iPon Cikkek

IPS paneles duó a Dell-től

Dátum | 2013. 05. 09.
Szerző | Terrayon
Csoport | MEGJELENÍTÉS

Mai tesztünkben a Dell IPS paneles újdonságait, az S2340L és S2240L modelleket tesszük vizsgálat tárgyává.

(az árak a cikk írásának pillanatában)
 

Dell S2340L

A Dell kijelzői továbbra is töretlen népszerűségnek örvendenek, annak ellenére, hogy a monitorgyártó az olcsóbb panelek felé kacsintgat. Szerencsére ugyanis minőségi kereteken belül teszi ezt. Ennek ékes bizonyítéka a széria nemrégiben tesztelt modellje, az S2440L, melybe a sorozat többi tagjától eltérően A-MVA panel került. A jelenleg megvizsgált kijelzőkben eIPS panel kapott helyet, melyek reményeink szerint még szebb eredményekkel fognak zárni. De ne szaladjunk ennyire előre, előbb lássuk, hogy néz ki a jelenleg tesztelt monitorok közül a nagyobbik, 23 inches modell!


Az új divathullámot meglovagolva a tervezők egy káva nélküli dizájnnal álltak elő. Szerencsés módon a más gyártóknál tapasztalt gyengécske anyagminőség helyett itt egy jóval masszívabb kivitelezéssel találtuk magunkat szembe. A vékonyság ellenére a káva nagyon stabilan áll a helyén, és döntögetéskor is csak nagyon halk neszek fordultak elő a teszt alatt – úgy tűnik, ezt így is meg lehet csinálni. A talp és a nyakrész minimalista külleme pedig megérdemel egy külön dicséretet, ez biztosan sokaknak fog tetszeni.


A monitort nyomógombokkal látták el, amik kényelmetlen helyen, a káva jobb oldalán kaptak helyet. A rossz elhelyezés miatt ezeket nehéz volt kitapintani, más problémánk viszont nem volt velük, minőségük is elsőrangú. Ha megnyomjuk valamelyiket, akkor az OSD piktogramjai segítenek nekünk a további tájékozódásban, ez pedig némileg javít a helyzeten. A monitorhoz egyébként szoftveres menü is jár, amivel kikerülhetjük a gombok nyomkodását. A kijelző két tetszőlegesen beállítható gyorsgombbal rendelkezik, melyek képprofil váltásra, fényerő- és kontrasztállításra, automatikus konfigurálásra, video bemenetváltásra vagy képarány váltásra állíthatók be. A lehetőségek közt minden megtalálható, nem is hiányoltunk közülük semmit. Apróság, de ügyeltek arra is, hogy a monitor jobb alsó sarkában lévő állapotjelző lámpa fénye ne vonja el a figyelmet a képernyőről. Diszkrét fehér/narancs színe van, amit ugyan nem lehet letiltani, de nem is éreztünk rá késztetést.


Az állvány nem képes különleges ergonómiai bravúrokra. Amit tud, az egy normál szélességű dönthetőség, amire előrefelé 4 fokban, hátrafelé 21 fokban van lehetőség. A talp mérete nem különösebben nagy, de még így is nagyon stabil alátámasztást nyújt a panelnek, ezért a monitor nem billeg az asztalon.


Dizájnmonitorhoz híven a felfüggesztési lyukakról le kell mondanunk, ezért a monitort fali konzolokra nem lehet felszerelni. Hátul csupán a video bemenetek találhatóak meg, egy HDMI és egy VGA. Előbbihez egy audio kivezetés is tartozik, így a HDMI audio sávja is hallható. A készülék dobozában egy kézikönyvet, egy telepítő lemezt (driver, szoftveres menü), a külső tápegységet, valamint egy VGA kábelt találtunk. A HDMI kábelt emiatt saját beszerzésből kell biztosítani a monitorhoz, cserébe viszont kapunk egy kábelkötegelő tépőzárat, ami apró figyelmesség a gyártó részéről.

OSD


A képernyőmenü átlátható és könnyen kezelhető, extraként pedig a jobb felső sarokban a monitor energiafogyasztása is látható. A fogyasztás kijelzése csak tájékoztató jelleggel történik meg, mert konkrét érték helyett itt csak egy zöld sáv van jelen, ami a spórolási lehetőségeink kihasználtságát mutatja (minél kevesebb a zöld rovátka, annál kisebb a fogyasztás).

