iPon Cikkek

Kingston SSDNow UV400: árban bajnok, de sebességben is?

Dátum | 2016. 07. 05.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | ADATTÁROLÁS

A Kingston még idén májusban mutatta be UV sorozatának legfrissebb képviselőit, az UV400-as modelleket, amelyek a költséghatékony megoldások táborát erősítik. A kifejezetten vonzó árcédulával érkező SSD meghajtók üde színfoltot képeznek a gyártó kínálatában, ugyanis a remek ár mellé ígéretes teljesítmény társul: nem elég, hogy a termékek papíron gyorsabbak, mint az SSDNow V300-as sorozat tagjai, de még olcsóbbak is azoknál – viszont a strapabíróság oltárán fel kell áldozni néhány TBW-t, mivel itt MLC helyett TLC NAND Flash memóriachipekre osztották a főszerepet. A termékek egyes konkurenseiknél esetenként még így is strapabíróbbak – de erről majd később. Az újdonságok egyébként az ugyancsak TLC alapú, kifejezetten költséghatékonynak mondható UV300-as modellek utódjaként érkeznek, de már nem Phison PS-3110-S10-es vezérlőt alkalmaznak, formátumuk azonban változatlan – 2,5 hüvelykesek, méghozzá 7 milliméteres magassággal.
A 240 GB-os és a 480 GB-os modell. Első ránézésre egyformák, mint két tojás
A költséghatékonyság szó hallatán óhatatlanul felmerül a kérdés: pontosan milyen kompromisszumokkal jár a rendkívül könnyen emészthető ár? Jelen esetben mindössze annyiról van szó, hogy az új SSD meghajtók esetében meg kell barátkozni a 2,5 hüvelykes formátummal, a 7 milliméteres magassággal, a SATA 6 Gbps-os port nyújtotta limittel, illetve a négycsatornás SSD vezérlővel és a TLC NAND Flash típusú memóriachipekkel. Ez még nem jelenti azt, hogy rossz az adott termék – a megcélzott szegmensben, vagyis a belépőszintű megoldások piacán mindenképpen visszautasíthatatlan ajánlatnak tűnik az SSDNow UV400-as sorozat. Ezt az alábbi táblázat is alátámasztja:
Az új SSD meghajtók 15 nm-es csíkszélességgel legyártott, TLC NAND Flash típusú Toshiba memóriachipeket használnak, amelyek nem háromdimenziós, hanem hagyományos, planáris technológiával készülnek. Jó hír, hogy az SSD meghajtó fedélzetén némi DDR3L alapú gyorsítótár is helyet kap, amelynek kapacitása a 480 GB-os modellnél 1 GB, a 240 GB-os példány esetében pedig valószínűleg 512 MB – azért csak valószínűleg, mert a termék szétszedésére nem volt lehetőség, a gyártó pedig nem szolgált bővebb információval. A teljesítmény javítását egyébként némi SLC alapú gyorsítótár is segíti, amely tulajdonképpen a rendelkezésre álló nyers tárhelyről kerül lefoglalásra, azaz a TLC NAND Flash cellákat SLC módon, cellánként egy bit tárolására használja a vezérlő. Ez "kisebb", maximum néhány gigabájtos fájlokkal való műveletek esetén segíti az írási teljesítmény növelését. Az új SSD meghajtók 3 év jótállással kerülnek az üzletek polcaira, valamint papíron strapabíróság terén is elég vonzóak. A legnagyobb előnyt mégis kedvező árcédulájuk adja: az agresszív árazás nagyon sokat javít a termékek piaci esélyein, ahogy az majd a következő oldalon, a mezőny tagjait tartalmazó összehasonlító táblázatból is kiderül. Az UV400-as sorozat rövid áttekintése után ismerkedjünk meg az új meghajtókkal, valamint a teljes mezőnnyel és a tesztkonfigurációval is. Vágjunk bele!
Az UV400-as SSD meghajtók
A Kingston SSDNow családjának UV400-as tagjai elegáns fémházzal kerülnek forgalomba, magasságuk pedig csak 7 mm, így akár ultrabookokban is elférnek. Ahogy az lenni szokott, minden méretből kétféle változat létezik: önálló meghajtó, illetve komplett bővítőkészlettel ellátott csomag. Utóbbihoz a meghajtón kívül jár SATA adat- és tápkábel, USB 3.0-s külső ház, csavarhúzó, valamint a szokásos 2,5 milliméteres öntapadós hézagoló lap is.
