iPon Cikkek

Jövőre még biztos nem lesz fejátültetés

Dátum | 2016. 09. 28.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

Sergio Canavero és kollégái állítólag sikeresen illesztették össze egy kutya csaknem teljesen átvágott gerincvelőjét. A szakértők az eredményről egy rövid videofelvételt is közzétettek, amelyen a négylábú három héttel súlyos gerincsérülése után sétálgat. Bár az olasz idegkutató szerint a kutyán alkalmazott módszer emberek esetében is használható lehet, és a segítségével a következő évben végrehajtható az első emberi fejátültetés, sokan kételkednek Canavero állításaiban. Az olasz szakértő 2015-ben vált híressé, amikor bejelentette, hogy egy emberi fej másik testre való átültetése elől elhárultak a technikai akadályok, így az első ilyen operációra két éven belül sor kerülhet. A módszerrel nyaktól lefelé lebénult vagy testük nagy részén súlyosan sérült betegeken tervezett segíteni Canavero, új, működő testet adva a pácienseknek. A kutyán és más állatokon alkalmazott módszerről beszámoló tanulmányok azonban a terület más kutatói szerint inkább arról tanúskodnak, hogy a metódus embereken sosem, de legjobb esetben is csak egy évtized múlva eredményezhet fejátültetést. A sikeres fejátültetés (vagy testátültetés) legnagyobb akadályát az jelenti, hogy a műtét során össze kell illeszteni a recipiens és a donor gerincvelőjének végét, több ezer idegi kapcsolatot téve folytonossá a beavatkozással. Ha ezt sikerülne megoldani, az nemcsak a fejátültetésre várókon, hanem a többi gerincsérültön is segíthetne, hiszen lehetőség nyílna arra, hogy saját gerincvelőjük kijavításra kerüljön.
Canavero és amerikai, illetve dél-koreai kollégái a Surgical Neurology International oldalain megjelent három tanulmányukban azt állítják, hogy ezt a célt sikerült megvalósítaniuk egy polietilén-glikolnak (PEG) nevezett vegyület révén. C-Yoon Kim szöuli kutató és társai, akik az elmúlt évek során szoros kapcsolatban álltak Canaveroval, 16 egér gerincvelőjét metszették el egy kísérlet során. Az átvágott végek közti résbe az állatok felénél PEG-et fecskendeztek, míg a többi állat esetében sóoldatot juttattak ugyanide. Négy hét elteltével a PEG-gel kezelt csoport nyolc tagjából öt visszanyert valamit mozgásképességéből, míg a kontrollcsoport tagjai közül egy sem mutatta a javulás jeleit. (A többi három PEG-gel kezelt egér rövidesen elpusztult, ahogy a kontrollcsoport tagjai is.) A Rice Egyetem kutatói a koreai kísérletekkel párhuzamosan a PEG egy jobban működő változatának létrehozásán munkálkodnak. A csapat Canavero terveit hallva döntött úgy, hogy megkísérel egy, a célnak jobban megfelelő „gerincragasztót” kifejleszteni. A szakértők grafén nanoszalagokat kevertek a vegyületbe. Ezek elektromos vezetők, és a teóriák szerint kiváló vázat nyújthatnak az idegsejtek számára a sérült részek áthidalása során. „Elsődleges motivációnk a gerincsérülések kijavítása. Ha valóban működik az eljárás, jelentős változást hozhat az ilyen sérülések kezelésében” – mondja James Tour, a Rice kutatója. „Ugyanakkor arra is gondoltunk, hogy ha valaki belevág a fejátültetés megvalósításába, szüksége lesz egy ilyen anyagra, így gondoltuk, kisegítjük.” A PEG segít egymáshoz közelíteni a sejtmembránokat, így hozva közelebb a sejteket. Tour teóriája szerint ezt a hatást a nanoszalagok tovább fokozhatják, olyan vázat hozva létre, amely egymás felé növekedésre buzdítja a neuronokat. A folyamatot két módon is segíti a grafén, egyrészt vezeti az elektromosságot, aminek köszönhetően gyorsabban növekednek az idegsejtek, másrészt fizikai vázként irányt mutat a neuronoknak a gyarapodáshoz.
