iPon Cikkek

Kompakt folyadékhűtő szettek a Corsairtől

Dátum | 2011. 12. 21.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

Bevezető

A kompakt folyadékhűtő szettek piacán napjainkban egyre több termék közül választhatunk, ami arra enged következtetni, hogy a felhasználók körében egyre inkább növekszik ezen rendszerek népszerűsége. Az egyes gyártók komplett konfigurációiban – főleg a hardcore gamereknek szánt masinákban – szintén egyre többször tűnik fel valamilyen kompakt folyadékhűtő szett. További érdekesség, hogy mind az AMD, mind pedig az Intel kínál kompakt folyadékhűtő szettet legújabb processzoraihoz.

Kétségtelen tény, hogy napjainkban a felsőkategóriás processzorhűtők piacán is egyre több olyan ütőképes, levegővel dolgozó megoldást találunk, amelyek már képesek felvenni a versenyt az olcsóbb folyadékhűtő rendszerekkel mind zajszint, mind pedig hűtőteljesítmény tekintetében, ám esetükben a hőleadó felület mérete és súlya olykor jelenthet némi problémát.


Van aki tűzön-vízen keresztül ragaszkodik a levegővel dolgozó megoldásokhoz – vagy azért, mert az általa választott léghűtő nagyon bevált, vagy pedig azért, mert a különböző pletykákból kiindulva fél a folyadékhűtő okozta esetleges károktól. Hogy kinek mi minősül nyerő választásnak, az egyénenként, pontosabban igényenként és lehetőségenként változó – mi a legfrissebb cikkünkkel most a kompakt folyadékhűtők világába kalauzoljuk el olvasóinkat.

A Corsair folyadékhűtő szettjeiről már több hírt is írtunk – legutóbb például a H80-as és H100-as modellekhez tartozó hasznos és érdekes újdonságok érkezéséről, valamint két új folyadékhűtő szettjének megjelenéséről számoltunk be. Úgy gondoltuk, hogy itt az ideje, hogy kipróbáljuk őket a gyakorlatban is. Tesztünkben a Corsair Hydro Series családjának két tagját, a Hydro Series H60-as és a Hydro Series H80-as modellt láttuk vendégül. A két szett között sok-sok különbség van, amelyek között aprókat és lényegeseket egyaránt találunk. Az alábbi táblázat rá is világít ezekre.


A két komplett folyadékhűtő szett mellé egy minőségi léghűtőt is bedobtunk a mélyvízbe, hogy kiderüljön megéri-e vízre váltani.

A következő oldalon megvizsgáljuk a két kompakt Corsair folyadékhűtő szettet egy kicsi közelebbről is, majd utána azt is megnézzük, mire képesek.

Corsair Hydro Series H60 és Hydro Series H80


Mindkét termék tetszetős csomagolásban érkezik, amelyen a gyártó természetesen nem felejtette el megemlíteni a szettek legfőbb tulajdonságait – igaz, a csomagolás összességében azért nem túl informatív, de ez legyen a legnagyobb baj, hisz úgysem ez a lényeg.


A kartondobozok belsejében mindkét esetben katonás rendben sorakoznak fel a különböző tartozékok. Első körben – ahogy az a lenti képeken is látszik – a termékekhez tartozó leírásokat vehetjük kézbe, hiszen ezek vannak a csomagban legfelül. A papírok között megtaláljuk a gyors összeszerelési útmutatót, amely segít az adott szett összeszerelésében – mind AMD-s, mind pedig Inteles rendszerek esetében.

