iPon Cikkek

Intel chipszet-evolúció - I. rész

Dátum | 2008. 07. 25.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

Legfrissebb cikksorozatunkban az Intel lapkakészlet családjait helyezzük górcső alá. A tesztsorozat első részében az abszolút alsókategóriás P31-es és G31-es alaplapokat, a P35-ös terméket és a P45-ös újdonságot vizsgáljuk felszereltség, valamint ár/teljesítmény arány szempontjából. A G31-es alaplap ugyan rendelkezik integrált videó vezérlővel, ám ennek képességeivel most nem foglalkozunk, ugyanis azt majd a G45-ös alaplap tesztelésekor fogjuk részletesen kivesézni. Az alaplapok mindegyike a Gigabyte kínálatából érkezett, így az összehasonlítás hatékony lesz, ugyanis egy gyártó különböző termékeit helyezzük tesztasztalra.

A lapkakészletek közötti különbségeket már korábbi cikkeink alkalmával kitárgyaltuk, az érdeklődők itt tekinthetik meg a P35 és a P45 közötti különbségeket, míg a P31 és a G31 összehasonlításáról ebben a cikkben olvashatnak. Hogy könnyebb legyen a helyzet, és ne kelljen több helyről összeszedni az információkat, a lapkakészletek legfontosabb tulajdonságait az alábbi táblázatban összesítettük.

P45P35G31P31


A lapkakészletek közötti különbségeket már korábbi cikkeink alkalmával kitárgyaltuk, az érdeklődők itt tekinthetik meg a P35 és a P45 közötti különbségeket, míg a P31 és a G31 összehasonlításáról ebben a cikkben olvashatnak. Hogy könnyebb legyen a helyzet, és ne kelljen több helyről összeszedni az információkat, a lapkakészletek legfontosabb tulajdonságait az alábbi táblázatban összesítettük.

A lapkakészletek hivatalos specifikációi. A kép nagyítható!
A fenti táblázat a lapkakészletek hivatalos adatait tartalmazzák, az egyes gyártók ezektől, ha kis mértékben is, de néha el szoktak térni (gyorsabb memóriák támogatása, a hivatalosnál magasabb FSB támogatás). A tesztben szereplő alaplapok specifikációit szintén egy táblázat segítségével hasonlítottuk össze, ezt az alábbi képen lehet megtekintetni:

A tesztben szereplő lapok specifikációi.
A lapkakészletek és az alaplapok paramétereinek bemutatása után nézzük, milyen konfigurációval készültek a tesztek.

A tesztgép:

• Processzor: Intel E8400 (3 GHz)
• Alaplapok:
- Gigabyte EP45-DS3
- Gigabyte P35-DS3L
- Gigabyte G31M-S2L
- Gigabyte P31-S3G
• VGA: Inno3D GeForce 7600 GT 
• Memória: 2 x 1 GB Geil (DDR2-800  @ 4-4-4-12 CR2)
• Tápegység: Chieftec 420W
• HDD: WD 160 GB (SATA 2)
• ODD: NEC DVD-Rom
• Operációsrendszer: Windows XP SP3 az összes elérhető javítással

A rövid bevezető után ismét az alaplapok bemutatása következik.

A Gigabyte kínálatából érkezett termékek tulajdonságait egy nagy összehasonlítás keretein belül vizsgáljuk meg. Az alaplapok eltérő árkategóriákból érkeztek, így rendkívül jól meg lehet majd figyelni, hogy az egyes termékek felépítésében, illetve a hozzájuk mellékelt kiegészítőkben és kellékekben milyen különbségek vannak, és ezek hogyan viszonyulnak az árakhoz.

Elsőként a versenyzők csomagolását próbáljuk megvizsgálni.

