iPon Cikkek

Költséghatékony CPU hűtők tesztje

Dátum | 2015. 03. 20.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

Friss tesztünkben kifejezetten költséghatékony processzorhűtőkre koncentrálunk, így elsősorban a 7000 forint alatt található termékek közül szemezgettünk. Ezúttal öt hűtő landolt a tesztgépben: két kifejezetten alacsony profillal rendelkező, egy ugyancsak alacsony profilú, de nagyobb hűtőteljesítményű, valamint két torony formátumú példány. Utóbbiak némi tuningra is befoghatóak, ugyanis 130 wattos maximális hűtőteljesítményt kínálnak. Mielőtt az egyes versenyzőket egyenként is szemügyre vennénk, ismerkedjünk meg legfontosabb műszaki paramétereikkel, illetve jelenlegi áraikkal.
A tesztre kapott termékek elég sokfélék, lesz köztük több érdekesség is. A következő oldalakon részletesen bemutatjuk őket, majd jöhet az igazi megmérettetés!
AKASA AK-CCE-7106HP Első szereplőnk egy egyszerű kartondobozban érkezett, amelynek belsejében semmi sem volt a processzorhűtőn kívül. Az Akasa terméke ennek ellenére is egy kellemes jelenség, igaz, elsőre szokatlanul alacsonynak hat, de ez nem is meglepő, hiszen szuperalacsony profilú, kifejezetten kisebb teljesítményű HTPC konfigurációkba, illetve kompakt asztali számítógépekbe szánt termékről van szó, ami még a gyári Intel processzorhűtőnél is alacsonyabb.
A réz maggal rendelkező processzorhűtő ugyanúgy "Push-pin" típusú rögzítést alkalmaz, mint a gyári Intel processzorhűtők, ám ebben az esetben nem csak három-, hanem négyféle CPU foglalatra is illik a termék: az LGA-115X mellett a régi LGA-775-ös processzorokra is passzol, ám itt mindenképpen oda kell figyelni a TDP limitre. AMD processzorok vagy APU egységek ebben az esetben sajnos nem jöhetnek szóba, de ez a processzorhűtő felépítése alapján aligha lehet meglepő.
A 85,2 x 87,2 milliméter alapterületű, mindössze 29,5 milliméteres magassággal rendelkező processzorhűtő 220 grammot nyom a mérlegen. Ventilátora keret nélküli megoldás, amelynek keretét maguk az alumínium lamellák adják. A ventilátor 74 x 74 x 15 milliméteres mérettel bír, és PWM támogatással is rendelkezik, így terheléstől függően a 600 RPM és 3300 RPM közötti fordulatszám-tartományban üzemel. A pici légkeverő maximum 56,7 köbméternyi levegőt tud megmozgatni egyetlen óra leforgása alatt, zajszintje pedig maximum 28,71 dB(A). A ventilátor HDB csapágyazást kapott, ami nem csak a halk működésről, de a hosszú élettartamról is gondoskodik: a termék várható élettartama nagyjából 50 000 üzemórára tehető.
Az egyszerűen szerelhető, hővezető pasztával gyárilag ellátott processzorhűtő maximum 73 wattos TDP-ig használható, ha nem túl jól szellőző számítógépházban szállásoljuk el, ám hatékony rendszerhűtés esetén néhány wattal javítható a hűtőteljesítmény.
A kompakt CPU hűtő a maga 4500 forintos árával elég vonzó választásnak tűnik – már csak az a kérdés, jobb-e, mint a gyári Intel processzorhűtő. Azt a fenti kép is elárulja, hogy kifejezetten helytakarékos számítógép konfiguráció esetén remek választás lehet az Akasa megoldása, ugyanis látványosan alacsonyabb a gyári processzorhűtőnél.
Az apróság – kompaktságának hála – természetesen nem zavarja a VRM hűtőbordákat, a memóriamodulokat és a PCIe bővítőkártyát sem.
Akasa K25 Az Akasa K25-ös proceszorhűtője egy plasztik csomagban érkezett meg hozzánk. Ahogy az átlátszó csomagból is látszik, a processzorhűtőn kívül nem sok extrát kapunk.
A csomag belsejében a K25-ös alacsony profilú CPU hűtőn kívül csak egy, a gyors üzembehelyezést segítő dokumentum lapult, semmi egyéb. A hővezető pasztát már gyárilag felvitték a processzorhűtő rézmagos talpára, a processzorfoglalatra való rögzítést pedig "Push-Pin" típusú megoldás segíti, így extra komponensekre nincs is szükség: csak felpattintjuk a helyére, mint a gyári Intel CPU hűtőt és már használhatjuk is.
Az Akasa K25 alapvető tulajdonságok tekintetében azonos az előző oldalon bemutatott 7106HP modellel, kettőjük között gyakorlatilag csak dizájn tekintetében van különbség. Fontos megemlíteni, hogy a ventilátor kábelei ennél a modellnél elegáns fekete gumicsőben futnak, így az összkép mindenképpen igényesebb, mint a 7106HP esetében.
