iPon Cikkek

John Carmack, a programozózseni

Dátum | 2012. 01. 03.
Szerző | Chocho
Csoport | JÁTÉK

John Carmack egy zseni, ez vitathatatlan. Idestova két évtizede reformálja meg a játékvilág technológiáját és tesz népszerűvé trendeket, mint a 3D-s grafika, a valósidejű fénykezelés, vagy épp a 60 fps-es sebesség konzolon (lásd Rage). Szellemének bölcsője a programozás eszenciájának szeretetéből fakad: "Leülni a gép elé és megírni a kódot a semmiből. Számomra ez a programozás csodája." - mondja. Az eddig bemutatott két dizájner után sorozatunk tehát új vizekre evez és egy kevésbé gamer, mint inkább technikai szakember munkásságát vesézi ki. Hölgyeim és Uraim, íme a XX. század legmeghatározóbb engine-programozója, John Carmack!

Balga ifjúság

John Carmack élete a lehető legszokványosabban vette kezdetét. 1970. augusztus 20-án született Kansas City külvárosában, szülei pedig rendesen dolgozó, viszonylag jómódú emberek voltak. A kis John igazi csodabogár volt, három éves koráig például nem beszélt. Mikor a szülei már kezdtek aggódni csemetéjük mentális egészségéért, John egyik nap odaállított az apjához, kezében egy szivaccsal és azt mondta: "Itt a fürdőszivacsod, apa." Beszélt, méghozzá összetett mondatban! S hogy addig miért nem szólt egy szót sem? Nos, akárcsak a híres viccben: mert nem volt miért.

John, napjainkban
Már ez a történet is példázza John Carmack fiatalkori filozófiáját. A lényeg a racionális viselkedés, mint hogy nem beszélünk, amíg nincs rá okunk. Ez a hozzáállása később még bajba is sodorta, például mikor egy keresztény általános iskolába íratták, ahol kialakult hírhedt ateizmusa. Osztálytársait sírásig szekálta azok vallási nézetei miatt, amiket rendre irracionálisnak tartott. Ahogy cseperedett, egyre nehezebben kezelték, míg végül 14 évesen pár zűrösebb haverjával betört egy számítógépeket forgalmazó üzletbe, hogy lopjon magának egy Apple II-es gépet. Ez a kis akciója egy éves nevelőintézeti rabságot eredményezett, ahol is a pszichológusok megállapították, hogy Johnban nulla együttérzés él embertársai iránt. Carmack évekkel később így emlékezett vissza az ominózus vizsgálatra:

"Bejött a szobába egy pszichológus és megkérdezte tőlem, hogy ha nem kaptak volna el, megpróbáltam volna-e újra ellopni a gépet. Azt feleltem, hogy 'igen, valószínűleg', és ebből arra a következtetésre jutott, hogy egy két lábon járó agy vagyok érzelmek nélkül. Pedig csak a kérdésére válaszoltam, ami így hangzott: 'ha NEM kaptak volna el'!"

John az egy éves raboskodásról nem nyilatkozik sokat, állítólag azért, mert nem viselte meg különösebben. Mindenesetre a gimnázium után szeretett volna játékokkal foglalkozni (ahogy sokaknak, neki is rengeteg élményt nyújtott korabeli Arcade-ek fénykora), az anyja azonban hajthatatlan volt és azt akarta, hogy járjon egyetemre. Hát járt, két félévet. Mivel viszont folyamatosan kikezdte tanárai elavult tudását, úgy vélte, nincs értelme bejárnia és sosem diplomázott le. Ehelyett inkább kisebb játékok programozásával és terjesztésével foglalkozott, híre pedig a texasi SoftDiskig ért, ahonnan nem sokkal később munkát ajánlottak neki. Na, itt kezdődik a történet...

A SoftDisk

A SoftDisk egy kisebb shreevporti cég volt, ami újságmellékletekre szeretett volna játékokat készítetni olcsón dolgozó, de lelkes munkatársakkal. Ilyen volt a fiatal John is (mindössze 19 évesen), akit az irodában meglehetősen furcsán méregettek az évek óta ott güriző munkatársak. A srác egy kinyúlt pólóban és egy kopott farmerben érkezett az irodába, ahol rövidesen összeismertették munkatársaival, köztük egy igen különös rockerrel, John Romeróval. Romeri igazi ász volt, hatalmas arc, olyasvalaki, akivel élmény lógni és inni lehet a szavait. Ráadásul nem csak hogy hatalmas gamer volt, aki a fél kontinens játéktermeiben tartott rekordot, hanem profi programozó is, kinek Carmack nem egy munkáját ismerte már. Végre valaki, akitől lehet tanulni, gondolta John.

Az idet alapító brigád. Látszik, hogy nem voltak normálisak.
A kis csapat hamarosan kibővült két új taggal. Adrian Carmack (csak névrokonok Johnnal) egy csöndes őrült volt, aki diákmunkaként egy kórházban dolgozott, ahol műtétekről és sebekről készült fényképeket csoportosított... sejtitek. Mindemellett remek művész, aki alig várta, hogy játékokhoz készítsen rajzokat és grafikákat. Nem volt túl bőbeszédű, de gyorsan és hatékonyan dolgozott, ha hagyták. Ha... márpedig Tom Hall érkezésekor minden volt a SoftDisknél, csak nyugalom nem. Tom, ahogy Romero leírta, egy "kib*szottul őrületes fickó" volt, akivel hatalmas élmény volt a munka, mert egy percig sem lehetett komolyan venni. Ráadásul ahogy Romero és Carmack, úgy ő is gáznak tartotta a SoftDisk konzervatív hozzáállását a játékiparhoz. Bár fel lehetne sorolni, hogy miket készítettek a srácok a vállalatnál töltött egy év alatt, de nem sok értelme lenne, hisz ezek épp, hogy szárnypróbálgatások voltak az igazi nagy durranás előtt.

John Carmack egyébként jól érezte magát a csapatban. Hamarost Romero legjobb barátjává vált, ám fontos kiemelni, hogy a két szakember között a barátság inkább szakmai, illetve játékos nyelven értendő, mintsem személyes viszonyként. A két John bírta egymást és nem veszekedtek, de ennek elsősorban az volt az oka, hogy Carmack abszolút kizárta a magánéletet a munkájából. Nem volt barátnője, nem voltak haverjai, nem volt komolyabb hobbija, nem ivott, nem drogozott, nem bulizott. Csak ült a gép előtt és dolgozott, na meg agresszív macskáját, Mitzit tutujgatta (igaz, nem sokáig, de erről majd később).

