iPon Cikkek

Jogi kérdezz-felelek

Dátum | 2010. 06. 24.
Szerző | Svindler
Csoport | EGYÉB

Az előző heti razzia rengeteg jogi kérdést vethet fel bennetek. Mihez van joga a rendfenntartó szerveknek és mihez nincs, mi számít büntethetőnek, mi várhat az üzemeltetőkre? Bármi kérdésetek van, ne tartsátok magatokban, 19.00-tól kezdve Dr. Dallos Zsolt ügyvéd válaszol majd a feltett kérdésekre. Túl sok kérdés esetén jövő héten újra tartunk egy ilyen estét, és ha mutatkozik rá igény, akkor meghívunk majd másokat is egy-egy "beszélgetésre". Amíg jönnek a válaszok (este 8-ig), addig a legfrissebb kérdések, és a rájuk adott válaszok lesznek legfelül, míg az archívumba kerülésnél megfordítjuk majd a sorrendet, és időrendben követik majd egymást a kérdések. Azért döntöttünk így, hogy a frissítéseknél könnyebb legyen követni a cikket, amíg aktív.

[qa id="2"]

Véget ért a mai egy óra, köszönjük Dr. Dallos Zsoltnak a válaszokat. Mivel nagyon termékenyek voltatok, és még maradtak bőven kérdések, ezért jövő héten ugyanebben az időpontban (csütörtök, 19.00) folytatjuk a téma boncolgatását. Szép estét mindenkinek!

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

51. amazing
2010.06.24. 18:59
Csak a megvalaszolt kerdesek jelennek majd meg!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
50. malvin
2010.06.24. 19:24
Az ASVA.info-n is volt hasonló kérdezz-felelek (bár nem on-line).
Ott Dr. Sarkadi Tibor arra a kérdésre, hogy "Veszélyben érezheti magát egy átlagfelhasználó, aki seedszervert sem használt, csak otthonról látogatta ezeket az oldalakat.? azt válaszolta:
Csak akkor, ha kimennek és illegális szoftvereket találnak nála. Film, zene leltöltés (szerintem a visszaosztás sem) nem jár következményekkel.

Mennyire konform ez az Ön válaszával?
... magánszemélyként van-e félnivalóm?
Dr. Dallos Zsolt válasza: Igen
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
49. Xeon
2010.06.24. 19:26
na mi az eltűntek a kérdéseim? bemásoljam őket megint?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
48. amazing
2010.06.24. 19:26
Hat, egy mezei torrent hasznalonak sztm az egvilagon semmi felnivaloja nincsen itthon.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
47. Svindler
2010.06.24. 19:31
Xeon: csak a már megválaszolt kérdések kerülnek kirakásra, feleslegesen nem akarjuk elárasztani a cikket.

És ha valaki nem látja a saját kérdését még érdemes körülnéznie, sokan kérdeztétek ugyanazt, így általában az első kérdést aktiváltuk ki ugyanabból a témakörből.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
46. Xeon
2010.06.24. 20:03
Na, most le telt. Most mi van a beírt kérdéseimre, nem lehet válaszolni, agy mi? (csak mert az első három percben küldtem be, vagy ilyen sok kérdés érkezett volna be előttem?)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
45. malvin
2010.06.24. 20:03
Mire jogosít az \"üres hang- és képhordozók után fizetett jogdíj\"? Hol van ez pontosan szabályozva?

Dr. Dallos Zsolt válasza: Ezt én is igazságtalannak tartom...

