iPon Cikkek

Játékcsokor a PlayStation Vitára

Dátum | 2012. 07. 10.
Szerző | dragon83
Csoport | JÁTÉK

A hagyományos, teljes áru játékok mellett folyamatosan érkeznek a csökkentett áru, letölthető játékok is a PlayStation Vitára, melyeket a PSN online piacteréről szerezhetünk be. Bár hazudnánk, ha azt mondanánk, hogy ezek mindegyike megéri a pénzét, de időről időre találni pár alkotást, amik sok-sok óra szórakozást nyújtanak. Dúsítva a nyári uborkaszezon igencsak ritka játékfelhozatalát, mi ezekből a programokból szemezgetünk most.

Wipeout 2048 Fury and HD

Kezdjük rögtön a legnagyobb durranással, ami biztosan megdobogtatta a Wipeout sorozat rajongóinak szívét. A PS Vita megjelenésekor foglalkoztunk a széria „2048” alcímet viselő, nagyszerűen sikerült részével, ehhez érkezett egy méretes DLC (letölthető tartalom), ami felturbózza a Wipeout 2048-ban szereplő játékmódok, pályák és járművek számát. Ez a tartalom tulajdonképpen nem más, mint a PS3-ra megjelent Wipeout Fury és a Wipeout HD kiegészítők Vitás verziója. Az egyik legjobb dolog az egészben, hogy akinek ezek a játékok megvannak a PlayStation 3-on, azok teljesen ingyen tölthetik le a DLC-t a kézikonzolos verzióhoz. Dicsérendő hozzáállás, hogy ugyanannak a programnak nem kell megvenni mindkét változatát, ha a PS3-on és a Vitán is szeretnénk játszani velük, reméljük, több címnél is látunk majd ilyet. Ami a kiegészítőt illeti, egy igencsak tartalmas expanzióról van szó. Telepítést követően az alapjáték karriermódja mellett megjelenik két új opció is, amik a Fury és a HD pályákat tartalmazzák. Az alapjátékkal ellentétben ezek nem karriermódok, tehát nem kell egymás után megnyitni a futamokat, hanem rögtön elérhető számunkra az összes verseny. Ezek mindegyike csoportokra van bontva, olyan hangzatos nevekkel ellátva, mint Uplift,  Dropzone, Voltage stb. A HD részt összesen 8 részre osztották, melyek 87 eseményt tartalmaznak. A Fury-nál ugyancsak 8 fő szekció van, ezekben 79 futamot találhatunk. Mit mondhatnánk, tartalomból csillagos ötös!

A Wipeout 2048 pályái a kiegészítőben is első osztályúak
Az új futamokhoz természetesen új versenytípusok is dukálnak, amik nem is maradtak ki a DLC-ből. Ezekre nagy szükség volt, mivel ebből a szempontból kicsit hiányérzetünk volt az alapjátékot illetően. Természetesen a régi típusok nem tűntek el, tehát a sima verseny, időmérő futam, az ellenfelek levadászása továbbra is él, viszont bekerültek olyanok, mint például a több futamból álló bajnokság, vagy az, amikor egy akadályokkal teli pályán kell minél több pontot összegyűjtenünk. Ami az új pályákat illeti, azokból több mint egy tucat található a Fury és a HD részben. A színvonalat szerencsére nem adták alább a fejlesztők, ugyanolyan gyönyörűen, részletesen néznek ki, mint az alapjáték pályái. A futurisztikus járművekből 24 darab került be a játékba, mely bár soknak tűnik, azért van egy kis csavar a dologban. Összesen 12 típus szerepel a kiegészítőben, viszont ezeknek van egy Fury és egy HD verziója is. Viszont a Fury-s változatok egy-két tulajdonságaikban minden esetben jobbak, mint a HD-sek, így utóbbiak tulajdonképpen feleslegesek, hiszen valószínűleg mindenki az előbbieket választja majd. Ettől függetlenül a 12 új járgány szerepeltetése is dicséretes, hiszen azok nagyon jól néznek ki, és jellemzőikben is alaposan eltérnek egymástól. A többjátékos módban természetesen mindegyik használható, és ahogy az alapjátéknál, úgy a DLC-nél is multizhatnak együtt a PS3-as játékok és a Vitások a Cross-play funkció keretében. Mindent összevetve a Wipeout 2048-hoz hasonlóan a kiegészítő sem hozott szégyent a széria nevére, csak ajánlani tudjuk annak, akit érdekel ez a fajta versenyzés, és birtokolja az alapjátékot.

