iPon Cikkek

Kipróbáltuk a Shuttle 29 milliméter magas számítógépét

Dátum | 2015. 11. 16.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

A Shuttle szeptember végén mutatta be különlegesen alacsony asztali számítógépét, az XPC sorozatot erősítő NC01U-t, ami elegáns dizájnjával és remek felszereltségével tűnt ki a rivális megoldások közül. Az akkori hír alapján sokan láttak fantáziát a szuperkompakt, jól bővíthető apróságban, ám az nyitott kérdés maradt, hogy az újdonság miként teljesít különböző terhelésformák esetén, azaz elég halk-e ahhoz, hogy egy csendes irodában vagy egy modern nappaliban is helytállhasson.
Nemrégiben lehetőséget kaptunk rá, hogy a fenti kérdésre magunk adjunk választ, ugyanis érkezett hozzánk egy Celeron processzorral szerelt NC01U PC, ami élőben is ugyanolyan elegáns és lenyűgöző, mind a fotókon – 29 milliméteres magasságával szinte vonzza a tekintetet. Hogy a papíron remekül mutató tulajdonságok mögött mennyire jól használható PC rejlik? A következő néhány oldalon keresztül erre keressük a választ. Mielőtt viszont még fejest ugranánk a mélyvízbe, feltétlenül érdemes néhány pillantást vetni az alábbi táblázatra, amely minden fontos információt tartalmaz, beleértve tesztünk főszereplőjének aktuális kiskereskedelmi árát is.
Mivel barebone termékről van szó, így a rendszermemória és az adattároló ezúttal nem képezi a csomag részét, ami egyfelől jó, mert így saját igényeinknek megfelelően válogathatjuk össze a szükséges hardvert, másrészt viszont rossz, mert a PC árán felül további költségekre kell felkészülni. Az NC01U modell processzortól függően kisebb-nagyobb irodai munkákra éppúgy bevethető, mint általános mindennapi tevékenységek elvégzésére, sőt, még multimédiás felhasználásra is befogható, játékra viszont kevés az alapmodell, és a többiek is csak kompromisszumokkal használhatóak, hisz az Intel HD Graphics IGP nem egy grafikus erőmű. Elvileg a PC alján található dokkoló konnektoron keresztül külön dedikált videokártyát tartalmazó ház is kapcsolódhat a rendszerhez, így már akár GPU intenzív feladatokra is alkalmassá tehető a termék, viszont erről a kiegészítőről egyelőre nincs hír. Emiatt nem tudható, hogy pontosan milyen videokártyákkal érhető el, valamint az is rejtély, mekkora extra kiadást jelent az efféle úri huncutság (ha egyáltalán kapható lesz).
Shuttle NC01U-3205
A Shuttle újdonsága egy kompakt, fogantyúval is ellátott dobozban érkezett meg, amit tömegközlekedési eszközön sem nehéz hazacipelni. A puritán kartondoboz egyik oldalán egy zöld matrica hirdeti a belül lapuló apró számítógép legfontosabb tulajdonságait – ezt leszámítva semmi érdekes nincs a csomagoláson.
Belül szivacshoz hasonló csomagolóanyag tartja biztonságos pozícióban a nejlonba csomagolt PC-t, a doboz oldalán pedig egy külön kartondobozban foglalnak helyet a tartozékok. Utóbbiak között a külső tápadapter, a hozzá passzoló tápkábel, a VESA rögzítő keret és csavarjai, egy talp, valamint némi dokumentáció sorakozik egy telepítő lemez társaságában. A telepítő használatához vagy másik PC-re, vagy külső optikai meghajtóra van szükség, hisz az apróságban nem jutott hely optikai meghajtó számára – ami persze nem is csoda, ugyanis a ház alapterülete egy optikai meghajtóéval vetekszik.