Ez a példány is Intel LGA-775/115X processzorfoglalatokra illeszkedik, hűtőteljesítménye pedig 73 watt, ami megfelelő rendszerhűtés mellett néhány wattal feljebb is tornázható.
Jól lehet, az Akasa K25 alapvető műszaki paraméterei a 7106HP modellével teljesen azonosak, viszont a fekete-sárga kivitelért némi felárat kérnek: a termék nagyjából 500 forinttal drágább, mint ezüst színű öltözéket viselő társa.
Ahogy a 7106HP, úgy a K25 sem akad össze a különböző rendszerkomponensekkel, azaz magas memóriamodulokkal és nagyméretű hűtőbordákkal ellátott VRM áramkörrel egyaránt kompatibilis. Utóbbi esetben – ahogy a gyári Intel processzorhűtőnél is – kicsit nehézkes lehet a "Push-pin" patentok kioldása, ha le kell szerelni a CPU hűtőt, hiszen nehéz lesz hozzáférni a magas VRM borda miatt.
Alpenföhn Silvretta Komolyabb vizek felé evezve belebotlunk a neves német gyártó, az Alpenföhn kompakt processzorhűtőjébe, a Silvrettába. Ez a modell elegáns csomagolásban érkezett, amelynek oldalán minden szükséges információt feltüntettek a belül lapuló termék tulajdonságaival kapcsolatban.
A doboz belsejében a processzorhűtő mellett találunk egy gyors üzembehelyezést segítő leírást, valamint egy vaskos csomagot is, amiben a különböző rögzítő elemek lapulnak. A Silvretta szintén egy kellemes jelenség: minőségi termék benyomását kelti, kompaktsága pedig figyelemreméltó.
A szerelési anyagokat tartalmazó csomagban két-két fémkeretet láthatunk, amelyek közül az egyenesek az AMD, a "C" alakúak pedig az Intel platformjaihoz készültek. Feltűnhet, hogy külön hátlap nincs a csomagban, de ez nem is véletlen, hiszen a rögzítést egyszerűen, pusztán csavarok alkalmazásával oldhatjuk meg. A hátlapra való csavarok rögzítéséhez egy kis kulcsot is kapunk, amivel mérete ellenére könnyedén és kényelmesen lehet dolgozni. A sort a hővezető paszta zárja, ami ezúttal nem elegáns tubusban, hanem egyszer használatos feltéphető tasakban érkezik.
A Silvretta egy nem túl nagy, "top-down" típusú processzorhűtő, amelynek ventilátora az alaplap síkjára merőlegesen fújja a levegőt. A 100 x 93 milliméteres alapterület jóvoltából a termék nem kerül összetűzésbe a memóriafoglalatokkal, a VRM hűtőbordákkal és a PCIe bővítőkártyákkal sem; 45 milliméteres magassága miatt pedig ideális választás lehet HTPC konfigurációkban, otthoni saját építésű NAS-okban vagy akár kompakt irodai számítógépekben történő használatra is.
A 250 grammos termék alumíniumból és rézből készült, három darab hőcsöve pedig közvetlenül érintkezik az adott processzor felületével a minél hatékonyabb hőátadás érdekében. Az alumínium lamellákkal sűrűn teletűzdelt hűtőtömb felett egy 92 x 92 x 15 milliméteres ventilátort helyeztek el, amely fémhuzal alapú rugalmas rögzítővel illeszkedik a helyére. A ventilátor alja és a hűtőtömb között ezúttal sajnos nincs gumiréteg, ami csillapítaná a motor által keltett rezgéseket, de ez ebben az árkategóriában talán bocsánatos bűn. Legalábbis addig, amíg nem látunk ellenpéldát.
A ventilátor egyébként PWM támogatással büszkélkedik, így a 800 RPM és 2800 RPM közötti fordulatszám-tartományban üzemel. A gyártó sajnos nem árulta el, pontosan milyen zajszintre számíthatunk a légkeverő esetében, sőt, a maximális légnyomás értékét is jótékony homály fedi. Az szerencsére kiderült, hogy a HDB csapágyazással ellátott ventilátor egyetlen óra leforgása alatt akár 80,03 köbméternyi levegőmennyiség megmozgatására is képes – igaz, ekkor sajnos már biztosan nem halk.
A Silvretta a mellékelt rögzítők jóvoltából a Socket FS1b kivételével minden modern AMD processzorfoglalatra illik, Intel fronton pedig az LGA-775-ös és az LGA-115X processzorfoglalatokat támogatja. Itt fontos leszögezni, hogy a hűtőteljesítményt figyelembe véve csak maximum 95 wattos TDP-vel rendelkező processzor használatára van mód. Jól szellőző házban a 100 wattos TDP talán még megkockáztatható, de ennél feljebb nem érdemes merészkedni. Klasszikus, zsúfolt, kevésbé jól szellőző Mini-ITX kuckóknál erre a kitételre feltétlenül érdemes figyelni.
A Silvretta a maga 45 milliméteres magasságával jó 10-20 milliméterrel alacsonyabb a gyári Intel processzorhűtőnél, így kiemelten ajánlható kompakt asztali számítógépek építéséhez – legalábbis méretei alapján.