G31P31P35P45
G31P31P35P45
Ahogy az a fenti képekből kiderül, a 3-as sorozat dobozai nagyrészt egyforma dizájnnal és színvonallal rendelkeznek, minden csomagolás tetszetős és tartalmaz minden szükséges információt a benne rejlő termékről. A P45-ös alaplap dobozának dizájnja már kilóg a sorból: az új lapkakészlethez a gyártó új csomagolást tervezett, amely hasonlóan színvonalas, mint az eddigiek. Az alaplapok csomagolása tulajdonképpen nem lényeges, de vásárlásnál sokat számít, ha a kiszemelt alaplap doboza igényesen néz ki.

G31P31P35P45
Az alaplapokhoz ugyanannyi dokumentumot kapunk minden esetben: a csomag részét képezi a gyors üzembehelyezési útmutató, a felhasználói kézikönyv, valamint a Windows XP és Windows Vista meghajtóprogramokat tartalmazó telepítőlemez, amelyen minden esetben automatikus telepítőprogramot találunk.

G31P31P35P45
Kábelek tekintetében a Gigabyte ugyanazt adja minden, a tesztben szereplő, 3-as sorozatú alaplapja mellé (P31, G31, P35): a csomag része egy IDE és egy Floppy kábel, valamint egy takarólemez és két darab SATA adatkábel. A P45-ös újdonság esetében kettő helyett már négy darab SATA kábelt kapunk, ezenkívül minden kellék megegyezik a 3-as sorozatú alaplapoknál ismertetettekkel.

G31P31P35P45
Az alaplapok között felépítés tekintetében már vannak különbségek. A P31-es és G31-es termékek mindössze két darab DDR2-800 MHz-es memóriafoglalattal érkeznek, a P31-es esetében a gyártó állítása szerint némi tuning alkalmazásával az 1066-os modulok is működnek. A tesztben szereplő P35-ös és P45-ös modelleknél már 4 darab DDR2-es memóriafoglalat áll rendelkezésre. A P35-ös deszka 1066-os, míg a P45-ös már 1200 MHz-es DDR2-es modulokat is gond nélkül kezel. Az igazsághoz hozzá tartozik, hogy a gyártó tuning alkalmazásával az 1200 MHz-es modulok használhatóságát is garantálja. Bővítőhelyek tekintetében szintén vannak különbségek: a P45-ös egység két darab PCIE x16-os porttal érkezik, amelyek x8-os sávszélesség mellett képesek üzemelni Crossfire üzemmódban. A másik három alaplap esetében csak egyetlen darab PCIE x16-os slot van jelen, amely még a régi, 1.1-es szabványra épül. PCIE x1-es slotból a G31-es alaplapon egy darab, míg a másik három terméken három darab található. A PCI csatlakozókból a G31-es és P45-ös alaplapokon 2 darab, míg a P31-es és P35-ös egységeken 3 darab van jelen. Mindegyik alaplapon egyetlen IDE port foglal helyet. A G31-es és P31-es termékeken 4 darab SATA port található, a P35-ös és P45-ös alaplapokon már 6 darab porttal találkozunk. Az P31-es és G31-es lapok 8, a P35-ös és P45-ös lapok 12 darab USB csatlakozóval bírnak.

G31P31P35P45
Az egyes alaplapok hátsó kivezetéseinél szintén találunk eltéréseket. Ami közös mind a négy alaplapban az az, hogy rendelkeznek PS/2-es kimenetekkel. A 3-as sorozat tagjainál megfigyelhető még a soros és a párhuzamos port jelenléte, de a P45-ös egységnél ezek helyett inkább USB portokat alkalmaz a gyártó, ami nem is baj. A P31-es és G31-es termékek hatcsatornás, míg a P35-ös és P45-ös termékek nyolccsatornás audió vezérlővel érkeznek. A P31-es és G31-es alaplapoknál 4, a P35 esetében 6, míg a P45-ös deszkánál már 8 darab USB 2.0-s csatlakozót találunk az alaplap hátsó kivezetései között. A 3-as sorozat tagjainál egy, a 4-es sorozat tagjánál, azaz a P45-ösnél már két darab gigabites ethernet csatlakozó helyezkedik el. A P31-es és G31-es alaplapokon nincs koaxiális audió kimenet, míg a P35-ös és P45-ös egységek esetében már van. A tesztben szereplő 3-as sorozatú alaplapok nem rendelkeznek FireWire kimenettel, a P45-ösön már kettő is van. Természetesen P35-ös alaplap is kapható FireWire porttal, korábban teszteltünk ilyen termékeket, de ez most nem is lényeges. A hátsó kivezetéseket kitárgyaltuk, ezek alaplaponként változóak, ugyanis egy adott chipszet esetében létezik full extrás és fapados változat egyaránt.

