iPon Cikkek

Kane & Lynch 2: Dog Days - A leszámolás

Dátum | 2010. 08. 22.
Szerző | Daks
Csoport | JÁTÉK

Kane. Profin kiképzett ex-katona, szabadúszó bűnöző. Lynch. Gyógyszerfüggő, pszichopata gyilkos. Ketten együtt tökéletes párost alkotnak, legutóbbi közös munkájuk azonban olyan mocskos vérfürdőbe torkollott, hogy a bűntudat, melyet ezelőtt sosem éreztek, most a nap minden percében mardossa őket. A páros karrierje véget ért, sorsuk szétszakadt, külön utakon indultak tovább. Kane az Egyesült Államokban maradt, és a lányával együtt ott kezdett új életet, Lynch pedig Sanghajba menekült, ahol felszedett valami helyi szakadt kis nőt, és még össze is költözött vele, azonban, hogy túlélje a mindennapokat, újabb, erősebb szerekhez volt kénytelen nyúlni. A sajnálatos események óta három év telt el, a szétválást követően egyáltalán nem beszéltek, jóformán már el is felejtették egymás ronda, sebhelyes pofáját, Kane most azonban a város felé tart. Lynch hívta meg. Egy kínai fickó könnyű munkát ajánlott nekik, a részletek nem is fontosak, de az akcióért akkora fejpénzt fizet, hogy jószerivel mindkettő rendbe tudja hozni belőle a vakvágányra futott, szánalmas kis életét.

Üdvözlünk Sanghajban
A megbízás átverés volt, csúnyán kihasználták őket, most pedig a rendőrség, és a triád is rájuk pályázik. Véres hajtóvadászat veszi kezdetét a Kane & Lynch 2: Dog Daysben, egy pillanatra sem szabad megállnunk, a kínaiak bosszúja ugyanis addig tart, míg tényleg ki nem csinálják hőseinket. A játék kőkemény akciódózisban részesít minket, százasával kell mészárolnunk az ellenséget, és amellett, hogy megismerjük, mennyire kegyetlen, beteg népekkel van dolgunk, még kapunk egy újabb leheletet hőseink romlott, erkölcstelen, semmirekellő személyiségéből is. Az elmúlt évek mindkettejüket megviselték, de Lynch az, aki a legmélyebbre csúszott. Egyre jobban kopaszodik, hatalmas hurkákat növesztett, ápolatlan és megkeseredett, a legjobban viszont azt gyűlöli, hogy megint sikerült magát bajba kevernie. Káromkodik és őrjöng az egész történet alatt, válogatás nélkül gyilkolja az embereket, sokszor nem riad vissza a legdurvább vallatásoktól és kivégzésektől sem, míg máskor eldobja a fegyvert, és feladja magát, hátha vége szakad ezzel az egész őrületnek. Kemény emberi érzelmek és még durvább gyarlóságok jellemzik tehát a sanghaji ámokfutásunkat!

Amerre járunk, ott kő kövön nem marad
Az egyjátékos mód a páros menekülésének történetét dolgozza, és segítségével Lynch felett vehetjük át az irányítást, de kétszereplős játék lévén lehetőségünk van helyi, illetve online co-op mókára is. A játékmenet nincsen túlbonyolítva, mint ahogyan azt a hasonló stílusú Army of Two esetében láttuk, itt egyszerűen csak menni kell előre, és lőni mindenre, ami mozog. A helyszínek változatosak, utunk során a szegénynegyedtől kezdve az üzleti városrészen át a vasútállomásig szinte mindenhol megfordulunk, de a helyi éttermekben, raktárakban és illegális varrodákban is csak a triád emberei várnak ránk, hogy a legizgalmasabb, tömbházas jeleneteket ne is említsem.