A Silvretta gond nélkül együttműködik a magas memóriamodulokkal és a combosabb hűtéssel ellátott VRM áramkörökkel, ugyanis méreteiből kifolyólag egyik rendszerkomponens alkalmazását sem zavarja.
Alpenföhn Sella Az Alpenföhn kínálatából a Silvretta mellett egy másik processzorhűtő is érkezett, amely már torony formátum köré épül és a Sella nevet viseli. Az alacsonyabb toronyhűtők táborát erősítő termék egy nagyobbacska dobozban foglal helyet, amiről ezúttal is csak elismerően szólhatunk: az egyszerű dizájnt alkalmazó doboz kellően informatív, belsejében pedig katonás rendben foglalnak helyet a kiegészítők, illetve maga a processzorhűtő is.
A dobozban az alumíniumból és rézből készült hűtőtömb mellett találunk még egy fehér kartondobozt is, ami a szerelési anyagokat, illetve a ventilátort és a hozzá tartozó fém rögzítőket rejti. A dobozban egy fekete műanyag keret is található a hozzá tartozó műanyag szerelési anyagokkal együtt – ezek az Intel processzorfoglalatra való rögzítést segítik. AMD processzorfoglalat esetén a gyári műanyag keretre kell felpattintani a terméket. A sort az ezüst színű hővezető pasztát rejtő fecskendő, valamint a szerelést megkönnyítő leírás zárja.
A Sella egy elegáns hűtőtömbbel rendelkezik, amely speciális lamellákat kapott – ezek a jobb hőleadást és a levegő hatékonyabb áramlását segítik. A processzor által termelt hőt összesen három darab "U" alakú hőcső veszi át, amelyek közvetlenül érintkeznek az adott központi egység felületével. Az alumínium lamellák elé egy 92 x 92 x 25 milliméteres ventilátort rögzíthetünk. Maga a hűtőtömb egyébként 105 x 18 x 129 milliméteres mérettel bír, tömege pedig 422 gramm. A termék abszolút nem akadályozza a magasabb memóriamodulok használatát, de a VRM hűtőbordáival, illetve a PCIe bővítőkártyákkal sem akad össze.
A ventilátort fémhuzalból készített rögzítőkkel helyezhetjük rá a hűtőtömbre, és itt már a rezgésmentesítésre is gondoltak a tervezők, ugyanis a ventilátor hátuljára gumilapok kerültek – szám szerint négy. A légkeverőről elég keveset árul el a gyártói weboldal, de annyi azért tudható, hogy a termék a PWM támogatás jóvoltából a percenkénti 850-es és 2200-as fordulatszám-tartományon belül dolgozik, zajszintje pedig 14- és 29,8 dB(A) között helyezkedik el. A ventilátor maximum 62,8 köbméternyi levegő megmozgatására képes, halk és hosszan tartó működéséről pedig HDB csapágyazás gondoskodik.
A hűtőtömbre gyárilag csak egyetlen egy ventilátort szerelhetünk, de ez nem is baj, hiszen a kis hűtőtömb hűtőteljesítményét egy második ventilátor sem tudná jelentősebb mértékben növelni. Ha már a hűtőteljesítménynél tartunk, érdemes arról is pár szót ejteni: a termék gyárilag maximum 130 wattos TDP-ig képes megbirkózni a különböző processzorokkal.
A Sella az Intel LGA-775/115x processzorfoglalatai mellett az AMD modern CPU foglalataira is könnyedén felszerelhető, igaz, ekkor már nincs szükség a mellékelt kiegészítőre: egyszerűen a gyári AMD processzorhűtő helyére kell pattintani a terméket.
A Sella felszerelése a viszonylag erős rugó-mechanizmussal ellátott fémkeret miatt nem túl egyszerű, de némi odafigyeléssel nem leküzdhetetlen a feladat. Nagy könnyebbséget jelent, hogy a rögzítő keret felszereléséhez nem kell hátlapi lemezt alkalmazni, így az alaplapot sem kell kiszerelni – ez főleg Mini-ITX számítógépházaknál lehet fontos szempont, hiszen ezek nem mindig rendelkeznek alaplaptálcán kialakított szerelőablakkal.
A Sella alap esetben tökéletesen együttműködik magasabb memóriamodulokkal és magasabb hűtőbordával ellátott VRM áramkörrel, igaz, némi kompromisszumot azért hozni kell. Ha nem forgatjuk el a processzorhűtőt, akkor magas memóriamodul esetén a ventilátor alsó részét ki fogja takarni a memóriamodul hűtőbordája, így csökken a légszállítás. Szerencsére ezt 180/270 fokos elforgatással kompenzálhatjuk, de forgatás esetén azt is vegyük figyelembe, hogy azért a ventilátor megfelelő irányba nézzen (például ne a ház eleje felé fújja a levegőt, ahonnan jó eséllyel egy másik ventilátor meg befelé küldené azt).
Ötödik szereplőnk a neves Xigmatek műhelyéből érkezett, méghozzá elegáns, informatív csomagolásban. A doboz hátulján a processzorhűtő összes fontos műszaki paramétere megtekinthető, a doboz belsejében pedig igényesen elcsomagolva foglalnak helyet a kiegészítők, illetve maga a hűtőtömb is.