John az irodában, valamikor a '90-es évek végén
A SoftDisknél töltött idő tehát nem volt több összeszoktatásnál. 1990 egyik reggelén viszont olyasmi történt, ami megváltoztatta a játékvilágot. John Carmack beállított az irodába egy kóddal, amivel megoldotta, hogy az akkortájt még lassúnak tartott PC is képes legyen oldalra scrollozni a képet, ezáltal lehetővé téve egy AAA kategóriás platformjáték elkészítését. Romero odavolt az ötletért, Carmack és Hall pedig egy éjszakai műszak alkalmával egy az egyben lemásolta a Super Mario Bros. 3 első pályáját, főszerepben Romero egyik korábban kitalált karakterével, Dangerous Dave-vel. A rocksztár meg sem tudott szólalni, teljesen odavolt a technológiáért, a SoftDisk dolgozói viszont nem látták mögötte a zsenialitást, így a csapat úgy döntött, hogy saját szakállra kezd dolgozni az irodában, a főnökeik tudta nélkül.

Már az is megvolt, kinek készülnek majd a játékok. Scott Miller (igen, AZ a Scott) egy ideje rajongói levelekkel bombázta Romerót, melyekben mindenféle álnéven írt nyálas szövegeket a programozó ásznak. A bili persze kiborult, Miller pedig pont erre várt. Nem akarta veszélyeztetni a srácok munkáját egy közvetlen üzenettel, így az volt a célja, hogy addig cukkolja Romero híres önérzetét, mígnem az lép kapcsolatba vele. Miller egy akkoriban már menő kiadó, az Apogee fejese volt. Látta az egyik softdisces Dangerous Dave-et (a srácok végül csak felhasználták a scrollozós technikát) és a SoftDisk dolgozóival ellentétben tudta, mekkora szó ez. Így aztán ajánlatot tett a srácoknak: írjanak neki shareware terjesztésű játékokat és gazdagok lesznek! Romeróéknak se kellett több, megalapították az Ideas from the Deep nevű formációt (ennek rövidítése az "id"), majd munkához láttak.

Commander Keen

A csapat első játéka rögvest trilógiának készült. A sztori Tom Hall és John Romero agyszüleménye volt, főszerepben egy zseni kisfiúval, Billy Blaze-zel, aki titokban űrhajót épít a garázsban és míg a szülei alszanak, Keen kapitányként menti meg a galaxist. Nem volt egy nagy sztori, de a célnak megfelelt. Egy aranyos, gyerekeknek szánt platformjátékról volt szó, tele aranyos idegenekkel és vizuális humorral. Adrian húzta is a száját miatta, inkább véres cafatokat akart rajzolni, de a fiúk hajthatatlanok voltak. Carmack finomított a motoron, így már nem csak oldalra, de le és fel is scrollozott, valamint kezelte Adrian animált sprite-jait. Korához képest az első Commander Keen (1990 decemberében jelent meg) jól kinéző és élvezetes játék volt, aminek első shareware epizódját további két, fizetős darab követte. A siker nem maradt el, a PC-s közösség zabálta a programot, az Apogee pedig folytatást akart. Mivel pedig a jutalék bőven elég volt hozzá, hogy otthagyják az egyébként csőd szélén álló SoftDisket, a srácok 1991. február 1-én kollektív felmondtak és hivatalosan is megalapították az id Sofware nevű céget.

Itt már id volt az id - a srácok az újgazdagok mosolyával az arcukon pózolnak
Bizony, történelmi jelentőségű a dátum, de sajnos ki kell emelni, hogy nem volt áldozatoktól mentes. A SoftDisk ki se heverte az idesek távozását, a magazinkiadó részleg összeomlott és a cég 95-től már csak internetes oldalakkal foglalkozott (hogy most üzemel-e, jó kérdés, utoljára 2006-ból vannak nyomok az aktivitását illetően). A srácok a volt főnöküket és mentorukat gyakorlatilag hátba szúrták – mindenki maga döntse el, hogy levon-e ebből bármilyen erkölcsi tanulságot.

A Commander Keen: Goodbye, Galaxy! egy évvel később jött ki és szintén nagy siker volt, Carmack pedig ez idő alatt folyamatosan képezte magát. Mindig is lenyűgözte a Star Trek Holodeck nevű masinája, amiben egész világokat lehet felépíteni 3D-ben. Vajon lehet ilyet a valóságban? Nos, ha igen, hát kicsiben kell kezdeni. Először is vett egy akkoriban bivaly erősnek számító PC-t, majd míg a többiek az új Keent hegesztették, elvonult, hogy nyugodtan kísérletezzen. Carmack annak idején sokszor csinált ilyet. Ha nem volt megfelelő a légkör, egyszerűen csak eltűnt pár napra, majd előállt valami tényleg hihetetlen dologgal. Romero pont ezt szerette benne.

Goodbye, Galaxy!
Mikor az új Commander Keen boltokba került, Carmack tudta, mit csinálnak legközelebb. Olyan technológiát alkotott, melyben a játékos folyosók és falak szegélyezte terek között bolyonghatott, saját nézőpontban. Hasonló kísérletek már voltak (sőt, a világ egyik első horrorjátéka, a 3D Monster Maze tíz évvel korábban mutatott ilyet), de egyik sem volt olyan gyors és folyamatos, mint ez. Itt már nem lassan csordogáltak a képek, az akció állandó és életszerű volt. Valahogy így kezdődött a Wolfentsein 3D.

Az FPS-ek születése

A Wolfenstein 3D alapötlete egy régi, Castle Wolfenstein című játék alapján fogant. Az eredetileg Apple II-re írt (majd később minden létező platformra átportolt), 1981-ben megjelent programban egy amerikai kém bőrébe bújva kellett kijutni egy nácikkal teli kastélyból, szobáról szobára haladva. Az Apogee 100 000 dollárt ígért az idnek, ha leszállítanak egy új shareware játékot 1992 végére, így a srácok neki is álltak a projektnek. Végre nem cukiságot programoztak, hanem valódi hardcore cuccot, tele vérrel, hullákkal, horogkeresztekkel, és náci okkultistákkal. A technikai háttér egyébként annyira nem volt új, az id 1991-ben már kiadott egy három játékból álló sorozatot Catacomb 3-D címen, de a kezdetleges, és akkortájt még lassúcska first person nézet csak a Wolfensetin 3D-re forrt ki annyira, hogy nagy népszerűségre tehessen szert.

Wolfenstein 3D - Az első igazi FPS
John nagyon komolyan vette a dolgot. Annyira, hogy megtakarított pénzén elment és vett egy NeXT számítógépet, ami a kor legjellegzetesebb munkára tervezett gépe volt. (A gyártó NeXT egyébként Steve Jobs másodhegedűs vállalata volt, ami '90-ben bezárta kapuit.) A fekete masina technikai specifikációi kifejezetten a programozó zsenik igényeit kívánta kielégíteni. Carmack saját bevallása szerint sokat profitált belőle, s míg a többiek a játék kivitelezésén dolgoztak (Romero a pályákat tervezte, Adrian a sprite-okat rajzolta, és így tovább), addig John tökéletesítette a Catacomb 3-D motorját.

