iPon Cikkek

Középkategóriás újdonságok az ASUS-tól

Dátum | 2016. 04. 21.
Szerző | Svindler
Csoport | MEGJELENÍTÉS

Jelenleg nincs sok érdekesség a videókártya piacon, csak tippelgetni tudunk a pletykákból, hogy mikor érkezhetnek új grafikus processzorok (vagy legalábbis mikor jelentik be őket), így a gyártóknak kreatívnak kell lenniük, ha fenn akarják tartani az érdeklődést. Jelenleg az nVidia GM206-os GPU köré épülő megoldásai a slágertermékek a középkategóriában, és valószínűleg ez lehetett az egyik oka, hogy az ASUS mérnökei a GTX950 finomhangolásában láttak fantáziát (meg az, hogy a csúcskategóriában már mindent leraktak az asztalra, aminek értelme volt). A cég elsőként jelentett be olyan GTX950 variánst, ami nem kér extra tápcsatlakozót, beéri az alaplap által felé továbbított energiával. Egy átlag PC-ben ez talán nem hangzik túl érdekesnek, de egy kisebb gépben, vagy gyengébb táppal máris értelmet nyer a dolog. Eddig a GTX750 Ti volt a legerősebb grafikus vezérlő, ami nem igényelt extra tápot, de a GTX950 most lekörözheti, ráadásul frissített Maxwell architektúrával. A mai gyorstesztünk egyik főszereplője ez a 75 wattos TDP alá menő kártya lesz, a másik pedig egy Echelon szériába tartozó különlegesség, ami felsőkategóriás, katonai szintű körítést ad a középkategóriás GPU-nak. Mit értünk ez alatt? A TUF (The Ultimate Force) széria alkatrészei dolgoznak az Echelon GTX950-esen, tehát papíron ez még egy évtized múlva is kártya lesz (ezt idő hiányában sajnos nem tudtuk letesztelni). A minőségi alkatrészek mellett többnapos tesztelésen is átmennek ezek a kártyák, és csak azok a példányok kerülhetnek a boltok polcaira, amik bírták a kiképzést, és meg se kottyant nekik a magas páratartalom, vagy az óriási hőingadozás. Az Echelon szériás termék egyértelműen a GTX950-ek királya akar lenni, úgyhogy a gyári tuningot sem sajnálták tőle, majd meglátjuk mire megy vele. Mielőtt azonban nekiesnénk a teszteknek, vessünk néhány pillantást a mai főszereplőkre. ASUS GTX950-2G Az extra tápcsatlakozó nélküli kártya az egyszerűbb felépítésű a párosból, de ez talán senkit sem ér meglepetésként. A hűtése csak egy alumínium bordázat két ventilátorra, nincsenek hőcsövek, mint az Echelon vagy a Strix szériánál. Persze a fogyasztás valószínűleg nem is indokolja, hogy a legerősebb hűtés kerüljön a kártyára. A kimenetkínálat is elég fapados lett: egy HDMI 2.0, egy DVI-I és egy DisplayPort várja, hogy használatba vegyük, igény esetén akár mind a hármat. A kártya doboza rejt még egy 15 napos prémium tagságot garantáló kódot a World of Warships-hez, valamint a szokásos olvasnivalót és install lemezt, amihez ne nagyon nyúljunk, inkább szedjük le a netről a legfrissebb meghajtót.
