iPon Cikkek

Itt a GeForce GTS450: Megérte rá várni?

Dátum | 2010. 09. 20.
Szerző | Svindler
Csoport | MEGJELENÍTÉS

Elérkeztünk hát a következő lépcsőfokhoz a Fermi lefelé skálázgatása közben, megérkezett a GF106-os chip, ami a GTS450 alapját adja. Az nVidia már nagyon régóta szenved a középkategóriában, az új GPU az erősen korosodó G92-öt váltja. A G92-est (ami egyébként egy némileg módosított G80-as) az utóbbi három évben számtalan néven megismerhettük: először még mint az ár-érték bajnok 8800GT robbant be a köztudatba 2007-ben, hogy végül pár évvel később mint GTS250 próbálja tartani a pozícióját az évente megújuló Radeon kínálattal. Bár nem igazán tudunk szimpatizálni ezzel az átnevezéses gyakorlattal, azt el kell ismernünk, hogy sokáig működött a dolog, ami főleg annak volt köszönhető, hogy a Radeonok akkoriban még erősen szenvedtek az új architektúrával, így volt erőtartaléka az nVidiának, amíg meg nem érkeztek a HD4000-esek. Ekkor kezdett forró lenni a talaj, és bár a GTS még küzdött, tavaly megérkeztek a DX11-es Radeonok és a középkategória végleg elveszni látszott. A kezdeti készlethiányok ellenére az AMD villámgyorsan lefedte szinte az egész piacot az új kártyákkal, miközben az nVidia ragaszkodott ama elképzeléséhez, hogy először a legerősebb chipet kell lerakni az asztalra, és annak nagyot kell villantania. Ha olyan nagyot nem is szólt, azért tavasszal befutottak a GF100-ra épülő kártyák és végre elindult a lefelé építkezés is. A GTX465 nevű kényszerkártya után a GTX460-asok végre találtak, sikerült nagyon jó ár-értékű kártyákat letenni az asztalra, ám a legtöbb ember nem 50 ezer forint környékén vesz VGA-t, úgyhogy egy pillanatra sem lehetett megállni, kihívó kellett a majd egy éves HD5750-esnek. Ez lenne a GTS450.


Mielőtt belecsapnánk a tesztekbe, foglalkozzunk egy kicsit a kártya lelkét adó GF106 GPU-val. A GF104 (GTX460) a stream processzorokat leszámítva egy felezés volt a GF100-hoz képest, de már inkább játékokra tervezve, ezt bizonyította a sok textúrázó is. A GF106 ezen az ösvényen halad tovább, ismét egy felezésnek lehetünk szemtanúi, aminek hála a Fermi architektúra előnyei közül pár már ki is repült az ablakon. Az eredeti GF100-ban négy GPC (Graphics Processing Cluster) volt, és mindegy rendelkezett saját raszter egységgel. Az előfeldolgozás sebessége már nagyon régóta stagnál a grafikus vezérlőknél, ezért ez nagy előrelépés volt, hiszen optimális esetben így akár négy háromszöget is feldolgozhatott a GF100 egy órajel alatt (valós helyzetben az nVidia becslései szerint úgy átlag 3,2-t). Ahogy fogyatkoznak a GPC-k, úgy tűnik el az erős geometria feldolgozás. Bár Polymorph Engine-ekből így is maradt négy, ezzel a kártyával már nem fog az nVidia büszkén mutogatni a Heaven Bench eredményekre. Mivel megmaradt a 48 stream processzor blokkonként, ezért a GF106-hoz képest csak felezés történt, maximálisan 192 CUDA magunk lehet. Ezekhez társul még a három ROP blokk és a hozzájuk csatlakozó egy-egy 64 bites memóriavezérlő. Ez összesen 24 ROP és 192 bites memória elérés. Itt azonban biztos felkapják a fejüket azok, akik az utóbbi hetekben figyelték a híreket. 24 és 192? Valami nem stimmel. Nem bizony, mert mint minden eddigi GF400-as kártyánál, most sem úsztuk meg letiltott részek nélkül, ám ezúttal „csak” az egyik ROP blokk és a hozzá tartozó memóriavezérlő lett az áldozat. Bár lehetséges, de nem valószínű, hogy ez a kihozatali arány miatt lenne, valószínűbb, hogy az olcsóbb gyártási költségeket tartották szem előtt.


Mint az a táblázatból is látszik, az órajelekkel nem spóroltak az nVidiánál, legalábbis amíg a GPU-n belül maradunk. A memóriavezérlő viszont most sem lesz díjnyertes, aminek köszönhetően még egy HD5670-esnek is nagyobb sávszélessége van, mint a GTS450-nek. Ez persze még nem feltétlenül nagy gond, mert bár vannak játékok, amik háklisak a sávszélességre, de azért Dunát nem lehet velük rekeszteni. Ahogy az egész eddigi Fermi családnál, a TDP értéke most sem fedi a valóságot, hozzáadhatunk még nyugodtan 10-20W-ot ahhoz 106-hoz ha referenciakártyáról van szó, de erre később még visszatérünk. A többi kártyát már elég jól ismerjük, de azért egyre érdemes nagyon odafigyelni, méghozzá a HD5750-re, ugyanis a GTS450 árban nagyon közel van hozzá, így ahogy már említettük, ő lenne az ellenfél.