H80H80
A dokumentáció mellett egy visszazárható tasakban a szükséges csavarokat és alátéteket is megtaláljuk, amelyek a folyadékhűtő blokk rögzítéséhez, valamint a ventilátor(ok) hőleadó radiátorra történő felszereléséhez kellenek. Az alátétek a ventilátort és a hőleadó radiátort a házhoz rögzítő csavar alá, a számítógépházon kívülre kellenek, érdemes őket használni. Az Inteles rendszerekhez használni kell a mellékelt, „X” alakú kis lapot, amit az adott alaplap hátuljára kell rögzíteni a mellékelt kis távtartó-csavarok segítségével. A H60-as szettnél csak egyféle méretben állnak rendelkezésre ezek a kis távtartók, de a H80-as modellnél – mivel az már LGA-2011-es támogatással is rendelkezik – kapunk négy rövidebb menetes szárral ellátott távtartó-csavart is. Az összeszerelési útmutató gyors átlapozása után minden egyértelmű, nem kell megijedni az összeszerelési feladattól.

H60H80
Az AMD-s rendszerekhez két speciális csavart, valamint két speciális keretet kapunk – előbbieket a processzorfoglalat hűtőrögzítő-füléhez kell használni, míg utóbbiakat a processzorhoz illeszkedő folyadékhűtő blokkra kell felszerelni. Minden egyértelmű, de bizonytalanság esetén azért ne szégyelljük használni az útmutatót.

H60H80
A tartozékok között – modelltől függően – találunk még egy (H60), illetve két (H80) rendszerhűtő ventilátort is, amelyek 120 milliméteres átmérővel rendelkeznek. Ezeket úgy kell felszerelni a hőleadó radiátorra, hogy kívülről befelé fújják a levegőt, így a radiátor lamellái között a kintről érkező hűvös levegő áramlik át. Ennek egyetlen komoly hátránya van: a számítógépház belsejében hamar meleg lesz, ugyanis a ventilátor(ok) a processzor által termelt hőt a házon belülre fújják.

A ventilátorokat természetesen meg lehet fordítani, hogy a belső levegőt fújják át a radiátor lamellái között: ez a manőver a processzor hőfokát 1-3 Celsius fokkal ugyan megemeli, de a ház belsejében érezhetően hűvösebb lesz, ami mind a GPU, mind pedig a merevlemez(ek) számára fontos lehet. Mi csak egy rövid próbát tettünk, hogy megnézzük, mennyiben változik a CPU és a rendszer hőmérséklete a ventilátorok forgatásával, a teszteket viszont gyári ventilátor-elhelyezés mellett futtattuk le.

Érdemes arra is odafigyelni, hogy azzal, hogy lecseréljük korábbi léghűtőnket, megszűnik a huzat a CPU foglalata körül, ami szerepet játszhatott mind a memóriamodulok, mind pedig az adott alaplap VRM áramköreinek hűtésében. Komolyabb tuning előtt érdemes ellenőrizni, hogy nincs-e gyenge láncszem a rendszerben – például túlságosan melegedő VRM hűtőbordák – annak érdekében, hogy ne érjen minket kellemetlen meglepetés. Lépcsőzetesen tuningoljunk, fokozatosan emelve a feszültségeket és az órajeleket, majd mindig ellenőrizzük a különböző komponensek hőmérsékletét.

Hydro Series H60

Nézzük a szetteket egyenként, részletesen. Kezdjük a sort a H60-as modellel. Ez a folyadékhűtő szett egy szimpla, viszonylag vékony radiátorral rendelkezik – majdnem feleannyira vastag, mint a H80-as hőleadója – amelyen összesen egy ventilátor lapul. Mivel a hőleadó mindkét felén vannak ventilátor rögzítésére alkalmas furatok, így akár kétventilátoros rendszer építésére is van lehetőség. Alap esetben egy egyszerű, 120 milliméteres átmérőjű ventilátort kapunk, amelynek tápkábelét az alaplaphoz kell csatlakoztatni, csak úgy, mint a beépített szivattyú tápcsatlakozóját. Esetünkben a ventilátorfordulatszám-szabályzás engedélyezésével a ventilátor a rendszer indulása előtt viszonylag halk volt, de ahogy betöltődött a Windows, folyamatosan maximális fordulatszámon pörgött. A szivattyú hangját csak leszerelt gépház mellett, közelről hallhattuk, de a ventilátor nála jóval hangosabb volt, így elnyomta a pumpa hangját. Erről – azaz a zajszintről – a következő oldalon bővebben is írunk.

