iPon Cikkek

J&W Minix M1000: MSI Wind ÁFA nélkül

Dátum | 2009. 06. 02.
Szerző | Alvin_ti4200
Csoport | NOTEBOOK

Heves szemdörzsöléssel és arcmosással kezdődött az ismerkedésem a J&W Minix-szel, ami nem a másnaposságomnak volt köszönhető. Első ránézésre azt hittem, hogy főnök úr megtréfált és egy MSI Windet csomagolt a dobozba, de alaposabb szemrevételezés után kiderült a turpisság. Igaz, nem a paramétereknél, ugyanis azok szinte teljes egészében megegyeznek.


Processzor: Intel Atom N270 1,60 GHz 512 kB cache 533 MHz FSB
Memória: 2 GB Kingtiger DDR2-667 @ 533 MHz CL4-4-4-12
Chipset: Intel i945GSE
Videokártya: Intel GMA950
Hangkártya: Realtek ALC662 HD Audio
Kijelző: 10” (1024x576, Glare-Type)
Merevlemez: Seagate ST9160310AS (160 GB, 5400 RPM, SATA-II)
Optikai meghajtó: nincs
Hálózati kártya (LAN): Realtek RTL8102E PCI-E Fast Ethernet Controller
Hálózati kártya (WLAN): Atheros AR5007EG 802.11g Wireless Network Adapter
e-SATA: nincs
HDMI: nincs
Mobil internet: nincs
Modem: nincs
TV tuner: nincs
Távirányító: nincs
Webkamera: van
FireWire: nincs
Bluetooth: nincs
Infravörös port: nincs
Kártyaolvasó: van
Ujjlenyomat olvasó: nincs
Akkumulátor: 3 cellás 28Wh
Operációs rendszer: nincs (FreeDOS)
Tömeg: 1 kg
Ár (a cikk megjelenésekor): 81 ezer forint

Lássuk a különbségeket. Alacsonyabb felbontással rendelkező, de 16:9-es kijelző, Bluetooth nincs. Mindkettő fájó pont lehet, ha vezeték nélküli egeret szeretnénk használni plusz adó-vevő egység nélkül, illetve ha nem nézünk filmet, akkor az a 24 sor is hiányozni fog, hiszen a 600-zal se mentünk régebben messzire. Ezt leszámítva a paraméterek stimmelnek a Windével, mondhatni a szokásos Atomos platformot kapjuk.


A körítés példás, egy külön CD-n megkapjuk az összes szükséges drivert a géphez (és erre jól vigyázzunk, mert internetről esélytelen összeguberálni őket!), egy billentyűzetvédő műanyagot, egy mikroszálas törlőkendőt, egy rövid leírást és egy szövettáskát. Itt tehát nem találtunk kivetni valót.

Bekapcsolást követően első útunk a BIOS-ba vezetett, ahol nyugtáztuk, hogy semmit nem tudunk állítani a boot sorrenden kívül, így mentünk is tovább. Következhetett a rendszertelepítés, ami többszöri próbálkozás után végül mégsem pendrive-ról történt, ugyanis több fajta módszert végig próbálva sem sikerült bootolásra bírnunk a gépet, mindig elszállt lemezolvasási hibát jelezve (a hiba valószínűleg bennünk van). Előkaptuk tehát az USB-s LG DVD-írót, melynek segítségével már könnyedén feltelepítettük a Windows XP Professional SP3-mas változatát. A meghajtóprogramok installálása gond nélkül zajlott a mellékelt CD segítségével. Felfigyeltünk viszont arra, hogy alapjáraton valamivel hangosabb a Minix, mint a Wind és ez terhelés alatt duplán igaz. A hőmérsékletek a szokásos tartományban alakulnak (60-80 fok a CPU belsejében), viszont ha egyszer felmelegítettük a gépet, akkor nagyon lassan hűl le olyan szinten, hogy hajlandó legyen teljesen visszavenni magát a ventilátor.

Bár a platform a szokásos, mégis volt egy furcsaság, amire felfigyeltünk. Az Asus megoldásához hasonlóan (Super Hybrid Engine) itt is helyet kapott egy energiamenedzsment állítására szolgáló alkalmazás. Ennek ugyanúgy négy lépcsője van (Auto, Energy Saving, Normal és Performance), melyek közül az Auto a kakukktojás, ugyanis ilyenkor mindössze 1333 MHz-ig emeli csak meg a rendszer a processzor órajelét, hiába terheljük 100%-ra. Éppen ezért érdemes Normal vagy Performance módra kapcsolni, ha áramról használjuk a gépet, ellenkező esetben pedig az akkumulátor kímélú üzemmód a javasolt.


