iPon Cikkek

Kisméretű Full HD monitorok a terítéken

Dátum | 2009. 07. 27.
Szerző | Terrayon
Csoport | MEGJELENÍTÉS

Ezúttal az Asus megújult VH sorozatának sikervárományos kijelzőjét, a BenQ kedvező áron kínált G szériájának monitorát és SE jelzéssel ellátott TV tuneres megjelenítőjét vizsgáltuk meg közelebbről.

Asus VH222H

Amint az a legutóbbi monitor tesztünkből kiderült, az Asus VH sorozatát nem csak formatervében újította meg, de képminőségével is sikerült magasra tennie a lécet. Ezen felbuzdulva elővettük a modell kisebb változatát, hogy kiderüljön, a méretcsökkenés egyben gyengébb kijelzőt jelent vagy hasonlóan jó képminőséggel számolhatunk a VH222H típusnál is.


Az enyhén lekerekített káva, a kecses, mégis szigorú vonalakkal kialakított formaterv remélhetőleg olyan hosszú ideig fogja az Asus megjelenítőit díszíteni, mint a korábbi dizájn - mely valljuk be, az évek során kissé megkopott, ezért esedékes volt frissíteni. A fényes káva, nyak- és talprész modern hatást keltenek, az elegáns küllem nagyon esztétikus, azonban ennek hátulütőivel is számolnunk kell. Az ujjlenyomatok elöl fokozottabban láthatóak, a hátlap matt felülete ellenben jól tűri a szennyeződéseket. Az anyagminőség átlagos, a közepesen vastag műanyagok ellátják feladatukat, mindenhol pontos illesztésekkel találkozni. A monitor keret azonban a kelleténél vékonyabbra sikerült, emiatt a panel döntögetése sem teljesen hangtalan.


A kissé zsúfolt vezérlőgombok kitapintása nehézkes, de legalább a feliratok könnyen olvashatóak és a nyomógombok a káva elején találhatóak. A határozott nyomáspont és a menü gyors reakciója ellenére szívesen láttunk volna szoftveres menükezelést is, de az Asus kijelzőinél ez továbbra sem elérhető. Ha a főmenüben való barangolást szeretnénk elkerülni, akkor annak előhívása nélkül is könnyen elérhetőek a legfontosabb funkciók. Gyorsgombként fényerő- és hangerőszabályzást, Splendid képprofilváltást, automatikus kalibrációt, valamint bemeneti video jelváltást kapunk. Az állapotjelző led kék fénye nem vonja el figyelmünket a képernyőről, és szolid fényével a készenléti narancsszínű lámpa sem zavaró a sötétben.


A monitor állványa csak a legalapvetőbb beállításokra képes. A panel fix magassága megfelelő, a számunkra ideális dőlésszög könnyen és viszonylag széles keretek közt állítható be. Ami pedig a stabilitást illeti, a talp gördülékeny felszerelését követően azt tapasztaltuk, hogy a közepes méretű korong még képes határozottan megtartani a panelt.


A panel hátulján a VESA szabványú lyukak is megtalálhatóak, és mivel gondoltak a részletekre is, ezeket gumisapkák takarják. A vezetékek rendben tartásáért a nyakban található nyílás gondoskodik, mely ugyanolyan jónak bizonyult, mintha egy kábelbilincset használnánk.


A kijelzőt nemcsak D-Sub és DVI csatlakozókkal, hanem egy HDMI bemenettel is ellátták, így a konzol tulajok is örülhetnek. Ez utóbbi audio sávját egy fejhallgató kimenetre - sajnos ez szintén hátulra került - és egy SPDIF, digitális csatlakozóra is kivezették. A kijelző beépített hangszórókkal is rendelkezik, melyek viszonylag hangosak, minőségük elfogadható. Továbbá tartozik hozzájuk egy 3,5mm-es jack bemenet is, mely a hangkártya összekötésére szolgál.

Képminőség

A kijelző maximális fényereje erős napsütéshez is jó olvashatóságot biztosít. Kontrasztja kivételesen jónak mondható, még a legsötétebb és legvilágosabb árnyalatokat is képes jól megkülönböztetni. Színhűsége alaphelyzetben átlagos, azonban a Splendid színjavító profilokkal nagyban javíthatunk a helyzeten, ha filmnézésre vagy játékra támad kedvünk. A színátmeneti és szürkeátmeneti gradiensek darabossága alig látható, azonban a Splendid profilok használatával a helyzet rosszabb, ezért munkához inkább ne használjuk ezeket.