H60H60H60


H60H60


H60H60
A folyadékhűtő blokkon gyárilag felvitt hővezető pasztát találunk, ami alap esetben tökéletesen megfelel, de ha néhány fokot nyerni szeretnénk, akkor használhatunk felsőkategóriás hővezető pasztát is, például a Noctua kínálatából. A szett összességében egyszerű, mint egy faék, egyszóval nem kell különösebb hozzáértés az összeszereléséhez, illetve az üzemeltetéséhez sem.

Hydro Series H80

A H80-as szett már komolyabb hűtőteljesítményt kínál, így combosabb hőleadó radiátorral érkezik, amelyen egy helyett már gyárilag is kettő darab 120 milliméteres átmérőjű ventilátor lapul. A hőleadó radiátor jóval vastagabb, mint a H60-as szettnél látott megoldás, a processzorra illeszkedő folyadékhűtő blokk pedig szintén komolyabb: itt már beépített vezérlő segítségével módosíthatjuk a ventilátorok fordulatszámát. A ventilátorokat ebből kifolyólag a processzorra illeszkedő folyadékhűtő blokk megfelelő csatlakozóihoz kell kapcsolni, a blokkból kijövő tápkábelt – amelynek a végén egy MOLEX tápcsatlakozó látható – egyenesen a tápegység egyik szabad MOLEX tápcsatlakozójára kell kötni.

H80H80H80


H80H80


H80H80H80


A folyadékhűtő blokkon lévő nagyméretű nyomógombbal tudjuk szabályozni a ventilátorok fordulatszámát. A kapcsolóval háromféle üzemmód közül választhatunk: alacsony fordulatszám, kiegyensúlyozott fordulatszám és magas fordulatszám. Az éppen aktív módról egy, kettő vagy három világító LED tájékoztat minket. A H80-as szett ezzel együtt Corsair Link támogatással is bír, amellyel például ellenőrizhetjük a szivattyú fordulatszámát, a hűtőközeg hőfokát és a rendszerhűtő ventilátorok fordulatszámát is. Ezzel kapcsolatban bővebb információt korábbi hírünkben, illetve a Corsair hivatalos weboldalán találnak az érdeklődők.

Tesztkonfiguráció


Első körben a Gigabyte EX58-UD3R alaplapjával indítottuk a teszteket, majd akkor, amikor a komolyabb tuning alkalmával a rendszer lekapcsolt a VRM áramkör rendkívüli melegedése miatt, úgy döntöttünk, hogy egy sokkal tuningbarátabb alaplapot hívunk segítségül, hogy az "extrémebb" tuningnak se kelljen kimaradnia. A 4,2 GHz-en végzett tesztek mndegyikét lefuttattuk az ASUS fent említett alaplapján, ám méréseink szerint a Gigabyte és az ASUS alapú rendszerek között hőfokban nem volt különbség, tuning képességekben azonban már annál több. A csúcsragadozó Rampage III Black Edition szerencsére szemrebbenés nélkül vette az akadályokat.

