iPon Cikkek

Karácsonyi notebook ajánló

Dátum | 2014. 12. 02.
Szerző | Alvin_ti4200
Csoport | NOTEBOOK

Sok víz lefolyt már a Dunán, mióta utoljára átfogó ajánlót készítettünk Nektek, olvasóknak arra vonatkozóan, hogy egyes kategóriákban mely típusokat érdemes számításba vennünk, ha vásárlás előtt állunk. Tekintettel arra, hogy a piac nem csak azóta, hanem folyamatosan változik, most jött el az idő arra, hogy megpróbáljunk tiszta vizet önteni a pohárba és átlátva a káoszon kiragadni jó pár terméket, amelyek az elmúlt szűk egy év során kivívták ajánlásunkat, esetleg valamiért kivételes vételnek tekinthetők ebben a pillanatban. Utazásunkat a legnépszerűbb kategóriában, az ún. konzumer szériákban kezdjük. Ez az a piaci szegmens, amely a gyártóknak az egyik legfontosabb, hiszen bár termékenként nem az itt tanyázó készülékeken keresik a legtöbb pénzt, viszont innen kerül ki az eladott noteszgépek döntő többsége - főleg azokban a régióban (így Magyarországon is), amik eléggé árérzékenyek. 11,6-12,5 colos konzumer gépek Pár évvel ezelőtt szó szerint térdig lehetett gázolni a 10-12”-os olcsó noteszgépekben, viszont a táblagépek térnyerésével ez a szegmens gyakorlatilag folyamatosan szorul vissza, hiszen árban nehezen tud versenyezni a táblákkal, amelyek jellemzően fényévekkel jobb kijelzőkkel, hosszabb üzemidővel és nem ritkán jobb anyagminőséggel is rendelkeznek. Éppen ezért a vállalatok többsége beszüntette a korábban népszerű 10”-os netbookok gyártását és ma már a 11,6”-osokra koncentrálnak. Az itt helyet foglaló gépek döntő többsége az Intel Bay Trail-M architektúrára épül, amely ultra alacsony fogyasztású Celeron, illetve Pentium processzorokat (a valóságban APU-kat) jelent. A Celeron családban ugyan vannak négymagos példányok is (míg a Pentiumoknál nincs is másmilyen), a piacon lévő gépek ugyanakkor legtöbbször a kétmagos verziókat használják.
Acer Aspire ES1 - 68 ezer forintért Windows 8.1-et is kapunk mellé
Amennyiben Windowszal ellátott gépet keresünk, több, mint érdekes lehet az Acer 68 ezer forintba kerülő Aspire ES1 névre hallgató masinája. A Bay Trailes masina 2 GB memóriát, Celeron N2830-as processzort és egy 32 GB-os flash alapú háttértárat kapott. A Windows 8.1-gyel kapható gép elsősorban azok számára lehet érdekes, akik hajlandók a sebesség és főleg a tárhely szempontjából kompromisszumokat kötni, ugyanis jelen esetben nem egy teljes értékű SSD-ről beszélünk, hanem egy szintén flash memória alapokra épülő eMMC kártyáról, ami írási sebességét nézve még egy átlagos merevlemez sebességét sem éri el, és még a Windows is elviszi a kapacitásának nagy részét. Éppen ezért ha mégse lenne szükségünk operációs rendszerre, érdemes lehet pár ezer forinttal megemelni a keretet, mert akkor az E1 szériában megkaphatjuk kb. ugyanezt a gépet akár 4GB memóriával és 500GB-os háttértárral. Ha jobban körülnézünk ebben a kategóriában, akkor láthatjuk, hogy gyakorlatilag két gyártó képviselteti magát a régióban, az Acer és az Asus. Míg az előbbi négy családdal (Aspire ES1/E3/V3, illetve TravelMate B115-M) is jelen van a 100 ezer forint alatti régióban, addig utóbbi mindössze az X200MA-t küldte harcba. Tekintettel arra, hogy üzemidőben fej-fej mellett teljesítenek ezek a termékek, így vásárlásnál ettől eltérő szempontok fognak szerepet játszani abban, melyik notebook mellett tesszük le a voksunkat. Kivéve akkor, ha számunkra az üzemidő a legfontosabb, ebben az esetben ugyanis van egy titkos favorit a sok gép között, ami nem más, mint az Acer Aspire V3-112P. Az érintés-érzékeny kijelzővel rendelkező masina négymagos Intel Celeron processzort, 4 GB memóriát és 500 GB-os merevlemezt kapott, de nem ezek az érdekességek, hanem a 49 Wh-s akkumulátor, amely nagyjából 7 órás üzemidőt biztosít a kisméretű noteszgépnek. A zajra érzékenyekre is gondolt az Acer, ugyanis információink alapján ez a készülék passzív hűtést kapott, azaz egyetlen ventilátor sem található benne. Sajnos a V3 a drágább családtagok közé tartozik, így 98 ezer forintért elsősorban tényleg az üzemidő fanatikusoknak ajánljuk.
Az Asus X200MA az egyik legnépszerűbb készülék az olcsó masinák között
Amennyiben sűrűn vagyunk konnektor közelben, úgy a maradék négy modell közül elsősorban az Asus X200MA-t ajánlanánk, ugyanis 83 ezer forintért már a legerősebb négymagos Pentium processzorral is elvihető és a beviteli eszközei is egyértelműen az Acer megoldásai felett állnak. Amennyiben allergiások vagyunk a zajra, akkor sem kell aggódnunk, mert bár egy apró ventilátor “biztos, ami biztos alapon” került a gépbe, fordulatszáma még maximális terhelés mellett is nagyon visszafogott. A 11,6”-os kijelző sajnos fényes bevonatot kapott, viszont képminősége a tapasztalatok alapján a jobbak közé emeli. Mindenképpen érdemes megemlíteni és ez nem csak az Asus masinájára igaz, hogy a legtöbb ilyen készülékben az alaplapra nem csak a processzort, de a memóriát is ráforrasztják, így elesünk a vásárlás utáni bővítéstől - erre mindenképpen figyeljünk oda! A merevlemez minden esetben cserélhető, viszont a burkolatot nem jellemző, hogy könnyen meg lehetne bontani, így ha nem vagyunk vállalkozó szelleműek, akkor érdemes a cserét egy hivatalos szervizben elvégeztetni. Egy kategóriával feljebb lépve és elhagyva a bűvös 100 ezer forintos árcédulát elsősorban ugyanezekkel a készülékkel találjuk szembe magunkat, viszont erősebb hardvert nagyon kevesen kapnak közülük. Itt is az Asus viszi a prímet, az X200LA alig 105 ezer forintért vihető haza Core i3-as CPU-val. Érdemes tudnunk azonban, hogy hiába remek a Haswell architektúra fogyasztása, üzemidőben egy kisebb visszalépésre kell számítani a Bay-Trailes Celeronos/Pentiumos verziókhoz képest.
IPS kijelzővel, jó minőségű anyagokkal és hosszú üzemidővel kecsegtet a Dell Inspiron 11
Egy hatalmas szakadékot követően a következő valamire való termék a Dell Inspiron 11, amely 150 ezer forint körüli ára ellenére a Bay Trail-M platformra épül, így teljesítményben nem veheti fel a versenyt a hasonló áron kapható Core i3/i5-ös modellekkel. Amiben viszont kiemelkedik az a 360 fokban átforgatható érintés-érzékeny IPS kijelző, bár kétségtelen, hogy 50-60 ezer forintos felárat ez a plusz önmagában nem ér meg, így érdemes tudni, hogy egy teljes értékű Windows 8.1-es operációs rendszer is a csomag részét képezi, valamint az akkumulátor is meglepően acélos (43 Wh), az anyaghasználat pedig egyértelműen jobb a korábban tárgyalt megoldásoknál. Akiknek az IPS panel mellett a nagy felbontás is a mindenük, azok már fél lábbal benne is vannak a 200 ezer forintos régióban, ahol az Acer Aspire Switch 11, illetve a Lenovo Yoga 2 11” az úr. Ezek a szintén átforgatható (Lenovo Yoga 2), illetve le is vehető (Acer Switch 11) kijelzővel rendelkező modellek Full HD (1920x1080 pixeles) LCD panelt, flash alapú háttértárat (Acer: 60 GB-tól, Lenovo: 128 GB-tól), előtelepített Windows 8.1-et és 3 éves jótállást kaptak. Mindkét modell extra alacsony fogyasztású Haswell processzorokat kapott, amelyek a szokásosnál alacsonyabb órajelet (jellemzően 1.4-1.5 GHz) és ez által hosszabb üzemidőt jelentenek. Sajnos ezzel párhuzamosan az akkumulátoruk kapacitása átlagos, így 5-6 óránál tovább még a visszafogott fogyasztás mellett sem bírják. A napokban debütált a magyar piacon az Intel új Core M processzorával szerelt Switch 12, amely az eggyel kisebb és régebbi verzióhoz (Switch 11) képest jobb billentyűzettel rendelkezik, viszont a touchpad teljes egészében hiányzik róla. Full HD IPS kijelzője természetesen érintés-érzékeny. Ellentétben a fentebb említett két modellel, a Switch 12-re jelenleg csupán 1 év garanciát ad a gyártó itthon.
A prémium szegmensben megkerülhetetlen és sikeres a MacBook Air
Ha az üzleti szegmenst átugorjuk, akkor gyakorlatilag egyetlen fontosabb képviselő marad már csak ebben a méretkategóriában, ez pedig az Ultrabookok előfutára, a MacBook Air 11,6”-os változatának aktuális generációja. A sokak által kedvelt készülék gyakorlatilag évek óta változatlan formában van jelen a piacon, egyedül - ahogy az elvárható - a motorháztető alatt dolgozó hardvert frissíti a gyártó. Többre ugyanakkor nem is nagyon van szükség, hiszen mind teljesítményben (Core i5-4260U), mind üzemidőben (8-9 óra) abszolút az élvonalat képviselik. A mindössze 1,08 kg-os készülék alap kiépítésben 128 GB-os SSD-t, háttérvilágítással ellátott billentyűzetet és Mac OSX Yosemite operációs rendszert tartalmaz, ugyanakkor az 1366x768-as TN kijelző (legyen bármilyen jó), a hiányzó kártyaolvasó és az 1 év garancia egyértelműen a mérleg másik nyelvébe kerülnek. Fő ellenfelének az Asus ZenBook szériája számít, amely IPS kijelzőjével és 3 éves garanciájával magasodik az Apple terméke fölé, ugyanakkor egy ideje már hiánycikk a piacon, amely egy lehetséges frissítést vetít előre. A 11,6-12,5”-os konzumer notebookok tehát alapvetően két fő csoportra oszthatók nagy átlagban. Az egyik a kifejezetten olcsó, jellemzően két-, illetve négymagos ultra alacsony fogyasztású Intel Celeron/Pentium processzorral szerelt változatok, amelyek 70-100 ezer forint közötti összegért vihetők haza - jellemzően operációs rendszer nélkül - és az Acer Aspire V3-11x szériát leszámítva 4-5 óra körüli üzemidővel rendelkeznek. A másik pedig az érezhetően jobb minőségű vázra épült, tipikusan SSD-vel, hosszabb üzemidővel és Core i3-as/Core i5-ös processzorral megtámogatott típusok, melyek olykor IPS kijelzővel rendelkeznek. A két kategória között bár van egy csomó típus, ezek többsége egész egyszerűen nem éri meg a pénzt, mert vagy hardverben vagy minőségben nem nyújt annyival többet mondjuk egy 105-110 ezer forintba kerülő Intel Core i3-as Asus X200LA-nál, mint amennyivel drágább. Akiknek a sebesség nem első számú tényező, viszont nem vetik meg a jó minőségű anyagok használatát, a 3 éves garanciát és az IPS kijelzőt, azoknak a már említett Dell Inspiron 11 (3147) egy érdekes alternatíva lehet.
