iPon Cikkek

Intel Compute Stick: A pendrive méretű apró PC

Dátum | 2015. 06. 29.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

Az Intel nem is olyan régen, mikor előrukkolt a Next Unit of Computing névre keresztelt apró asztali számítógéppel, kvázi egy új, kategóriát teremtett a számítógépek piacán – azóta több konkurense is belépett ebbe a szegmensbe, ami azt mutatja: a vállalat koncepciója életképes és valamelyest korát is megelőzte. Valami ilyesmiről lesz szó a HDMI portba illeszkedő, pendrive méretű asztali PC, az Intel Compute Stick esetében is: az újdonság még csak nemrégiben jelent meg, de már több rivális is bejelentett hasonló koncepció köré épülő megoldásokat – gondoljunk csak az ASUS vagy a Lenovo termékére. Az Intel Compute Stick koncepció szempontjából sokak fantáziáját megmozgatta: az alacsony fogyasztás, a kompakt kivitel és a viszonylag kedvező ár jóvoltából remek esélyekkel indulhat a termék a piacon, ám hogy valóban sikeres lesz-e, azt majd a vásárlók döntik el. Hogy mire lehet használni egy apró, HDMI portba illeszkedő asztali számítógépet? Egyrészt építhetünk vele egyetlen monitorból álló egybegépet, ami kiválóan alkalmas lehet a mindennapi online teendők elvégzésére, de akár Office futtatását, filmnézést, valamint egyéb egyszerű, nem túl megterhelő feladatokat is rá lehet bízni a konfigurációra – legalábbis elméletben. Előny, hogy ráadásul ilyenkor mindenhova könnyen elcipelhetjük a saját "gépünket", akár TV-re is dughatjuk, hogy okosabbá tegyük azt. Hogy papíron mit rejt a Compute Stick elegáns műanyagháza, illetve a doboza? Az alábbi táblázat elárulja:
A Compute Stick kétféle kiszerelésben kerül az üzletek polcaira – mi a nagyobbikat, a 32 GB-nyi NAND Flash tárhellyel, 2 GB-nyi rendszermemóriával és Windows 8.1 Bing operációs rendszerrel ellátott kiadást próbálhattuk ki, ennek ismerjük a hazai árát is. A 64-bites Ubuntu 14.04 LTS operációs rendszerrel szerelt változattal idehaza még nem találkoztunk, így egyelőre rejtély, mennyivel lesz olcsóbb, mint Windows 8.1 with Bing alapú társa – de paraméterei alapján ez majdnem mindegy, hisz úgyis a windowsos példány számíthat komolyabb népszerűségre.
A csomag és a hardver
Az Intel újdonsága egy pici, de informatív dobozban érkezett meg hozzánk. A doboz alján egy fület alakítottak ki, amit meghúzva elénk tárulhat a fiókszerű tároló tartalma. Legfelül rögtön a lefóliázott Compute Stick található – a fóliázásnak bizony oka volt, hisz a termék felső borítása fényes fekete műanyagból készült, annak minden előnyével és hátrányával együtt.
Egy szinttel lejjebb megtaláljuk az összes tartozékot: némi dokumentáció, egy McAfee Antivirus ajándékkártya, USB-microUSB tápkábel, HDMI hosszabbító kábel, és egy tápadapter képezi a kínálatot, szóval minden megvan, amire csak szükségünk lehet. Az adapterhez összesen négyféle átalakító jár, így akárhol is használjuk a terméket a világon, mindig kéznél lesz az adott országra jellemző hálózati csatlakozóhoz passzoló dugasz.
A tápadapter USB 2.0-s porttal rendelkezik, ami 5 voltos egyenfeszültség és 2 amperes maximális áramerősség leadására képes – vagyis a Compute Stick ezek alapján még brutálisan megterhelve sem vehet fel 10 wattnál többet az adott USB portról.