A menü érdekesebb funkciói:

Képprofilok

Most lássuk a képprofilokat. A választék bőséges, lehetőségeink közt a következők szerepelnek: Standard, Multimedia, Movie, Game, Text, Warm, Cool. A profilok színhőmérsékletben és élességben különböznek egymástól, némelyikük pedig extra színezést is használ a kívánt hatás érdekében, de csak szolidan.

A Standard és Multimedia profilok nagyon hasonlóak, ránézésre csak fényerőben különböznek egymástól. Mindkettő vállalható szövegolvasásra, filmnézésre, és játékra. A Movie séma kékes beütést kapott, de csak kis mértékben, ezért filmnézéskor még nem zavaró. Emellett erős élesítést is használ, ezért szövegolvasásnál már kellemetlen a szemnek. Ha valaki szereti az élesítést, és csak a kékes tónussal van problémája, annak a Game profil ajánlott, ez utóbbinak ugyanis semleges színhőmérséklete van. A Text profil, ahogy neve is mutatja, szövegolvasásra született, mert alacsony fényerejével nem bántja a szemet. A Warm és Cool nevükhöz híven a meleg és hideg árnyalatai ennek, és csak színhőmérsékletben különböznek tőle.

StandardMultimediaMovieGameTextWarmCool
Pontosság tekintetében a Standard profil a nyerő, átlagos színeltérése (deltaE<3) ugyanis bőven jónak számít egy kalibrálatlan monitortól. A többi profil esetében sem kell átlagosnál rosszabb eredményre számítani, ezért olyankor is elfogadható a monitor színhűsége, amikor a látványosabb sémák közül válogatunk.

Helyes monitor beállításokkalHelyes monitor beállításokkal + színprofil
A kalibrálás során ezúttal is a 120cd/m^2 fényerőt, 6500K színhőmérsékletet és 2,2 gamma értéket céloztuk meg. Amikor a monitor fényerejét, kontrasztját és színét beállítottuk, a monitor bizonyos szempontból jobb lett, mint előtte, de az igazán pontos eredmény érdekében az ICC profilt is be kellett töltenünk hozzá.

Jó tudni azonban, hogy a monitornak nincs feltétlenül szüksége a kalibrálásra, mert már gyárilag is egészen pontos, főképp akkor, ha a Standard profilt választjuk.

A tesztpéldány beállításai

Képminőség

A monitor színei gyönyörűen élénkek voltak, ráadásul sávosodástól sem kellett tartanunk az átmeneti gradienseken. A sötét szürkeárnyalatok közül majdnem mindet láthatóan tárta elénk a monitor, csak a legsötétebb olvadt bele a fekete háttérbe. Ezzel együtt a kijelző még jól láthatóan tárta elénk a sötét jeleneteket. Sajnos a stílusos küllem egyik velejárója, hogy a panel fényes bevonatot kapott, ezért minden látszott rajta, ami a hátunk mögött volt. Az ehhez hasonló paneleknél csak a magas fényerővel lehet kompenzálni a tükröződést. Szerencsére a monitornak ehhez megvolt a megfelelő tartaléka, a kalibrálás után mért legnagyobb fényerő 279 cd/m^2 volt. A legkisebb beállításon 27 cd/m^2-es értéket mértünk, ami több mint elég, hogy szemkímélő módon tudjunk szöveget olvasni egy sötét szobában.

A bemenetek közül a HDMI képe tökéletesen éles. A VGA kicsit gyengébb nála, ezért jobb, ha az előbbinél maradunk. Mivel azonban a csomagban nincs ilyen kábel, ezt nekünk kell biztosítani a monitorhoz (ehhez egy rendes HDMI kábelre van szükség, de a DVI/HDMI kábel is megfelel, csak ilyenkor nincs hangtovábbítás).

1920 X 10801280 X 10241280 X 7201920 X 10801280 X 10241280 X 720
A monitor az alacsonyabb képméretek közül az 1280*720, 1152*864 és 1024*768-at nagyon szépen tárta elénk, annyira, hogy ezek szövegolvasásra is alkalmasak voltak. Az 1280*1024 és 1280*960 játékra még megfeleltek, de kicsit kényelmetlen volt, hogy a képarányt minden alkalommal, kézzel kellett kapcsolgatni. Éppen ezért jobb, ha előbbieknél maradunk, amikor egy régebbi játék miatt, vagy sebességnövelés céljából felbontást csökkentünk. A monitor az 1280*800-at torz módon jelenítette meg, a 16:10-es arányt ugyanis nem ismeri a kijelző. Valószínűleg ennek köszönhető, hogy az 1680*1050-et és az 1440*900-at ki sem tudtuk választani a lehetőségek közül, ezeket nem támogatja a monitor.

