iPon Cikkek

Két pendrive és egy pici SSD gyorstesztje

Dátum | 2011. 09. 01.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | ADATTÁROLÁS

Ezúttal egy könnyedebb témát boncolgatunk, ugyanis vetünk néhány pillantást a legkönnyebben beszerezhető 64 GB-os USB 3.0-s pendrive-okra, amelyek - papíron - megfelelő adatátviteli sebességet kínálnak. Ezek a termékek a külső merevlemezekkel ellentétben mozgó alkatrészeket nem tartalmaznak, így ideálisak lehetnek, ha nagyobb mennyiségű adatot (filmek, zenék, képek) szeretnénk biztonságosan hordozni és nem akarunk sok időt tölteni a pendrive-ra, vagy a penrdive-ról történő másolással sem. Plusz ugye ezek a megoldások egy külső SSD vagy HDD meghajtónál lényegesen kisebbek és könnyebbek is, ami egy újabb érv lehet mellettük, ha a könnyű hordozhatóság az abszolút cél.


Az USB 3.0-s csatolófelületet alkalmazó pendrive-ok – illetve a többi USB 3.0-s eszköz is – visszafelé kompatibilisek a korábbi USB szabványokkal, így akkor is hozzáférünk adatainkhoz, ha USB 2.0-s vagy netán USB 1.1-es porttal ellátott konfiguráció elé ülünk le, csak jóval alacsonyabb sebességekkel kell ekkor számolnunk.

Természetesen, ahogy az SSD meghajtóknál, úgy a pendrive-oknál is vannak különbségek az írási és olvasási sebességek tekintetében, néha nem is kicsik, ezt majd láthatjuk a grafikonokon is. Pont ezért egy-egy modell megvásárlása előtt érdemes utánanézni a specifikációknak, ha a leggyorsabb modellre vágyunk. Sajnos a kisebb fájlok másolásával kapcsolatos képességekről a specifikációk átnézése után sem kaphatunk képet, így ebben a tekintetben a tesztek eredményeire kell hagyatkoznunk. A sebesség mellett persze fontos tényező még a minőség és az ár is – azaz itt is elég komplex módon kell vizsgálni a modellek közötti különbségeket, mint bármely egyéb hardvernél.

No, de ennyit a rizsáról, nézzük inkább, hogy milyen specifikációkkal rendelkeznek versenyzőink és pontosan mennyibe kerülnek.


Most, hogy túl vagyunk a rövid bevezetőn és már a versenyzőkkel kapcsolatos alap információk is birtokunkban vannak, a következő oldalon megismerkedhetünk közelebbről is az adattárolókkal.

Kingston Data Traveller 3.0 64 GB

Tesztünk első szereplője a Kingston kínálatából érkezett. A termék egy egyszerű csomagolásban kapott helyet, ami különösebb extrákat nem tartalmaz, leszámítva egy pici kis akasztót, amellyel kulcstartóra, vagy egyéb helyre könnyedén felfűzhető a pendrive.

1.2.

A termékhez extra szoftvereket nem kapunk, de bármilyen ingyenes adatmentő szoftvert bevethetünk annak érdekében, hogy fontos dokumentumainkat – akár szoftveresen titkosítva is – biztonságban tárolhassuk rajta. A pendrive kupakos felépítéssel rendelkezik, így a kupakra érdemes vigyázni, nehogy elhagyjuk. Dizájn tekintetében semmi kifogásunk nem lehet a pendrive-val kapcsolatban, hiszen átlagos, ám de tetszetős. A termék aktivitásáról egy erős fényű kék LED árulkodik, amely a műanyag ház hátsó részét borítja kékbe, amikor a pendrive ír vagy olvas.


Az egység specifikációival a bevezetőben már megismerkedhettünk, így ezekre nem is pazarolnánk ismét a karaktereket, nézzük inkább a megmérettetés következő szereplőjét.

A-DATA Nobility N005

Az A-DATA versenyzője hosszabb a Kingstonénál és műanyag helyett alumínium házban kap helyet. A pendrive egy egyszerű kartondobozban kerül a boltok polcaira és nem jár hozzá semmi extra – sem hardveres, sem pedig szoftveres kiegészítőt nem találunk a csomagban, de ha vesszük a fáradtságot és felcsattogunk a gyártó hivatalos weboldalára, akkor a letöltések között találunk a pendrive-hoz különböző hasznos segédprogramokat.


1.2.


Az egyik ezek közül az OS2GO, amellyel egyszerűen és gyorsan készíthetünk USB-s Windows 7 telepítőt, igaz, erre egyéb forrásokból több hasonló segédprogram is rendelkezésre áll. A másik hasznos szoftver az UFD2GO, amellyel fontos adataink mentéséről gondoskodhatunk (kedvencek, dokumentumok, stb…). Az alkalmazás még leveleink és kontaktjaink mentésére is lehetőséget biztosít, és általa kulcsként is használhatjuk a pendrive-ot: ha elhagyjuk a gépet, elindul a képernyővédő, ami csak akkor lehet leállítani, ha a pendrive-ot visszadugjuk a konfiguráció egyik szabad USB portjába.