A Wolfenstein 3D végül hatalmas siker lett, kár is hosszasan magyarázni, úgyis mindenki ismeri a sztorit: az FPS műfaj berobbant a köztudatba, az anyukák és apukák fel voltak háborodva ("Vér, horogkereszt, nácik, JAJ!"), a játék pedig fogyott, mint cukorka a vidámparkban. John pedig boldognak érezte magát, mert végre bizonyíthatott a családjának: minek az IBM, ha egyszer játékokból is meg lehet élni, ráadásul úgy, hogy az ember a barátaival dolgozik együtt? Barát... ez a szó azonban nem mindenkinek jelenti ugyanazt.

A Doom hátterében

Az id innentől kezdve már nem egy csapat zakkant srác fejlesztőcége volt, amiben mindenki azt tesz, amit akar, hanem egy munkahely, ahol a cél a profitot termelő szórakoztatás kifejlesztése. Ez alatt az idő alatt a tagok összeszoktak, összehaverkodtak, sokszor együtt laktak, de egy dologról igen kevés információ van: a nőkről. Romerónak annyi felesége volt, mint égen a csillag, de Carmack e téren kissé lemaradt, és bár igyekezett racionalista módjára az eszén túl a testét is edzeni, arról nem sok információ van, hogy sokat csajozott volna. Sőt, a magánéletéről maradt források nagy része is mindössze Mitzi nevű macskája körül forog, akit pedig nem sokkal a Doom után menhelyre vitt. Mitzi nehezen viselte a költözéseket és a sok embert, Johnnak pedig nem volt ideje foglalkozni vele, és bár Romero figyelmeztette, hogy a menhelyen el fogják altatni, mert barátságtalan és öreg, Carmack csak a vállát vonogatta.

John Romero az id elhagyása óta nemigen csinált semmit
Ez persze jellemző volt Carmackra abban az időben. A fényképeket sem szerette, sosem tartotta meg őket, mindig minimalista körülmények között élt. Legendás például, hogy az id első főhadiszállásán nem volt ágya, csak egy matraca, mert saját bevallása szerint nem volt szüksége másra. Többek között ettől az elhivatott magatartástól lett azzá az emberré, akinek a gamer világ ismeri, noha nem árt tudni, hogy azért árnyoldala is volt a racionális hozzáállásának. Sokan például úgy kezelték a fiatal Johnt, mint akinek nincsenek érzései, és részben ez volt az oka, hogy a sokáig elválaszthatatlan barátok, Romero és Carmack szép lassan egymás ellen fordultak. A Doom első két részének megjelenéséről kár lenne értekezni, aki ezt a cikket olvassa, valószínűleg észnél volt már a 90-es évek elején (illetve olvasta az erről szóló cikkünket), szóval tudja, mi történt. Na jó, dióhéjban foglaljuk össze, hátha újszülöttek is ülnek a gép előtt: az id egy Aliens témájú FPS-t akart készíteni, de nem kapták meg a filmjogokat, így inkább egy démonos-sátános akcióorgiát fejlesztettek, mely tulajdonképpen a modern értelemben vett videojáték szinonimájává vált. Ráadásul adtak egy lökést a multiplayernek is, hogy a beépített kooperatív opcióról már ne is beszéljünk (mindezt 1993-ban). A gigászi siker annyira felduzzasztotta az id aranytartalékát, hogy Carmack és Romero Ferrarikkal jártak dolgozni. A két Testarossa piros (Carmack) és sárga (Romero) színben pompázott az irodából jól látható parkolóban. John persze a való életben is a teljesítmény megszállottja volt, így fel is tuningoltatta a Ferrarit egy furcsa környékbeli sráccal, akinek a nevénél már csak az élete különösebb... de ez egy másik történet, már úgyis kitárgyaltuk egyszer.

Egy dobozkép, ami megváltoztatta a világot
Lényeg a lényeg: a Doom első két részének sikere oly mértékű volt, amit manapság nehéz körülírni. Nem játékokról, hanem életstílusról, jelenségről volt szó, az id pedig a XX. század végének új felfogású rocksztárjaként tündökölt a frissen PC-kre szabadult gamerek feje felett. Azonban egyetlen csillaga sem volt olyan fényes, mint Romero, aki – fődizájner lévén – úgy gondolta, hogy nála senki sem érdemli meg jobban a hírnevet. A programozó ásznak becézett Romero egy "Én írtam" feliratú pólóban parádézott a különböző játékosoknak szervezett összejöveteleken, és szíves örömest köhintett el hülyeségeket a sajtónak az akkor még papíron sem létező, Quake kódnevű új id projektről. Az első alkalommal például, amikor egyáltalán csak átbeszélték az új tervet a srácok, Romero azon nyomban megosztotta a sztorit az interneten, mondván, hogy a Quake lesz a legkirályabb játék a világon. Mindezt úgy, hogy senkit sem kérdezett meg róla. Carmack pedig, akinek egyedüliként állt hatalmában visszafogni Romerót, nem tett semmit, csak morgolódott. De persze azt sem előtte, hanem magában, a háttérben. Úgy érezte, barátja messzire megy, és már nem szükséges funkcionálisan a cégnek. Az id meg tud állni Romero nélkül is. Ő, John Carmack, már nem igényli a nagyszájú tanítómestert, túllépett rajta.

Az első rengés

A Quake 1996. június 22-i megjelenése persze nem ment egyik napról a másikra. John tudta, hogy új szelek fújnak, és ha szeretné, hogy az id első maradjon a technikai versenyben, muszáj olyat mutatnia, amit eddig senki sem látott. Mi lenne mondjuk, ha egy olyan FPS-t készítenének, amiben minden 3D-s? Bizony, semmi sprite, semmi korlát, csak szabad terek, 3D-s karaktermodellek és tömény akció. Ehhez viszont sok kutatás kellet, meg persze egy új mentor. Még szerencse, hogy a kor egyik legelismertebb amerikai programozója, az épp a Microsoftnál dolgozó Michael Abrash épp kéznél volt, és szívesen segítette a komoly szakmai válságba süllyedt zsenit.

A Quke megreformálta a multiplayert (a kép a GL Quake nevű változatból való)
Bizony, Carmack sem rázott ki mindent a kisujjából, a Quake motorjából speciel annyi verzió készült, hogy megszámolni is nehéz (volt idő, maikor Michael és John hetente álltak elő új ötletekkel), mire végre sikerült tető alá hozni az akkoriban forradalmi ötletet. Ez viszont még csak a kezdet volt, a játék sehol sem állt. A hatalmasra duzzadt dizájn dokumentumot, amit Romero hányaveti módon kalapált össze, a kukába dobták, az összes benne szereplő RPG elemmel együtt. A Quake Sandy Petersen nyomására egy Lovecraft-i FPS lett, gyors multis csatákkal és olyan, mára ikonná vált fegyverekkel, mint a balta. A határidő és a sajtó viszont egyre nagyobb nyomást gyakorolt a srácokra, akik végül Carmack unszolására egyetlen hatalmas térbe nyitották az irodát, hogy ezzel is elejét vegyék a munka helyetti deathmatch partiknak.