A betekintési szögek viszont mesések, ami egy sokkal fontosabb szempont az előbbinél. A panelt bárhonnan néztük, az mindig megtartotta szép színeit, még extrém szögből sem láttunk színtorzulást. Oldalról és függőlegesen csak leheletnyi kontrasztcsökkenést láttunk, de ez a legkisebb mértékben sem zavarta meg az oldalt ülők élményét. A monitor ilyen tekintetben teljes joggal veszi fel a versenyt a drágább prémium paneles kijelzőkkel.


A monitor háttérvilágítása helyenként foltos volt, de ez csak nagyon halványan látszott, csak sötét képernyőnél lehetett észrevenni. A mérések alapján a kijelző még az egyenletesebb példányok közé sorolható, az eredményt egy táblázatba foglaltuk:


Az IPS paneles monitoroknál sajnos mindig kell számolni némi fényesedéssel, de ennek mértéke jelen esetben csak némi szürkésedés formájában jelentkezett. Amikor fejünket mozgattuk, akkor a sötét színek emiatt kivilágosodtak a képernyő bizonyos részein. A többi viszont változatlan maradt, legalábbis szabad szemmel vizsgálva.

Fekete képernyő rövid záridővel fényképezveFekete képernyő hosszú záridővel fényképezve
A monitor beépített válaszidő-gyorsítással rendelkezik, ezzel sikerült elérnie a specifikációban meghatározott 7ms-os értéket. A túlvezérlés mértékét a menüben nem lehet szabályozni vagy kikapcsolni, de erre egyébként sem volt szükség. A monitort ugyanis már elég gyorsnak éreztük, és zavaró túlvezérlési hibákat sem láttunk, legalábbis játék közben (a teszteken már látszott a fehéres szellemkép, de csak halványan). A sebesség tehát jó, és még a bemeneti késés is kellően alacsony volt ahhoz, hogy célzáskor ne érezzük ennek hátrányát. Bár a készülék nem játékos monitornak született, mi már így is nagyon elégedettek voltunk vele, ezért mindenféle játékra ajánljuk (FPS-re is).

Dell S2240L

Most pedig lássuk, hogy a 22 colos modell vajon mennyiben tér el az előző oldalakon megismert kijelzőtől.


A két monitor olyan, mint két tojás, a gyártó csupán annyit tett, hogy lekicsinyítette a már meglévő formatervet. Ezt nagyon jól tette, mert a káva nélküli dizájn a kisebb modellnek is jól áll, és a kijelzőn az átgondolt tervezés eredménye is látható. Fényes bevonatot ugyanis csak a talapzat kapott, a kezeink ügyében lévő káva fényezése matt, ezért az ujjlenyomatok csak alig látszanak meg rajta. A képerőnyő felülete viszont tükröződik, ezért fésülködőtükörnek is megfelel. Az anyagminőség jó, a káva sehol sem lötyög, és döntögetéskor is csak halk neszek fordultak elő.


A monitor nyomógombjai oldalt vannak, ezért kicsit kényelmetlen használni ezeket, máskülönben jól ellátják feladatukat. Ha szeretnénk elkerülni a gombok nyomkodását, akkor a mellékelt szoftveres menüvel ezt megtehetjük. A monitor két gyorsgombbal rendelkezik, melyek funkciója tetszőlegesen beállítható a menüben. Ilyen téren semmilyen hiányérzetünk nem volt, mert a gyakran használt bemenetváltás és képarány állítás is gyorsan megoldható velük. A Dell kijelzőinél újabban használatos állapotjelző lámpa továbbra is a kedvencünk, mert szolid fehér/narancsszínű fénye munka közben sem vonja el a figyelmet a képernyőről (letiltani egyénként nem lehet).