Tesztek


Annak érdekében, hogy a teszt izgalmasabb legyen, a teszteket nem csak a két folyadékhűtő szett, hanem egy minőségi Noctua processzorhűtő használatával is lefuttattuk. Első körben alapjáraton vizsgáltuk meg a Core i7-920-as processzor hőmérsékletét a három különböző hűtő esetében, majd egy kisebb órajel- és feszültségemelést is végrehajtottunk, míg végül egy komolyabb, combosabb tuninggal tettük próbára a versenyzőket, így felkerült a pont az „i”-re. Üresjáratban 30 percig ketyegett az adott rendszer tétlenül, míg terhelés alkalmával – ugyancsak harminc percen keresztül – Prime 95 tesztet kellett futtatnia. Az egyes mérések alkalmával kapott eredményeket összesítettük, ezek az alábbi diagramban láthatóak. A processzormagok esetében a legforróbb és leghidegebb processzormag átlagát vettük – minden esetben 3-4 Celsius foknyi különbség volt a két véglet között.Üresjáratban meglepően kevés különbséget mértünk az egyes versenyzők között, de terhelés alkalmával már azért jól tetten érhető volt, hogy melyik hűtő mire képes. Természetesen a legjobb a H80-as modell lett, amely magas fordulatszámú üzemben rettenetesen hangos, így hosszabb ideig szinte lehetetlen elviselni a zajongását. A közepes fordulatszám már egy fokkal jobb - ez nagyjából egy szinten van a H60-as modell esetében tapasztalt zajszinttel. A H60-as modell ventilátora is zavaróan hangos, még véletlenül sem említhető egy lapon a két ventilátorral ellátott Noctua processzorhűtő zajszintjével. A H60 egyébként nem volt sokkal jobb, mint az általunk használt Noctua processzorhűtő, zajszintben viszont ég és föld a különbség köztük.Enyhébb tuning alkalmával már egy picit jobban szétszóródott a mezőny, ám a H60-as modell teljesítménye így sem vált vonzóbbá a Noctua processzorhűtőével szemben. A H80-as modell összességében jól vizsgázott, csak ne lenne ennyire hangos gyári ventilátorokkal...Extrémebb tuning alkalmával a léghűtő és a gyengébbik folyadékhűtő csúnyán elvérzett, sőt, a H80-as modell sem tudta teljesíteni a tőle elvárható szintet, legalábbis elviselhető zajszint mellett. Közepes fordulatszámon már 80 Celsius fok alá csökkent a processzor hőfoka hőfok, de a 70 Celsius fokos határt még magas fordulatszám mellett sem tudta áttörni a H80-as modell.

Az eredmények kissé felemásak: amennyiben nem lennének ilyen hangosak a gyári ventilátorok, akkor enyhébb tuning és alapjárat esetében nyugodt szívvel ajánlhatnánk a fenti Corsair folyadékhűtő szetteket, így viszont csak akkor érdemes őket hosszabb távon alkalmazni, ha a zajongó ventilátorokat csendes, minőségi légkeverőkre cseréljük le. Halk rendszerventilátorokkal a H80-as modell jó választás lehet, de az igazán nagy durranás a H100-as szettől várható - amely nagyobb, 240 milliméteres hőleadó radiátorral és több hűtőfolyadékkal dolgozik. Ezt viszont sajnos nem volt lehetőségünk kipróbálni.

H60A Corsair kompakt folyadékhűtői - ahogy a tesztekből is látszott - némi kompromisszumra kényszerítik a felhasználóka: a szettek zártak, nem igényelnek rendszeres karbantartást, emellett még kevés helyet is foglalnak, cserébe viszont nem nyújtanak akkora hűtőteljesítményt, mint ami egy drágább, modulokból összeállítható, nagyméretű hőleadó radiátorral ellátott folyadékhűtő rendszertől elvárható.

Ezzel talán még nem is lenne baj, hiszen sokszor fordul elő olyan helyzet, hogy helyhiány miatt nem lehet nagyobb, felsőkategóriás levegő, vagy folyadék alapú processzorhűtőt pakolni az adott házba, de egy kompakt folyadékhűtő rendszer még pont elfér. Ebben az esetben azonnal szóba jöhetnek a Corsair Hydro Series sorozatú szettjei, hiszen ha körültekintőek vagyunk, könnyedén ki tudjuk választani a rendszerünk és saját igényeink számára legmegfelelőbb modellt. A baj az, hogy a gyári ventilátorok magas zajszint mellett üzemelnek és itt nem hatalmas szélzajra, hanem zavaró motorzajra kell gondolni. Ezt a problémát a ventilátorok lecserélésével megoldhatjuk, de ez ugye plusz költséget jelent.