Végül a játék '96 nyarán megjelent és siker lett, talán a legnagyobb az id történetében. Carmack azonban nem nyugodott. Hiába lett nagy szó a Quake és hiába imádta őket a világ, Romero rocksztár életmódja, Carmack távolságtartása és a végső hajrá szülte nehézségek együttes erővel nyomták szét a csapatot. Még ma sem tudni egészen pontosan, hogyan zajlott John Romero menesztése. Ő nem igazán beszél róla, Carmack meg pont úgy túllépett az ügyön, ahogy anno Mitzin. De egy biztos: Romeróval egyetemben az egész dizájn csapat felmondott, beleértve Tom Hallt és Jay Wilburt. Vége volt a cuki yorpokkal (a Commander Keen ellenfelei) töltött éveknek.

Aftershock

John Carmack a Quake után vasszigorral uralkodott az iden, még úgy is, hogy a pozíciója nem változott (hosszú ideje technikai direktorként jegyzik az FPS-ek stáblistái). A dolgozók minden lépését figyelte és nem szerette, ha munka helyett mással foglalkoznak. Ez az időszak volt talán a legsötétebb az id történetében, és bizony a Quake 2-n is látszott Romeróék hiánya. Jó játék volt '97-hez képest, de a Doom és a Quake tükrében összecsapottnak tűnt, még úgy is, hogy ekkor láttunk először dinamikusan kezelt színes fényeket. Csak olyan hírek jutottak ki a texasi iroda falai közül, amiket a cég is szeretett volna, és ezek nagy részét maga Carmack hozta nyilvánosságra. A hivatalos blogjáról tudtuk meg például, hogy American McGeet (vele egyébként jóban volt John, sokat beszélgettek, iszogattak együtt, de ahogy az összes céges barátság az idnél, úgy ez is megromlott idővel) kirúgták, illetve hogy 2000-ben John feleségül vette az egy ideje már az id berkeiben tevékenykedő animátort, Katherine Anna Kanget (A hölgy egyébként a Machinima producere és alapítója, jelenleg az id mobiljátékokért felelős részét vezeti. Johnnal 2004-ben született meg első közös fiúk.).

Katherine Anna Kang, John felesége a Quake III megjelenése környékén
Játékok terén az 1999-es Quake 3 kavarta fel az állóvizet, mert kizárólag a multiplayerre koncentrált, majd egy évre rá kijött a Team Arena című kiegészítő lemez is. Carmack úgy gondolta, hogy a Quake 3-mal jól megy a cégnek, így egy kis időre elvonult, hogy új technológiákkal kísérletezhessen. A GeForce videokártyák hardveres felépítésében végre megtalálta a következő fontos lépcsőfokot és elindult egy új úton. 2002-ben az E3-on a Doom 3 döbbenetes képsoraival sokkolta a közönséget az id, bár a játékra 2004 nyaráig kellett várnunk.

S hogy ez alatt mivel ütötte el az időt John Carmack? Nos, újdonsült hobbijának, a rakétaépítésnek hódolt. Saját cége, az Armadillo Aerospace több díjat is nyert már, célja pedig, hogy olcsón építsen űrhajókat –ha valaki esetleg nincs képben, ilyen vállalkozás több is van, bár személy szerint nem hiszem, hogy előbb-utóbb a Holdról írom majd az iPon cikkeit.

Rage, a legújabb id játék 2011-ből
A nagybetűs jövő


John Carmack sokat változott. Az egykor érzelemmentes és számító programozó zseni mára tisztes családapa lett, az id Software pedig a folytonos technológiai forradalmak mellett új célokat tűzött ki: konzolos játékok, gyorsabb megjelenések (hehe, na persze), szélesebb közönség. John pedig, bár egy időben szívesen szellőztette, egyelőre nem kíván visszavonulni. Legutóbb a Rage-dzsel kápráztatott el minket, most a Doom 4-en dolgozik, aztán pedig ki tudja, mit fog csinálni. Egy nem is olyan rég készült interjúban a sugárkövetéses technológiával kapcsolatos jóslatait osztotta meg a közönséggel, szerinte a voxeles megoldások most sem vezetnek majd eredményre. Valamint elárulta, hogy most már nem zárja be magát egy hotelszobába pizzával és diétás kólával, mert a felesége igen mérges lenne miatta. Romeróval kapcsolatban legutóbb csak az id Software eladása után nyilatkozott, akkor is csak azért, mert a GameStop újságírója rákérdezett, hogy mit gondol az egykori alapítótag heves reakciójára. John egy ideig nem szólt, majd azt mondta: "Tudod... szerintem John örül neki, hogy valaki ismét beszél róla valami miatt."

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

55. ájPon
2012.01.03. 16:25
Azt mondja, azért nem lesz főállásban rakétamérnök, mert neki a programozás sokkal stimulálóbb, mint a rakétaépítés. lol

Jó cikk amúgy, igazi Carmack fanboy vagyok

Azért másolták le a Mario első 3 pályáját, mert elküldték a Nintendónak, remélve, hogy majd megegyeznek egy PC-s Mario porton. A Nintendo visszautasította, mert nem akart a PC-s piacra betörni (gyakorlatilag nem is volt még...). Úgyhogy lecserélték a karaktert Dangerous Dave-re, és aztán egy új játékot írtak köré.

A SoftDisktől meg nem tudtak olyan könnyen elválni, mert perrel fenyegetőztek, hogy az ő felszerelésükön készítettek saját profitjukra játékot más cég számára. Gyakorlatilag ingyenmunkában egyeztek meg pár játék erejéig.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
54. balintdavi...
2012.01.03. 16:25
2. oldalon felső képen egy B&W PowerMac G3 van, ami '99-ben jelent meg, szóval max akkor lehet '90-es évek eleji kép, ha Carmack uraság a Gallifrey bolygón született.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
53. balintdavi...
2012.01.03. 16:25
alsó kép, my bad
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
52. becsitibi
2012.01.03. 16:34
Egy kis emlékeztető,a RAGE-el mi a helyzet?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
51. karhu balin...
2012.01.03. 16:40
Fenébe megelőztél. Ez pontosan így van! Nekem is ezzel bizonyított a tévedés.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
50. Chocho
2012.01.03. 16:50
Bocs, javítva.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
49. sakal6
2012.01.03. 17:34
Lehet hogy régen nagyágyú volt, de amit most leművelt a Rage-vel az szégyen. Az én szememben ez az ember leminősült egy senki szintjére.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
48. holika sakal...
2012.01.03. 17:40
"sakal6 Ma, 17:34 7.