1920 X 10801680 X 10501280 X 7201920 X 10801680 X 10501280 X 720
Legnagyobb felbontásán a monitor élessége a digitális bemeneteken (HDMI, DVI) dicséretre méltó, és az analóg (D-Sub) csatlakozó használatával is csak alig homályosabb a kép. A kijelző skálázása átlagos. Míg az 1280*720-as képméret a megszokott módon szép, addig a többi felbontás homályosan, enyhén darabosan jelenik meg. A képarány kezelési lehetőségekkel félig voltunk megelégedve, ugyanis az 5:4 és 16:10 arányok korrekt megjelenítése továbbra is hiányzik. Előbbit a monitor 4:3-nak ismeri fel, utóbbit 16:9-nek, ezért mindkét esetben fel kell készülnünk, hogy a képet vízszintesen enyhén széthúzza a monitor - bár ekkora mértékű torzulást még el lehet viselni. A 4:3-asok megjelenítése hibátlan, ráadásul a monitor magától felismeri, hogy mikor kell ezt alkalmaznia, így kapcsolgatni sem kell.

Fekete képernyő rövid záridővel fényképezveFekete képernyő hosszú záridővel fényképezveA kijelző háttérvilágítása jónak mondható, bevilágítás alig látható alul és felül, foltosodást nem vettünk észre. A fekete mélysége átlagon felüli, melynek előnyét filmek sötétebb jeleneteinél láthatjuk. A panel látószögei egészen jók. Az átlagon felüli besorolást egyrészt a színtorzulás hiánya miatt érdemelte ki a kijelző, másrészt oldalról és függőlegesen is csak mérsékelt kontrasztvesztéssel kell számolnunk. A válaszidő gyorsítás nélküli monitor hozza az 5ms-osoktól elvárt szintet. Az így produkált utánhúzás nem vészes, ezért a kijelzőt játékra is érdemes elővenni, a bemeneti késés elég kicsi.


Habár a kijelző külsőre megújult, a gyártó színkezelésért felelős Splendid motorja továbbra is változatlan maradt. Az alapállapotban használatos Standard sémát munkához vagy internetezéshez érdemes választanunk, de a gyári profilok mindegyike megváltoztatható, ha az előre beállított értékek nem nyerték volna el tetszésünket. A színekkel is játszó Theater, Night View és Scenery sémáknál a video és képi tömörítési hibák felerősödnek, viszont a Game mód amellett, hogy megtartja szép színeit, még jó kontrasztot is képes eredményezni. A gyárilag kikapcsolt automatikus fényerőszabályzást (ASCR) a profilok mindegyikében külön-külön aktiválnunk kell (mivel ezek egyenként konfigurálhatóak), a dinamikus fényerőszabályzás pedig az adott helyzetben nagyon gyorsan képes végbemenni, így hatása nem zavaró. A színtelítettség (Saturation) és élesség (Sharpness) beállításokkal tovább finomíthatjuk a képet, hogy az számunkra megfelelő legyen. A profilok váltogatása közben színhőmérsékleti beállításunk szerencsére változatlan marad, mely az előre eltárolt értékek közül (Cool, Normal, Warm, sRGB) választható ki. Emellett lehetőségünk van saját színösszeállítás elkészítésére is, ezt a színcsatornák egyenkénti beállításával érhetjük el. Extraként a bőrtónus színét (Skin Tone) tolhatjuk el három lépésben a sárgábbtól a vörösebb tartományba (Reddish, Natural, Yellowish), mely opció a különleges profilok kiváltsága, ezért ezt alapállapotban nélkülöznünk kell.

Az ajánlott értékek

BenQ G2220HD

A BenQ kedvező áron kínált G szériája a megújulást követően jobb képminőséget, némileg könnyebb kezelhetőséget és elegánsabb megjelenést tudott felmutatni. Ezért a BenQ estében is kíváncsiak voltunk, hogy a korábban tesztelt nagytestvérhez képest vajon az újdonsült 22 inches kijelző is hasonlóan jól teljesít-e.


A gyártó monitorjaira egyre inkább a gömbölyded és lekerekített vonalak jellemzők, mely alól a G sorozat sem kivétel. A formaterv visszafogottan modern, a mai trendnek megfelelően a kijelző vékony kávája és talpa fényes felülettel rendelkezik, hátlapja matt fekete színű. Az anyagminőség közepes. A káva lehetne valamivel erősebb, ezért a panel döntögetése némi nesszel jár, de a helyzet még így sem vészes.