H80Nekünk kell eldöntenünk, hogy ezzel a helyzettel meg tudunk-e barátkozni. Amennyiben igen, úgy nyugodtan válasszuk a Corsair Hydro Series sorozatának tagjait. A nagyobb TDP-vel rendelkező processzorok esetében egyértelműen a H80-tól felfelé érdemes nézelődni, ha a későbbiekben tuningolni is szeretnénk, a többi központi egységhez - jellemzően 100W-os TDP alatt - elegendő a H60-as szett is. Ha utóbbi képbe kerül, jobban járunk, ha helyette inkább a H70-es szettet választjuk, ahhoz ugyanis nem jár ventilátor, így nem kell feleslegesen megvásárolnunk a zajos Corsair légkeverőket, ezzel pedig spórolhatunk. A H70-es példányra két darab 120 milliméteres átmérőjű légkeverőt szerelhetünk fel.

A tesztben szereplő termékek tetszettek, ugyanis a koncepció, amit képviselnek, határozottan jó. Ha a ventilátorok halkabbak lennének, a H80-as modellnek gondolkodás nélkül kiosztanánk az ajánlott vétel plecsnit, a tények ismeretében ezt viszont nem tehetjük.

A Hydro Series H60-as és Hydro Series H80-as kompakt folyadékhűtő szetteket a Cédrus Kft.-től és az Expert Computer Kft.-től kaptuk kölcsön tesztelésre, míg a tesztben használt ASUS Rampage III-as alaplap az ASUS magyarországi képviseletétől érkezett. Ezúton is köszönet értük!

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

39. Dragon3k
2011.12.21. 09:07
Lehet, hogy jó, de mindenhol azt lehet olvasni ezekről, hogy 1-2 év és elkezd kerregni a pumpa benne.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
38. and1ao
2011.12.21. 09:26
Értelmetlen.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
37. kray
2011.12.21. 09:26
Ezekért még nem cserélném le a léghűtésem.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
36. NimKorko
2011.12.21. 09:33
Én inkább valami normális passzív hűtésben gondolkodnék, mint folyadékhűtésben. Eddig egy nagyobb teljesítményűt találtam ami megfelelne a procihoz, de valami ormótlan nagy.

http://www.quietpc.com/gb-en-gbp/products/cpucoolers/nof-cr-100a
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
35. kockaharco...
2011.12.21. 10:05
Szerintem a Mugen3 is nyújt ennyit mint ezek, de ocsabi-nak igaza van, NH-D14 4ever.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
34. jocek
2011.12.21. 10:08
szerintem ez [LINK] magáért beszél mit érdemes inkább venni. ezeknek a kompakt hűtéseknek így semmi értelme, ablakon kidobott pénz.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
33. He-ell
2011.12.21. 10:43
Azért sajnálom, hogy a H100 kimaradt, érdekelt volna, hogy itt, és most, azonos körülmények mellett, mit mutatott volna, a két kis tesóhoz képest.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
32. Solt
2011.12.21. 11:05
Nos, én egy Ninja-t cseréltem le egy H80-ra. Sokkal jobb a hűtési teljesítménye még alapjáraton is. Ezen kívül nem feszíti az alaplapot egy 1kg-s tégla, ráadásul a ram elhelyezési gondjaim is megoldódtak.

Én még 25000.- Forintért vettem, így kb egy tízessel volt drágább mint anno a Ninja. Összességében abszolút megérte a felárat... jelenleg egy 4.5GHz-n ketyegő i7k-t hűt alapjáraton... még a gyári ventivel sincs szinte semmi hangja így. Legalábbis egy Define XL-ben...

Egy biztos... semmilyen tégla léghűtőre nem cserélném le!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
31. greene
2011.12.21. 11:39
Jok a Corsair/Asetek vizhutesek, nekem is van egy H50, es boven eleg (nem akartam egy egy-masfel kilos batarnagy noctua leghutest). A gyari Corsair ventilatorok viszont tenyleg hangosak terheles alatt. Ugyhogy nalam ment a kukaba, es lett helyette rendes PWM-es Arctic Cooling
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
30. rastawicc
2011.12.21. 12:06
A H100-at hogy lehetett kihagyni?? Elvben az a legnagyobb, és ezeknek a hűtőknek nincs túl jó hírük, ami a teljesítményt illeti.
Nem kellett volna a "legjobbat is tesztelni?
Engem a H100 tesztje érdekelne, és szerintem ezzel nem vagyok egyedül.