Ha csak az önálló meghajtót kérjük, akkor extra kiegészítőt nem kapunk, de ez a legtöbb esetben abszolút nem lesz probléma. A konfiguráció összetétele
A 480 GB-os SSD-k
A tesztekhez jól bevált platformunkat használtuk, a különböző szoftvereket pedig naprakész állapotra hoztuk, így minden a lehető legfrissebb volt. Az SSD meghajtók esetében természetesen firmware frissítést is eszközöltünk, ahol erre szükség volt, így mindegyik terméken az elérhető legfrissebb szoftver dolgozott. Abban az esetben, amikor volt frissebb firmware, de a gyártói megjegyzés csak bizonyos firmware változatokról ajánlotta a frissítést, kihagytuk ezt a lépést.
A 240 GB-os mezőny
A 480 GB-os mezőny
• Alaplap: Gigabyte Z97-D3H rev 1.1 • Processzor: Core i3-4160 • Rendszermemória: 2 x 4 GB Kingston HyperX Fury DDR3-1866 MHz • Adattárolás: - ADATA SX930 240 GB (Firmware: 6.3SE) - Corsair Force LS 240 GB (Firmware: SAFC01.7) - Corsair Neutron XT 240 GB (Firmware: SAFC02.2) – Intel 540s 240 GB (Firmware: LSBG200) – HyperX Fury 240 GB (Firmware: 608ABBF0) – HyperX Savage 240 GB (Firmware: SAFM00.U) – Kingston KC400 256 GB (Firmware: SAFM00.W) – Kingston SSDNow V300 (Firmware: 603ABBF0) – Kingston SSDNow UV400 (Firmware: 0C3FD6SD) – Plextor M6 Pro 256 GB (Firmware: 1.05) – Samsung 850 EVO 250 GB (Firmware: EMT02B6Q) – Samsung 850 Pro 256 GB (Firmware: EXM02B6Q) – SanDisk X300 256 GB (Firmware: X3540000) – SanDisk Z400s 256 GB (Firmware: Z23330000) – Toshiba Q300 Pro 256 GB (Firmware: JYRA0101) – HyperX Savage 480 GB (Firmware: SAFM00.Y) – Kingston SSDNow V300 480 GB (Firmware: 603ABBF0) – Kingston SSDNow UV400 480 GB (Firmware: 0C3FD6SD) – Samsung 850 EVO 500 GB (Firmware: EMT02B6Q) – SanDisk SSD Plus 480 GB (Firmware: Z32040RL) - Western Digital Caviar Black 500 GB (SATA 6 Gbps; 7200 RPM, rendszermeghajtó) • Tápegység: Cooler Master V850 • Számítógépház: Cooler Master Test Bench • Processzorhűtő: Gyári Intel CPU hűtő • Operációs rendszer: Windows 8.1 Pro x64 A tesztek alkalmával az SSD-k másodlagos meghajtóként foglaltak helyet a rendszerben, kivéve a PCMark, a boot és a leállítás tesztek esetében, mert akkor önálló meghajtóként dolgoztak – ekkor az alaplap platformvezérlő hubjára más meghajtó egyáltalán nem is csatlakozott.
ATTO Disk BenchMark v3.05 Első körben a már jól bevált ATTO Disk Benchmark legfrissebb kiadásával próbáljuk felmérni, hogyan teljesít az UV400-as sorozat 240 GB-os tagja a korábban tesztelt meghajtókhoz képest. A tesztek ugyanazon a tesztrendszeren készültek, így az eredmények tökéletesen összehasonlíthatóak maradtak. A korábbi megateszt eredményeit felhasználva az alábbi diagramok születtek. A Kingston SSDNow UV400 a Samsung 750 EVO helyére került, ugyanis korábbi mezőnyből talán ennek a modellnek a hiánya okozza a legkisebb problémát.
