iPon Cikkek

Knights Contract - Boszorkányok márpedig...

Dátum | 2011. 03. 03.
Szerző | Lawrence_Benson
Csoport | JÁTÉK

Túlvilági szörnyek, mágia, pestis, tomboló erőszak, a középkor legsötétebb napjait éljük, az emberélet értéktelen, a világon átok uralkodik. De nem volt ez mindig így. Száz évvel ezelőtt gyermekeink még egy boldog, reményekkel teli környezetben nőhettek fel. Megvoltak a mindennapi gondok, de tudtak mit enni, volt fedél a fejük fölött, és szerették egymást. A fekete kór azonban mindent felemésztett, büszke földünk, a Német-Római Birodalom belülről indult romlásnak, s a dögvész átterjedt Európa többi részére is, milliók vesztek oda, gyógymód máig nem létezik. Egyesek égi jelként tekintettek rá, mint Isten bosszújára, az elkövetett bűnökért, mások a boszorkányok átkának tartották, hatalmas hajtóvadászatot indítottak, és kivégeztek mindenkit, akinél a mágiagyakorlás gyanúja csak fel is merült.

Ma itt vér fog folyni
Heinrich hitt benne, hogy amit csinál, az jó ügyet szolgál. Faust vezetése alatt több száz boszorkányt kutatott fel, szerte az országban, a nép felelőst akart a pestis szűnni nem akaró tombolásáért, a nyilvános kivégzések egy jobb, szebb jövő képét festették az emberek elé. Azt azonban senki nem tudta, hogy maga Faust a gonosz. Zsoldosai ártatlanok egész sorát végezték ki, olyanokat is, akik segíthettek volna leküzdeni a kórt, Faust a hatalomvágytól megrészegülten szörnyű terveket szövögetett, egy romlott, halott világ császára akart lenni, ha az egészségesé nem lehetett. A napon azonban, mikor Gretchen, a fiatal boszorkány a hóhér baltája alá került, Heinrich sorsa megváltozott, a lány utolsó erejével halhatatlanná tette, s hogy ajándék ez, vagy átok, azt talán ő sem tudta ekkor.

A végítélet pillanata
Faust az évek során minden korábbinál nagyobb hatalmat szerzett, hősünk pedig immáron azért küzd, hogy egyszer véget érjen ez az őrület. A háború azonban minden nap egyre kilátástalanabb, a városok kihaltak, túlélők alig vannak, az utcákon túlvilági lények portyáznak, Faust teremtményei ezek, vadak és vérszomjasak. A Knights Contract pokoli történetet mesél el, Heinrich sok év után újra találkozik Gretchennel, ki már egy új, fiatalabb testben él, s ketten együtt elhatározzák, hogy egyesítve erejüket, a gonosz erők ellen indulnak. Útjuk azonban nem lesz egyszerű, a szörnyek mindenhol ott vannak, s a sötét boszorkák is megerősödtek, védik a területüket, ki egyszer belépett, az nem mehet el büntetlenül.

A Knights Contract a stílusát tekintve egy kalandelemekkel fűszerezett hack and slash akció. Hatalmas mennyiségű szörnnyel kell szembenéznünk benne, Heinrich szablyája halálos, hősünk nem ismer kegyelmet, a Gretchentől kapott varázserő pedig a legnagyobb ellenfeleket is térdre tudja kényszeríteni. Halhatatlanként minket nincs, mi megállítson, ha egy óriás kaszáspók, vagy egy démon kettétépi a testünket, néhány másodperc múlva akkor is folytathatjuk a harcot. A lány azonban törékeny, s a mi felelősségünk, hogy épen eljusson küldetésünk végéig. Faustot csak az ő segítségével tudjuk legyőzni, és ő az egyetlen ember, aki leveheti rólunk az örök élet nyomasztó súlyát. Amíg mi kitartunk, addig általában ő is tud vigyázni magára, ha azonban Heinrich a gyengeség legkisebb jelét is mutatja, akkor Gretchen percei is meg vannak számlálva.