Az NC01U házának alján négy gumiláb fedi a furatokat, így a házat kényelmesen használhatjuk vízszintes pozícióban, de ha még helytakarékosabb PC-re vágyunk, elég csak az élére állítani, majd a mellékelt talpba csúsztatni. Ha az aprósághoz külső videokártya is kapcsolódik, akkor a vertikális pozíciónak búcsút mondhatunk, mert a kiegészítő ház alulra kapcsolódik, alapterülete pedig az alap házéval azonos.
A ház műanyagból készült és elég nagy felületen borítja fényes fekete felület, ami könnyedén porossá válik és az ujjlenyomatok is nagyon meglátszanak rajta, viszont tisztán tartása sem egyszerű, ugyanis nagyon könnyen karcolódik. Az előlap felőli részen arany Shuttle logó, valamint egy SD memóriakártya-olvasó és két USB 3.0-s port található. A Shuttle logó fölé a bekapcsoló gombot helyezték, amelynek jobb széle a rendszer bekapcsolt állapotáról árulkodó ledet rejti, a bal oldalon pedig a klasszikus HDD led számára alakítottak ki helyet.
A jobb szélen nagyméretű szellőzőfelületet láthatunk, valamint a Kensington zár is itt található – ezzel fix berendezési tárgyakhoz láncolható az apróság, így nehezebben lehet ellopni. Persze a funkció használatához külön kiegészítőre is szükség van: vagy egy kulcsos, vagy egy számzáras sodronyt kell beszerezni, mindkettő fekete védőborítással rendelkezik. A bal szélen szintén van némi szellőző, valamint az RS323-es, azaz a Soros portot is itt helyezték el.
A ház alja a négy talp mellett a VESA rögzítő keret furatait is tartalmazza, plusz a nagy fekete borítás mögött egy dokkoló csatlakozó is található. A tetőlapon csak a fényes fekete felületet csodálhatjuk meg, ennek közepén pedig egy aranyszínű XPC logó látható. A hátoldal szerencsére már matt műanyagból áll, mivel a csatlakozók könnyen összekarcolhatnák a fényes felületet. A bal szélen a külső tápadapter csatlakozója látszik, jobbra haladva pedig egy Mini DisplayPort és egy HDMI videó kimenetet, egy Gigabites Ethernet portot, két USB 2.0-s portot és egy fejhallgató kimenetet találunk.
Mivel az NC01U sorozat tagjai gyárilag barebone kivitelben érkeznek, azaz se rendszermemória, se adattároló nincs bennük, így nehéz megúszni a szerelést. A ház belsejében két darab So-DIMM memóriamodul, egy 2,5 hüvelykes adattároló, valamint egy M.2-s SSD számára van hely, a szerelés azonban tartogat néhány kellemetlenséget, amelyekre mindjárt ki is térünk.
A szerelés megkezdése előtt érdemes olyan felületre fektetni a PC-t, ami nem karcol. A ház alját az RS323-es portot és a dokkoló csatlakozót tartalmazó oldalon fogja két csavar, de ezeket csak a ragasztott talpak eltávolítása után érjük el. A csavarok kivétele után megtaláljuk a szalagkábeles 2,5 hüvelykes bővítőhelyet, amelyben maximum 7 milliméter magas SATA 6 Gbps-os adattároló fér el. A meghajtót egy speciális keret fogadja, ami két-két csavarral rögzül a házhoz és az adattárolóhoz. Mellette egy M.2 2230 AE bővítőhelyet is kialakítottak, ami gyárilag egy kétantennás, 433 Mbps-os 802.11ac WiFi vezérlőt tartalmaz, Bluetooth 4.0-s vezérlővel együtt. Az egyik So-DIMM memóriafoglalat ezen az oldalon, egy szivaccsal is ellátott takarólap mögött található, ami átvezeti a hőt a ház aljának belső felére szerelt alumínium hűtőlapra. A másik memóriafoglalat az alaplap másik oldalán lapul, trükkös helyen. So-DIMM modulokból egyébként DDR3L-1600 MHz-es példányok használhatóak, méghozzá maximum 2 x 8 GB-os szettben.