ASUS DirectCU GTS450 TOP


A nálunk járt GTS450 az ASUS színeiben érkezett, és ha átfutunk a specifikációin, akkor azonnal láthatjuk, hogy ez az egyik legerősebb kapható GTS. A GPU órajelét megemelték 783MHz-ről 925-re, ami azt jelenti, hogy a shaderek 1850MHz-en ketyegnek. Bár a memóriavezérlő nem a legerősebb része az új GF-eknek, azért a GTS450 TOP-on a chipek effektíve 4GHz-en dolgoznak, ami elég szép érték. Ráadásul ezt az egészet még megfejelték a DirectCU hűtővel, amivel már jó tapasztalataink vannak (halk és erős), úgyhogy a vas minőségével már biztos nem lesz probléma.

Megújult driver

Új kártyához új driver dukál, de az nVidia késett egy kicsit, és még így is csak egy bétát kaptunk a 260.63-as meghajtóból. Mivel azonban rengeteg apróbb előrelépést ígértek ezért megvártuk az új drivert és ezzel teszteltük végig az összes, a tesztben szereplő GeForce-ot. Akit bővebben is érdekel, hogy mi mindent hozott magával az új meghajtó, az elolvashatja az nVidia oldalán. Catalystból a hotfix-szel ellátott 10.8-as változatot használtuk (megnövelt sebesség HAWX-ban, AF használata mellett).

Tesztkonfiguráció
Alaplap: Gigabyte X58A-UD3R
Processzor: Intel Core i7-930@3,5GHz
Memória: 3x1GB Kingmax DDR3-1333
Grafikus kártyák: ASUS HD5670, ASUS HD5750 Formula, Sapphire HD5770, Gigabyte HD5830, Sapphire HD5850, ASUS GTS450 TOP, Gigabyte GTX460 768, Gigabyte GTX460 1G, Asus GTX465
Tápegység: Corsair TX650
Operációs rendszer: Windows 7 Home Premium 64bit
Driverek: Catalyst 10.8b, GeForce 260.63.96


Nyissuk a tesztet a fogyasztással. Az ASUS TOP-ja magasabb feszültségen és órajeleken megy mint a referenciakártyák, ezért a fogyasztása is magasabb. Üresjáratban természetesen nincs semmi gond, az energiamenedzsment jól működik, de terhelés alatt már az erősebb GTX460-ashoz van közel. A teszt idején referenciaváltozat nem volt nálunk, és pontos információnk se volt arról, hogy mekkora feszültségen mennek a referenciakártyák, így nem tudtuk lemérni mennyit fogyasztanának terhelve, de az itt látottak alapján a kisebb GTX460-as alatt lehetnek egy kicsivel, ami így is jóval magasabb, mint az ellenfél HD5750-es fogyasztása.


Fogyasztás ide vagy oda, a DirectCU hűtésnek hála az ASUS GTS450-ese az egyik leghűvösebb kártya volt a mezőnyben. Az ugyancsak az ASUS-tól érkezett 5750-esen lévő Formula hűtés valamiért nem volt hajlandó az automatikus szabályzással 50% fölé menni. Halk volt, de forró, manuális állítással könnyen levihető a hőmérséklet 80 fok köré.

Tuning

Az ASUS GTS450 TOP órajeleit már gyárilag erősen megemelték, de azért reménykedtünk benne, hogy van még némi rejtett tartalék a kártyában. Nos, mint kiderült nem sok, az ASUS-nál amit lehetett kitekertek a GTS-ből. Alapfeszültségen körülbelül még 10MHz-et bírt ki pluszban a GPU, maximumra tekerve pedig el tudtunk menni 950-ig hibázás nélkül, de a fogyasztás erősen megugrott, véleményünk szerint nem ér ennyit az a plusz 25MHz. A memória se bírta túlságosan a kiképzést, alig emeltünk rajta már szemetelt a kép. Persze a tuning mint mindig, most is erősen szerencsefüggő, hiszen minden példánynak más a tuningpotenciálja, de valószínűleg kb. ennyi van a GF106-ban. A 15-20%-os túlhajtás persze nem rossz, de erre a HD5750-ek is képesek általában, úgyhogy eddig a fogyasztást leszámítva egálban van a két kártya.


Az előző generációs GeForce-ok nem voltak túl jók a 3DMark Vantage-ben, de a 400-as széria egyre jobb eredményeket mutat fel, ahogy fejlődnek a driverek.


A Resident Evilben nagy a torlódás a felsőbb régiókban, de a középkategóriában ha nem is sokkal, de a Radeonok vezetnek.


A Call of Pripyat benchmark mindig elég vegyes képet mutatott és most sincs ez másképp. Az eléggé megterhelő SunShafts rész fekszik a GeForce-oknak, egyébként pedig elég szorosan vannak egymás mellett a kártyák.


Crysis alatt is fej-fej mellett halad a HD5750-es és a GTS450, a különbség szinte mérési hibán belül van.


Borderlands alatt hozzák az nVidia kártyái a kötelezőt, és mindegyik szépen otthagyja a vele egy árban lévő Radeont.


Alien versus Predator alatt ismét beáll a döntetlen, beállításoktól függően a kártyák között vagy nincs is különbség, vagy csak nagyon minimális.


World in Conflict alatt általában jól teljesítenek a GF-ek, ez látható most is. A GTS450 bő 10% előnyre képes szert tenni.