G31P31P35P45
Az alaplapok hűtés tekintetében szintén különböznek. A P31-es és G31-es egységeknél a gyártó alumínium bordákat használt az északi- és a déli hidak hűtésére, amelyek egyszerűek és hatékonyak. A P35-ös alaplap már valamivel komolyabb hűtőbordákat tartalmaznak, ezek az egységek is tökéletesen elegendőnek minősülnek. A P45-ös deszka déli hídján található borda azonos a P35-ös déli hídján elhelyezkedő megoldással, ám a P45-ös északi hídján már egy nagyobb méretű, komolyabb borda található. A hűtőalkalmatosságok összességében tökéletesen megfelelnek az alaplapok hűtésére, ám mivel passzív megoldásokról van szó, mindenképpen érdemes a számítógépházba két darab rendszerhűtő ventilátort szerelni, hogy biztosítsuk a rendszer megfelelő szellőzését. Komoly kellemetlenségektől kímélhetjük meg magunkat, ha rendszerhűtő ventilátorokat használunk.

Az alaplapok BIOS-a ugyanarra a felépítésre épül: mindegyik termék esetében könnyű elvégezni a szokásos beállításokat, de tuning esetén sincs probléma, ugyanis rendkívül felhasználóbarát az összes BIOS. A lapkakészletek tulajdonságai miatt nem számíthatunk egyforma tuningpotenciálra, de ez érthető. Közös az alaplapokban az is, hogy a BIOS rejtett beállításait (például memóriaidőzítések) a CTRL + F1 billentyűkombinációval csalogathatjuk elő a BIOS főmenüjében. A legfrissebb BIOS-ok esetében már van rá példa, hogy nem kell a CTRL + F1-es kombinációt alkalmazni, ugyanis nélküle is elérhetőek a speciális menük, de nem árt, ha tudunk a lehetőségről.

Az alaplapokat nagyjából ki is veséztük, most jöhetnek a tesztek.

A szintetikus tesztekkel kezdjük a megmérettetést, ezek közül is az Everest memória- és processzorkezelést vizsgáló tesztjeit hívjuk segítségül. Az alkalmazás használatával számos teszten keresztül próbáljuk vizsgálni az egyes alaplapok egymáshoz viszonyított teljesítményét.


A memória írás vizsgálatakor nagyon egyben volt a mezőny, a különbségek minimálisnak mondhatóak. Fontos megemlíteni, hogy az eredmények három teszteredmény átlagát mutatják. Furcsa módon a G31-es és a P35-ös alaplapok végeztek az élen, de ez még semmit nem jelent.

 
Memória olvasás esetén szintén meglepő fejleményekkel találtuk szembe magunkat:  a P31-es és G31-es alaplapok az élen végeztek, a harmadik a P35-ös lett, míg az utolsó helyen a P45-ös kullog.Memória másolás alkalmával végre beállt a várt sorrend, a P45-ös alaplap jelentősen, majdnem 400 MB/s-mal verte a mezőny többi tagját.


A memória késleltetés a hármas sorozatú alaplapok győzelmét hozta, a P45-ös deszka 2 ns-mal maradt le a többiektől, ami nem jelentős különbség.