A dél-koreai csapat Tour oldatának a Texas-PEG nevet adta, és már ki is próbálták az anyagot. A grafén nanoszalagos keveréket öt patkány gerincébe fecskendezték be közvetlenül ezek átvágása után, miközben öt másik rágcsáló ismét csak sóoldatos injekciót kapott. A csapat a következő napon elektromosan ingerelte az állatok gerincvelőjét annak kiderítése érdekében, hogy az képes-e vezetni az áramot. A kísérletről beszámoló tanulmány szerint a Texas-PEG-gel kezelt csoportban a gerincvelők erre korlátozottan alkalmasak voltak, míg a kontrollcsoport esetében negatív eredménnyel zárultak a tesztek. A kísérlet sajnos nem sokkal később hirtelen véget ért, a kutatók beszámolója szerint ugyanis egy véletlen balesetben az öt Texas-PEG-gel kezelt állatból négy megfulladt. Az egyetlen túlélő azonban két nappal a műtét után egy kicsit mozgatni tudta végtagjait, egy héttel később lábra állt, két hét elteltével pedig már járni is tudott, sőt, hátsó lábain felegyenesedve nyújtózott az ételért. A kontrollcsoport tagjai közben semmiféle javulást nem mutattak. Az utolsó kísérlet során a dél-koreai szakértők az eredeti PEG-et tesztelték egy majdnem teljesen átvágott gerincű kutyán. A csapat által közzétett képek alapján az állat nyaki gerincvelőjét több mint 90 százalékban elmetszették. (Ez a sérülés nagyon hasonlít ahhoz, mint ami a gerincen szúrt embereken figyelhető meg.) A következő napon a kutya még teljesen bénult volt, három nap elteltével azonban már minimálisan mozgatni tudta mind a négy lábát. Két héttel a műtét után az állat elülső lábaira támaszkodva képes volt teste hátsó felét magával vonszolva helyet változtatni, a harmadik héten pedig összes lábát mozgatva járni kezdett. A csapat állítása szerint a kutya mostanra teljesen helyrejött, képes tárgyakat elkapni, és a farkát is csóválja, ha örül valaminek.
Az idegtudományi szakértők többsége nem volt hajlandó nyilatkozni a kutatással kapcsolatban, akik mégis megszólalnak, azoknak komoly kétségeik vannak a publikációkban közölt eredményekkel kapcsolatban. Még ha valóban sikerült is talpra állítani a kutyát, egyetlen esetből, kontroll nélkül nem lehet messzemenő következtetéseket levonni. Ráadásul azt sehol sem írják le a koreaiak, hogy mennyire vágták át az állat gerincét, így erre csak néhány rossz minőségű kép alapján lehet tippelni. Szövettani eredményeket nem tartalmaznak a tanulmányok, így nem tudni, mi történt az állatok gerincvelőjében, mondja Jerry Silver amerikai neurológus. A Texas-PEG-es publikáció különösen furcsának tetszik, mert Silver szerint a tudósok többsége nem tenné közzé eredményeit, ha kísérleti állatainak 80 százaléka megfulladt a tesztek befejezése előtt. Ilyenkor az ember újrakezdi az egészet, és csak akkor publikál, ha tisztességes számú mintával rendelkezik, hangsúlyozza a kutató. Kim véleménye szerint a kísérletek valóban inkább esettanulmányoknak tekinthetők, de együttesen megerősítik, hogy az átvágott gerincvelő végei újra összeilleszthetők. A csapat tagjai továbbá azt ígérik, hogy következő tanulmányukban már szövettani adatokat is közzétesznek, hogy látszódjon, mennyire sérült a gerinc, és aztán mennyire jött helyre. Canavero végső céljával kapcsolatban sokaknak az a véleménye, hogy a mostani tanulmányok csak azt erősítették meg, hogy az első emberi fejátültetéstől még nagyon messze vagyunk, ha egyáltalán lehetséges ezt megvalósítani. Ha a most közölt eredmények valóban helytállóak, és nagyobb mintaszám esetén, illetve emberekben is működik a metódus, három-négy év múlva kerülhet sor az első olyan beavatkozásra, amely során gerincsérültekbe fecskendezik be a PEG-et. A fejátültetés pedig legkorábban ez után hét-nyolc évvel jöhet, ha időközben minden további problémát sikerül megoldani, és a hatóságok sem gördítenek akadályokat a projekt útjába.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