HAWX alatt megfigyelhető, hogy mennyit javított a Radeonok teljesítményén az új meghajtó, tényleg nem esik annyira vissza a sebesség AF használata mellett mint eddig. Ettől függetlenül a GF-ek egy kicsit erősebbek.


Hasonlóan a Borderlands-hoz, a Far Cry 2 is egy olyan játék amiben remekelni szoktak a GF-ek, így nem túl meglepő, hogy most is ragyogóan teljesítenek.


Quake Wars alatt viszont fordított a helyzet, még az agyontuningolt GTS is csak éppenhogy utoléri a HD5750-et.


A Mafia 2 beépített teljesítménytesztje a Radeonokat hozta ki győztesnek, de a különbség nem óriási, egy-két tesztben a GTS is nyert ennyivel.


Az FPS-ek közül a Bad Company már megjelenése óta az AMD kártyái felé húz, újfent egy bő 10%-os győzelmet könyvelhetnek el a Radeonok.


A Fallout 3 hasonlít a HAWX-ra: az előző generációs GF-eket általában eltángálták a Radeonok, de a 400-as széria már eléggé szereti a játék. Legalábbis a felsőházban, ugyanis mint látható a GTS450-ben már kevés a szufla.

A Modern Warfare csak a már-már unalmas adok kapok következő fázisa. Ismét egy 10%-os győzelem a GF számára.


Call of Juarez alatt közel vannak egymáshoz a riválisok, a különbség elhanyagolható.


Akárcsak Just Cause 2 alatt, tized FPS-re ugyanazt dobták több futás átlagából a kártyák.

Túl nagy meccsnek nem lehettünk szemtanúi, ami egy év csúszás után talán egy kicsit kiábrándító. Az utóbbi két oldal eredményeit látva valószínűleg senkit sem lep meg, hogy az összesítés így néz ki:

A HD5670-eshez viszonyításért klikk a képre
A GTS450 a HD5750 körül táncol: néha lemarad tőle, néha megelőzi kicsit, elszakadni pedig csak a Borderlands és a Far Cry 2 alatt tud. A szomorú ebben az egészben az, hogy a régi GTS250 alig gyengébb nála, pedig egy három éves chipről beszélünk, amit eladtak nekünk ezerféleképpen (a tesztben nem szerepelt, de egy kicsit gyengébb mint az 5750-es). Leváltani persze jó lesz a GTS250-et, kell valami, ami támogatja a friss technológiákat, de így a GTS450 nem több mint egy reális alternatíva a majd egy éves HD5750-re. Ár-teljesítmény arányban szinte ugyanott állnak, a GTS előnye a CUDA és a PhysX támogatása, a Radeoné pedig az Eyefinity és hogy jóval kevesebbet fogyaszt. Mivel a GF106-os GPU nagyobb, mint a HD5750 alapját adó Juniper GPU, és drágább gyártani ezért, ezért nem valószínű, hogy árháború alakulna ki. Az nVidiának szüksége van minden dollárra, az AMD-re pedig nem nehezedik nyomás, hogy árat csökkentsen, legalábbis nem ebben a szegmensben. Ami tüske lehet a cég szemében, az a GTX460-as, ami pont abba a résbe talált be, ahol az AMD-nek nem volt semmije. Ráadásul a kártya jól is sikerült így lehet, hogy raktársöprés címen az 5830-asok ára még tovább zuhan, és még azt sem tudjuk, hogy mi várható a 6000-es széria bevezetése előtt. Hiszen a hírek szerint már közel a start, pár hét és az AMD elárasztja az összes árszegmenst az új kártyákkal és akkor a GTS450-nek se az 5750 lesz az ellenfele… Akármi is legyen igaz az információmorzsákból amik kijutottak, az biztos, hogy izgalmas ősz következik. Tavaly ősszel és télen az AMD terítette ki a lapjait, majd az nVidia következett, most újra az AMD-n a sor.

Reális alternatíva. Se több, se kevesebb
Az ASUS kártyákat az ASUS Magyarországtól, a Gigabyte és Sapphire kártyákat pedig a Cédrus Számítástechnikai Kft.-től kaptuk kölcsön. Ezúton is köszönet értük!

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

60. thspo
2010.09.20. 07:58
ős nv-s létem ellenére be kell vallani, hogy ez egy gyenge és felesleges kártya lett, ha mondjuk 25k-ért osztogatnák, azt mondanám, hogy jó alternatíva, de így, hogy 35k alatt nem nagyon lehet látni, esélytelen az 5770 ellen. Nem tudom, hogy az nvidia már a HD6xxx ellen készül-e vagy szimplán csak a nagyobb geforce-k irányába próbálja terelni a népet, de sztem ez a kártya édes kevés lesz a következő 1 évre ebben kategóriában. Jó vétel továbbra is a GTX460 marad, az első alig használt példányokat már 50 alatt meg lehet kapni 2-3 év garival, na az a jó vétel.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
59. jozsefm
2010.09.20. 08:46
Ugy látszik az alapproblémát, még mindig nem sikerült kiküszöbölni: nagyobb és drágábban gyártható,többet fogyasztó csip, a konkurencia azonos kategóriáju termékeinél.