Ennyi pénzért SSD-t nem várhatunk (legalábbis emberi méretűt), úgyhogy maradt a jól bevált 160 GB-os merevlemez, amely a Seagate gyárából érkezett. Bár az elérési idő csapnivaló, ezt leszámítva a vinyó meglehetősen gyorsnak bizonyult, általában nem is fogta vissza a rendszert, azt megtette helyette a processzor. Hangja szintén minimális volt, a hűtőrendszer könnyedén elnyomta. A meleg időre való tekintettel (legalábbis a teszt napjaiban még meleg volt) a hőmérséklet sem nevezhető irreálisnak, a 42 fok átlagos eredménynek tekinthető.

Következzen a kínos minőségi összehasonlítás. Első ránézésre túl sok különbség nincs a Wind és a Minix között, ám az a kevés sajnos kulcs fontosságúnak bizonyult.


A fedlap esetünkben mintás, bár a fóliától kevésbé látszik. Nekünk tetszett, bár csak akkor fogjuk úgyis látni, amikor elővesszük a gépet. Ami az összeszerelés minőségét illeti, már nem voltunk ennyire elégedettek, ugyanis kinyitásnál mindenki a webkamera feletti részt fogja megmarkolni, ott pedig horpad, és ez által recseg a Minix keményen. Sajnos nem ez volt az utolsó kellemetlen meglepetésünk a géppel kapcsolatban. Megfordítás után derült ki ugyanis, hogy az egyik lábról hiányzik a gumitalp (és ezáltal billegett a gép), mégpedig azért, mert ott bizony csavar van. Nem akartuk leszedni a többi három lábat, de elképzelhető, hogy a mi gépünkről hiányzott a negyedik láb (reméljük így történt). Felbontani ezúttal sem lehet a masinát, hiszen az egyik csavar felett ragasztott matricát találunk, melynek sérülése esetén megszakad a garancia. Az MSI esetében ettől eltekintettek akkor, ha merevlemezt vagy memóriát cserélt az ember, a J&W esetében nem tudunk nyilatkozni ilyen engedékenységről.


A billentyűzetről kár sokat beszélni, gyakorlatilag egy az egyben ugyanaz piktogrammokra lebontva, mint az MSI Windé, talán az alátámasztás picit rosszabb minőségű, így egy minimális holtjáték képződik a klaviatúra és a tartólemez között.


A touchpad is nagyban hasonlít a már említett MSI gépnél látotthoz, talán az egybe gombok 1-2 mm-rel szélesebbek. A nem látható, de létező görgetősáv alapértelmezés szerint viszonylag kellemes érzékenységgel működött.


A csatlakozók elrendezése már eltér és színezett portokkal se találkozunk, így a vidámságról is le kell mondanunk ezesetben. Ettől függetlenül mindenből ugyanannyi van, mint szokott, semmi nem hiányzik, igaz pluszt sem kapunk.


A webkamera – bár 1.3 mpixeles – nem hozta a tőle elvárhatót, lassú mozgásával és zajos képalkotásával az U100-ban lévőre emlékeztetett. Ettől függetlenül a mindennapok során használható, a számunka fontosabb mikrofonos résszel nem volt gond. Külön alkalmazást nem kapunk, így a Sajátgépből elindítva tudunk a szokásos módon állóképeket rögzíteni, video felvételre ezáltal nem nyílik lehetőség.

A kijelzővel meg voltunk elégedve, minőségét illetően túlmutat az MSI Winden, habár felbontása alacsonyabb. Valószínűleg hasonló panel került bele, mint a Lenovo Ideapad S10e-be, a tükröződő felület mellé ugyanis kifejezetten jó színhőmérsékletet kaptunk a szokásos hideg-sárgás árnyalatok helyett. Akkumulátoros üzemeltetésnél a fényerő tartomány sokkal lejjebb csúszik, a minimális érték ilyenkor már súrolja a használhatóság határát.