Az egyszerű, ám annál látványosabb állvány stabil alátámasztást nyújt a kijelzőnek. Konfigurációs lehetőségei közt csupán egy normál szélességű dönthetőség szerepel, amire előrefelé 4 fokban, hátrafelé 21 fokban képes. Porté mód, elforgatás, és állítható magasság nincs, de a gyári magasság tökéletes helyen van, ezért a monitor hosszútávon is kényelmesen nézhető.


A látvánnyal nem valószínű, hogy sokaknak problémája lesz, a praktikum azonban nem a kijelző erőssége, felfüggesztési lyukak ugyanis nincsenek a kijelzőn. A bemeneti csatlakozók legalább lefelé néznek, ezért ha hely szűkében vagyunk, a monitort közel tolhatjuk a falhoz. A video bemenetek listáján ezúttal is csak egy VGA és egy HDMI szerepel. Utóbbihoz egy audio kimenet is tartozik, azért, hogy a HDMI audio sávja is hallható legyen. A mellékletben egy kézikönyvet, egy telepítő lemezt (driver, szoftveres menü), a külső tápegységet, egy kábel kötegelőt, és egy VGA kábelt találtunk. Ha a monitorra digitális jelet küldenénk, akkor egy HDMI kábelre is szükségünk van, amit viszont nekünk kell biztosítani a kijelzőhöz.

OSD


A képernyőmenü ugyanaz, amit a korábbi oldalakon megismertünk, ezért részletes ismertető helyett ezúttal csak a fontosabb extrák listájára szorítkozunk:

 
Képprofilok

A monitor beépített képprofiljai a következők: Standard, Multimedia, Movie, Game, Text, Warm, Cool. Ezek színhőmérsékletben, élességben, és színtelítettségben különböznek egymástól, némelyik szolidabb, némelyik harsányabb módon éri el a kívánt hatást.

A Standard és Multimedia a legpontosabb profilok, ezek minden feladatra megfelelnek, még szövegolvasásra is. A Movie és Game sémák látványosabbak, mert nagyobb fényerejük van, és élesítést is használnak. Ha valaki szemkímélő módon szeretné használni a monitort, annak a Text profil javallott. Mivel azonban a Standard pontosabb ennél, jobban járunk, ha inkább azt választjuk, és kézzel csökkentjük le a fényerőt a megfelelő szintre. A Warm és Cool profilok csak színhőmérsékletben különböznek a Text-től, érdemes kísérletezni velük, hátha valakinek jobban tetszik pl. a kékes árnyalat.

StandardMultimediaMovieGameTextWarmCool
Lássuk a képprofilok pontosságát. Az eredmények alapján kijelenthetjük, hogy a monitor csak egészen kicsivel pontatlanabb a 23 inches testvéréhez képest, az összkép viszont ugyanaz. A profilok átlagos színeltérései egészen jók, de a gamma és színhőmérséklet még csiszolásra szorulnak.

Helyes monitor beállításokkalHelyes monitor beállításokkal + színprofil
A kalibrálás során a monitort nem lehetett olyan pontosan beállítani, mint szerettük volna. Az átlagos deltaE még 3 felett maradt, ami egy edzett szemnek még látható különbség a tökéleteshez képest. Aggodalomra azonban nincs okunk, mert a monitor már így is elég pontos az otthoni feladtok ellátásához.

A végszó tehát az, hogy nagymértékű javulás a kalibrálás után sem történt, ezért felesleges foglalkozni vele. Elég, ha a gyári Standard profilt választjuk, vagy a lenti beállításokat használjuk kiindulási alapnak.

A tesztpéldány beállításai

Képminőség

A monitor jól kezeli a színátmeneteket, ugyanis a gradienseken a legkisebb sávosodást sem láttunk. A sötét szürkeárnyalatok közti különbségeket viszont nem tudta ennyire jól érzékeltetni, ezek közül több is beleolvadt a fekete háttérbe. Mivel a panel fényes bevonatot kapott, már gyengébb napsütésnél is szüksége volt a nagyobb fényerőtartalékra. Szerencsére ebben nem volt hiba, a legnagyobb, amit mértünk 257, a legkisebb 28 cd/m^2 volt. Ez egy igen széles tartomány, amivel szemkímélő módon is lehet szöveget olvasni egy sötét szobában.

A monitor video bemeneti közül a HDMI tű élesnek, a VGA kicsit gyengébbnek bizonyult, ezért jobb, ha az előbbinél maradunk.

