rettenetesen szaggat, illúzióromboló. A gyenge hardvert a sok Flash-animációt tartalmazó weboldalak böngészése is könnyedén két vállra tudja fektetni és akkor a játékokról még nem is beszéltünk, amelyek közül a harmatgyenge videóvezérlő miatt tulajdonképpen csak az egyszerűbb, kevésbé grafikaigényesek futnak elviselhető sebességgel.

Összegzés, vélemény

Ennyi negatívum felsorolása után nehéz véleményt mondani a magyar Windows-tabletről. A külsejét leszámítva elég egyedi darab, de a cikkből talán kiderül, hogy a gyártók miért nem kapkodnak két kézzel a lehetőség után, hogy Windows-alapú táblagépet gyártsanak.

A helyzeten valószínűleg a Windows 8 érkezése fog javítani előre láthatólag 2012 őszén. Az új operációs rendszert valószínűleg nem csak a (remélhetőleg) már jóval gyorsabb és kevesebbet fogyasztó x86-alapú hardvereken, hanem ARM-alapú tablet PC-ken is viszontláthatjuk majd, így teremtve közvetlen konkurenciát az iOS és Android alapú eszközöknek.

Tekintve, hogy a The InnoVision nem csak Windows-alapú gépekkel szállt ringbe, hanem Android-ra épülő modelleket is forgalmaz, ráadásul jóval kedvezőbb áron, az érdeklődőknek azt tanácsoljuk, hogy inkább ebbe az irányba tájékozódjanak. A Windows 7 alapú tábla PC-t sajnos ebben a formában nem tudjuk jó szívvel ajánlani.

Pro:
+ szép kijelző, jó betekintési szögekkel
+ könnyen bővíthető
+ kedvező méret és súly
+ gyakorlatilag az összes eddig megszokott Windows alkalmazást futtatni tudja

Kontra:
- megkérdőjelezhető összeszerelési minőség
- nincs VGA kimenet és LAN csatlakozó
- gyenge teljesítmény
- rövid üzemidő
- erősen melegszik
- süvít a hűtése
- a Windows 7 nem érintőképernyőhöz optimalizált operációs rendszer
- használhatóságához képest túl drága

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

42. djbundy
2011.11.30. 08:57
Majd az ára eldönti, hogy mennyire jó a gép.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
41. pergerj
2011.11.30. 09:29
A tesztelő megpróbálhatta volna egy W8 beta-val is, hátha akkor "jobb tapasztalatokat" tud szerezni a géppel kapcsolatban.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
40. rastawicc
2011.11.30. 09:40
Amma copy... Már meg sem éri méltatni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
39. eleminator
2011.11.30. 10:54
Az irány nem rossz! A megvalósítás hellyel közzel még elfogadható lenne, de az akkumulátor és az üzemidő nem az igazi, s főleg, hogy a szerény felhasználó sem tudja kicserélni! Kell ilyen és hasonló gép is ami windows oprendszerrel van szerelve és nem androiddal és IOS-sel. De az árát kicsit túlzásnak érzem, gondolom az árban a windows ára is bele van kalkulálva: 115 980 Ft
igazoló link: [LINK]
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
38. Zabalint
2011.11.30. 11:04
Dobni kell rá Linuxot, és máris fasza.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
37. adrian.urg...
2011.11.30. 11:04
Érdemes megnézni az alsó sorokat is: "A Tablet PC Windows 7 Home Premium 30 napos próbaverzióval van ellátva. A próbaverzió lejárat utáni használathoz a Windows operációs rendszert külön meg kell vásárolni."

Ezzel együttdrágább mint egy iPad2. Vicc.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
36. kisza25
2011.11.30. 11:13
az a fura, nekem volt netbookom ugyanezzel a hardver/akuval és 8órát ment nyugalomban, 5-6órát net mellett és max terheléssel 3,5-4óra körül, a tesztelőnek nem volt valami szimpatikus a vas, pedig a kezdeményezés nem rossz csak le kell szedni róla a win7-et és rakni rá valami értelmesebb linuxot, a melegedés az tényleg gáz, de remélhetőleg a 2.0-nál javítják a hiányosságokat
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
35. rastawicc
2011.11.30. 11:21
Ez egy zsák sz@r, vagy szemét. Nem tudom miről van szó.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
34. Joga73
2011.11.30. 11:29
"...a külső nem egyszerűen hasonlít az iPadéra, hanem gyakorlatilag szemből nézve megegyezik azzal..." Ügyvédeket lehet beizzítani.

Ez a kütyü tragédia, totális zsákutca.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
33. prohlep
2011.11.30. 11:39
"Dobni kell rá Linuxot, és máris fasza."