Németország romokban
A játékmenet alapvetően lineáris, vannak azonban részek, ahol el lehet tévedni, az út elágazik, egyes ösvényes zsákutcákba vezetnek, mások visszafordítanak anélkül, hogy észrevennénk, át lettünk verve. Mindezek azonban nem okoznak különösebb fejtörést egyszer sem, a kalandok rövid epizódokra lettek bontva, komolyabb megerőltetés nélkül, percek alatt teljesíthető egy pálya, s a felépítésük se nagyon különbözik egymástól. Előrenyomulásunkat egy kisebb hordányi ellenfél igyekszik rendszeresen megakadályozni, bizonyos szakaszok a nyers akcióra, míg mások a történet folytatására helyezik a hangsúlyt, az állomások végén pedig rendszerint vár ránk egy főellenség. A gonosz legyőzéséhez résen kell lennünk, hiszen ha lecsap, akkor az komolyan legyengíti hősünket, így a kulcs, hogy mozogjunk, és amikor csak tudjuk, ostorozzuk őt pengénkkel, amikor pedig elérkezik a kivégzés pillanata, figyeljük a képernyőn felvillanó gombokat. Heinrich az ilyen a QTE akciók során magától teszi a dolgát, felmászik a szörny fejére, szétfeszíti az állkapcsát, nyakon szúrja, vagy addig döfködi, míg el nem vérzik, brutális pillanatok ezek.

Most aztán futás
Varázserőnket a kontroller ravaszaival lehet előhozni. Az RT lenyomásával, és az ABXY gombok valamelyikével aktiválhatjuk a négy, kiválasztott mágia egyikét, ezek látványos csapást eredményeznek, tövises ágak szorongatják meg áldozatunkat, vagy rovarcsápok harapják meg, és húzzák le a mélybe. Összesen ötféle különböző varázslat érhető el, melyek az ellenségek megöléséért bezsebelt tapasztalatpontok segítségével három szinten át fejleszthetőek, majd jön hozzájuk egy hatodik erő, illetve egy extra szint is. De itt még nem fújtak ki a lehetőségek, az LT gombra hősünk nem a szörnyek ellen, hanem a maga segítésére használja az energiákat, a varázsnak köszönhetően rövid időre minden korábbinál erősebb, és gyorsabb lesz.

Az eddigi részletek egy kellemes, szórakoztató akciójáték képét festik elénk, s amikor harcolnunk kell, ez még valamennyire igaz is, azonban ha az összképet nézzük, akkor egy gyenge minőségű, idejétmúlt, és legfőképp egyhangú játékot látunk. Hiába a két főszereplő, co-op mód, mint olyan, a Knights Contractban egyszerűen nem létezik, pedig hőseink folyamatosan együtt vannak, ráadásul maga a Heinrichkel való kalandozás se duzzad az élményektől. A lány folyamatosan lemarad, vagy előre szalad, a szörnyek pedig nem támadnak vissza, csak állnak, védekeznek, és amikor úgy látják, ránk csapnak egyet, azt is csak óvatosan. Folyamatosan kell őket tizedelni, ami még a kisebb, gyengébb példányoknál nem is rossz, viszont már az erősebbeknél igencsak fárasztó tud lenni. A páncélról lepattan a szablyánk, a főszereplő ilyenkor meginog egy másodpercre, és hátralép, ezt el kell ismételnünk tízszer, hogy a test megszabaduljon a védőfelszereléstől, s akkor még nem említettük a fegyverrel alig eltalálható, lebegő démonokat, vagy azt, amikor a varázs félremegy, vagy minket is súlyosan megsebesít.

Rossz társaság
A látvány csapnivaló, a játék még a 2000-es évek első felében él, a helyszínek kidolgozatlanok, a szereplők elnagyoltak, a kép pedig homályos. Csúnya színek és maszatos textúrák szegélyezik utunkat az alvilág császára felé menet, a menü szaggat, a poligonszám rendkívül alacsony, de speciális effektekből is talán csak a varázslatok mondhatóak valamennyire szépnek, minden más, a legkisebb részlettől, a teljes egészig egyszerűen ronda. Még a kamera se sikerült jól, magunk állíthatjuk, de legtöbbször nem látunk pár méternél előbbre, illetve vannak részek, amikor gondol egyet, s megfordul, melynek következtében Heinrich is az ellenkező irányba kezd el futni, és akkor még csak a legnagyobb hibákat említettük.