29. Sadenal
2016.09.28. 12:26
Fejátültetés? És az mekkora traumát okozna az embernek piszicéhesen hogy egy másik testre kerül? Az még érdekes kérdéseket vetne fel.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
28. ChoSimba Saden...
2016.09.28. 12:51
Hát igen, ha belegondolok, hogy ezentúl más kukija vagy nunija lenne "rajtam", akkor lehet hogy gyakran járnék pszihológushoz.
Az arc átültetett nő is azon problémázott, hogy más valakié az ajka, amit "nyalogat".
Nyilván, ha választanom kell, hogy hideg tepsi vagy más kukija, akkor az utóbbit választom, de mégis...

Másrészt az igazi az lenne, ha úgy tesztelnének, hogy átvágás után mondjuk "pihentetnék" mondjuk egy órát az állatot, majd utána kezdenék a PET-es kezelést. Gyanítom, hogy az idő teltével egyre sz@rabb eredményeket kapnának, ahogy az idegsejtek elkezdenek visszahúzódni.
Az átvágás utáni azonnali kezelés elég életszerűtlen.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
27. Renhoek Saden...
2016.09.28. 13:10
Azt tegyük hozzá, hogy ez az egész olyan embereken segítene, akinek gyakorlatilag nincs teste, mert egy elkorcsosult valamin lóg csak a fejük. Pl az az orosz férfi aki vállalkozna az ilyen műtétre...
Asszem az ilyen ember örülne bármilyen kukinak vagy nuninak.
(Mármint lekapcsolt kómás agyhalottak teste a donor)

Másrészt én sokat fogalkoztam ezzel a PEG témával, mert egybevág eléggé erősen a kutatásunkkal + egy másik őssejt neuronos study-val ami épp folyik. (Milyen nanofelületeken szeretnek axont/dendriteket növeszteni a neuronok, vagy egyáltalán megtelepedni, + neurotroph anyagok)

... a lényeg, sajnos egyet kell értsek a kritikusokkal. Ez még nagyon kezdeti fázis és iszonyú alacsony lehet a sikeres trial-ek száma. 10 emberből 1 élne túl egy ilyet, az nagyon rossz.
Ráadásul nem véletlenül olyan rossz az emberi neurális regeneráció! Alig 10%-os bizonyos esetekben. Ugyanis ha össze vissza újrahuzalozódna minden, akkor pillanatok alatt egy korcs lesz az emberből. (Nem csak szervek esetén, hanem már mozgásnál is... ha egy motoros/szenzoros pálya kicsit eltolódik metszetileg, már óriási problémák lehetnek.
Anatómiailag pedig óriási különbség van test és fej között, ha mástól van. Itt már ugye 10-100 mikronos eltérések is számítanak. Kérdés, hogy jó-e az, hogyha a PEG-el összeragasztunk mindent amit csak lehet? Ez ilyen berúgjuk ajtóstól a kaput kb. Ráadásul az eddigiek során nagyon gyorsan elmetszés után steril heget forrasztottak össze az állatoknál. Ez easy rider a más testhez képest.

Nagyobb realitása lehet akkor már, hogyha interface-ljük az idegeket, (tehát pontos illesztést és digitális konverziót hoznánk létre) vagy leklónozzuk a testet és azt műtjük rá. (Utóbbi természetesen tilos lesz még jóideig, óriási etikai probléma, agy nélkül klónozni? vagy aggyal, de utána kukázod az agyat).
Az ideg-gép csatlakoztatásra több esélyt látok, jelenleg óriási technológiai verseny zajlik a különböző megoldások között, és már van sok működő elektrofiziológiai eszköz. Az optogenetikai csatlakozók most jönnek csak, vagy a 2 foton stimuláció. ezekkel már Deus-ex szintű eszközöket lehet csinálni.. és ezek valós működő eszközök, nem ilyen sörözés mellett vulkáni jelmezben álmodozás a Star Trek con-on
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
26. Renhoek ChoSi...
2016.09.28. 13:19
Most olvastam csak a kommented... pontosan. Az idegi regeneráció akkor a legjobb ha nem sérülnek a burkoló szövetek.. de még így is beindul a wallerian degradáció.
Ez nem olyan mint egy drót sajnos... egy axon egy folyamatosan fluktuáló születő és pusztuló membránhuzal, amihez tartozik egy sejttest valamelyik végén. ez a sejttest táplálja ezt az élő huzalt. Ha elvágod, a másik vége egyszerűen szétesik nagyon rövid idő alatt... Tehát ha levágsz egy kart, a perifériás idegek szétesnek maradandóan. Nincs olyan technika, és nem is létezik még elméletben sem, amivel újra lehetne növeszteni ezeket... talán ha az "alagút" épen marad... de a pusztulás nagyon hamar beindul.