A menükezelő gombok némi megszokást igényelnek, ugyanis a káva alján találjuk őket, de legalább a hozzájuk tartozó piktogramokat könnyen leolvashatjuk. A nyomógombok a bütykös kialakítás miatt jól elkülönülnek egymástól, lenyomásukra a menü gyorsan reagál. A gyorsgombok az automatikus kalibrációhoz, fényerő/kontraszt beállításához, a bemenő video jelválasztáshoz és a Senseye képprofilok kiválasztásához nyújtanak könnyebbséget. A led diszkréten teszi dolgát, zöldessárga és narancsszínű halvány fénye nem tereli el figyelmünket a képernyőről.


A talpszerkezet normál mértékű dönthetőséget szavatol számunkra, mely könnyen állítható, mégis képes stabil maradni a beállított pozícióban. A fix magasság megfelelő, egyszerű kivitelezésről lévén szó a pivot mód és talp körüli megforgatás lehetőségei kimaradtak. Ezért stabilitási szempontból is jól szerepelt a monitor, a kijelző ovális talpa megfelelő alátámasztást nyújt a készüléknek, konfigurálás közben nyoma sincs ingadozásnak.


A kábelrendező hurok és a felfüggesztési lyukak hasznos kiegészítői a készüléknek.


A monitor hátulján a VGA bemenet mellett egy DVI csatlakozó is helyet kapott - ez egyébként kikövetkeztethető a típusjelzés HD végződéséből is. A HDMI video bemenet ezúttal lemaradt, továbbá a kijelzőn fejhallgató kimenet és beépített hangszórók sincsenek.

Képminőség

A kijelző képminőségével igencsak elégedettek voltunk, főként a színek terén éreztünk előnyt tesztünk többi szereplőjével szemben. Fényereje erős napsütéshez is megfelelő. Kontrasztjára szintén büszke lehet, még a skála szélső értékei is láthatóak a képernyőn. Színkezelése már alaphelyzetben átlagon felüli, ráadásul Senseye profiljaival ezt csak tovább fokozza. Ennek köszönhetően markáns színhasználat érhető el, bár ilyenkor a színátmenetek nem annyira árnyaltak. Alaphelyzetben viszont a színátmeneti gradiensek is folyamatosak, csak leheletnyi darabosság vehető észre.

1920 X 10801680 X 10501280 X 7201920 X 10801680 X 10501280 X 720
A natív felbontás élessége az analóg bemeneten is jónak mondható, azonban a tökéletes élesség érdekében jobb, ha a DVI bemenetet választjuk. A készülék interpolációs képessége átlagon felüli, mely a gyengébb VGA tulajoknak öröm, mikor játékra szánják magukat. Az 1280x720-as felbontás csak alig homályos, de az ennél alacsonyabb, sőt, még a kritikus 1680x1050-es képméret is elfogadható homályossággal jelenik meg. A képarány kezelés tökéletes, torzítással semmilyen esetben sem kell számolnunk. Az Aspect beállítás magától felismeri a 4:3-as, 16:10-es arányokat, sőt, még az egyetlen 5:4-est (1280*1024) is képes megkülönböztetni a 4:3-asoktól, mely csak nagyon ritkán fordul elő.

Fekete képernyő rövid záridővel fényképezveFekete képernyő hosszú záridővel fényképezve
A fekete képernyő alatt látszik, hogy a háttérvilágítás bizony nem hibátlan. Durva foltosodás nincs, azonban a képszéleken (főleg alul és felül) bevilágítások láthatók. A fekete mélysége átlagos. A panel betekintési szögei jók. Oldalról és függőlegesen valamennyi kontrasztvesztéssel ugyan számolnunk kell, viszont jó hír, hogy semmilyen esetben sem látható színtorzulás. Összességében tehát pozitív az összkép. A monitor egészen jól viselkedik játék alatt is, annak ellenére, hogy válaszideje 5ms-os, tehát nem rendelkezik gyorsítással. Játékosoknak jó választás lehet, különösen hogy bementi késése is rendkívül alacsony.