Lehet hogy régen nagyágyú volt, de amit most leművelt a Rage-vel az szégyen. Az én szememben ez az ember leminősült egy senki szintjére.
"

Bocs, de te ki vagy?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
47. ájPon
2012.01.03. 17:50
lol sakal6, de nagy szavak egy senkitől
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
46. sakal6
2012.01.03. 18:01
Az atyaúristen, úgy hogy lehet menni imádkozni hozzám.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
45. Sturmtiger
2012.01.03. 18:19
Hajjaj Tirexi szindróma következő áldozata...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
44. Ineva
2012.01.03. 18:20
Nevettem, amikor olvastam, hogy gépet mentek lopni - nagyon tetszett a cikk! Aminek viszont, nagyon örülnék, az egy Tim Sweeneyvel kapcsolatos cikk lenne
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
43. zodiac83
2012.01.03. 18:26
@sakal6: Házi feladat kész van már?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
42. Benny
2012.01.03. 18:40
Érdekes cikk volt. köszi
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
41. Chocho
2012.01.03. 19:19
@Ineva:

Mivel Sweeney-t én is nagyon tisztelem, tervbe van véve róla egyszer valami. Csak jussunk el addig.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
40. tibaimp
2012.01.03. 19:20
Azért Carmack-ra azt írni, hogy "senki" picit erősnek tartom. Valamit letett azért az asztalra, amit a világon pár 10-100 millióan játszottak-játszanak, többek között én is az itt felsorolt játékokat kitoltam mindet. Az olaj tanszéken volt anno több (10-20) darab akkoriban jó gép (volt benne 4MB! ram, mert ennyi kellett, hogy a doom 1 elinduljon) és ott toltuk ketten haverommal cooperativban végig a doom 1-t. Fasza volt!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
39. dongo84
2012.01.03. 19:21
Elmondhatom magamról, hogy játszottam az összes játékával..és bár a Quake 2 óta jobban kedvelem az Epic által megteremtett Unreal világát, minden tiszteletem az övé és a tudásé amit birtokol.

A Rage is szerintem egy isten játék lett. Kíváncsian várom, hogy mit fognak még kipréselni abból a motorból, hiszen nagyon csak a felszínét karcolgatták. Carmack már az APU-kra készítette...ezért volt benne az a rengeteg POP-Up, Arról nem tehet, hogy mint mindannyiszor, most is jócskán megelőzte a korát.

Csak aki olyan kevés szürkeállománnyal rendelkezik mint ez a sakal6...nem érthetik mert kevesek hozzá.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
38. Szefmester
2012.01.03. 19:27
Nekem a Quake 2 jobban tetszett mint a Quake 1, és a Doom 1-2 összesen.

Amúgy a Rage megjelenésig én is jobban tiszteltem és kedveltem mint azóta. Bár technológiailag még most is top a fickó, csak éppen a csapat kicsit elszúrta szerintem. (játszani még játszottam vele, mert nem vonzott a világa a Borderlands 2. végigjátszása után).
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
37. dragon83
2012.01.03. 20:01
LOL, aki "lesenkizi" Carmackot csak azért, mert a Rage nem lett egy bestgameever kategóriájú játék. Meg gondolom a PC-s verzió minőségéért is vérzik néhányak szíve. Hát ez van, néha becsúszik egy ilyen is. Ettől még ő John Carmack, és nem kevés dolgot tett le az asztalra. Mondom ezt úgy, hogy én Romerót mindig jobban csíptem.

"ma sem tudni egészen pontosan, hogyan zajlott John Romero menesztése. Ő nem igazán beszél róla"

Ha valaki kíváncsi az ő verziójára, íme:

http://www.youtube.com/watch?v=Pq__3XNvvHI&feature=plcp&context=C335a5ccUDOEgsToPDskI1FsTiV9OTrqIOQP5sJkk3

Meg úgy összeségében ajánlom ezt az egész interjúsorozatot róla.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
36. Ooorky
2012.01.03. 20:25
Tim Sweeney rulz!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
35. lackoo1111 sakal...
2012.01.03. 20:27
Ateista vagyok .
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
34. Heroes27
2012.01.03. 21:11
Jó srácok, bántjátok sakal6 elvtársat, de mi a szart csináltak a Rage-el hm? Válaszoljunk már rá, az hogy egy senki, így ez nem igaz persze, de hány embert basztak át a csontváz fejével, meg a hazug nyilatkozataival? Oké köszi, tehát egy senki szar.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
33. lackoo1111
2012.01.03. 22:00
Jó srácok, bántjátok sakal6 elvtársat, de mi a szart csináltak a Rage-el hm? Válaszoljunk már rá, az hogy egy senki, így ez nem igaz persze, de hány embert basztak át a csontváz fejével, meg a hazug nyilatkozataival? Oké köszi, tehát egy senki szar.
Ilyen alapon akár vádolhatnánk a Bethesdát is amiért csupa bugos játékot ad ki ( és most nem a Rage hanem a Skyrim , Fallout 3 és Fallout New Vegas nevű játékokról beszélek , amelyek modok nélkül semmit sem érnek . ) , valamint a Valveról aki magasról tesz a HL rajongók táborára és nem akaródzik végre kiadni azt a bizonyos folytatást .
Amúgy John Romero barátunk is nagyot bukott anno a Daikatana nevű játékával .
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2012.01.03. 22:19
Semmi baja a skyrimnek, 200+ oram telt el vele, minden letezo kulkdetest megcsinaltam, minden achievementtel, sokkal szorakoztatobb volt mint a rage.

A kovetkezo HL resz pedig tenyleg nagyon aktualis...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
31. Seraph6
2012.01.03. 22:50
A Quake 1 volt az utolsó igazán nagy játékuk a szememben, na meg a Quake 3 se volt rossz, de a csak egy kis hülye multis rohangászásra. Quake 2, Quake 4, Doom 3 (Ami minden volt csak nem Doom), most meg a bugos, félkész szemétdomb Rage...
Valami elveszett a Quake 1 után.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
30. xenon77
2012.01.03. 23:10
Számomra a quake2 volt az isten, egyszerűen nem tudtam vele betelni. A Rage-el kapcsolatban pedig annyi, hogy hónapokkal ezelőtt megvettem 10 e-ért, és azóta sem működik tökéletesen, mondhatni élvezhetetlenül bugos. Természetesen minden más
játék, azóta is működik tökéletesen, tehát konfigurációs hiba kizárva! Vártam a következő javítást, hogy na majd az hátha, de aztán semmi és azóta is hallgatnak, mint szar a fűben! De most már ott tartok, hogy leszarom, nem érdekel! Elkönyveltem magamban, hogy kidobtam az ablakon 10 db ezrest! "respect" Carmack!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
29. Krend
2012.01.03. 23:32
Én is programozónak készülök, csak valahogy nem érzem a késztetést, hogy magamtól tanuljak meg ilyen sok mindent
Van 1 srác nálunk, aki magától tanul meg programnyelveket, de nem értem hogy, amikor én semmi segítséget nem találok hozzájuk neten ( főként ez hangol le )
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
28. CyberPunk6... Krend
2012.01.04. 00:00
Ha nem találod,akkor ez nem a te pályád. A programozásnál nem a nyelv az elsődleges hanem a programozáselmélet, ráadásul a programozás legkisebb része csak a kódolás. Ha valaki tudja a hátteret és tud egy nyelven jól programozni az utána pillanatok alatt tanul meg új nyelvet, nyilván nem specialista szintre, de simán használhatóra.