A tartozékok között a HDMI hosszabbító kábel különösen nagy segítség akkor, ha az adott monitor/TV HDMI portjához nem fér hozzá a Compute Stick a mérete miatt. Segítségével ráadásul a készülék hűtését is optimalizálhatjuk, ugyanis úgy helyezhetjük el az egységet, hogy átjárja a levegő. A Compute Stick méret tekintetében egy felhizlalt pendrive-ra hasonlít: 103 milliméter hosszú, 37 milliméter széles és 12 milliméter magas. Az újdonság felső részén lakkfekete műanyag borítást helyeztek el, a többi felület azonban matt fekete, így csak az ujjlenyomatokat gyűjtik, a karcokat nem (legalábbis nem olyan könnyen).
A ház fényes felén a logón kívül egy LED-et találunk, ami kéken világít, ha működik a rendszer, a HDMI port felőli szellőző pedig meglepő módon egy pici ventilátort is rejt, ami hőmérséklet-vezérelt fordulatszám-szabályzással dolgozik.
A Compute Stick hátoldalán a termék azonosítását segítő feliratok helyezkednek el, rajtuk kívül nincs itt semmi látnivaló. Az oldallapok szerencsére már több érdekességet vonultatnak fel, ugyanis az egyik oldalon egy szellőző, valamint egy microSDXC memóriakártya-olvasó lapul, a másikon pedig egy microUSB port, egy normál USB 2.0-s port, egy bekapcsoló gomb, illetve egy újabb szellőző látható. Extraként a Compute Stick házának végén egy furatot is kialakítottak, ami nyakpántot fogad.
Hardver tekintetében egy Intel Atom Z3735F típusú SoC egységgel szerelt megoldással van dolgunk – a SoC 1,33 GHz-es alap- és 1,83 GHz-es burst órajelen üzemelteti processzormagjait, amelyekből összesen négy van, 2 MB-nyi L2 Cache társaságában. A grafikus feladatok elvégzéséről egy Intel HD Graphics videóvezérlő gondoskodik, ami 311 MHz-es alap- és 646 MHz-es burst órajelet használ.
A SoC egyetlen csatornán keresztül kapcsolódik a 2 GB-nyi DDR3L-1333 MHz-es rendszermemóriához, az adattároló szerepét pedig 32 GB-nyi NAND Flash tárhely tölti be, ami eMMC alapú megoldás formájában érhető el. Az adattároló kapacitást microSDXC memóriakártya segítségével természetesen könnyedén bővíthetjük – akár 128 GB-os példányt is használhatunk. A nyomtatott áramköri lap a felsoroltakon kívül tartalmaz még egy Bluetooth 4.0-s vezérlőt, valamint egy WiFi Direct támogatással is rendelkező Realtek RTL8723BS vezérlőt is. A SoC, illetve a melegedő komponensek hűtéséről egy kompakt hűtőrendszer gondoskodik, amit egy apró, hőmérséklet-vezérelt ventilátor egészít ki. A terméket mi magunk nem szedtük szét, nehogy véletlenül megsértsük a burkolatát, viszont a belsőt mindenképpen szeretnénk megmutatni, ehhez pedig a LegitReviews munkatársainak fotóját, valamint a gyári Intel sajtóanyag képét használjuk.
A Compute Stick meglehetősen kompakt, az egyes komponensek pedig alaposan össze vannak zsúfolva a nyomtatott áramköri lapon, így felmerülhet a kérdés: vajon mennyire forrósodik a rendszer? Természetesen rövidesen erre is megadjuk a választ. Előbb azonban nézzük a beüzemeléssel kapcsolatos tapasztalatokat!
Beüzemelés Az Intel Compute Sticket nagyon egyszerűen működésre bírhatjuk: elég ehhez egy HDMI videó bemenettel ellátott televízió vagy monitor, plusz a mellékelt tápadapter – a HDMI hosszabbító kábelt vagy használjuk vagy nem, úgyis a helyzet dönti el.