1920 X 10801280 X 10241280 X 7201920 X 10801280 X 10241280 X 720
Az alacsonyabb képméretek közül az 1280*720, 1152*864 és 1024*768 az, ami szövegolvasásra is alkalmas, ezeket a monitor nagyon szépen tárta elénk. Játékra az 1280*1024 és 1280*960 még megfeleltek, de mivel a kijelzőben kézi kapcsolású képarány kezelés található, ezt kényelmetlen volt kapcsolgatni. A többi felbontás közül a monitor az 1280*800-at torz módon jelenítette meg, az 1680*1050-et és az 1440*900-at pedig egyáltalán nem ismerte fel, a készülék ugyanis nem kezeli a 16:10-es képarányt. Szerencsére így is akadt elég alacsony felbontás ahhoz, hogy sebességnövelés céljából, vagy egy régebbi játék miatt jó minőségben tudjuk nézni a monitor képét.

A panel látószögei fantasztikusan szélesek, a színek minden irányból szinte változatlanok maradtak. Az egyetlen minőségromlás, amit tapasztaltunk, az némi kontrasztcsökkenés volt, de az is csak extrém szögekből látszott.


A monitor háttérvilágítása helyenként foltos volt, de csak nagyon halványan látszott, ezért ezt csak sötét képernyőnél lehetett észrevenni. A mérések alapján a kijelző még az egyenletesebb példányok közé sorolható, az eredményt egy táblázatba foglaltuk:


A háttérvilágítás szép egyenletes volt, szabad szemmel nem láttunk bevilágításokat. A tesztképeken látható foltokról az IPS paneles monitoroknál megszokott fényesedés tehet, amik helyzete a fej mozgatásával változott. A jelenség egyáltalán nem vészes, mert csak halvány szürkésedés formájában jelentkezett.


A készülékben válaszidő-gyorsítás is megtalálható, de a túlvezérlés mértékén nem lehet állítani. Erre viszont nem is éreztünk késztetést, mert a kijelző gyárilag éppen jól volt beállítva, ezért élmény volt rajta játszani. A túlvezérlést illetően csak a teszteken látszott halvány fehér szellemkép, de játék közben ebből semmit sem vettünk észre. A bemeneti késés mértéke pedig alacsonynak bizonyult, ezért célzáskor sem volt hiányérzetünk.

Dell S2340L


A Dell kijelzője remek választás azoknak, akik költséghatékony módon szeretnének minőségi kijelzőhöz jutni. Képminősége ugyanis csak alig marad el a rendes prémium paneles kijelzőkétől, viszont jóval olcsóbb azoknál. Látószögek tekintetében speciel ugyanolyan jó, mert a kijelzőt gyakorlatilag bárhonnan nézhettük, az mindenhonnan megtartotta szép színeit. Ráadásul a kalibrálással sem kell feltétlenül foglalkozni, mert a gyári profilok már viszonylag pontosak. A háttérvilágítás a nagyon halvány foltokkal együtt még egyenletesnek mondható, és az IPS paneleknél megszokott fényesedés szintje is mérsékelt, ezért a monitor ilyen tekintetben is a jobbak közé sorolható. A sötét jeleneteket pedig még egészen jól láthatóan tárta elénk a kijelző, ezért már semmi sem mentheti meg attól, hogy mozivászonként használjuk. A készülék sebesség szempontjából sem szégyenkezhet, utánhúzása alig van, bementi késése alig érezhető, ezért célzáskor is megvan a közvetlenség. Bár a monitor szeret válogatni az alacsonyabb felbontások közt, még így is találtunk olyanokat, amik igazán jó minőségben nézhetők. A fix képarány kezelést viszont jó lenne már lecserélni egy automatikus változatra. A szövegmegjelenítéssel szintén nem volt gond, mert a készülék HDMI bemenete tűéles, de a VGA kicsit gyengébb nála. Az egyetlen dolog, ami bosszanthat néhány felhasználót az az, hogy sajnos tükröződő bevonatot kapott a monitor.

Most pedig lássuk a monitor egyéb kvalitásait is. A szériánál alkalmazott látványos formaterv nekünk továbbra is tetszik, és a megépítés minősége is csak dicséretet érdemel. A kijelzőt stabil műanyagokból készítették el, ezért a stílusosan vékony káva ellenére sem akart szétesni kezeink közt. Az állványt csak döntögetni lehet, de cserébe nagyon stabil, ami egy ekkora kijelzőnél már fontos tényező. A menügombok kényelmetlen helyre kerültek, de minőségük elsőrangú, és ha valaki mellőzni szeretné ezeket, akkor a szoftveres menüt is választhatja helyettük.