http://cal.vet.upenn.edu/projects/saortho/chapter_65/65f5.jpg

Ez egy perifériás ideg... ezt még viszonylag könnyű összefércelni, ha valaki elveszti mondjuk az ujját, vagy a kezét és még sikerül bevinni a kórházba.
... a gerinvelő ennél vastagabb, tömörebb, bonyolultabb, és sérülékenyebb.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
25. Renhoek
2016.09.28. 13:45
A sok okoskodás mellé még egy dolog, aztán leálltam...
A leggázabb a retina helyzete sajnos ilyen téren. Talán ott a legrosszabb a látóideg regenerációja... és a legnagyobb pech, hogy a retina felső rétegében vannak a ganglion sejtek, amik adják a látóideg nyúlványait. Ha itt megsérül, elpusztul valami, akkor az a teljes látóidegi rész kiesik (márpedig ez nagyon gyakori, idősebb korban szinte mindenkinél összeesik az üvegtest és felszaggatja az ideghártyát, megcibálja a ganglion sejteket is. A cukorbetegség, magasvérnyomás pedig az ereket teszi tönkre, és kinyírja a kábel végén lévő anyasejteket)

Ez a legnagyobb akadálya, hogy látóidegi interfészt csináljunk sajnos. A "Mátrixhoz". (A következő állomás az agy LGN része, de itt meg 90%-ban a látókéregből jönnek a kapcsolódások, 10%-csak a retina... ezt mai napig nem tudjuk pontosan miért, de emiatt baromi nehéz lesz a vakság gyógyítása a ganglionsejtek pusztulása után) A Deus Ex szem augmentáció van a legtávolabb kb a realitástól.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
24. Whysper Saden...
2016.09.28. 13:59
Válaszom . Ott a fejed és nem tudod semmit.!

[LINK]
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
23. Asagrim Whysp...
2016.09.28. 14:34
Ritka gusztustalan egy jelenet...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
22. Icejack
2016.09.29. 06:27
Ha ez megvalósul akkor kis beavatkozással mindenki lehet jófej
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
21. ChoSimba
2016.09.29. 20:18
Igen, szerintem is van elég börtöntöltelék, akin lehetne kísérletezni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
20. Renhoek
2016.09.29. 23:04
Az anatómia miatt kell elaltatni. (Meg mert biztos szenvedett)... ilyen kísérleteknél mindig kell boncolás és nagyon alapos mikroszkópos/elektromikroszkópos vizsgálat az idegi kapcsolatokról. Különben teljesen hasztalan volt az egész.

Mondom nekem sem tetszik ez a vágjuk el a kutya gerincét dolog, csak úgy (ráadásul semmi kísérő anatómiai adat nincs hozzá..ez így értelmetlen)... de ha a megszerzett tudással halálos emberi betegségeket lehet gyógyítani, vagy súlyos rendellenességeket, baleseteknél idegi regeneráció, bénulás... akkor fel kell áldozni néhány állatot erre a célra.

Egyébként nehéz ezt megérteni állatvédőként (én is imádom az állatokat), de néha túl kell lépni a laporpatkányoknál, és főemlősökkel dolgozni. Sajnos ez benne van a pakliban... így is a gyógyászat nagy hátránya, hogy sokszor az egereken működő dolgok főemlősnél és embernél kudarcot vallanak...