De én azt kérdeztem, hogy Mire jogosít?
És főleg azt, hogy hol van ez szabályozva?
ld. egy másik választ:
Dr. Dallos Zsolt válasza: A praxisomban vannak a ProArt kommunikációjával ellentétes esetek.
De ha van szabályozás, akkor \"elvben nincs vita\"...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
44. Svindler
2010.06.24. 20:04
Xeon: rengeteg kérdés érkezett be, de még párra érkezik válasz. Igazából minket is meglepett, hogy milyen sok kérdés jött.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
43. Laxxa
2010.06.24. 20:10
Milyen buták vagytok! Saját magatokat áruljátok el a kérdésekkel, valaki konkrétan leírja menyit töltött le. Lehet, hogy a kis halakkal senki nem is akart foglalkozni egészen idáig. Látják, hogy mennyire trassoltok és csak azért is pénzt és időt nem kímélve mindenkit megkeresnek elrettentés képen mert egy tracker szívét és lelkét maga a felhasználó alkotja és nem az üzemeltető vagy aki létrehozta azt. Ennyi erővel holnap az IPon ajtajánál is kopoghatnak a rendőrök, bizonyíték elhalgatása miat. Mivel itt ez a téma, több száz hozzászóló és mint kiderült voltak aktív felhasználók is bezárt vagy lefoglalt oldalakról. Ha valamikor rendeltél az Ipon -tól a személyes adataid tárolva vannak és felhasználónév alapján visszakeresnek és még keresni sem kell Email vagy IP cím alapján, tudják hova kell menni település/utca/hsz alapján.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
42. Xeon
2010.06.24. 20:16
Laxxa: nem mindenki írt ilyeneket, a többi pedig egyszerű érdeklődés, miért teszem azt ha felhívok egy ügyvédet, hogy mennyi jár betörésért attól még holnap nem fognak a rendőrök kopogtatni a házam előtt, mert lenyomozták a számot -.-
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
41. Balucsek Laxxa
2010.06.24. 20:19
Laxxa: 1 szinte minden tracker tárolja a le feltöltéseket tulajdonképpen a rendőrök tálán már tudják melyik felhasználó mennyit töltött fel/le kérdés hogy vissza tudják-e illetve akarják-e nyomozni.
2 Szinte mindenki anonim ként tette fel a kérdést tisztelet a bátor kivételeknek. Ha viszont arra célzol hogy a treckerek felhasználó nevei alapján akarnák lekérni semmi konkrétum hisz senkit semmi nem akadályoz abba hogy valahova egy valahol látott felhasználó névvel regeljen ami neki esetleg megtetszett...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
40. Anonymus23 Laxxa
2010.06.24. 20:24
Laxxa:
Ember gondolkodjál már, mielőtt baromságokat írsz.
Mióta minősül egy fórumhozzászólás tanúvallomásnak? Egyáltalán az sem biztos, hogy a nick tulajdonosa írja a hozzászólásokat, lehet bárki, aki egy otthagyott géphez leül és írosgat. Kíváncsi lennék, hogy Ip címet logol-e az IPON fóruma, tök felesleges lenne.
Ehh az ilyen baromságok miatt alakul ki a pánikhangulat, meg persze, hogy mindenki marha jól értesült
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
39. kutya70
2010.06.24. 20:39
Magyarország! Minden ugyanannyiba /sőt többe/ kerül mint a gazdag államokban. Szerzői jogok? Nézzük meg a külföldön kapható blu-ray filmek és a Magyarországon kaphatók árait! Szomorú! Havi 80000-ből ugyanazt mint 500000-ből. Művészet! Torrent, jó Magyarnak való! Sok mindent rendbe kéne tenni,és nem a torrent oldalaknál kéne kezdeni!!! Köszönöm az Ncore munkálkodását.Üdv:Kutya70
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
38. Laxxa
2010.06.24. 20:54
OK, bocsánat. Lehet kicsit túloztam. Akkor is miért kell ilyen nyilvánosan csinálni? Most ez az ügy annyira fel lett fújva. Pár évvel ezelőtt is volt razzia, akkor is megbukott Mo legnagyobb megosztó portálja és mégsem voltak nyilvános fórumok ilyen nyílt hozzászólásokkal. Mindenki tudomásul vette, hogy mi történt és kész. Mindenki várt egy kicsit amíg a vihar elcsendesült és minden ment tovább a megszokott kerékvágásban.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
37. Norbert09
2010.06.24. 20:54
Milyen jó, hogy kérdeztem, meg sem jelent...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
36. Laxxa
2010.06.24. 21:03
Ja és Anonymus23: A kérdésedre miszerint "Mióta minősül egy fórumhozzászólás tanúvallomásnak?" Addig amíg az megvan nyomtatott vagy leírt állapotban és E1/E1 személy formában írták. (E1E1= Egyes szám első személy az z ÉN)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
35. FFnF
2010.06.24. 21:18
Az aggódó letöltők azt felejtik el, hogy a rendőrségnek nincs akkora kapacitása, hogy feltörögesse a lefoglat tracker-eket és lekérdezgesse az internet szolgáltatóktól, melyik IP-t ki mikor használta. A kígyó fejét igyekeztek levágni, itt legfeljebb a lefoglalt gépek tulajdonosai lesznek elővéve.

Egyébként pedig ha a torrentezés bizonyos körülmények között bűn, akkor a DVD kiadványokon feltüntetett gyakran a vásárlót félrevezető leírás + értékelés is? Én eleve nem veszek már látatlanba filmeket, mert annyi a silány anyag, hogy ha az ember nem akar koppanni, akkor bizony előbb le kell töltenie és meg kell néznie. Ha jó, utána megveszem. Ha nem tudom torrentről letölteni, akkor biztos hogy egyáltalán nem veszem meg.