Mivel egy apró, kompakt számítógépről van szó, nyilvánvalóan számítani kell némi kompromisszumra. Az első, hogy a Compute Stick használatához szükség van WiFi routerre, ha internetezni is szeretnénk, ugyanis az apróságot Gigabites Ethernet port híján máshogy nem tudjuk internetre vagy helyi hálózatra kapcsolni. A másik fontos dolog, hogy kelleni fog egy USB hub, ha egynél több USB-s eszközt szeretnénk a termékhez csatlakoztatni – mondjuk USB-s egeret és billentyűzetet, plusz külső adattárolót. A vezérlést opcionálisan akár Bluetooth kapcsolatot használó billentyűzettel is megoldhatjuk, ha éppen van kéznél. Ha a Compute Stick-et közvetlenül a monitor vagy a televízió USB portjáról szeretnénk táplálni, mindenképpen meg kell róla győződni, hogy képes-e a port 2 ampernyi áramerősség leadására – 500 mA-es portokkal ne is próbálkozzunk, mert már a boot folyamatig sem jutunk el.
A Compute Stick egy könnyen kezelhető, egyszerűen frissíthető BIOS-t kapott, ami minden alapvető beállítási lehetőséget elénk tár. A termék energiagazdálkodása BIOS-on belül módosítható (Energiatakarékos, Teljesítmény-centrikus és Kiegyensúlyozott mód).
Ha az infrastruktúra adott, utána már ugyanúgy kell működésre bírni a Compute Stick-et, mint egy PC-t, amit először helyeznek üzembe. A folyamat 5-10 perc, de a Windows frissítések letöltése és telepítése sokkal hosszabb időt vesz majd igénybe, hogy az újraindításról és az első indításról ne is beszéljünk. De ez nem is csoda, hisz a beépített adattároló nehezen birkózik meg a sok kis fájl írásával és olvasásával. Adattár – Partíciók, szabad tárhely, sebesség A Compute Stick gyárilag 18,8 GB-nyi szabad tárhellyel érkezett, mielőtt még használatba vettük volna a rendszert. A Windows frissítőcsomagok telepítése után már csak 14 GB-unk maradt, ami behatárolja a lehetőségeinket – szerencsére van microSDXC memóriakártya-olvasó, amivel nagyon könnyen javíthatunk a helyzeten.
Az AIDA64 Kingston S10032-es SSD-nek nézte az eMMC alapú háttértárat.
Az AIDA64 elindításakor az adattároló menüpontban azt az információt láttuk, hogy a Compute Stick egy Kingston S10032-es eMMC chippel rendelkezik, ami a szoftver szerint formázva 28 GB-os. Ebből a tárhely-mennyiségből 22453 MB-nyit foglal a Windows partíció, de emellett egy 6500 MB-os rejtett Recovery partíció is van az egységen, így bármikor gyári állapotba állítható a Windows. Rendszermeghajtónak használni egy eMMC megoldást általában kompromisszumokkal jár, így kíváncsiak voltunk, hogy mire képes a Kingston megoldása. Nos, erre:
ATTO Disk Benchmark – QD4 és QD10 teszt
A tárhely nem túl acélos, de igazság szerint ennél mi rosszabbra számítottunk, így elégedettek vagyunk a teljesítménnyel. Annál is inkább, mert az apróság gyorsan bootol, ha elindult a rendszer, akkor fürgén futtatja az alkalmazásokat, össze-vissza másolgatni meg úgysem fogunk rá, mert alig van szabad tárhely rajta. WiFi teljesítmény Mivel az Intel Compute Stick egy 802.11n szabványú WiFi vezérlőn keresztül tartja a kapcsolatot a külvilággal, így kiemelten fontos, hogy ez a vezérlő jól működjön, nagy adatátviteli sávszélességet kínáljon, mert ellenkező esetben csorbul a felhasználói élmény. A szóban forgó WiFi vezérlő egy Realtek RTL8723BS típusú megoldás, ami SDIO kapcsolaton keresztül csatlakozik a rendszerhez, MIMO kiépítés tekintetében pedig 1x1:1 alapúnak tekinthető, azaz egyetlen sávot kínál 150 Mbps-os adatátviteli sávszélességgel. Külső antennája természetesen nincs, így sokat számít, milyen messze helyezkedik el a routertől, illetve milyen "tereptárgyak" rontják a vétel minőségét.
