iPon Cikkek

Kalózjelentés szoftverországból

Dátum | 2012. 05. 17.
Szerző | Jools
Csoport | IT VILÁG

Nyilvánosságra hozták a BSA globális szoftverkalózkodást vizsgáló felmérésének eredményeit a 2011-es évről. Ez alapján világszerte a számítógép felhasználók 57 százaléka bevallottan használ kalózszoftvereket: 31 százalékuk alkalomadtán vagy gyakrabban, 26 százalékuk pedig csak ritkán, de használ ilyen programokat. Mindössze a felhasználók 38 százaléka vallotta azt, hogy saját gépén sosem használ olyan szoftver, amely nem teljesen jogtiszta.

A kilencedik alkalommal elvégzett globális felmérést 15 000 felhasználó bevonásával végezték el, akik a világ számítógép felhasználóinak 82 százalékát kitevő 33 ország lakói.

A jelentés talán legdöbbenetesebb eredménye, hogy a világ számítógépein található szoftverek 42 százaléka nem jogtiszta. Ezek összesített kereskedelmi értéke a 2010-es 58,8 milliárd dollárról 2011-ben 63,4 milliárd dollárra emelkedett.


A kalózkodást illetően szintén meglepő lehet a felhasználók őszintesége: a saját bevallás szerinti illegális szoftverbeszerzések aránya nagy pontossággal összecseng a kalózkodás piaci adatokból kiszámított mértékével.

Ez az első alkalom, hogy ilyen nagy mintával operáló felmérésnél konkrétan rákérdeztek: a felhasználó rendelkezik-e kalózszoftverrel. Az önmagukat kalóznak vallók, vagyis akik bevallottan folyamatosan lincenc nélküli szoftvereket szereznek be, egyúttal a legtöbb programot is használják. Átlagosan 55 százalékkal több programot installálnak gépeikre, mint a kalózkodással nem élők. Még kiugróbb a különbség, ha a fejlődő és a fejlett országok kalózainak szoftverhasználatát vetjük össze: a fejlődő országok gyakran kalózkodó felhasználói csaknem négyszer annyi programot telepítenek, mint fejlett országokbeli társaik. A kalózkodók túlnyomó többsége fiatal férfi, és három kalózból kettő valamelyik fejlődő ország lakója.


A fejlődő országok esetében van még egy nagyon fontos hajtóereje a kalózkodásnak, amelyről nem szabad megfeledkeznünk. Ezen országokban mindössze a felhasználók kétharmada gondolja úgy, hogy a kiskereskedelemben kapható szoftverek jó eséllyel legálisak. Ez a fajta bizalmatlanság sajnos egyáltalán nem alaptalan, és részben megmagyarázza a mentalitást is: ha a bolti szoftver származása is bizonytalan, akkor miért költene rá pénzt bárki is?


Érdekes globális trendet mutat az üzleti felhasználók hozzáállása a szoftverkalózkodáshoz. Az üzleti döntéshozók saját bevallásuk szerint gyakrabban alkalmaznak kalózszoftvereket, mint a többi felhasználó. Különösen jellemző az üzleti szférára a licenccel való visszaélésnek azon formája, amikor az adott programot több gépre telepítik, mint ahányra az engedély szól. A licencszegés ezen formája teszi ki egyébként a globális szoftverkalózkodás javát, ami nem is csoda, hogyha belegondolunk, hogy egy-egy nagyobb vállalat akár százával vagy ezrével is készíthet illegális kópiákat alkalmazottai számára. Itt is a fejlődő országok viszik a prímet: a szoftvereken való spórolással jelentős forrásokat takaríthatnak meg, és üzleti előnyre tehetnek szert törvényesen eljáró versenytársaikkal szemben.

A fejlődő országok már eddig is a szoftverkalózkodás fellegvárainak számítottak, és ez a helyzet a következő években tovább fog fokozódni. 2011-ben ezekbe az országokba került az új PC-k 56 százaléka, és mára a világ számítógépeinek több mint fele ezen területeken található. A fejlődő országok kalózkodási rátája ezzel egy időben 68 százalékra nőtt, szemben a fejlett országok 24 százalékos rátájával. (A kalózkodási ráta kiszámításához a lincenccel nem rendelkező szoftverek számát osztják el az év folyamán összesen installált programok számával, majd az eredményt százzal megszorozzák, megkapva így a százalékos végeredményt.)


Az országonkénti bontásban két terület emelkedik ki jelentősen. Az Egyesült Államok 19 százalékos kalózkodási rátája a legalacsonyabb világszerte, de mivel hatalmas piacról van szó, a kalózszoftverek értéke majdnem eléri a 10 milliárd dollárt. A másik véglet Kína, ahol az illegális szoftverek piaca 9 milliárd dollárt ér szemben a legális piac 3 milliárdos forgalmával, 77 százalékos kalózkodási rátát eredményezve.