A cikk egy mondatát nem teljesen értem: mitől alternativa ez az 5750-re?:

"így a GTS450 nem több mint egy reális alternatíva a majd egy éves HD5750-re. "
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
58. Balucsek jozse...
2010.09.20. 08:55
Szerintem arra céloztak azzal a mondattal hogy végre nem csak Radeont lehet venni ebben a súlycsoportban DX11 támogatással.
Am jó látni hogy az ASUS-nak sikerült ebben a kategóriában is értelmes hűtést rakni a kártyájára mert az 5770-es DirectCU-ja nem volt egy nagy csoda...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
57. Riev
2010.09.20. 09:09
Az CuCore volt, ami ez 5770-re került, aminek köze nincs ehhez. Viszont az tényleg egy ratyi hűtő, tapasztalatból mondom
Ehhez a karihoz meg nincs mit hozzáfűznöm, ha most terveznék kártyavételt és nem lenne 5770-em, akkor is inkább azt venném a GTS450 helyett.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
56. Heroes27
2010.09.20. 10:28
De nem értem, mire számítottatok? Szerintem ez a grafikon olyan hót egyértelmű volt, hogy csak na. De hogy a Far Cry 2 meg a Boderlands mekkora NvIdia game, az is valami hihetetlen.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
55. silentfrog
2010.09.20. 10:39
Most tényleg az járt jol aki régebben beruházott egy 4850 vagy 8800gts-9800 kártyákra.
Megvette lassan 2-3 éve és még mindig tudja használni.
Ez a kártya annak jo aki most akar nvidia kártyát venni,ebben az árban.
Bár én mostanában erőssen hajlok a régebbi használt kártyák felé,inkább veszek egy 4850-4850x2-4870-4890-gts 250/?/ felé,minthogy vegyek egy olyan kártyát amire ráirják,hogy dx11 és pont arra nem jo.
A fogyasztás meg egy dolog meg lehet oldani az orajel csökkentést akár manuálisan és ugy már nem is olyan vészes a dolog
A teszt kivállo,más oldalakon is ugyanezt at eredmény jött ki/persze van egy pár nvidia párti oldal ahol még a 5770et is legyürte,de az az oldalon a kopaszodo magyar fiatalember biztos kapott valamit a jo rekrámért.
/hardverteszt/
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
54. berner
2010.09.20. 12:57
szerintem megérte várni
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
53. berner
2010.09.20. 13:00
bár cinikusan gondolva.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
52. rcv6ss silen...
2010.09.20. 14:08
Akkor én jól jártam a 9800GT-vel. Mondjuk mindennel tudok játszani, de igaz 19"CRT moncsim van (1280*1024). Tervezem egy új moncsi vásárlást, oda majd kelleni fog egy erősebb NV kártya, főleg ha fullHD-s lesz a moncsi.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
51. Zack( ro)
2010.09.20. 14:16
A cikk-ben azt irjak hogy az 5750 ellenfele hol ott teljesitmenyben az 5770 szinten vagy a folot folt az osszesitesben is meg veri az 5770-et.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
50. partymania...
2010.09.20. 14:35
Hát az 5770-et nem sok tesztben veri el ha külföldieket is megnézed! Egyedüli előnye hogy ennyi pénzért az atival szemben van physx 3d és hd gyorsítás is teljes támogatásban! De am rengetek tesztben kikap mégha pár fps-el is!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
49. jozsefm
2010.09.20. 14:37
Szia Zackro

Két dolgot gyakorolj közösségi forumokon történő megnyilnávulás elött:

Matematika: %-os eredmények értelmezése!

/ az 5750 3%-al gyengébb az 5770 pedig 13%-al erősebb az alapmodellnél a GTS TOP tuning változata amely az alap 5770-töl 1%-al jobb/

Magyar nyelv.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
48. Stark
2010.09.20. 14:45
Nem tudom hogy az elégedetlenkedők mit vártak... Régóta lehetett tudni hogy ezt a kártyát az 5750 ellenfeléül szánja az nv, és azt a szintet hozza is.
Most az nv az alsóbb szegmenseket tölti fel DX11 kártyákkal, mivel eddig nem volt csak ATI. Nem csodát kell várni ezektől, ahová szánták oda elég. Árban is az 5750 körül van, meg teljesítményben is, ennyi.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
47. Terror
2010.09.20. 14:54
"Magyar nyelv."

Magyar nyelven az 3%-kal és 1%-kal. A magyar nyelvben nincs -al meg -el rag.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
46. tibi27 Terro...
2010.09.20. 14:57
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
45. Heroes27 Terro...
2010.09.20. 15:10
Terror muszály volt belekötni?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
44. jozsefm Heroe...
2010.09.20. 15:58
Off/

Szia Heroes!

Köszi!

Terror::jogos ott a pont!

Zackro: a magyar nyelvért bocs!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
43. maláj
2010.09.20. 15:59
Terror büntet muhahaha
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
42. Benyke
2010.09.20. 16:14
Lényegébe nem jobb sokkal a gtx 460 mint a gtx 275, ugye?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
41. petimanus
2010.09.20. 16:57
Hát igen, nem meglepő eredmények. Én kb erre számítottam. Amire kíváncsi leszek, az a GTS 455, állítólag az fogja képezni az 5770 ellenfelét.