A monitor a gyártó megszokott grafikus menüjét használja, mely maga az egyszerűség, ezért könnyen átlátható. Ahogy említettük, a kijelző igazi ereje Senseye képprofiljaiban rejlik, az extra színezésnek hála rendkívül hatásos megjelenítést érhetünk el velük. Szövegmegjelenítéshez a Standard és sRGB, minden másra pedig a látványos Movie, Photo és Dynamics módjai ajánlottak. Közülük a Movie bizonyult a leghatásosabbnak, bár mindegyikükkel szép eredmény érhető el. Ezek fényereje és kontrasztja megváltoztatható, de rábízhatjuk az automatikára is. A dinamikus kontrasztvezérlés csak a három profil használata alatt kapcsolható be, ez a funkció pedig öt fokozatban szabályozható. A kijelző színhőmérsékleti beállításra is lehetőséget ad kékes, pirosas, normál és egyéni profiljaival, de a gyári kiegyenlített értékek tökéletesnek bizonyultak. Egyéb extra nem található a menüben.

Az ajánlott értékek

BenQ SE2241

A teszt végére hagytuk a BenQ hálószobába szánt Full HD felbontású kijelzőjét, mely számítógépünk monitoraként és televízióként egyaránt használható.


Bár a kijelző alapvetően a tévé készülékek szögletességén alapul, minimalista eleganciájával, a hangszórók díszléceinek formabontó megoldásával és fényes kávájával a modern lakberendezési trendekhez igazodik. A felhasznált anyagok elfogadhatóak, a megjelenítőt közepes minőségű műanyagok jellemzik, a káva itt is lehetne kicsivel vastagabb.


A monitor képbeállításait a panel oldalán található nyomógombokkal hívhatjuk elő. Mivel nagyon szerencsétlen helyre kerültek, szemből igen körülményes ezeket használni, a piktogramok pedig csak oldalról láthatóak. Gyorsgombként mindössze hangerőszabályzást, video bemenet- és csatornaváltási lehetőséget kapunk. Menükezelő szoftver nem jár a készülékhez, helyette egy kitűnően használható távirányítót kapunk, mellyel minden vezérlési gondunk egy csapásra megoldódik. Az apró méretű led diszkréten világít, zöldessárga és narancsszínű fénye a bekapcsolt és készenléti állapotról tájékoztat minket.


A könnyű, ovális talpat bepattintós módszerrel tudjuk a kijelzőhöz illeszteni, mely szorul, ezért összeszereléskor némileg küzdenünk kell vele. Az így nyert állvány egyszerű felépítése miatt a monitor kombónak nincsenek stabilitási gondjai. A különlegességekről, mint forgatás, magasságállítás és porté mód, le kell, hogy mondjunk. A magasságot gyárilag jól eltalálták, és normál körülmények között a panel dönthetősége is elegendő.


A kábelrendező hurok és a felfüggesztési lyukak itt is megtalálhatóak.


Öszvér megoldásról lévén szó, a csatlakozókkal nem spóroltak. A kombó hátulján a video bemeneteknél D-Sub, HDMI, komponens, S-Video és egy SCART csatlakozó található. A készülék minden bemenetéhez külön képbeállításokat rendel, így nemcsak tévézéshez, hanem számítógépezéshez is egymástól független értékeket használhatunk. Az audio csatlakozóknál RCA és egy 3,5mm jack bemenet fogad minket. Szintén hátul található egy fejhallgató kimenet, melyet szívesebben láttunk volna a monitor elején, továbbá a panel oldalán egy CAM Card nyílás is helyet kapott.

Képminőség

A monitor fényerőtartaléka brutálisan nagy. A képbeállításoknál a fényerő finoman (Fényerő: 0-100) és durvább lépésközzel (Háttérvilágítás: 0-5) is beállítható, választhatunk tehát, hogy a háttérvilágítás erősségét pontosan vagy gyorsan határozzuk meg. A fényerőt érdemes 40-60 között, a háttérvilágítást számítógépes felhasználásnál nullán tartani. Ez utóbbit tévézéskor magasabb fokozatra is állíthatjuk, de érdemes vigyázni, ugyanis a túl magas értéktől a kép könnyen „tejfölössé” válhat. A kijelző kontrasztértéke közepes. A sötétebb árnyalatokkal erősen küszködik, ezek már egyáltalán nem látszanak, viszont a világosak mindegyike jól megkülönböztethető a legfényesebb fehértől. A színhasználat alaphelyzetben nem kifejezetten élénk, azonban az átlagos megjelenítés ennél a modellnél is feljavítható a Senseye színkezelő motorral. A színátmeneti skálák jól láthatóan darabosak.

