iPon Cikkek

Különlegességek a Samsung műhelyéből

Dátum | 2011. 11. 25.
Szerző | Terrayon
Csoport | MEGJELENÍTÉS

A mai alkalommal különleges monitorokat mutatunk be a Samsung műhelyéből. Megismerkedünk a dokkolóként használható C27A750x típussal, a prémium paneles S27A850D modellel, valamint a cég csúcsragadozójával, a C27A950-nel, mely tv-tunerrel, beépített térhatás processzorral és egy 3D szemüveggel is rendelkezik.

Samsung C27A750x


A C27A750x különlegessége abban rejlik, hogy dokkolóként is használhatjuk notebookokhoz, nincs másra szükségünk, csak egy szabad USB portra (lehetőleg USB 3.0-sra). A Samsung kijelzője képes ugyanis USB-n keresztül képet fogadni, ezen kívül Ethernet megosztóként és USB hubként is funkcionál, tehát billentyűzetet, egeret és más perifériákat csatlakoztathatunk hozzá. Ráadásul ezt még kényelmesebbé tették nekünk azzal, hogy az USB kábelt (ami már így is az egyetlen kapocs volt a monitor és a notebook között) egy vezeték nélküli USB-s adapterrel is helyettesíthetjük, ha akarjuk. Kérdés azonban, hogy a rádiós kapcsolat sávszélessége elég-e ennyi mindenre, de még mielőtt túlságosan előreszaladnánk, vegyük szemügyre a monitort!


Ami a formatervet illeti, a monitor büszke lehet magára. Külleme tetszetős, de ami még fontosabb, praktikus is. Ebben nincs semmi meglepő, a két ponton hajlítható állvány már korábbi tesztünkben is bizonyított. Ennek feladata, hogy a monitor alá vagy mellé helyezhessük a notebook kijelzőjét, ami olyankor fontos, ha kiterjeszthetjük az asztalt. Visszatérve a kijelző formájára, a látványt harsány színvilág helyett a szolid elegancia jellemzi, a manapság oly divatos fényes fekete borítás egyeseknek talán már kissé unalmas is. Ahogy az ilyen felületeknél lenni szokott, a látvány szép, de a lakkozott felület érzékeny az ujjlenyomatokra és a por is hamar meglátszik rajta. A káva szélét egy átlátszó keret díszíti, a talp felső részén pedig fémhatású műanyag látható, ezek nagyon jól mutatnak. A talp szemből nézve szokatlanul keskeny, ami szintén egy jó dizájnelem, de ennek a hátránya is megvan, így könnyebben eldőlhet a monitor. A káva anyagminősége elfogadható, de láttunk már jobbat is. Az állítgatás során némi ropogás is hallható volt és a billegős panel sem emelte a minőségérzetet. Az összhatás azért így sem rossz, de a kivitelezés ezúttal csak átlagosra sikerült.


Ahogy említettük, a készülék talpa látványos lett, ami részben annak köszönhető, hogy itt találhatóak a monitor érintőgombjai is. Ezek háttérvilágítást is kaptak, ami halványan dereng, ha épp nem a menüben vagyunk, ha pedig használjuk a gombokat, akkor erősebben világít, hogy mindig lássuk, mi hol van. Az érzékenység ezúttal rendben volt, egy korábbi modellnél előfordult pontatlanság, itt viszont semmilyen hibát nem tapasztaltuk. A vezérlés tehát jó, a gyorsabb képbeállítás érdekében pedig néhány dedikált gombot is elhelyeztek a monitoron, ezek a következők: bemenet váltás, fényerőállítás, HUB gyorsgomb (ezzel az USB elosztó funkciókat ellenőrizhetjük és vezérelhetjük), ám ezzel máris a lehetőségek végére értünk. Bár a CD mellékleten nem találtunk szoftveres menüt, ezt letölthetjük a gyártó weboldaláról (Magic Tune), amivel könnyebben elvégezhetők a képbeállítások egérrel is. A monitor kék színű állapotjelző lámpája az érintőmezőktől jobbra található. Ennek fénye elég halvány ahhoz, hogy ne zavarjon minket, így nem gond, hogy nem lehet letiltani.


A különleges állvány már gyárilag a monitorra van szerelve, így a kibontás után elég volt kihajtogatnunk azt. Ahogy említettük, a talapzatot két ponton lehet meghajlítani, így a döntögetés mellett magasságállításra is lehetőségünk van. Ezt 27 és 102 mm között lehet állítani, igaz ettől közelebb-távolabb kerül szemeinktől a képernyő. Említettük, hogy a talp keskeny, ettől pedig a monitor hajlamos oldalirányba elbillenni, a stabilitás tehát jobb is lehetne. A specifikáció szerint a döntögetési tartomány mindössze 20 fok, ám ezt a különleges állvány adottságainak köszönhetően nekünk jóval nagyobb szögben is sikerült megváltoztatni. A kijelző tehát egészen jól konfigurálható, csak talp körüli forgatás és portré mód nincs.