A másik oldalhoz néhány csavar kitekerése, a WiFi antennák leakasztása és az alaplap kiszerelése után férhetünk hozzá. Ezen az oldalon megpillanthatjuk a rendszer aktív, notebook stílusú hűtését, amitől nem messze egy külön nyomtatott áramköri lapot alakítottak ki, ezen van az SD memóriakártya-olvasó és az M.2-es slot is. Utóbbiban maximum 42 milliméter hosszú SSD kártya fér el, ami csak és kizárólag SATA protokollt alkalmazhat, ugyanis a rendszer PCIe alapú modelleket nem kezel. A memóriafoglalat pont ebben a térségben található, így ahhoz, hogy zökkenőmentesen hozzáférjünk, először el kell távolítani ezt a szalagkábeles nyomtatott áramköri lapot.
A szalagkábelt igény esetén ki lehet húzni a csatlakozójából, miután a fehér rögzítő keretet egy műszerész csavarhúzóval felpattintottuk – gyakorlatilag mindegy, melyik oldalt szereljük szét. Ezután már a másik memóriafoglalathoz is hozzáférünk, majd a modul beillesztése után mehet vissza minden a helyére. Az alaplap beillesztésekor különösen figyelni kell a WiFi antennák vezetékeire, mert ezek könnyen beszorulnak a ház és az alaplap közé, így a szigetelésük sérülhet.
A szerelés befejezése után az operációs rendszer telepítésével, majd a szükséges driverek beszerzésével folytatódhat a móka. Amennyiben van friss firmware, úgy azt is érdemes letölteni – esetünkben volt.
Az UEFI firmware grafikus felhasználói kezelőfelülete A Shuttle NC01U esetében a "BIOS" meglehetősen puritán, mint ha egy noteszgépről lenne szó. Ennek megfelelően csak a legszükségesebb beállítások elvégzésére van mód, ahogy az a lenti videón is látható.
Órajelek szintjén semmi sem módosítható, de a rendszermemória paramétereit sem változtathatjuk meg. Az Intel HD Graphics videóvezérlő által lefoglalható rendszermemória-mennyiség értéke 64 MB-tól 512 MB-ig állítható, valamint a főbb vezérlők beállítására is van mód. A rendszer hűtésének működése ugyancsak módosítható – ehhez az alábbi profilok állnak rendelkezésre: •Full Mode: 5827 RPM •Mid Mode: 5615 RPM •Low Mode: 4356 RPM •Ultra-low Mode: 3850 RPM •Smart Fan mode: Nincs kiírt adat, de ez a legjobb választás A ventilátor Smart Fan Mode üzemmódban működik a leghalkabban és a leghatékonyabban. 5000 RPM környékén már erős a motorzaj, maximális fordulatszámon pedig zavaróan zajos az apróság. Az UEFI firmware esetében beállítható írásvédelem, plusz jelszóval is védhető a rendszer és/vagy a BIOS. A többi beállítást a fenti videó mutatja be. Tesztkonfiguráció A Shuttle NC01U belsejében egy 250 GB-os Samsung 850 EVO SSD-t, valamint 2 x 4 GB-nyi DDR3L-1600 MHz-es Kingston rendszermemóriát helyeztünk el (CL11-11-11-28), majd Windows 8.1 Pro operációs rendszert telepítettünk rá. Az operációs rendszer minden frissítést megkapott, a driverekből pedig szintén a legfrissebbeket használtuk.
Ezután a szokásos tesztek elvégzésével ellenőriztük, mire képes a Celeron processzor. Természetesen az általános használatnál felmutatott teljesítményre, a multimédiás tartalmak lejátszására és a fogyasztásra is kíváncsiak voltunk, így a következőkben ezeket vesszük górcső alá. Kezdjük a teljesítménytesztekkel.
Vegyes tesztek Ahhoz, hogy hozzávetőleges képet kaphassunk a Shuttle újdonságának általános teljesítményéről, lefuttattuk a szokásos tesztjeinket, amelyek eredményei az alábbi táblázatban láthatóak. A PCMark08 tesztek ezúttal kimaradtak, ugyanis a PCMark legfrissebb kiadása mindig ugyanazon a ponton állt le, hiába alkalmaztuk a legfrissebb kiadást és hiába próbálkoztunk többféle driver verzióval.