1920 X 10801680 X 10501280 X 7201920 X 10801680 X 10501280 X 720
Natív felbontáson a monitor HDMI és VGA csatlakozón is rendkívül élesnek bizonyult. Utóbbi a beépített élesítésnek köszönheti sikerét, melyet teljesen kikapcsolni nem lehet, bár az eredményt látva ezt nem is akartuk megtenni (általában a BenQ készülékei egyébként is jól teljesítenek D-sub-on). A kijelző skálázási képessége közepes. A felbontások többsége a vártnál homályosabb, de legalább a szöveg darabosság nélkül jelenik meg. Jellemzően az alacsonyabb képméretek a szebbek. Képarány kezelés gyanánt teljes képernyős vagy 4:3 módot használhatunk. Ez utóbbi az 5:4 arányú 1280*1024-et is képes kezelni, bár a kelleténél szélesebbre húzza. A képarányok közti váltás kézzel történik, a kijelző erre nem képes magától. Tévénézés közben alkalmazhatunk egyéb képarányokat is: Panorama, Zoom1, Zoom2, melyekkel például meghatározhatjuk, hogy a 4:3 arányú adás teteje és alja mennyire legyen levágva.

Fekete képernyő rövid záridővel fényképezveFekete képernyő hosszú záridővel fényképezveA háttérvilágítás homogenitása normál igényekhez mérten megfelelő, azonban a képernyő szélein látható bevilágítások kissé zavaróak. A fekete mélysége a TN panellel szerelt monitorok átlagát hozza. Bár a színtorzulás minden irányból mérsékelt, a betekintési szögek mégsem nevezhetők igazán jónak, oldalról és felülről hamar megtörténik a kontrasztvesztés. Egyedül az alsó látószög alakult a vártál jobban. Összességében a közepes rálátás egy társaság számára csak korlátozott élményt szavatol, mely egy televízió esetében nem kifejezetten előny. A kijelző sebessége közepes, tapasztalataink szerint játékok alatt az 5ms-osok szintjét hozza. Ugyan láthatunk némi utánhúzást, de ennek mértéke még elfogadható. Alkalmanként tehát játékra is elővehetjük a monitort, azonban némi bemeneti késéssel is számolnunk kell, melyhez kis időn belül hozzászokhatunk.

A monitor remekül átlátható grafikus menüvel rendelkezik. A kijelző előre konfigurált képprofiljai a Standard, Dynamic, Mild és User sémákban merülnek ki. A színjavító Senseye profilok nagyon hatásosak, használatukkal főleg a színek válnak élénkebbé. A köztük lévő különbség nem igazán vehető észre, csak fényerő és élesség tekintetében látunk apró változást. Egyedül User módban nyílik lehetőség a teljes konfigurálásra (kontraszt, fényerő, szín, élesség), ha a tökéletesség érdekében időt szánunk rá. A színhőmérséklethez, képarány beállításhoz, valamint a színjavító funkciókhoz (ACE, Skin Tone) viszont mindegyik képprofilban hozzáférünk. A Dynamic és Mild sémákat filmek, játékok és tévézés alatt érdemes elővennünk, munkára viszont a Standard ajánlott, így a színátmenetek darabossága is mérsékelhető valamennyire.


Néhány szó a televízió funkcióról. A készülék az analóg adások mellett digitális csatornákra is hangolható, azonban az MPEG4 kódolással nem képes megbirkózni, ezért Magyarországon csak felesleges extra. Hagyományos tévének használva felderíti az elérhető tv- és rádióadókat, de természetesen kézzel is hangolhatunk. A nálunk nyolc perc alatt talált 60 csatornát tetszőlegesen rendezhetjük és átnevezhetjük a grafikus listában. Az alapvető lehetőségeken felül néhány kényelmi funkcióit is találunk: kedvenc csatornák listája, szülői zár, előző csatorna előhívása, 3 állású hangszínszabályzó profilokkal (Standard, Movie, Music, User), automatikus hangerő kiegyenlítés (AVC), és kikapcsolás időzítő. A mellékelt kényelmes, infrás távirányító nagyban megkönnyíti a használatot, különösen hogy a csatornaváltás és hangerőszabályzás rövid időn belül megtörténik, továbbá a legfontosabb funkciók (kép, hang, teletext, stb.) gyorsgombra kerültek. A beépített hangszórók előre sugároznak, így érthetően tudnak megszólalni, a hangminőséggel azonban nem voltunk elégedettek.