Működés közben a kártya nem igazán hangos. Terhelés alatt kicsit megjön a hangja, de még mindig messze vagyunk a porszívó-effektustól, szóval nem nagyon fog minket zavarni. Az órajelei a saját BIOS ellenére a referencia körül mozognak, valahol meg kellett húzni a határt, hogy beférjen a kártya a fogyasztási keretbe. ASUS Echelon GTX950-O2G Az Echelonnál azonban már nem bántak finoman a GPU órajelével, alapbeállításon is képes 1400MHz fölé menni, ami azért szép eredmény mert tapasztalataink szerint 1500 körül szoktak kifújni ezek a GPU-k, szóval az ASUS már gyárilag közel a maximumot hozza ki a GTX950-eséből. A memóriát viszont nekünk kell izzasztanunk, azon a maximális megbízhatóság miatt egy MHz-et nem húztak. A hűtés egyébként partner a tuningban, a Strix kártyákon már látott hőcsöves példány az, aminél a hőcsövek közvetlenül érintkeznek a GPU-val. A körítés persze egy kicsit más, a műanyag borítás hófehér és szürke színeket használ, valamint van fém hátlap, amivel eddig egyik ASUS GTX950-es sem dicsekedhetett, ilyesmit főleg a felsőkategóriában látni.
Ettől függetlenül első blikkre egyszerre volt pozitív és negatív csalódás is az Echelon GTX950. A fém hátlap és az impresszív gyári órajel elég megnyerő, de a burkolatnál használhattak volna némi fémet, vagy fémes hatású műanyagot, sokat dobott volna a megjelenésen, ami éppenséggel így sem ronda, csak hát mi erős prémium érzésre számítottunk, ha már a többi alkatrészen nem spóroltak semmit. Na mindegy, legyen ez a legnagyobb problémánk, foglalkozzunk inkább azzal, hogy mit kínál még nekünk a kártya. A videókimenetek között ezúttal már két DVI (egy DVI-D és egy DVI-I), egy HDMI 2.0 és egy DisplayPort van, a felsőkategóriában is sokáig ez volt a klasszikus nVidiás felállás. A csomagban ugyanúgy megtalálhatóak a World of Warships-es extrák, mint az alacsony fogyasztású változatnál, mást azonban ne nagyon keressünk (a szokásos CD+olvasnivaló kombón kívül persze).
Hogy legyen viszonyítási alapunk is, az alacsony fogyasztású és az Echelon GTX950-es mellé bepakoltuk a Strix GTX950-est is, valamint egy referencia GTX750 Ti-t, és az egyik szerényebb felszereltségű ASUS GTX960-ast. Utóbbit nem is tűnik lehetetlenségnek beérni az Echelonnak, hiába az egyértelműen lassabb GPU.
Fontos kiemelni még, hogy az általunk mért maximális órajelek nem feltétlenül ugyanezek minden kártyán. Apró eltérések ugyanis az nVidia Boost technológiája miatt lehetnek a kártyák között, de semmi olyan, ami komolyabb teljesítmény előnyt, vagy hátrányt jelentene. Tesztkonfiguráció Alaplap: Gigabyte GA-Z77X-UD3H Processzor: Intel Core i5-3570k Memória: 2x4GB Corsair Vengeance DDR3-1866 Grafikus kártyák: nVidia GTX 750Ti, ASUS GTX950-2GD, ASUS Echelon GTX950, ASUS Strix GTX950, ASUS Turbo GTX960 2GD5 Tápegység: Cooler Master M2 Silent Pro 1000W Operációs rendszer: Windows 8.1 64bit minden frissítéssel Driverek: GeForce 364.72 Fogyasztás
Itt kezdődnek az izgalmasabb dolgok, legalábbis az egyik kártya szempontjából mindenképpen. Üresjáraton mérési hibán belül van szinte az összes kártya, csak a GTX750 Ti tud marginálisan a többiek alá menni. Furmark és Crysis alatt viszont azonnal megváltozik minden. Már anno is azt tapasztaltuk, hogy a GTX950-ek és GTX960-ak között nincs akkora eltérés, ami a hivatalos TDP-ben lévő 30 wattos különbséget indokolná, és most is szinte ugyanazon a szinten állnak, leszámítva az alacsonyabb fogyasztásra kihegyezett példányt, ami tényleg bő 20 wattal képes a többiek alá menni, így félúton van a 750 Ti és a többi 950-es között. Csodák persze nincsenek, az órajelen felül a magfeszültség számlájára írható a szép eredmény. Míg a többi GTX950 1,2 volt körül mozog, addig ez beéri 1,1-gyel is.