Te okj-s programozónak tanulsz? Mert ezeket már az elején le kellett volna tisztázni egy egyetemen.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
27. hulioszeza... Krend
2012.01.04. 06:57
Krend
"Én is programozónak készülök, csak valahogy nem érzem a késztetést, hogy magamtól tanuljak meg ilyen sok mindent
Van 1 srác nálunk, aki magától tanul meg programnyelveket, de nem értem hogy, amikor én semmi segítséget nem találok hozzájuk neten ( főként ez hangol le )"


A NET.

Amikor programozást tanultam, nem volt még NET Magyarországon, más is volt a világ. Könyvből tanultunk nem a gép elött.
Először is gondolkodni tanítottak meg programozói fejjel, papíron kodolni és csak a legvégén gép elé ülve kódoltunk. A programozói látásmódot gondolkodást nem lehet másoktól elesni a gondolkodásodat kell átállítanod.
Amióta internet van mindenhol lehet könnyebb infokat szerezni de épp a bőség zavara is eléggé elriasztó. Nehéz kiválasztani a sok önjelölt zseni írásából melyik a használható.

Mégis ha el akarod kezdeni látogass el egy prog.hu ra vagy egyéb oldalakra.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
26. jozsefm Krend
2012.01.04. 08:19
Akkor valamennyiünk érdekében hagyd el ezt a pályát...

..most!!!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
25. hcsa
2012.01.04. 08:50
Romero nem csinált semmit? - Azért ez talán túlzás. Deus Ex darabok, meg volt valami egész pofás, jól játszható RPG is, a címe most nem jut eszembe...
Amúgy régebben is több cikkben elemezték, hogy a design részleg kiválása ugyanúgy kiherélte az ID-t, mintha Carmack távozott volna. Sztem kellett volna a fejük felé egy főnök, aki ha semmi mást nem tud, csak rendet tartani a fejekben...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
24. CyberPunk6... hulio...
2012.01.04. 09:55
Nem netes tutoriálokból kell tanulni, hanem mondjuk kernighan ritchie könyvéből (isten nyugosztalja). Aki a programozáshoz nem talál anyagot, az tévúton jár a pályával kapcsolatban.
Ki merem jelenteni, hogy az egész világon az összes egyetemi tananyag közül a mérnökinformatikus/programozómatematikus/programozóinformatikus a legdokumentáltabb.
Ki mertem jelenteni, hogy amit nem találsz meg az interneten vele kapcsolatban, azt nem is tanítják sehol.
Ki merem jelenteni, ha valaki ennyire nem tudja mit hol keressen annak kínszenvedés lesz ez a pálya.
Ki merem jelenteni, hogy ez az a pálya ahol az iskola önmagában nem ér semmit, sokan jönnek ki onnan totál alkalmatlanul, és sokan lesznek alkalmasak iskola nélkül.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
23. strunyo
2012.01.04. 10:05
De javaslom akinek nem megy a programozás az villamosmérnöknek se induljon nagy reményekkel
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
22. Azrael
2012.01.04. 10:14
@CyberPunk666:

Többségében jól dokumentált a tananyag, viszont azért van amivel meggyűlik az ember baja, főleg ami inkább matematika és nem szorosan informatika. Persze ez is egyetem függő.

Programozáselmélet alatt meg gondolom programozás elméletet értesz. Mert nem ugyanaz a kettő, előbbi nélkül nagyon jól meglehet lenni, ha nem mazochista az ember.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
21. Azrael
2012.01.04. 10:16
Ha meg már a jól dokumentáltságnál tartunk, láttál már rendes 3D programozás könyvet (lehetőleg OpenGL)? (Nem kötözködés, komolyan kérdezem)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
20. hammer88
2012.01.04. 11:26
Egyébként nem biztos hogy programozónak ment tanulni nem megy neki, akkor nem odavaló mert a felsőoktatásban elveszik az ember kedvét tőle, rengeteg maszlag, lényeghez köze nincs, 15-hét tananyag egy sql-ről? elmélet gyakorlat? "vicc" mindennek lexikális hátteret csinálnak és nem gyakorlatorientált , sem piacorientált az egész,több időt kellene fordítani a látásmód kialakítására, és arra hogy minden nyelv ugynarra az alapra épül csak nem egyforma részletességel, delpi, assembly "programozó matematika, hálózati rendszermérnök"
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. magerg
2012.01.04. 11:35
Carmack nagyon jó szakember, de nem játéktervező. A dizájner csapata meg elég közepes.
Egy ideje olyan érzésem van, hogy csak azért készítenek játékokat, hogy legyen mivel bemutatni a legújabb 3D engine-t. A pénz meg majd jön a licenszekből.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. CyberPunk6... strun...
2012.01.04. 12:46
Én is villamosmérnök leszek


Azrael - A matek és az elmélet szükséges, de a mindennapokban használt dolgokat sokan megtanulják, elég sok a diploma nélküli programozó, tényleg nehezebb nélküle, de közel sem lehetetlen. Míg én diploma nélküli villamosmérnököt, vagy gépészt nem láttam még.