13,3-14 colos konzumer gépek A 13,3-14”-os készülékek más szempontból izgalmasak, hiszen itt ritkán vagy egyáltalán nem találunk levehető és átforgatható kijelzővel szerelt modelleket, megjelenik ugyanakkor a dedikált videokártya és optikai meghajtó, mint opció és előkerülnek az igazán hosszú üzemidővel rendelkező típusok is. A belépő szintet nagyjából ugyanazok a modellek képviselik, mint a kisebb kijelzővel szerelt noteszgépek esetében, azaz a 110 ezer forint alatti régiót elsősorban az Asus X453 és az Acer Aspire E5 uralja - az árak tipikusan 5-10 ezer forinttal magasabbak a kisebb masináéknál. Ezek hardveresen szinte teljes egészében megegyeznek 11,6”-os társaikkal, azaz két-, illetve négymagos extra alacsony fogyasztású Intel Celeron/Pentium processzorokkal, 4 GB memóriával és 500 GB-os merevlemezzel kerülnek forgalomba - tipikusan operációs rendszer nélkül. A nagyobb kasztninak hála ezeket a típusokat viszont megvásárolhatjuk dedikált videokártyával is, amelynek kivételesen van értelme, hiszen ezekben a nagyon visszafogott fogyasztási mutatóval rendelkező processzorokban a videovezérlő igencsak korlátozottan alkalmas játékok futtatására. Más kérdés, hogy a processzorok nagyon nehezen boldogulnak akár a belépő szintű dedikált megoldásokkal is. A modellek többsége egy GeForce 820M-et tartalmaz, amely fényévekre van a Celeron, illetve Pentium APU-kban található Intel HD Graphics-tól. Tekintettel arra, hogy az Optimus technológia - melynek segítségével eldönthetjük, mikor melyik videokártyát használjuk - itt is rendelkezésre áll, nem kell lemondanunk a hosszabb üzemidőről csak azért, mert kiegészítő VGA-t is választottunk.
80 ezer forintért már közel használható notebookot kapunk Windows 8.1-gyel
Az előtelepített operációs rendszerhez ragaszkodó vásárlóknak ezúttal is megvan a szuper olcsó vétel, ugyanis az Asus X453MA-ból létezik egy Celeronos változat, amely 80 ezer forintért magában foglal egy Windows 8.1-et is, ráadásul memóriából is 4 GB került bele, így a sebességgel se valószínű, hogy komolyabb problémák lennének. Bár ebben a szegmensben csak egyetlen kiszerelésben bukkan fel, mindenképpen érdemes megemlíteni a Lenovo M30-at, amely alacsony fogyasztású, de teljes értékű Pentium processzorral és kellemes anyaghasználattal, valamint meglepően jó billentyűzettel rendelkezik. Az 1 éves garancia miatt ugyanakkor nem feltétlenül számít kiemelkedő vételnek és üzemideje is abszolút átlagos (3-4 óra). 110 és 130 ezer forint között elsősorban az előbb felsorolt típusok Core i3-as változatait találjuk meg, illetve 140 ezer forint körül megjelennek az első Core i5-ös variánsok is. Ám míg ezek rendre szinte vagy teljes egészében ugyanazt a kasztnit használják, mint olcsóbb társaik, addig van egy igencsak izgalmas kategória, amellyel mindenkinek érdemes kalkulálnia. Ez nem más, mint a kifutó vagy már régebben kifutott belépő szintű üzleti gépek, amelyek lehetnek akármilyen régiek, az átlagnál jobb minőségű (jellemzően fémet is tartalmazó) anyagok használata és a szokásosnál sokkal jobb beviteli eszközök miatt egyértelműen el kell, hogy gondolkodtassák azokat a vásárlókat, akik nem elsősorban a leggyorsabb videokártyával rendelkező masinát keresik adott összeg kifizetéséért cserébe.
Kevés jobb vétel van egy kifutó üzleti szériánál, ha konzumer árban adják
Elsősorban az Asus ASUSPRO termékcsaládjába tartozó modelljei tartoznak ide, a 2013-as évben bemutatkozott P45VJ teljes értékű Core i3-as processzorral, 4 GB memóriával és egy GeForce GT 635M típusú videokártyával például alig 140 ezer forintért elvihető, amely az egyik leginkább megfontolandó ajánlat ebben a szegmensben - persze, csak akkor, ha a 2.4 kg-os tömeg nem riaszt el minket Átlagos üzemideje az 50 Wh-s akkumulátornak köszönhetően 4 óra körül alakul. Szintén az ASUSPRO legénységét erősíti a PU301LA/PU401LA testvérpár, melyek között csak a kijelző mérete (13,3” vs. 14”) tesz különbséget. A cseppálló (és egyébként meglehetősen korrekt minőségű) billentyűzettel, remek touchpaddel és jó anyaghasználattal megáldott gép ugyan csak 44 Wh-s akksit kapott, viszont tömege mindössze alig 1.7 kg. A két modell közül a nagyobbik az olcsóbb, 160 ezer forintért kapjuk meg a Core i3-as változatot, míg a Core i5-ös verzióért 15 ezer forint pluszt kell letennünk az asztalra. A modellcsalád 2 éves garanciával és matt kijelzővel rendelkezik, az operációs rendszerről viszont nekünk kell gondoskodnunk. Tavaly még ajánlottuk volna a Lenovo aktuális ThinkPad L szériáját, ám olyan mértékű minőség- és értékcsökkenés ment végbe náluk az elmúlt egy évben, hogy a továbbra is 190 ezer forint környékéről induló típusnak esélye sincs arra, hogy bekerüljön ajánlónkba. A Hewlett-packard szénája sem áll sokkal jobban, a félig konzumernek tekinthető ProBook 430 G2 szintén nem tartozik a bátran ajánlható típusok közé, főleg, ha a régebbi ASUSPRO modellek olcsóbban megvásárolhatók nála.
Közel sem tökéletes, de van miért szeretni - Dell Inspiron 5470
A Dell az általunk is tesztelt Vostro 5470-nel van jelen a 170-240 ezer forint között régióban és bár a készülék közel sem hibátlan, vannak erényei, ami miatt lehet szeretni, ilyen például a jó billentyűzet, a szép és viszonylag jó minőségű anyagokból összeállított külső, az egész hosszú üzemidő vagy az opcionálisan választható GeForce GT 740M videokártya. Amennyiben az összeállítás szimpatikus, viszont a kasztni nem, úgy választhatjuk helyette a Lenovo ThinkPad E440-et jó billentyűzettel, viszont csapnivaló touchpaddel. A gyárilag SSD-vel szerelt modellek közül az olcsó kasztnis Acer Aspire V3 érdemel említést, melyet 143 ezer forintért hazavihetünk 120 GB-os meghajtóval és Core i3-as processzorral, de a Core i5-ös változatért se kell többet fizetni 166 ezernél. A 240 GB-os meghajtó felára ugyanakkor elég vaskos, közel 30 ezret kér érte az Acer. Több érdekes modell is van, ha átlendülünk a 200 ezer forintos lélektani határon. Elsőként rögtön itt van az Asus K451LN, amely azoknak készült, akik sok mindenben hajlandók kompromisszumot kötni, teljesítményben ugyanakkor semmiképpen sem. Az alacsony fogyasztású (kétmagos) Core i7-es processzorral, 8 GB memóriával, 1 TB-os merevlemezzel és GeForce 840M videokártyával megpakolt modell ára szinte már varázslatos, kereken 199 ezer forint. A kellemes anyagokból összerakott masina egy helyen mindenképpen csorbát szenved, ez pedig az üzemidő, ugyanis a mindössze 38 Wh-s teleppel 3-4 óránál tovább aligha fogunk tudni konnektortól távol maradni.
A Sony VAIO Fit multi-flip Full HD IPS panelt, NFC-t és variálható kijelzőt kapott
Az IPS paneleket kedvelőknek rögtön két notebookot is tudunk ajánlani ebből a régióból, igaz, az egyiket biztos, hogy már csak korlátozott számban tudjuk megvásárolni. Kezdjük az olcsóbbikkal, a Sony VAIO Fit multi-flippel, amely elsősorban azért különleges, mert a kijelzőjét át lehet forgatni, és akkor kapunk egy táblagép-szerű állapotot. A kellemes anyagokból készült masina 14”-os 1920x1080 pixeles érintés-érzékeny Triluminos IPS panelt kapott. Az üzemidőre nem lehet panasz, hiszen a 47 Wh-s akkumulátornak köszönhetően nagyjából 5 órán keresztül tudunk dolgozni a masinával. A teljesítményre viszont már annál inkább, ugyanis a 211 ezres verzióban mindössze egy alacsony fogyasztású Pentium processzort találunk 4 GB memória és egy 500 GB-os merevlemez társaságában. Ha lehet hinni a gyártó weboldalának, akkor a Vaio Fit meglehetősen súlyos darab, tömege ugyanis eléri a 2.6 kg-ot, amely kirívóan sok egy 14”-os notebooktól. Az NFC-vel és előtelepített Windows 8-cal is rendelkező modellre 2 éves garancia vonatkozik. Ugyanezzel az ötlettel került a boltok polcaira a nemrég nálunk járt Acer Aspire R13 is, amely egy lényegesen drágább konstrukció, viszont kevés kompromisszumot igényel. Szintén Full HD IPS panele miatt érdekes elsősorban az Asus ZenBook szériájának UX32LA névre hallgató tagja, amely Core i5-ös processzorral, 8 GB memóriával, 1 TB-os merevlemezzel és 2 év garanciával 242 ezer forintba kerül. Az 50 Wh-s akkumulátor nagyjából 6 órás üzemidőt tesz lehetővé, az 1.45 kg-os tömeg pedig alig több, mint az 50 ezer forinttal drágább MacBook Airé. Érdekes, hogy az Apple népszerű laptopja pontosan ugyanekkora akksival rendelkezik, a Mac OSX operációs rendszernek köszönhetően azonban sokkal tovább bírja szuflával, bár a 12 órás üzemidő a valóságban inkább 8-9-nek tekintendő. Bár ezért az árért már kapunk egy 128 GB-os SSD-t, 1440x900-as kijelzője továbbra is TN alapokra épül és az 1 éves garanciát is egy kisebb vagyonért tudjuk csak bővíteni.
Alig 1 kg-os tömegével valószínűtlenül könnyű a Toshiba Satellite Z30
Akik kifejezetten kedvelik a pehelysúlyú noteszgépeket, azok hosszútávú barátságot köthetnek a Toshiba jelenleg egyetlen olyan notebookjával, amelyet nyugodt szívvel tudunk ajánlani. Ez nem más, mint a nyáron nálunk járt Satellite Z30, amely nem csak csinos külsejével, de háttérvilágítással rendelkező klaviatúrájával, illetve 1.2 kg-os tömegével is rögtön magára irányítja a figyelmet. Az 52 Wh-s akkumulátornak köszönhetően akár 6-7 óráig is kibírja egyetlen töltéssel, ráadásul kizárólag SSD-vel kapható, így a Core i3-as változatért (4 GB RAM) 288, a Core i5-ös verzióért (8 GB RAM) pedig 324 ezer forintot kell fizetni. Utóbbi kapható 256 GB-os háttértárral is, ennek felára 35 ezer forint. A csomag része minden esetben a Windows 8.1 operációs rendszer és a 3 év garancia.