Értékelés: 9/10

PulzAR

A cikkünk témáját adó másik kettő program az AR, azaz Augmented Reality típusú játékok közé tartozik. Aki nincs tisztában e szavak jelentésével: a Vitán elérhető AR programok a kézikonzol kameráit és érintőfelületeit használva a valódi környezetünkbe „helyezik” a játékot. Most a PulzAR és a Table Top Tanks nevű játékok próbáltak levenni minket a lábunkról, előbbi több, utóbbi kevesebb sikerrel. Fontos megjegyezni, hogy mindkettőhöz szükségünk lesz azokra a kártyákra, amiket a kézikonzolhoz mellékeltek. Ezt a hat lapot érzékeli ugyanis a Vita kamerája, és ezek segítségével tudja elhelyezni a kívánt felületen a játékteret.

Na egy ilyen hálózat összeállítása már kihívás!
A PulzAR egy egyszerű logikai játék, aminek lényege, hogy egy vagy több lézernyalábot kell elvezetnünk egyik helyről a másikig. Az ötlet persze nem új, hiszen milliónyi játékban találkozhattunk már ezzel a játékelemmel, legyen szó akár a Portálról, vagy épp a Prince of Persiáról. A játék története szerint (igen, az is van neki) egy hatalmas aszteroida tart a Föld felé, amit nekünk rakétákkal kell elpusztítanunk, mert különben itt a világvége (ennyit az irodalmi Nobel-díjról). A rakéták kilövéséhez az energiaforrást (lézernyalábot) el kell irányítanunk a forrástól a célig. Ha ez megtörténik, akkor láthatjuk, ahogy elindul a rakéta a szobánkon keresztül, és eltalálja a plafon felöl érkező hatalmas szikladarabot. A játék AR része úgy működik, hogy leteszünk egy kártyát a kívánt felületre, amit a Vita kamerája érzékel. Ezután megjelenik a pályán a játéktér a lézerekkel, a célponttal és a lézer útját álló akadályokkal együtt. Ha felállt a játszótér, akkor belecsaphatunk a lecsóba, ugyanis megkezdődik a visszaszámlálás. A többi kártyalap lézert befolyásoló tükröket, vagy a lézer típusát megváltoztató szűrőként funkcionál, ezeket kell elhelyezni a pályán úgy, hogy az idő letelte előtt eljuttassuk az energiát a célhoz. Az első pályákon ez még egyszerű, de később, amikor már tele van a pálya akadályokkal, akkor jól meg kell gondolnunk, hogy hova rakjuk a kártyáinkat. Ráadásul, aki igazán profin akar játszani, annak a pályán lévő érméket is össze kell szednie a lézersugárral, ami plusz kihívást biztosít. Technikai oldalról elemezve a PulzArt-ról csak annyit mondhatunk, hogy az esetek többségében jól működik a kamera érzékelése, ritkán fordult elő, hogy az nem, vagy nehezen érzékelte az általunk lerakott kártyalapokat. Fontos egyébként, hogy jól megvilágított helyen játszunk, úgy ritkábban fordulhatnak elő hibák. Egyszerű játékmenete ellenére a PulzAR egy ötletes kis játék, ami jól kihasználja a Vita hátsó kameráját, bármikor el lehet ütni vele 10-15 perc szabadidőt. Ennél hosszabb időre valószínűleg keveseket köt le, ajánlott inkább kis adagokban fogyasztani.