Teljesitmeny kritikus esetekben a Unix szarmazekok (iOS, Linux, ..., Android, ...) a nyerok, es a vilaguralmat gyakorlo tutti jo windows pedig ...

Windows-t dicserok megerdemelnek, hogy a halozati printer szerveruk, routeruk, es egyeb kis fogyasztasu halozati eszkozukbol kitorolni minden Linux-ra emlekezteto dolgot, ... es tegyen bele olyan firmware-t, amelyet Windows alapon esetleg ... na de mint tudjuk, ez vicc, ... keptelenseg Windows alapon jo kisfogyasztasu halozati eszkozt csinalni.

Tablara is Android, Linux vagy iOS valo.

Ha esetleg a Win8 mar eleget tanult a Unix vilagtol, akkor talan az is labdaba rug.

Kodositeskent a gesztusokrol es erintesekrol beszelnek.

Valojaban az a lenyeg, amit a Unix vilagtol probalnak igen lassan ellesni: hogyan lehet egy kernelt es rendszer API-t ugy megalkotni, hogy az ne legyen eroforras pazarlo.

Csak errol kinos lenne beszelni, ezt kinos lenne bevallani.

Ezert koncental a Windows marketing a kenezetre es egyeb kulsosegekre, mint felhasznaloi elmenye fokozas ...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
32. lajthabala...
2011.11.30. 12:36
Mikrobi

Szerintem egy magyar terméknek jobbnak kell lennie egy kinainál. Ha kinából jön egy olcsó gép, és recseg, átgondolatlan, nem működik: ez van, kinai, mit vártunk. Ha itthon szerelték össze akkor viszont ez nem elfogadható.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
31. DarthSmoke
2011.11.30. 12:40
Itt nem a tesztelő szimpátiáján múlik a dolog. Egyszerűen ez a proci, ebben a hardveres összeállításban alkalmatlan a feladatra. Nem hiszem, hogy a Linux alatt ne lenne hasonló melegedés, és nem gondolom, hogy 2-3-szor többet bírna aksival. És mivel nincsen support, nem nagyon számíthatunk rá, hogy segítenek Linux alatt bekonfigurálni a hardvereket. Ettől függetlenül meg lehet próbálni, de szerintem egy alacsonyabb fogyasztású CPU-val (ami nem melegszik ennyire) sokat lehetne javítani rajta.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
30. rastawicc
2011.11.30. 12:44
Nem akarok én rosszindulatúnak tűnni!
Ha nem egy pofátlan másolat lenne, akkor csak simán egy ócska, gagyi valami. Ami nem zavarna, vagy inkább nem érdekelne.

De már hányingerem van ettől a tetű desing tolvajlástól!
Remélem az összes bőr leég a képükről!
Ez is egy fokkal aláássa a magyar "munkát", megérdemelnek egy olyan pert, amire
ingjük-gatyájuk rámegy!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
29. elek05
2011.11.30. 13:41
Ez a Tablet PC a netbookoknak állít alternatívát. Irreális összehasonlítani egy Core 2 Duo SP9300 2.26GHz tartalmazó notebookkal. Kiváló alternatíva azoknak akik Windowst szeretnének futatni tablet pc-n. Tökéletesen megfelel netbooknak. Ha HD videókat akarsz nézni vagy játszani szeretnél, akkor vegyél egy laptopot.
Engem megdöbbent ez a sok rosszindulat és a cikk szerzőjét sem értem és erősen megkérdőjelezem a szakmai tudását!!!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
28. Zabalint
2011.11.30. 14:13
@prohlep:
A Unix szerű rendszerek, így a Linux is, elsősorban moduláris felépítésüknek köszönhetik, hogy gyorsak. Vagyis egy hálózati eszközre elég azt feldobnod, ami oda kell. Ha grafikus felület+ablakkezelő, meg minden lófasz fent van, akkor már nincs olyan jelentős sebességbeli különbség Windows és Linux között.