A háromcellás akksitól pontosan ugyanazt vártunk, amit az MSI Windtől kaptunk és percre pontosan be is jött: két és fél óra 30%-os fényerőn. Maximális terhelés mellett a Minix is ugyanúgy megadja magát alig másfél óra alatt. Hatcellás akkumulátort egyelőre nem kapni a gép mellé (az MSI Windét pedig nem állt módunkban kipróbálni).


Összességében elmondható, hogy a J&W a Minix M1000-rel pontosan annyival nyújt kevesebbet, amennyivel olcsóbb ikertestvérénél. Az összeszerelés minősége és az operációs rendszer macerás telepítése miatt mi inkább a bő 15 ezer forinttal drágább MSI Windet vagy a már hat cellás akkumulátorral érkező Acer Aspire One D250-et ajánlanánk, de biztos vannak, akik a spórolás jegyében megpróbálkoznak az életük árán is pendrive-ról Windows XP-t telepíteni. Ebben az esetben a Minix-et nekik találták ki.

Pro:
+ kijelző színvilága jó
+ jó billentyűzet
+ használható kellékek
+ versenyképes ár

Kontra:
- az összeszerelés minősége néhol nem üti meg a mércét
- hiányzó gumitalp miatt billeg
- operációs rendszer hiánya és emiatt nehézkes rendszertelepítés
- szokásosnál is alacsonyabb felbontás
- Bluetooth hiánya

Vásárlás: iPon webáruház

A tesztterméket a Mercury Kft.-től kaptuk kölcsön, ezúton is köszönet érte!

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

10. Crater
2009.06.02. 11:53
VISSZA A CIKKHEZ

Most 11:50 és nem ez az ára
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. Alvin_ti42...
2009.06.02. 14:07
Kicsit vissza kéne fogni magad, először is a webshopban nem azért van 1 GB RAM írva a Minix mellé, mert kispóroljuk belőle, egész egyszerűen az egyetlen 2 GB-osat kaptuk meg tesztre, ami pár ezer forinttal drágább (81k). Bluetooth-t nagyszerű, hogy lehet venni, de ennyire erővel WLAN se kell bele, mert azt is lehet venni, remélem érted a problémát. Egyéb iránt a "hülye" alkalmazott meg csak nálunk kapja meg a legótvarabb gépeket, civilizáltabb népeknél a vállalat vezetők azt is szem előtt tartják, hogy az a cucc megbízható legyen és korrekt szervízháttérrel is rendelkezzen.

A garanciával kapcsolatban nem tudok nyilatkozni, de majd utána kérdezek, nyílván nem fogják visszavinni a távol-Keletre a gépet, hanem javítják/cserélik.

Az adatlapot nem tudom miért másoltad be, az utolsó szóig megegyezik azzal, amit én írtam az első oldalon specifikáció címszó alatt...

Az operációs rendszer és a szükséges pendrive árát kihagytad a nagy számításokból, hiszen ha vállalati licensszel is veszel meg mondjuk egy Win XP Profot, akkor is van költsége ha elosztod 5 felé az árát.

A legidegesítőbb egyébként a gép billegése volt, a többi felett még úgy-ahogy szemet lehetne hunyni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. simongl
2009.06.02. 15:40
"Az adatlapot nem tudom miért másoltad be, az utolsó szóig megegyezik azzal, amit én írtam az első oldalon specifikáció címszó alatt..."

Kevesebb infót tartalmaz, a felbontás téves.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. twollah
2009.06.02. 17:25
Kar, hogy ilyen kicsi a kijelzo felbontasa.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. rhrhm2
2009.06.11. 16:04
A kijelző felbontása teljesen elfogadható, +jó pont hogy a géphez adnak a billzetre rásimuló szilikon porvédőt, amivel még kényelmesebb vele a gépelés, na és ez az amiért írok, hát igen a gépelés: minden rendben is van, csak a hosszú i és a hoszzú ü nem müködik, ami lehet, hogy az én egyéni problémám, de ha valakinek van még ilyen gépe és tapasztalt már efféle problémát, az kérem írja meg mi lehet rá a megoldás.