Hogy még kézzelfoghatóbb legyen a kép tekintsük át az egy számítógépre eső számokat. Kínában átlagosan 542 dollárt költenek egy új gépre (monitorral együtt), de mindössze 8,89 dollárt fizetnek ki az ezen futó legális szoftverekre. Ez negyedannyi, mint amennyit az orosz, indiai és brazil piacokon szoftverbe fektetnek, és mindössze 7 százaléka az Egyesült Államokban egy gép programjaira költött összegnek.

A globális szoftverkalózkodási ráta 42 százalékával 2010 óta nem változott, főként a piac csendessége miatt. Mindössze 2 százalékkal nőtt az eladások mértéke 2010-hez képest, szemben az előző évekre jellemző 10 százalékos vagy annál is nagyobb növekedéssel. A kalózkodás mértékét némileg szintén visszafogja az a tény, hogy a PC-k és laptopok egyre jelentősebb részét jogtiszta szoftverekkel együtt árusítják.


A tabletek és a felhő alapú számítástechnika robbanásszerű növekedésével a szoftverpiac is gyarapodó tendenciát mutatott 2011-ben, a számok azonban azt mutatják, hogy mindkét említett újdonság egyelőre fejlődésének kezdeti stádiumában van a „hagyományos” PC-k és laptopok piaca mellett. 2011 végére 80 millió táblagép került forgalomba világszerte, de ez még mindig eltörpül a PC-k másfél milliárdos darabszáma mellett. A PC-ken futó szoftverek összértéke 261 milliárd dollárt tesz ki, a tableteken futóké 7 milliárdot. A tavalyi év végére szoftverpiac 8 százalékát reprezentálták a felhő alapú szolgáltatások.

A 2010-es felmérés foglalkozott először a számítógép használók szellemi tulajdon védelmével kapcsolatos attitűdjeivel. Az akkori eredmények szerint a többség egyetért abban, hogy a fejlesztőknek ellenszolgáltatás jár munkájukért, és az idei évben is hasonló volt a vélemény. A megkérdezettek 71 százaléka szerint az innovációkkal előálló fejlesztőket meg kell fizetni, hogy további újdonságokkal álljanak elő, ami jót tesz a társadalomnak is, mivel elősegíti a technológia fejlődését és a gazdasági növekedést.

A kalózkodás szempontjából tekintve a kérdést, ahogy az várható is, a rendszeresen tilosban járók támogatják legkevésbé a szellemi tulajdon védelmét és kevésbé gondolják úgy, hogy ennek jogi kikényszerítése jót tenne a gazdaságnak. A kalózok hozzáállása a törvényekhez egyébként is sokkal kritikusabb, mint a nem kalózoké.

Általánosságban jellemző, hogy a saját bevallásuk szerinti kalózoknál semmi nem utal arra, hogy a közeljövőben változtatnának viselkedésükön. A fejlett országok kalózainak mindössze 20 százaléka gondolja úgy, hogy tevékenységük törvényellenes volta jó ok lenne felhagyni az illegális szoftverek beszerzésével. Ez a szám a fejlődő országokban még alacsonyabb, mindössze 15 százalék.


Ami hazánkat illeti a kalózkodási ráta 41 százalék, ami elmarad a közép- és kelet-európai 62 százalékától, de meghaladja az EU-ban mért 33 százalékot. A Magyarországon használatban lévő illegális szoftverek kereskedelmi értéke 143 millió dollár. 402 felhasználó adatai alapján a legalább az alkalmanként vagy gyakrabban kalózkodók aránya 27 százalék. A bevallottan kalózkodók kétharmada férfi, egyharmada nő. A koreloszlást a mellékelt ábra mutatja.

A magyar felhasználók 36 százaléka gondolja úgy, hogy az esetleges lebukás miatt ajánlatosabb legális szoftvereket használni, 30 százalékuk a kalózkodás törvénytelen volta miatt nem próbálkozik illegális programokkal.


A BSA tanulmányának végkövetkeztetése szerint konzekvensen kivitelezett kalózellenes tevékenységgel van remény az illegális szoftverhasználat visszaszorítására. Ilyen módszer lehet a közvélemény figyelmének felhívása a problémára, a szoftverek és egyéb védett anyagok védelmének modernizálása, a szellemi tulajdonjogok törvényileg erőteljesebben és leginkább világosabban kifejeződő védelme, valamint talán a legfontosabb momentum: példamutatás az állami vállalatok és az ezekhez kötődő nagyvállalatok részéről. Bár hogy mindennek a kalózszoftverek oroszlánrészét birtokló üzleti felhasználókra milyen hatása lesz, az erősen kérdéses. 