Az eredmények alapján a Celeron 3205U processzor hozza az elvárt szintet. Általános teljesítménye abszolút nem rossz, de az azért a fentiekből is világosan látszik, hogy sem CPU intenzív, sem pedig GPU intenzív felhasználásra nem alkalmas – nem ezen az apróságon fogjuk megvágni legfrissebb filmünket, de a legfrissebb játékok futtatásáról is le kell tenni. Általános felhasználásra, azaz irodai munkára, online kapcsolattartásra és alkalmi játékra tökéletes a Shuttle NC01U, hisz rettentően keveset fogyaszt, alig melegszik, emiatt halk, valamint az íróasztalunkon sem foglal sok helyet – főleg, ha a monitor hátuljára szereljük. Általános használat melletti tapasztalatok A Shuttle aprósága webböngészés alkalmával több böngészőfület is gond nélkül kezelt, ezek között egyszerűen és gyorsan lehetett váltogatni, valamint a multimédiás tartalmak megjelenítése is zökkenőmentes volt.
Internetezésre szinte tökéletes a Shuttle aprósága
Irodai felhasználás esetén komplexebb Excel táblák megnyitásakor már érezhető volt, hogy a CPU nem egy erőmű, de a teljesítmény összességében vállalható volt – főleg úgy, hogy az Excel tábla mellett több Word dokumentum, valamint 11 weboldal is meg volt nyitva. Ilyen felhasználás esetén 2 x 2 GB-nyi helyett érdemesebb 2 x 4 GB-nyi rendszermemóriát használni, hisz így pörgősebb, reszponzívabb lesz a rendszer, valamint marad némi tartalék RAM is, ha újabb böngészőfüleket vagy dokumentumokat nyitnánk. Photoshopra korlátozottan alkalmas a Shuttle NC01U Celeronos kiadása: egyszerűbb feladatokkal elboldogul, azaz képet vágni, színeket korrigálni lehet vele, ha nem extrém nagy képekkel dolgozunk, de komplex műveletek esetén már érezni a lassúságot (például intelligens élesítésnél vagy egyéb, kifejezetten számításigényes feladatoknál). Az viszont pozitívum, hogy a kis számítógép abszolút halkan dolgozik: pici ventilátorzaj van, de ennek mértéke messze nem zavaró – a kifejezetten halk NAS-okhoz mérhető.
Multimédiás képességek Az NC01U sorozat Celeron 3205-ös processzorral szerelt tagja nem rendelkezik Clear Video HD támogatással, de sima Intel Clear Video funkciót azért kapott. A termék képességeit a DXVA Checker legfrissebb kiadásával vizsgáltuk meg – az alábbi ábrán látszik, milyen tartalmakkal tud megbirkózni a rendszer úgy, hogy közben hardveresen gyorsítja az adott tartalom lejátszását.
A fentiek alapján a 4K-s tartalmak lejátszása nem jelenthetne problémát, ám rögtönzött tesztünk alapján, amelynek keretén belül tízféle 4K-s helyi videót próbáltunk lejátszani, azt tapasztaltuk, hogy a 4K-s tartalmak lejátszása darabosan, maximális CPU terhelés mellett történik. H.264-es és H.265-ös videókat egyaránt kipróbáltunk, sőt, még a QuickTime-mal is próbát tettünk.
Balra az 1080p-s, jobbra a 4K-s YouTube tartalom lejátszásakor tapasztalt terhelés látható
A helyzet a Windows Update által biztosított driver és a legfrissebb Intel HD Graphics driver alkalmazásakor egyaránt fennállt. A YouTube 4K-s videói teljes képernyős módban is alacsony CPU terhelés mellett, akadásoktól mentesen futottak, tehát tényleg képes a gyorsításra a GPU, csak éppen a driveren még lenne mit csiszolni.