Ráadásul melléjük kellett volna állítani egy D14-et, viszonyításképp.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
29. prohlep
2011.12.21. 13:13
NimKorko #5:erdekes latvany, amire felhivtad a figyelmunket
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
28. Sipikee
2011.12.21. 13:27
nekem tetszik az a ronda henger :_D
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
27. jozsefm
2011.12.21. 13:59
Ez nagyon sovány teljesítmény 20-30-ezerért
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
26. piter
2011.12.21. 16:50
ocsabi valoban nem eri meg a H100 a felarat!!Plane akkor ha nincs megfelelo doboz hozza!
Pl en dobozomban a vga homerseklet 4-5 fokot emelkedett mert a H100-at raktam bele ezaltal cssokkent a levego aramlasa!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
25. Stukker198...
2011.12.21. 18:27
Nálam H60 teljesít szolgálatot i5 2500k társaságában.
2 ventivel van megtámogatva a kis radiátor.

4Ghz-en ketyegő 2500k LinkX terhelés hatására sem megy 57C fölé a legmelegebb mag.
Teljesen elégedett vagyok vele. Nyilván nem egy komoly vízhűtés,de nem is került 60k-ba. A legkomolyabb léghűtéseknek azt hiszem ellenfele tud lenni.

HA a H100 ára picit mérséklődne és tesztek alapján megfelelő + teljesítménnyel szolgálna akkor azt hiszem meg is venném.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
24. DJJK
2011.12.21. 19:11
Nekem Egy Corsair H100 és egy H80 hűti a munkaállomásban lévő két Intel Xeon X5680 processzort. Az egyiket a H80, másikat a H100 (a gépházba nem fért be két darab H100-as). Alapórajelen a H100 átlagosan 32-36 fokon tartja a procit, a H80-al hűtött 1-3 fokkal melegebb.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
23. xantia1111 Stukk...
2011.12.21. 19:18
Sziasztok!
Tudja valaki az AM3+ -os socketthez jó -e a H100
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
22. Powerdream xanti...
2011.12.21. 20:15
Szia!

Ezek mindenhez jók. Így az AM3+ hoz is. De én ennyiért nem ezt venném, hanem az Alpenföhn K2-öt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
21. MaximumGam...
2011.12.22. 01:50
Stukker1987: Több Napi Futtatás után is hűvösebb egy Noctua D14 es
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
20. Simba
2011.12.22. 10:45
Hát én inkább itt választanák [LINK]. Egy komolyabb léghűtés is megfogja ezeket.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. Keksz03
2011.12.22. 15:20
tanulságos! nem is cserélem le a noctua d14-em!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. FFnF
2011.12.22. 15:43
A Corsair Hydro vízhűtések tesztjei teljesen eltérnek attól függően, melyik oldalon látom azokat. Van, aki ajánlja, van aki fúj rá. A hozzászólásokból nekem az jön le, hogy akinek van, az szereti és többségében elégedett, nem cserélné, ugyanakkor akinek nincs, az fújjol rá és lehúzza.

A darabokból összerakott vízhűtés valóban jóval erősebb, de ezeknek itt pont a kompaktságuk a lényeges, ráadásul a kicsivel lejjebb linkelt oldalon egy becsületesebb cpu blokk többe kerül, mint mondjuk a H60-as. Saját tapasztalatom még nincs a termékek kapcsán, viszont mivel egy H60-as lesz a karácsonyfa alatt, így nemsokára kiderül, mennyire jó vagy nem jó (nekem).