hammer88 - az egyetemnek nem feladata, hogy megtanítsa neked az aktuális technológiát és szarrá gyakoroltassa veled. Az egyetem feladata, hogy megtanítson tanulni, hogy párhuzamosan kelljen lexikális magolást, feladatmegoldást csinálnod, mindezt határidőkkel, és néha pofán kell csapjanak, úgy hogy jogtalanul meghúznak. Pontosan mint az életben. Az is a képzés része, hogy kudarcok érnek. Ezeknek a hiedelmekkel ellentétben az lenne a lényege, hogy amikor valaki kikerül, akkor egy papírt kap arról, hogy az adott témában amiben a diplomáját szerezte képes megtanulni nagy mennyiségű elméleti anyagot, akár sok olyat is ami nem érdekli!!! ez nagyon fontos, képes megszakadni, képes elviselni a kudarcokat, még a jogtalanokat is, képes egy munkahelyen megfelelően viselkedni, Megtapasztalta már milyen amikor van egy főnöke és az kicseszik vele és semmit sem tehet, Megtanulja, hogy sokszor kapnak olyan feladatot, hogy csak a társakkal egymásra utalva képesek teljesíteni.
Ez mind feladata az egyetemnek. Ma annyi irány és technológia van, hogy ezt képtelenség lenne az egyetemen megtanulni, ráadásul semmit nem is érne az egész 10 évvel később, viszont az alázat, a tanulási képesség amiket kialakítasz nagyon is hasznosak, az adott technológiát majd megtanulod ott ahol dolgozni fogsz, ahány cég annyi megközelítés. A papír a kezedben pedig annyit jelent, hogy te képes leszel ott megtanulni, amit csinálni fogsz. A képességet jelenti és nem a tudást.
Az már más kérdés, hogy most már minden hülyének diplomát adnak, alapvetően ahol még nem diplomagyár van ott a szívatósnak hívott iskolák ezt adják át, nem a modern technológiát. Sokkal több haszna is van. A bmen sem a legújabb technikán van a hangsúly, hanem ott úgy megtaposnak páros lábbal, hogy az életben már lazán veszed az ilyen akadályokat és nem ott szembesülsz vele, hogy milyen is a verseny.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. Astiii
2012.01.04. 14:48
Ez a cikk csak összefoglalója a Masters of Doom könyvnek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. rey_lone1
2012.01.04. 14:53
Nekemis a Quake 1-2 tetszett a legjobban, néha ma is előveszem a fiókból és tolom vele kicsit. Régen még konzolon is jatszottam vele isteni volt (PS1)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. Zabalint
2012.01.04. 15:35
CyberPunk666:
Az egyetemek, legalábbis a hazai egyetemek nem találnak semmi használhatót. Kamu duma a szemlélet, meg a "megtanítanak tanulni", az életben és a programozásban nem az kell, hogy könyveket vágj be, hanem hogy amit elolvasol, tudd használni is. Az oktatók 95% alap szinten sincsen a programozás terén, nem csak az aktuális, de a régi technológiákkal sem, aki mégis, az óraadó vagy átmenetileg van az egyetemen. Tőlük sok újat nem lehet tanulni. Ami miatt mégis érdemes egyetemre menni, az a közeg, hiszen ott lehet hozzád hasonló, informatikai érdeklődésű emberekkel találkozni, egymástól tanulni, akár csapatban dolgozni hobbi projekteken.

Mellesleg akik ismerőseim közül a legjobb programozók, kb. a felénél hagyták félbe az egyetemet, és mentek el dolgozni, jó pénzért.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. Zabalint
2012.01.04. 15:36
Ja és rengeteg olyat is ismerek, akik jó tanulók voltak az egyetemen, végeztek, de azóta se értenek semmihez.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. Krend
2012.01.04. 15:37
ÁJÁJÁJÁJÁ
Tisztázzunk egyvalamit
Középiskolás vagyok, nem egyetemista, amit suliban tanultunk, azt levarázsolom akárhol akárhova
Olyan dolgokra gondolok , mint pl C#ban akarok valamit csinálni, neten rákeresek mondjuk a solid brush használatára, de az alapján legyen ember aki magától megoldja (épkézláb példa nincsen, elnézek majd a prog.hu-ra köszi)... Innetől 2 óra nézelődés után már teljesen elmegy tőle a kedvem
Más programnyelvvel nincsen baj csak az alaptudás bővítésével
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. Zabalint
2012.01.04. 15:41
"Az egyetemek, legalábbis a hazai egyetemek nem találnak semmi használhatót. "

Elcsesztem ezt a mondatot. Szóval nem tanítanak semmi használhatót. Vagy nem találni semmi használhatót abban, amit tanítanak, ilyesmit akartam írni.

Hozzáteszem a közegen kívül még egy előnye az egyetemnek, hogy szakmai gyakorlatra lehet eljutni a hallgatói jogviszonyon keresztül, ami jó alapot adhat jó esetben, de legalább referencia az önéletrajzban. Ahogy az egyetem is csak egy bekezdés lehet az önéletrajzban, de mondani nem mond semmit. Pl. a matek a közhiedelemmel ellentétben a leginkább bemagolható tantárgy, legalábbis az egyetemi(a feladat megoldás is, mert nem versenyfeladatokról van szó, sémákra épülnek!).
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. flameKing
2012.01.06. 08:01
Krend: eleinte valóban nehéz, hogy egy egyszerű keretrendszer doksiból (mert gondolom arra gondoltál) kisilabizáld a számodra használható infót (pl. egy adott osztály működését és használhatóságát átlásd akkor is, ha többszáz fgv-t tartalmaz), és minden segítség nélkül át is ültesd a gyakorlatba, de nem lehetetlen. Ahogy anno a középiskolai irodalomtanárom mondotta volt: "abszrahálj bszki". Gambatte kudasai.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. Denzelii
2012.01.06. 11:16
""Az egyetemek, legalábbis a hazai egyetemek nem találnak semmi használhatót. "

Elcsesztem ezt a mondatot. Szóval nem tanítanak semmi használhatót. Vagy nem találni semmi használhatót abban, amit tanítanak, ilyesmit akartam írni."

Ez így nem igaz. Két műszaki ilyet is kijártam, és nagyon sokmindent tanultam. Igen, programozni, meg informatikát azt nem, azt nem ott kell. De azóta is sokat profitáltam abból, hogy a csoporttársakkal szemben én az összes "sallang" órán figyeltem.
A szakbarbár nem lesz a legjobb probléma megoldó a csapatodban, és ha egy egyetemet se tudott elvégezni -pedig hű de okos, mindenkinél okosabb volt az órán, főleg a tanárnál -, akkor ott kitartás, motiváció, hajlandóság, célkövetéssel, alázat egy feladathoz gondok vannak.
Minden tanártól lehetett tanulni, igaz néha csak azt, hogy így ne.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. Zabalint
2012.01.06. 14:33
Denzelii:
Nem attól lesz jobb a problémamegoldó képességed, mert megtanultál marhaságokat, hanem mert alapból intelligensebb vagy az átlagnál, azoknál, akik képtelenek voltak elvégezni az egyetemet.

"A szakbarbár nem lesz a legjobb probléma megoldó a csapatodban, és ha egy egyetemet se tudott elvégezni -pedig hű de okos, mindenkinél okosabb volt az órán, főleg a tanárnál -, akkor ott kitartás, motiváció, hajlandóság, célkövetéssel, alázat egy feladathoz gondok vannak."

Azért álljunk meg egy pillanatra. Egy ismerősöm, akit nagyon jó programozónak tartok, nem végezte el az egyetemet, és sosem fogja. És nála ez nem kitartás, motiváció kérdése, a tárgyak 80%-át már teljesítette, és sosem bukdácsolt, megvolt neki minden elsőre. De egyáltalán nem érdekli, hogy diplomát kapjon, másik városban van zsíros állása, nem fog visszamenni, szabadidejét is leköti, hogy új dolgokat tanuljon. Szvsz ő jó problémamegoldó is. Ellenben tudok egy rakat ellenpéldát sok-sok 5-össel és diplomával(nyilván a kettő nem zárja ki egymást).