Balra a 720p-s, jobbra az 1080p-s H.264-es helyi tartalom lejátszásakor tapasztlat terhelés látható
A klasszikus 720p-s és 1080p-s H.264 tartalmak lejátszását szintén megvizsgáltuk, és természetesen azt tapasztaltuk, hogy a tartalmak 15% körüli CPU terhelés mellett, viszonylag alacsony rendszerfogyasztással futottak. Fogyasztás A Celeron 3205U processzor mindössze 15 wattos TDP-vel rendelkezik és a rendszer többi komponense sem nagyétvágyú, hisz 2,5 hüvelykes SSD meghajtó és DDR3L rendszermemória kapott helyet a fedélzeten. Ennek fényében lássuk, mennyire éhes a PC a különböző üzemmódok esetén.
A fenti értékek nagyon barátiak: gyakorlatilag a nagyon extrém Prime 95 + FurMark teszttől eltekintve sosem megy 20 watt fölé a rendszer fogyasztása, webböngészés és általános munka alkalmával pedig a 15 wattos szintet sem lépi át. 4K-s YouTube videó teljes képernyős lejátszásakor 10,8 wattos fogyasztást mértünk. Melegedés A rendszer hűtésének hatékonyságát kétféle teszt segítségével vizsgáltuk. Első körben az AIDA64 beépített stabilitástesztelő alkalmazását futtattuk le, ami közepesen terheli a rendszerkomponenseket. Az app segítségével kiderül, throttlingol-e a processzor, azaz előfordul-e, hogy túlmelegedés miatt visszaveszi az órajelét.
Aida64 stabilitásteszt - 32 perc
A teszt alapján a hűtés jelesre vizsgázott, valamint a ház szellőzése sem rossz, hisz az SSD hőfoka sem volt vészesen magas. Annak érdekében, hogy a szokásos teszt se maradjon ki, a pici PC-n a Prime95 és a FurMark is lefutott. Ezek a tesztek extrém terhelést rónak a komponensekre, így azok extrém módon melegszenek – hasonló terhelésre általános használat mellett sosem lehet számítani.
Az extrém teszt alkalmával remekül vizsgázott a hűtés és a szellőzés, így egy rossz szavunk sem lehet. A hűtés nem csak hőfokok, de zajszint terén is jól vizsgázott. Zajszint A Shuttle NC01U sorozat Celeron 3205-ös processzorral szerelt tagját tökéletesen lehűtötte a gyári hűtőrendszer: a termék általános felhasználás közben rettentően halkan dolgozott, de amikor elkezdtük izzasztani a processzort, akkor sem hallatszott különösebb zajongás – a ventilátor fordulatszáma megemelkedett, de ez bőven vállalható zajszintet eredményezett. Filmnézés közben hangtalan a Shuttle újdonsága, így zajongásával egészen biztosan nem fogja zavarni a kikapcsolódást. Érdekességképpen átállítottuk a ventilátorprofilt a BIOS-ban, mert több üzemmód is rendelkezésre állt, így kiderült: a legjobb választás az alapértelmezett, úgynevezett Smart Fan mód, ekkor ugyanis nincs hangoskodás. A többi beállítás ehhez képest magasabb zajszintet eredményez, a magas fordulatszámú profil engedélyezésével pedig zavaróan hangos lesz az apróság. Szerencsére extrém légáramlásra nincs szükség, hisz a Celeron processzor nagyon keveset fogyaszt és nagyon kevés hőt termel, a gyári hűtés így játszva megbirkózik vele. Az viszont már kérdéses, hogy a rendszer egy i5-ös vagy i7-es központi egység esetén is ilyen halk-e. Mivel a hallottak alapján 4000 RPM körüli maximális fordulatszámot tapasztaltunk a tesztek során (konkrét fordulatszámot nem írt ki a rendszer Smart Fan módban), a BIOS beállítások módosításával azonban láttuk, hogy a CPU hűtő ventilátor akár 5800-as fordulatszámra is képes kellő mértékű terhelés esetén, így erősen valószínűnek tartjuk, hogy jóval nagyobb teljesítményű CPU esetén érezhetően magasabb az üzemi zajszint.