A CPU AES teszt alkalmával szintén nem volt lényeges különbség a mezőny egyes tagjai között, ennek ellenére egyértelmű sorrend rajzolódott ki. A P31-es és P45-ös alaplapok végeztek az élen, a G31 a holtverseny miatt a második, míg a P35-ös az utolsó helyre került.


A CPU Queen teszt hasonlóan kis különbségeket hozott, mint a CPU AES teszt. A P45-ös alaplap a második helyen végzett, az első a G31-es termék lett, igaz, csak fél pont különbséggel. A harmadik helyen a P31-es, míg a negyedik helyen a P35-ös alaplapot találjuk. Egyelőre teljes a káosz a sorrendek tekintetében.


A CPU Zlib teszt a P45-ös alaplap fölényes győzelmét hozta, a második meglepő módon a G31-es újdonság lett. A P35-ös alaplap a harmadik, míg a P31-es az utolsó. A hármas sorozatú alaplapok teljesítménye között minimális különbség látszik.


A Photoworx tesztben is a P45-ös alaplap lett az első, míg a második helyre megint a G31-es modell kúszott fel. A P35-ös harmadik, a P31-es pedig utolsó lett.

Az Everest utána  másik megszokott szintetikus tesztprogramé, a Sisoft Sandráé a főszerep. Ezzel a programmal is a memória- és processzorkezelést vizsgáljuk az alaplapoknál.Az aritmetikus teszt alkalmával mindkét esetben a P45-ös alaplap végzett az első helyen. A második a P35-ös deszka lett, ám a második tesztnél már holtverseny alakult ki közte és a G31-es modell között. A P31-es stabilan őrizte utolsó helyét.A processzor multimédiás képességével foglalkozó megmérettetésben a P45-ös alaplap lett az első, mögötte a P35-ös termék helyezkedik el, ám a második körben a P35-ös deszkát megelőzte a G31-es versenyző. A P31-es termék ismét stabilan védte az utolsó helyét.Memória sávszélesség tekintetében ismét meglepő fordulatra került sor, ugyanis a G31-es és P31-es alaplapok az élen végeztek. A P35-ös termék a második, a P45-ös az utolsó lett. Legalábbis a Sisoft tesztprogramja szerint...

 

A Cinebench R10-es változata következik, amely képrendereléssel terheli a processzort. Az első körben egy szálon fut az alkalmazás, majd később már mind a két processzormagot igénybe veszi és két szálon végzi el a feladatot. Hogy melyik alaplap teljesít jobban? Mindjárt kiderül.


Az egy szálon történő tesztelés alkalmával a P45-ös alaplap lett az első, a második helyre a P35-ös futott be. A G31-es és a P31-es alaplapok kissé lemaradva követik a mezőnyt az utolsó előtti és az utolsó helyen.

 
Amennyiben mind a két processzormagot munkára fogjuk, bizony szétszakad a mezőny az előbbi, egy szálon futó teszthez képest. A sorrend változatlan, de a különbségek már lényegesen nagyobbak.

A Cinebench tesztje után a WinRaré a főszerep. A rendkívül nagy népszerűségnek örvendő alkalmazásban kétféleképpen tesztelünk: az első körben a program beépített sebességmérő opcióját hívjuk segítségül, míg a második körben egy fájlcsomagolás-teszt segítségével vizsgáljuk, hogy helytálló-e az első teszt eredménye.


A sebességtesztben egyértelműen a P45-ös alaplap bizonyult a legjobbnak, a P35-ös termék a második, míg a G31-es a harmadik helyen található. A P31-es mindössze fél ponttal maradt le a dobogóról, így az utolsó lett. A hármas sorozatú lapkakészletek között szinte alig-alig volt különbség teljesítmény tekintetében.


A fájlcsomagolás sebességének tesztelésekor nem változott az előbbiekben már ismertetett sorrend. A versenyzők között minimális különbségek voltak, a P45 azonban így is az élre került.