Szerencsére elenyésző a hasznos célt szolgáló kísérleti állatáldozatok száma ahhoz képest, ami mondjuk az élelmiszer/ruhaiparba megy. Több 10 millió aranyos röfit, bocit és pipit fogyasztunk el. Szerencsétlenek nem olyan kis szőröskék, meg cukik mint a háziállataink. Ahogy a hajléktalanok is, akiket manapság kevesebbnek tartanak a kóborkutyáknál, és simán hagyják halálrafagyni az utcán.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. pdx06
2016.09.29. 23:36
Helyesbítenék: SOHA nem lesz fejátültetés. Hogy miért? Mert lehetetlen. Már mint mindent ezt is leírtam a legelső erről szóló cikknél, akkor is látni lehetett hogy ismét csak egy sarlatánnal van dolgunk, (már meg se jegyzem hogy akkor is én voltam kinevetve) akinek csak az elméjében léteznek dolgok, gyakorlatban viszont nem, viszont ennek ellenére rendesen felkarolta ezt is bulvármédia és azok olvasótábora (akik aztán minden nemlétező hasonló dolog "igazságtartalmát" meg tudják magyarázni) amiről szintén tudni hogy kamuról szólnak. Mint az egyszeri csalók hogy ígérnek fűt fát adott időpontra, közben maguk se tudják hogyan vigyék azt véghez.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. Renhoek pdx06
2016.09.29. 23:51
Axon vagy köteg szintú optikai vagy elektródos interfésszel nem lehetetlen. Ezek létező eszközök, csak sokat kell még fejleszteni. Ez még sok év/évtized, mire használható lesz... perifériás idegeknél sokkal egyszerűbb ez, a gerincvelő átvágása helyett, maximum a műtét sokkal bonyolultabb - de a legalább előre kiszámítható mit hová kötsz.

Anatómiailag különböző gerincvelő összeillesztése PEG-el vagy PEGlike anyaggal, nagyon kiszámíthatatlan, valószínűleg sokkal nagyobb a kockázat mint a haszon. Nyilván egy 10%-ban sikeres beavatkozást nem fognak megkockáztatni.

Nem szabad a biológiára bízni ezt a folyamatot és ennyi a megoldás... de nem lehetetlen, csak így lehetetlen. Teljesen felesleges is dátumokkal dobálóznia...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. pdx06 Renho...
2016.09.30. 00:08
Ez csak egy bulvárhír, nem is értem mit keresnek itt bulvárhírek. Ha véghezvihető is lenne, nem hinném hogy jobb passzban lenne a páciens műtét után mint előtte. Nagyon jól tudjuk milyen a bulvármédia, ott már Samara Morgan is "valóban" kiesett valaki tévéjéből. Holnapra pedig az idei százhuszadik világvégét várják.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. Renhoek pdx06
2016.09.30. 00:27
Mondjuk ha tegyük fel 2 hónapod van hátra, akkor nem hiszem, hogy a passzon aggódnál. Ha csak 10% túlélési esélyem is van, én bevállalnék egy ilyen műtétet... Inkább éljek tovább tolószékben, de akkor is élet. Ezért sokan milliókat-milliárdokat megadnának. (Ettől függetlenül én sem hiszek benne, hogy csak így össze lehet PEG-elni pár éven belül)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. mikej95 Renho...
2016.09.30. 15:31
Ha nem is fejátültetés, de friss gerincsérülést már most is lehetne kezelni ezzel a sürgősségi műtőben. Amit az egerekkel produkáltak az sokkal jobb ahhoz képest ami ma van és valószínűleg sokkal több önkéntes (rákényszerült) emberi tesztalany lenne rá.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. pdx06 Renho...
2016.09.30. 15:47
Nyilván eljön az az idő mikor 2 hónapom lesz hátra, de annyi pénzem se nekem, se a TB-nek nem lenne hogy ilyesmit finanszírozzon még abban az 1% esélyben hogy ebből kisülne valami. De kedvem sem lenne élni egy olyan testben amit nem éreznék sajátomnak. A test tulajának hozzátartozói sem hiszem hogy értékelnék ha lefejezik a szerettüket.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. pdx06
2016.09.30. 16:19
Nagyjából arról van szó, hogy kell a szenzáció a médiába - kb. olyan mikor magukat híresnek nevező top üzletemberek hülyítik a népet az ingyen jövedelem ígéretével, akiknek ha rákeresel a nevükre sehol nem találsz a múltból adatot az előéletükről a felkapott cikkeken kívül nyilván álnevek - közösségi oldalakon se nagyon vannak - képeket ugyanazt az 5-10 darabot látod róluk - mint ahogy ennél az "orvosnál". Tehát hogy milyen nagy sikert értek el vagy hasonló. Lehet hogy majd tévében szépen megrendezik hogy sikerült az első fejátültetés, viszont a történetet élőben senki nem látta. Szerintem reálisan kéne látni a világot akkor nem dőlnének be ennyien az ilyen szutyok híreknek.