A QD4-es, azaz 4-es szintű lekérdezési mélység mellett futó tesztek alkalmával meglepően jól szerepelt az UV400-as sorozat 240 GB-os tagja, hiszen végig a mezőny első felében, illetve első harmadában foglalt helyet, ami ára alapján abszolút elismerésre méltó teljesítmény. A következő körben már a QD10-es eredményeket vesszük szemügyre. Hogy a komolyabb terhelés alkalmával változik-e a kép? Az alábbiakból kiderül.
A kép jelentősebb mértékben nem változott, már ami az UV400 szereplését illeti: a termék továbbra is a mezőny első felében foglalt helyet, így összességében elégedettek lehetünk vele, mert ugyan nem tartozik a leggyorsabb meghajtók közé, viszont a sereghajtóktól is kellően messze van. AS SSD Benchmark A következő tesztprogram szintén egy régi ismerős, amely eddig állandó szereplője volt SSD tesztjeinknek. Ez egy teszt erejéig még a továbbiakban is így marad, de utána megválunk tőle.
Az írási késleltetés vizsgálatakor az UV400-as modell jól teljesített, hiszen a középmezőnyben végzett, az olvasási késleltetés azonban még a korábbi sereghajtókhoz képest is csapnivaló.
Általánosságban ezúttal is a mezőny első felében foglalt helyet az UV400-as meghajtó, viszont folyamatos olvasási sebesség terén remekelt: egyenesen az első helyre katapultált. Az egyszerű sebességtesztek után most néhány fájlmásolás-szimuláció kapja a főszerepet, amelyek eltérő terhelésformákkal próbálják meghatározni, melyik SSD mire képes.
Az ISO teszt esetében csak a mezőny első felének végére futott be az UV400, viszont a kis és nagy fájlokkal, illetve kis fájlokkal dolgozó Program és Game tesztekben már előkelőbb pozíciót szerzett, mivel a második, illetve a harmadik helyen végzett. Ez persze csak egyetlen teszt – még folytatjuk a vizsgálódást.
Fájlmásolással kapcsolatos tesztek A szokásos fájlmásolásos teszt első fordulójában a RAMDISK meghajtóról másolunk különböző tartalmakat az SSD-re, vagyis a meghajtó írási teljesítménye jut főszerephez.
Nagy fájl esetén nem szerepel rosszul az UV400, ám vegyes terhelésnél, illetve sok kis fájlt tartalmazó könyvtár másolásakor már az utolsó előtti helyre esik vissza, ami egy kissé lehangolónak tűnik az előző oldalon látottak alapján. A második felvonás már a meghajtón belül történő adatmozgatás teljesítményét vizsgálja.
Ebben a tesztben csúnyán elvérzik tesztünk egyik főszereplője, a 240 GB-os SSDnow UV400, ugyanis mindhárom tesztben a sor végén kullog. Az utolsó felvonásban az olvasási teljesítmény kerül előtérbe, mivel az SSD meghajtóról másolunk tartalmakat a szupergyors RAMDISK-re, így kiderül, melyik SSD a leggyorsabb.
Az olvasási sebesség sajnos nem alakult valami fényesen, hiszen az UV400-as meghajtó a leglassabbak közé tartozott. A tesztek alkalmával esetenként még az SSDNow V300-as modellt sem tudta maga mögé utasítani, pedig papíron jobb nála. IOMeter Egy ideje az IOMeter névre hallgató tesztprogramot is bevetjük, hogy színesíthessük a képet, illetve kiderítsük, kliens jellegű terhelésformák esetén melyik SSD mire képes. Először 1 MB-os terheléssel dolgozunk, amit QD4-es és QD32-es beállítással egyaránt lefuttatunk, méghozzá úgy, hogy kombinált terhelés érje az SSD-t – ez 30%-nyi írási- és 70%-nyi olvasási feladatot jelent.
Az 1 MB-os tesztekben mind sebesség, mind késleltetés, mind pedig teljesítmény (IOPS) terén masszívan utolsó lett az SSDNow UV400, ami ugye a szintetikus tesztekben nem szerepelt ennyire rosszul – sőt, teljesítménye egyenesen bíztató volt. A fenti tesztet 4 KB-os terhelés mellett is elvégeztük, természetesen ugyanúgy kliens szintű munkafolyamatot szimulálva. A mérések után az alábbi eredményeket kaptuk.