jPerf teszt, TCP kliens-mód
Mi másolás közben 2 MB/s és 8,5 MB/s közötti sebességeket mértünk, attól függően, hogy kicsi vagy nagy fájlokkal zajlott-e az adatátvitel. Nagy fájlok esetén a sebesség jellemzően 5,2 MB/s és 8,5 MB/s között mászkált, de folyamatosan változott.
jPerf teszt, TCP szerver-mód
A Compute Stickről történő másolás alkalmával 1,5 MB/s és 2,5 MB/s közötti értéket mértünk, ami aztán végképp nem acélos, főleg, hogy a Compute Stick és a router között légvonalban 2 méter távolság sem volt.
Haználat közbeni tapasztalatok, néhány általános teszt A Compute Stick általános célokra remekül passzol, azaz internetezésre, levelezésre, online kapcsolattartásra tökéletes, sőt, akár enyhébb irodai felhasználásra is jó. A Microsoft Office szoftvercsomagja remekül elfutott rajta, igaz, több fájl megnyitásakor (10-15, sok tartalommal), és a köztük való oda-vissza váltogatáskor idővel picit darabossá válik a rendszer működése.
Néhány böngészőfül már megeszi a rendszermemória többségét.
A webböngésző esetében több böngészőfül megnyitásakor szintén pici belassulásra lehet számítani, főleg, ha az egyes weboldalakon sok a dinamikus tartalom. A weblapok kezeléséről egy rövid videót is készítettünk, hogy ne csak a szubjektív értékelésünkre lehessen hagyatkozni.
Ahhoz képest, hogy egy pendrive méretű PC-ről van szó, amelynek hardvere abszolút nem egy erőmű, a helyzet egyáltalán nem rossz. Webes fronton a YouTube videók lejátszása zökkenőmentes, így erre sem lehet panasz. Természetesen azt is megnéztük, hogyan teljesít a Compute Stick SunSpider Benchmark alatt az egyes webböngészőkkel: • Opera 30: 1039,6 ms • Mozilla FireFox 38.0.5: 777,26 ms • Google Chrome 43.0.2357.130 m: 870,63 ms • Internet Explorer 110.9600.17842: 516,43 ms Klasszikus PC-s terhelések Biztos sokan eljátszottak már a gondolattal, vajon hogyan teljesíthet a pici PC klasszikus nagy PC-s feladatokban. A válasz röviden: nem túl jól, de nem is ez a feladata – hiba tőle olyan teljesítményt elvárni, mint egy erős, sokoldalú asztali számítógéptől. Ennek ellenére elvégeztünk néhány tesztet, amelyek adnak némi támpontot a termék teljesítményével kapcsolatban. Az eredmények a költséghatékony x86-os táblákéval vannak egy szinten, ami abszolút nem rossz egy ilyen pici PC-től, viszont az is tisztán látszik belőlük, hogy a Compute Stick felhasználhatósági köre limitált. Photoshop Érdekességképpen egy Photoshop CC (14.2) szofvert is telepítettünk rá, hogy kipróbáljuk, a klasszikus tesztjeinken hogyan teljesít. Az alkalmazás telepítése szokatlanul sokáig tart, indítása azonban zökkenőmentes. A kép betöltése és a munka megkezdése már keményebb feladat – itt már elkezd szétesni a korábban tapasztalt összeszedettség. Scriptünk futása finoman szólva sem zökkenőmentes, hisz esetenként hosszú több tíz másodpercekig nem történik semmi, majd lassan lefut egy részfeladat, aztán megint semmi. A script hatodik feladatánál egyszerűen kapitulált a szoftver: a Photoshop hibaüzenetet produkált, nem válaszolt, majd egészen egyszerűen leállt. A felhasználói kezelőfelület már a menüben történő barangoláskor sem reszponzív, munka közben pedig még nagyobb a késleltetés. Összességében egy egyszerűbb képszerkesztő szoftver alap dolgok használata mellett járható út, de a Photoshopot el kell felejteni (a kevés memória miatt sokat írna a tárhelyre, és abban nem túl erős az eMMC, tehát nem csak a SoC limitál). Videók lejátszása, HTPC üzemmóddal kapcsolatos megjegyzések A Compute Stick Bay Trail-T platformja videók lejátszásában nem rossz, hisz többféle formátumhoz is kínál hardveres gyorsítást, így viszonylag alacsony fogyasztás és alacsony CPU terhelés mellett tudja lejátszani a különböző tartalmakat. A rendszer az MPEG-2, a WMV9 a VC1, illetve a H.264-es tartalmak lejátszását egyaránt tudja hardveresen gyorsítani. Az alábbi két diagram a 720p-s és az 1080p-s lejátszás közben tapasztalt CPU terhelést ábrázolja.