Az ajánlott értékek

Asus VH222H


A megújított VH sorozat 22 inches tagjával megint egy kedvező ár/érték arányú kijelzőt sikerült összehoznia az Asusnak. A monitor képminősége ezúttal is kiegyensúlyozottan jól alakult, fényereje, kontrasztja és élessége jó olvashatóságot biztosít szövegszerkesztésnél. Színei (főként a Splendid használatával), betekintési szögei, jó háttérvilágítása és feketéje miatt a képernyő mozivászonként is jól használható. A válaszidő gyorsítás nélküli panel helytállt, ezért játékos kedvűek is jól használhatják a kijelzőt, igaz interpolációs képessége csak közepes. A monitor tartozékai között DVI és audio kábel is fellelhető, a 3 napos pixelhiba garanciát viszont mellőznünk kell. Összességében a készülék értékelése: 74/100.


BenQ G2220HD


A monitor legnagyobb előnye a színkezelésnél mutatkozott. Ráadásul remek színprofiljaival és jó betekintési szögeivel együtt filmezésre tökéletes lehetne, azonban a bevilágítások sajnos árnyalják a képet, ezért a kijelzőnek „mindössze” a jó minősítéssel kell beérnie. A hirtelen képváltások reakcióidő-gyorsítás nélkül is jól követhetőek, sőt, bemeneti késéssel sem kell számolnunk. Továbbá a monitor interpolációs képességével az alacsonyabb felbontások is élesek maradnak, tehát játékos felhasználásra szintén jó választás a készülék. Fényereje, kontrasztja és élessége jó olvashatóságot biztosít irodai munkához is. A felsorolt előnyök mellett meg kell említenünk, hogy a kijelző mellől nem csak a pixelhiba garancia hiányzik, de DVI kábelt is külön kell hozzá vásárolni. A monitor értékelése: 76/100.


BenQ SE2241


A kijelző jól használható irodai munkára. Magas fényereje, kitűnő élessége tagadhatatlan pozitívumai a monitornak, azonban kontrasztja csak átlagos (főleg a sötétebb árnyalatokkal van gondban), ezért ne legyenek komoly elvárásaink. Az átlagos látószögek és színhűség sajnos nem emelik a kijelzőt az élbolyba. A BenQ TV-monitor kombójánál tehát számolnunk kell néhány gyengeséggel, azonban így is jó alternatívája lehet az LG hasonló modelljének (LG M228WA). Ugyanis a BenQ estében a színjavító profiloknak hála filmnézésre sokkal jobb színvisszaadással gazdagodunk, és nagymértékű bemeneti késéssel sem kell számolnunk, ezért alkalomadtán játékosok is elővehetik a monitort. Kár, hogy a kellékek között nem találtunk HDMI kábelt, továbbá pixelhiba garanciát sem kapunk a kijelzőhöz, a távirányító elemeiről viszont gondoskodtak. Értékelése: 58/100.


                                   A teszttermékekért köszönet a Cédrus Kft.-nek és a Computer Emporium Kft.-nek!

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

23. hego
2009.07.27. 12:10
VISSZA A CIKKHEZ

full hdba 60 hz? vagy 75?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
22. predator_h...
2009.07.27. 13:40
Sztem 75Hz inkább mint 60 de nem vagyok benne biztos. Viszont az utolsó monitor jól fel van szerelve kimenetekkel, az ASUS is jó sztem annyira mint a Benq.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
21. ViTaZi
2009.07.27. 14:17
Hello