A monitor külső tápegységet használ, annak érdekében, hogy divatosan vékony legyen, így nem csoda, hogy a falra szerelhetőség lemaradt róla, ugyanis a káva nem elég vastag a felfogatási lyukakhoz. Csatlakozókban viszont nagy a választék, habár a hagyományos video bemeneteknél csak egy HDMI és egy VGA vár minket. A monitor fő feladata az, hogy egy dokkoló szerepét is betöltse. Ennek megfelelően van rajta négy USB port (2-2 USB 2.0 és 3.0) és a hozzájuk tartozó felmenő ág, plusz egy RJ-45-ös hálózati csatlakozó. Így ha a monitort USB kábellel összekötjük egy notebookkal, akkor ez utóbbiról már hozzáférünk a hálózathoz. Ezen kívül még egy fejhallgató kimenetet találunk oldalt (végre!), szerintünk ez a lehető legkényelmesebb helyre került. A monitorban beépített hangszórók nincsenek, hangkártya viszont van, amit a telepítés után USB Audio DAC néven találunk meg a Windows eszközkezelőben. A beépített audio kodek minősége az alaplapokra integrált HD megoldásoktól némileg elmarad. Nekünk az alapzaj nem tetszett, de ha hirtelen szükségünk van hangra, ez is megteszi, és így még kevesebb kábelt kell csatlakoztatni a notebookhoz, ha letesszük az asztalra. Ahhoz, hogy a monitort dokkolóként tudjuk használni, a mellékelt vezeték nélküli USB adapterrel vagy egy USB kábellel kell csatlakoztatni a notebookot. A zökkenőmentes video átvitel érdekében USB 3.0-s kaput érdemes használnunk, de végszükség esetén az USB 2.0 is megteszi. Ilyenkor csúnyább képpel és alacsonyabb képfrissítéssel kell számolnunk, de erre később még visszatérünk.


A csomagban egy telepítő CD is van, amin a monitor driverei találhatóak (Samsung Central Station Setup), ezt telepítenünk kell, mielőtt internet megosztásban gondolkodunk. A mellékletben található egy VGA kábel, egy adapter a vezeték nélküli video átvitelhez, egy USB 3.0 kábel, külső tápegység és egy törlőkendő, a HDMI kábelről viszont már nekünk kell gondoskodni, ha szükségünk van rá.

OSD


A monitorban a már jól bevált szürke színű grafikus képernyőmenü vár minket, ami átlátható, ugyanis a fekete alapon íródott fehér szöveg könnyen olvasható, a lehetőségeket pedig téma szerint tagolták nekünk. Az alapvető képbeállításokon kívül (mint a fényerő, kontraszt, színcsatornák), számos extra kínálkozik arra, hogy kihasználjuk a monitorban rejlő képességeket, ezek a következők:


Képprofilok

A monitor előre beállított gyári képprofilokkal is rendelkezik, amik a MagicBright részlegben találhatóak. Lehetőségeink a szokásos sémákra terjednek ki, melyek a következők: Standard, Game, Cinema, Dynamic Contrast, vegyük sorra ezeket. Szemmel vizsgálva a Standard képe egészen jól kiegyensúlyozott, színei rendben vannak és a fényerőt sem viszi túlzásba. A Game egy jóval világosabb séma, ami első látásra megnyerő lehet, de idővel előbukkannak a hibái, ami miatt elkapcsolunk erről. Ilyen hiba például a túl magas kontraszt, ami azt eredményezi, hogy a fehér részletek „kiégnek”. Cinema módban megkapó a látvány, ezt érdemes elővenni mozizás alkalmával. Ilyenkor élesebb a kép és a színek is élénkebbek, de a kontraszt tekintetében ugyanaz a helyzet, mint a Game profilnál, a Cinema mód tehát csak rövidtávon látványos. A Dynamic Contrast séma viszont nem rossz, mert óvatosan kezeli a kontrasztot és a színek is szépek. Nevéből adódik, hogy ilyenkor kihasználhatjuk a monitor virtuális kontrasztértékét (1 000 000:1), ezért aki szereti ezt, boldog lesz vele. A monitor a fényerőváltásokra közepesen gyorsan reagál (a funkció lényege az lenne, hogy észrevétlenül gyorsan reagáljon), ezért szerintünk érdemes inkább a Standard profilnál maradni, vagy ha tehetjük, inkább alkalmazzunk egyéni képbeállításokat.

StandardGameCinemaDynamicContrast
A grafikonok alapján azt mondhatjuk, hogy a színeltérések nem rosszak, sőt, a 4,7-5,5 deltaE értékek kifejezetten jók egy kalibrálatlan monitortól. A gyári színhőmérséklet is rendben van, a képprofilok alaphelyzetben a 6500K-es érték felé húznak (csak kicsivel vannak alatta). A gamma értékét viszont nem sikerült eltalálni, ezért ha nem rendelkezünk otthon kalibrálóval, akkor a menüben korrigálhatjuk ezt (mi a Mode3 beállítást ajánljuk). Szerencsére már a gyári Standard séma is jó, ezért korrekció gyanánt elég, ha a gamma növelésén kívül lecsökkentjük a fényerőt a környezeti fénynek és szemünk érzékenységének megfelelően. Természetesen ahhoz, hogy a legtöbbet kihozzunk a monitorból, egyéni beállításokra van szükség. A kalibrálás során mi mindig 6500K színhőmérsékletre, 2,2 gammára és 120 cd/m^2 fényerőértékre törekszünk, ezúttal sem történt ez másképp.