Amiért én erre az eszközre Linuxot tennék, az ugyanez az ok. Nyilván nem Gnome-al vagy KDE-vel menne, hanem kisebb igényű ablakkezelővel.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
27. Zabalint
2011.11.30. 14:15
@elek05:
Én azt nem értem, netbookhoz képest mit tud ez az eszköz, meg általában a tabletek. Miért olyan nagy hátrány egy billentyűzet?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
26. DarthSmoke
2011.11.30. 14:21
Köszönöm a szakmai tudásom megkérdőjelezését.
Azért hasonlítottam össze egy Core 2 Duo-val, mert egyrészt nem volt más kéznél, másrészt az sem egy mai technológia, de nagyon jól látszik, hogy az Atom még fasorban sincs teljesítményileg egy ilyen, 2-3 éves technológiával.
Ez a tablet netbooknak is használhatatlan, az érintőképernyő itt csak akadályoz, nem segít. Aki netbookra vágyik, 70-80e Ft-ért akár kétmagos Atommal és jóval nagyobb akkumulátorral szereltet kaphat, ami könnyebben kezelhető, gyorsabban használható és nem merül le ilyen rövid idő alatt.
Ezért a tabletért viszont több mint 100e Ft-ot kell fizetni (oprendszerrel együtt), és cserébe lassú, melegszik, nehézkesen kezelhető és hamar lemerül. Ha ennek a megállapítása a szakmai nemtudás, akkor ezt vállalom.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
25. somakb
2011.11.30. 14:41
Mezei kínai belpiacos termék, magyar cég nevén forgalmazva... jópár ilyen van ARM tabletek esetén.

Viszont ez a teszt is igazolta, miért is bukott meg minden x86 tablet... aktív hűtés, nagy tömeg, rossz üzemidő, gyenge teljesítmény... hatványozottan hártányos eszköz.

Vicc, hogy egy mezei ARM os tablet multimédiában körberöhögi ezt a vackot... hol tud ez h.264 720p-t mondjuk lejátszani? Mindent cpu-ból kell neki dekódolni, szétzabálja az akkut... Egy sima Galaxy S Wifi 5.0 a maga 40.000 ftjáért ezerszer többet nyújt... nem valók ezek az x86 os tabletek az égvilágon semmire... nemhogy a Teclast, Smartq vagy hasonló jónevű, igényes termékeket gyártó kínai belpiacos gyártók ARM alapú tabletjeit hoznák be akár saját néven, nem ezeket a hulladékokat.

A lenagyobb poén meg az ugye, hogy Wim7 -re érintésoptimalizált szoftver meg kb nulla... az meg hogy egeret helyettesítve böködjünk dolgokra, marha kényelmetlen és pontatlan...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
24. pisztoly
2011.11.30. 14:51
egy AMD C-50-es vagy C-60-as rendszerrel többre mentek volna szerintem...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
23. somakb
2011.11.30. 15:08
pisztoly: tök mindegy, nincs rá használható os... Win7 nem való tapicskálósra... továbbá a C-50 is rengeteget fogyaszt az ARMokhoz képest és kell neki aktív hűtés és tömeg... stb stb... nem jó. Gondold el, hogy minden játék egérre van pcn meg billre megírva. Nincs hozzájuk érintésérzékenyfelületre optializált kezelőfelület stb... teljesen használhatatlanok... de akár egy office is gyötrelem... egyszerűen x86+win7 értelmetlen tabletnek.

Onnantól kezdve, hogy a programok készítésekor nem a tapicskolós felületre készítik, koncepció szinten bukik minden egy ilyenen.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
22. Joga73
2011.11.30. 15:19
Talán az Ice Cream Sandwich segíthet majd rajta, elvileg lesz x86 verzió.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
21. kisza25 Darth...
2011.11.30. 16:10
én csak azért nem értem, mert volt egy ilyen netbookom ua hardverrel és az sokkal hosszabb üzemidőket produkált
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
20. ghostraide...
2011.11.30. 16:16
@elek05:
Azért az eléggé érdekelne, hogyha a te szakmai tudásod ekkora, mivel hasonlítanál össze egy akármilyen tabletet? Csak azért, mert ha valaki kényelmi okokból vesz táblagépet, akkor ne legyen az a végén, hogy a homlokára csap mert szenved vele. Ha valaki meg divatból veszi, és erre esik a választása az szintúgy szenved vele, míg egy notebookkal ha nem is olyan kényelmesen megy a dolog, a működése megkérdőjelezhetetlenül magasabb színvonalat produkál, főleg ha már vesz valaki valamit akkor olyat vegyen, ami életképes. Ergó szakmai tudáshoz ilyen szempontból semmi köze sincs annak, hogy ha valami vacak az vacak és kész.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. czumbilk
2011.11.30. 16:24
Ez kb. annyira magyar gyártmány mint a Vargáné és Tsa. tápok 10 évvel ezelőtt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. Greathoof
2011.11.30. 16:38
Béna egy kicsit a teszt...
Mellesleg "használhatósághoz képes túl drága" - árat nem írtatok
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. szegeri92
2011.11.30. 17:26
ennél még a funscreen tab is jobb ami szintén magyar forgalmazótól van de ebayről olcsóbban megvehető. http://www.funscreen.hu/termekek/tablet
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. Zabalint
2011.11.30. 19:31
@somakb:
Te mit nevezel használható os-nak? Mert mondjuk x86 processzorra szinte mindent tehetsz, beleértve az Androidot, kivéve ami nem nyílt forráskódú, és még bináris sincsen x86-ra. Az ilyen meg ritka, mint a fehér holló.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. prohlep
2011.11.30. 19:49
Metron utazva lattam egy ilyen keszuleket most kedden.