A magas intelligencia szinttel rendelkező milliárdosok is ráharaptak az első hír hallatán, hogy ők is belemennének mivel nekik izmosabb test kell mert ugye nincs rá 2 hónapjuk hogy egy kicsit kondizzanak inkább legyen fejátültetés, arról mit sem tudnak hogy az izmos test is pár hónap alatt ugyan olyan lenne mint az előtte lévő testük hasonló életvitel mellett persze ha mindez megoldható lenne.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. Renhoek pdx06
2016.09.30. 16:28
Mondjuk a te reakciódat sem értem... miért fáj ez neked ennyire?

Örülni kell, hogy foglalkozik vele a komoly tudós világ is. Fejlesztik a PEG-et, amit Mikej is írt, gerincsérülésnél, protéziseknél is használható.
Rendesen felkavarta az állóvizet, és néha ilyenek kellenek a tudományba... pár különc őrült, vagy jó piáros. Százak kezdtek foglalkozni a témával ennek hatására és látod máris van egy csomó pozitív hozadéka...

Nem kell szűklátókörűen nézni ezeket és ennyi... Nem az számít, hogy szerinted lehetetlen, vagy szerintem nem aktuális még. A nagy felfedezések szinte mind így kezdődtek... első körben elküldték a fenébe, lehülyézték, elzavarták, kinevették etc... és végül csak-csak lett valami belőle. Ha nem is teljes siker, de legalább hozadékai a dolgoknak.

Érted, ha egy eldugott szakmai lapban olvasod hogy "Effects of polyetilen-glycol on axonal membrane morphology" kb pár emberen kívül senki nem olvassa. Ma a világ nagyrésze tudja mi az a PEG, hála a "bulvárnak".
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. pdx06 Renho...
2016.09.30. 22:43
Nekem csak a néphülyítés fáj. Nézd meg a fószer videóját, egy komoly orvos nem csinál ilyen videókat, egy az egyben lekoppintott egy Steve Jobs féle bemutatót ugyanazokkal a mozdulatokkal és szófordulatokkal teljesen hihető... De még egy korábbi gondolatmenetre alapozva nem érdeke a politikának az orvostudomány fejlődése, elég a népszaporulatra nézni. Ha valaki részesül is abból a minimális fejlődésből az nem a hétköznapi emberből fog kikerülni, nekik marad a bogarakkal teli kórházi wc és az egy sajtból és kenyérből álló kórházi koszt főleg itthon. Baleset is rengeteg történik a világban, nincs idejük az orvosoknak személyenként hónapokat szöszmötölni egy beteggel - 5 percük sincs, hanem futószalag szerűen kitolják az egyiket a műtőből, betolják a másikat. Nem szűk látókörűség ez, hanem a realitás. Inkább próbáljon mindenki egészségesen és óvatosan élni és nem kell ilyesmiken rágódni. Aki pedig eleve betegen jön a világra azokon is csak az eddig ismert gyógymódok terápiák segíthetnek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. pdx06
2016.09.30. 23:12
Nem arról fog szólni a közeljövő hogy felfejlődik az orvostudomány és majd mindenki békében elél 300 évig, a jövő arról fog szólni hogy a klímaváltozás miatt minden jöttment a még élhető helyekre fog bevándorolni mert elfogy a vizük, élelmük a sivatagosodás miatt (ez már el is kezdődött, olaszoknál nem úszik be egy falevél a partra úgy hogy ne kapaszkodna bele 3 menekült) ezek után nem a gyógyítás lesz a cél, hanem úgy fogják permetezni a népet a repülőkről mint a szúnyogokat.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. Renhoek pdx06
2016.10.01. 17:10
"a jövő arról fog szólni hogy a klímaváltozás miatt minden jöttment a még élhető helyekre fog bevándorolni mert elfogy a vizük"