15,6-17,3 colos konzumer gépek Elérkeztünk ahhoz a kijelző mérethez, amellyel a legtöbb konzumer gépet szerelik és amelyből a legtöbbet adják el a világon - bár kétség kívül a két adat erősen összefügg egymással. Ember legyen a talpán, aki képes átlátni ezt a kategóriát, mi is igyekszünk elsősorban a saját tapasztalatainkra alapozva jó vételeket és ajánlott típusokat kiemelni a rengetegből. Nyilvánvalóan, akárcsak a kisebb kijelzős modelleknél, itt is megtaláljuk a különböző Celeron N és Pentium N APU-kkal szerelt szériákat, viszont végre van alternatíva az AMD Beema platform személyében. A szintén extra alacsony fogyasztásra kihegyezett megoldás lényegesen erősebb videokártyával rendelkezik, mint az Intel variánsok és üzemidőben sem igazán marad el tőlük. Jó hír, hogy viszonylag sok notebookot szerelnek vele, a nálunk járt Lenovo G50 pont ezek egyike volt. Bár mi egy dedikált videokártyával rendelkező változatot kaptunk, a Radeon R5 M230 teljesen felesleges kiegészítő, M240 alá ne adjuk, ugyanis a processzorokban lévő megoldások is elég használhatóak. Persze, nem mindegy, melyik processzorról beszélünk, ugyanis a különböző változatok nem csak a központi egység, hanem a videovezérlő grafikus magjának órajelében is eltérnek. Egyértelműen kijelenthető, hogy a kétmagos E1-6010-zel szerelt notebookokat érdemes kerülni, hiszen minimális felárat kell csak fizetnünk a lényegesen gyorsabb és már négymagos E2-6110-esekért. Bár ilyen gépet már kapunk az Acertől 78 ezer forintért, a 2 GB RAM-mal szerelt masina helyett sokkal jobb parti a 93 ezerért hazavihető Lenovo G50-45, amely a majdnem legerősebb A6-6310-zel és 4 GB RAM-mal kelleti magát. Amennyiben ragaszkodunk az előtelepített operációs rendszerhez, úgy az Acer 11 ezer forintos felárért cserébe biztosít számunkra egy Windows 8.1-et. A Dell is lát fantáziát ebben a platformban, ugyanis bár az Inspiron 3541 a legdrágább a mezőnyből (98 ezer forint A4-6210-zel), legalább a 3 év garancia erre is jár és az egyik leghosszabb üzemidővel rendelkezik a mezőnyből (átlag 5 óra). Akik játékok futtatását fontolgatják, azoknak az Acer Aspire E5-521G-t ajánljuk, amely A4-6210 APU-val és Radeon R5 M240 dedikált videokártyával 94 ezer forint ellenében cserélhet gazdát.
AMD Beema platformmal már 100 ezer Ft alatt elvihető a Lenovo G50
Bár - akárcsak a 14”-os modelleknél - a Core i3-as típusok ezúttal is 110 ezer forinttól indulnak, szinte minden gyártónál kizárólag alacsony fogyasztású verziókat találni, mintha az Intel nem is gyártana teljes értékű, emelt órajellel rendelkező példányokat. Elsősorban a Lenovo háza táján találkozunk olyan családokkal (G510, M5400A, ThinkPad E540), amelyek ilyen processzorokat kaptak, viszont szinte soha nem találunk mellettük tisztességes sebességgel rendelkező dedikált videokártyát, így majdhogynem feleslegesek, hacsak nem tudunk mit kezdeni a CPU nyers erőtöbbletével. A Fujitsu az E544 családba épített magas órajelű Intel processzorokat, ám itt inkább a már 144 ezer forintért elérhető SSD-s változat képezi a meglepetést, ugyanis valamire való dedikált VGA-val itt se fogunk találkozni. Egészen 176 ezer forintig kell elmennünk, itt találjuk ugyanis az Acer azon kevés típusainak egyikét, ahol gyors videokártya találkozik nem lefojtott processzorral. Az Aspire E5-572G Core i5-4210M-et, GeForce GT 740M-et és még Windows 8.1-es operációs rendszert is kapott ennyi pénzért. 10 ezer forinttal drágábban viszont megkapjuk a Lenovo M5400A-t, amely hasonló paraméterek mellett jobb beviteli eszközöket, hosszabb üzemidőt és hibrid merevlemezt biztosít számunkra. Bár még csak úton van a szerkesztőség felé, de kétség kívül a 200 és 300 ezer forint közötti régió legérdekesebb modelljei közé tartozik az Asus N550/N551 páros, ugyanis nem csak erős processzort és videokártyát, de kiszereléstől függően remek hangszórórendszert és nagy felbontású IPS panelt is kaptak.
Nehéz belekötni az Asus N551JM-be
Nagy felbontású kijelző miatt ugyanakkor nem feltétlenül kell ennyi pénzt kiadnunk, ha számunkra csak a pixelek száma a meghatározó, akkor jó hírünk van: 110 ezer forint körül már kapunk olyan modellt, amelyben 1920x1080-as (igaz, TN) panel van. A Lenovo Z50-70 legtöbb változata például ilyen panellel rendelkezik, igaz, a csábító árcédulával megáldott változatok többsége Pentium processzorokkal és integrált videokártyával rendelkezik. Vannak ugyanakkor nagyon érdekes változatok, például 127 ezer forintért kapunk a mezítlábas kiszerelés mellé egy dedikált GeForce 840M videokártyát. Persze, a processzor jelentősen vissza tudja fogni a grafikus kártyát, de a csomag még így is kellően impozáns. Csakúgy, mint a Z50-75 variáns, amely AMD Kaveri alapokra épül és ez által processzor erőben lényegesen előrébb jár, mint a kétmagos Pentium 3558U, ráadásul a benne található videokártya is lényegesen erősebb. Amennyiben ritkán játszunk, úgy az AMD variáns előnyösebb, viszont ha sűrűn ütjük el ilyesmivel az időt, akkor inkább válasszuk a 840M-es változatot. Ha komolyan gondoljuk a “hentelést”, akkor a Core i3-as processzorért elkért szűk 15 ezres feláron is érdemes elgondolkodnunk. 150-180 ezer forint között rengeteg olyan modellel találkozunk majd, amelyek Radeon R7 M265-ös videokártyával rendelkeznek. Igyekezzünk, amennyire csak lehet, körültekintően eljárni, mielőtt bármelyiket megvásárolnánk, ugyanis ezt a videokártyát gyártják 64 és 128 bites sínrendszerrel is. Az előbbi nagyjából fele akkor memória sávszélességet biztosít a grafikus mag számára, mint az utóbbi, így, ha kifogunk egy ilyen verziót, akkor azon kaphatjuk magunkat, hogy van egy olyan dedikált videokártyánk, amely alig gyorsabb az integráltnál. A Dell például előszeretettel szereli ilyen R7-esekkel az új Inspiron 5547-eket, így, ha biztosra akarunk menni, maradjunk a GeForce 840M-es 3542-eseknél. Nem véletlenül nem említettük sehol a Hewlett-Packard és a Toshiba készülékeit, ugyanis úgy gondoljuk, jelenleg ezek érik meg legkevésbé a pénzüket ebben a kategóriában. A Toshiba Satellite-okkal elsősorban minőségbeli aggályaink vannak, míg a HP ezen felül ráadásul drágán is adja a legtöbb Paviliont. Amennyiben nem elégszünk meg a 15,6”-os kijelzővel és még nagyobbra vágyunk, úgy a lehetőségek száma erőteljesen megcsappan. Bár léteznek olcsó megoldások ebben a kategóriában is, a többség vélhetően nem akarja cipelni ezeket a készülékeket, inkább egy asztali gépet szeretne kiváltani vele, ennél fogva nem csak a nagyméretű kijelzőre, hanem némi erőre is szüksége van mind processzor, mind videokártya fronton. A rossz hír az, hogy ehhez legalább 170 ezer forintot el kell költeni, ugyanis ennyibe kerül mind az Asus X750LN, mind a Lenovo Z710. Mindkét modell egyaránt GeForce 840M videokártyával rendelkezik, viszont míg az Asus alacsony fogyasztású Core i5-ös processzort és 1600x900 pixeles kijelzőt kapott, addig a Lenovo-ban normál fogyasztású Core i3-at és 1920x1080 pixeles megjelenítőt találunk. Ízlés kérdése, melyiket választjuk, teljesítményben sok különbség nem lesz a két modell között. Dacára annak, hogy a Lenovo mellé csupán 1 éves jótállást kapunk, mi inkább a Z710-re szavaznánk a két modell közül.
Asztali gép helyett - Dell Inspiron 5748
A következő állomás 200 ezer forintnál van, itt tanyázik az Acer Aspire E5-771G és a Dell Inspiron 5748. A specifikációkat illetően a különbség a garancia idő hosszában (Acer 2 év, Dell 3 év) és a kijelző felbontásában (Acer 1920x1080, Dell 1600x900) van. Gyorsaságukat tekintve megegyeznek a náluk 30 ezer forinttal olcsóbb Asus-Lenovo duóval, ebben a kategóriában ennél feljebb már csak a gamer notebookok vannak, ami azért is érdekes, mert a 15,6”-os masinák között simán van élet a kettő között.
Üzleti szériás notebookok Nem véletlenül hagytuk ki az előző oldalakról az üzleti kategóriába tartozó notebookokat, ugyanis vannak annyira különlegesek, hogy külön fejezetet szenteljünk nekik. Először is tisztázzuk, miben különböznek ezek a gépek a konzumerektől, így talán megérthetjük, miért választja egyre több magánember is őket. Ha röviden össze akarnánk foglalni az eltéréseket, akkor azt mondhatnánk, hogy a játékok megfelelő futtatásához szükséges dedikált videokártyát áldozzák fel minden másért cserébe. Mi ez a minden más? Elsősorban masszívabb, általában valamilyen fémet is tartalmazó burkolat és zsanér, kivételesen jó beviteli eszközök, matt kijelző, fejlett hűtőrendszer, dokkolási lehetőség, akár 5 évre is kiterjeszthető garanciaidő, bizonyos modellek esetében cserélhető optikai meghajtó, balesetből adódó károkra is megköthető garancia (szintén akár 5 évre) és akkumulátorra is kiterjeszthető jótállás (akár 3 évre). Nagyjából ezek az alapok, ehhez jöhetnek még olyan dolgok, mint a háttérvilágítással ellátott billentyűzet vagy a nagy kapacitású akkumulátor, mellyel az általában egyébként sem túl rövid üzemidő még tovább nyújtható. Sokan ebbe a kategóriába sorolják az Apple retina kijelzős MacBook Pro-ját, de nyilvánvaló, hogy a legtöbb kritériumnak egész egyszerűen nem felel meg. Ettől függetlenül inkább ehhez a kategóriához áll közelebb, mint a konzumer vonalhoz, hiszen anyaghasználata, beviteli eszközei, üzemideje, kijelzője mind ide sorolja. Ugyanakkor nem bővíthető egyáltalán (rendelés során kell eldöntenünk, mit szeretnénk bele), borzasztóan nehezen szerelhető, alapból csak 1 év garanciát kapunk rá, amelyet - egy vagyonért - maximum 3 évre terjeszthetünk ki (van ugyanakkor balesetből eredő károkra vonatkozó Care Plan). Klasszikus értelemben nem dokkolható, viszont a nagy sebességű ThunderBolt csatlakozón keresztül speciális módon ez a funkció kiváltható. Mobil szélessávú modemet viszont semmilyen körülmények között nem tudunk bele tenni és dedikált videokártyával is csak a 15,6”-os változat rendelhető (igaz, azt mással nem is tudjuk kérni). Szóval maradjunk annyiban, hogy a MacBook Pro-t ide is és oda is sorolhatjuk, az viszont elvitathatatlan tény, hogy egyre több cégnél használják őket, így nem mondhatjuk azt, hogy a céges kultúrában nincs helyük.