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

43. zuldker
2012.05.17. 08:43
Minek csinálnak felmérést? Kérdezzék meg az MS-ot az sztem a felhasználók adataival és címével együtt pontosan meg tudná mondani ki mit használ....
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
42. notebookin...
2012.05.17. 09:20
Roppant reprezentatív 7 milliárd emberből 15.000
15.000/33 = 454,5 ember
Na ebből lehet mélyen szántó következtetéseket levonni.
Ez is csak arra volt jó, hogy lenyúlják a pénzt mintha csináltak is volna valamit.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
41. lajthabala...
2012.05.17. 09:29
Kedvencem a szoftvertelepítéses ábra. "Nagy informatikus" felfedezi magának a torrentet, nagyobb internetelőfizetésre vált, és nekiugrik lehúzni minden szoftvert, aminek a nevét valaha hallotta, megvesz még 2-3 merevlemezt, hogy elférjen az installer minden program legfrisebb változatához, és dicsekedve meséli kevésbbé képzett ismerőseinek, hogy mennyire ügyes, ingyen megszerzett több millió forintnyi szoftvert, és "szívességből" megosztja az ámuló közönséggel, ingyen felteszi a környezetében fű-fa gépére, hogy majd jó lesz még valamire.

Akinek tényleg kellenek a szoftverek, azoknak nem drágák. 999USD egy Photoshop-ért, megtérül az első megbízásból (aki pedig nem akar grafikusként élni, annak ott a GIMP). Ráadásul a produktív szoftverek jó része - főleg azok, amikkel szoftvert lehet fejleszteni - ingyenes (Eclipse, NetBeans, Notepad++...), vagy vannak kedvező licenszei (pld. Visual Studio család).
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
40. zodiac83
2012.05.17. 09:32
Átlagosan kevesebb, mint 500 felhasználó országonként. Baromi reprezentatív piackutatás
Ráadásul a mintavételi módszerről se írnak semmit. Innentől kezdve az egészet lehet kukázni. Nulla a relevanciája.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
39. Zelbacsi
2012.05.17. 09:37
"konzekvensen kivitelezett kalózellenes tevékenységgel van remény az illegális szoftverhasználat visszaszorítására"

Már megin' a régi lemez. Mert eddig is úgy bevált ez a módszer.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
38. newclear zuldk...
2012.05.17. 09:49
És ha a MS ezt megtenné (feltételezve, hogy ejnye-bejnye megtudná), akkor biztos nem lenne belőle botrány, igaz? ...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
37. DogTheDog
2012.05.17. 10:31
Na megint itt az eves emlekezteto a kalozkodasrol.Remek.Este majd atolvasom a kommenteket.
Ez egy olyan tukor,amit minel tobben neznek,annal torzabb a kep.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
36. Trolltaxi
2012.05.17. 11:00
"A jelentés talán legdöbbenetesebb eredménye, hogy a világ számítógépein található szoftverek 42 százaléka nem jogtiszta."

"Mindössze a felhasználók 38 százaléka vallotta azt, hogy saját gépén sosem használ olyan szoftver, amely nem teljesen jogtiszta."

Szerintem meg ez a legdöbbenetesebb - 38%-nyi ilyen ember létezik??? Vagy a válaszadók 38%-a _ennyire_ hazudós?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
35. zuldker
2012.05.17. 11:07
Igen botrány lenne, de ezért nem is hozza nyilvánosságra. Viszont nehezen tudnám elhinni hogy ilyen átláthatatlan progiba ne lenne elrejtve 1-2 okos dolog ere vonatkozólag. Az biztos hogy ha hoznának egy törvényt sokkal szigorúbbat és lehetősége lenne rá az MS-nak, akkor 1 napon belül meglenne az összes interneten lévő gép adata, ami nem legális...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
34. Szerzetes
2012.05.17. 12:10
Trolltaxi, aki elviszi a gépét a szerelőhöz, hogy "csináld meg" az nem feltétlenül foglalkozik azzal, hogy jogtiszta a program v. sem. Lehet a fogalmát sem ismeri. "fizetett érte, akkor az övé" alapon.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
33. I.Jozsef83
2012.05.17. 12:23
Milyen gyakran használ kalóz ,vagy nem teljes körű licenccel rendelkező szoftvert ?
Hogy lehet így összemosni a kettőt ?
Aki ezt így feltette , alapból idiótának nevezem ... Aki nem teljesértékű liszenccel rendelkező programot használ - az náluk kalóz ? Ha egy adott szoftvercsomagból nekem csak egyikre van szükségem , akkor miért fizetném a teljeset ?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
32. Phantomstr...
2012.05.17. 12:40
Nem igazán voltak őszinték a megkérdezett felhasználók, legalábbis itthon biztosan nem. Nekem egyetlen ismerősöm sincs, aki eredeti Windowst használna (Linuxot meg senki) és ha beleszámítom, hogy esetleg valaki OEM kapta a gépéhez, az is összesen egy. Szóval az 5% mindig és a 7% többnyire, teljesen fals szám. Nem is sokan engedhetnék meg maguknak a 40-50 ezer forintos Windowst és 50-60 ezres Officet, Openoffice-ról meg még nem is hallottak.