Nem harcolni kellene a megosztók ellen, hanem megadóztatva legalizálni őket :-)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
34. Jericho300 FFnF
2010.06.24. 21:41
"Nem harcolni kellene a megosztók ellen, hanem megadóztatva legalizálni őket :-)"
Egyetértek!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
33. Terror
2010.06.24. 21:54
Nem vagyunk eléggé megadóztatva már? Jogdíj az adathordozókon, államkasszából támogatás a magyar "filmekre", stb. Aztán meg még a jegyet is vedd meg, meg a DVD-t is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
32. Anonymus23 Laxxa
2010.06.24. 21:57
Ugyan már Laxxa, gondolj már bele egy picit pls.
Amikor egy zászlóégetésnél magyarázat és menekülés az, hogy valaki megkínált tudatmódosítóval, vagy rendőrfőnökként részegen összetörök 3 autót, és elég ha azt mondom, hogy a hasonmásom volt, akkor szerinted milyen bizonyító erővel bír egy fórum hozzászólás?
Ezen nincs ujjlenyomat, nincs DNS minta, pusztán csak a vélelmezés, ami egy bizonyítás során nem áll meg, ugyanis nem köthető hozzád bizonyíthatóan. Pl összevesztem anyóssal, az meg bírt rólam minden hülyeséget.. Ez is van olyan mint a részeg rendőr hasonmása

Persze ha te is őszinte vagy, akkor mindent bevallasz, és kész.
Az meg, hogy ki mit ír magáról, az tényleg magánügy...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
31. axe
2010.06.24. 22:13
Talpra Seeder, hív a haza!
Kell az nCore most vagy soha!
Leecherek legyünk vagy offline-ok?
Ez a kérdés válasszatok!
A torrentezők Istenére,
Esküszünk,
Esküszünk, hogy DVD-t mi soha nem veszünk!

Seederek voltunk mostanáig,
Kárhozottak jogászaink.
Kik szabadon le s fel töltöttek,
nCore nélkül nem élhetnek.
A torrentezők Istenére,
Esküszünk,
Esküszünk, hogy DVD-t mi soha nem veszünk!

Sehonnai bitang ember,
Ki most ha kell tölteni nem mer,
Kinek drágább rongy szervere,
Mint az nCore becsülete.
A torrentezők Istenére,
Esküszünk,
Esküszünk, hogy DVD-t mi soha nem veszünk!

Sebesebb az nCore, mint a többi szar,
Mindenki jó torrentet akar!
És mi mégis DC-t tolunk,
Ide veled régi nCore-unk!
A torrentezők Istenére,
Esküszünk,
Esküszünk, hogy DVD-t mi soha nem veszünk!

Az Endless név megint szép lesz,
Méltó régi nagy híréhez,
Mit rá kentek a SÜN századok,
Lemossuk a gyalázatot.
A torrentezők Istenére,
Esküszünk,
Esküszünk, hogy DVD-t mi soha nem veszünk!

Hol szervereink domborulnak,
Felhasználóink leborulnak,
S áldó imádság mellett,
Mondják el admin neveinket.
A törrentezők Istenére,
Esküszünk,
Esküszünk, hogy DVD-t mi soha nem veszünk!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
30. Qouzey
2010.06.24. 22:19
Ez jól ki lett találva
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
29. Laxxa
2010.06.24. 22:20
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
28. szipet
2010.06.24. 22:51
Mi jogsértő tartalom? Lenne egy konkrét kérdésem ezzel kapcsolatban. Például trekkerről töröltek olyan torrentet a PROART kérésére, ami (a címe alapján) már többször le lett vetítve különböző tv-csatornákon. Ez miért jogsértő tartalom?
És ha felvettem volna "videóra"?


Ez tényleg jogos felvetés! És ez alapján egyetlen olyan film, tévésorozat, videóklip, vagy zene fel- és letöltése nem lehet jogsértő, ami akár egyszer is ment a tévében. Hiszen éppen ezért fizetünk jogdíjat az üres adathordozók után.

Amúgy ha jól emlékszem, akkor a VHS korában is voltak különféle tiltások/fenyegetőzések, meg próbálkozások (pl. hardveres) a másolás ellen, aztán semmire nem mentek vele.