Nekem win xp-vel adták, és nemtudom hogy lehet e az xp-miatt vagy esetleg valami más billzetszoftver kell e hozzá.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. rhrhm2
2009.06.23. 21:07
Már több ilyen gépet is megnéztünk, és egyiken sem müködik a hosszú i és ü, ezt majd biosfrissitéssel próbálják javitani, de arra még várni kell.
Csoda, hogy a nagy összehasonlitó teszten ez nem jött elő.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Sonaj1
2009.12.02. 22:05
Én egy (két) buta kérdést tennék fel?
"Egy külön CD-n megkapjuk az összes szükséges drivert a géphez"
- és hova dugjam, ha optikai meghajtó nincs benne?
Miért nem a merevlemezen van egy külön particoban?
Webkamera: van - remek de milyen?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Alvin_ti42... Sonaj...
2009.12.04. 16:29
sok gyártó csinálja ezt a notikkal, lásd Asus UL széria, ahol szintén rendszervisszaállító lemez van partíció helyett. Webkamera VGA felbontású (640x480) és emlékeim szerint elég silány volt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. yondaime
2010.07.06. 23:50
Jónapot. Jó estét.

nem tudom olvassa e még valaki ezt a forum szobát, de nekem van egy kérdésem.
2009 oktoberében vettem egy J&W minix m1000-st tökéletesen müködöt minden király ennél jobban nem is lehettem volna megelégedve vele...ám egyszer csak elkezdet szarakodni a töltő...rádugtam és nem tölött megkellet mozditanom picit akkor jó volt...aztán ez egyre rosszabb lett végül felmerült bennem egy kérdés KÁBELPROBLÉMA vajon szerviz vagy otthoni restaurálás...mivel suli idöszak volt (egyetem) és nekem naon kellet a gép és azt mondták minimum egy honap a kábel miatt...hát aztmondtam jo felnyitom a kábelt megforasztom és jol van. Igen ám de mikor felvágtam kiderült nem a kábel a ludas az tökélertes állapotú volt belöl...hanem a FOGLALAT...
azota eltelt félév küszködés a foglalat kis pöcke ott tart hogy ha megfúlyom himbálozik anyira ki van törve
kérdés ezt egyértelmü szervizbe kell beadni
valaki itt utána tudna nekem járni 3 dolognak? rendkivül hálás lennék...

1. a kábel megbontása miatt bukik e a garanci (mert akkor nem küldöm el mondván elfelejtettem beletenni)

2. ha mégis ráfognák hogy nem megfelelö használat (pedig aki ismer engem tudja hogy vigyázok a dolgaimra)... pénzért csinálják meg ...akkor ez a csatlakozo cseréje menyibe kerülhet

3. menyi ideig tarthat el mivel nem ismert cég...nem tudni hova küldik most júlliusvan nekem agusztus közepére kell a gép...MEGJÖN addig?

a válaszokat előre is közsönöm szépen további szép napot
(ha lehet erre az e-mail cimre küldjék: yondaime4@freemail.hu)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. yondaime
2010.07.09. 01:27
egyébként a cikk végét elolvasva a készítőhöz anyi hozzászolásom lenne...hogy a "hiányzó gumitalp miatt billeg"...amikor én megvettem ...nekem volt hozzá és évfolyamársamnak is...tehát valszinűleg nem odefigyelés nem vigyázás miatt elveszhettek...mert oda van ragasztva...igaz án is elhagytam már azóta 2db ját hát ez van
illetve itt fórumon irták a következőt: "ű és í nem müködik" nekem windows 7em van évfolyamtársamnak xp...mindekttönknek kiválóan működik az öszess billntyűzet...sőt az enyém még egy kis üdítőt is kapott

aki ezta forumot olvassa és nem tud dönteni megvegye e én azt javalom (már kijött az új verzio M1100) de akár az új akár ez mindenképpen JÓ döntés...
megvagyok elégedve a processzorral...nagyon jól pörög a gép...mindows7 kb 1,5perc alatt bekapcsolás után már használható az enyémben 2GB ram van ez is azt mondhatnám kevés az olyan netbook amihez 2gigát adnak és hazudik aki azt mondja minek 2 elég 1is...bizony nem egyszer jöljött a 2.giga ram is.
kijelző képe gyönyörű, sokan piszkálják a felbontás végett nem értek egyet velem miért nem fordult elő hogy nem fért ki valami ... minden kifér használj windows7et a videkártya kapott egy olyan drivert ami öszébb hozza az options ablakokat is...igy minden elfér..)
a bloothot hiányzik is meg nem is pl. mert adatkábel jobb...és egyszerübb...ugyhogy (távvezérlés meg netbookra minek?)
úgyhogy aki rajta van hogy vegyen az tegye meg...talán nem világ márka de nekem bevált
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!