Dell S2340L: webshop
Dell S2340L: hivatalos honlap

Dell S2240L


A két monitor közt egyetlen különbség adódott, a kontrasztértéknél, ami miatt a kijelző nem volt képes annyira jól megkülönbözteti egymástól a sötét szürkeárnyalatokat, mint szerettük volna. A kijelző azonban ezzel együtt is jól szerepelt, ezért játékra, filmnézésre és szövegszerkesztési feladatokhoz is kiváló társ lehet. A csekély árkülönbség miatt (jelenleg 4 ezer forint) mi azonban a nagyobb modellt vinnénk haza. Azonos felbontásnál a nagyobb képméret nagyobb képpont-távolságot jelent, ami jobb olvashatóságot biztosít, de a nagyobb képméret filmnézéskor és játéknál is előnyösebb. Egy későbbi árcsökkenés estén viszont érdemes elgondolkodni rajta.

A monitorokhoz nem jár 3 napos pixelhiba garancia, és a digitális kábelt is nekünk kell biztosítani hozzájuk. Ez utóbbi azonban költségcsökkentő tényezőként is elkönyvelhető (ha már van otthon egy digitális kábel, ezért nem kell külön fizetnünk, és ennyivel is olcsóbban juthatunk a kijelzőkhöz).

Dell S2240L: webshop
Dell S2240L: hivatalos honlap

 


Dell S2340L
A monitorokat a CHS Hungary Kft.-től kaptuk kölcsön, ezúton is köszönet értük!

 

 

 

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

13. franc0
2013.05.09. 08:03
Nem adok pénzt olyan monitorért, aminek a talpa nem tud mindent.
Kérem a következőt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. Simba franc...
2013.05.09. 11:21
Ilyen is van, sőt ugyan ebben az árkategóriában házon belül U2212HM, U2312HM.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. partxxx
2013.05.09. 12:35
értem én hogy "káva nélkül" de akkor hol a DP és a DVI ??
így elég nehézkes az eyefinity :

-1 az állítható magasságra :
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. xXdoki88Xx
2013.05.09. 16:27
#1 a dell-nél most biztos felvágják az ereiket ...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. Antos
2013.05.09. 16:48
Tükröződő bevonat?

Kérem a következőt
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. wolkew
2013.05.09. 19:24
pro monitornak nem 1920x1200-as felbontással kellene rendelkeznie?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Zaiko
2013.05.09. 19:28
wolkew: Ez nem "pro" monitor. Ez inkább... Olyan alsóközép/közép kategória.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. LechooEdy
2013.05.09. 22:11
Zongoralakk és tükröződő kijelző, nlam itt vége a tesztnek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Terror
2013.05.10. 10:48
Amúgy a fényes kijelzőnek van bárminemű előnye a matthoz képest, vagy csak azért alkalmazzák, mert semmiképpen sem akarják eladni a termékeiket?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Insignia
2013.05.10. 18:06
S2240L-t vettem már és engem nem zavar a fényes felület... aminek örültem volna, ha ebből a modellből lenne touch-os, mert ezzel a kialakítással a sarokba is lehetne klikkelni (VESA rögzítő meg egy plusz bónusz is lehetne), mint például a Lenovo 92z AIO pc-nél ahol az eleje egy szép nagy üveglap 10 pontos multitouch-al.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. j.panzer
2013.05.12. 19:56
7 milliszekes válaszidő nem sok játékra??? Kicsit para, pedig alapvetően érdekelne egy IPS monitor.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Frenky1988
2013.05.13. 11:59
j.panzer - máshogy megy a számolás TN és IPS esetén. Nekem U2312HM volt az ugye 8ms és nem vettem észre utánhúzást
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. j.panzer
2013.05.13. 16:37
Jó de LG-ből van IPS monitor 5ms-kel. Nem is drága.

http://ipon.hu/webshop/product/lg_ips231p_bn/174798

És három nap pixelhiba gari, forgatható monitor, LED-es IPS. Szeretem a Dell-t, de ezek most valahogy nem tűnnek jó vételnek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!