Az üzembehelyezést segítő útmutató mellett két tasak is található a csomagban: az egyik a ventilátor rögzítéséért felelős tartozékokat rejti, a másikban pedig a rögzítő keret, illetve a hozzá tartozó szerelési anyagok találhatóak. A Loki II nem csak Intel, hanem AMD platformra is felszerelhető, hűtőteljesítménye pedig 130 wattos TDP-ig tudja kiszolgálni a különböző központi egységeket. Extra tulajdonság, hogy ez a processzorhűtő a mezőny egyetlen olyan szereplője, amely LGA-1366-os processzorfoglalatra is passzol, igaz, ez manapság már nem egy nagy előny, hisz az LGA-1366-os processzorok már nyugdíjba vonultak. No de a Loki II sem egy friss megoldás, csak máig használatban van.
A Loki II a maga alig 6000 forintos áráért cserébe tisztességes tulajdonságokat kínál. A hűtőtömb három darab hőcső segítségével veszi át a processzor által termelt hőt, maguk a hőcsövek pedig közvetlenül érintkeznek a processzor felületével. Az "U" alakú hőcsövek alumínium lamellákhoz kapcsolódnak, a hűtőtömb elé pedig egy 92 x 92 x 25 milliméteres méretű ventilátort szerelhetünk. Apró megjegyzés, hogy a tesztre kapott processzorhűtő néhány lamellája sérült volt, de ezeket lehetőségeinkhez mérten kiegyengettük, mielőtt elvégeztük volna a tesztet.
Az egyszerűen felszerelhető 92 milliméteres átmérőjű ventilátor PWM támogatással érkezik, így az 1200 RPM és 2800 RPM közötti fordulatszám-tartományban üzemel, méghozzá 20- és 28 dB(A) közötti zajszint mellett. A légkeverő 52 CFM levegőmennyiség megmozgatására képes – ez nagyjából 88 m^3/h értéket jelent –, élettartama pedig mintegy 40 000 üzemórára tehető. A termék FCB csapágyazást használ.
A mellékelt rögzítő keret segítségével könnyedén és gyorsan felszerelhető a Loki II az adott alaplapra, igaz, nem árt, ha az alaplaptálcán van szerelőablak is, mert nélküle mindenképpen ki kell szerelnünk az alaplapot a helyéről. A rögzítés egyébként végtelenül egyszerű, igaz, arra azért érdemes odafigyelni, hogy ne húzzuk meg túl erősen a távtartóként is funkcionáló csavarokat.
A termék sem a memóriafoglalatokkal, sem a VRM hűtőbordákkal, sem pedig a PCIe bővítőkártyákkal nem veszik össze, hála helytakarékos felépítésének. Magasabb memóriamodulok esetén persze ugyanaz vonatkozik a Loki II-re is, amit a Sellánál már említettünk: a légszállítás csökkenését a processzorhűtő elforgatásával megakadályozgatjuk.
A processzorhűtők esetében több tesztet is elvégeztünk. Első körben a korábban már bemutatott Raijintek Aeneas számítógépházba szereltük be őket, ahol egy Core i7-4790K processzort kellett lehűteniük. Mivel az Akasa két kompakt processzorhűtője nem 84 wattos, hanem csak 73 wattos TDP-ig alkalmazható, kivéve, ha nagyon jó a rendszerhűtés, így ezeknél a termékeknél az igazságosság jegyében egy Core i3-4160-as processzor használata mellett is elvégeztünk néhány mérést. Annak érdekében, hogy a teszt még részletesebb lehessen, egy Gigabyte Z97-D3H alaplap és a Cooler Master hazai képviseletétől kapott tesztpad segítségével azt is megnéztük, mire mennek a versenyzők egy Core i5-4460-as processzorral nyitott légtér esetén. Utóbbi központi egység amúgy is jobban illik az alacsonyabb árkategóriában versenyző utángyártott processzorhűtőkhöz, mint a Core i7-4790K, ami egy hamisítatlan felsőkategóriás processzor. A tesztkonfiguráció • Alaplapok: – Gigabyte Z97M-D3H rev 1.0 – Gigabyte Z97-D3H rev 1.1 • Processzorok: – Core i7-4790K (Devil's Canyon) – Core i5-4460 – Core i3-4160 • Rendszermemória: 2 x 2 GB Kingmax DDR3-1600 MHz • Adattárolás: Western Digital Caviar Black 500 GB (SATA 6 Gbps; 7200 RPM) • Tápegység: Cooler Master V850 • Számítógépház: Raijintek Aeneas • Processzorhűtők: – Gyári rézmagos Intel – Gyári alumínium Intel – Az előző oldalakon bemutatott példányok • Videokártya: Nvidia GeForce GTX 770 • Operációs rendszer: Windows 8.1 Pro x64 (minden frissítéssel) • Hőfokok ellenőrzése: – Gyári GB app (System Information Viewer) – CPUID Hardware monitor – Célzólézeres infra hőmérő (A VRM-hez) (Fontos megjegyezni, hogy a gyári Intel processzorhűtőkhöz minden esetben gyári pasztát használtunk, a többiekhez pedig csak az első tesztnél, a Core i7-4790K processzor esetében alkalmaztuk a gyárilag felvitt vagy mellékelt pasztákat. A Core i3-4160-as és a Core i5-4460-as processzorra Cooler Master Essential E1-es paszta került mind az öt hűtőnél, így ebben a tekintetben egyenlő esélyekkel indultak egymás ellen. A mérések 21 Celsius fokos állandó hőmérsékletű szobában zajlottak, 52%-os relatív páratartalom mellett.) Első körben a Core i7-4790K processzorral próbáltuk ki a versenyzőket, méghozzá úgy, hogy a komplett tesztrendszert beszereltük a remek szellőzéssel büszkélkedő Raijintek Aeneas számítógépházba. Az alábbi eredményeket kaptuk:
Ahogy az várható volt, az Akasa kompakt processzorhűtői nehezen bírtak a feladattal, de a többiek derekasan helytálltak. A gyári Intel processzorhűtőhöz képest a torony formátumú Sella és a Loki II is sokkal jobban teljesített, de a kompakt "top down" Silvrettának sincs oka a szégyenkezésre, mert azért mégis csak egy forrófejű csúcsprocesszort kellett kordában tartania. Az Akasa kompakt processzorhűtői zárt számítógépház esetén halkabbak voltak, mint az Intel gyári CPU hűtője, de a Silvretta és a Lokii esetében motorzajt véltünk felfedezni – ennek mértéke előbbinél enyhe, utóbbinál közepes szintet ütött meg, de még az elviselhető tartományban belül maradt. Második körben már azt vizsgáltuk meg, hogy a gyári Intel processzorhűtő, illetve az Akasa két kompakt terméke hogyan teljesít zárt házban és nyitott tesztpadon, ha egy Core i3-4160-as processzorral kell megbirkózniuk. Az eredményeket az alábbi diagram összegzi:
Ez a teszt azért érdekes, mert az Akasa termékeinél a gyártó kiemeli, hogy kellően combos rendszerhűtés hatására növelhető a 73 wattos hűtőteljesítmény – kíváncsiak voltunk, hogy egy olyan jól szellőző számítógépház, mint a Raijintek Aeneas pontosan mennyit hoz a konyhára a nyitott tesztpadhoz képest, ahol nincs semmi, ami extra légáramlattal segítené a termékek munkáját. A különbségek szembetűnőek. A gyári Intel processzorhűtő viszonylag egyenletesen teljesített a tesztek során, ám az Akasa proceszorhűtői már megérezték a rendszerhűtés által megmozgatott levegő hiányát. A végére egy tesztpados mérést hagytunk, amelynek keretén belül egy Core i5-4460-as processzort helyeztünk versenyzőink alá.
Az Akasa processzorhűtők nagyjából azonos szinten teljesítettek az Intel gyári processzorhűtőjével, viszont nyitott tesztrendszer esetén picivel hangosabbak voltak nála. A Silvretta jobb hűtőteljesítményt kínált az Intel gyári processzorhűtőjénél, de hajszálnyival hangosabb is volt – ez főleg a motorzajra értendő. A torony formátumú versenyzők ismét leiskolázták a mezőnyt, de ez várható volt, hiszen mindketten 130 wattos hűtőteljesítményt kínálnak, ventilátoraik pedig rengeteg levegőt tudnak megmozgatni. Kettőjük közül a Xigmatek Loki II volt a jobb, már ami a hűtőteljesítményt illeti, de zajszintben a Sella elverte, hiszen érezhetően alacsonyabb zajszint mellett üzemelt. Extraként egy célzólézeres infra hőmérővel azt is megvizsgáltuk, milyen hőfok mellett üzemel a Z97M-D3H alaplap VRM áramköre a különböző processzorhűtőkkel karöltve. Ebből kiderül, melyik processzorhűtő mennyi levegőt szállít a VRM áramkör hűtőbordához. Íme, az eredmények:
Az alacsony Akasa processzorhűtők mind Core i7-4790K processzor, mind pedig Core i3-4160-as processzor mellett több levegőt szállított a VRM áramkör hűtőbordájához, így az hűvösebben üzemelhetett. A többiek elég vegyesen teljesítettek, de az azért elmondható: a leggyengébben a gyári Intel CPU hűtő muzsikált, tőle ugyanis érdekes módon kevesebb levegő jutott el a VRM hűtőbordákhoz, mint a többi terméktől.
Verdikt Az Akasa K25-ös és 7106HP típusú processzorhűtői nagyjából ugyanazt tudják zajszintben és hűtőteljesítményben, így csak szubjektív módon lehet köztük különbséget tetszeni (avagy melyik tetszik jobban kinézetre).
Akasa K25 és 7106HP
Ezeket a processzorhűtőket maximum 73 wattos TDP-ig ajánlja gyártójuk, de véleményünk szerint érdemesebb jóval alacsonyabb szinten meghúzni a határt, ha jó hűtőteljesítményre és elfogadható zajszintre vágyunk. Ezek a processzorhűtők kompakt konfigurációkba valóak, azaz otthoni saját építésű NAS-ban, HTPC-ben vagy helytakarékos irodai számítógépben lelhetnek új otthonra, és akkor érdemes őket választani, ha a gyári processzorhűtőnél mindenképpen alacsonyabb megoldásra van szükség, elérhető áron. Ha a gyári hűtő magassága megfelel, akkor nem érdekes cserélni rájuk.