Helyes monitor beállításokkalHelyes monitor beállításokkal + színprofil
A kalibrálás során már akkor is jó eredményre jutottunk, amikor csupán a monitor beállításaira hagyatkoztunk, tehát megfelelő kontrasztértéket és színhőmérsékletet alkalmaztunk rajta. Az egyedi színprofil betöltésével még szebb eredményt kaptunk, a színek a helyükre kerültek, az átlagos eltérést sikerült előkelő helyre szorítani. Érdemes a lap alján látható adatokból kiindulni, de mivel a legyártott példányok közt is lehetnek eltérések, ezek legfeljebb kiindulási alapnak jók.

A tesztpéldány beállításai

Képminőség

A képminőségbeli tesztek alapján elmondhatjuk, hogy a monitor színvilága kellemes, és a színátmeneti gradienseken sem látható sávosodás, ami a monokróm képek miatt lehet fontos. A kontrasztskála elemei közül a világos szürkeárnyalatok mind láthatóak, de a legsötétebb már elbújik. A fehér képernyőnél mért legnagyobb fényerő 284 cd/m^2, a legkisebb 29 cd/m^2 volt az adott képbeállítások mellett. Ez a skála már kellően széles, ahhoz, hogy a kijelző napsütésben is olvasható legyen és egy sötét szobában is szemkímélő tudjon maradni. A panel bevonata egyébként matt, ami jó hatásfokkal csökkenti a tükröződést, így nem is volt gondunk a monitor fényerőtartalékával (a fényes felület viszont a színekre van jó hatással).

A szövegmegjelenítés minőségével elégedettek voltunk, a monitor digitális bemenetei (HDMI, wireless USB, USB) szép élesek. A VGA bemenet gyengébb a többinél, ilyenkor némi szellemképpel is számolnunk kell. Ha az egyik video bemeneten megszűnik a jel, akkor eldönthetjük, hogy a kijelző önálló keresésbe kezdjen vagy várjon a kézi kapcsolásra (ezt a menüben tudjuk beállítani). Ha az egyik bemenet képét beállítottuk, akkor a másikon is ugyanazokat az értékeket fogjuk találni, tehát nem függetlenek egymástól (ez zavaró lehet, amikor több PC-t használunk egyszerre vagy konzolt is csatlakoztatunk a monitorhoz, egyébként nincs jelentősége).

Lássuk a monitor különlegességeit, a wireless USB és USB bemenetek minőségét. A vezeték nélküli kapcsolat legfeljebb 480Mbit/s sávszélességre képes, ugyanis az USB 2.0 szabványt alkalmazza. Ez a sebesség hagy némi kívánnivalót maga után, gyors mozgásnál számolnunk kell vele, hogy a képminőség leromlik és a mozgás szaggatottá válik. Nem csoda, hiszen a hálózat (100Mbit/s), a hangkártya és a billentyűzet+egér páros is USB-n keresztül kommunikál gépünkkel. A specifikáció alapján a vezeték nélküli kapcsolat legfeljebb 3 méteres távolságon belül marad stabil, de a tökéletes átvitel 75cm-ről garantált. A monitor nekünk 1,5 méteres távolságról is működött, messzebbről viszont további minőségromlásra számíthatunk (csökkenő képfrissítés), és ne felejtsük el, hogy a rádió kapcsolat minőségét egyéb tényezők is befolyásolják, úgyhogy a notebookot ne akarjuk az asztallap alatt tárolni ha wireless módban használjuk, inkább rakjuk a monitor mellé. A vezetékes kapcsolattal már az USB 3.0 tízszeres sávszélességét is kihasználhatjuk (4,8Gbit/s), ezért ha gépünk rendelkezik USB 3.0 kapuval, mindenképpen erre csatlakoztassuk a monitort. A vezetékes USB csatlakozással a video átvitel már folyamatos volt (a Windows asztalon ablakhúzogatás során egyszer sem találkoztunk akadozással), de a mozgatott részek minősége átmenetileg egy nagyon kicsi időre lecsökken (apró betűs szövegen például jól látszik). A filmnézést ez nem zavarja, de látszik, hogy tömörített tartalom megy át az USB csatlakozón. Amikor a monitor megosztó funkcióit is kihasználtuk és pluszban rádugtuk az Ethernet kábelt, az USB-s billentyűzetet és egeret, valamint egy 2,4GHz-es USB-s adaptert (ez volt kéznél), akkor enyhén szaggatottá vált a kép. Gépelés közben néha előfordult kihagyás is, ez zavaró, de még nagy hálózati forgalom esetén sem volt drasztikus minőségromlás, ezekkel tehát nem lehet használhatatlanná tenni a monitort. Játékra a vezetékes és vezeték nélküli USB kapcsolat is alkalmatlan, ha ezzel próbálkozunk, egyszerűen nem indul el a kívánt 3D alkalmazás.

Összefoglalva, ha hordozható számítógépünket szeretnénk gyorsan és kényelmesen csatlakoztatni és nem zavar minket a gyengébb megjelenítés, akkor választhatjuk a vezeték nélküli video átvitelt, de a korrekt minőség érdekében USB vezetéken keresztül kell csatlakoztatnunk a monitort (bár ez is némi kompromisszummal jár), vagy maradunk a HDMI kábelnél (játékok esetében is ezt kell tennünk).