A szintetikus tesztek sorát a SuperPi zárja, amely Pi értékének számításával terheli a rendszert.


Az alaplapok között ismét csak minimális különbségeket mértünk. A P35-ös egység az első helyre került, míg a második a P45-ös lett. A p45-ös alaplaptól csak néhány ezredmásodpercre maradtak le a P31-es és a G31-es alaplapok.

A szintetikus tesztek után a F.E.A.R. és a Company of Heroes teszt van hátra. Mindkét játékban azonos felbontást használtunk (1024 x 768), az anizotróp szűrést és az élsimítást mindkét esetben kikapcsoltuk.Mindkét esetben azonos sorrend alakult ki az alaplapok között: a P45-ös lett az első, a P35-ös a második, míg a P31-es a harmadik. A G31-es a F.E.A.R. teszt alkalmával holtversenyben lett a harmadik, míg a CoH tesztben az utolsó helyet csípte el.

A szintetikus- és játéktesztek után most már a tuning, a fogyasztás, valamint a merevlemez-kezelés vizsgáltat következik.

HDTune

A HDTune segítségével megvizsgáltuk az alaplapok merevlemez kezelési képességeit. Az alábbi képeken látható az egyes versenyzők teljesítménye.

P31G31

P35p45

Az adatátviteli sebesség esetében a minimális érték a P31-es alaplap esetében lett a leggyengébb: a termék mindössze 15,4 MB/s-os minimális sebességgel üzemelt, a legjobb alaplap, vagyis a G31-es esetében ez az érték 33,6 MB/s volt. A Maximális adatátviteli sebesség mindegyik alaplapnál 79,3 MB/s volt, az elérési idő pedig 13,4 ms körül alakult. A P31-es termék esetében 13,3 ms-os elérési időt sikerült mérni, így ez az alaplap nyerte a megmérettetés jelenlegi körét. Az átlagos adatátviteli sebesség 59,8 és 60 MB/s között mozgott. A versenyzők processzorterhelése 1,7%-os volt, a P31-es alaplap esetében azonban 2,6%-os értéket mértünk, így ez az alaplap terhelte le legjobban a központi egységet.

Tuning

Természetesen most sem maradt ki a tuning. Az alaplapokat azonos beállítások mellett nyúztuk: mindegyik egység BIOS-ában 6x-osra vettük a processzor szorzóját, visszaosztottuk a memóriát, valamint megemeltük a feszültségét, hogy az 1000 MHz fölötti órajelek se okozzanak gondot. A processzor feszültségét egységesen 1,325V-ra helyeztük, a többi feszültséghez nem nyúltunk, azok alapon maradtak.


Az egyforma esélyekkel induló alaplapok közül elsőként a G31-es adta fel a harcot: ezzel az alaplappal az említett beállítások alkalmazása mellett mindössze 338 MHz-ig jutottunk. A P31-es termék már picivel magasabb eredményt ért el, de ez a deszka is feladta a küzdelmet 350 MHz-nél. A P35-ös alaplap már sokkal jobban teljesített, ezzel egészen 535 MHz-ig jutottunk, azaz eddig volt teljesen stabil a rendszer. A legjobb eredményt a P45-ös termékkel értük el, az említett beállítások mellett egészen 554 MHz-ig jutottunk, itt már a memória mondta fel a szolgálatot, ugyanis 1100 MHz feletti sebességen nem óhajt működni, de ez nem is csoda egy 800 MHz-es CL4-es memória esetében. Az eredmények így is szépek

Fogyasztás

Az alaplapok fogyasztását most is megvizsgáltuk. Az alábbi diagramokon látható eredmények a rendszer fogyasztását jelölik, az értékek nem tartalmazzák a monitor fogyasztását. Ahhoz, hogy megfelelő kép alakuljon ki a mezőnyről, háromféleképen mértük a fogyasztást: először alapjáraton, bekapcsolt C1E mellett, majd Cinebench terhelés alatt és végül F.E.A.R. futtatása közben.