FurMark alatt azt látjuk, hogy két kártya kivételével mindegyiknek csökken a fogyasztása. Nos, ez azért van, mert a jobb kihasználtság miatt elkezdenek kifutni a TDP keretükből, és visszaveszik az órejelüket, néhány esetben elég drasztikus módon. Az alacsony fogyasztású GTX950-es például 1189 helyett 800-822Mhz-en ketyeg, a Strix pedig 1417-ről lemegy 1227-re. Ezzel szemben a spéci alkatrészekből felhúzott Echelon csak bő 20MHz-et enged az órajeléből, és a GTX750 Ti-t sem kell félteni. Ennek a két kártyának a legstabilabb a teljesítménye a játékok alatt is. Melegedés
Egy 25 fokos szobában 20 perc Furmark után az Echelon produkálta a legalacsonyabb GPU hőfokot, ami azért is szép teljesítmény, mert ő ment a legmagasabb órajelen. Az alacsony fogyasztású GTX950 esetében sajnos érződik a hőcsövek hiánya, hiába a kisebb energiaigény, nem volt hűvösebb, mint a többiek. A referencia GTX750 Ti-n egy elég apró borda van, ennek köszönhető a „rossz” szereplése.
Papíron a túlhajtott STRIX-nek ugyanolyan gyorsnak kéne lennie, mint az Echelonnak, de valójában nem képes tartani a lépést, hamarabb enged a GPU órajeléből, és valamivel jobban is melegszik a tesztjeink szerint (a 80 fokos határt egyik kártyával sem sikerült elérnünk, de ez nem jelenti azt, hogy egy rosszul szellőző házban ne lehetne, plusz most még „csak” 25 fokos volt a teszthelység). A visszafogottabb órajelei miatt az extra tápcsatlakozó nélküli 950-es (ennek is adhattak volna valami fantázianevet) valamivel a többiek alatt van, de még így is messze elhúz a 750 Ti-től. Az Echelon esetében viszont hiába a brutális gyári tuning, nem képes beérni egy GTX960-ast (pedig ez a példány csak nagyon pici, szinte látszattuningot kapott). Ha azonban nem félünk továbbjátszani az órajeleivel…
Akkor azért van még hová fejlődni, de főleg a memória sávszélesség miatt, mert nem túl meglepő módon az Echelon GPU-ja is 1500Mhz környékén fújt ki, a mi példányunk egészen pontosan 1480-ig ment el, ami nem sokkal van a magas gyári tuning felett. A memória viszont nagyon jól bírta a kiképzést, és ez igaz a Strix kártyára is, mindkét esetben meg sem álltunk a 8GHz-es effektív órajelig, ami már elég tekintélyes emelés. Ennek köszönhetően az átlagsebességét nézve már hozta az Echelon és a Strix egy GTX960-as szintjét. Legalábbis amíg nem kezdjük el feltekerni annak is az órajeleit. Az alacsony fogyasztású példány viszont nem remekelt a tuningban. A probléma az volt, hogy már alap órajelen is be kell húznia néha a féket, hát még túlhajtás mellett. Ha például elkezdjük emelni a memória órajelét, az egyből kevesebb teret enged a GPU-nak, tehát választanunk kell, hogy mind a kettőn emelünk egy kicsit, vagy prioritást adunk valamelyiknek. Ha a memóriához nem nyúlunk, akkor a GPU-val néhány játékban el lehet menni 1400MHz-ig is, ami már elég jó eredmény, de ahol a sávszélesség limitál, ott ezzel nem leszünk boldogok. Átlagban ~10% többletet azért még ki lehet hozni a kártyából, de nem biztos, hogy ennyiért érdemes kísérletezni.