Verdikt A Shuttle NC01U sorozatának legkisebb, Celeron 3205U processzorral szerelt változata jól vizsgázott a tesztek során. Az apróság nagyon keveset fogyaszt, hűtése meglehetősen hatékony, üzemi zajszintje pedig nagyon alacsony, így remek irodai masina válhat belőle. A kétmagos Celeron processzor nem egy erőmű, így CPU intenzív feladatokra abszolút nem alkalmas, de nem is ezekre a felhasználási módokra készült a termék. A GPU teljesítménye szintén nem túl acélos: arra elég, hogy 10 évvel ezelőtti játékokkal, valamint alkalmi címekkel eljátszogassunk néhány 10 percet, de gamer számítógépnek még a legnagyobb jóindulattal sem nevezhetjük. Általános felhasználásra, internetezésre, online és offline videók megtekintése, valamint online kapcsolattartásra tökéletesen alkalmazható a Shuttle NC01U sorozat Celeron 3205U modellje. E területeken megfelelő teljesítményre, halk működésre és nagyon baráti fogyasztásra számíthatunk. A pozitív képet egy picit beárnyékolja az a tény, hogy a barebone masina szerelése egy kicsit körülményes, így mindenképpen olyannal végeztessük el a szerelést, akinek már van némi tapasztalata, különben kellemetlen percekre számíthatunk. Viszont aki szereti a kihívásokat és szeret barkácsolni, élvezni fogja a szerelést. Mindent összegezve a látottak alapján kiérdemli az ajánlott vétel címet a Shuttle NC01U sorozat Celeron 3205U alapú tagja, hisz az általa megcélzott területen remekül teljesít.
A tesztben szereplő Shuttle PC-t a Computer Emporium Kft-től kaptuk kölcsön, amiért ezúton is szeretnénk köszönetet mondani! Hasznos hivatkozásokGyártói weboldaliPon Webshop
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

6. Zsolt501
2015.11.16. 14:56
Csak gratulálni tudok a privát videó berakásához a cikkbe.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Svindler Zsolt...
2015.11.16. 15:29
Ouch, elfelejtetem aktiválni, bocs.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. expander Zsolt...
2015.11.17. 10:50
Kritika az megy. De megköszönni a rengeteg melót amit a cikk szerzője/közlője végzett az nem megy. Gratula...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. scineram
2015.11.18. 09:02
Engem főként a média képességek érdekelnek. Nem egyértelmű natív videót vagy Youtubeon akartatok nézni UHD-ben. Az a nagy processzorterhelés lehet a Google köcsögsége is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. J.o.k.e.r scine...
2015.11.18. 15:52
Mindkettőt megnéztük! A YouTube 4K ment, a helyi 4K-s fájlok lejátszásába azonban beletört az apróság bicskája.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. BlackDrago... J.o.k...
2015.11.20. 14:09
Szerintem ilyen pici IGP-s gépeknél a helyi 4K videók lejátszási nehézsége a Kaby Lake-kel szerelteknél fog elsőként maradéktalanul eltűnni. Találtam olyan NUC teszteket, ahol még a 28Wattos i7-es Broadwell-es modellek Hybrid dekóderén is kifogtak a HEVC 8bit és 10bit színcsatornával kódolt magas bitrátájú 4K filmek... A Skylake már meg sem izzad csak röhög a 8bites-en mert neki a Broadwellel ellentétben már van 8bit hardveres dekódere, viszont ha 10bites UHD HEVC-el kínáljuk meg azon ő is vért fog izzadni a Hybrid dekóderével, és biztos lesz ami akadni is fog rajta... A Kaby Lake viszont már mindkettőre csak legyinteni fog, mert benne már meglesz a 10bites hardveres dekóder is. Miért fontos ez? Mert rengeteg 10bites HEVC UHD videó lesz, pl. a netflix 4K, meg az UHD Bluray is 10bites... Nameg a HDR-hez is kell a 10bit.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!