silentfrog

A hardvertesztesék is a legizmosabb GTS 450-et tesztelték, ami itt is szerepel és az tényleg a 5770 környékén stangál képességeiben. Igazából az ottani teszt csak abból a szempontból értelmetlen, hogy becsapja a népet, mert nem említik, hogy a referencia órajeleknek számító mértékekkel rendelkező 450-ek csak az 5750 szintjén vannak.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
40. morgyi
2010.09.20. 17:11
A gf100-ból a gf104-ből és a gf106-ból is tiltottak le részeket, most nem értem ennyire balf*szok Nvidiáék, és nem bírnak egy "tökéletes" chipet összetákolni, vagy arra játszanak hogy a HD6000-re válaszként kidobják ezeknek a tiltogatás nélküli változatait? Vicces...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
39. rini
2010.09.20. 17:16
Valóban így van de azt is megfigyelheted, hogy egyik sem referencia. Minden gyártó olyanra csinálta amilyenre akarta. Referencia megoldást talán nem is látunk belőle vagy csak elvétve mutatnak be belőle. Ez a kártya csak egy hiánypótló termék az nV részéről. Teljesítmény szempontjából nem bukás de a sok késés miatt nem lehet sikeres sem. Ugyan azt mondhatjuk el róla mint amikor az 5750 megjelent. Csak a dx 11-el és a kisebb fogyasztással tud többet mint a 4850. Erre a kártyára is igaz ez a megállapítás. A sok késés viszont visszaveti ilyen tekintetben.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
38. tbalazs
2010.09.20. 19:31
Hát nekem az az érzésem, hogy még mindig nem haladunk. Remélem az AMD 6000-es szériája villant majd valamit, mert ahogy nézem már nagyon nagyon régóta nem kap az ember többet a pénzéért, ennek nagyon jó példája a cikkben többször emlegetett 8800-as kártya. Én már nem is tudom mikor vettem a 2600XT-met, ráadásul "csak" 256 mb ram van benne, de még mindig nem fekszik meg az új játékoktól, pl.: a Mass Effect 2 max beállításokon FullHS-ben megy vele, amin én nagyon meglepődtem, de akármelyik új címet nézem, nincs olyan, ami jó közepes beállításokkal 1280x720-ban ne menne. Nem tudom, hogy gondolják a gyártók, de engem ez a helyzet igen csekély mértékben ösztönöz csak a vásárlásra, mondjuk beleszól részben az anyagi helyzetem is, mert ha nyernék mondjuk a lottón, akkor lehet, hogy a felső kategóriát sasolnám, ahol azért van fejlődés, bár ott is inkább csakhőtermelésben meg fogyasztásban
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
37. tbalazs
2010.09.20. 19:33
Bocs, természetesen nem FullHS-t hanem FullHd-t akartam írni
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
36. rabib
2010.09.20. 20:20
Az igen! Na úgy látom, mégis várok jövő év nyaráig. GTX460-ra pályázok, de ezek a letiltott részek... Nekem olyan kell, amiben nincs letiltott rész! Na majd a GTX560. De mos komolyan. Gyárilag tuningolt 9600 GT-vel tolom, és nem bántam meg, hogy két éve megvettem. Minden megy rajta. GTS450-re tuti nem váltanám le a mostani kártyámat. Minimum olyanra, mi 3-4x erősebb nála. Jól mondtam én két éve, hogy ezzel a 9600-al tovább bírom 2 évnél. Igazam lett. A 7600 GT-vel éppen 2 évet bírtam ki, az tényleg kevés volt már az jabb játékokhoz. Bár nem tagadom, egy GTS450 is elég lenne azért nekem igazából, 1280x1024-nél nagyobb felbontásban csak ritkán játszom. Amikor eljönnek a barátok. Valamivel vagánykodni is kell. Bár eddig a 9600 GT-vel is csak néztek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
35. Heroes27 rabib
2010.09.20. 20:36
Majd ha meglesz az új vidkari, akkor majd fogsz te még 1920-as felbontáson is kockulni, ide látom
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
34. jozsefm Heroe...
2010.09.20. 20:43
Hát persze ,hogy fog! Sőt előbb utóbb még megy az feljebb is!