1920 X 10801680 X 10501280 X 7201920 X 10801680 X 10501280 X 720
Most, hogy ezt kitárgyaltuk, haladjunk tovább a szokásos tesztekkel. A készülék interpolációs képessége jó, és találtunk néhány alacsonyabb felbontást is, amik akár szövegolvasáshoz is megfelelnek. Ilyenek például az 1280*800, 1280*720 és az 1024*768-as képméretek. Játékra az 1680*1050, 1440*900, 1280*1024, 1280*960 és az 1152*864-es felbontások ajánlottak, amik kicsit homályosabbak az előbbieknél, de még egészen jó a minőségük. A képarány kezelés nagyszerűen működik és mindegy milyen képméretet veszünk elő, a kijelző az összeset megfelelően lekezeli. A 16:10 aránytól sem riad vissza, és a többivel sem akad gondja, az 5:4 és 4:3 arányokkal ugyanilyen jól elboldogul. Ráadásul ezt automatikusan teszi, minden helyzetben felismeri, hogy melyiket kell alkalmaznia.

A monitor betekintési szögei átlagosak. Ezen javíthatunk az említett MagicAngle funkcióval, de lehetőségeink igencsak korlátozottak, mivel mindig csak egy irányból érhető el javulás. A panel látószögeit éppen ezért kikapcsolt MagicAngle funkcióval vizsgáltuk meg. Oldalirányban szinte változatlan marad a kép, ilyenkor csak kis sötétedést láthatunk, jelentősebb színtorzulásra nem kell számítani. Felülről erős kontrasztcsökkenés jelentkezik, de a panel a normál nézési tartományban még megtartja jó minőségét, ezért nem zavaró a jelenség. Alulról viszonylag sokáig, nagyjából 15-20 fokig marad olvasható a kép, ilyenkor viszont gyengébb a minőség annál, amit szemből láthatunk. Az egyszínű képernyőn szemből nézve a képernyő teteje és alja is majdnem egyforma, de fejünk mozgásával némi vöröses elszíneződéssel is számolnunk kell, főleg alulról.


A háttérvilágítás szintén nem a monitor erőssége, foltok és bevilágítások tarkítják a sötét képernyőt, ez utóbbi főleg alul látszik. Az egyenetlenségek nincsenek hatással a világosabb tartalmakra, így ettől nyugodtan dolgozhatunk a monitoron, de filmnézés közben a sötétebb jeleneteknél zavaró lehet a jelenség. A homogén szürke és barna képeken látható, hogy alul és felül eltérnek a színek, ez kivételesen a gyengécske függőleges látószögből fakad. A képszéleken látható foltosodásról viszont a háttérvilágítás egyenetlensége tehet, ami az egyszínű képeknél lehet zavaró.

Fekete képernyő rövid záridővel fényképezveFekete képernyő hosszú záridővel fényképezve
Egy fehér képernyőn megnéztük a fényerőkülönbségeket a panel különböző pontjain, amit egy táblázatba foglaltunk össze:


A monitor válaszidő-gyorsítással is rendelkezik, amit szokás szerint három fokozatban tudunk szabályozni (Normal, Faster, Fastest), annak függvényében, hogy mennyire zavarnak minket a gyorsítás mellékhatásai. Normal beállításnál úgy viselkedik a monitor, mintha egy átlagos 5ms-os kijelző lenne, az utánhúzás nem vészes és nagyobb bemeneti késéssel sem kell számolni. Faster módban az utánhúzás lecsökken és zavaró mellékhatások sem láthatók, mint pl. fehér szellemkép, ami a gyorsított monitorokra jellemző. Fastest módban az utánhúzás tovább csökken, de az említett szellemképből is láthatunk már valamit. Még ezzel együtt is érdemes a Fastest módot választani, mert a bemeneti késés érezhetően lecsökken, ami az irányításra van jótékony hatással. A válaszidő-gyorsítást éppen ezért a legmagasabb fokozaton érdemes használni, ha szükség van a közvetlenségre, a legtöbb helyzetben viszont elég, ha Faster módban hagyjuk a monitort. Ahogy említettük, az USB és vezeték nélküli USB kapcsolatok nem használhatóak játékra, de a válaszidő-gyorsítást 2D-ben is élvezhetjük, igaz, ezek a bemenetek némileg lomhábbak a HDMI/VGA-nál, mert némi bemeneti késésük is van.

Samsung S27A850D


Az S27A850D prémium panellel érkezik, és ha ez önmagában nem lenne elég, egy mozgásérzékelő és fénymérő szenzorral is rendelkezik. Ez a típus nem tartozik az olcsósított kijelzőkhöz, a maga S-PLS panelével ez már egy magasabb árkategóriát képvisel (ez az IPS panelek egy továbbfejlesztett változata).


Ami a külcsínt illeti, ugyanazt a formatervet használták fel, amit a nemrégiben tesztelt MVA paneles típusnál, még az állvány is megegyezik vele - ez tehát a prémium monitorok ismertetőjegye a Samsungnál. A káva formája visszafogott, mégis tetszetős, a matt fényezésű fekete festés egyfajta minőséget sugall. Bár az állvány döntögetése közben halk neszek is vannak, ezzel együtt még egész jó anyagminőséget kapunk, úgy éreztük, hogy jól összerakták a monitort.