A 4 KB-os tesztek alkalmával már jobban szerepelt au UV400-as modell, így a mezőny második felében, de nem az utolsó helyen tanyázott. Sőt, esetenként az SSDNow V300-as meghajtót is maga mögé tudta utasítani.
PCMark 08 A FutureMark népszerű tesztprogramjában ezúttal is csak az adattároló tesztet futtattuk le, ami 100 percnyi munka után adott eredményeket. Ezek közül kettőt emelünk ki: az egyik a pontszámot, a másik pedig az adattároló rendszer adatátviteli sávszélességét szemlélteti.
A tesztprogram szerint mind pontszám, mind pedig adatátviteli sávszélesség terén gyengébben muzsikált az SSDNow UV400, mint az SSDNow V300; a teljes mezőnyt tekintve mindketten az utolsó harmadban találtak maguknak helyet. Windows indítás és leállítás A 240 GB-os meghajtók esetében utoljára azt vizsgáltuk, mennyi idő alatt indul el a rendszer a bekapcsoló gomb megnyomásától számítva úgy, hogy a Windows mellett a Photoshopot, illetve egy nagyméretű dokumentumot is be kell töltenie.
Ebben a tesztben nyolcadik lett az SSDNow UV400, méghozzá úgy, hogy az SSDNow V300-as példányt is megelőzte.
Leállítás terén picivel jobb volt a helyzet, ugyanis az UV400 a hatodik helyre futott be, természetesen most is megelőzve az SSDNow V300-at. Hőmérsékletek Azt is megvizsgáltuk, hogy mennyire melegszenek az SSD meghajtók üresjáratban, illetve extrém terhelés során, ehhez pedig a S.M.A.R.T. adatokat hívtuk segítségül. A kiolvasásban nagy segítséget nyújtott a magyar fejlesztésű HD Sentinel alkalmazás, amely precízen mutatja, illetve rögzíti is a hőfokok alakulását. Az alábbi eredményeket kaptuk:
Az SSDNow UV400-as modell sem üresjáratban, sem terhelés hatására nem melegszik vészesen, ami jó hír. Ezzel a 240 GB-os meghajtók tesztjének végére értünk, a következő három oldal a 480 GB-os meghajtóké. Ezekből viszont összesen csak ötöt próbálunk ki – az UV400-as modellt is beleértve –, ennél szélesebb körben majd csak később, egy külön teszt keretén belül vizsgáljuk a kínálatot.
ATTO Disk Benchmark v3.05 A 240 GB-os meghajtó után nézzük, mire képes 480 GB-os társa. Ezúttal négy másik modellel hasonlítjuk össze az UV400-as sorozat második legnagyobb tagjának teljesítményét.
A 480 GB-os UV400-as meghajtó a QD4-es tesztekben nem szerepelt rosszul: itt is a középmezőnyt vette célba, SSDNow V300-as sorozatú társát pedig minden tesztben legyőzte. Lássuk, QD10-es módban is hasonlóan alakul-e a sorrend!
A QD10-es teszt hasonlóan szép képet festett a termékről, mind a QD4-es. Örömteli, hogy az UV400-as modell még a Samsung népszerű 850 EVO SSD meghajtóját is maga mögé tudja utasítani egyes tesztekben, de hogy ez a későbbiekben, a további mérések alkalmával is így lesz-e, az rövidesen kiderül. AS SSD Benchmark Természetesen ez a tesztprogram sem maradhat ki a sorból. Nézzük is, milyen eredményeket mutatott.
Az olvasási késleltetési idő a jelek szerint nem csak a 240 GB-os, hanem a 480 GB-os UV400-as SSD-nél is gyenge, írási késleltetési idő terén azonban nincs baj.
A tesztek alapján árához képest abszolút nem szerepel rosszul a 480 GB-os UV400-as SSD, viszont az SSDNow V300-as modell meglepően lassúnak tűnik, pedig az egységet nem hátráltatta túlmelegedésből fakadó teljesítménycsökkenés. Az általános mérések után a másolás-teszteké a főszerep.
Az UV400-as család 480 GB-os tagja ebben az esetben sem szerepel rosszul, sőt, a Game teszt alkalmával egyenesen az első helyet szerzi meg, ami remek ár/teljesítmény arányt jelent.