Komolyra forditva: Akkor amikor egy full-HD felbontásu monitor,már szinte mindenki számára elérhető áruvá vált ,szerintem elvárható lenne ,hogy ezek a középkategóriás kártyák ebben a felbontásban a max. grafika közelében is játszható élményt kináljanak.Mindkét oldalon!Ez lenne az igazi áttörés amit szerintem az előttem szóló is emlitett,miszerint régóta egy bizonyos körben toporog jó ideje a középkategória teljesitmény szempontjából.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
33. rabib
2010.09.20. 20:54
Igazatok van, de még egyenlőre maradok az 1280x1024-nél.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
32. rini
2010.09.20. 21:08
Nemsokára azt is megérjük. Amikor az 5850/70 leszorul az 5750/70 ársávjába vagy ugyan ez megtörténik az nV-nél is akkor már közel lesz ez a cél. Nem akarok közeli időpontot írni de 2 évnél nincs messzebb, hogy ezekkel a teljesítménnyel rendelkező kártyák becsúsznak a 40-50-es árrésbe. A kisebbik verziók biztos. A 460 is elég közel került ezekhez az árakhoz és azért elég szépen teljesítenek 1920-ban is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
31. fagy
2010.09.20. 21:12
A "letiltott részek", nem az üzleti stratégiához tartozik, még mindig a TMSC sara a 40nm chippek rossz kihozatali aránya. Mindkét megrendelő sakkozik ennek megfelelően és igykszik menteni ami menthető. A GTS450 után kijönnek a teljes értékű GF106-os GPU-k és ezek lesznek az 5770 ellenfelei, csak az árat nehéz lesz az nV-nak belőni, mert a GTS455 5-8k-ra közelítheti meg a GTX460 768MB-os kártyát és ennyit minden normális ember még kiperkál a nagyobb VGA-ért. A magas költségek miatt meg a GTS450-et sem viheti 30k alá / magyar forint és kisker árak /, így teremtve helyet a GTS455, nem lesz egyszerű!
A hőn áhított árcsökkenéshez még nem értünk el, de a választék bővül és minél több a szereplő, annál nagyobb esély van az árversenyre, így legyen!
A GTS 450 a helyen van szerintem, a 8600GT,GTS nV fan tulajok számára reális választás a korszerű DX11-es kártya a 12x10, 14x9-es monitorokhoz.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
30. jozsefm rini
2010.09.20. 21:17
Sőt egy normálisabb $ árfolyam mellett már most az 50-et közelitené!
Az viszont más kérdés mire lesznek ezek elegek 2 év mulva,ha egyáltalán gyártásban maradnak addig!Akkorra már szerintem ezt a teljeitményt ,az érkező kissebb csikszélességen gyártott kártyák jóval kedvezőbb ,fogyasztási és hőmérséklet ,adatok mellett produkálják,és még az is lehet,hogy ujra lesznek egy slotos csucskártyák,40 Db alatti zajterhelés mellett.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
29. Heroes27 jozse...
2010.09.20. 21:25
2 év múlva már nem hiszem h gyártani fogják ezeket, már csak azért is, mert nyakunkon a 6000-es radeonok. És hol van mág az a két év.... Az 5850/70-nek szerintem már egy év múlva ilyenkor sokkal jobb árban lesznek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
28. jozsefm fagy
2010.09.20. 21:28
Eleinte én is a TMSC- re gyanakodtam,a 100-as kapcsán még lehet okkal is ,de a 104-nél is letiltott részek most meg a 106-nál is!Amikor a Radeonok jóval kissebb mérete ellenére nagyobb tr.sürürüség mellett,..felőlük nem hallatszik zugolódás!Ez már szerintem inkább a gyártási költségek és az elviselhető ,versenyképes eladási ár miatt van,ezt látszanak alátámasztani a fogyasztási adatok is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
27. rabib jozse...
2010.09.20. 21:39
Meg még lehet szerintem, hogy megjelennek a HD6 ezresek, akkor az NV feloldja az összes ilyen letiltott részt a videokártyákban, és lesz GTX485, GTX475, GTX465, GTS455, stb.
Még lenne egy kérdésem: a 9600 GT-ben vannak-e letiltott részek? 2 évig nem jutott eszembe, de most igen.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
26. rini
2010.09.20. 21:41
Én csak példaként hoztam fel az 5850/70-et. A teljesítményükre gondoltam. Egyértelmű, hogy ezek a kártyák már nem lesznek itt két év múlva. Pontosabban itt lesznek de már elavultnak fognak számítani az akkori 7 de inkább 8 ezres Radeonokhoz képest minden tekintetben. A teljesítményük a lényeges mivel ezek már ma elég erővel rendelkeznek a full hd-ben való futtatáshoz.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
25. jozsefm rabib
2010.09.20. 22:02
Ezt a lehetőséget mát én is felvetettem,ákár még egy utólagos BIOS frissitéssel a kinnlévő modellek vonatkozásában is! Bár ez a lépés nagyot dobna az Nv megtépázott népszerüségén ,az anyagi helyzetén mit sem javitana!De ez volna a leggyorsabb válaszlépés a 6000-re,hogy legalább igy mentsék ami még menthető ,a piaci rszesedés és, a rajongótábor egybentartása érdekében.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
24. morgyi
2010.09.20. 23:24
Pont ezt írtam én is. A PH fórumon egy neves "kollega" felvilágosított, hogy a gf106-ban csak a membusz van letiltva, mert nagyobb membusz->bonyolultabb nyák-> nagyobb előállítási költség. És akkor egyáltalán nem lenne versenyképes. Az nvidia adós még egy fullos 512 CUDA core-os fermivel, meg akár egy dupla gf104 GPU-s karival NV-ék akkor húzhatnának hasznot ebből a feloldósdiból, ha a TSMC-nél nem maradna ki a 32nm. Akkor alacsonyabb fogyasztással kidobhatnák a gtx485 475 stb... kártyákat
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
23. jozsefm morgy...
2010.09.20. 23:32
Már adtak ki teljes 512 CUDAS müködö verziot ,itt iPon-on is volt róla hir,de nem igazán kevert nagy vihart.Ha jól emlékszem 5% teljesitmény többletet mutatott fel.
A Dupla Gf-104 szerintem még korai ,ahhoz kissé csiszolni kell még ezt az architekturát, a 460 1GB -os változatának fogyasztási adatai alapján, tulságosan ki kéne herélni, hogy beleférjen a PCI szabvány TDP.-be .Az szerintem a "rev 2" széria zászlóshajója lesz!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
22. Kajafun
2010.09.21. 09:29
tbalazs
Nekem is 2600XT-m volt szintugy 256MB rammal és leváltottam egy 4870-re és hidd el valami különbséget azért lehet tapasztalni!!!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
21. drherbyke
2010.09.21. 14:45
Elvileg egy 5670/5750 ből lehet(ne) 5770 et csinálni,
Magfelület egyforma, vagyis minden ott van ahol lenni kell, csak mégse....Ötlet?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
20. drherbyke
2010.09.21. 17:41
http://hardver-teszt.hu/test.php?tID=330
Akkor most kinek higgyek?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. ThePoweR drher...
2010.09.21. 17:50
Hát ettől csövesebb tesztet még nem láttam. Egyébként az a 3 tized. Hibahatáron belüli érték... Meg a többi tesztben sok helyen leveri az 5770 úgy 2-3! fps-el.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. Terror
2010.09.21. 17:51
Homlokegyenest ellentmond az eredményük mindennek, amit a neten találni, szóval nekik inkább ne.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. petimanus
2010.09.21. 17:52
Ennek itt! Nézd meg, hogy a HD-sek mit teszteltek? GTS 450 TOP-ot! Az itt is szerepel és valóban az 5770 környékén van. Csak ugyebár a TOP az agyon van húzva, tehát a HD-s csávó nem egy miden gts 450-re igaz képet festett le, csak egy agyon OC-zett verzió képességeit mutatta be.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. _DiEGO_
2010.09.21. 18:03
Tavaly ősszel és télen az AMD terítette ki a lapjait, majd az nVidia következett, most újra az AMD-n a sor.