A helyzet egyéb szoftvereknél is csak annyival jobb, hogy szívesebben használnak szabad szoftvereket, de játékok terén talán kettő van, akinek van eredeti, de ők sem rendszeres vevők. Profi programok (tervező/vágó) közül pedig senki.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
31. tikshow
2012.05.17. 13:21
Phantomstranger: csak mellékesen jegyzem meg, hogy németországba a szolgáltatók összhangban dolgoznak a rendőrökkel, amint leszedsz valamit torrentről jön az 500-1000 euros csekk
amúgy az árakkal kicsit el vagy tévedve egy windows 7 25.000, egy office amire semmi szüksége nincsen egy otthoni felhasználónak, mert minek az 23.000 vagy ha tanul akkor sulitól kér tanuló licenszet ingyen, és még millió más programra lehet kérni vagy kedvezményesen venni érvényes diákkal

a tervező/programozó ismerőseidnek meg csak addig van jó dolguk amíg nem kérnek tőlük számlát, utána jön a bünti keményen
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
30. dzjaulah
2012.05.17. 13:36
nem tudom... Én kalózkodok. Azért kezdtem el, mert nem volt elérhető a DArigins dlc-m ami járt az eredeti játékomhoz, mert nem usa-ban laktam (azóta már műkde ithonról is, de már nem kell, akkor kellett volna), utána jöttek a mass effectek. Megvannak eredetiben (1-2) de utáltam, hogy zörög dvd lejátszó (miért nem lehet full installt bele tenni?!) maradt a torrentes verzió. King Arthur stream-es eredetije úgy megutáltatta velem a stream-et, hogy abból is a kalóz verziót választottam. Szóval kalózkodok mert jobb mint az eredeti, egyszerűen nem versenyképes a kalózváltozatok minőségével a legtöbb szoftver. Persze lehetne mondani, hogy nem kell crack-kel stb-vel foglalkozni, és egyszerűbb instalálni. De már ez se igaz. Van még rakás más programom is, ami meg van eredetiben, de csak porosodik a doboz a polcon. Szóval ez az igazság számomra: A sok kalóz ellenes intézkedés, másolásvédelem és egyébb rekem "feature"-nek köszönhetően a kalózváltozat jobb.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
29. sniperjoce...
2012.05.17. 14:51
Amúgy hozzáállás kérdése. Az Win Ultimate 64 bit az én gépemen a mostani árán 50 ropi lenne, ellenben a laptopon van egy Home Premium 32 bit amit a számteküzletben tettek rá és eredeti. Tehát aki akarja megoldhatja olcsón is az eredeti license-et.
A másik dolog hogy a kalóz verziók tényleg jobbak én is tapasztaltam már!
De ha lehet akkor ingyenes programokat használok pl PDF-hez ott a Foxit Raider, Nero helyett a CDBurnerXP-t használom mindent tud amit kell. Filmekhez a BSplayer FREE-t konvertáli a Format Factory-t mindent tud. Mindent lehet ingyenes programokkal is csak körül kell nézni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
28. sniperjoce...
2012.05.17. 14:55
Ja lemaradt Hogy az üzletben az eredeti Home Premiumot 2000Ft-ért telepítették rá
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
27. Phantomstr... tiksh...
2012.05.17. 15:00
Na igen. 25 ezer OEM licensz esetén. Csakhogy egy operációs rendszer élettartama általában hosszabb, mint egy PC élettartama és a következőn is jó lenne használni. Ha meg egy háztartásban esetleg egynél több gép van, nem ritka az ilyen, az OEM kapásból ki van lőve. Vagy használsz ahhoz is törést, akkor meg már megint nem legális. Sok programból meg a tanulói licensz semmire nem jó, olyan korlátozások vannak benne.