Nem teljesen vág ide, de mennyi az a hőfok, amin még bátran mehet a CPU? A tesztben 80 fokokat is látok, de én 65 fölött már kezdek idegeskedni. Jelenleg egy Q6600-as, 4 mag x 2,4GHz-es procim van 3 GHz-en, teljes terhelés mellett 60-65 fok között megy (évszaktól függően^^).
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. zodiac83
2011.12.22. 16:30
"A kompakt folyadékhűtő szettek piacán napjainkban egyre több termék közül választhatunk, ami arra enged következtetni, hogy a felhasználók körében egyre inkább növekszik ezen rendszerek népszerűsége."

Itt az ok-okozat nem feltétlenül áll fent. Nem a saját forgalmi adataitokból tudnátok a legkézenfekvőbb objektív következtetéseket levonni?

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. J.o.k.e.r FFnF
2011.12.22. 16:32
Szerintem a H60-as szettel nem lesz semmi baj. A Q6600-as proci 100W körüli TDP-vel rendelkezik, így ezzel lazán megbirkózik a szett: 30-35 fok körüli üresjárati és 50-55 fok körüli terhelés melletti hőfokra számítanék első körben.

A 80 fok feletti értékek komolyabb tuning alkalmával születtek (1,4V-os magfeszültség), nem alapórajel mellett, ahogy a cikkben is olvasható. Ezzel csak azt akartuk szemléltetni, hogy mi a helyzet, ha valaki tuningra adja a fejét.

Egyszóval nem lesz rossz választás a H60-as szett, abban szinte maximálisan biztos vagyok!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. zodiac83
2011.12.22. 17:06
Solt nagyon jól leírta, amit a kompakt rendszerek kritizálói előszeretettel kihagynak a számításból.

Ezeknek nem feltétlenül az az elsődleges céljuk, hogy szénné alázzák a böhöm tornyokat. Ha hozza közel azt a hűtési teljesítményt, mint ezek a kilós dögök, akkor sokaknak az már megfelel. Szép számmal vannak pro és kontra érvek a két megoldás esetében, NE csak a hűtésteljesítmény/ár mutatót nézzük.

A kompakt víznél ott a para, hogy ha bekotlik (vagy idővel zajosodik) a pumpa, cserélheted a komplett motyót. Ezzel szemben a léghűtésnél max veszel egy új ventilátort, továbbá attól sem kell félned, hogy eláztatod a házat.
A kompakt víznél a böszme kilós tömb nem húzza az alaplapot, nem kell izgulni a RAM-okkal, hogy beférnek-e alá (esetleg csak a hűtő felszerelése előtt), szabadabban áramolhat a levegő a házban. Cserébe a radiátor felrögzítése is okozhat problémákat (pl ha hátra akarod beszerelni, nem árt alsótápos ház, hogy ventilátorral ne takarjon ki jelentősebb részt a táp szellőzéséből; ha felülre akarod szerelni, akkor is megfelelő méretű ház kell; kívülre nem rakhatod a radiátort...).
A zajfaktor megint egy külön kérdés, ahogy az is, hogy mekkora rendszert akarsz vele hűteni és mennyire. Ez egy soktényezős egyenlet, kinek-kinek mi a fontosabb.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. jocek
2011.12.22. 21:16
Soltnak van ahol igaza van ahol nem, nekem pl esztétikus ez a tégla, másrészt nem feszít semmit a nagy hűtő, ugyan is a 10e Ft Alpenföhn hütőhöz is TEHERMENTESÍTŐ lefogatót adnak. Másrészt ezt nem kell 1-2 év múlva cserélni mert kerreg a pumpa, harmadrészt spóroltam 15-20E Ft-ot és a teljesítmény ugyan az vagy még jobb is. A víznek csak úgy van értelme ha minden komponens vízzel van hűtve. Üdv
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. Vendég-Ven...
2011.12.22. 21:57
"A víznek csak úgy van értelme ha minden komponens vízzel van hűtve."