A nyomógombokat a káva elején, középen találjuk meg, kényelmes helyen. Ezek a teszt alatt szépen tették a dolgukat, mindig pontosan reagáltak a lenyomásra. Bár megvilágításuk nincs, a kávára festett piktogramok segítenek nekünk tájékozódni, és a menü piktogramjai is felvillannak a képernyő területén, ami szürkületnél hasznos. Lehetőség van a szoftveres menü használatára is(MagicTune), de ezt le kell töltenünk, a csomag nem tartalmazza. A monitor gyorsgombjai közt megtalálható a bemenet váltás, fényerőállítás, van egy dedikált gomb a PBP módhoz (erről később), továbbá egy tetszőlegesen beállítható gombot is kapunk, ennek jelentését a menüben lehet kiválasztani. A káva közepén látható a mozgás (jelenlét) érzékelő és a fénymérő szenzor. Ezek együttműködve spórolnak nekünk energiát azzal, hogy a környezeti fénynek megfelelően lecsökkentik a háttérvilágítást vagy kikapcsolják, ha nem vagyunk jelen (a menüben azt is megnézhetjük, hogy hány darab fát sikerült megmentenünk az energiatakarékos funkciókkal, ha nagyon unatkoznánk). Az állapotjelző lámpa a gomboktól jobbra látható. Mivel ez nagyon diszkréten világít, azt sem tartjuk problémának, hogy nem lehet letiltani. Szerencsére a készenléti villogása sem zavaróan erős.


Az állvány egy robusztus példány, súlyával és méreteivel sincs gond, ezért akár stabilan is tarthatná a monitort, ám a panel kissé ingatag. Erről viszont nem a talapzat tehet, hanem a panel rögzítése laza, de mivel az inogás csak durva mozdulatoknál jelentkezik, ezt még nem tartjuk problémának. Az állvány egyébként remekül konfigurálható, mindenre képes, amit kitaláltak eddig. A kijelzőt a szokásos -5 és +20 fokos tartományban lehet megdönteni, emellett a panelt mindkét irányba 45 fokban tudjuk elforgatni, ami társaságban jól jön. A panel alaphelyzetben talán egy kicsit magasan van az átlaghoz képest. A magasságállításhoz az állvány aljában lévő „szöget” kell eltávolítanunk, ezután 15 cm-rel tolhatjuk fel az állványt, ami kicsit több az átlagnál. Ez azért fontos, mert így a porté mód könnyen beállítható, ugyanis a panelt nem kell megdöntenünk ahhoz, hogy függőleges irányba tudjuk állítani. A porté mód kicsit pontatlan, ezért elfordítás után a panelt helyzetét korrigálnunk kell. A kijelző beépített szenzora érzékeli az elfordítást, így ha előzőleg feltelepítettük a mellékelt szoftvert (Magic Rotation Auto), akkor operációs rendszerünk felülete is automatikusan fordul a képernyővel együtt, ez nagyon hasznos.


A monitor külső tápegységén egy kapcsolót is találunk, ezzel áramtalanítani lehet a kijelzőt. Arra is gondoltak, hogy ne legyen útban, ezt az állvány fölötti tároló rekeszbe pattinthatjuk be. A kijelző támogatja a fali konzolokat, a VESA szabványú lyukakhoz csak az állvány eltávolításával férhetünk hozzá. A készülék video bemeneteinél nem túl széles a választék, de a legfontosabbak megvannak. Kapunk két Dual-Link DVI bemenetet és egy DisplayPortot, mellettük egy USB 3.0-s hubbal (ritkaság). A VGA ezúttal lemaradt, de ez egyébként sem alkalmas arra, hogy kihasználjuk a monitor legnagyobb felbontását. A HDMI is lemaradt róla, ami nem csoda, hiszen a Samsung üzleti monitorként pozícionálja a kijelzőt. Van viszont egy audio bemenet és egy fejhallgató kimenet hátul, bár ez utóbbi kényelmesebb helyre is kerülhetett volna.


A csomagban találtunk egy Dual-Link DVI kábelt és egy USB 3.0 kábelt. A mellékletben továbbá egy törlőkendő és egy telepítő lemez is helyet kapott, ez utóbbin a driver és az említett képernyő elfordító szoftver található meg.

OSD


Samsung monitorról lévén szó, az OSD változatlan, ugyanaz a letisztult és szép menü vár minket, ezért csak a különlegességekre térünk ki:


Képprofilok

A MagicBright képprofiloknál nincs változás, lehetőségeink a következők: Standard, Game, Cinema, Dynamic Contrast. Szemmel vizsgálva azt mondhatjuk, hogy a Standard, Game és Dynamic Contrast módokat nagyobb változtatás nélkül is használhatjuk, mert egyiküknél sem látható színtorzulás, ami annak köszönhető, hogy nem viszik túlzásba a kontrasztot. Alaphelyzetben a monitor képe kicsit a meleg árnyalatok felé húz, de ezt műszer nélkül is korrigálni lehet. A Cinema profil drasztikusabb manipulációkat alkalmaz, a színesítés és élesítés szövegolvasásnál már zavaró lehet, ezért tényleg csak filmnézéskor ajánlott elővenni.