Fájlmásolással kapcsolatos tesztek
Az SSD meghajtó írási teljesítményét vizsgáló körben két tesztben jól vizsgázott az SSDNow UV400, viszont a kis fájlok másolását végző teszt alkalmával gyengén teljesített, így a legutolsó lett.
A meghajtón belül zajló másolási feladatok alkalmával a harmadik helyet negyedik helyre cserélte az UV400, kis fájlokkal való munka alkalmával pedig ismét utolsó lett.
Az olvasási feladatok kis fájlok esetén ezúttal jól mentek, mint ahogy a nagy fájllal is jól teljesített a termék, viszont a vegyes másolási feladatban már nem remekelt. Eddig eléggé felemás a kép. IOMeter
Az 1 MB-os terheléssel folyó teszt a jelek szerint nagyon nem tetszik az SSDNow UV400-as modellnek, hiszen rendre utolsó lett. Itt alighanem komoly szerepet játszik az a tény, hogy az olvasási késleltetés meglehetősen alacsony, a teszt pedig 70%-ban olvasási feladatokkal dolgozik.
4K-s terhelés alkalmával sokat javult a helyzet: itt már jellemzően a középmezőnyt uralta az SSDNow UV400, az SSDNow V300-hoz képest azonban csak QD4-es módban volt jobb, QD32 alatt már lassabb volt nála. A 850 EVO "lenyomására" hangyányi esélye sem volt.
PCMark 08
PCMark 08 alatt ezúttal is az SSDNow V300 mögött végzett az SSDNow UV400-as modell, de legalább a SanDisk SSD Plus elé ért be, így nem lett utolsó. Ebben az esetben az SSDNow V300 és az SSDNow UV400 között picivel nagyobb lett a különbség, már ami az adatátviteli sávszélességet illeti. Windows indítás és leállítás
Rendszerindítás és rendszer leállítás terén stabilan a középmezőnyben foglalt helyet az UV400-as SSD, körülötte azonban volt némi mozgolódás. A Samsung 850 EVO mindkét tesztben remekül teljesített – és a PCMark 08 tesztet is magabiztosan nyerte. Hőmérsékletek A S.M.A.R.T adatok alapján most is ellenőriztük, milyen üresjárati, illetve terhelés közbeni hőfokok mutatkoztak az egyes SSD meghajtóknál. Ezúttal egyiküknél meglepően magas hőfokot mértünk, ahogy az a második diagramon is látszik.
Az SSDNow UV400-as modell a hűvösebb SSD meghajtók táborát erősítette, a SanDisk SSD Plus azonban elég komolyan melegedett az IOMeter teszt alkalmával, hiszen 73 Celsius fokos üzemi hőmérsékletet ért el, ami már veszélyesen magas. Ezzel magyarázható, hogy az IOMeter tesztekben gyengén teljesített, hiszen a melegedés hatására csökkent a teljesítmény. Hiába, a műanyagból készített ház nem jó partner, ha hűtésről van szó.
Verdikt A Kingston SSDNow UV400-as sorozatának általunk tesztelt két tagja, azaz a 240 GB-os és a 480 GB-os modellek belépőszintű meghajtóként remekül teljesítettek a megmérettetések során, igaz, előfordultak csúnya mélypontok is, ezekért viszont kárpótolhat a baráti ár. Ha azt nézzük, hogy mennyire agresszív árazással érkeznek az UV400-asok, nem lehet kérdés, hogy érdemes-e megvásárolni őket, költséghatékony meghajtóknak nagyon jók, ha pedig merevlemez helyére kerülnek, akkor így is óriási lesz az előrelépés. Tulajdonképpen ezért is érkeztek ezek a meghajtók, hogy olcsóbb alternatívát képezzenek a merevlemezről SSD-re váltó felhasználók számára – nem az a céljuk, hogy földbe döngöljék a riválisaikat, legalábbis sebesség terén biztosan nem, árazás terén viszont abszolút. Más a helyzet viszont akkor, ha sebesség terén többre vágyunk egy belépőszintű, mozgóalkatrészeket nem tartalmazó rendszermeghajtónál, vagy éppen korábbi SSDNow V300-as sorozatú SSD meghajtónkat szeretnénk lecserélni. Ekkor általánosságban jobb választás lehet a HyperX Savage – vagy éppen a HyperX Fury. A Samsung 850 EVO sajnos már nagyobb lépés árban – de teljesítményben is. Strapabíróság terén azonban nem kell szégyenkeznie sem a 240 GB-os, sem a 480 GB-os modellnek: előbbi 100 TBW, utóbbi 200 TBW írásmennyiséget visel el élettartama során. A HyperX Savage esetében ezek az értékek 316 és 416 TBW magasságában tanyáznak, míg a 850 EVO esetében 75 TBW és 150 TBW áll rendelkezésre (bár ezek elég óvatos becslések lehetnek a Samsung részéről).