Alpenföhn Silvretta
Az Alpenföhn Silvretta is a "top down" proceszorhűtők táborát gyarapítja, viszont már nagyobb hűtőteljesítményt kínál: 73 watt helyett 95 wattos TDP-ig használható. Ez a modell extraként nem csak Intel LGA-775/115x processzorokhoz, hanem AMD Socket AM2(+)/AM3(+)/FM1/FM2 központi egységekhez is passzol, így elég sok kompakt konfigurációban rúghat labdába. A mindössze 45 milliméteres magassága miatt a termék még mindig alacsonyabb, mint az Intel gyári processzorhűtője, miközben komolyabb hűtőteljesítményt kínál, így érdemes elgondolkodni az alkalmazásán. Zajszint tekintetében nem vagyunk kibékülve a Silvrettával, mert komolyabb terhelés alkalmával motorzajos. Ettől függetlenül egy némileg zajszigetelt házba már jó választás lehet, ha kezd kifogyni a szuflából a gyári hűtő.
Xigmatek Loki II és Alenföhn Sella
A torony formátumú versenyzők közül hűtőteljesítmény tekintetében a Xigmatek Loki II lenne a jobb választás, hiszen jobban lehűti az adott processzort, mint riválisa, az Alpenföhn Sella. Ha viszont a zajszint is számít, akkor már a Sellánál az előny. Néhány Celsius fokkal gyengébb eredményeket produkált ugyan, de érezhetően halkabb, mint a Loki II. Ez kellemes meglepetés volt, főleg, hogy a Sella esetében nem állt rendelkezésre gyári zajszint-adat, és eleinte féltünk, hogy ez azért van, mert esetleg túl hangos. Szerencsére nem így volt, aminek hála a mai mezőnyből (bár elég vegyes volt) a Sellával voltak a legjobb tapasztalataink, ezt a hűtőt bátran ajánljuk mindenkinek. Szeretnénk még megnézni a közeljövőben néhány hasonló árú, esetleg kicsit drágább CPU hűtőt is, úgyhogy folytatása következik, mert van miből válogatni! A processzorhűtőket a Kelly-techtől kaptuk a teszthez, ezúton is köszönet értük! Hasznos hivatkozások • Akasa K25: Gyártói weboldal | iPon Webshop • Akasa 7106HP: Gyártói weboldal | iPon Webshop • Alpenföhn Silvretta: Gyártói weboldal | iPon Webshop • Alpenföhn Sella: Gyártói weboldal | iPon Webshop • Xigmatek Loki II: Gyártói weboldal | iPon Webshop
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

32. dickta
2015.03.20. 06:15
Sziasztok. Kiegészíthetnétek a cikket a Raijintek Aidos-al is mert pont ebben az árkategóriában van és érdekelne hogy a Loki II-vel szemben mit teljesítene.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
31. thomeef
2015.03.20. 08:06
Deepcool gammaxx 300 a maga 6000 ft körüli árával hülyére veri az összes többi hűtőt 10.000 ft alatt. Csekkoljátok. Nálatok egy kicsit drága most (7000), de még annyiért is bestbuy.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
30. Tommy_Ange...
2015.03.20. 08:47
Én végül DEEPCOOL GAMMAXX S40-et vettem. Nagyon jó! :-)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
29. johnny63
2015.03.20. 09:17
Én anno vettem CoolerMaster hűtőket 4 magos PH II és FX-8350-es procira is, de 60-65 fokon tartotta, ami eléggé határ eset volt az AMD prociknál.
Majd gondoltam kipróbálok egy Alpenföhn Matterhorn Pure-t mert dicsérik.
11-ért vettem, de megérte. Azóta is, ha hajtom a procit, max 47-48 fok.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
28. Enom
2015.03.20. 09:48
"Az Alpenföhn Silvretta is a "top down" proceszorhűtők táborát gyarapítja..."
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
27. J.o.k.e.r Enom
2015.03.20. 10:46
A Silvretta valóban top down típusú CPU hűtő! Nincs hiba abban a mondatban.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
26. MR_47
2015.03.20. 11:12
Jó teszt volt, köszi!
Nem kívánságműsor, de a többiek is kívántak, szóval ha ennek lesz 2. része, az AC I11 remélem benne lesz, pont 7k.
A választék mondjuk meglehetősen nagy, de erre kíváncsi lennék.
Aztán a 3-4. résszel pedig jöhetnek a 10k körüli hűtők.
Jó munkát!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
25. hcsa
2015.03.20. 13:04
Nekem is az Alpenföhn Sella jönne be a Loki helyett, bár nincs róla jó kép, de a hőcsövek mintha összeérnének a talpban, márpedig ez jobb hűtést eredményez, mint az "öt perc szünet közöttük" Loki (de ugyanez igaz a Silvrettára is!) A Sellának láthatóan alacsonyabb a venti fordulatszáma, ha kell cserélhető egy magasabb fordulatú, de ugyanúgy halk másikra.