Balra a 720p-s, jobbra pedig az 1080p-s eredmény látható
A 720p-s videó lejátszása közben 3,1 watt körüli, az 1080p-s tartalom lejátszása közben pedig 4 watt körüli fogyasztást mértünk. YouTube videók esetén hasonló adatokra kell felkészülni – Internet Explorer alatt mérve. Ugyan a Compute Stick átlagos multimédialejátszónak tökéletes, komplett házimozi rendszert nem szabad rá alapozni, hisz megvannak a maga korlátai is. A HD Audio tartalmak bitstreamelése csak a Dolby Digitalra, a Dolby Digital Plusra és a DTS-re terjed ki, azaz a Lossless HD Audio tartalommal ellátott Blu-ray videók lejátszása nem opció – a Blu-ray filmeké amúgy sem nagyon az, mert a 802.11n WiFi kapcsolaton keresztül egy magasabb bitrátájú videó esetén már esetlegesen akadozásra is lehet számítani a helyi WiFi infrastruktúra képességeitől függően. A 24p támogatás kis túlzással megvan, igaz, a 23,976 Hz-es rátát nem tartja valami pontosan a rendszer – néhány hertzes kilengések tapasztalhatóak, így a támogatás nem teljesen tökéletes. A dolgot a legfrissebb 32-bites MPC-HC és a MadVR segítségével ellenőriztük. Játékok A Compute Stick egy nagyon alap Intel HD Graphics IGP-t rejt, ami erőforrásai alapján még véletlenül sem játékra született. Eseti jelleggel, apróbb címeket elindíthatunk rajta, de ahogy a 3DMark pontszámokból is látható, a teljesítmény nem túl acélos.
Azért mi kipróbáltuk rajta a manapság eléggé közkedvelt online kártyajátékot, a HearthStone-t is, ami a FRAPS szerint konstans 30 FPS-essel futott. Hébe-hóba azért belassult a szoftver, a győzelmi animáció megjelenítésekor a 30 FPS-es érték 22 és 26 FPS között mozgott, azaz tapasztalható volt némi akadozás, de az ilyen kevésbé terhelő címek azért még elmennek a Sticken. Az Angry Birds, illetve a HTML 5 és Flash alapú játékok többsége elketyeg a terméken, tehát ha el akarunk ütni pár percet, arra még jó. Boot idő A Compute Stick a bekapcsoló gomb megnyomásától számítva 43 másodperc után jeleníti meg a klasszikus Windows asztalt – ez a gyári alaphelyzetbe állított Windows esetén érvényes, ha extra induló szolgáltatások is bekerülnek, az indulás valamelyest lassulhat. A kikapcsolás már sokkal kevesebb időt vesz igénybe: a folyamathoz elég 7 másodperc is.
Fogyasztás Egy ilyen apró és kompakt számítógép esetében érdekes téma a fogyasztás, hisz táblákra jellemző konfigurációt zsúfoltak össze egy nagyobbacska pendrive-énak megfelelő házba – csak nem lehet nagyétvágyú a termék. Annak érdekében, hogy tudjuk, közvetlenül az USB portból mennyi áramot vesz fel a Compute Stick, minden terhelésforma esetén megmértük egy mérőműszer segítségével. Így tisztán látszani fog, mennyi a termék nettó fogyasztása, tápadapter bevonása nélkül. És az is, mennyire "combos" USB port kell hozzá. A méréseket a gyári, stabil tápellátást biztosító tápadapterrel végeztük.