Az SSDNow UV400-as család legkisebb, 120 GB-os adattároló kapacitást és 50 TBW-t nyújtó tagja jelenleg alig 13 000 forintba kerül, de nem igazán éri meg azt választani, hiszen 19 000 forintért már kétszer több adattároló kapacitást is kaphatunk, ráadásul gyorsabban, strapabíróbban – ugyanis ennyibe kerül a 240 GB-os modell. Aki inkább 480 GB-nyi tárhelyre vágyik, 35 000 forintért juthat hozzá az UV400-as sorozat megfelelő tagjához. Ezek az összegek persze csak az önálló meghajtót tartalmazó csomagokat takarják, aki viszont külső házzal, kábelekkel, csavarokkal, hézagoló lappal és csavarhúzóval is felszerelt kiadásokra vágyik, adattároló kapacitástól függően 5000-8000 forintos felárral kell számolnia. A főként merevlemezek kiváltására szolgáló, kifejezetten ár-érzékeny felhasználóknak szánt SSDNow UV400-as család tagjaira 3 év jótállást vállal a gyártó. Átlagfelhasználóknak, korábbi merevlemez kiváltására egyértelműen ajánlott vétel, de ha tudunk többet áldozni SSD-re, akkor természetesen van miből válogatni. Hasznos hivatkozások: •Kingston SSDNow UV400 120 GB – Gyártói weboldal | iPon Webshop •Kingston SSDNow UV400 240 GB – Gyártói weboldal | iPon Webshop •Kingston SSDNow UV400 480 GB – Gyártói weboldal | iPon Webshop
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

25. legyes
2016.07.05. 09:11
Szívesen láttam volna a Radeon R3-akat. Mert meglepően jó bevezető áruk van. Ezt nézve, már nem vagyok benne olyan biztos, hogy az olcsók közül is jó választás az UV400.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
24. Smooth44 legye...
2016.07.05. 09:39
Én is sajnálom, h azok kimaradtak. 120asok gyak. egy árban vannak, míg a 240es is csak +10%. Érdekelt volna a különbség köztük. Notiban cserélném a mostani 120GB samut valami 240esre. Ez a 20k (vagy akár alatti) ár pedig elég szimpatikus.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
23. tibaimp
2016.07.05. 11:03
Jó kis teszt, viszont azt sajnálom, hogy az Intel 540s ennyire szar lett, nem is értem miért nem a saját vezérlőit meg nand csipjeit használják.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
22. CyberPunk6...
2016.07.05. 11:13
Azt hiszem lérkezett az a pont, amikor már adattárolónak is reális alternatíva az ssd és nem csak a rendszer alá és a programoknak.

Persze nem olyan olcsó, mint a hdd, nem is lesz még egy ideig, de már kapható elfogadható áron, elfogadható méret.

Egy hdd-re így is köröket ver és teljesen csendes. Alig várom, hogy kidobhassam a hdd-ket a gépből.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
21. kisza25 Cyber...
2016.07.05. 11:22
én már régen száműztem az összes gépemből a HDD-t
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
20. siriq
2016.07.05. 11:33
Elmeletileg most csutortokon erkezik egy ilyen 480gb verzio. HDD kivaltasa miatt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. HozeManuel Cyber...
2016.07.05. 11:36
hát nem tudom 70.000 forint 1TB-érT? Messze vagyunk még attól hogy a 2-8TB HDD-t az emberek SSD-re váltsák.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. CyberPunk6... HozeM...