A játékmenet a Gears of War óta igencsak divatossá vált fedezékes rendszerre épül, és bár az akciójelenetek összességében nagyon izgalmasak, a mesterséges intelligenciának ezen a téren vannak hiányosságai. A gép által irányított ellenfelek nincsenek ugyanis felkészülve arra, hogy két oldalról, vagy esetleg megkerülve támadjuk őket, és ha nem az általuk kigondolt szemtől-szembeni forgatókönyv kerül terítékre, akkor össze-vissza forgolódnak, kereszttűzbe keverik a saját társaikat, vagy a fedezék rossz oldalára bújnak el. Ez persze nekünk kedvez, de az élvezeti szintből levon egy keveset, mint ahogyan azt társunk, Kane is teszi. Profi katonai múltja ellenére hihetetlenül béna, mindig mellélő, alig pár tucat embert öl meg az egész játék során, és egyáltalán nem vigyáz ránk, bár az tény, hogy nekünk se kell őt féltenünk. Apró kihagyott ziccer, hogy Lynch gyógyszerfüggősége ellenére semmilyen drog nincsen a játékban, nem lehet stimulánsokat és fájdalomcsillapítókat szedni, még karaktereinknek élete is visszatöltődik minden tűzharc után. Jópofa dolog viszont, hogy ha sok sebzést szerzünk, akkor a karakterünk elterül a padlón, és úgy folytatja a lövöldözést, fél kézzel vonszolva testét, míg meg nem nyomjuk az A gombot, hogy szedje össze magát, és tápászkodjon fel. Ez egy kicsit életszerűbbé teszi a játékot, bármilyen keménynek is tűnnek hőseink, ilyenkor látjuk, hogy még ők sem golyóállóak.

Micsoda páros!
A rendezés szuper lett. A kép folyamatosan dobálja magát, olyan az egész, mintha egy harmadik szereplő venné az eseményeket, egy hagyományos, olcsó handycamet használva. A kamera az akciók során nem egyszer elveszíti a fókuszát, mákos lesz, vagy megtörik a képe, a fények gyors fordulásnál elfolynak, mindenféle lila és kék foltokat hagyva maguk után, a fejlövéseket, meztelenséget, és egyéb, durva dolgokat pedig kikockázták belőle, ahogyan az egy igazi dokumentumfilmhez illik. Rendkívül hangulatos prezentációban van tehát részünk, mely tökéletesen illik a Kane & Lynch 2 sötét és depressziós világához.

Túszejtés, az egyik legjobb módszer a zsaruk lelassítására
Nagy kár, hogy maga a történet rendkívül rövid idő alatt, mindössze 5-6 óra ráfordítással teljesen kipörgethető. Az élvezeti faktor így nem valami tartós, ezt pedig tovább rontja, hogy mindig csak egyfelé lehet menni, és ha sikerül egy termet megtisztítani az életünkre törő kínaiaktól, akkor már nyílik is az ajtó, és ugyanez vár ránk, csak más körítésben. Van persze néhány fordulat a történet során, és nagyon jó például az is, amikor a páros egy vallatás után szétszabdalt testtel, teljesen meztelenül egy bevásárlóközpontban keres menedéket, de ha nem lenne a játékban ennyi perverzió és vér, akkor ki se tűnhetne az olcsó, tucatszámra készülő, akciójátékok közül. Ez pedig nagyon rányomja majd a bélyegét az értékelésre, a Dog Days brutális, beteges hangulatvilága hiába teremt egy fantasztikus, utánozhatatlan atmoszférát, ha a monoton, ötlettelen, klisés játékmenet teljesen lerombolja minden lelkesedésünket.

A látvány nem kifejezetten szép. Legtöbbször valamilyen sötét, elhagyatott helyre terel minket a történet, nem érezzük azt, hogy a készítők sokat törődtek volna a részletekkel, ez pedig a közeli képeken mindennél jobban látszik. Éles vágások és homályos textúrák jellemzik a játékot, még a főszereplők kidolgozása sem tökéletes, mondjuk az azért kétségtelen, hogy az olcsó kézikamera hangulatát utánzó speciális effektek hatalmasat dobnak az egészen. A hangok ennél egy fokkal jobbak lettek, nagyon kemény, ahogyan a szereplők egyfolytában káromkodnak és üvöltöznek, de a menüben hallható lágy kis zene is annyira dallamos, hogy a teszt során többször is végighallgattuk, csak az zavart, hogy maguk a párbeszédek nagyon tartalmatlanok. A két fickó csak felszínes társalgást folytat, amikor pedig valami komolyabbról lenne szó, Kane akkor is csak egy B-kategóriás filmbe illő, gyenge lelki fröccsel tud előállni, hogy ne adják még fel a harcot, hamarosan túl lesznek rajta, és akkor minden jobbra fordul. Hát nem volt az Eidosnál senki, aki megmondta volna, hogy ennek nincsen helye a játékban?