Verdikt
Nehéz ítéletet mondani a két új GTX950-esről, mert igazából mindketten egy-egy kisebb célcsoportot céloznak meg. Az alacsony fogyasztású ASUS GTX950-2GD leváltja a 75W alatti trónon a GTX750 Ti-ket, mostantól nagyobb teljesítményt is kaphatunk extra tápkábel nélkül. Sajnos azonban tényleg csak ennyire képes, más előnye nincs, mert a mérete például átlagos. Ezzel persze még befér a legtöbb házba, de nem olyan, mint például az Asus GTX960 Mini, ami nem lóg le egy 17 centis mini-ITX alaplapról sem. A hűtése egyszerű, a teljesítménye pedig egy referenciakártya szintjén van. Jelenleg 52 ezer forint környékén mozog az ára, és ennyiért már Strix-et is kapni ha a házon belüli kártyákat nézzük, szóval tényleg csak akkor érdemes megfontolni, ha el szeretnénk tüntetni egy kábelt az útból és összerakni normális teljesítmény mellett a legkevesebbet fogyasztó gépet.
Az Echelon már egy kicsit más tészta. Kezdjük az árával, mert igazából az az egyetlen negatív pontja. Jelenleg 60 ezer forintért vihető haza az egyik (ha nem a) legjobb GTX950-es kártya a piacon. Minőségi alkatrészek, erős gyári tuning, stabil teljesítmény, fém hátlap, halk hűtés, az Echelon tele van jó tulajdonságokkal, de ettől még tény marad, hogy ennyiért már GTX960-ast is kapunk. Éppen ezért csak a különlegességet keresőknek csillanhat fel a szeme tőle, a többiek jobban járnak a nagytestvérrel. A GTX950-es kártyákat az ASUS magyarországi képviseletétől kaptuk kölcsön, ezúton is köszönet értük!
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

9. gery84
2016.04.21. 11:32
ASUS STRIX-GTX950 52k +3k van GTX960-as játékkal, nem kérdés mit vesz az ember.

Mondjuk a tesztbe belekontárkodhatott volna egy XFX R9-380P 54k!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. NexDaywalk...
2016.04.21. 11:51
Nagyon jó és érdekes teszt lett, nekem bejön az új Echelon GTX950, az ára lehetne lejjebb egy 5-8K-val,de mindenképpen üde színfolt és nekem jól menne a TUF-os lapomhoz.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2016.04.21. 20:04
+1

Csak fel kell nézni a Techspot oldalára, hogy az újabb játékok alatt mit "teker" a két kártya ( R9 380 VS.GTX 950 ). Még a 960-as se nagyon ellenfél a 380-asnak, nem hogy még a 950-es
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2016.04.21. 22:26
Megnézném, ki választ szín és nem teljesítmény alapján VGA-t. A legolcsóbb 950 15000-rel olcsóbb ennél, de 4 gigás 960-ast is lehet ennyiért kapni...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. NexDaywalk...
2016.04.22. 10:19
Nagyon sok olyan ember van aki különlegesre vágyik, főleg aki moddingol vagy a PC a lakás dísze annak ez fontos!15000Ft plusz egy bizonyos rétegnek nem egy nagy plusz és ez a kártya őket célozza.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. vorosokt NexDa...
2016.04.24. 12:04
ezt sose értettem, ez a kártya azokat célozza akiknek a +15K nem ár a kinézetért, de akinek a kártya árának több mint 1/3-a a kinézet az miért középkategóriát vesz?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. yennefer voros...
2016.04.24. 12:18
Attól mert nem a 200 ezres kártyát veszik még lehet nekik szempont a kinézet az alacsonyabb kategóriában is. Én tuti nem a kinézet miatt vennék kártyát hanem a teljesítménye miatt az biztos.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Riddick77
2016.04.25. 10:42
Ezeket a kártyákat nagyon olcsón kellene adni,mivel biztos vagyok benne,hogy a nyáron esedékes új generáció mind fogyasztásban,mind teljesítményben jelenősen jobb lesz. Gyanítom,hogy ezek már a raktárkészletek kiszórásának a része.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Meteoreso
2016.04.26. 07:59
Hiányzott mint egy falat kenyér...
A dizájn az jó de ilyenkor már minek adnak ki új kártyát ?
Május 31.én kezdődik a Computex !!!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!