1.2.3.


Ez a termék egyébként szintén kupakos felépítést használ. Villogó LED-et nem láttunk a működés során, ami kissé szokatlan is volt.

Verbatim USB 3.0 External SSD

Tesztünk harmadik szereplője már nem egy klasszikus pendrive, hanem egy kisméretű külső SSD meghajtó, amely összességében nagyobb, mint a pendrive-ok, de egy klasszikus SSD-hez képest mégis apró. Az adattároló a Kingston pendrive-jához hasonló csomagolásban érkezett. A csomag belsejében az SSD meghajtón kívül egy 18 centiméteres USB 3.0-s kábel is helyet kapott, plusz kapunk még egy textil hordtáskát is, ami az SSD kényelmes hordozhatóságáról gondoskodik és segít megvédeni az adattárolót a portól és a karcolásoktól.

1.2.

A terméken találunk egy extra szoftvert, ami nem más, mint a Nero BackItUp & Burn Essentials, ami egy Windows-kompatibilis segédprogram. Ezzel a szoftverrel hatékonyan és egyszerűen készíthetünk adatmentéseket.

1.2.3.


Az USB 3.0 External SSD nagyobb írási és olvasási sebességeket kínál, mint a többiek és másféle felépítéssel rendelkezik: az SSD egy külön USB 3.0-s kábel segítségével csatlakozik a rendszerhez, de ez véleményünk szerint lehetne egy picit hosszabb – legalább olyan hosszú, mint amilyet a Western Digital 2,5 hüvelykes formátumú USB-s merevlemezeihez adnak.Az SSD aktivitásáról ebben az esetben is egy kék LED árulkodik, amelynek erős fénye van.
 

A pendrive-ok esetében természetesen a már megszokott szintetikus teszteket is bevetettük, hogy eldöntsük: vajon melyik termék a leggyorsabb? A szintetikus tesztekhez nem szeretnénk különösebb kommentárt fűzni, mert ahogy azt látni lehet majd a lap felétől, az egyéb tesztek is alátámasztják majd amit itt látunk.

Szintetikus teszteredmények

Atto Disk Benchmark

A-DATA - USB 2.0Kingston - USB 2.0Verbatim - USB 2.0

A-DATA - USB 3.0Kingston - USB 3.0Verbatim - USB 3.0HDTune

A-DATA - USB 2.0Kingston - USB 2.0Verbatim - USB 2.0
A-DATA - USB 3.0Kingston - USB 3.0Verbatim - USB 3.0

HDTach

A-DATA - USB 2.0Kingston - USB 2.0Verbatim - USB 2.0


A-DATA - USB 3.0Kingston - USB 3.0Verbatim - USB 3.0Crystal DiskMark

A-DATA - USB 2.0Kingston - USB 2.0Verbatim - USB 2.0
A-DATA - USB 3.0Kingston - USB 3.0Verbatim - USB 3.0


Fájlmásolással kapcsolatos eredmények

Annak érdekében, hogy valós körülmények között is megizzasszuk a teszt szereplőit, elvégeztünk néhány fájlmásolással kapcsolatos tesztet is. Első körben megnéztük, hogy egy nagy fájl, illetve sok kis dokumentumot, zenét, valamint képet tartalmazó könyvtárak másolásakor hogyan teljesítenek az adattárolók, természetesen USB 3.0-s csatolófelületen keresztül.

Íme, az eredmények:

USB 3.0-s teszteredmények.
Első körben egy 3,88 GB-os, egyetlen nagy fájlt tartalmazó könyvtárat másoltunk át a tesztrendszer 3,5 hüvelykes, 500 GB-os Seagate merevlemezéről a pendrive-okra, majd a későbbiekben egy 2,58 GB-os könyvtárral próbálkoztunk, amely tömve volt pici képekkel, dokumentumokkal és néhány MP3 is lapul a több tucatnyi könyvtárban. Ahogy az a fentiekből is szépen látszik, a Kingston pendrive nagyon szépen tartotta a lépést a Verbatim külső SSD-jével, amikor nagy fájlt kellett másolni, ám kis fájlok esetén még a papíron lassabb A-DATA pendrive is beelőzte a Kingston SSD-jét, a Verbatim SSD-ről nem is beszélve. A tesztet USB 2.0-s csatolófelületen keresztül is elvégeztük, pusztán érdekességképpen.