Még egy golyó, és végünk
Az irányítás teljesen rendben van, a mozgás jó, és a célzással sincsenek gondok. A kontrollerkiosztás a szokásos, a bal kar irányítja a karakterünket, a jobb kezeli a kamerát, a bal ravasszal tudjuk kitartani a fegyvert, míg a másik a lövés. Ezen kívül csak néhány gombot kell használnunk, az Y megnyomásával tudunk például választani az éppen rendelkezésre álló két fegyverünk közül egyet, a dömper az újratöltés, az X pedig a cselekvés. Ezzel tudunk ajtókat kinyitni, stukkert felszedni, töltényt elrakni, illetve ha meglátunk a földön egy porral oltót, vagy egy benzineskannát, akkor ezzel tudjuk bedobni az ellenség közé, hogy aztán utána lőve egyet, felrobbantsunk mindenkit a környéken. Ezen a ponton nem nagyon tudunk belekötni a játékba, ha nagyon keresnénk negatívumot, akkor talán a lövéspontosságot emelhetnénk ki, egy harminc-negyven méterre álló embert már képtelenség gépfegyverrel eltalálni, de Lynch nem is az a típus, aki csipázna, ő inkább a közvetlen, véres harcokat szereti.

Tipikus bűnöző multiplayer arcok
Noha a történet rövid, a többi játékmód azért javít valamennyit a szavatosságon, az arcade például messze a legötletesebb multiplayer mód, amit az utóbbi időkben láttunk. Egy fél tucat emberből álló bűnbanda tagját alakítjuk benne, mindenféle balhékban kell részt vennünk, pénzt rabolni, majd elmenekülni onnan, és nem elég, hogy folyamatosan nehezednek a szintek, még egymást is lelőhetjük, így növelve részünket a szajréból. A játékmód gépi bűntársakkal is játszható, a másik két többjátékos lehetőséget viszont kizárólag az online összecsapásokra hegyezték ki. Az undercover copban szintén pénzt kell rabolni, itt azonban a rabló csapaton belül minden körben van egy beépített rendőr is, aki sorsolással kerül kiválasztásra. A rendőr ugyanolyan ruhában van, mint mindenki más, az akciónál el kell játszania, hogy segít a rablóknak, amikor azonban senki nem figyel, sorra ki kell nyírnia őket, és megakadályozni, hogy akár egy bűnöző is megszökjön. A cops & robbers is hasonló, ez a mód viszont inkább a klasszikus team deathmatchre hasonlítható, a játékosok ugyanis két csoportot alkotnak, egy rablóbandát, és egy rendőri osztagot, a cél pedig mi más is lehetne, mint a pénz megszerzése, illetve a másik fél részéről annak megtartása.

A játék vegyes fogadtatásban részesült, a világsajtóban egy ponttól százig mindenféle értékelést kapott. Folytatásra viszont ettől függetlenül számítani lehet, nem árulok el ugyanis nagy titkot azzal, hogy a történet végén hőseink megmenekülnek, ám az események szerencsétlen láncolatának köszönhetően nem tudják az Egyesült Államok felé venni az irányt. Több részletet akkor sem húztok ki belőlünk, ha borotvapengével hasogatjátok a mellkasunkat, ahogyan Lynchéket is vallatták Kínában, legyen elég annyi, hogy a következő helyszín is igen érdekes, mondhatni vérlázító lesz, ebben pedig ti is megbizonyosodhattok, ha végigjátsszátok a kampányt.