Az pedig, hogy otthoni felhasználónak nem kell office, egyáltalán nem általános. Természetesen ott volna az Openoffice, amit ugye nem sokan ismernek. Miért? Mert tanulmányaik során nem is találkoznak vele. Alig pár helyen adnak kitekintést a Microsofton kívüli világra. Ugyanis szinte minden iskolában a kereskedelmi szoftvereket nyomják (vajh miért?), az freeware alternatívákról pedig sokszor említés sem kerül.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
26. Steadywarp
2012.05.17. 15:37
Majd akkor meg veszem a szoftvereket legál ha annyit fogok keresni mint a nyugati országokban. Itt nem ez van hogy meg veszed vagy nem veszed.
Hanem nem veszed meg mert 20.a után is akarsz enniadni a családodnak. 100 ropis fizuból pl egy 16ezres xbox játék azért mingyárt más mint 2000-3000€-ból. Meg mennyibe kerül már egy dobozos windows 7 ne vicceljünk már egymással.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
25. Humbuk
2012.05.17. 16:46
van igazság ebben a fizetés dologban.. Nem mind 1, hogy a fizetésed 1%ába vagy 10-20%ába kerül egy program!

Ahogy előttem szólók is írták, ez a felmérés még viccnek is utolsó. 2milliárd+ számítógép és akkor megkérdezünk 15000embert?? Nem beszélve, hogy konzolból is van pár, és még hozzá tehették volna már a mobilokat is... Azért látszik, hogy milyen ostoba emberek vannak. Szal ennek a felmérésnek kb annyi köze van a szoftverek használatához, mint hogy én vagyok superman.

Azért kiváncsi lennék mit szólnának a játék gyártók ahhoz, ha nem lenne kalóz windóz és mac,win után már külön linuxra is kéne játékokat írni... Valszeg kevesebb lenne ott is az eladott példány. Nem beszélve arról, hogy van aki leszedi a gamet játszik vele, megtetszik neki és megveszi eredetiben is az online funkciók miatt.

A másik az, hogy nem ártana szabványosítani a védelmet és struktúrálni, mert az, hogy 50 "védelmi" program fusson a gépen, az sem jó (steam, origin, stb stb)

A kalózkodás ellen a minőség a legjobb fegyver, mert ha tényleg minőségi szellemi termékeket állítanak elő, azt támogatni kell! De az ami most folyik világban, hogy harácsolunk szétb***unk egy játékot 20 felé és darabonként eladjuk, undorító! (Természetesen nem kötelező megvenni) és emiatt nem is fogják.
Érdekes azért az, hogy az igazi nagyágyú játékokat veszik, mint a cukrot.

Nem szép dolog a kalózkodás, elitélendő, de ha az embernek nincs más lehetősége mit tegyen?
(Pl nem rég fordult elő, hogy egy filmsorozat nem volt M.o.-n kereskedelmi forgalomban, az interneten online meg nem lehetett megvenni, mert a (közép-európai)régió nem volt támogatva)
Nah ilyenkor nem fordul meg az ember fejében az, hogy letölti máshonnan?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
24. Georg17
2012.05.17. 17:03
Otthoni felhasználásra általában nem kell az Office??? Hát.....

Emlékeztek még 25 évvel ezelőtt volt egy kisfilm? Aszfaltra kiszórt audiókazetták, s átment rajta egy úthenger. Már akkor téma volt a kalózkodás, azóta sem változott semmi. Csak az adathordozó más.

Steadywarp
Sose felejtem el, mikor én voltam tizenegy-két éves. Egy Pokolgép kazetta ~250Ft, az új Iron Maiden 550Ft-tal már drágának számított. De alig vártuk, hogy megjelenjen végre a Guns N Roses dupla kazettája. Hát kijött.... 1500Ft volt. Apám keresett vagy 10E-t egy hónapban. Ugyan nem sírtam, de egy világ dőlt össze bennem. Mert tudtam, hogy ilyet én nem kérhetek a szüleimtől. Aztán volt egy jó módú osztálytársunk, mellesleg GNR fanatikus. Na tőle szereztük be az anyagot.

Azóta egyébként megvettem az összes kedvenc együttesem eredeti CD-jét. Na nem azért, hogy nehogy éhen haljanak szegény szerző/előadó művészek. De ami érték, azért nyugodt szívvel ad érte pénzt az ember. Persze ha megteheti.

És akkor itt is a két lényeg:
1. A vásárló anyagi helyzete
2. Hagyjuk már mennyi szemét van a piacon. Ha tényleg csak minőségi termékeket árulnának, akkor nem sajnálná rá a pénzt az ember.
Nem egy eredeti játékom van a polcon, ami el sem indul. Miközben a kalóz verzió ja működik. Nem kell elméleteket szőni! Semmi köze Win-emhez. Meg máshoz se. Első telepítésnél még hibátlan volt. Aztán soha többet.
Bár lehet az volt a baj, hogy én a játékaimat akciósan szoktam venni, amikor már kifutóban vannak. 12-16E helyett 2-4E Ft-ért. Ezzel nem károsítom meg a szerzőket?
Lehetne ezt fűzni a végtelenségig. Ha annyira virágzana a kalózkodás, akkor Yngvie Malmsteen sem Ferrarival járkálna a koncertjei között.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
23. Georg17
2012.05.17. 17:15
Humbuk
Nagyon jó dolgokat írtál.