Én emezt igy fogalmaztam volna inkább:

2009 ősszel s télen csak az AMD terítette ki a lapjait, mig idén 2010-ben az nVidia következett, és erre kontra újra itt az AMD kontra.

Valahogy igy kerekebb a világ szerintem. És az ezévi kártyákat kell majd összemérni tesztekben !
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. rini
2010.09.21. 20:06
Akkor ezt folytathattad is volna azzal, hogy erre meg rákontráz az nV. Mivel ez is biztos dolog, de szerintem erre nem kell majd annyit várni mint az elődre.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. jozsefm rini
2010.09.21. 20:50
Hát nem tudom.. az egész éves játékukat figyelembe véve én már nem látok az Nv-be annyit ,ami elég lenne egy ilyesféle riposztra.Ez a karácsony az ATi-é lesz!Ilyen rövid idő alatt,ütöképes válaszra már nem lesz idő.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. rini
2010.09.21. 22:07
Most már biztos van riposzt lehetősége mivel ez már nem egy új architektúra kifejlesztéséből fog megszületni hanem a meglévő finombeállításából. Tehát most már nem kell plusz dolgokat beletervezni mert ezek adottak a számára. Ezért jelentősen lecsökkenhet a fejlesztésre szánt idő és költség is. Kicsit csiszolgatják, áttervezik, fényezik, optimalizálják és megint kipasszíroznak ezek által x %-al többet. Az AMD is pontosan ezt teszi a 6000-es szériával. Ha megnézed az AMD azért készült el ilyen hamar az 5000-es kártyákkal mert nem terveztek újat hanem meghagyták a régit. Azt megduplázták és belepasszírozták a dx11-et. Kapott egy kis optimalizációt és mehetett a piacra. Ha jól megnézed akkor ha az nV-nek sikerül a memória problémáit megoldani valamilyen módon, akkor a mostani Fermi is messze faképnél hagyná a HD sorozat tagjait. Nem mindegy, hogy 3600-on vagy 4200-on esetleg ez felett tudod járatni azt a fránya memóriát. Ráadásul láthatjuk azt is, hogy minden hol hagyott egy kis tartalékot az nV a visszavágásra amely alapesetben 5-7 %-ot hoz a konyhára és ha ez órajel emeléssel is tud párosulni akkor már meg is van a válasz a 6000-es kártyákra.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. jozsefm rini
2010.09.21. 22:18
Ehhez először is látni kéne már müködésben azt a várva várt 6000-res szériát,no meg az árcéduláját!Akkor eldől elég lesz-e a bennhagyott teljesitmény,és mit lehet kifacsarni maximum a Fermiből a még versenyképes előállitási költségei mellett.Mert azt azért tudtuk mindig is hogy a Radeonokban ugy árcédulában mint ,teljesitményben az 50% benne van.
Ha viszont a Te jóslatod válik valóra akkor ,nekünk szép karácsonyunk lesz!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. rini
2010.09.21. 23:58
Azt remélem én is de az az igazság, hogy én már nem tervezek semmit sem beszerezni ebben az évben. Így nemigazán érint a dolog, különben az asszony lerugdosná a ....