A fenti értékek barátságosak – ekkora fogyasztáshoz mérten igazán jó teljesítményt nyújt a Compute Stick, egyszóval hely- és energiatakarékos belépőszintű számítógép szerepkörében nagyon jól helytáll. Ahogy azt a tesztek során tapasztaltuk, nagy átlagban 2,5-5 watt közötti fogyasztásra kell felkészülni, azaz 500 mA és 1000 mA között szóródik az áramfelvétel, de komolyabb terhelés hatására egészen 1660 mA-ig ugrik. A legnagyobb érték, amit boot folyamat során, Windows frissítések konfigurálásakor tapasztaltunk 1720 mA volt. Azaz a 2000 mA áramerősséget biztosító USB portokról gond nélkül, kényelmesen üzemel a Compute Stick. Melegedés A Compute Stick fényes fekete műanyag borítása alatt egy apró ventilátor dolgozik, amely biztosítja a SoC és az egyéb melegedő rendszerkomponensek számára az "éltető" friss levegőt. A ventilátor zajszintje abszolút nem vészes, igaz, ha ahhoz a monitorhoz csatlakozik a Compute Stick, ami előtt napközben ülünk, akkor komolyabb terhelés hatására azért lehet hallani némi zümmögést, de ez még véletlenül sem zavaró. Egy ekkora PC esetén komoly kihívás a rendszerkomponensek integrálása, de a hűtés hatékony és halk megoldása talán még ennél is keményebb diónak tűnik. Hogy az Intel mérnökei jól oldották-e meg a házi feladatot? Nézzük meg!
A Compute Sticket válogatott kínzásoknak vetettük alá: nem elég, hogy ráeresztettük a Prime 95-öt, kis idő múltán még a FurMark alatt is izzadnia kellett – így egyrészt megkaptuk a maximális fogyasztás értékét, másrészt megbizonyosodtunk róla, hogy tényleg a helyzet magaslatán áll-e a hűtés. A fentiek alapján nincs semmi gond vele. A mérések mellett az AIDA64 stabilitástesztjét is ráküldtük az apróságra, a megmérettetés során pedig az alábbi eredményt kaptuk.
Zajszint Az apró rendszerhűtő ventilátor a frissen kibontott Compute Sticknél abszolút nem zajong – csak akkor vehetjük észre jelenlétét, ha nagyon megterheljük a rendszert, és viszonylag közel ülünk a működő pendrive PC-hez, ugyanis ekkor halk zümmögő hang hallatszik. Ez nem baj, viszont az aktív hűtéssel azért van egy apró gond: a ventilátor idővel sok port össze fog szedni, ami egyrészt eltömheti a kisméretű szellőzőket, másrészt a hűtőbordák között is lerakódhat némi kosz, ami nagymértékben rontani fogja a hűtés hatásfokát. A másik probléma, hogy a pici ventilátorokra jellemző a felhangosodás, azaz néhány hónapnyi vagy néhány évnyi használat után kerregni, zajongani kezdenek, márpedig egy ilyen apróság cseréje nem biztos, hogy egyszerű feladat lesz. Egyrészt a ház szétpattintása miatt, másrészt azért, mert ekkora ventilátort nem egyszerű beszerezni. Reméljük, a felhasználói tapasztalatok hosszabb távon rácáfolnak a "károgásunkra".
Mire jó egy ilyen kütyü? Hát elég sok mindenre. A Compute Stick alap multimédialejátszónak tökéletes, hisz a NAS-on vagy egyéb adattáron található tartalmakat zökkenőmentesen, vezeték nélkül tudja továbbítani a televízióra vagy a monitorra – és jóval sokoldalúbb, mint például egy ChromeCast, hiszen mégis egy belépőszintű x86-os PC-ről beszélhetünk. Teljes értékű HTPC-ként már nem áll helyt a termék, a 4K-s tartalmakat pedig ne is erőltessük – majd talán egy későbbi generációval.