És ha már jómód. Nézzétek csak a kanadai meg a brit százalékokat! Na ezzel be is fejeztem.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
22. patrik2991
2012.05.17. 19:37
Nekem ha megtetszik valami, akkor se veszem meg, addig amíg nem megy 3.000Ft alá az ára, az már tűrhető az én pénztárcámnak is. De ha az utcán megállít egy ember, hogy hé ember, te kalózkodsz, egyértelmű, hogy azt mondom neki, hogy "naná a windózom se eredeti sőt itt a címem is légyszíves küldjétek el a mikrószaftnak"
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
21. piter
2012.05.17. 19:42
Humbuk egy reszben igazad van masikban nem!Pl vedd alapup new-york allamban mondjuk atlag kereset kb 3000 dollar!Es egy ket szobas lakas berlete 1000-1500 dollar korul mozog!vagyis meg ott sem tul konnyu az elet foleg ha szoftverekrol van szo!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
20. jozsefm Georg...
2012.05.17. 20:14
De még a német és a francia arányokon is, mondjuk engem leginkább günterék leptek meg, nem is gondoltam volna, hogy a kocka törvényimádatuk ilyen álca.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. dfsz34
2012.05.17. 20:26
Otthoni felhasználásra nem kell office. Felrakod a Lotus Symphony-t, ami ingyenes és eddig még nem volt olyan otthoni táblázat, szöveg vagy bármi, amit ne tudtam volna vele megcsinálni.

Persze, ha valaki ellopja az office-t, akkor az több funkciót kínál és ilyen módon nem kerül többe, de én például úgy voltam vele, hogy hacsak lehet, akkor megoldom ingyenes programokkal.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. Zabalint
2012.05.17. 22:01
@lajthabalazs:
"Akinek tényleg kellenek a szoftverek, azoknak nem drágák. 999USD egy Photoshop-ért, megtérül az első megbízásból (aki pedig nem akar grafikusként élni, annak ott a GIMP). Ráadásul a produktív szoftverek jó része - főleg azok, amikkel szoftvert lehet fejleszteni - ingyenes (Eclipse, NetBeans, Notepad++...), vagy vannak kedvező licenszei (pld. Visual Studio család)."

Amiket én 10 és 25 éves korom között tanulási célokra használtam, azok közül a fizetősek összegezve nem jönnének ki 3 millió alatt. Mégis miből kellett volna tudnom kifizetni? Mert amiből nem volt ingyenes változat (jó, MS egyetem alatt már kivétel volt, mert volt MSDNAA), annál csak kipróbálni is pénzbe kerülne, ha legális akartam volna lenni. Tanulásra egyébként magyar (vagy pl. kínai) pénztárcával az 1000 dollár is sok a Photoshopra. Ja és nem csak Visual Studio volt az elmúlt 1,5 évtizedben, hanem pl. Delphi is, hogy csak egy, mára már kihaló, de rivális fejlesztőeszközt említsek, amivel szerintem nem vagyok egyedül, hogy annak ellenére tanultam otthon, hogy nem volt ingyenes változat (jó, a Kylixnek volt anno).
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. Zabalint
2012.05.17. 22:09
Ja és hozzáteszem, én használtam és használok Eclipse-et, meg ingyenes keretrendszereket, alkalmazás szervereket, stb., de nem csak azt tanultam, és ha amúgy mindenki ilyen szigorúan venné magát, akkor nem lenne olyan pályakezdő, akinek fogalma lenne a nem open source világról is, tehát eszméletlen nagy szakember hiány lenne egyes területeken, vagy egyre több vállalat térne át open source megoldásokra. Ja, hogy akkor pont azok a nagy szoftverfejlesztő óriások szívnák meg, akik most arról papolnak mennyi kár éri őket?

Amúgy ami az Office-t illeti, én miután szívtam az MS Office 2007-el, végleg áttértem OpenOffice-ra, majd a LibreOffice vonallal folytattam, és amire nekem kell, arra bőven jó.