2016.07.05. 12:38
Mert az olyan általános, hogy az emberek 8TB-ny HDD-vel rendelkeznek...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. zodiac83
2016.07.05. 13:37
Ha már így belejöttetek, akkor én is rágok még egyet a már üres csontomon:

Gondolják már egy kicsit tovább ezt az SLC->MLC->TLC "evolúciót": Szórják még meg néhány további lépcsőfokkal, tároljanak 5-6 bitet cellánként, vagy annyit, amennyi még enged egy max 10x-es teleírást (ez a most tesztelt jószág 400x-os teleírásra van garantálva) . Sőt, talán az lenne az igazi, ha csak egyszer lehetne megírni, akkor ki tudja milyen kapacitást lehetne egy ugyanilyen méretű lapkán prezentálni? Otthoni archiválásra tökéletes lenne. Evakuálhatnám a HDD-ket a NAS-ból. Mindössze annyi a kritérium, hogy őrizze meg sokáig a felírt adatokat, és minél gyorsabban lehessen hozzáférni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. Asagrim Cyber...
2016.07.05. 13:39
6 TB RAID1-ben már csak 3...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. HozeManuel Cyber...
2016.07.05. 14:22
8TB nem gyakori, de a 2,3,4 már igen. Én pedig intervallumot írtam amibe ezek beleesnek ... Nagyon jó vétel attól még, de ha tippelnem kéne még 10 évig legalább lesz piaca a HDD-nek is, én egy embert sem ismerek aki kidobta volna a 2 terás HDD-jét csak azért hogy vegyen 3-4x drágábban helyette SSD-t... 0.5 Tera már nem csak rendszerlemeznek elég de még mindig kell mellé HDD is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. piero86 Cyber...
2016.07.05. 14:39
Nekem csak 7 van...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. Asagrim HozeM...
2016.07.05. 16:14
Most arról beszélünk, hogy 2-8 TB az asztali PC-ben, vagy otthon össz-vissz? Utóbbi esetben teljesen attól függ, hogy kinek mi a hóbortja. Ha éppen a sorozatnézés, akkor Hulu/Netflix szolgáltatás hiányában, 720p felbontásban 1 giga részenként, átlag 90 epizóddal számolva már 1 tera 1 tucat sorozat, és akkor ilyen sorozatokat még számításba se vettem, mint a Smallville (218 epizód), vagy a Stargate SG-1 (214 epizód x264-es korszak előtt), vagy a Supernatural (241 és még jön) stb. (csak ránéztem az S betűre a médiatáramon). Ezeket x évvel azután, hogy lefutottak már P2P hálózaton is egyre nehezebb megtalálni, így az eltárolásuk indokolt, szóval nem kell kényszeres gyűjtögetőnek lenni ahhoz, hogy az a 4 TB igencsak könnyen megteljen.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. R.Soma Asagr...
2016.07.05. 16:37
Nekem tök sok sorozat meg film van a gépemen, nem überbrutál mennyiség, de azért van. Simán elvagyok egy 500-as SSD-vel (rendszer+programok+játékok) és egy 1TB HDD-vel. Elég valószínű, hogy záros határidőn belül leváltom a HDD-t SSD-re (vagy kettőre, attól függ mi jön ki jobban árban), mert egyre jobb árban vannak. Nekem max. 2TB extra tárhely bőségesen elég, amúgy is rendszeresen selejtezek, utálom ha összejön sok fölösleges hülyeség a gépen. Ezzel szerintem kb. az átlagos felhasználó igényeit képviselem ebben a tekintetben, számomra egyre csalogatóbb egy SSD upgrade. Ezek a Kingstonok pedig tárhelynek hibátlannak ígérkeznek, de rendszert már nem tennék rá.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. Asagrim R.Som...
2016.07.05. 17:34
Az a "tök sok" akkor valszeg sima "HDTV", avagy 720*404-es felbontás, szóval x264-es kódolással egyetlen rész megvan úgy 270-370 megabájt. Úgy tényleg nehéz több terabájtot felhalmozni belőle.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. R.Soma Asagr...
2016.07.05. 17:43
Minden sorozatot 720p-ben nézek, párat 1080p-ben, filmek meg ahogy pottyan, 720p alá viszont sosem megyek. Momentán összesen 24 évad van fent a gépen (nyilván több sorozat) és 11 film. Én nagyon nem vagyok ez a gyűjtögetős, főleg a gyors internet időszakában, amikor percek alatt lent van kb bármi, de max 1 óra, ha nem túl acélos a sávszél. Meg aztán sokkal célszerűbbnek találom a NAS intézményét ilyen szempontból, amit a wifi hálózaton keresztül a tévével is össze lehet boronálni, és akkor a gépedben nem zakatol a sok korong
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. Asagrim R.Som...
