iPon Cikkek

Killer Instinct - ösztönlények bunyója

Dátum | 2014. 01. 17.
Szerző | InGen
Csoport | JÁTÉK

A Rare a ‘90-es évek egyik legjobb feljesztőcsapatának számított ha még emlékszünk azokra az időkre, ugyanez viszont nem igazán mondható el az SNES-re megjelent Killer Instinct-sorozatról, ami kritikai sikerei ellenére az otthoni konzolokon nem tudott annyira hódítani, mint korábban az arcade gépeken. Előre renderelt grafikáival, túlkomplikált kombórendszerével nem tudta elszakítani a játékosokat a Mortal Kombat elől, és inkább megmaradt a “futottak még” kategóriában. Azonban szükségszerűen kialakult egy kisebb rajongói kultusz körülötte, akik tagadták ezt a nézetet. Az évek során pedig lassacskán mindenki elfelejtette a hibáit, és már csak kellemes nosztalgiával gondolt vissza rá. Ahogy a Microsoft sajnálatos módon elkezdte leépíteni a Rare-t, egyre többször kerültek felszínre olyan gondolatok, hogy vajon mikor várhatjuk a stúdiótól olyan régi franchise-ok feltámasztását, mint például a Killer Instinct. Sokan úgy vélték, a válasz sajnos a “soha” lesz...
Nos, erre félig rácáfolt a Microsoft az Xbox One-ra készült új Killer Instincttel. A félig pedig sajnos azt jelenti, hogy végül nem a Rare fejlesztette a játékot, hanem az eddig főként licencelt játékokból élő Double Helix, ami nem adott okot túl sok bizakodásra. Igaz, a rajongók kedélyállapotán javított némileg a hír, mely szerint a sorozat eredeti alkotója, Ken Lobb is részt vesz a fejlesztésben. Az már persze magától értetődött hogy a régi franchise egy új platformon szülessen újjá. Jó hír, hogy ingyenesen tölthetjük le a játékot Xbox One-ra, kevésbé jó hír, hogy csak egy karaktert kapunk, de legalább elérhetjük a játékbeli kreditekkel unlockolható extrákat, valamint az összes játékmódot is. Ezzel és a Forza Motorsport 5-tel együtt két olyan exkluzív launch játékot is le tudott tenni az asztalra a Microsoft, ami hónapokra elég szórakozást nyújthat, hiszen mindkettőben adott a lehetőség a folyamatos fejlődésre, és önmagunk online megmérettetésére. Ez a fajta “pro-faktor” pedig sokáig le tudja kötni a hardcore játékosokat, ha elkapja őket a két cím valamelyike. Térjünk viszont még egy-két szó erejéig vissza a fizetési modellhez. Megkapjuk tehát alapból Jagót, a többi karaktert (még 5 van az előbb említetten túl, de később jön még kettő) pedig megvehetjük egyesével 5 dollárért, vagy 20 dollárért az összeset. Amennyiben igazi rajongónak tartjuk magunkat, úgy érdemes a 40 dolláros Ultra Editiont bezsebelnünk, ami szintén tartalmazza az összes karaktert, továbbá mindegyikhez kosztümöket, kiegészítőket és az eredeti Killer Instinct-játékot. Nagyszerű viszontlátni ezt is Xbox One-on, csak az kár, hogy online multiplayer nincs benne. De ha ettől eltekintünk, akkor ott tartunk, hogy egy karakterrel ingyenesen verekedhetünk a világ végéig, 20 dollárért pedig kvázi már egy teljes verekedős játékot kapunk, bár némileg kevés karakterrel és sztori mód nélkül. Hogy ez utóbbi hiányzik-e? Nos, nem vagyok benne biztos, mindenesetre később a készítők további letölthető tartalmakat ígérnek, így ha valaki nagyon kedveli az ilyen játékokra jellemző katyvasz sztorikat, és a végén kötelezően megjelenő főellenséget, akkor majd lecsaphat rá.
Ami a játékmódokat illeti, offline tolhatjuk a gép ellen, illetve kihívhatjuk barátainkat is hotseat módban, online pedig rendelkezésre állnak a műfajban alapvetésnek számító Exhibition és Ranked mérkőzések. Ezeket nem is érdemes túlmagyarázni, a Dojo mód azonban igényel néhány mondatot. Gyakorlatilag ez a játék oktató része, és egyben a legjobb ilyen jellegű cucc, amit valaha láttam. A legalapvetőbb mozgásoktól kezdve megtanít a legprofibb taktikákra, ami nem csak azért hasznos, mert megtanulunk játszani a Killer Instincttel, hanem ha egyszer végignyomjuk, akkor meglesz az alapvető tudásunk bármilyen másik hasonló anyaghoz is, ugyanis még olyan, általában kizárólag profik által használt dolgokat is elmagyaráz, mint a frame data.
Ráadásul nagyon fontos végigmenni rajta legalább egyszer, ugyanis a Killer Instinct sava-borsát (ahogy korábban is), a kombórendszer adja, az pedig nem olyan egyszerű, hogy szimpla random gombnyomkodással el lehessen navigálni benne. Magát a kombót egy openerrel kell nyitnunk, aztán pedig megindul az auto-double-ök, a linkerek, a tapasztaltabbak által használt manuálok, a shadow linkerek egymás utáni használata, míg végül le kell zárnunk az egészet egy befejezővel, különben a teljes kombó sebzésének töredékét kapjuk csak meg. Utóbbi belövésében egyébként segít egy csík is, ami a kombó közben egyre fogy, így adva tudtunkra, hogy lassan ideje lenne befejezni az egészet. Eközben persze az ellenfélnek lehetősége van előhúzni a legendás “C-C-C-C-combooooo breaker”-t, ha sikeresen visszatámad ugyanazzal az erősséggel, mint amilyen a kombóban az éppen őt érni készülő támadás. Ehhez persze előrelátásra és tapasztalatra van szükség, ha ugyanis csak úgy véletlenszerűen próbáljuk megtörni a kombót, akkor a játék kizár minket a további megtörés lehetőségéből 3-4 másodpercre, így ilyenkor csak tehetetlen szemlélőként nézhetjük végig, ahogy laposra vernek minket. Az új Killer Instinct ennek tetjében behozta a counter breaker lehetőséget, amit megfelelő időben használva megszakíthatjuk az ellenfél kombótörő próbálkozását, és folytathatjuk a kombót.
Ha pedig még ez sem lenne elég, akkor ott van a Shadow Meter és az Instinct Meter. Előbbi használatával shadow move-okat hozhatunk elő, melyek gyakorlatilag az alap támadások felturbózott fajtái (más játékokban ezek az ex-move-ok), és openerként, linkerként, vagy finisherként is használhatók, viszont ha linkerként vetjük be, akkor sima combo breakerrel megszakíthatók, de sikeres counter breakkel ki is lehet belőle jönni. Ezzel szemben az Instinct Meter a bekapott sebzéstől és a sikeres combo breakerektől töltődik, és aktiválásával kis ideig különböző speciális képességeket indít be az egyes karaktereknél. Mindettől azonban nem kell megijedni: a Dojo módnak köszönhetően a Killer Instinct nagyon egyszerűen tanulható, és egy-két óra alatt teljesen rá lehet érezni az egészre. Sikeresek lehetünk online is, még ha nem is jutunk olyan profi szintre, hogy mondjuk a frame datát ki tudjuk használni.
Mindezek mellé a játék audiovizuális fronton is remekel. A látványvilág színes és változatos, az animációk kiválóak, és mindez tükörsima 60fps-sel fut, bár kissé érthetetlen módon csak 720p-s felbontásban. A zenéket viszont külön ki kell emelnem, mert egészen egyszerűen fantasztikusak: egy verekedős anyaghoz gyakorlatilag tökéletesen megy ez a vérpezsdítő, pörgős rock-elektronikus keverék, és tovább fokozza a hangulatot a folyamatosan ordító bemondó is. A viszonylag kevés karakteren és a sztori mód hiányán kívül tehát nem sok rosszat lehet elmondani a Killer Instinctről, és mivel ingyen megkapja minden Xbox One-tulajdonos, nagyon-nagyon ajánlott legalább egy próbát tenni vele. Ha ugyanis szereteted a műfajt, minden esély megvan rá, hogy teljesen elkap, és megvan a biztos szórakozásod a következő hónapokra, vagy akár évekre. Értékelés: 8/10 Platform: Xbox One
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