Ami pedig a zenét illeti, pont azért tudom annak a zenéjét megvenni, aki szerintem érdemes rá, mert rengeteget ingyen meg tudok hallgatni, szóval sokkal több közül választhatok, mint más 30 évvel ezelőtt. Nem kell a rádióból folyó szarral foglalkoznom.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. noPublicFG
2012.05.18. 01:13
Nekem a cikkből ez tetszik: "Fejlődő országok"
Ami annyit jelent: olyan országok amik le vannak maradva. Na de miről, mitől?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. Predash
2012.05.18. 18:25
noPublicFG:
azért nézz utána a "fejlődő ország" kifejezés jelentésének.
A cikk és a felmérés is egy vicc - szinte minden hozzászólónak igaza van.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. Humbuk
2012.05.18. 20:07
piter: Természetesen nem sokkal könnyebb az élet máshol sem. Ez voltaképpen annak a függvénye, hogy mely társadalmi réteghez tartozik az illető. Mert ha nincs, akkor még a kevés is túlsok.

Én arra gondoltam, hogy pl az élelmiszer árakban már majdnem utolértük a "fejlett" nyugati államokat, de a fizetések még sehol nincsenek. Ahogy írtad 3000ből 1000-1500 megy a lakásra, ez még mindíg csak 50% és nem 60-80% mint ma M.o.-n

De felesleges is hasonlítgatni, mert az embereken ez nem segít. Majd csak lesz valahogy, bár annak örülök, hogy az acta végül kicsit félresiklott. Biztos lesz ennek még folytatása, de az még odébb van.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. sniperjoce...
2012.05.18. 20:49
Ja és a Win -ben az a poén hogy megveszed x összegért feltelepíted a gépre, majd adódik a lehetőség vagy egyszerűen eljön az ideje a gép cserének és lehet hogy egy hónap után azt a Wint dobhatod a kukába és vehetsz egy újat.
Mert a Win nem hozzád kötődik mert megveted hanem az alaplaphoz amire elsőként telepítetted! Hát nem vicces?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. rviktor25
2012.05.18. 20:56
@sniperjocek:

Azért ez nem egészen így van
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. lestyanrob...
2012.05.18. 21:30
rviktor25: Miért, akkor hogy? Én is így tudom.

Egyébként egy ilyen felmérés soha nem lehet még csak közel sem pontos. Pl. nekem windows xp és 7 licenszem is van, de mindig kalózverziót töltök, hogy a frissítéseket ne kelljen letöltenie és telepítenie utólag. Telepítés után pedig egy ismert progival egy gombnyomással "eredeti" lesz. Hasonlóan pár játékot is szinte muszáj letöltenem, hiába van megvéve. Mert amikor mindig kéri a lemezt indításkor, az használódik, és amelyik játékot sokat nyüstöltem, a lemez már eléggé elfáradt(3-4 év után), ezért nehezen lehet beolvasni, vagy gyengébb olvasóban egyáltalán nem lehet, pedig mindig vagy olvasóban, vagy tokban vannak a lemezeim. Ezért vagy az eredeti másolat olvashatatlansága miatt, vagy amiatt, ha óvni akarom a lemezt, le "kell" töltenem. Ezért nem értem ezt az állandó lemezellenőrzést a játékok indításkor, mert úgyis hamar fel szokták törni, de ha valaki legálisan használni akarná, akkor tönkreteszi a lemezt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. rviktor25
2012.05.18. 23:25
@lestyanrobi:
100%, h nem kötik alaplaphoz a win7-et. Tapasztalatból mondom Kicseréltem a win7 alatt a core2 rendszeremet core i5-re és semmi problémája nem volt.
Elvileg a key az, amit aktivációnál MS-adatbázisban beállít használtra. De még akkor se "kell kidobni és újat venni"... legrosszabb esetben ha visszadobja aktivációnál, hogy használt, betelefonálsz MS Mo.-hoz és újra engedélyezik... (feltéve ha nem azt mondod nekik, h a szomszédnak is kell )