Ez aztán a leszámolás!
A Kane & Lynch 2: Dog Days egy rendkívül hangulatosan összerakott, sötét és beteg akciójáték lett, azonban gyenge kivitelezésének, monoton játékmenetének, és rövid, semmitmondó történetének köszönhetően nem tudunk rá úgy tekinteni, mint életünk egyik nagy játékélményére. Nyári időtöltésnek viszont tökéletes, míg Karácsony előtt dúskálni fogunk a jobbnál-jobb címekben, addig most ennek a kicsit közepes játéknak is nagyon örülünk, megéri megvenni, főleg akkor, ha szeretjük a vért, és van gusztusunk egy kis ízléstelen ámokfutáshoz is, mert ebben a játékban lesz benne részünk bőven, arra mérget vehettek!


Platformok: PC, Playstation 3, Xbox 360
Tesztelt platform: Xbox 360

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

19. iceblade
2010.08.22. 12:43
sztem is gyengén sikerült, már a demó sem nyűgözött le annyira. nekem kb 4-5 óra volt a játékidő, a vége felé már csak mentem előre és lőttem hogy mielőbb vége legyen a játéknak. a cenzúrát sem értem igazán (most itt nem kane és lynch nemi szervére gondolok ) ha meglőttem valakinek a fejét egyből ki volt cenzúrázva. a grafikát tekintve egy dolog ami kicsit fura volt , mégpedig amikor kane és lynch meztelenül futkosott akkor a bőrük olyan volt mint valami gumi lett volna rájuk öntve az annyira nem volt szép megoldás sztem. nálam kap 6/10-et , egyszer végig lehet vinni de többször biztos nem veszem elő
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. Blade0012
2010.08.22. 13:00
Ebből is látszik milyen különbségek vannak cikkíró és cikkíró között és, hogy mennyivel elnézőbb az ember egy agyonhájpolt játékkal szemben. Az Alan Wake itt hét pontos szavatosságot kapott a tíz órás kampányára, aminél az újrajátszási faktor kb nulla és nélkülöz bármiféle multiplayer tartalmat - ez pedig négyest kap rá, holott már csak a demós multimódban több kreativitás volt, mint az utóbbi évek bármelyik más többszemélyes mókájában ráadásul azokra is gondoltak, akiknek nincs net-hozzáférés. A hat órás kampány meg szvsz már eléggé általánossá vált. Csak a demo alapján tudok szólni, de elolvasva néhány értékelést (nem, nem a Destructoid-os szánalomhegyet) sokkal többet ér a játék szvsz (de ugye ez is egy vélemény)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. exec79
2010.08.22. 13:16
még hogy nem golyóállóak... csak az első pályán legalább 300 golyót kaptam be és még élek...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. tibszi
2010.08.22. 14:46
az első résszel kb a 2. pálya feléig jutottam el, aztán uninstall, a második résszel, a teszt és kommentek elolvasása után, még ennyire se fogok jutni
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. ViTaZi
2010.08.22. 16:10
Haveromnál néztem h játszik vele. Valami borzalmas a játék. Semmi késztetést nem éreztem rá hogy nekem ezt ki kéne próbálnám. Szvsz a játék még ennyit sem ér.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. thspo
2010.08.22. 16:23
nem tudom, lehet én vagyok elcseszett alak de ez nekem tetszett. Rövid, morbid darálós agykikapcs. Pénzt viszont tuti én sem adnék érte
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. LavX
2010.08.22. 16:43
Most vittem végig. Az első részt úgy játszottam végig, hogy előtte egy kritikát nem olvastam róla és tetszett, de ez nekem kicsit gyors volt, pedig most se olvastam előre kritikát. Megérkezik a haver(Kane) és pár perc múlva már hentelünk?!? A szöveget meg sokszor nincs időm elolvasni, mert folyamatosan jönnek az emberek. Az amúgy tök poén volt, hogy amikor szétkaszaboltak(tényleg elég gagyin lett megoldva), akkor a rendőrök ahogy megláttak, egyből lőttek és nem az, hogy odajönne és hívnak mentőt stb...
Az is elég kiábrándító, hogy szinte csak Lynchel megyünk és csak az utolsó repteres pályán irányíthatom Kane-t. A vége meg elég érdekes. Szóval fegyverrel felrohanunk egy utasszállítóra, majd elrepülünk... ok, de ahova érkezünk, akkor ugyanúgy fegyveresek várnak, mert terrorizmus. Mivel a lépcsők még ott voltak elég lett volna csak simán felrohanni fegyverek nélkül azt kész. A cenzúrázást se értem nagyon. 18-as a játék nem? Nem fogunk rosszakat álmodni egy szétloccsant fejtől vagy egy csupaszt kínai nőtől. A grafikai motor eléggé elavúlt már és ezen a sok kamera effekt sem segített... sőt túlzásba lett véve és eléggé idegesítő tudott lenni, amikor távolabbi ellenfél lőtt engem, de én nem bírom követni, mert a hülye autofocus folyamatosan homályosította. Az volt még a vicces, hogy az állomáson egy hangár szarásig volt kocsival, de mindegyik ugyan olyan volt, de még színre is! 3000 forint lenne a max ár, amit talán kiadnék érte, de többet kérni érte már rablás. C+ vagy max esetleg B kategóriás játék.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. -Melkor-
2010.08.22. 16:46
Pozitívum:
Beteg, perverz, sötét hangulatvilág