Az Asus komolyan gondolja az üzleti szegmensbe való betörést
Vannak viszont a klasszikus értelemben is üzleti szériás noteszgépek, melyek jellemzően 12,5, 14 és 15,6 inch-es kijelzőmérettel egyaránt kaphatók. A három nagy márkán kívül (Dell, Hewlett-Packard, Lenovo) szokás még megemlíteni a Fujitsu-t (Lifebook széria) és a Toshiba-t is, de utóbbi piaci részesedése ebben a szegmensben egyre inkább minimális, helyette egy sokkal veszélyesebb márka kopogtat egy ideje az ajtón, hogy beléphessen raja. Ez a márka nem más, mint az Asus, amely két évvel ezelőtt indítottja útjára az ASUSPRO üzleti családot, melynek idei tagjai már tényleg nagyon kellemes darabok voltak, volt szerencsénk több fajtához is. Bár szolgáltatásokban még van hova fejlődniük, hiszen a fent említett kritériumok közül jó párat ők sem tudnak kipipálni, maguk a termékek igencsak rendben vannak és ha kizárólag az eladási árakat nézzük, akkor versenyképesek is. 2015-ben egyértelműen az a feladat vár rájuk, hogy a jó termékek mellé elkezdjék kiépíteni azokat a szolgáltatásokat, melyek nélkül jelenleg esélyük sincs betörni a legtöbb multinacionális vállalathoz.
Csak árnyéka elődjének a Lenovo ThinkPad T440s
A 2014-es modellek közül viszonylag egyszerűen rá tudunk mutatni azokra a darabokra, amelyeket legnagyobb megelégedéssel használtunk a teszthét során. Rendszeres olvasóinknak már nem újdonság, hogy idén a Hewlett-Packard és a Lenovo is visszalépett egy jó nagyot. Ezen két gyártó egyértelműen a konzumer vonalon megfigyelhető divathullám felé nyitott, amikor megalkotta idei modelljeit. Mind a ProBookok, mind az EliteBookok vékonyabbak lettek, optikai meghajtót egyáltalán nem találunk egyik szériában sem (ami azért baj, mert így a helyére sem tehetünk kiegészítő dolgokat, mint például adattároló vagy akkumulátor) és a beviteli eszközök, valamint az anyagminőség is elmarad a 2013-as generációtól, néhol nem is kevéssel. A Lenovo-nál is tovább vékonyítottak a ThinkPadeken, amelyek lassan már kvázi Ultrabookoknak tekinthetők, a T431s-ben debütált szörnyű touchpadet pedig minden modellbe betették. A vékonyítás hatására sokkal kevésbé érződnek robusztusnak és elpusztíthatatlannak a készülékek, márpedig a ThinkPad, mint márka egy mindenkori mérőszám volt ebben a kategóriában. Arról nem is beszélve, hogy az elegáns, könnyedén beazonosítható fekete burkolatot egy jellegtelen szürkére cserélte a gyártó.
A Dell Latitude E5440-nél most kevés racionálisabb választás van
Ezzel gyakorlatilag zöld utat adtak annak a Dellnek, amely nem akarta újradefiniálni az üzleti szférát, egyszerűen csak minimális, de semmiképpen sem radikális változtatásokkal piacra dobta korábban is sikeres családjainak frissített tagjait. Szinte minden modelljük megjárta szerkesztőségünket, így könnyű volt kialakítani egyöntetűen pozitív álláspontunkat: 2014-ben a legjobb üzleti szériás notebookokat a Dell gyártotta. Akár az olcsóbb Latitude E5x40-es, akár a drágább E6x40-es családra gondolunk, mindkettő ajánlott minősítéssel távozott, ráadásul az azóta bekövetkezett - igaz, néhol minimális - árcsökkenésnek hála az E5440-ből igazi vadorzót állíthatunk elő, ha rászánunk egy kevés pénzt. A 224 ezer forintért megvásárolható mezítlábas Core i5-ös változathoz csupán egy második 4 GB-os RAM modult, egy, az igényeinknek megfelelő SSD meghajtót és egy jelenleg nevetséges áron megvásárolható 9 cellás akkumulátort kell csak hozzácsapnunk ahhoz, hogy legyen egy strapabíró, gyors és egy teljes munkanapot töltő nélkül kihúzó notebookunk. Mindezt ráadásul kevesebb, mint 300 ezer forintból megúszhatjuk, így ha gondoljuk, dönthetünk az 1600x900 pixeles (TN) verzió mellett is, melynek felára bő 20 ezer forint. Ezzel szemben a vékonyított E7440 annyira drága, hogy csak kivételes esetben bátorítanánk bárkit is arra, hogy a megvásárlása mellett döntsön. Az 1920x1080 pixeles IPS kijelzővel szerelt modell közel fél millió forintba kerül, ennyit pedig egész egyszerűen nem ér ez a készülék. Más kérdés, hogy a kevésbé jól sikerült Lenovo ThinkPad T440s se sokkal olcsóbb azonos felszereltség mellett. A kisméretű üzleti gépeknél komoly változás, hogy a Dell a 2015-ös modellévben már az olcsóbbik Latitude-ból is készít 12,5”-os változatot, ezzel pedig egy olyan kategóriát kíván meghódítani, amely eddig méltatlanul elhanyagolt volt a gyártók részéről. Bár az E5250 konkrétan nem járt még nálunk, 14”-os testvérét (E5450) nemrég adtuk vissza (cikk hamarosan) és azok alapján ki merjük jelenteni, hogy egy remek masinát köszönthetünk személyében. Első számú kihívója az Asus ASUSPRO BU201LA lenne, de még mindig nem kapható a magyar piacon, így egyelőre kár vele foglalkozni.
A Lenovo ThinkPad X240 nem ok nélkül annyira népszerű
Egy kategóriával feljebb már hatalmas a tülekedés, a HP (EliteBook 820), a Dell (Latitude E7240) és a Lenovo (ThinkPad X240) ölik egymás a vásárlók kegyeiért. Bár használni a Dellt a legjobb, a Lenovo rendelkezik a leghosszabb üzemidővel, legalábbis, ha hajlandó vagyunk venni hozzá egy kiegészítő akkumulátort. Szerencsére mindhárom típust megvásárolhatjuk prémium (IPS, illetve xVA) panellel, viszont a lista elég furán alakul. A HP-nál kizárólag 1366x768-as kijelzők vannak, a Lenovo-nál ezen kívül kérhetünk még 1920x1080-asat, míg a Dellnél kizárólag az utóbbi mögött áll IPS technológia. Szerelni a HP-t és a Dell-t viszonylag egyszerű, a Lenovo-ról ez korántsem mondható el, illetve akárcsak a nagyobb ThinkPadek, úgy az X240 is megkapta a maga borzasztó touchpadját.
Dell Precision M4800 - a mobil munkaállomások egyik legkívánatosabbja
Tekintettel arra, hogy a mobil munkaállomásokkal nincs személyes tapasztalatunk, így nem is nagyon ajánlanánk egyiket sem a másikkal szemben, a választék egy picit szűkösebb, mint a "mezei" üzleti kategória esetén, ám a három nagy gyártó (HP, Dell, Lenovo) itt is jelen van, egyik-másik egész terebélyes portfólióval. Bár a Dell vékony modellt (M3800) is árul, amely azoknak lehet érdekes, akik erős videokártyát, teljes értékű négymagos processzort és gigászi felbontású prémium kijelzőt szeretnének, a többi típus elsősorban az elpusztíthatatlanságra és a klasszikus értelemben vett mobil munkaállomás fogalmára helyezi a hangsúlyt. Mindhárom gyártóra elmondható, hogy kijelző terén odatették magukat, hiszen szinte kizárólag prémium panellel (xVA, IPS, stb.) találkozni, ráadásul nem ritkán 1920x1080 helyett akár 3200x1800 pixeles felbontással is rendelhetjük ezeket a masinákat. Az AMD FirePro, illetve NVIDIA Quadro videokártyákkal szerelt készülékek elsősorban CAD/CAM munkára találták ki, de természetesen együttműködnek szinte bármilyen szoftverrel, sőt, a gyártók külön listát vezetnek arról, melyek azok a professzionális programok, amelyek előnyt kovácsolnak a hardverből és hivatalosan támogatottak. A nagy kapacitású akkumulátorral rendelkező munkaállomások továbbá olyan előnyökkel bírnak normál testvéreikhez képest, mint a több adattároló egyidejű használata, akár 32 GB memória támogatása, illetve a még robusztusabb vázszerkezet. Tekintettel arra, hogy optikai meghajtót a Precision M3800-on kívül mindegyik masina tartalmaz, könnyedén cserélhetjük őket második adattárolóra vagy - modelltől függően - kiegészítő akkumulátorra. Ami a választékot illeti, a HP ZBookjaiból van a legtöbb, mind a ThinkPad Wx40, mint a Dell Precision szériákból pár példány érhető csak el, jellemzően típusonként egy-egy kiszerelés. Végigböngészve a fotókat, a teszteket és az adatlapokat kijelenthetjük, hogy a zászló itt is elsősorban a Dellnek áll. Figyelembe véve, hogy az 500-800 ezer forintos régióban, ahol ezek a készülékek tanyáznak nem túl jelentős egy 20-30 ezer forintos árkülönbség, kizárólag a minőség és a tudás az, amely dönteni fog vásárlás esetén. Akárcsak egy kategóriával lejjebb, úgy itt sem áll túl jól a HP szénája, a Lenovo pár szolgáltatásban előrébb jár az amerikaiaknál. Ha 15,6"-os mobil munkaállomást keresünk, amely nem csak az elpusztíthatatlanság illúzióját, de minden földi jót is kínál számunkra, akkor egyértelműen a Dell Precision M4800 legyen az első termék, amelyet megnézünk. Ezt kövesse csak a Lenovo ThinkPad W540 és ha valamiért egyikben sem találjuk meg a számításunkat, csak akkor fordítsuk fejünket a HP ZBook 15 felé. Ezt a szabályt nyugodtan alkalmazhatjuk az eggyel nagyobb kijelzővel rendelkező variánsok esetében is.
Gamer notebookok Utolsó kategóriánk szintén egy roppant izgalmas területet ölel fel, hiszen a gamer notebookok piaca itthon talán sosem volt még ennyire színes. Idén elképesztően sok masina járt a kezeink között, így bátran kijelenthetjük, van rálátásunk a piacra. A tavalyi év egyik legnagyobb slágere egyértelműen a Lenovo IdeaPad Y510p volt, melynek idén megérkezett az utódja, ám az Y50 közel sem szólt akkorát, mint azt sokan várták volna. Eltűnt az SLI lehetőség, a hűtőrendszeren - bár kellett volna - nem igazán javítottak, az akkumulátor immáron nem eltávolítható, IPS panel, mint opció pedig továbbra sem szerepel a listán. Megmaradt ugyanakkor az erős processzor, a vörös billentyűzet háttérvilágítás és a kedvező ár. Az immáron GeForce GTX 860M-mel rendelkező készülék 275 ezer forinttól érhető el, viszont második videokártya hiányában (melyet az elődben cserélni lehetett optikai meghajtóra és adattárolóra) kizárólag egyetlen HDD-t vagy SSD-t tehetünk a gépbe.
A Lenovo Y50 abszolút szerethető, de többet vártunk volna tőle