Bonyolultabb játékokkal ne próbálkozzunk
A játékokat alap esetben el lehet felejteni, de ha eseti játékosok vagyunk, akkor az apró webes játékokkal el tudunk szórakozni. Nosztalgia célzattal nagyon régi (10+ éves) játékokkal azért lehet próbálkozni. Általános, napi szintű könnyű feladatokra bevethető a ComputeStick – például levelezés, online kapcsolattartás, egyszerű képszerkesztővel fotó átméretezése, online zenehallgatás, stb... –, de a professzionális alkalmazásokat – videó szerkesztés, videó kódolás, komplex fotószerkesztés – az akadozás és az alacsony teljesítmény miatt nem szabad erőltetni.
Erre is képes, de itt már nem őszinte a mosolya
A Compute Stick segítségével viszont bármikor hozzáférhetünk kialakított PC-s környezetünkhöz, és megfelelő infrastruktúra esetén a VPN hálózathoz is csatlakozhatunk, vagy éppen a felhőben tárolt fájljainkat is elérhetjük. A termék szükség esetén prezentációra is használható, például közvetlenül a projektor HDMI portjára kapcsolva. A kompakt kivitel és a mobilitás sokak számára lehet vonzó, mivel a Compute Stick kicsi, könnyű, és zsebben is elfér, így bárhova magunkkal vihetjük – emiatt a Windows jelszó megadása, mint teljesen alapvető védelem, kiemelten ajánlott. Persze annyira sosem lesz mobil a termék, mint egy belépőszintű noteszgép vagy éppen egy olcsó x86-os tábla – utóbbiak a valódi mobilitásra vágyók számára még mindig sokkal jobb választásnak tűnnek.
Verdikt Az Intel a Compute Stick segítségével – ahogy anno a Next Unit of Computing (NUC) konfigurációval – ismét egy új kategóriával bővítette a számítógép piacot. A konkurensek a jelek szerint látnak fantáziát a történetben, hisz egyre több HDMI portba illeszthető apró számítógépről érkezik bejelentés. Az alapvető koncepció zseniális, a Compute Stick pedig egy kisebb mestermű, viszont megvannak a maga korlátai. Mivel a formátum ellenére klasszikus értelemben véve egy komplett számítógépről van szó, így sokan elkövetik azt a hibát, hogy teljes értékű konfigurációként tekintenek rá, pedig nem az – gyakorlatilag egy pendrive méretbe zsúfolt x86-os tábláról van szó, még csak nem is a legerősebbről.
Intel Compute Stick
A Compute Stick az előző oldalon kitárgyalt felhasználási területeken kiváló választás lehet, mivel kis helyet foglal, keveset fogyaszt, és halkan működik, miközben sok lehetőséget kínál. A termék játékra nem alkalmas, ahogy nagyobb CPU/GPU/RAM/HDD terheléssel dolgozó x86-os alkalmazások futtatására sem. Használhatjuk viszont mobil, bárhova hordozható számítógépként, amit akár barátokhoz, ismerősökhöz vagy éppen a munkahelyre is magunkkal vihetünk, így személyes tartalmaink, személyes asztalunk mindig kéznél lehet. Mindennapi online kapcsolattartásra, könnyebb irodai munkára és általános kikapcsolódásra tökéletes választás lehet a Compute Stick – csak ne várjunk el tőle többet, mint amit tud. A termék a maga 54 000 forint körüli árával nem egy olcsó megoldás, de ha azt vesszük, hogy egy belépőszintű PC-ről van szó, máris más megvilágításba kerül a dolog. A Compute Stick nyilván nem olcsó, de ha előnyeivel, illetve hátrányaival együtt tudunk élni, akkor érdemes elgondolkodni a megvásárlásán. A termék idővel egészen biztosan ütőképesebbé válik, ahogy kijönnek az újabb generációs modellek – azaz úgy is mondhatnánk, ma még nem jött el a Compute Stick ideje, hogy átütő sikerrel letarolja a piacot, de a potenciál ott van benne, és az első fecske nekünk nagyon tetszett. A tesztben szereplő Intel Compute Stick-et az Intel hazai képviseletétől kaptuk kölcsön, amiért ezúton is szeretnénk köszönetet mondani! Hasznos hivatkozások:A gyártó hivatalos weboldalaiPon Webshop
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

18. spirite
2015.06.29. 10:04
2 kérdésem lenne: online kommunkációs igénybevételkor a Type A USB portba dugott kamera működik-e kameraként és mikrofonként is? A partner hangja pedig gondolom a TV hangszórójából szól...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. djgeg spiri...