6. Ponyiczky
2014.01.17. 16:26
T. Ingen!

Nemszokasom belekotni a cikkekbe, de mivel most az egyik kedvenc jatekomrol sikerült osszehozni egyet úgy éreztem szeretnék hozzatenni pár dolgot.

A KI elsőnek '94-Ben az n64 arcade verziojan jött ki a jatektermekbe és az egyik legsikeresebb volt az mk,Vf és Tekken arcade-ok közt. (magam is sok sok 20-ast öltem a combok gyakorlasaba). A SNES verzió évekkel később érkezett. Nem kotekedesnek szántam, csak ez a játék megerdemli, hogy úgy említsük ahogy megerdemli, mert igenis sikeres volt anno. Köszönöm.

Ui. Elnézést amirt vegyesen van ékezet, tabletem random javítja magyarra angol billentyűzetes írásom lol.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Warpath
2014.01.17. 19:15
Jah Killer Instinctben 120 -as combo mindössze 3 különböző technikából érdekes látvány volt.
A War Gods és a Primal Rage is megérdemelne egy újrakiadást.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Powerdream
2014.01.17. 20:00
Jah jah én is imádtam a Killer Instinct-et, Supernintendon évekig csapattam vele. Mortal nekem speciel sosem jött be, csak a KILLER!

A kommentátor az egyik legnagyobb benne!

A zene meg beszarás, az volt és még most is az! Nem véletlen hogy szinte ugyan az mint anno 94-ben.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Szefmester
2014.01.18. 12:02
A Primal Rage nekem is nagyon bejött.

Az ismeretségi körömben meg én voltam az egyetlen aki képes volt a kombót kivégzéssel befejezni, nem csak ultrával. Igaz csak olyan ötös, hetes kombóig.. utána már csak ultra volt. És leginkább akkor ha TJ Combo-val toltam.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Kerty
2014.01.19. 14:34
next gen haha
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2014.01.19. 22:37
Köszi a kiegészítést! Mivel a konzoljátékok vonatkozásában az iPonon leginkább az otthoni konzolokkal foglalkozunk, jelen esetben is annyira arra koncentráltam, hogy méltatlan módon elfelejtettem megemlíteni a játék arcade múltját. Módosítottam a cikket, hogy pontosabb legyen
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!