Az Acer új fiúként csöppent ebbe a kategóriába, ennek ellenére egy meglehetősen tisztességes készüléket sikerült letenniük az asztalra az Aspire Nitro személyében. Az Y50-nel egy árban kapható család két féle videokártyával is megvásárolható, a sima változatok GeForce GTX 850M-et, míg a Black Edition-ök GTX 860M-et kaptak. Van miért szeretni az új jövevényt, hiszen az alapáron is IPS technológiát használó Full HD kijelzőt bárki szívesen nézegeti egész nap, de az átlagnál halkabb hűtőrendszer is sokak tetszését elnyerheti - más kérdés, hogy hatékonysága finoman fogalmazva se túl jó. A kellemes anyaghasználattal rendelkező család olcsóbbik tagja (VN7-571G) alacsony fogyasztású, míg a Black Edition verzió (VN7-591G) teljes értékű Intel processzorokat kapott - négymagos Core i7 is csak utóbbihoz kérhető/választható. Sajnos a Nitro egy helyen mindenképpen alul marad a többiekkel szemben, ez pedig nem más, mint a billentyűzet, amely hiába kapott vörös háttérvilágítást, egész egyszerűen méltatlanul középszerű, márpedig egy gamer notebooknál a klaviatúra kiemelt fontosságú, hiszen mondjuk egy egérrel ellentétben ezt nem tudjuk kedvünk szerint cserélni.
Az Acer első gamer notebookja még IPS panelt is kapott
A HP valójában csak jövő év elején dobja majd piacra legújabb, kifejezetten játékosoknak szánt noteszgépét, az Oment. A szuper vékony készülék hasonló paraméterekkel büszkélkedhet, mint az előbb említett Lenovo, illetve Acer masinák, viszont lényegesen drágább lesz náluk, valamint a hírek szerint a processzorba integrált videokártyát nem is tudjuk majd használni, így hosszú üzemidőt semmiképpen ne várjunk majd tőle. Az Omenre elsősorban a sokat utazók várjanak, minőségben és teljesítményben kapunk olcsóbban is hasonlót - vagy jobbat.
Az egyik legerősebb csomag - Asus G551JM
Például egy Asus G551-et, amely a hónap egyik slágere lehet - már persze kategórián belül. Elsősorban azért, mert itthon kizárólag 1920x1080-as kijelzővel kerül forgalomba, jó anyaghasználata, beviteli eszközei, valamint teljesítménye mellé nagyon kedvező árcédula társul, hiszen a Core i5-ös modell 248, míg a Core i7-es variáns 277 ezer forintért vihető haza. A videokártya a sorozat minden modelljében a már jól ismert GeForce GTX 860M (kiépítéstől függően 2, illetve 4 GB memóriával). A SonicMaster Pro hangrendszer és a vörös billentyűzet világítás csak tovább emeli a készülék ázsióját. A hűtőrendszer ugyanakkor a felhasználók visszajelzései alapján nem annyira szuper, mint a nagyobb Asus gamer notebookok esetében, de a rá hárult feladattal azért megbirkózik. Ha számunkra a 15,6”-os kijelző túl kicsi, akkor sincs probléma, ugyanis eggyel feljebb sem annyira rossz a választék. Kezdjük a sort rögtön egy kitartó, szívós márkával, amely tulajdonképpen kizárólag gamer notebookjaival van már jelen hazánkban, minden más hordozható készüléke kikerült a portfólióból. Az MSI sosem remek laptopjairól volt híres, ami nem jelenti azt, hogy nem tettek le az asztalra pár emlékezetes darabot, hiszen elég csak a Windre gondolni, amely talán az egyik legnépszerűbb netbook volt jó pár évvel ezelőtt. A 15,6”-os masináik most sem igazán tudnak labdába rúgni az erős konkurencia miatt, bár a teljes egészében AMD alapú belső (A10-5750M processzor, Radeon R9 M290X videokártya) vélhetően sok olvasónk szívét megdobogtatja majd, de a viszonylag lassú processzor miatt hiába az erős videokártya, az esetek többségében egy Core i7-es Asus G551JM könnyedén maga mögé utasítja.
Az ára öli meg az egyébként remek MSI GT70 Dominator Pro-t
A 17,3”-os GT70-2PE Dominator Pro viszont simán megér egy misét. Egyrészt - akárcsak a legtöbb MSI gamer noteszben - a sok színben pompázó és remekül programozható billentyűzet már önmagában kuriózumnak tekinthető, ám csak ezért még nem vesz senki GT70-et. A nyakunkon vannak már a GeForce GTX 970M-mel és 980M-mel szerelt masinák, viszont a GTX 880M-et se kell félteni, ha játékra kerül a sor, a négymagos Core i7-es processzorral remekül megértik egymást és készek minden helyzetben kiszolgálni az 1920x1080 pixeles matt (TN) kijelzőt. A Dynaudio hangszóró rendszer remekül sikerült, a beviteli eszközök is abszolút az élvonalba tartoznak (ami az MSI-től már önmagában is nagy szó, gondoljunk csak a pár évvel korábbi modelljeikre), a Super RAID 2 rendszert pedig nem lehet nem szeretni, ha az adattárolásra kicsit is érzékenyek vagyunk. Bár két hónapja hiánycikk (mert úton úton a frissített változat), 420 ezer forintos árával így sincs sok esélye a legjobb 17”-os gamer notebook ellen, amely…
Az Asus G751 a ma kapható egyik legjobb és leggyorsabb gamer noti a piacon
...az Asus G751JY. A Republic of Gamers sorozatba tartozó masina a méltán népszerű és sikeres G750 frissített változata és GeForce GTX 980M videokártyájával, valamint kizárólag négymagos, valószínűtlenül gyors Core i7-es processzoraival gyakorlatilag a mai mobil játszadozás csúcsát képviseli. Teljesítménye a legtöbb asztali gépet megszégyeníti, ráadásul alig akad olyan terület, ahol csorbát szenvedne a konstrukció. Tekintettel arra, hogy az NVIDIA Optimus technológiája utolsó információnk szerint nem érhető el ennél a generációnál, így a Core i7-4710HQ és a Core i7-4860HQ közötti 30 ezer forintos különbséget (amely egyébként teljesítmény szempontból 100 MHz-es differenciát jelent) költsük inkább operációs rendszerre vagy SSD-re. A 450 ezer forintos induló ár egyáltalán nem túlzó, főleg, hogy már ebben a kiszerelésben is megkapjuk az 1920x1080-as IPS kijelzőt, a SonicMaster Premium hangszórórendszert (beépített mélysugárzóval), a remek billentyűzetet és hűtőrendszert, valamint a masszív, nagy, nehéz és látványos kasztnit. Ennek fényében a másfélszeres áron kapható Alienware 17 - még akkor is, ha kifutó példány - említésre sem méltó.
Reméljük, hogy az előző pár oldal alapján a legtöbb olvasó közelebb került ahhoz a notebookhoz, amelyre valójában szüksége vagy igénye van. Szeretnénk ugyanakkor zárszóként egy pár jótanácsot megosztani Veletek, hogy a választásotok ne csak rövid, de hosszútávra is szóljon. Először is kezdjük a legfontosabbal: tudd, mire van szükséged! A legtöbb ember számok és specifikációk alapján vásárol notebookot még ma is (tudom, kedves olvasó, Te nem tartozol közéjük). Ez nyilván előnyös akkor, ha tisztában vagyunk azzal, hogy nekünk szükségünk van gyors processzorra és/vagy videokártyára, viszont szörnyen káros abban az esetben, ha a döntésünket nem tudjuk megindokolni nem csak másoknak, de magunknak sem. Elképzelhető ugyanis olyan helyzet - és tapasztalataink alapján ez finoman szólva sem ritkaság - hogy a választott gép élettartamának 95%-ában semmit nem használunk ki a vadorzó CPU-ból és a Forma-1-es autókat megszégyenítő sebességű VGA-ból. Bosszankodunk ugyanakkor a zajos hűtőrendszer és a rossz minőségű zsanérok miatt. Kész mázli, hogy voltunk annyira sznobok, hogy érintés-érzékeny kijelzőt kértünk, így legalább ritkán kell csak használni azt a szörnyű billentyűzetet.
Ahogy Guy Kawasaki mondta a “12 lessons Steve Jobs taught me” (12 lecke, amire Steve Jobs tanított meg) előadásában: “Value is different from price”. “Az érték nem egyenlő az árral” - magyarul talán így lehetne leginkább visszaadni a mondat jelentését. Bár ez a kijelentés alapvetően a Macintosh-okkal és úgy általában az Apple termékekkel kapcsolatban hangzott el, remekül átültethető a notebook vásárlás előtti állapotra is. Válasszunk olyan terméket, amely számunkra a legtöbb értéket képviseli. Ne foglalkozzunk azzal, hogy mások esetleg lebeszélnek szívünk választottjáról, hiszen könnyen elképzelhető, hogy számukra más dolgok képviselik azokat az értékeket, amelyek miatt az adott termékre esett a választásuk - egy szóval: más az értékrendjük. Ha sokat fogunk gépelni, akkor számunkra nagyobb jelentőséggel bír egy klassz billentyűzet, mint egy bivaly erős videokártya. Ha élünk-halunk a játékokért, akkor számunkra fontosabb egy ilyen videokártya, mint az, hogy mondjuk az adott készülék mennyi ideig képes működni akkumulátorról. Ha állandóan úton vagyunk, a strapabíró váz és a jócskán átlag feletti üzemidő kulcsfontosságú helyen szerepelnek a listánkon. A sort sokáig lehetne folytatni, a legegyszerűbb, ha összeszedjük a szempontjainkat és felállítunk egy sorrendet köztük. Az se baj, ha a “Must have, good to have” (“Kötelező, Jó, ha van”) elv mentén haladunk, elég gyorsan leredukálhatjuk a szóba jöhető 20-30 típust 4-5-re. Ne feledkezzünk meg az összehasonlításnál a garancia időtartamáról sem, illetve, ha tehetjük, igyekezzünk meghosszabbítani azt, csúnya javításról szóló számlától kímélhetjük meg magunkat az évek során. Általában nem kötelező rögtön a készülék megvásárlásánál megvennünk a kiegészítő garanciát, erre márkától és típustól függően 30-365 nap áll rendelkezésünkre. Bármilyen készülékkel csodát tesz egy SSD. Nem kötelező elhinni, de ettől még így van. Ennél fogva, ha szűkös keret áll a rendelkezésünkre, nem mindig az erősebb processzorral járunk jobban, néha bölcsebb, ha picit lassabb központi egységet választunk, viszont az így megspórolt pénzből könnyedén lecserélhetjük a ma már elsősorban adattárolásra használatos merevlemezt egy - jóval kisebb kapacitású - SSD-re. Végezetül még egy jó tanács: ha már közel járunk a döntéshez, nézzünk utána a különböző fórumokon, mik a tapasztalatok az adott típusokkal kapcsolatban, nálunk ugyanis általában maximum egy hétig vendégeskednek a tesztkészülékek és nem minden problémára derül fény ez idő alatt. Pont ezért érdemes nálunk is kérdezősködni a fórumon, mert ha betéved valaki, akinek már több hónapja megvan az adott gép, nagyon értékes tapasztalatokat oszthat meg velünk.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