Köszi a tesztet egyébként, ideje volt már egy ilyen mustrának.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
24. J.o.k.e.r hcsa
2015.03.20. 14:25
Jogos, mindjárt teszek is fel normális képet a hőcsövek pontos elhelyezkedéséről! Köszi, hogy szóltál!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
23. deltaa
2015.03.20. 17:10
Jó teszt lett, a Sella tetszetős is, bár a tesztből szépen látszik, hogy non-K i5-höz bőven jó a gyári hűtő is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
22. Tafuh
2015.03.20. 17:51
szerintem ebben a kategóriában ő az abszolút győztes:

http://ipon.hu/webshop/product/thermaltake_cl_p0600_contact_21/190113
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
21. asdsa
2015.03.20. 19:59
Hangerőről miért nem volt semmi különös? Ezeknél a hűtőknél azért komoly tétel egy 1500-2000Ft-os venti. Ezek az olcsó Rajintekek, Thermaltakek is éppen emiatt neccesek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
20. Fantom1983
2015.03.20. 22:19
Nekem,és az egyik cimborámnak évek óta XIGMATEK Gaia-nk van,2-3 hónaponként ki kell fújni kompresszorral a lamellákat,de amúgy semmi gond nincs vele.( Fx-6300-ast / i5-öst hűt)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. twollah
2015.03.21. 00:43
Hat....
Az Artic Cooling Freezer Pro 7 meg mindig alazza a mezonyt az araval (kb. 5500 Ft) es a teljesitmenyevel (max 150 W TDP).
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. Balucsek
2015.03.21. 10:30
Azért egy zaj mérést igazán meg ejthettetek volna, ha már sikerült, így összehozni, hogy több hűtőt teszteltetek. Egy okostelefont igazán belehetett volna dobni a gépbe, még ha nem is túl pontosan mérne, de legalább lenne valami konkrét viszonyítási alap köztük.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. MR_47
2015.03.21. 11:44
Maga a hűtőtömb egyébként 105 x 18 x 129 milliméteres mérettel bír

Sella, 3. bekezdés, ez inkább 78mm.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. raiden
2015.03.21. 15:27
Ha jól látom mindegyik ugyanolyan szar.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. dongo84
2015.03.21. 19:30
Egy Rajintek Zelos / Aidos elfért volna még a tesztben szerintem. Mind árban mind teljesítményben jobb alternatíva lehet egyik másik fenti hűtőnél.

Látom lejjebb már felvetették az ötletet.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. csabi02
2015.03.22. 07:36
Érdekes teszt!
Alpenföhn elég jó,de ahogy lentebb írták a Deepcool ebben a 10-20€ körüli ársávban viszont hülyére veri a mezőnyt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. I.Jozsef83
2015.03.22. 18:59
ARCTIC COOLING Freezer i11 és A11 -ről nem is beszélve 6600-7K áron .
Tökéletes választás szintén ...

De egy teszt esetén illene minden kapható hasonló árszintű terméket bevonni szerintem is ! És húzni egy határt .
pl.: 7000Ft tartományig .

Aztán a 3-4. résszel pedig jöhetnek a 10k körüli hűtők.

Inkább 7500 - 10.500 árkategóriás hűtők .
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. 7alvoo
2015.03.22. 23:00
Csalódott vagyok, ezt a tesztnek nevezet dolgot nem tudom beilleszteni az eddig kialakult képbe, sok korábban "J.o.k.e.r" néven itt megjelet cikket olvastam amiknek volt realitásuk de ez sajnos nem tartozik azok közé, a "teszt" -ről azok a youtub videók jutnak eszembe amikor "iphon vs M16" "ipad vs hammer" és az eggyi leg degeneráltabb amikor egy hp8460 -at ledob a barom egy felüljároról betonra majd elemzi a történteket. Teljesen értelmetlen p95 -el tesztelni egy 220g -os hűtőt. Kívácsi vagyok mikor jön a tápegység teszt: codegen 400 vs gtx980. Alapvetően szerintem p95 -el tesztelni nem túl életszerű mert egy konzumer alkalmazás sincs ami akárcsak hasonló terhelésnek tenné ki a processzort így eggyáltalán nem modható életszerű teszt eredménynek valamiről, hogy "elbukott a p95 teszten" Nyilván egy közel 100 eurós noctua -tól vagy thermalright -tól elvárható, hogy p95 melett is 40C maradjon egy devic. de egy 220g -os 74mm -es vetivel ez olyna mint a már említett "hammer vs ipad" meccs.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. Szefmester 7alvo...
2015.03.23. 04:12
Tehát az a bajod hogy túlterhelt tesztet végeztek hogy meglássa az ember a határokat?

(nekem pl van olyan szoftverem ami nem a gput használja renderelésre hanem a cput pörgeti 100%on és ott már erősen jó dolog egy ilyen teszt, ahogy gondolom a folding@home, meg mindenféle coinbányászok is örülnek neki akik nem dVGA-val tolják üres idejükben, ahogy az sem mindegy hogy egy beakadó progi az ember távollétében mennyire öli meg a cpu-t)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. lestyanrob... 7alvo...