Lehet, de ennek semmi köze a kutatásokhoz. Most ez van, és addig se lógatjuk a lábunkat, hanem megpróbáljuk jobbá tenni a dolgokat.
Kíváncsi vagyok, hogy te mondjuk mivel járultál hozzá az orvostudomány fejlődéséhez. (most ne a magyart vegyük, mert sajnos itthon mélyrepülésben vagyunk orvosszámot és kórházi ellátást véve... de azért nézzünk meg egy norvég vagy svéd ellátást ehelyett)

A jövő arról fog szólni, ahogy alakítjuk. Ha mindenki ül a seggén bambul, meg permetezésről hadovál, akkor nem lesz semmi. A tudás és a megismerés az, ami előreviszi a dolgokat, nem a rimánkodás hogy milyen szar nekünk. Tipikus magyartempó, egyszerűbb bűnbakot keresni a saját sorsunk alakulásáért, minthogy tennénk valamit.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2016.10.02. 12:05
Én alapból nem abból indulok ki hogy nagyobb szabású orvosi beavatkozásra lesz szükségem. Oké persze egyik percről a másikra megtörténhet a baj, de nem fogok ilyesmin rágódni amíg nem érint engem vagy egy közeli hozzátartozót. 70-80 év bőven elég utána pedig már csak kínlódás az élet. Kar átültetés is ha jól tudom csak kétszer fordult elő, az egyik esetben leszáradt a páciens karja a másiké még megvan, de olyan mint valami Frankenstein teremtményé. Akár feltalálhatnák az örökélet receptjét is, szaladnának is a milliárdosok megvásárolni aztán lepottyannának előbb vagy utóbb egy repülőgéppel vagy egyéb balesetben lelnék halálukat hiába lettek beoltva az örök életre.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Renhoek pdx06
2016.10.02. 18:33
Nem csak erről van szó... hosszabb űrutazások esetére is ki kellene valamit találni. Pl a teljes emberi test helyett elég lenne csak az agyat elvinni egy több éves útra. Az agy életben tartása külső gépekkel sokkal egyszerűbb mint a szervek átültetése. A technika alapja már megvan (Ezt tanusíthatom), nagyon alpszintű még, de semmiképp nem lehetetlen. Igazából csak fejleszteni kell, és összelegózni az elemeket.

Igény biztosan lesz rá, hiszen a milliárdosok erősen vágynak az élet meghosszabbítására... egy virtuális valóságban szerintem mindenki eléldegélne még évtizedekig, anélkül, hogy a pusztuló test miatt aggódna. Nem is az agy a probléma 80 éven felül, hanem a test. Ha test elöregszik, nem képes táplálni az agyat sem. A halál nagyrésze nem az agy betegségéből következik (+ regenerálható lehet majd bizonyos szinten, ha egy stabil keringés van mögötte)

Ez a technológia megoldást nyújthat pont az általad felhozott túlnépesedés, kivándorlás, stb ellen. Főleg ha más bolygókat/holdakat is szeretnénk kolonizálni. A sérülékeny emberi test nem az űrutazásra van kitalálva, a kozmikus sugárzás és hosszú út okán főleg. Ezt ki lehet küszöbölni, hogyha az agy védve van egy tartályban, és a külvilág fele android test van mondjuk. 50-100 év és ez nem scifi többé. Most sem az, csak még nagyon fejletlen minden.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. noir66
2016.10.03. 15:40
„Ugyanakkor arra is gondoltunk, hogy ha valaki belevág a fejátültetés megvalósításába, szüksége lesz egy ilyen anyagra, így gondoltuk, kisegítjük.”

Nagyon szépen köszönjük

Rögtön neki is állok néhány fej átültetésének.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. MZperX75 Renho...
2016.10.04. 07:19
Nagyon szomorú világ az,amit te jövőnek hiszel,az ember nem csak sejtek halmaza. A legfontosabb az emberi fejekben rendet tenni,és nem cserélgetni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Renhoek MZper...
2016.10.04. 16:32
Elsősorban súlyos/halálos betegekre és űrutazókra gondolok.