50. Freeware
2014.12.02. 09:42
AMD-s gépeket nem nagyon látok köztük, pedig vannak jók! Ezeknél az inteles vga-knál úgy is jobbak...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
49. Philo
2014.12.02. 09:55
Miért ajánljátok a Lenovokat?

Ti is jól tudjátok, hogy a szervizével nagyon komoly problémák vannak.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
48. Alvin_ti42... Philo
2014.12.02. 10:08
Én személy szerint nem tudok semmit a Lenovo gépek itthoni szervizeléséről, viszont, ha Neked van első kézből származó információd vagy tapasztalatod ezzel kapcsolatban, kérlek, oszd meg velünk. Nem tudom továbbá, mennyire jellemző, hogy ezeket a készülékeket "gariztatni" kell, megpróbálok utána nézni valami hibaaránynak.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
47. nash1 Alvin...
2014.12.02. 10:25
Nekem viszont van rossz tapasztalatom a lenovo szervizzel.
Az ismerőseimnek nem ajánlom a lenovot, főleg, hogy nem Magyarországon van a szerviz.

A poén, hogy amikor megvettük a gépet az egyik fő szempont a magyarországi szerviz volt, erre a vásárlás után 1 hónapra megszűnt a magyarországi szervizelés,

Amikor elvitték a laptopot a szervizbe, több mint 3 hetet volt náluk, és sikerült bebizonyítaniuk, hogy mi törtük el a zsanért, nem pedig eleve egy rakás sz*r volt az egész. Persze több óra telefonálgatás után.
Én nagyot csalódtam bennük.

Viszont a DELL-t csak ajánlani tudom, legalábbis a DELL Vostro 3700 laptopommal kapcsolatosan szóltam nekik 2,5 év után, hogy a space billentyű nem annyira érzékeny mint korábban, illetve, hogy melegszik a laptop, akkor ők nem tököltek, időpontot egyeztettünk, hogy nekem mikor jó, odajött a címre a szervizes ember, kicserélte a billentyűzetet, és a hűtést. Nem kellett bizonygatnom, hogy nem én rontottam el a space billentyűt.

Ez óriási különbség, és szerintem ez a korrekt eljárás.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
46. Bucse
2014.12.02. 10:43
Gondolkodtam, hoogy össze kéne már rakni egy jó asztalit. De az a G751! Áá! Volt G75WV. Imádtam.
Nekem meg az asus-al van jó tapasztalatom.
Bios újraírást kellett csinálni, ugye ez egy betegsége volt a G75 szériának. Szédtedtem, hogy az elemet kiszedjem hát ha attól jó lesz, de nem lett. Ez csak egy tipp volt egy másik oldalon. Az egyik ventilátor kábele megsérűlt. Szervízben mondtam, hogy azt én csesztemszét. Vállalom érte a felelősséget. Erre nem kicserélték, de mondták, hogy jó lenne ha többet nem szerelgetném. Inkább vigyem be. Utána behalt a bill. világítás, ami angol volt. Be vittem és kicserélték magyarra.
Meg kérdeztem, hogy lehetséges e egy tisztítás/újrapasztázás. Olyan tipp topp állapotban kaptam vissza, hogy nem is mertem hozzányúlni. Frissen telepített winfos 7, a laptophoz tartozó össze driverrel aminek annyira nem örűltem, mert húzhattam újra a gépet egyből.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
45. Alvin_ti42... nash1
2014.12.02. 10:57
Ez elég szomorú, ugyanis a Lenovo gépek alapvetően jó minőségűek. A Dell 3 éves garanciája úgy látszik, nem csak papíron mutat jól.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
44. Meteorhead
2014.12.02. 11:11
Lenovo gépek alapvetően jó minősédűek. Én is ezt gonodltam eddig, amíg nem kaptam kézhez a Z50-75-öt. Ha saját pénzemből vettem volna, akkor már rég rádöntöttem volna az ajtót a Lenovo-ra, hogy ilyet piacra mertek doni. 16-bites színmélység egy FullHD monitorban?? A következő a 4K monochrome lesz?? Jah, és 3 hét után elkezdett villogni a kijelző, hol feketén, hol memóriaszeméttel. A Lenovo szervíz pedig egy vicc. Inkompetens bagázs az egész. Egy hétig szenvednek egy pdf megnyitásával, amit még a telefonom is simán megnyit, ők meg egy számítógép előtt ülnek és 10 pdf olvasóból választhatnak.

A fentebbi Z50-75 ellenére pedig vannak jó AMD-s notik, és én sem értem, hogy az iPon is miért erősíti tovább az emberekben, hogy Celeron, i3, i5 és i7-ből áll a világ. Ha már a gyártók egyszer önként teremtenek monopóliumot (ami az élet minden területén káros), akkor legalább a kereskedők törekedhetnének egy kicsit az egyensúlyra.

Mentségükre legyen mondva, valóban nincsenek könnyű helyzetben, mert az újnak mondható Kareis gépek gyakorlatilag nem léteznek. Amit a Lenovo művelt a Z50-75-tel... inkább ne tette volna. Egy alapvetően jó APU mellé berakták mindenből a legrosszabbat.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
43. Zabalint Meteo...
2014.12.02. 11:38
A Lenovo consumer kategóriában sosem számított jó minőségűnek szvsz, főleg a ThinkPad T széria miatt tekintenek rá sokan úgy, mint hogy a Lenovo gépek alapvetően jó minőségűek.

AMD-s gép az a baj kevés van, ugyanakkor azért említettek mást is a Z50-75-ön kívül (Beema-s gépeket, az Inspiron 3541 a legdrágább, de legjobb választás köztük szerintem).

Én nézegettem a kínálatot 15-ös AMD-s laptopoknál, az alsó kategóriában viszonylag nagy a választék (A6-6310 és lefelé), középkategóriában viszont gyér. Kaveriből csak a kis fogyasztásúak vannak, abból is csak az említett Lenovo-ban van a kisfogyasztású csúcsmodell, a Probook 455 G2-ben meg csak a8-7100 van. Az A10-es Richlanddel felszerelt Lenovokban meg a Z50-75-nél is kevésbé bíznék, a melegedés miatt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
42. pepeno1
2014.12.02. 13:52
Azért, hogy megvédjem a mundér becsületét:
Lenovo Ideapad Y580-am van.
Feleségemnek Lenovo Ideapad Z460A.
A Z460-ban kellett akksit cserélnem. Ennyi volt a két laptop összes hibája.
Anyámnak valószínűleg Lenovo B50-30 lesz Karácsonyra.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
41. Paulfy
2014.12.02. 14:00
Lenovoval kapcsolatban. Vettünk 7 db Lenovo Thinkpad laptopot, azóta garanciális időben már 3 meghibásodott. Most a legutóbbi billentyűcserés volt. 3 hét után visszaküldték holland billentyűzettel. Ja és a szervizes közölte, hogy legközelebb fényképezzem le a hibajelenséget (nem írt 6-osokat )).
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
40. Philo Alvin...
2014.12.02. 14:19
Laptopvásárlás előtt áll a fél család, ezért már hetek óta a boltokat járom.

Az egyik esetnek konkrétan fültanúja voltam: visszavitték a notebook.... boltba a Lenovo laptopot, mert már 33 napja van a szervizben a gép. Volt már fogyasztóvédelem és fákjú minden mennyiségben de a Telemaxtól csak nem sikerült jó gépet visszakapniuk: visszaküldték ugyanazzal a hibával. Az üzletben jelezték, hogy még egyszer Lenovot nem és hogy kérik vissza a zsetont.

A Lenovo gépek nem feltétlenül szarabbak, mint egy Asus, Acer vagy HP... de hogy a szerviz minősíthetetlen, az is fix.

Nincsen a Lenovonak saját szervize.
A Telemax "szervizeli". Telefonon elérni őket gyakorlatilag nem lehet, emailekre több nap után válaszolnak.

Már saját topikja van PH-n:
http://prohardver.hu/tema/telemax_gsm_szerviz_kft/hsz_1-100.html

Pedig már több kiskerest is megkérdeztem, hogy mennyire igaz a pletyka, miszerint egy rakás fos a magyar szerviz.

Furcsa, ha bementem Pesten 10 kiskerbe, abból azért 5 már elsőre jelezte, hogy nem a tuti választás a Lenovo. A másik fele a konkrét kérdésemre beismerte, hogy a Lenovonak a legszarabb a szervize.

Nehezen hiszem, hogy Ti ( Ipon) nem tudtok erről. Ezt inkább le se írtad volna.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
39. Alvin_ti42... Philo
2014.12.02. 14:37
A sajtó és a webáruház két külön dolog, én az utóbbihoz kapcsolódó dolgokról (pl. garanciás esetek) semmit nem tudok.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
38. Karolac Freew...
2014.12.02. 15:11
Van a fenéket... második AMD-s notitól szabadultam meg, alkatrészárban kezdődő alaplapi hibával. Az egyik 2, a másik 3 éves gép volt. Gondos gazdája voltam. Ja, és a szervizesek legyintettek az AMD-re...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
37. Zabalint Karol...
2014.12.02. 15:16
Mi köze az AMD processzornak ahhoz, hogy tönkrement az alaplapod?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
36. Bucse
2014.12.02. 16:49
Mondjuk, ha már tényleg ílyen dúrva dolgok vannak a lenovo szervizelésével kapcsolatban itthon. Lehet nem árta szólni valami illetéskesnek. Gondolom ők is csak kiadták ittthon a melót valakinek aki a pályázatot nyerte.
De jól elkanyararodtunk a témától.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
35. norbimu
2014.12.02. 16:50
sziasztok! 100e ftos értékhatárig nézegettem notikat. Eddig 2-őt találtam mindegyik két magos intel 2117u procival és geforce gt 710 illetve gt 720m gpuval. Szerintetek melyik a jobb a két gpu közül? Vagy inkább a cikkben említett acer Acer Aspire E5-521 a négymagosA4-6210 és amd R5 M240-el a jobb választás? Bár az acer amd kombó nálam már csúnyán leszerepelt egyszer.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
34. Alvin_ti42...
2014.12.02. 17:52
Valóban kifelejtettem a Precision-t, mindjárt bele is írom az üzleti széria végére a többi mobil munkaállomás mellé. Az itthoni választék mondjuk elég gyér, de legalább lehet kapni. Mindazonáltal 6-800 ezer forintért ajándéknak aligha fogja bárki megvenni Nem az a termék.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
33. jedi
2014.12.02. 18:02
Én is egy Precision-al dolgozom a cégnél, méghozzá agy 17-es WorkStation-al ! 4 éve egy milla volt I7-es, NVidia Quadro stb. stb. 5 évente van "selejtezés" nálunk ! Ha sikerülne megcsípnem , beletolnák még 4GB-ot, meg egy SSD-t, oszt el is adnám az asztali gépemet
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
32. Bucse norbi...
2014.12.02. 18:06
Majdnem ugyan az a két gpu csak a 710-es 2GB-os a 720-as meg 1GB. De a 720as egy kicsit erősebb.
http://www.game-debate.com/gpu/index.php?gid=1250&gid2=1249&compare=geforce-710m-vs-geforce-gt-720m
Én a 720-ast venném.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
31. Alvin_ti42...
2014.12.02. 19:00
Pótoltam a Precisiont meg, ha már arra jártam, kicsit kibővítettem a mobil munkaállomás részt. Szinte már meg sem lepődtem, mennyire durván a többiek előtt jár a Dell az összképet nézve - viszont az M3800 inkább a vicc kategória, ellenben az M4800 nagyon odacsap. Kár, hogy 14"-os változat nincs, vagyis inkább szerencse )
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
30. lajthabala...
2014.12.02. 20:18
Lassan 10 éve Dell gépeket használok, és a Dell NBD-ben eddig sosem kellett csalódnom. Az egy dolog, hogy ha az akku halódik, bemondásra küldenek új aksit, ráadásul az 50-60%-osat meg lehet tartani pótnak. De nem fukarkodnak a többi alkatrésszel sem. Legutóbb FirePro-t cseréltek az M6700-asban. Kijött a szerelő, fél óra alatt sikerült reprodukálnom a hibát. Szó nélkül cserélte a kártyát, nem próbálkozott újrapasztázással, nem fogta rá a driverre. Még a szervízlapot is nyitva hagyta, hogy ha egy héten belül előjön megint a hiba, csak szóljak, és hoz alaplapot is.
E mellett tényleg robosztusak az üzleti gépeik, jók a zsanérok, jól szerelhetőek, jó a hűtés, nagyon testreszabhatóak, és jó az alkatrész-ellátás. Az is a minőség egyik jele, hogy még mindig lehet kapni tökéletes állapotú D630-asokat, pedig hat éve váltotta le az E6400-as.
Az új ár megfizethetetlenül magas, de hála a refurbish programnak, ésszerű áron hozzá lehet jutni gyári garis gépekhez. Hardveraprón például a drágának tartott E7440-est 200k alatt meg lehet találni, az előző sorozatok gépeit még olcsóbban, akár 3 év garanciával.
Ha a minőség és az élettartam az elsődleges szempont, szerintem a Dell E6xxx, E7xxx és M4xxx, M6xxx a jó választás.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
29. Alvin_ti42... lajth...
2014.12.02. 20:23
Egy pár millió karaktert én is begépeltem az E6400-amon (sok cikk született rajta), húgom mai napig elégedetten használja, 5 éves a masina és eddig csak az akkumulátor pusztult meg benne, de az máshol se bír ki 2-3 évnél többet.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
28. Chavalier
2014.12.02. 21:48
Tippek hogy jön-e GTX 960m és hogy mikor? (: Csak kíváncsiság, elég nagy rés van a 860m és 970m között, be kéne tömni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
27. norbimu Bucse
2014.12.02. 22:15
Kösz a választ, és a kettő közül melyik a jobb a 2117u gt720m-el VAGY az A4-6210 amd R5 M240-el?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
26. Philo
2014.12.02. 22:41
"...egyértelműen a Dell Precision M4800 legyen az első termék, amelyet megnézünk. Ezt kövesse csak a Lenovo ThinkPad W540 és ha valamiért egyikben sem találjuk meg a számításunkat, csak akkor fordítsuk fejünket a HP ZBook 15 felé."