2015.03.23. 10:53
Én még netezős gépbe se vennék olyan hűtőt, ami nem tudja vállalható hőmérsékleten tartani a CPU-t Prime alatt...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. 7alvoo
2015.03.23. 14:02
Más a terhelt és a túl terhelt, ilyen szempontból az Aida -t sokkal reálisabnak gondolom. Az a probléma, hogy a prime azért nem életszerű mert még procin videót számoló cuccok is csak jó esetben intel mkl -ek és az sem terhel úgy mint a prime. Úgy vélem 3 féle processzor hűtő létezik, alkalmatlan, alkalmas és kényelmes ez utóbbinak kell megfeleni egy prime tesztnek, egyébként nem nehéz felismerni az ilyet: min 400g venti nélkűl amiből szabvány 12 -es venti megy rá. Az egy másik dolog, hogy sajnos hazánkban egy ilyen kész termék 10e alatt nem szerezhető be. Így gyorsan megdől het az elmélet, hogy legyen minden netezős gépben ilyen amikor a nagyátlag ennyit még egy tápegységre sem szán.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2015.03.23. 17:09
VGA-kat sem 720p-n kell tesztelni. Tényleg kellett volna még valami közepes terheléssel is tesztelni, de ettől független csak a Prime95 fajta terhelésnél mutatkozik meg igazán, mennyit is bírnak ezek a kis hűtők.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. 7alvoo
2015.03.23. 17:56
Cirka félévente benézek "szédszedtem" -hez, valami router kap szép majd benyálazza a lapján a procit, elsőre nekem sem esett le, hogy azért mert nem telik valakinek száz eurós infra pisztolyra még rem az jeleni, hogy hülye csak ő sem infrás szemekkel jött a világra viszont tudja, hogy ez is hibaforrás.
Viszont az aki egy devikanyonra kisebb hűtőt rak mint gyári majd prime -al tesztelgeti, hogy mi a pálya, ő konkrétan tökelutött idióta. Annyira reális mint az "ipad vs hammer" "teszt".
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. 7alvoo
2015.03.23. 18:12
Esteleg ha javasolhatnám leközelebb ugyanezen árszegmensű tápegységek tesztjét, ugyanígy devikanyonal és egy kis tunningal szigoruan prime -al terhelve a realitás kedvéért
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. FaL
2015.03.24. 14:22
igaz, hogy kb 2k-val drágább (8.5k körül), de nekem még sose volt jobb processzorhűtőm, mint a mostani AC Freezer i30. Egy behemót, viszont nem csak a procit (i5 3570) tartja MINDEN esetben 65° alatt, de a többi komponens is ~5 fokkal lett hűvösebb, amióta beszereltem.
Igaz nem itt vettem (kicsit drága) hanem hardveraprón az olaszos hangzású néven futó kollégától, de normál méretű házakba azért a pénzért nem tudok elképzelni jobb procihűtőt. Pedig fordult már meg nálam CM, Scythe és (amikor még jó volt) Zalman is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2015.03.24. 17:25
Jó, az Akasák nem éppen i7-re valóak, de annak ott van kisebb proci is tesztelni.
A Loki és a Sella viszont bírja. Nem hiába ajánlott hűtők évek óta, és azt sem mondani hogy i5-ökre, (esetleg i7-ekre) nem veszi őket senki.

A Furmark meg a Prime is olyan, hogy ha ezt kibírja, akkor mindent. Semmi értelme nem lenne Office-tologatás, vagy gameplay közben tesztelni, mert egyrészt több a tényező, másrészt meg kevésbé körvonalazódnak ki a különbségek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Laci19
2017.09.10. 20:53
Az fura, hogy a festett Akasa esetében majdnem mindig kisebb volt a hőmérséklet, mint a simánál. Sőt, még a vrm-et is jobban hűti
Szerintem nem is rossz, akár kisebb i5 fölé is jó lehet. De csak ha OEM a processzorunk, mert megdöbbentően jó az Intel hűtő is, fóleg ahhoz képest, hogy kb. 3000ft-ot tesz rá az OEM árra! Éppen hűtőt vennék és az Alpenföhn Silvretta volt az egyik kiszemelt, de mivel zajos, már nem is kell. Most kereshetek tovább. Nem akarok böszme tornyot Jó lett volna GTA 5 vagy TR teszt és zajszint.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Laci19
2017.09.18. 12:23
További tesztek elolvasása után annyiban módosítanám az előző hozzászólásomat, hogy a Silvretta esetében elhamarkodott volt a véleményem. Az, hogy egy csúcsrajáratott i7-tel zajos , nem jelenti azt, hogy ne lehetne jó egy jobban hozzáillő Skylake i5-höz
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2017.09.20. 11:33
"Az fura, hogy a festett Akasa esetében majdnem mindig kisebb volt a hőmérséklet, mint a simánál. Sőt, még a vrm-et is jobban hűti"

a pimp adja neki... RGB ledekkel még 5°C-kal lentebb menne.
(just kiddin')
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!