USB 2.0-s teszteredmények.
Az USB 2.0-s tesztek arányaikban nem változtattak a sorrenden, de itt már szépen látszik, hogy mekkora előnyt kínál az USB 3.0-s csatolófelület az USB 2.0-s portokkal szemben.

Nagy fájlok másolásakor tehát semmi meglepetés nincs, a papírforma lép érvénybe. Az viszont elég szomorú, hogy kis fájlok másolásakor - valószínűleg a pendrive vezérlőjének gyengesége miatt - ennyire alacsony teljesítményt tudott felmutatni a Kingston terméke. Ez a Verbatim SSD-hez képest egyáltalán nem szégyen, de az olcsóbb A-DATA pendrive teljesítményéhez képest már picit kínos a fenti kép.A mezőny teljesítménye és az ajánlott végfelhasználói árak alapján egyértelmű kép alakult ki. Amennyiben az abszolút legjobb megoldást akarjuk magunkénak tudni a három versenyző közül, akkor a Verbatim USB 3.0 External SSD a jó választás, igaz, a majd 70 000 forintos ár sokakat visszatarthat. Alternatív megoldás lehet a 32 000 forint körüli árcédulával ellátott 32 GB-os változat, ha a sebességért cserébe hajlandóak vagyunk feláldozni az adattároló kapacitás felét.


A pendrive-ok közül a felmutatott teljesítmény alapján kétféle döntés létezik. Amennyiben sokat másolgatunk sok kis fájlt és nagy fájlokat is vegyesen, akkor az A-DATA termékét válasszuk, még annak ellenére is, hogy alacsonyabb írási/olvasási sebességeket kínál, ugyanis kis fájlokkal nagyon szépen elboldogul, ami szokatlan pendrive-ok esetében. Az A-DATA termékéhez a gyártó weboldaláról hasznos segédprogramokat is letölthetünk, így a 2000 forinttal alacsonyabb áron kívül ez utóbbi is az A-DATA mellett szólhat.


A Kingston pendrive-ja akkor jó, ha sokszor másolgatunk a hordozható adattárolóra nagy fájlokat (például videókat), ekkor ugyanis veszett gyors az apróság. Kis fájlok kezelésekor azonban belassul a DT Ultimate G2, úgyhogy gondoljuk meg mire használnánk. Pár megás dokumentumok könyvtáron persze kár aggódni, nem azaz 1-2 másodperc fog számítani.

Abszolút győztest nem tudunk hirdetni a három cég megoldásai közül, mindegyik más szempontok alapján jó, a döntés így az egyéni preferenciákon múlik.

A tesztben szereplő Kingston Data Traveller 3.0-s pendrive-ot a Kingston hazai képviseletétől, a Verbatim USB 3.0 External SSD-t a Corwell Kft.-től, az A-DATA Nobility N005 pendrive-ot pedig a Ramiris Kft.-től kaptuk kölcsön, ezúton is köszönet értük!

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

23. lozsi
2011.09.01. 13:09
Jó lett volna berakni az első táblázatba 12 ezer forintos 2,5 colos külső vinyót is, viszonyítási alapnak Sztem. mind a 3 felesleges pénzkidobás lenne.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
22. exec79
2011.09.01. 14:00
akinek az idő drága pénz annak megéri ha nem kell naponta 40 percet várni rá csak 15-öt, mire felmásol valamit
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
21. exec79
2011.09.01. 14:01
az más kérdés mikor lesz usb 3 általános...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
20. Svidi
2011.09.01. 14:44
az AMD legújabb chipsetje mintha már natív usb 3.0-ás lenne... szóval most
Jó gyorsak...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. KennyD
2011.09.01. 17:58
68-ért 64 gigás SSD?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. _DiEGO_
2011.09.01. 18:13
Az alaplapom ASRock 880E3 is USB3 , SATA3 , eSATA3 -s... szal már jöhetnek , de ennyiért ? ha megfelezzük az árat , úgyis sokkk .
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. stranger
2011.09.01. 18:44
Sosem értettem minek létezik ekkora pendrive. Valaki?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. Emberfej
2011.09.01. 22:05
Aki nem pornó tárolására használja, hanem céges programok, fájlok, képek, tervrajzokat hordoz egész nap annak elkél ennyi tárhely, és megtudja fizetni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. varganorbe...
2011.09.01. 22:29
Nem tudom, nekem erre a célból van egy külső 2,5"-os HDD-m, 500 gigás és 16ezer volt, még ha jól emlékszem februárban. Olyan mint a villám, és nem kis fájlokat tárolok rajta nagyméretű psd-k nyomdáknak és hasonlók. Nem 30 meg 70 ezer CSAK 16! Nem tudom, de céges programok, képek, fájlok, tárolására ez is ugyanúgy megfelel mint innen akármelyik sőt... igaz nem akkora mint egy öngyújtó, de legalább nem hagyod el olyan könnyen a zsebedből. Az pedig hogy 5 másodperccel hamarabb kerül fel rá egy fájl, szerintem nem oszt nem szoroz, egy olyan embernek aki egész nap gép előtt ül és rá dolgozik.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. lorddiablo
2011.09.01. 23:10
@Emberfej

Nem értem minek i7-2600k. Az emberek nagy része menőzésből veszi.