Az tunt fel, hogy amikor az illeto olvasas kozben feljebb huzza a lapot, akkor nagyon darabosan megy feljebb, pedig csak sima szoveg volt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. sniperjoce...
2011.11.30. 20:01
Figyeljetek én nem vagyok oda az apple-ért "finoman szólva" mégis azt mondom hogy ez itt egy rakat szar.
1. Hardverilag szerintem teljes KO az jut róla eszembe hogy a raktárkészlet olcsó volt.
2. A minősége a leírtak szerint pedig siralmas.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. sanyix
2011.11.30. 22:26
atom? rakás fos (sokat fogyaszt és még a gpu is ultragyenge)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. csx01
2011.11.30. 23:08
De milyenek vagytok, ez a kütyü már pont tökéletes állami szférába
Drága, elavult, közbeszerzés során még drágább lesz, de megveszik mert magyar.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. malvoisen
2011.12.01. 00:24
Ez a tablet 0. Engem csak az érdekel, hogy az iPon miért akar mobil technológia portál (bocs, most a tabokat is idesoroltam) is lenni, mikor egyéb IT termékek tesztjében, illetve külföldi cikkek fordításában (hírek) sincsenek a magaslatokban.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. Zelbacsi
2011.12.01. 09:20
Fizetett troll hozzászólását láthattuk.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. somakb
2011.12.01. 09:54
Mikrobi: "Az a gond, hogy egy magyar kisüzemben, régi, használt, működéshibás berendezésekkel és eszközökkel, valamint félig-meddig képzett alkalmazottak által összerakott terméket vettek össze,"

Miva? Hogy látott volna ez bármi magyar üzemet? Sem ez sem a többi "magyar" tablet nem látott semmit, max a vámhivatalt... ezek OEM kíníai gyártók belpiacos termékei, NULLA, azaz NULLA magyar hozzáadott érték van bennük. Nem véletlen, hogy firmware update is csak akkor van ezekre, ha az anya OEM gyártó kiad rá valamit, egyébként semmi.

Zabalint:"Te mit nevezel használható os-nak? "

Mivel tabletről van szó, ezért olyat, ami eleve érintésérzékeny használatra lett tervezve: IOS, Android, WP7, stb... na ezek közül egy sincs ugye x86-ra. Ezért bukó ez a koncepció x86 procival.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. Zabalint
2011.12.01. 10:52
somakb:
Még mindig van x86-ra Android, de ne zavarjon...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Zabalint
2011.12.01. 10:55
Amúgy meg a Windows 7-nek és a Linuxnak is meg van az az előnye, hogy könnyebb adott feladatokra programot találni. Bizonyos célcsoportnál ez fontosabb, mint hogy milyen parasztvakító trükköket lehet csinálni az érintőképernyővel. Szerintem meg van az X86-os tableteknek a helye a világban, más kérdés hogy ez a példány a cikk szerint nem a minőséget képviseli. Vaterán 50-ért lehet hasonlót, újat kapni, az is ugyanonnan jön ugyanilyen minőségben, mint ez.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. prohlep
2011.12.01. 11:15
"De már hányingerem van ettől a tetű desing tolvajlástól!"

Legalabb az InnoVision szot irhatnak rovas irassal, es a default hatterkep pedig lehetne egy hatrafele nyilazo lovas, ...

Teljesen egyetertek, hogy altalaban a design szakma egy nagy turo: hol vannak a jellegzetesen magyar formavilagbol epitkezo bevasarlo kozpontok, irodahazak, kozepuletek?

Van, illetve sajnos mar csak volt egy Makoveczunk, ... de aztan rajta kivule a nagy fantaziatlansag.

Peldaul a Skala helyen epult egy fenycso sorokkal ossze-vissza kotozott sonka epulet, az ING bank penztermelo projektjekent. De hamarosan mar vagy egy tucat ilyen EGYEDI, pontosan igyanigy kotozott sonka epulet keletkezett hazankban.

Ugyanigy, a 80-as evek elejen nagy divat volt egy negyzethalos rasztert dobni, lehetoleg picit ferden az epulet alaprajzara, mert az jol nezett ki az engedelyezesi terveken, ... meg kulonben is egy neves skandinav epitesz azt csinalta.