Kimondtad a lényeget.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. FFnF
2011.12.22. 22:12
És ha passzív hűtős videókarim van, mert nem vagyok időmilliomos gamer, akkor mire aggassam még fel a csöveket? Mert az alaplap és a ramok is remekül megvannak nélküle, a vinyókra meg reménytelen vállalkozás (legalábbis nálam, mert van 6 darab).
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. Vendég-Ven... FFnF
2011.12.23. 13:42
Ha a videokártyáddal azonos kategóriájó processzorod van, akkor az is valszeg elmegy passzív hűtéssel. Én pl. nem vagyok gamer, passzív hűtésű videokártyám van, és a csuparéz CPU-hűtőm ventilátora még a nyári hőségben is ki van kapcsolva. A winchestert egy hangtalanra lelassított Noctua hűti, és a Corsair táp ventilátora is igen lassú és halk.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. gunclub
2011.12.24. 10:49
Én csak ennyit mondok........
[LINK]

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. Capritain
2011.12.24. 19:44
Ó, most regisztráljak?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. Sogron83
2011.12.26. 12:32
Ganclub, mintha egy kicsit drágább lenne ezeknél amit linkeltél...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. FFnF
2011.12.26. 13:27
Egy H60-ast kaptam karácsonyra. Most szereltem be, és teljesen ledöbbentem. Magasabb hőmérsékleten ment, mint az eddig használt 6000 forintos COOLERMASTER Hyper TX3. Rakom is vissza, ez meg megy a "szemétbe".
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. sniperjoce...
2011.12.26. 14:54
Én azt nem értem hogy miért nem egy D14-est használtak azt is 22 alatt meglehet kapni itt Iponon és szerintem alázta volna ezt a 2db vizes megoldást mind hangban mind teljesítményben.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. dBThunder
2011.12.28. 00:13
Ezekkel a vízhűtésekkel csak az a baj hogy mindent meg kell fizetni: blokk, szivattyú, radi, csövek, ráadásul új áron. Ahhoz hogy olcsó legyen meg a gyárnak, kereskedőnek haszna is maradjon, nem kapunk túl sokat a pénzünkért.
Nekem házibarkács vizem van, az egész nem került annyiba mit a H60, de nem adnám oda semmilyen heatpipe-os bordacsodáért! (tapasztalatom az hogy a heatpipe pár év után elkezd dögleni..)én meg max forgórészt cserélek a szivattyúba, de eddig még azt sem kellett.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Vendég-Ven...
2011.12.28. 13:21
dBThunder: Mennyi az a pár év? Én már kb. 4 éve használok egy Asus Silent Knight II-t, és eddig semmi nyoma döglődésnek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. sniperjoce...
2011.12.28. 22:15
dBThunder Szia!
Képet tudnál róla mutatni mer érdekelne hogy oldottad meg már én is gondolkodtam egy házi folyadékhűtésen.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. FFnF
2011.12.29. 18:36
Írtam pár napja, hogy most ismerkedtem meg egy H60-assal és katasztrofális hűtési eredményt mutatott. Egy másik fórumon kaptam olyan tippet, hogy lga 775-nél 90 fokkal elforgatva kell feltenni a pumpát a mellékelt leíráshoz képest, ezért tettem vele még egy próbát. Hát mit ne mondjak, így egészen más volt a helyzet. Még nem láttam a procimat 30 fok alatt egyszer sem majd 4 éves pályafutása alatt a mai napig.

Jelenleg a 2,4Ghz-es Core2 Quad Q6600-as proci 1,4125 volttal 3,3Ghz-en megy, terhelve is stabilan 50 fok alatt. Tovább nem mertem elsőre húzni. Még ezen a teljesítményen is jobban hűt a Hydro, mint a korábbi léghűtés, ráadásul jelentősen csökkent a zajszint is. Most már elégedett vagyok
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. sniperjoce...
2012.01.02. 12:04
Mondjuk a folyadékhűtéses rendszereket én is jobbnak tartom csak ezekkel a picikkel az a baj hogy kevés bent a folyadék mennyisége én rá raknék a gépem oldalára mondjuk egy Lada vízhűtőt és azt barkácsolnám rá a H60 pumpájával valahogy így mint ezen a képen:
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!