Miért írod ezt?

Tesztelted az összes Z-t és a hasonló Thinkpadeket?

A Dell még okés is. A családban is van egy 17 colos erőmű és hibátlan.
Előző munkahelyemen is azokon ment a tervezés. Egy több-százezres multinak is évek óta megfelelnek ezek a gépek. Az ipar több szereplője is előszeretettel használja.

De a Lenovot nem venném a HP elé, ha a korábban említett szervizproblémát is számításba vesszük.
Szolgáltatásokban a Dell és a HP kimagasló, egy ... Lenovot egy napon említeni velük elfogultságra ad okot.

El kellene már felejteni ezt a Thinkpad az isten dolgot. Az volt. Régen. Még az IBM érában és az azt követő pár évben.
Azóta sorra jönnek a cikkek, hogy elég komoly tervezési és vagy tesztelési problémával kiadott típusok kerültek le a Lenovo tervezőasztaláról.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
25. trencsaa
2014.12.03. 00:42
Nem szoktam írkálni fórumokba, de most! Fontos, hogy csak saját tapasztalatról beszélek!

A cég, ahol dolgozom, eddig csak Delleket vett. először D4xx, D6xx, majd E6-os, 7es szériát, M6-os szériát (természetesen csak intel-es procikkal). Sajnos valami elmeroggyant kitalálta, hogy majd az jó lesz, ha a népnek elkezdik osztogatni a Levono t440-eket. Nos. Ha valaki egy rakász szrt akar venni ennyi penzert, akkor ezt bátran ajánlom de annak csak gratulálni tudok! Rengeteg a baj velük, a NBD nem működik, túlmelegszik, a kijelző tönkre megy, de a legrosszabb, hogy a touch pad, olyan szinten kritikán aluli, hogy arra szavak nincsenek! továbbá miért nem tudák megtanulni, hogy a bal lenti sarokban van a ctrl? ezek valami idióták? nem olvasnak fórumokat? ezen kivul, ki volt az, aki kitalálta, hogy az Fxx gombokhoz nyomni kell az FN-t???? mintha francia billencsen írnék számokat! szööööööööööööörnyű!
Na de, saját gépek: D430 feleségem használja, 7 éves, nincs baja, akksi majd 2 óra, D630 (nvidia chipsetes csak letöltős gép éjjel nappal megy mióta nálam van 4 éve, de 2007-es gyártás), nem érdekel az akksija, de egy hónapja pont megneztem 1,5 óra volt... semmi baja sem volt sohasem. A szülőknél szétszórva 2db d630, 1db d620 egyik sem fiatalabb 5 évestől mindnek jó az akksija, hibátlanok, tesóknál e6400 (Nvidia, a mass effect 3 megy rajta), 3 órás akksi, 2009-es gyártás, másik tesónál e6410 nvidia hibátlan, pedig ő is nyúzza rendesen 4 éves immár, nalam saját gép 6420 (i5 nvida la noire, farcry 3, gta 4, mennek szépen, már elmult 3 éves nincs baja és nem is volt sosem, sajét céges gépem volt, tudom), a jelenlegi céges: 6430 i5 jovő karácsonyig garis soha semmi baja nem volt, pedig napi 8-10 órában megy és nem kímélem.Az akksi 5 óra, kicsi fényerővel 6.
ezután magyarázzon nekem valaki a HP-k ról, levonókról, asusokról meg acerekről és megmutatom a saját 6 éve vásárolt, (még fóliás) első héten szalagkábeles, (gariban nem cserélték!!!mert állítólag nem rendeltetésszerű használat miatt ment tönkre, -pfff-, én meg mondtam, hogy akkor használom külső monitorral!) akkor €1000-s gépem. Ekkor vettem az első d630-at 100ért, amit azóta is használ édesapám! szóval csak Dell-t szabad venni, abból is a 6xx,7xxx-es szériát Az 5xxx-s mellesleg ugyanolyan műanyag fos, mint a 100 körüi teszós/médiás rakás szrok (a levono helyett lehet kerni e5440-et is lol). legalábbis, ahol engem megkérdeznek, én a saját példámon okulva csak Dell E6xxx-t mondok!

az Amd-ről meg annyit, hogy evekig volt aszali gepem és nagyon szerettem, de amikor egy cimborám megvette a hp akármi gépét egy éve karácsonykor 200 körüli áron, egy év garival és elhozta, hogy ugyan már telepitsunk rá valamit, akkor kicsit néztem a bekapcsolás után, hogy miért zúg azonnal és ennyire... gondoltam majd abbahagyja... hát abbahagyta örökre,mert júliusban többet nem kapcsolt be. gariban persze cserélték a belét, de ugyanúgy zúg most is. szóval asztali gépbe (ahol a hűtés megoldott) vagy mazochistáknak, fázós kezűeknek, esetleg süketeknek ajánlott az amd, a többi meg vegyen szépen intel-es laptopot, ha jót akar. oszt'jónapot!

szerintem
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
24. mythbuster Karol...
2014.12.03. 06:02
Nem az AMD a hibás azért, mert a gyártó szarul forrasztjta a nyákra a chippeket... Hozzám hetente hoznak videokártyahibás szutykokat(Asus, HP, Acer), a régi HP -m videokártyája is feljött a nyákról a garancia lejártát követő 1 hónapban(marha jó időzítés), mert szar volt a forrasztás, pedig nem is hurcoltam sokat. A 2011-s MacBook Promat viszont naponta sétáltatom, AMD Radeon HD 6750M 512MB van benne és még soha nem volt gondom vele, pedig lassan 4 éves gép!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
23. robesz22
2014.12.03. 09:17
Talán először fogok itt ilyen hozzászólást írni, mert sok ember a kellő háttér információ nélkül kioktatja a többit és/vagy téves információt szolgáltat a laikus hozzá nem értő embereknek ahelyett ,hogy segitséget nyújtana.
Intel vs AMD? nem hiszem hogy ehez a cikkhez tartozna, éveken keresztül megy ez sok sok topikban , személy szerint volt tapasztalatom nem 1 nem 2 Notebook illetve PC-vel, mint az AMD mint az INTEL-nek vannak nagyon jó konstrukciói szerintem nem lehet kijelenteni, hogy egyik jobb a másiknál. Az tény ,hogy architektúrában Intel előrébb tart de ugyanakkor találkoztam több Intel/Nvidiás BGA-s notebookal , és 7 éves hibátlan AMD-el is.
Minden gyártónál vannak rossz szériák. Dell fanok is remélem tisztában vannak ,hogy voltak kiégő notik nem is olyan rég , vagy hogy tenyérnyi lyuk lett a touchpad mellet pont a rossz hűtés miatt. Egy-Egy hibás széria miatt megitélni gyártókat a legnagyobb butaság ,illetve tudatlanság, a notebook alkatrészekből tevődik össze, pl kb 3 gyár gyártja az összes kijelzőt a tv illetve monitorokba legyen az samsung vagy LG , ugyan ez van a többi alkatrésszel Apple telefon fele samsung , illetve samsung chemicals gyártja az összes TV burkolatot sőt már tanker hajót is gyártanak akkor miről beszélünk?
Lenovo-nál is vannak nagyon jó , megbizható szériák és gyengébbek is. Egyes márkák fikázása helyett inkább a vásárló segitése lenne a cél .

Végül aki rászán arra időt és energiát ,hogy összerakjon egy cikket mellyel segiteni szeretné a vásárlókat karácsony elött, nem kövekkel kéne dobálgatni ,hogy miért nincs benne ez vagy az , hanem lehet venni a fáradságot és írni egy másik cikket akkor.... jah hát igen az már bonyolultabb dolog mint pár sorral kritizálni....
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
22. Zabalint trenc...
2014.12.03. 09:26
Amit az AMD-ről írsz, az nettó baromság, de látom ezek az urban legendek, hogy az AMD processzorok kategorikusan túlmelegszenek.

Ahogy az Intelnek, az AMD-nek is széles skálán mozognak hőleadás szempontjából a processzorai. Az, hogy a gyártó nem a processzornak megfelelő hűtést/hőelvezetést tett a gépbe, az nem az AMD hibája.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
21. Zabalint robes...
2014.12.03. 09:30
Az Intel egyértelműen előbbre jár mind asztali, mind laptop fronton, de ez nem abban nyilvánul meg, hogy az AMD-s gépek kategorikusan tönkremennének, ehhez ugyanis semmi köze annak, hogy Intel vagy AMD processzor van a gépben.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
20. Zabalint trenc...
2014.12.03. 09:38
Még a Dellről annyit, hogy én most 3. Dell gépemet nyúzom, mindhárom alsó kategóriás Inspiron volt, a családban is volt több embernek Inspironja (a 3-ból 2-t eleve "örököltem" ).