nagy jó kis teszt lett! Ilyen teszt kéne még több! 24" FHD -s monitorok is jöhetnének!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
20. danikollar
2009.07.27. 17:56
ViTaZi, még jó, hogy azok már voltak!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. ViTaZi
2009.07.28. 18:30
danikollar: nem csak 4-5 fajta 24" -osok van...és mindig jönnek ki újak szal...nc...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. tuareg85
2009.07.28. 19:09
Ezek a kisméretű fullHD monitorok? Volt szerencsém egy 22"es 1920*1200 lenovo-hoz többször is, azon már majdnem nem zavaróan voltak nagyok a pixelek. A legtöbb játékon meg filmnézésen kívül mindenben meg lehet számolni a pixeleket, vagy méterekről kell nézni. Értem én, hogy ugyanilyen felbontású 15"ös notebook napi rendszerességű használata után mi nem nagy, de valahol kettő között lenne az ideális, nem?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. asimov007
2009.07.28. 19:14
És mitől kicsi a 22"? Majd akkor lesz hír, ha 17"-en lesz ez a felbontás.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. imi93
2009.07.28. 19:54
szerintem meg 17"-on bőven elég az 1280*1024
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. tuareg85
2009.07.28. 20:12
1. számít maga a felbontás is, akkor elég sztem egy monitor, ha 2 teljes értékű ablak elfér egymás mellett, ez kb 1920-nál kezdődik, esetleg bizonyos tartalmakra 1680
2. továbbra is nagyon nem mellékesnek tartom a pixelméretet, aki egyszer kipróbál egy kisebb pixelméretű monitort, érteni fogja. Van itt előttem ugye a notebook 15" 1920*1200 és a külső samu 20" 1680*1050, ég és föld. A noti tűéles, a betűk cleartype-pal vagy anélkül is esetleg nagyon állatul néznek ki, öröm olvasni, a samun meg homályosak vagy recések, elég zavaró. Az is király a kisebb pixelméretben, hogy kevesebb helyet foglalnak a UI részei, fejlécek, scrollbar stb

szóval kis pixelméret FTW
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. imi93
2009.07.28. 21:27
Zsoooooti
nekem 17"-os monitorom van 1280*1024-es de nekem nincs gondom olyanokkal mint neked
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. danikollar
2009.07.29. 09:08
Hát nekem Benq 24" van 1920x1080 felbontással, de kisebb pixel mérettel már nem lenne jó. Ez így jó, ahogy van. Tűéles a kép, a betűk is. Így is van amikor egy cikket nagyítani kell a böngészővel, hogy normálisan el tudjam olvasni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. imi93
2009.07.29. 10:21
na pont erről beszélek itt egy jó érv
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. tuareg85
2009.07.29. 17:47
(danikollar @ 2009 Jul 29, 08:08) Hát nekem Benq 24" van 1920x1080 felbontással, de kisebb pixel mérettel már nem lenne jó. Ez így jó, ahogy van. T?éles a kép, a bet?k is. Így is van amikor egy cikket nagyítani kell a böngész?vel, hogy normálisan el tudjam olvasni.
és milyen messzir?l nézed?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. danikollar
2009.07.30. 09:43
tuareg85, kb. 80 cm-ről használom, ha netezek vagy valami dolgom van a gépen, persze, ha filmet nézek rajta azt jóval messzebbről teszem.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. tbajusz
2009.07.30. 22:51
hello!
na most akkor fullHD felbontással vagy 1680x1050- el érdemes használni egy 22" monitort. tudom, hogy a nativ felbontás a legjobb csak nem láttam még, hogy a kettő között milyen a különbség...
nem "kicsik" pl. az ikonok egy 1980- as felbontásnál??
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. EgyéniVéle...
2009.07.31. 09:57
Sziasztok!!!
Nekem a cikkben szereplő Benq G2220HD nevezetű monitorom van és csak ajánlani tudom mindenkinek!!!
Leírom most őszintén a tapasztalatokat róla.
A színek tényleg nagyon jók és hihetetlen erős a fényerőssége.Ezelőtt CRT LG flatron t710bh-m volt és a fényerősségéhez voltam hozzá szokva de ennek is van olyan erős.Akkor a benq monitoromban tényleg jó hogymagától felismeri az arányokat és beállítja magának.Eddig még nem találkoztam torzítással pedig sok játékot kipróbáltam rajta.Akkor a menüje tényleg jó és gyors.Az 1920x1080 nagyon jól néz ki rajta,nagyon tűéles.Filmezés közben meg játékközben a fekete szín igazán fekete és nagyon szépek a kontrasztok meg az előre beálított színsémák.A káva ami tartja monitort az nagyon is masszzív.Megbököm a monitor leghegyét és nem billen ki az alja.
Az anyagminőséget nem értem miért közepes mikor megnyomom nem recseg,nincs sehol nyekergő recsegő hang.SZámomra teljesen érthetetlen a közepes anyagminőség.Nagyon is jó az anyagminősége.
És az tényleg igaz hogy az alacsonyabb felbontások is szépen néznek ki rajta.Például mivel nincs erőmű gépem ezért 1280x720 ban játszok és az is szép éles.Jó nem olyan éles mint a full hd de nem venni észre mosódást.
Két nagyon idegesítő dolog viszont van benne.
A gombok este fény nélkül nagyon kezelhetetlenek,nem lehet látni őket és bogarászni kell.
A másik idegesítő dolog meg az hogy a szép külső és csillogós monitornak van egy nagy hátránya hogy a légypiszok és az ujjlenyomat nagyon de nagyon hamar bekoszolja.
Röciden ennyi erről a monitorról.Nem fényezni akartam csak leírtam a tapasztalataimat.
remmélem hasznára válik valakinek
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. tbajusz
2009.07.31. 13:37
Man!