StandardGameCinemaDynamicContrast
A gyári profilokat nem hangolták a monitorhoz, de az átlagos delta E értékek alapján azt mondhatjuk, hogy a monitor pontossága nem rossz egy kalibrálatlan monitorhoz képest. A legnagyobb pontatlanságot a Cinema sémánál tapasztaltuk, de mivel ez a profil nem a színhűségről, hanem a megkapó látványról szól, így ez várható is volt. Az általános felhasználásra szánt Standard viszont kicsit jobb is lehetne, a színhőmérséklet és a gamma értéke sem ideális, a színeltérések viszont nem vészesek. Ezek után egyénileg állítottuk be a képet, hogy a legtöbbet kihozzuk a monitorból (kézi beállításainkat a Custom profil tárolja).

Helyes monitor beállításokkalHelyes monitor beállításokkal + színprofil
Már a hardveres korrekcióval is látványos javulást értünk el a Standard profilhoz képest, ám a gamma értéke még korrigálásra szorult. Annak érdekében, hogy a színek is tökéletesen kiegyensúlyozottak legyenek, finomhangolást alkalmaztunk, vagyis betöltöttük az egyéni színprofilt, ezzel végül szép eredményre jutottunk. A végszó az, hogy a monitornak gyári beállításon is szép képe van, de az igazán jó eredmény érdekében a gammát és a színhőmérsékletet is korrigálnunk kell rajta. Megéri, az eredmény nagyon szép.

A tesztpéldány beállításai

Képminőség

A kijelző színvilága gyönyörű, ez a látvány a prémium kijelzők közt is ritkaság. A színek szinte lefolytak a képernyőről, egyértelműen ez az S-PLS panel erőssége. A színátmeneti gradiensek szép folyamatosak voltak, nem láttunk rajtuk sávosodást, ez a csatornánkénti valós (ditherelés nélküli) 8 bites színkezelésnek is köszönhető. A kontrasztskálán látott világos és sötét szürkeárnyalatokat szépen tárta elénk a kijelző, egyedül a legsötétebb olvadt bele a fekete háttérbe. Ez önmagában még nem probléma, hiszen ezzel együtt is kiválóan lehet filmet nézni, a próba során a sötét jelenetek is jól láthatóak voltak. Ami a fényerőtartalékot illeti, a monitor ebben sem rossz, az adott beállításokkal legfeljebb 350 cd/m^2, és legalább 77 cd/m^2 fényerőértékkel rendelkezik (ezt egy teljesen fehér képernyőnél mértük). Bár a képernyőnek nincs tükröződő bevonata, némileg így is tükröződik, ezért napsütéses időben szüksége is van a magas fényerőre.

Ahogy említettük, a monitor fénymérő és jelenlét érzékelő szenzorral is rendelkezik, a széria egy példányánál már találkoztunk velük. A fénymérő szenzort három érzékenységi fokozatban lehet beállítani, azért hogy elkerüljük a hirtelen fényerőváltozást, ez ugyanis egyeseknek zavaró lehet. Az automatikus háttérvilágítás fényerőtartományát szintén három fokozatban lehet beállítani. Nekünk ezúttal is a legsötétebb tetszett a legjobban, a monitornak bőven maradt fényerőtartaléka a világosabb fényviszonyokhoz. A fényerőállítás mindig pontosan tette a dolgát, egyszer sem fordult elő bizonytalankodás. A „jelenlét” érzékelő (Motion Sensor) a fénymérő szenzor mellett kapott helyet. Ennek fő feladata, hogy kikapcsolja a monitort, amikor nem ülünk előtte, ezzel áramot spórol nekünk és kíméli a környezetet. A funkciónak köszönhetően a háttérvilágítás csak olyankor van bekapcsolva, amikor a képernyő előtt ülünk. Ezt időzíteni lehet, így ha a beállított idő letelik (5, 10, 20, 30, 60 perc), a monitor kikapcsolja vagy lesötétíti a háttérvilágítást, ez szintén beállításfüggő. A monitor ezen funkciója tökéletesen működött és mindig kikapcsolt, amikor kellett.

Ezek után lássuk a bemenetek élességét. A monitor 2560*1440-es natív felbontással rendelkezik, ezért egyeseknek a betűk még egy 27 colos kijelzőn is aprók lehetnek. Ezt mindenképp szokni kell vagy közelebb kell ülni a monitorhoz. A szövegmegjelenítés a monitor bemenetein gyönyörű, épp olyan élesek, amilyennek lenniük kell. Ha az egyik video bemeneten megszűnik a jel, akkor eldönthetjük, hogy a kijelző önálló keresésbe kezdjen vagy várjon a kézi kapcsolásra (ezt a menüben tudjuk beállítani). Ha az egyik bemenet képét beállítottuk, akkor a másikon is ugyanazokat az értékeket fogjuk találni, tehát ilyen tekintetben nem függetlenek egymástól (ez zavaró lehet, amikor több PC-t használunk egyszerre vagy konzolt is csatlakoztatunk a monitorhoz, egyébként nincs jelentősége).