Soha egyikben soha semmi nem ment tönkre, aksit leszámítva. Ugyanakkor a mostanival, ami egy Inspiron 1525, nem vagyok megelégedve, mert nagyon laza, gyenge a zsanérja, szar anyagból készült a ház, a hűtése meg valami katasztrófa, ebben az is benne van, hogy nagyon nem egyszerű kitisztítani, mert iszonyat gányul van felépítve az egész, nehéz hozzáférni a belsejéhez. Az első Dellem, egy Inspiron 1200 nagyságrendekkel masszívabb volt, erős zsanérral, igaz az is melegedett, ennyire azért nem, és a belseje is sokkal könnyebben hozzáférhető volt.

Ezt csak két okból írom. Egyrészt azért, mert nem feltétlenül csak a felső kategóriás Dellek tudnak tartósak lenni, másrészt azért, hogy érzékeltessem, hogy az alsó kategória is egykor jó volt, de szépen lassan lesüllyedt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. robesz22 Zabal...
2014.12.03. 09:41
Igen énis erről beszéltem...APU-s fronton még jelenleg az AMD jobban áll, de az tény ,hogy az Intel előrébb tart ,de ezt le is irtam, de mivel minden a pénzről szól és egy adott kereten belűl lehet jobb AMD-vel szerelt notebookot kapni , persze teljes mértékben ez attól függ, hogy mire is fogja használni az új tulaj, ez az első szempont az ár után.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. Phantomstr... Zabal...
2014.12.03. 09:44
No igen, nekem van egy AMD-s notim, ráadásul Lenovo és az olcsó szegmensből (G565G). Februárban a negyedik évét tölti, de semmi baja. Mondjuk az is igaz, hogy nagyon melegszik az érintőpad alatt, de maga a gép nem melegszik túl és az akkus üzemideje is elfogadható korához, kategóriájához képest.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. Alvin_ti42... norbi...
2014.12.03. 09:46
Játékra a GT 720M+Pentium kombó lényegesen jobb, ha ez a kérdés.

http://www.ipon.hu/elemzesek/lenovo_g50_ha_akarom_gyors_ha_akarom_olcso/2259/4
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. Rolee07 trenc...
2014.12.03. 09:46
Az Fn és Ctrl működése felcserélhető, és az is állítható hogy kelljen vagy ne kelljen Fn-t nyomni a Fxx billentyűkhöz. Többire már reagáltak.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. Alvin_ti42... Zabal...
2014.12.03. 09:54
Erre csak annyit írnék - mintegy megerősítésként - hogy az üzleti szériákat nem számolva általában az AMD APU-kkal szerelt notebookok a leghűvösebbek azok közül, amik nálam megfordulnak (és nem azért, mert magas fordulatszámon pörög bennük a ventilátor).
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. Philo robes...
2014.12.03. 12:08
Off:

Nem sőt, hanem!
A Samsung tankereket, olajfúrótornyokat, tankokat, légvédelmi eszközöket, gyalogsági szállító járműveket is gyárt. A Világ második legnagyobb hajógyártója a Samsung.
Ezen a két területen: olaj és hadiipar szakítja a legnagyobbat.
Hozzá képest a háztartási eszköz és szórakoztatóelektronikai bevételek zsebpénz.
Ezekből a hatalmas zsetonokból tudja keresztfínanszirozni a többi üzletágát.
No meg azt sem szabad elfelejteni, hogy a Világ egyik legnagyobb chipgyártója.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. kesztio
2014.12.03. 12:38
Convertible 10..12"-es (ha akarom, laptop, ha akarom tablet) gépekről nem lesz cikk? Sürgős lenne, közeleg a karácsony.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. norbimu Alvin...
2014.12.03. 12:56
Igen erre céloztam, nyilván idézőjelben játékra. Kösz a választ.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. trencsaa Zabal...
2014.12.03. 13:42
köszönöm a hozzaszolasaidat, de mivel nem szeretek szájkaratézni -ellentétben veled-, ezért csak egy kommentet írok. Nos, azt azért látom nem sikerült teljesen feldolgozni, amit írtam. Úgy kezdődött, hogy "saját tapasztalat". tehát amit írok, az meggyőződés, nem urban legend és nem INtel lobbi, vagy ilyesmi... Nem szeretem magam isételgetni, de: ha figyelmesen olvastad, amit írtam, az asztali amd-s gépem évekig ment, hiba nélkül, -de ott nem zavart, ha melegszik, vagy hangos- ugyanakkor egy laptopban, aminek van egy, vagy jó esetben kettő icipici hűtője, az igenis megfőzi magát, csapágyas lesz mittudomén -csak idő kérdése. (és leginkább garanciaidő kérdése) tessék itt az egy éves HP szomorú tapasztalatnak.
Aztán, idéznélek: "az, hogy a gyártó nem a processzornak megfelelő hűtést/hőelvezetést tett a gépbe, az nem az AMD hibája." lol. hanem kié? szerinted nem brainstormigolnak milliószor, mielőtt kifejlesztenek egy tipust? vagy a hiba nem a készülékben van, hanem a felhasználóban? aki megveszi sokért, szeretné használni úgy, ahogyan azt a kedve tartja attól meg beszrik a gép. ez aztán a megtapasztalás! és mindezt miért? mert spótolt pár ezret, -mer' azisjólesz, nem bajaz, hogy amd... ezek már biztosjók! (Tapasztalathát nem. na mindegy, ha engem kérdeznek, továbbra is csak a tapasztalataimat fogom mondani (es ettől persze lehetnek inspiron 1200-ak amik kimennek a világból, meg AMD APU-kkal szeretl leghűvösebb gépek) de az ember a saját kárán tanul. én meg már megtanultam. és nem kockáztatok. köszönöm.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. Zabalint trenc...
2014.12.03. 13:56
Még egyszer, köze nincs a processzor gyártójának ahhoz, hogy az adott HP gép tönkrement, meg túl sokat zúgott. Ahhoz sincsen köze, hogy az asztali AMD processzorod hangos volt és melegedett, de ott elmegy, mivel az egy laptop processzor volt.

Vagy szerinted melyik melegszik jobban, egy 15 wattos Beema, vagy egy 35 wattos M-es i3? Fordítva, egy 35 wattos Kaveri, vagy egy 15 wattos U-s i3? Az Intel jobb, mert amellett, hogy a legerősebb procija nem egy kategória a legerősebb AMD processzorral, azonos fogyasztás/hőleadás esetén veri az AMD-t, ugyanazt a teljesítményt is hidegebben tudja. De amilyen következtetést levonsz a tapasztalataidból, az abszurd.

És sehol nem mondtam, hogy a user tehetett róla, mert mint leírtam, a gyártó nem tervezett a processzor hőleadásának megfelelő hűtést, hőelvezetést.

Szerk.:
Világosabban: nem a tapasztalataiddal van a baj, hanem azzal, hogy hibás következtetést vonsz le belőle.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. robesz22 trenc...
2014.12.03. 14:17
Mert te csak saját tapasztalat szerint itélsz ? Egyszóval te eldöntöd egymagad ,hogy rossz az AMD noti mert nálad rossz volt, akkor minden AMD noti rossz?
Akkor ha nekem volt több rossz INTEL,Nvidia és AMD PC-m és notim egyaránt akkor saját tapasztalat szerint ne vegyek egyiket se mostantól?

" ugyanakkor egy laptopban, aminek van egy, vagy jó esetben kettő icipici hűtője, az igenis megfőzi magát, csapágyas lesz mittudomén..."

Ha "mittudomén "ne itélj, gondolom te se a cpu hütödhöz veszel procit hanem forditva, szoval a noti gyártónak kell megoldani a hütés kiépitését nem a processor gyártónak ez az egyik a másik Intel , Nvidia lapost is szereltem ami BGA-s lett , persze van h alulméretezett a hütés a processorhoz vagy a video chiphez képest , vagy kimaradt paszta , elcsuszott höcsövek,bármelyik géppel megeshet söt volt olyan model ahol az on volt rossz mert kisebb höfokon olvadt és engedte el a video chipet, vagy kifogod vagy nem, és egy laptopnál a hütés tisztitása illetve karbantartása se elhanyagolható.

Egyszoval épithetsz lamborgini motort trabantba ha a trabant kasztnia alkalmatlan és gyenge a befogadására.


 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. Karolac Zabal...
2014.12.03. 20:35
Leginkább az, hogy Optimus VGA rendszerből az egyik videokari az AMD-be van integrálva... s, az kezdte a döglődést
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Karolac mythb...
2014.12.03. 20:46
Igen, nem ő forrasztja, de az azért érdekes, hogy AMD-s termékkel volt gond, s sokat mond a szervizesek megnyilvánulása a meghibásodási tapasztalatok alapján. Inteles gépem még nem szállt el több évtizedes (persze nem 1 gépre értendően) használat alatt. Most mindenesetre egy MacBook Air-t (13" nyúzok másodkészülékként, majd meglátom, hogy fog viselkedni...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. mythbuster Karol...
2014.12.04. 01:17
Hidd el, a chippek rendeltetésszerű használat esetén kinyírhatatlanok! Amivel a legtöbb gond van az nem más mint a BGA forrasztás, és azzal is csak azért van baj, mert EU -s szabvány írja elő hogy 2008 -tól az európában legyártott elektromos lapkák forrasztására csak ólommentes forraszanyag használható, ami ellen mindenki tiltakozik, mert a zöldek érvelésével ellentétben valahogy a merev forrasztásokból adódó meghibásodás több elektromos hulladékot termel mint amekkora szennyezést okoz az olmos forrasztóón. Az USA -ban pont ellenkezőleg érvényesül, elektromos áramköri lapkák forrasztására csak és kizárólag olmos forraszanyagot használhatnak a gyártók, ami rugalmas ezért bírja a hevítés-lehűtés álltal okozott rugalmassági próbát. Ezért vannak bizonyos rétegek a Notebookgyártók modelljei között, melyeket amerikának gyártanak, ezek nem hibásodnak meg, ide tartozik az Apple összes terméke, valamint a Lenovo, Asus és HP bizonyos szériái! Ugyanazt a modelt megveszed amerikában és európában, az amerikai 10 éven át hiba nélkül megy, míg az európairól 2 év után lejön a videochip. A model egyezik, csak a sorozatszámban van középen egy karakteres változás.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. aZeeO88
2014.12.04. 08:26
A többkről nem tudok nyilatkozni, de eddig az msi gt70 2pe nálam szépen teszi a dolgát. Az ára a cikkben pedig egy kicsit sarkos... 402000 volt, 16 gb rammal es 4 (azaz négy) év garival. SSD egyelőre nincs benne, de ùgyis kötelező szervize van, majd akkor.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Alvin_ti42... aZeeO...
2014.12.04. 10:04
Utolsó ár: 420 ezer forint

http://www.ipon.hu/webshop/product/msi_gt70_2pe_1844xhu_dominator_pro/717223
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. tookmindeg...
2014.12.04. 22:34
Alvin_ti4200, nagyon köszönöm ezt a cikket!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Alvin_ti42... tookm...
2014.12.05. 10:49
Köszi, örülök, ha tudtam/tudok segíteni vele
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. istvankiss...
2014.12.07. 15:10
Ez egy nagyon jó kis összefoglaló. Időről időre, szívesen olvasgatnék ilyen összehasonlítgató körképet akár más kategóriában is. Köszönjük a cikket!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!