Itt is ugyanez lesz. A ProArtos ősemberek meg múzeumba kerülnek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
27. axe
2010.06.24. 22:58
még mindig Tracker a neve. Amúgy a DVD íróban is van olyan chip vagy nem tudom mi ami megakadályozza a másolást. Ismerem egy muksit, akinek kb 7éves CD írója van (még a nagyon kezdetleges) és az eredeti CD-t úgy másolja le hogy a másoltat eredetinek olvassa be. Szóval a másolás már ott is korlátozvba van.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
26. Menthix
2010.06.24. 23:44
axe, mostmár mindenhova befogod ezt másolni?
Elhúzhatnál a picsába és írhatnál értelmes kommenteket spammelés helyett
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
25. axe
2010.06.25. 01:48
Moderáld magad.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
24. mythbuster
2010.06.25. 01:57
axe... egy annyit javítanék, hogy:

Esküszünk, hogy DVD-t mi soha nem veszünk!
Esküszünk, hogy DVD-t mi soha "többet" nem veszünk!

jobban hangzik nem?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
23. bszoke88
2010.06.25. 06:04
malvin
Szeretném felhívni a szervezők figyelmét erre, hiszen minek kérdezni, hogyha a válasznak a kérdés fényében semmi értelme?
köszi
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
22. 620hun
2010.06.25. 11:58
Dr. Dallos Zsolt válasza: Természetes személy magáncélra a műről másolatot készíthet, ha az jövedelemszerzés vagy jövedelemfokozás célját közvetve sem szolgálja. A szoftverre és a számítástechnikai eszközzel működtetett adatbázisra, valamint a mű nyilvános előadásának kép- vagy hanghordozóra való rögzítésére és kottára ez nem vonatkozik.

Megnyugodtam, pénzt még nem kértem semmilyen letöltésemért
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
21. Xeon
2010.06.25. 12:38
A következő csütörtökön automatikusan a tegnap nem megválaszolt kérdésekkel kezdenek? Vagy tegyük fel őket újra?

axe ezen a versen most nem tom h sírjak v röhögjek
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
20. axe
2010.06.25. 14:19
Sírok is hogy egy nemzeti dalt költöttek át, és nevetek is mer jó lett
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. Wermin
2010.06.25. 15:26
Küldjék csak őket a dagadt koxosok közé a börtönbe. A sok monitorfejű ínyenc falatnak számít.
Remélem végleg megszüntetik ezeket az oldalakat.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. _DiEGO_
2010.06.25. 16:26
Sziasztok .... miket nem olvasok

Ezek után csak olyan típusú kérdésem lenne, hogy mivan azokkal akiktől jogtalanul vitték el a gépüket és ezzel az okozott kárral nem kicsit károsították munkájában ? Ki fizeti meg a kártérítéseket ? Ha egy drága konfigurációban az elszállítás során kár keletkezett , mert nem szakszerűen szállították , tárolták , kezelték ? Tönkrement drága hardver stb. Összekarcolták márkás drága házakat... Van ám másik oldala is az éremnek . Ezeken vajon gondolkodtak-e ? A hatalom NE egyoldalú legyen ... Ne csak a jogot ismerjék, a kötelességet is ... sztem.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. spuros
2010.06.25. 17:52
Wermin téged már megsuvickoltak, hogy így tudod? Gondolom...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. Steadywarp
2010.06.25. 19:48
Wermin semmi gond meg veszem én az eredeti dvd de akkor nyugati fizetést kérek
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. axe
2010.06.26. 02:56
Figyelj 600,000.- nettót megkapom havonta, szíves örömest megveszem az összes játékot és filmet ami csak tetszik eredetiben, nem is lenne gond, de amikor örül az ember, hogy a számlákat ki tudja fizetni, na az itt a probléma.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. tibaimp
2010.06.26. 09:10
ilyen jól keresel axe, fasza, neked gondot jelent a számlák kifizetése? palotában laksz, vagy mi?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. Trub
2010.06.26. 11:41
tibaimp - Istenem!

_DiEGO_ : Ha elviszik a géped és szarul adják vissza, az a te problémád. Nem szép dolog, de ha megszakadsz akkor is "evvan". Persze pereskedhetsz érte, de úgyse fogsz... Ha tényleg olyan fontosak a gépek nem kell belekeveredni ilyesmibe, és meg van oldva.