2560 X 14401920 X 10801680 X 10501280 X 7202560 X 14401920 X 10801680 X 10501280 X 720
A kijelző nagyon szépen skálázza az alacsony felbontásokat, bár a prémium kijelzőknél ez nem ritkaság. A következő felbontások csak alig rosszabbak a natívnál, ezért szövegolvasásra is megfelelnek: 1920*1080, 1680*1050, 1440*900, 1280*1024, 1280*960, 1280*800, 1280*720 és 1024*768. Még mindig szépek az 1920*1200, 1600*1200 és 1152*864-es képméretek, de ezeket csak játékra érdemes elővenni, mert kicsivel homályosabbak a fentieknél. A képarány kezelés intelligens, és nem számít, hogy milyen képméretet veszünk elő, a kijelző az összeset megfelelően kezeli. A 16:10 aránytól sem riad vissza, és a többivel sem akad gondja, az 5:4 és 4:3 arányokkal ugyanilyen jól elboldogul. Ráadásul ezt automatikusan teszi, minden helyzetben felismeri, hogy melyiket kell alkalmaznia.

Most nézzük meg a panel betekintési szögeit. Nagyon tetszett nekünk, hogy oldalról egyáltalán nem láttunk elszíneződést, és a kontrasztcsökkenés is annyira minimális volt, mintha szemből néztük volna a képernyőt, egyértelműen ez a panel erőssége. Felülről és alulról már láttunk némi kontrasztcsökkenést, emiatt némileg fakóbb kép, de még ezzel együtt is jó minőséget kapunk. Ha a monitor szemből nézzük, akkor a panel látószöge semmilyen hatással nincsen egy homogén képre, a képernyő felső és alsó tartományában is ugyanazt a színt láthatjuk.


Ami a háttérvilágítást illeti, ez többnyire egyenletes, de mivel szigorú szemmel kell vizsgálnunk, néhány apróságot is meg kell említeni. Bár durva foltosodásnak nyoma sincs, a prémium kijelzőknél megszokott sarkokból érkező bevilágítások itt is megvannak. A fekete képernyőn ezek alig látszanak, de a szürke és barna teszten már jobban előtűnik ez a jelenség. Továbbá egy teljesen fehér képernyőnél az is zavaró, hogy a képernyő jobb szélén a kijelző kékes árnyalatot kap, és a képernyő egyéb területein is megjelennek kékes foltok (bár ezek nekünk is csak néhány óra használat után tűntek fel, és hát kifejezetten kerestük a hibákat). A képek azt is megmutatták, hogy a monitor szép sötéten jeleníti meg a fekete színt, de az IPS panelekre jellemzően (márpedig az S-PLS egy IPS származék) némi szürkésedéssel is számolnunk kell, ezért a fekete csak szemből látható feketének.

Fekete képernyő rövid záridővel fényképezveFekete képernyő hosszú záridővel fényképezve
Egy fehér képernyőn megnéztük a panel fényerőkülönbségeit, amit ezúttal is egy táblázatba foglaltunk össze:


A monitor reakcióideje nem rossz, a specifikációban láthatjuk, hogy a készülék 5ms-os válaszidővel rendelkezik. Ennek megfelelően nem is láttunk nagy utánhúzást, és ezért komoly kompromisszumot sem kell kötnünk. A kijelző beépített gyorsítással rendelkezik, ezt pedig három fokozatban lehet állítani (Normal, Faster, Fastest), csakúgy, mint a többi Samsung monitornál. Normal beállításon nincs gyorsítás, ilyenkor a kijelzőn kis elmosódást láthatunk, de ennek mértéke nem vészes, inkább a monitor átlagnál nagyobb bemeneti késése zavaró. Közepes sebességnél (Faster módban) az utánhúzás és a bemeneti késés is csökken, ezért érdemes ezt használni alaphelyzetben, mert a gyorsítást még zavaró mellékhatások nélkül élvezhetjük. Ha játszani támad kedvünk, akkor érdemes kihasználnunk a készülék maximális gyorsítását (Fastest mód), mert a bemeneti késés már egész jól lecsökken, és az utánhúzás is többnyire eltűnik. Ilyenkor viszont belép némi világos szellemkép a gyorsítás mellékhatásaként, de mivel ez alig látszik, szerintünk érdemes ezzel együtt használni a monitort. Ha gamer monitort keresünk, akkor általában nem a prémium kijelzők közül választunk, de ha a tökéletes kép mellett a sebesség is fontos, akkor már ez a monitor is számításba jöhet.

Samsung T27A950


Nemrég ha 3D szemüveggel szeretünk volna játszani, akkor az nVidia kb. 50 ezer forintos pakkjára volt szükségünk és egy 120Hz-es monitorra. Néhány hónappal ezelőtt végre hazánkba is elkezdtek beszivárogni az LG és Samsung egyedi megoldásai, és ahogy azt már a bevezetőben is említettük, ezúttal utóbbi csúcsterméke is a tesztasztalra került. A készülék nemcsak megjeleníteni képes a 3D tartalmat, mint a többiek, hanem elő is állítja azt. Ez ismerős lehet már a TV-ktől, a létrejött kép „ál-3D-s”, így ne várjuk tőle ugyanazt a minőséget, mint egy teljes értékű 3D-s forrástól, de mindenképpen érdekes extra. A kijelző mellé jár egy 3D szemüveg, a monitor pedig ezzel együttműködve hozza létre az áhított térhatású képet. Ha ez nem lenne elég, akkor a kijelző még egy tv-tunerrel is rendelkezik, amit kombinálni lehet a beépített térhatás-processzorral, ennek köszönhetően a tévéadásokat is ál-3D-ben nézhetjük.