Alapjáraton a P31-es és a G31-es alaplapok fogyasztották a legkevesebb áramot, a P35-ös termék már 1W-tal többet evett náluk, míg a P45-ös alaplap fogyasztása 0,5W-tal múlta felül a P35-ösét.


Cinebench alatt a P31-es és G31-es termékek fogyasztották a legtöbbet, a P35-ös alaplap 0,5, illetve 1W-tal fogyasztott kevesebbet, míg a P45-ös termék további 1W-tal alacsonyabb értéket ért el.


A F.E.A.R. már jobban megdolgoztatta a rendszert, ebben az esetben a P31-es termék fogyasztása lett a legmagasabb, a P35-ös és G31-es alaplapok esetében viszont holtverseny született. A különbségek nagyon minimálisak voltak, de egy hajszálnyival kevesebbet fogyasztott a P45-ös, mint a mezőny többi tagja.

HőmérsékletekÖsszesítés

Az alaplapok teljesítményének összehasonlításához a már megszokott összesítést hívjuk segítésgül. A tesztek eredményeit a szokásos módszer szerint egyesítettük, így az alábbi eredményt kaptuk:Az abszolút első helyet a P45-ös lapkakészlet szerezte meg, míg a második helyre a G31-es termék futott be. A P35-ös alaplap a harmadik lett, míg az utolsó helyet a P31-es deszka csípte el. Az eredmények meglepőek, ám az egyes versenyzők között sok esetben csak minimális különbségek vannak, legalábbis teljesítmény tekintetében.

Végszó

Az alaplapok teljesítménye rendkívül hullámzó volt. A termékek között teljesítmény alapján nehéz dönteni, ám ha az összehasonlításnál az árcédulát is szem előtt tartjuk, egyből könnyebb helyzetbe kerülünk. Most az egyes alaplapokról egyenként próbálunk pár szavas véleményt formálni.

A G31-es alaplap integrált videó vezérlőjét ugyan most nem vizsgáltuk, de nem is ez volt a cél. Az alaplap egy PCIE x16-os kártyával kiegészítve meglepően jó teljesítményt nyújt, 10.000 forint alatti árával rendkívül jó választás, ha nagyon olcsón szeretnék jó rendszert építeni. Az alaplap felett ugyan kissé eljárt az idő, de ár/teljesítmény hányadosa tökéletes.

A P31-es deszka gyakorlatilag ugyanazokkal a tulajdonságokkal bír, mint amelyekkel a G31-es társa, kivétel ez alól az integrált videó vezérlő, az ugyanis nincs a P31-esben. A P31-es termék 11.000 forint körüli árával és az általa felmutatott teljesítménnyel az olcsóbb alaplapot kereső felhasználók számára még mindig alternatíva lehet. Az ár/teljesítmény arány ennél az alaplapnál sem rossz, de ha ebben az árkategóriában gondolkodunk, és a két alaplap közül választanánk, akkor a G31-essel járunk jobban. Amennyiben mindenképpen P31-es lapkakészlettel szerelt alaplapot szeretnék, akkor érdemesebb a P31-DS3L-t választani, amely 8 csatornás audióval, valamint négy memória foglalattal rendelkezik, és mindössze 1000 forinttal drágább a tesztben szereplő P31-esnél.

A P35-ös alaplap 16.000 forint körüli árral bír, teljesítménye viszont sok esetben jobb, mint az előbb említett két terméké. Az alaplap esetében pozitívum, hogy itt már 4 darab memóriafoglalat áll rendelkezésre, amelyek DDR2-800MHz helyett DDR2-1066MHz-es támogatással bírnak. A P35-ös termék nyolccsatornás audió vezérlőjével és koaxiális, illetve optikai hangkimenetével jó választás lehet, 16.000 forintért megfelelő teljesítményt, tuningképességet és szolgáltatásokat nyújt, így jelenleg még mindig ajánlott vétel.