Te DVI kábellel használod vagy analoggal?
észrevehető a különbség a két csatlakozás között?? ha ezt ki tudnád próbálni sokat segítenél? mert nem biztos hogy megér +8.000,.Ft ot a DVI csatlakozási lehetőség...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. EgyéniVéle...
2009.07.31. 22:34
nah szóval
Tisztel tbajusz!
mindkettővel próbáltam és hidd el én és pár haverom abszolúta semmi különbséget nem látottunk és nem is volt.Nem szakmai vélemény ez,de 4-5 ember nem látott különbséget pedig képeknek,játéknak meg hd filmeknek vetettük alá.Kb félnapig
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. tbajusz
2009.08.01. 11:11
Nagyon sokat is segítettél....két hét és itt fogom csorgatni a nyálam a monitor

előtt sok-sok SÖRREL a kezemben!!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. petyus76
2009.08.02. 14:46
EgyéniVéleményMan - Ezzel azért nem teljesen értek egyet, analóg csatival nem olyan egyenletes a kép Pl világos részek beéghetnek, vagy a sötét részek elveszhetnek. Továbbá játéknál érezni egy kis input lagot, DVI-nél meg nem.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. EgyéniVéle...
2009.08.02. 23:00
petyus76!
én írtam hogy az én vélemenyem amire nem azt írtam hogy ez 100% biztos hogy úgy is van de nekem ezek a tapasztalatim,nekem a monitorhoz nincs szakmai ismeretem és csak a látottak alapján írtam ezt segítő jelleggel.
Direkt kerülni akartam ezt az :én nem értek egyet ezzel azzal,én szeritnem nem is :tipusú hozzászolásokat.Én pl azt a világos vagy sötét beégést ,elveszést észre se vettem sehol se.pedig haverokal direkt azt figyeltük.Input lagot se vetem észre pedig jáccok.Max a hitman blood moneynál ha nem volt bekapcsolva Vsync akkor csúnya volt kicsit.De az újabbaknál semmi.Én azt néztem:szép kép,masszív,jó ár érték arány,szép rajta a film,full hd-s ....
én ezeket néztem és a monitor nagyon szép összképet alkotott bennem.Például havernak is 22 colos csak samsung monitorja van.Az nem full hd-s,gyengébb a fényerő érrezhetően,és se a színeket se a kontrasztokt vhogy nem adta ki úgy.és az pedig drágább volt.
Na nem akartam vitatkozni komolyan csak válaszoltam.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Salcay
2009.08.03. 02:08
input lag? Ne röhögtessetek már gyerekek! Vegyünk egy 8ms-es reakció idejű monitort. 0,08mp reakció idő... azt mondja hogy... az érzékeny emberi szem 30 fps-t lát, ami azt jelenti hogy 30 képkocka másodpercenként. 1/30=0,0333333.... Az átlagos emberi szem 25fps-t lát, 1/25=0,04. Ne magyarázza nekem senki, hogy az a 0,08 olyan hű de nagyon elfogadhatatlan! És akkor még nem beszéltem az 5ms vagy alacsonyabb reakcióidős monitorokról.

GYIK:
K: Hát de 60fps-el jobb a játék mint 30-al, akkor hogy is van ez az érzékelés dolog?
V: A szemed és a gép nem ugyanazt az időt érzékelik. Pöröghet a játék gyorsabban mint ahogy azt te látod. Sok játéknál a vezérlés és az esemény motor együtt fut a grafikával, ezért a nagyobb fps-el gyorsabban is történnek a dolgok, pl gyorsabban hajtódik végre az ugrás mechanizmus, és gyorsabbnak érzékeled a játékot, mert a gép is máshogyan reagál. Ami különbséget észreveszel, az tömör technika, nem látvány.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. lencseszos...
2009.08.03. 09:09
Hali!
Engem az érdekelne, hogy a tuneres BenQ-n milyen a tv-s opció? Meg mpeg4 kódolásosat nem teljesen értem, most akk kábeltv-t nemlehete rajta lesni, vagy mit nem?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!