Azt már körülbelül sejthetjük, hogy milyen lesz a 6750/70 ha engedélyezik a letiltott részeket. Körülbelül a gtx 460 1G mellé sorakoznak fel de olcsóbb előállítással.Nekem az nem tiszta, hogy mennyit tud gyorsulni az 5850/70 mert itt nem igazán van lehetőség letiltott részeinek engedélyezésére.A finomhangolásból nem jön ki annyi. Ha viszont cserélik a nyákot egy nagyobb sávszélességű darabra és felszerelik gyorsabb memóriával akkor még inkább megugrik az áruk de a fogyasztásuk is a mostanihoz képest. Az emberek így is sokallják az árukat. Attól nem félek, hogy 50% teljesítmény ugrás lenne még akkor sem ha tudnák ezt teljesíteni. Az AMD sem hülye, hogy elődözze a puskaporát amíg nem tud semmit az ellenfél lehetőségeiről. Oda várom az 6870-et ahol most van a gtx 480 +-5%, ugyan ezen az áron ahol most is van. Megfelelő simításokkal és a felesleges részek tiltásaival a 480 magjaiban is hatalmas potenciál van és mivel március óta sok idő eltelt így ott is lehet komoly fejlesztés. Abban viszont biztos vagyok, hogy amikor megjelenik a 6750/70 akkor jön hír arról is, hogy érkeznek a fejlesztett Fermik is nemsokára. Ennek így kell lenni, hogy egy kicsit elvonják a figyelmet a megjelenő kártyákról.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. danih
2010.09.22. 09:06
Crysis-nél lévő részt tessék javítani, félrevezető, jelenleg így hangzik:
"Crysis alatt is fej-fej mellett halad a HD5750-es és a GTS450, a különbség szinte mérési hibán belül van."
Így kéne hogy hangozzon:
Crysis alatt is fej-fej mellett halad a HD5770-es és a GTS450, a különbség szinte mérési hibán belül van.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. ThePoweR danih
2010.09.22. 09:26
Jól van az megfogalmazva. A GTS 450 és az 5750 ugyan annyi fps-t produkált. Ne a GTS 450 Top-ot nézd. A sima GTS450-et. A citromsárga csík.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. neofery
2010.09.22. 16:04
Az igazság az hogy szerintem semmi értelme egy ilyen kártyába befektetni mert gyenge mint a harmat és nagyon gyorsan szart sem ér majd.A jó pár éves kártyák tudják ezt a szintet szerintem.Sőt.A Dx11 meg egyenesen kár belé.Ez pont olyan mint ha valaki Ati radeon 9500-zal akarna Dirt 2-ővel játszani dx9-ces módban.
Egy rakás fostalicska.A kártya tudja a dx9-cet de hagyjuk.Vagy inkább 6600gt.Az jobb példa mert sm3-mas.Ez a kártya dx11-re alkalmatlan.Pénzkidobás.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. jozsefm rini
2010.09.22. 19:09
A mai nap két idevonatkozó hire nem ezt a jövőt valószinüsiti!
Ugy tünik számomra ez már nekik csak sokadlagos kérdés lesz,eltolódó termék palettájuk egén.
A 480-at szerintem ,a gamer társadalom számára elfelejhetjük,professzionális piacra fogják optimalizálni,nem tudnak mit kezdeni a fogyasztással, és az egetverő élőállitási költségekkel az uj architektura bevezetéséig.
Az elképzelhető ATi oldalon is ,hogy nem huznak elő mindent egy szuszra,bár szerintem már nem is lesz szükség a teljesitménytartalékok teljes kiaknázására,mivel ahogy mondtad is ha a 480 fölé viszik az 5870 utódot, tesztekben kimutatható mértékben,már azzal sincs mit kezdeni az NV jelenlegi mezőnyének,a csucskategóriában.És akkor még hátvédként mindig ott lesz az 5850-est váltó tipus ami régi formájában is elérhetetlen volt a 460 számára.Az elődök meg uj matricával,és árcédulával,egy kis modernizácioval besorolnak a 6000-res széria felső- középmezőnyébe.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2010.09.23. 08:10
az 5850-est váltó tipus ami régi formájában is elérhetetlen volt a 460 számára.
Hát a mostani HD5850 erősebb a GTX460-nál, de nem sokkal. Nem tud annyival többet a HD5850, mint amennyivel drágább. Ati a HD6000-ben gondoskodni fog szerintem arról, hogy a GTX460 is kellemetlenül érezze magát. De most játékra a GTX460 a legjobb vétel. Decemberig meg majd kiderül, hogy mi változik. Azért nem veszek VGA-t, hátha januárban látunk egy olyan GTX460-at, amiben minden rész fel lesz oldva.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. jozsefm
2010.09.23. 20:10
Ebben igazad van, az 5850-5870 végig ,végig pofátlan árakon volt az egész pályfutásuk alatt,még a saját választékhoz viszonyitva is.Janárra,vagy legkésőbb tavaszra letisztul a kép,mert szerintem az uj szériánál se egyidőben lesz kiadva a teljes termékválaszték,hanem eltolva mint ahogy az 5000 esetében is, fél év alatt lett teljes a sor.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2010.09.23. 21:36
Igen, egyetértek. Pár hónapig tuti eltart lefedni a teljes piacot HD6000 kártyákkal.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Hitoshi
2010.10.03. 19:44
Megérni megérte, de milyen áron ?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. flashball
2010.10.13. 07:02
A teljesitménye alapján megérhet akár 25-27 ezret is szerintem. Modjuk attól is függ milyen hűtéssel van szerelve.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. megvadulth...
2010.12.17. 07:57
Ez a kártya egy állati jó vétel.... Ha valakinek egy pisix kari köll ezt vegye... De sztem nem mind, nekem GIGABYTE GV-N450OC2-1GI van, és csak pozitívat tudok róla mondani, állati halk, még max fordulaton is ami persze sose megy fel addig max 2150rpm amit láttam, am ha manualba szabályzom 3200-3400 at mutat afterburner. A kárty kb kézmeleg a legmelegebb pontján is ergo nem melegíti a felette lévő karit... munka alatt is max 60 fok a gpu-> hőcsövek persze tök hidegek... 1000mhzgpu 2000 shader 1025 mem sebességek melett illetve ehez feltoltam afterburnerben maxra a voltot... 1.150-ről 1.162-re gondolom menne kevesebb fesszel is csak nyomtam vele pár Unigine tesztet meg ugyanígy Vantege pisix teszt 155 steps/s
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!