Értékelés: 7/10
 

Table Top Tanks

A Table Top Tanks már nem nyerte el annyira a tetszésünket, ami elsősorban a nem túl simán működő irányításnak és a környezetünk érzékeléséhez kapcsolódó hibáknak köszönhető. A játékban (minő meglepetés) mini tankokat kell kommandíroznunk, amik a szőnyegen, a padlón, az asztalon, vagy más, általunk választott helyszíneken vívják csatáikat. A játék működése ennél a programnál sem túl bonyolult: el kell helyeznünk egy vagy több kártyát a földön, amiket a kamera érzékel, majd ezek alapján a Vita létrehoz egy mini csatateret a pályán, akadályokkal, fegyverekkel ellátva. A játékmódokat illetően túl sok hiányérzetünk egy ilyen játékhoz képest nem lehet. A solo challanges menüpont alatt egy hosszú küldetéssorozatot találhatunk, ahol egymás után különféle feladatokat kell megoldanunk. Ezek legnagyobb erénye a változatosság, hiszen mindig valami új dolgot kell végrehajtanunk. A kezdő pályán csak egy adott útvonal teljesítése a cél, a következőn már céltáblákat kell adott idő alatt levadásznunk, utána jön a légi támogatás használatának megtanulása (ami egyfajta speciális képesség) és a többi. Összesen 15 pálya szerepel ebben a játékban, bár ezek nem fognak hosszú időre lekötni, hiszen egyenként mindössze pár percbe telik a küldetések teljesítése. Ami a többi játékmódot illeti, a programban van multiplayer is, aminek köszönhetően más emberi ellenfelekkel is összemérhetjük a tudásunkat. Ez persze a játék típusa miatt nem online multi, így csak ad-hoc (helyi) módon tudunk csatlakozni.

Mókás játék, de nem ezért fogunk Vitát vásárolni
Végül ejtsünk szót a solo creator menüpontról is, amelyen belül saját magunk által meghatározott paraméterekkel (ellenségek száma, nehézség, zászlók száma stb) tudunk zászlórablást, 2v2, vagy last man standing játékot indítani. Ami még érdekesség, hogy egy viszonylag primitív pályaszerkesztő segítségével itt tudunk saját pályákat is csinálni, amiket használhatunk a solo creatorban vívott csaták során. Az talán kiderül a leírtakból, hogy a tartalommal nincs gond a Table Top Tanksban, viszont mi mégsem voltunk teljesen elégedettek a játékkal. Ennek egyik oka, hogy a tankok irányítása túl érzékeny, és ezt nem lehet állítani se, így időnként előfordult, hogy nem a megfelelő módon engedelmeskedett az akaratunknak az apró lánctalpas. Ami nagyobb probléma, hogy a kártyák felismerése gyakran problémába ütközött, így nem egyszer fordult elő, hogy csak nehezen tudtuk felállítani a csatateret. Az is megtörtént, hogy játék közben, a csata hevében hagyott ki egy pillanatra a rendszer, aminek köszönhetően egy-két tized másodpercre a teljes csatatér eltűnt. Ez a botlás igencsak meg tudja zavarni az embert, főleg ha épp három másik tank lövi a járművét. E hibák miatt ezt a programot inkább csak a nagyon elszánt felhasználók számára ajánljuk, akik kíváncsiak arra, hogy miként is működik egy AR-os tankos játék.

Értékelés: 4/10
 

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

2. Zelbacsi
2012.07.10. 10:41
"A nyári hőségben a legjobb a tó mellett múlatni az időt"
pontosítanék: a tóBAN

Érdekes ötlet amúgy ez az AR (bár nem mai), de egy ilyen kis izével a kezemben kicsit olyannak érzem, mint amikor Denzel Washington csak a fél szemével nézte a múltat a múltnéző kütyüvel, a másikkal meg a jelent látta a Deja Vu-ben
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. HUFEUR
2012.07.11. 11:56
Zelbácsi:

nem kicsi a PS Vita, még ha neten keresztül annak is tűnik, kézben ez pont jó.
Ennél nagyobb lenne már nem handled lenne.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!