2015.06.29. 11:37
Már miért ne menne... Sima USB-A...miért ne menne "kameraként és mikrofonként is" a webkamera.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. gombabacsi
2015.06.29. 13:21
ilyet fele árért lehet androidosban kapni. régebben még itt az iponon is vettem egyet... (azóta nem találok itt sajnos)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. powerage
2015.06.29. 15:26
"A termék a maga 54 000 forint körüli árával nem egy olcsó megoldás"

Ugyanezt a hardvert, ugyanígy windowssal, netről rendelve már 26k-ért megkapod más gyártótól.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. otherl
2015.06.29. 18:09
Yep. 54k nagyon sok érte. 30 körül viszont nem lenne rossz vétel.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. pongracz6
2015.06.29. 18:30
Ebayről rendelve 30 ezer Ft. Ebayes cuccot nekem még nem vámoltak.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. tibaimp pongr...
2015.06.29. 19:29
Érdekes, ki a gyártó,ki azt nem látom.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. pal07
2015.06.30. 00:12
Legtöbb ilyen az Intel alapú. Nézegettem Ebay-en van választék.

Amúgy ez képes a Quake Live megmozdíthatásra vagy várni kell a következő generációra . ?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. lestyanrob... pal07
2015.06.30. 00:27
Valamiért nagyon kíváncsi lennék erre én is Valószínűleg játszható lenne, ha nem is stabil max fps.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2015.06.30. 00:36
szerintem lehet várni kell még és 4GB-os verzió mát itt-ott acélosabb lesz nem beszélve a WIFI teljesitményéről

Bruttó ára lehet 25 ,mert 50 -ért azért sok.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. Crytek01
2015.06.30. 10:41
Frankó lesz majd amikor már a 10nm burjánzik akkor értelmes erővel lehet majd kapni ilyeneket!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. gombabacsi
2015.06.30. 11:52
szerintem amire átlagember használna egy ilyet, arra egy android jobb

komolya(abb) dolgokhoz meg úgyse sticket használ az ember hanem rendes pc-t...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. noss
2015.06.30. 16:39
"bárhova magunkkal vihetjük – emiatt a Windows jelszó megadása, mint teljesen alapvető védelem, kiemelten ajánlott"

inkább a teljes tárhely titkosítás.
(a win jelszó nem igazi védelem, mint az köztudott.)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. RealDreamQ
2015.06.30. 17:26
gombabacsi

1000% -ban nálad a PONT - ennyi .

lol [Intel Compute Stick Review: Don’t Buy It]
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2015.07.03. 00:14
Pedig fogok venni egyett.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. tk36
2015.07.05. 10:50
Mint tudjátok/tudjuk az Intel megoldásai bármely szegmensben nagyon drágák szoktak lenni. Ehhez már hozzá szokhattunk.

Mondjuk szerintem a ChromeCast megjelenése után benne volt, hogy valaki majd kijön egy ilyennel is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. tarzanboy gomba...
2015.07.07. 00:06
MK809IV Mini Android TV Box RK3188 Android 4.2 2GB 8GB Bluetooth Remote Control. Másfél éve használjuk nagy megelégedettséggel
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Leeroy
2015.07.16. 17:41
A ventilátor porosodása ellen továbbra is megfelelő eszköz a kompresszor vagy egyéb sűrített levegő.

Amúgy kéne egy ilyen.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!