Válaszolva komolyan a kérdésere: Mindig az az ipar hajtja a fejlődést, amiben sok a pénz. Sosem készül semmi direkt kevés pénzzel rendelkező felhasználóknak. Esetleg egy jó megoldás mellékes, butított változatát tarthatjuk kezünkben IT terén. Más kérdés, hogy melyik változatból mennyit adnak el.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. kisza25 varga...
2011.09.02. 09:11
nekem van egy 2,5" 640-es külső vinyóm és egy 2,5" 500GB 7200RPM külső HDD, mindkettő USB3 és hozzák maxban a 100MB-ot és átlagban a 80-85MB-ot olvasásnál/írásnál, a 640-es 20eFt volt az 500GB-os 16eFt, de ha van akinek még nagyobb sebesség kell, vesz egy 2,5" külső recket USB3-mal és vesz bele egy 64GB SSD-t megvan ~25eFt-bol és 200felett ír/olvas
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. Caine kisza...
2011.09.02. 17:14
az 500 gigásnak a típusát elárulod?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. BiP
2011.09.02. 17:47
68ezer?
Ennyiért veszek egy usb3-as külső házat, bele meg egy 120gigás OCZ vertex3-at, ami duplaakkora, és nagyságrendekkel gyorsabb.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. Marcell77
2011.09.03. 14:34
használjuk helyesen a nagyságrend "nagyságrend" 10- négyzet számaira használják... minimum 10× jelent! BiP igazad van de itt 90×4×8-es méretet fizeted meg
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. BiP
2011.09.03. 18:16
Marcell77: Köszi, erre nem is figyeltem fel.
Mondjuk 1,8"-as ssd-ket is lehet kapni ennél olcsóbban, igaz, ahhoz meg nem igazán van külső ház
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. BiP
2011.09.03. 18:20
Marcell77: nagyságrenddel kapcsolatban: A "nagyságrendekkel gyorsabb" a köznyelvben bizony a "sokkal gyorsabb" szinonimája. Ahogy a "hatványozottan" is használható nem tudományos értelemben.
De akkor úgy mondom, hogy min. 2x gyorsabb, ami már szintén jelölhet nagyságrendet (nem csak a 10-es hatványaira lehet használni, bár az a legelterjedtebb)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Marcell77
2011.09.03. 20:29
nagyságrend köznyelvben és tudományos életben is 10, 100, 1000 stb. csak rosszul használod.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. BiP
2011.09.03. 21:47
OFF:
Marcell77: Akkor legyen úgy.
Bár tényleg nagyon offtopikba megyünk már át. Én is nagyon kényes vagyok arra, hogy jól tudjunk magyarul, úgyhogy gyorsan meg is néztem, tévedésben vagyok-e.
Nem az ultimate igazságosztó, de alapnak jó lesz most: szóval a wikipedia szerint:
http://hu.wikipedia.org/wiki/Nagyságrend
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. BiP
2011.09.03. 21:51
OFF: Marcell77: szóval szerintem: alapvetően igazad van a 10 hatvánnyal, hiszen az a legelterjedtebb, legelfogadottabb, leggyakrabban használt, stb.
DE ahogy én használtam #15-ben, az sem az ördögtől való.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. poczkodi
2011.09.04. 22:27
Én arra lettem volna kiváncsi milyen gyorsan bootol be róla a Windows. 2.0-as USB-ről évekig tart betöltőképernyő. Átdugva eSata-ra sokkal gyorsabb.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. mifi75
2011.09.05. 16:23
Én is hasonló célra, a Windows XP mód a jelenlegi pendrive-ról futtatására vennék valami kábelmentes eszközt. A jelenlegi pendrive-ról használhatatlan sebességgel \"működik\", illetve direktben nem is sikerül erre telepíteni az XP módot, csak trükközéssel-áthelyezéssel. Ezért gondolkodtam pl. pont ezen a Kingston vagy a SILICON POWER 64GB eSATA/USB II egységén (http://ipon.hu/webshop/product/silicon_power_64gb_esata_usb_ii/116467). A teszt alapján a Kingston kilőve. Esetleg még egy ExpressCard-os SSD jöhetne szóba, de azok állítólag nagyon melegszenek és drágábbak is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. asdsa
2011.09.19. 19:31
68 ezer? annyiból már veszek 400liter tejet.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. oldboy3 asdsa
2011.10.12. 21:26
& mit csinálsz 400 liter tejjel?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!