2016.07.05. 18:05
24 évad tényleg nem sok.

Nálam egy kivénhedt AM2-es gép a "NAS", de ha egy szobában van veled, akkor annyira mindegy, hogy 4 merevlemez két gépházban vagy egyben "zakatol". Kizárólag azért raktam külön gépbe, hogy ne az asztalit kelljen helyi hálózaton nyilvánossá tennem.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. tookmindeg...
2016.07.05. 18:41
Kingston majd itt is lecseréli a vezérlőt a kiadott tesztek után, hogy 130 mb/s vagy mennyi legyen a sebessége?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. j.panzer
2016.07.06. 21:51
Na ha ezeknek is lemegy felére az ára, akkor én is kukázom az összes HDD-t a gépemből.
Most egy rendszer SSD-m van, és egy 1,5 terás HDD-m. Most ott tartunk, hogy messze a HDD a leghangosabb alkatrész a PC-mben, pedig az is 5400-as green.

Amint 40-50K közé becsúszik az 1 TB-s SSD-k ára, szedem ki a gépből a HDD-t. Viszont 70-80K-t már nem adok értük.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. tibaimp
2016.07.07. 13:00
Volt a kezembe minap egy ilyen 120GB-os verziója. Nem azért, de piszkosul gagyi hatást kelt a borítása, nagyon tré, inkább fizetek egy kicsivel többet, de normál alu borítás nem árt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. AxoPy
2016.07.07. 21:43
mivel nem az irasi, hanem az olvasasi sebesseg a fontos egy 240gbos ssdnel ami 95% hogy boot lemez lesz,
abban pedig ott van a kozepmezonyben, en ebbol az egeszbol azt veszem hogy jelenleg a legjobb ar/ertek aranyu ssd a piacon es kar mastvenni, mert semmivel nem kapsz tobbet. hacsak nem kell az 5 v 10 ev garancia amiert hajlando vagy felarat fizetni
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. thestock
2016.07.08. 11:17
Köszönjük a tesztet!
Látom megy a szokásos elégedetlenkedés... szerintem meg egy teljesen jó,eladható cucc. Nem tudom ki mennyire foglalkozik ügyfelekkel, de az utcáról bejövő laikust nem fogja érdekelni hogy milyen technológiájú,ahogy sok esetben a márkája sem. Ha sikerül rábeszélni hogy az SSD-vel éri el a legnagyobb gyorsulást akkor onnantól kezdve már csak az ár dominál. Szóval ebből a szempontból szerintem igencsak jó termék.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Csicso1
2016.07.08. 11:36
Szerintem adattárolásra még egy kicsit húzós az SSD, de az hogy a pc-ből kiszoruljon arra nagyon is látok esélyt, és mondjuk egy NAS-ban legyen pár HDD amit bármelyik eszközről el lehessen érni TV, mobil, PC ez már jó lenne de az a fránya HDD ÁRAK NEM AKARNAK CSÖKKENNI!! Ugyanannyi kb. egy 1-2 terás winyó mint 6 éve, V I C C.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Joedarkman
2016.07.08. 12:23
Túl sok a szintetikus teszt, több valós használattal kapcsolatos információ kellene.Jelenlegi gépemben van 4 darab 240GB -os SSD : UV400, V300, HYPERX SAVAGE és HYPERX 3K. Használat közben alig van különbség, a tartósság még idõ kérdése. Én pendrivenál jártam meg ahol a szintetikus tesztek alapján gyors olvasás/írás a valóságban fele akkora volt. Ssd esetében megnéztem volna egy nagyobb képfájl másolást, játék pályabetöltési időt, mkv, jpg mappák másolását stb.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Csaber Joeda...
2016.07.08. 21:50
Szerintem is , meg amúgy is alapvetően inkább a KINGSTON UV400 -ból a 480 GB-os tesztje jobban érdekelt volna az ára miatt. A mai játékok mérete miatt jó lehet játékok alá második SSD-nek ...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!