Aztan egy idoben divat volt vastag csoveket kivezetni gyalogos terben es fa jelleggel szetagaztatni, ... mert egy celeb epitesz egyszer azt csinalta valahol a vilag egy mas pontjan.

Jo lenne, ha vegre lenne rendes design, ... uram-bocsa MAGYAR design.

Valamennyi remenyre ad okot a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem, mert erdemes megnezni a honlapjukat, ... a fiatalok egeszen fantaziadusak.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. somakb
2011.12.01. 11:48
Zabalint: milyen is az az x86-os Android már kérlek... 1.6 Vagyis nincs használható érintésérzékeny OS x86-ra, továbbra sem. Tonnányi alkalmazás nem fut már azon, arrol nem is beszélve, hogy a gpu intenzív alkamazások meg meg sem nyekkenek. Egy közepes mobilteló körberöhögi már ezt az Atomos kócerájt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. somakb
2011.12.01. 11:53
Zabalint:"Amúgy meg a Windows 7-nek és a Linuxnak is meg van az az előnye, hogy könnyebb adott feladatokra programot találni. "

Találni találsz, csak épp érintőképernyőröl kezelni mindet borzalom, mivel nem arra van kitalálva. De pl egy Starcfaftot pl megnéznék, hogy nyomod . De szinte bármit meg lehet említeni. Egyszerűen nem erre az input felületre lettek készítve.

Vagyis, miért jó az, hogy kínzom magam, egy olyan rendszerrel ami alapvetően más inputeszközökre van kitalálva, ha van olyan, ami meg kézre áll... lehet IFA-val is közlekedni a hétköznapokban, a városi forgalomban, de valahogy mégsem az igazi...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Zabalint
2011.12.01. 12:54
somakb:
Az az 1.6 az 2.2 egyrészt, úgy hogy béta, RC nem játszik. De ezek binárisok, ha vágod mit csinálsz, akkor a legújabb forrását is megpróbálhatod fordítani.

A másik, hogy a sehogy és a szarabbul mint asztali gépen közül többnyire az utóbbi a nyerő. Egy példát máris mondok. Egy ismerősöm tájfutó térképeket is csinál, ehhez használ egy GPS-t, majd otthon a jegyzetei, meg a koordináták alapján elkészíti a térképet. Azt mondta, ő megváltásnak érezné, ha lenne OCAD(ez a térképkészítő szoftver) valamely mobil platformra. Egy ilyen eszköz baromi sokat segítene neki, még ha nem is olyan kényelmes így egy nem erre készült szoftvert használni. Nyilván ennyiért nem fog beruházni senki, hiszen ezen térképek elkészítése nem sok pénzt hoz, de fele ennyiért már elgondolkodtató lehet. Ha ilyet használna, nyilván a térkép szerkesztésének nagy részét otthon végezné asztali gépen, de egy-egy objektum elhelyezésében sokat segítene, pl. a GPS pontatlanságát is helyben ki tudná küszöbölni.

Ez nyilván csak egy példa, talán ha országosan 10-20, a világon 5000 embert érinthet, csak gondolom baromi sok ilyen kis példa létezik. Ugyanis az Excel táblázatodat meg tudod nézni egy Androidos tableten, de ha valami speciális szoftver speciális formátuma lenne, akkor már nem ilyen egyszerű a helyzet.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. LechooEdy
2011.12.01. 18:54
nem nagyon tudom felfogni mi értelme van a tableteknek.
Mi volt mikor ki jött vele az Apple: Nem iPhone, mert nincsen rajta telefon, nem iPod, mert nagyobb... Ez csak egy példa volt.
Az én felfogásom: Ha telefon kell vegyél, esetleg okostelefont.
Ha több kell: Vegyél laptopot, a tabletek árából sokkal jobb laptopot vehetsz!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. polarx
2011.12.02. 13:32
rastawicc: csak nehogy olyan per legyen hogy a az összes magyarnak kelljen kifizetni egy új adó kereti között -.-" szerintem gondold meg mit kívánsz még ezt is kinézném a mai helyzetbe..

1-szóbak is száz a vége sokan írták már de ez tényleg nem ér egy lehugyozott sós kiflit se.. Gyenge proci még gyengébb 3d. Lényegében a tegra3-as ARM minden jelenlegi táblát ott ver meg ahol akar (ASUS Eee Pad Transformer Prime) úgy hogy még a 4.0 ki se jött rá.

Magyar ország szinte bármilyére büszke lehet ha múlt beli dolgokról beszélünk. De ez már a szégyennél is rosszabb...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!