Szép napokat élünk, ha ez már pozitívum
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. exec79
2010.08.22. 19:25
a játék röviden. Ajtó kinyit, nagy terem, "shit", lelőssz 20 embert, ajtó kinyit, nagy folyosó, "fuck" lelőssz 20 embert, repeat.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. lackoo1111
2010.08.22. 19:56
És ez kerül 13927 forintba a Steam-en ?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. Caine
2010.08.22. 20:32
elég gyatra game, trailer stb alapján bejött, de amikor kipróbáltam...
desert eagle a legjobb fegyver?? vicc (a többivel 5-10méternél távolabbra lehetetlen lőni)
meg mit rángatózik a kamera, mintha folyamatosan részeg lennék gta4be...
a grafika hát egynek elmenne, hogyha be lehetne állítani a felbontást rendesen, és nem itt-ott fekete csíkokkal a szélén/tetején jelenne meg a kép
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. tszaboo
2010.08.22. 21:07
LavX: SPOIEL ALERT VAGY VALAMI????

kössz szépen.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. LavX
2010.08.22. 21:14
tszaboo: nem értem mit háborogsz, mikor ez egy játék tesztes cikk és a kommentekben 100, hogy van spoiler vagy ez neked teljesen új?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. doptee22
2010.08.23. 00:04
Caine: egyedi dokumentarista stílust kapott a játék ezért rángatózik a kamera mert úgy csinálták meg mintha kézi kamerával vennének(ez le van írva a tesztbe is),de ezt am ki lehet kapcsolni ha idegesít valakit
A játék meg szerintem lehetett volna sokkal jobb is,minta ami végül lett, egy 70%-ot ér nálam, jobbra számítottam én is.Nem ez lesz az év játéka az tuti
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. nedcoleman
2010.08.24. 12:27
"Az egyjátékos mód a páros menekülésének történetét dolgozza, és segítségével Lynch felett vehetjük át az irányítást" ... Kane-nel kell végig vinnünk az utolsó pályát...

"A látvány nem kifejezetten szép" Ez komoly? Szerintem maga a látványvilág - maga a pályák igen-igen részletesek és fantasztikus ötlet a fények, tükröződések megoldása. Hihetetlen atmoszférát kölcsönöz. Az egyjátékos rész történetének kidolgozottsága példaértékű.

A látványt nem kissé értékeltétek alul
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Daks
2010.08.24. 13:34
nedcoleman:
1. igen, de spoiler
2. a látvány hangulatát én is dicsértem, viszont technikailag, ami a handycam effekt mögött van, az a csúnya.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. nedcoleman
2010.08.24. 14:27
értem, köszi a kiigazítást

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Floki
2010.08.24. 15:08
Pörgős adrenalinbomba, a doku-stílus szerintem nagyon jó lett, aki szereti az ilyet, az élvezni fogja, aki meg nem annak ott a steadycam, ami stabil képet ad
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Login
2010.08.27. 10:48
A rángatozó kamera, a dokumentarista stílus nagyon jól áll neki. Csak sajnos a történethez nem sok köze van

Várjuk már a Mafia 2 tesztet
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!