Tanulni pedig legtöbbet, jót és rosszat, kollégáktól lehet, nem tanároktól, akiknek közük nincs a szakma egyetlen területéhez sem.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. jozsefm Zabal...
2012.01.06. 15:14
Nagyon jól mondod. Én anno multinacionális cégnél voltam pályakezdő, mint gyakorló munkahelyi mérnök, Az első két éven a céges kötelező szemináriumokon, tréningeken, amit tanultam,az többet ér még ma is a szakmában, mint az állami felsőoktatásban szerzett valamennyi ismeretem.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. sanyix
2012.01.06. 16:00
"Az egyetem feladata, hogy megtanítson tanulni, hogy párhuzamosan kelljen lexikális magolást, feladatmegoldást csinálnod, mindezt határidőkkel, és néha pofán kell csapjanak, úgy hogy jogtalanul meghúznak."

Tipikus főleg magyar felsőoktatási bullshit szöveg...
A felsőoktatás feladata(legalább is magyarországon):
-munkát biztosítson egy rakás elméleti tudást benyaló de gyakorlatban semmit sem tudó embernek (tanárok vagy előadók vagy minek hívják őket)
-állami intézményeknél lehessen mutyizni, kamuhallgatókat bejelenteni, milliós rektori fizetéseket felvenni, állami támogatást kérni kamuprojektekre
-kiszolgáljon egy rakás vezető beosztásban lévő idiótát akiknek jó része a rendszerváltás előtt egy állami cégnél dolgozott , akik leszarják mit tudsz, csak a diploma számít nekik és persze hogy milyen fürgén ficánkol a nyelved.
-nagy arcot neveljen az emberekbe hogy ők bizony diplomások, és értelmiségiek (holott nagy részük olyan sötét mint az éjszaka), az értelmesebbje persze bevallja hogy csak a papírért
A tölteléktantárgyak is pont arra valók, hogy elhúzzák a képzést, ezért több állami támogatást lehessen lehívni/több tandíjat fizettetni.

A magyar felsőoktatás ugyanúgy(ha nem jobban) rohad mint a magyar állam, ennyi.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. White_Rabb...
2012.01.07. 19:23
De jó is volna ha nem lennének töltelék tárgyak, már rég diplomás lennék...
Programozás elsőre ment mindegyik, önképzést is folytattam, már most többet tudok mint az itt végzők 90%a (nagyon sötét a népség, csodálnám ha bárhová is felvennék őket)
Maga a taníttatás is hagy maga után némi kivetnivalót... Van olyan tanár aki magyarul alig tud, a másik megoldott példatárból másolja fel a feladatokat mert nem tudja megoldani maga... És persze jó pár tárgy annyira réteg témát érint hogy a google is csak a tantárgykiírást dobja ki rá. Jegyzet nincs, a tanár meg baszik bármit is értelmesen elmagyarázni.

Szerintem a műszaki szakirány a legnehezebb, mert míg a legdurvább jogi egyetemen lévő tárgyak is bemagolhatóak, itt mondjuk egy fizikával vagy elvont matekkal nem megy semmire ha nem érti és ez a fő különbség. Hozzáadva a gyenge tanítói erőt és az alacsony óraszámot és máris csúszik az ember jó pár félévet!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. rieper
2012.01.09. 17:51
Na hogy a nagy flamebe beszálljak

Azért tanít 1-2 dolgot az egyetem. A munkáltató meg a diplomádból látja, hogy van benned tanulási hajlandóság, tudsz alkalmazkodni, van valamilyen nyelvtudásod. De nekünk is azt mondták annó, programozni otthon kell megtanulni. Aki meg értelmes az el tudja végezni és kész.
Én se vagyok nagy híve az egyetemnek, de érdekes módon a leghangosabban azok "ugatnak", akik valamilyen okból nem tudták elvégezni.

Szerintem a "zseniknek", akik nem végezték el az egyetemet, két fajtája van. Az egyik fajtája, aki nem az, csak azt hiszi magáról, hogy neki az egyetem kevés, ő túl jó hozzá, igaz 5 éve php-s garázsfejlesztő, a multihoz meg olyan okkal nem megy el, hogy ott jó fizetést kap, de semmit se tudsz fejlődni... Ezek többnyire emberileg is elviselhetetlenek, de a maga kis környezetében túlélnek.
A másik fajta, aki tényleg jó képességekkel rendelkezik, de nagy az egója és nincs alkalmazkodó képessége. Ezekkel nem tudom mi a munkaügyi helyzet.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Zack( ro)
2012.01.09. 19:53
Akkor mar en is irok ide
Nekem most a kozepsuliban a tanar Pascal-t tanit!!! Ami meg negyzetre emelni sem tud.
En elso oran megmondtam neki, hogy en akkor is C++-t fogok tanulni. Azt mondta rendben ha egyedul otthon megtanulok mindent o engedi, hogy en egyedul az egesz iskolaban C++ ozzak
Most attertem az Ansi C-re mert programozo ismerosom azt mondta, hogy tobb helyen hasznaljak az Ansi-t mint a C++.
Na szoval, en jol tudom mi az mikor te kel megkeres mindent a cplusplus.com-rol.
En vagyok az elo pelda, hogy meglehet minden kapni.
Osztalytarsaim konyvbol, tanartol tanulnak s sehol nincsenek (leszamitva par sracot).
En mindent a netrol tudok es nem egyszer javitottam ki a tanart vagy epp a tanar kerdezte meg, hogy mit gondolok errol a feladatrol.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. rieper
2012.01.10. 09:53
Zack( ro) Az a kérdés vajon mennyire hiányos az ismereted alap dolgokból és esetleg mennyi tárgyi tévedésed. (Bár ezen egy rossz tanár nem segít.)

Azt azért vágod, hogy a könyv nem rossz? Nem egy jó könyv van amiből sokat lehet tanulni (Gamma, Bloch, Goncalves). Értjük googleből jól lehet programozni, csak megmaradnak-e a nagy tervezési elvek, a helyesen működő kódok. Java-ból is mindenki tud szálakat írni, még valamennyire szinkronizálni is tudják. Aztán elolvasod a java concurrency in practice-t és rájössz hogy életedben nem sikerült tökéletes, szálbiztos kódot írnod. Tervezési mintákra pedig sokra magától "rájön" az ember, csak nem tudja, hogy az, de azért lehet még ott is tanulni. Nem is szólva arról, hogy optimalizálásnál mennyire fontosak a részletek, akár már nyelvi specifikációban kell turkálni. Szóval jó dolog a quick start guide így az elején.

Mellesleg, ha rákeresel az állásokra, meglátod mennyire nem keresik az ansi C-t.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Zack( ro)
2012.01.10. 13:32
rieper: esetleg nem tudnal kuldeni par linket ahol megtalalom es letudom tolteni ezeket a konyveket?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. kihaennem
2012.01.12. 16:52
ja jó csoka, de azért a RAGE X360 valami fertelmesen ocsmány.
még az arcade gamék is szebbek! Undorító homályos pixeles texturák mindenhol. Nevetségesen trágya egy vizuális "élmény"
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!