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. axe
2010.06.26. 11:49
tibaimp pont arról beszélek HOGY HA annyit keresnék vagyis a szóleim annyit keresnének.... és magyarországon egyre több embernek jelent gondot a számlák kifizetése igen.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. axe
2010.06.26. 12:20
"A ProArt - Szövetség a Szerzői Jogokért ezúton is megköszöni a Rendőrség kitartó és hatékony munkáját a szellemi alkotások és az ilyen alkotásokat létrehozó alkotók jogainak védelme terén. Hatalmas mérföldkő az internetes kalózkodással szembeni küzdelemben a június 16-án és 18-án lezajlott akció során 58 db szervert lefoglaltak le (előzetes becslések alapján 500 terabájtnyi tárkapacitással). A szerverek segítségével művészek, alkotók tízezreit károsították meg súlyosan és folyamatosan a felhasználók és a jogsértő felhasználást lehetővé tévő üzemeltetők."

soroljatok már fel 1000 zeneszerzőt akinek a számait érdemes meghallgatni az elsőnek aátutalok 50,000.--ot, aki pedig 10,000-t annak a gépem.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. Multitask
2010.06.26. 12:30
Volt egy felvetés hogy logolja-e az ipon az ip címet. A válasz igen.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. amazing
2010.06.26. 13:29
kerdeseknel meg nem.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. Attis1979
2010.06.26. 13:34
Örülök,hogy ma Magyarországon, ez a legfontosabb dolog, miközben milliárdok tünnek el itt-ott... (mertó,BKV,autópálya,stb)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Humbuk
2010.06.26. 14:14
Attis1979 hát nem érted? A metrónak nincsenek jogvédői Vagy vannak?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Humbuk
2010.06.26. 14:29
Különben még egy dolgot nem értek:

Honnan veszik a NAGY jogvédő szervezetek, hogy a torrentezés hány csillió milliárd Forinttal károsít meg és kit? Ez csak egy feltételezés és egy hülye becslés... Olyan ember vagy szervezet úgy sincs aki ezt tudná! És miért hiszik azt, hogy ha nem lenne warez meg torrent, akkor ezek az emberek meg is vennék ezeket a termékeket?

Szóval nem feltételezésekkel kéne dobálózni, hanem igenis bizonyítékokat kellene felsorakoztatni! (De ezt, hogy is bizonyítjuk? Jah igen! az orákulum )

Ez egy végeláthatatlan téma és a jogrendszer hiányossága miatt nem hiszem, hogy tisztán értelmezhető!

Kár, hogy az emberek pénz és hataloméhsége már nem csak a bőrünkre, hanem a vesénkre is vadászik.

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. axe
2010.06.26. 15:08
Warez: van egy adott tegyük fel rock együttes, elején elég szarul tolják, kiadnak egy lemezt amin minden szám hallgathatatlan, oké kijön a 2. de azon meg már majdnemcsak az összes szám majdnemcsak hibátlan, és azt is letöltöd mer ingyen van ha tényleg annyira jó megveszed
Ha nem lenne Warez: ugyanennek a zenekarnak megveszed az 1. cd-jét pocsék, örökre elfelejted annyira rossz lett és ennyi volt a zenekarnak is mer elfogy a pénzük, és a 2. lemezüket már nem fogod megvenni mer az 1. szar volt, na erre nem jöttek még rá a jogvédők meg a többi lehúzó banda.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Multitask
2010.06.26. 21:21
Jogos. De nem is akarnak ők rájönni semmi ilyenre szerintem. Ez a munkájuk. Szép nagyokat meg okosakat mondani és zsebre tenni a lóvét. Nem hinném, hogy ők lennének a modern keresztes lovagok, akik fellépnek a galád torrentezők ellen.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Blade0012
2010.06.27. 21:40
"és azt is letöltöd mer ingyen van"

Mér, minden ami ingyen van azt letöltöd? Nagyon hülye példa ez, főleg a zenével, amiből száz+1 helyen találsz ízelítőt, amiből meg eldöntheted, hogy kell-e az. Az emberek nagy része azonban agyatlanul orrba-szájba mindent levarázsol.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. pjszilard
2010.06.30. 07:25
Magyarorszagon demokracia van, tehat ha sok embernek tetszik a torrentezes legalissa teheto. Mi kell ehhez? Hany alairas, milyen torveny ...? Kit kell hivogatni 24/7, kinen kell napi 1000 emailt kuldeni, kinek a haza elott kell tuntetni ehhez? Van aki azert harcol, hogy joga legyen vedeni a denevereket, van aki azert, hogy szabadon megolethesse a nem kivant gyereket, mi letolteni szeretnenk!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Steadywarp
2010.06.30. 16:35
meg ellőni egy pakettot filmnézés közben
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!