A P45-ös alaplap kétség kívül a jövőt képviseli. A termék a jelenlegi alaplapok között teszt győztes lett, 22.000 forintos áráért cserébe bőséges szolgáltatást, jó tuningképességet és fejlett technológiákat kínál. Az alaplap DDR2-1200 MHz-es memóriatámogatással, PCIE 2.0 x16-os slottal és 1600 MHz-es FSB támogatással érkezik. Amennyiben kicsit több pénzből gazdálkodunk, és költséghatékony, ám de valamilyen szinten jövőbiztosabb alaplapba szeretnénk beruházni, akkor a tesztben szereplő P45-öst nekünk találták ki. Ajánlott vétel.


Hamarosan érkezik a cikk folytatása, amelyben további Intel lapkakészletek fognak szerepelni. Ha vásárlás előtt állunk, és a P43-as, illetve egyéb, a jelenlegi cikkből hiányzó lapkakészlet is szerepel a lehetséges jelöltek listáján, akkor mindenképpen érdemes megvárni a folytatást, ugyanis azzal válik teljessé és "értékessé" a körkép.

A tesztben szereplő termékeket az Expert Computer Kft. bocsátotta rendelkezésünkre! Köszönet érte!

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

12. mikloss
2008.07.25. 15:26
Hehe, pluto én jelenleg is pont ilyet használok
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. pluto
2008.07.25. 16:20
(mikloss @ 2008 Jul 25, 14:26) Hehe, pluto én jelenleg is pont ilyet használok
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. J.o.k.e.r
2008.07.25. 16:48
A P3x, a G3x és az X38, valamint a P4x, a G4x és az X48 összehasonlítása volt az erededi cél, így az E8400-asra esett a választás. Sajna ez van.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. J.o.k.e.r
2008.07.25. 17:03
965 DQ6 tud 1333 MHz-es FSB-t, szóval azt még bele lehet tenni a tesztbe.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. J.o.k.e.r
2008.07.25. 17:24
Dehogy fog.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Dice
2008.07.25. 21:37
Én arra lennék kíváncsi, hogy milyen BIOS volt a P45-ös lapon? Mert nekem az alap F3-al ment a tuning, de volt 1-2 kompatibilitási(??) gond. Az F6-al ez megoldódott, de ha hozzányúlok valamihez, nem indul (meg a memót letudom vinni 800CL4-re)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Dice
2008.07.26. 00:28
Gyengébb proci jobb lett volna a régi lapok teszteléséhez, de ezzel jobban látni, mi rejtőzik valójában a chipsetben, mekkora tuningpotenciál.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. danee91
2008.07.26. 11:54
945P-S3 lapom volt, az alap 1066MHz FSB-t(266) nem vitte...A mostani lapomban meg 1360MHz FSB-vel megy ugyanaz a proci(340). A 945P lapot inkább hanyagoljuk, ha lehet...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Multitask
2008.07.26. 23:00
Akkor lesz majd X38,X48 meg ilyesféle csipszetek tesztje is?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. danee91
2008.07.28. 14:38
Némelyik P45 már kihajtja a 2000MHz-es ramokat, de ha ennyit nem is, 1900MHz-et biztos, mert azt láttam Gigánál.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. danee91
2008.07.28. 23:29
Na igen ez a szégyen a P31-nek, h még a G31 is jobb tuningban...Nálam 100MHz PCI-E mellett 340MHz FSB max, és még ismerek legalább 6 embert, akinél ugyanez van :angry:
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. danee91
2008.08.01. 15:34
Bocsi, h ide írok, de csak ezeket a részeket olvassa Iponos.
Ti döntitek el, mi legyen kinn a főoldalon az akciós termékek részen. Nem akarjátok frissíteni ezeket, mert vagy 1 hónapja ugyanezek vannak kinn. Mondjuk kitehetnétek a legolcsóbb 4850-et, 4870-et, mert ezek népszerű termékek stb...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!