Amúgy az ember csak sejtek halmaza, ezzel kár vitatkozni
Ami viszont csodálatos, az az emberi agy... ez NEM csak sejtek halmaza. Az ismert létező univerzum legkomplexebb és legcsodálatosabb szerkezete. Ha lehet léleknek nevezni, az maga az agy. A többi csak egy precíz kiszolgáló szerkentyű része, ami kiváltható/helyettesíthető... az agy(lélek) nem, hiszen minden ami minket emberré tesz gondolkodó egyéniségként, az ott található. Nem a szívben, nem a lábfejben, hanem ott van MINDEN. Ez nem helyettesíthető egy dróttal, vagy egy chippel. Kiegészíthető implantátummal, de nem helyettesíthető. (Pl látó implantátum, akár egy teljesen új "hatodik érzék", stb... ezek már meglévő eszközök kísérletek, csak még gyerekcipőben járnak)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. ChoSimba Renho...
2016.10.04. 16:44
Ha egyszer elérjük azt, hogy elő tudjuk állítani mesterségesen az agy funkcionalitását, akkor az is "élőlény" lesz ?
Szerintem az agy is csak sejtek halmaza, csak éppen speciális sejtek és iszonyat bonyolult a halmaz.
A CPU-knál is már-már józan ésszel felfoghatatlan bonyolultságot/funkcionalitást vagyunk képesek elérni, de hol van az az agyhoz képest.
Egy CPU nem képes még átstrukturálni sem magát, szóval egyhamar nem is fogjuk elérni (ha egyáltalán).
De a lényeg, hogy ennyi agysejttel nem olyan elképzelhetetlen, hogy létrejön valami, ami azt hiszi, hogy létezik és tudata van
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Renhoek ChoSi...
2016.10.04. 17:17
Persze egyetértek veled...

...de most arra gondoltam, hogy egy ember határai hol vannak, mint öntudat. (Milyen részei cserélhetőek le, az agynak is vannak ilyen részei persze. Láttunk már példát, hogy még a kéreg egy nagy része is kivehető/kicserélhető, ép marad az egyén)

Az elmefeltöltés: 99.9%, hogy ez a "feltöljük az elmét" dolog sci-fi is marad, mert a struktúrában rejlik maga a "lélek", és a funkció. Ahhoz, hogy feltöltsük az öntudatot, valami elméletben sem létező technika kéne.(értsd: térhajlító hajtómű reálisabb létező dolog), mivel ilyen komplexitást csak a szerkezet tönkretételével lehet scannelni / lemásolni.. onnantól pedig tudományosan és filozófiailag is lehetetlen bizonyítani, hogy az az öntudat valójában az, vagy csak egy másolat.

Amiről írsz, az viszont nagyon is realitás lehet egyszer (a távoli jövőben) Már zajlik 30K agysejtes slice szimulációja szuperszámítógéppel. Ez valódi anatómia alapján épített szimuláció... (Pár éve még bevett szokás volt az életben tartott agyszelet in-vitro vizsgálata, ma már kiment a "divatból". Helyette az állat elpusztítása nélkül vizsgálódunk, a drasztikus agyszeletelés nélkül)

Szóval csak a komplexitást kell növelni, és szerintem ki fog jönni a mesterséges értelem. Legalább egér szinten... és itt az az érdekes, hogy nem feltétlen kell realtime lennie ha az ingereket is lassítva visszük be pl.... egyébként még rengeteg sok tényező van itt, ami szerintem az öntudatot adja.

Pl, hogy magán a dendriteken, a drótozáson, néha a kis bütykökön alakulnak ki nagyon érdekes folyamatok... mintha önálló életre kelne az a kis rész. Ez is egy külön része a "komputációnak". Plusz még a neurotranszmitterek kémiája... Szvsz, a fejátültetés 1000x valóságosabb, mint szimulálni egy emberi agyat ... de még a patkány agy is lehet működik egy jó modellel, de abban a modellben nagyon sokminden csak közelítés lesz... és még a kvantumbiológiát ide se vettük, ami jelenlegi állapotában ott tart, hogy kb atomokat/kisebb molekulákat tudunk csak szimulálni értelmesen. Még fehérjéket sem! Ehhez képest egyetlen neuron kb egy kvantumnagyváros.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2016.10.06. 19:27
Újabb köszönet a nép útjának világosításért, az ő nevükben, a saját nevemben pedig annak szakadatlan megmutatásáért, hogy léteznek még tudatos emberek!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!