Maga a megtestesült rossz
A hangzás hasonlóan gyenge. A párbeszédek tartalmatlanok, és a szereplők angoltudása se a legkifinomultabb, viszont maguk a szinkronszínészek karakteres, szép hangot kölcsönöznek mindkét hősnek, illetve a zene is eposzi, hentelés közben szimfonikus aláfestő dallamok szólnak, tényleg imádjuk. Persze mint minden mást, ezt is elszúrták, ha megyünk előre, és irtjuk az ellenséget, majd a legutolsónál suhintunk egy végsőt, a játék meg se várja, hogy elterüljön a szörny, vagy felfogjuk egyáltalán, hogy meghalt, elveszi a hangot, bejön egy töltőképernyő, és eltérő helyzetben, más zenével folytatódik a jelenet, előre rögzített videóról.

A történet nehezen érhető, a kisebb visszaemlékezésekből lassan körvonalazódnak a háttérismeretek, de sokáig úgy harcolunk, hogy azt se tudjuk, ki az a Heinrich, és mi is történik egyáltalán körülöttünk, a játékba nem lehet beleélni magunkat, nincs benne kihívás, és mentes minden izgalomtól. A végső értékelésnél így átlagos pontszámot sem fog kapni, még egy multiplayer, és egy co-op mód se segítene rajta, elrontották ezt a kedves fejlesztőurak, ahol csak lehetett.

A Knights Contract összességében egy pocsékul összerakott, technikailag látványosan elmaradott, élvezhetetlen játék lett, aminek az alacsony áras polcon lenne a helye, ott is leghátul, a klasszik csomagolások mögött mélyen eldugva. A története nehezen érthető és ötlettelen, a játékmenet idegesítő, Gretchen csak hátráltat minket, a kivitelezése pedig csapnivaló, egyedül a hack and slash típusú harcok élvezetesek benne, egy bizonyos szintig, na meg a szexi boszorkánylányok, őket jól meg lehet bámulni, nem öltöztek rétegesen!


Platformok: PlayStation 3, Xbox 360
Tesztelt platform:
Xbox 360
 

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

8. patrik2991
2011.03.03. 14:28
Hát én azért nem bánnék belőle egy pc-s változatot
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. rootshaper
2011.03.04. 13:34
hat ez pont olyan szar lett mint amilyenre a videok alapjan szamitottam. undoritoan ronda, bena, fapados, es semmitmondo... vegre egy olyan ertekeles hosszu ido ota az iponon ami tukrozi is a valosagot =)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Blade0012
2011.03.04. 18:10
"vegre egy olyan ertekeles hosszu ido ota az iponon ami tukrozi is a valosagot"

Igen...végtére is amit csak lehet szidni egy játékon, azt szidják mire fel közepesre értékelik. Meg sem lepődöm
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. rootshaper
2011.03.04. 19:03
ott, ahol a Two Worlds 2 80%-ot kap, ez pont eleg lealacsonyito ertekeles
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Blade0012
2011.03.04. 19:14
Jogos
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Leon121
2011.03.07. 10:36
A 45% mikor közepes? Ha te kapsz egy 45%-os dolgozatot, az akkora karó, mint a ház. Lehetne még lentebb is menni, lehetne még sok dolgot elrontani egy játéknál, vannak extrémsz** kategóriás cuccok is, azoknak is "kell hagyni sávot".
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Blade0012
2011.03.07. 18:58
Még jó, hogy nem az iskolapadban ülünk és nem jegyeket osztunk De igazad van, az ötven százalék a közepes, a negyvenöt meg ettől ugye mérföldekre van...
Azt a bizonyos sávot már nagyon régóta tartogatjátok, van egy olyan érzésem, hogy fel sem lesz az használva.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. djtroi
2011.03.07. 19:41
Nemtudom ti, hogy vagytok vele de engem nagyon irrítálnak eek az új MMO, MMORPG-k.. Olyan szinten túlcsicsázott az egész... ráadásul pár óra játék után megunhatóak.. Én wowozok... Rengeteg full karakterem van és 3év alatt érdekes módon nem tudtam megunni
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!