(Mielőtt valaki megszólna, NEM "HP/Dell/'és társaik' OEM" windows-ról beszélek, ott logikus, h alaplaphoz van kötve)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. chaos25
2012.05.19. 16:11
Persze magyarország egy kis csepp a tengerben, de csak itt élünk és innen nézve a dolgokat ami persze nem jó de valamilyen szinten érthető! Sokan úgy vannak pl a windows-al, hogy nehogy már fizessenek egy olyan cégnek akinek így is annyi pénze van amit még elképzelni sem tud, ő meg hétről-hétre él és egyetlen szórakozása az esti söre meg az internetezés! Szerintem már réges régen ki kellett volna dolgozniuk egy vállalati és közületi modellt a programok megvásárlására, akkor biztosan sokkal többen megvennék mint így! Bár mondom ismerek jópár arcot aki úgy van vele, hogy száradjon le a keze ha valamit is megvesz eredetibe! Az arra érdemes dolgokat meg szoktam venni van egy 15-20 játékom eredetibe, de bármi is legyen látatlanba nem veszek meg semmi elöbb lejön a warez és ha jó a termék megveszem, madárnak ne nézzenek, hogy minden szarét pénzt adok! Ruhát se veszek próba nélkül, progikat miért vennék??
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. dzjaulah
2012.05.19. 23:54
Alaplapot kellett cserélnem, mert az asus elázott, és meghalt. Win7 ultimate box (most 84e itt az ipon-on) közölte, hogy szoftver kalózkodás áldozata lettem. Mielőtt be kéne telefonálnom, hogy windozhoz, hogy ugyan még egyszer hadd működjön már a kódom 3 telepítési lehetőségem van: az első ugye az első, volt egy újratelepítés, és mivel csak egy program miatt kellett épp a dóz ezért úgy voltam vele, hogy ezért nincs szükségem arra, hogy aktiváljam. Legutóbb amikor fölraktam, akkor már driverekkel se foglalkoztam. Elég nekem a wine
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. gabesz7630
2012.05.21. 15:47
Helyes !!!
Lassuk csak megvesszel egy ultradraga szoftvert es hulyen muxik (mondjuk 3ds max).
Van benne bug dogivel amit evek ota basznak kijavitani.
Es megkeresed oket, akkor annyit mondnak, hogy minek vetted meg.
Meg, hogy ok nem talakoznak a problemaval.(Nem persze minden gepen fos.)
Hajra...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. gabesz7630
2012.05.21. 15:53
lajthabalazs:
"Akinek tényleg kellenek a szoftverek, azoknak nem drágák. 999USD egy Photoshop-ért, megtérül az első megbízásból (aki pedig nem akar grafikusként élni, annak ott a GIMP). Ráadásul a produktív szoftverek jó része - főleg azok, amikkel szoftvert lehet fejleszteni - ingyenes (Eclipse, NetBeans, Notepad++...), vagy vannak kedvező licenszei (pld. Visual Studio család)."
Teged melyik boylgorol tettek is le ide?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Krigg
2012.05.21. 18:41
Erre en annyit mondok: HARR HARR, mocskos szarazfoldi patkanyok!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. sjacint
2012.05.22. 00:55
1000 USD nem sok egy programért ha dolgozol vele
max 1 év és vissza kell jönnie az árának
Gondolkodom hogy megvegyem-e a 5000EUR-os programot
mert 2 év alatt megéri
amugy lehet számolni
ha normális mérnök vagy akkor óradíjad az min 5000
de inkább 8000 +áfa
havi 150-200 óra meló
a szorzást nem végzem el
lehet gondolkodni

arról meg hogy hol mennyit keresnek az nagyon változó
húgom 1500EUR-t keres nettó admin munka
haver fejlesztő angliában ő meg 3500fontot
kinek mi éri meg
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Pikador
2012.05.31. 11:13
A jelen gazdasági helyzetben nem szívesen dobál ki az ember 200ezer forintokat, ha nem muszáj. Ha úgy lenne, hogy megveszem és tudnák vele munkát vállalni, akkor igen, de mivel Magyarországon jelenleg sok minden van, de munka az speciál nem igazán. A törttel is meg lehet csinálni ugyanúgy a munkát, a szoftver árából, meg tudom is én veszek valami értelmesebbet, mondjuk kaját, vagy befizetem a csekkeket, vagy meglátogatom anyámat.

A másik, hogy a szervízben 2000 ért felrakott windows, biztos nem eredeti, max az eladók zsébébe tuszkoltál egy kis lóvét, hogy tegyék fel a kalóz változatot. MS ebből sokat biztos nem látott. Gondolom számla, certificate matrica nem járt hozzá, pedig az eredetiség igazolásához ezek elengedhetetlenek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Pikador
2012.05.31. 11:23
Én egyébként szoktam venni szoftvert, de az is igaz, hogy, ha egy nullát levennének a végéről, vagy a fizetésem végére írnának egyet, nem gondolkodnék rajta, sokkal több eredeti szoftvert vennék. Pl 80 dollárt nem sajnálnék a photoshopra, bár igazából sokat nem használom. 1-2000 Ftos játékokból sok eredetim van, azt újonnan nem vettem volna meg, de idővel lement az áruk, annyit már nem sajnáltam kiadni. Szóval, ha jobb lenne a fizetés/szoftverár arány jobb lenne a statisztika.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. fbi1984
2012.06.02. 21:11
Nagyon nem mindegy, hogy otthon mire használod a szoftvert.
Ha csak tanulásra, megismerésre, akkor miért kellene kifizetnem ugyanannyit érte,
mint az, aki az szoftver árának 5x-ösét keresi meg vele havonta?
Aki üzletszerűen használja, és pénzt keres vele az igenis vegye meg (az ÁFA-t eleve visszakapja). Aki meg csak azért, hogy a következő állásinterjún ne nézzék hülyének az megint más kategória.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!