De lássuk előbb, hogy néz ki a monitor. Mivel a Samsung egyik csúcskijelzőjéről van szó, érthető, hogy formatervezéskor még a megszokottnál is jobban kitettek magukért. A káva és a képernyő felülete egyaránt fényes, ez a kombináció általában nagy sikert arat, persze nem mindenkinél. A monitor nagy részét alumínium bevonattal látták el (a hideg felületeket jó érzés tapogatni), a szemünk előtt lévő káva pedig elegáns fekete. A káva finom ívvel illeszkedik a robusztus talprészbe, ezek színre és formára is szépen harmonizálnak egymással. A féloldalas tervezés csak hab a tortán, és ami a legjobb az egészben, hogy a különleges dizájn nem ment a stabilitás rovására. A kijelzőből csak úgy sugárzik a minőség, ám a tökéletesség illúziója csak addig tart, míg hozzá nem érünk a monitorhoz. A döntögetéskor jelentkező nyekergés kijózanító, és bár tragikus ropogásról szerencsére nem kell beszámolnunk, már ez is ront az összképen.


Ha különleges monitorról van szó, akkor természetesen a menüvezérlésnek is különlegesnek kell lennie. Mi mást is lehetne ilyenkor tenni, minthogy megvilágított érintőgombokat alkalmaznak? Ezúttal is ez történt, de ebben nincs semmi rossz, a látványos érintőmezők csak tovább emelik a kijelző szépségét. Amikor épp nem a menüben tallózunk, akkor az érintőgombok halványan világítanak, amikor pedig használjuk őket, erősebb a fényük, így mindig látszanak. A mezők érzékenységét is jól eltalálták, mindig gyorsan reagáltak. A kezelést gyorsgombok segítik: a csatornaváltás és a hangerőszabályzás nem idegen egy tv-tuneres monitortól, ezek természetesen megtalálhatók rajta (előbbit a fel-le, utóbbit a jobbra-balra nyilakkal kell állítgatni). A kijelzőn találunk még egy bemenetváltó gombot, ez a navigációs részleg közepén kapott helyet. A gyorsgombok közül a legérdekesebb a dedikált 3D gomb, amivel a megjelenítési módokat vezérelhetjük, később foglalkozunk még vele. Lehetőségeink ezzel kimerültek, mert a fényerőállítás, képprofil váltás és a Samsung monitorainál használatos tetszőleges gyorsgombok ezúttal nincsenek a kínálatban. Már ebből is leszűrhetjük, hogy a koncepció nem egy monitorba erőltetett tv-tuner volt, hanem egy tévé, amit monitorként is használhatunk. Az érintőmezők közt látható a fehér színű állapotjelző led, ami egyben a bekapcsoló gomb is. Mivel fénye gyenge, így soha nem vonja el a figyelmet, és elnézhető neki, hogy a menüben nem lehet letiltani.


Említettük, hogy a készülékhez mellékelt talapzat stabilitásával nincs gond, ami nem csoda hisz egy kolosszális példányról van szó, súlya is van bőven. Az összeszerelés gondját levették vállainkról, a monitor és a talp ugyanis már összeépítve várt ránk a dobozban. Az állvány bár nagyon látványos és stabil, ebben ki is merül minden tudása, konfigurációs lehetőségei igencsak korlátozottak. Ezt csak megdönteni lehet, melyről nincsenek pontos adatok, de nagyjából 0 és +15 fokos tartományban képes erre, elég nagy ellentartás mellett (körülményes például előredönteni az asztalon). A fix magasság jó, ezt egy centivel sem tennénk arrébb.


A szépség érdekében, hogy karcsú maradhasson, a készülék külső tápegységet használ, ezzel viszont buktuk a falra szerelhetőséget (túl vékony hozzá a monitor). A csatlakozók hadához a talprész hátulján férhetünk hozzá. A kijelzőn két HDMI kapu található, ezek másképp viselkednek, mert egyiküket PC-hez találták ki, a másikat inkább különböző multimédia lejátszókhoz. A monitor továbbá képes fogadni a komponens, kompozit video és SCART jeleket is. Audio kimenet gyanánt egy SPDIF, és egy fejhallgató kimenetet találunk hátul (ez utóbbi kényelmesebb helyre, például oldalra is kerülhetett volna, de legalább van). A monitor két USB bemenettel is rendelkezik, ezek a kijelzőbe épített médialejátszó miatt kerültek ide, és külső adattárolókat csatlakoztathatjuk rájuk. A készülék ezeken felül egy RJ-45-ös hálózati csatlakozóval is rendelkezik, meglévő internet eléréssel ugyanis a kijelzőt egy komplett szórakoztató központként használhatjuk. Az Ethernet csatlakozót az opcionálisan megvásárolható Wi-Fi adapterrel is helyettesíthetjük, ami plusz költség, de esztétikusabb megoldás a kábelnél. A TV tuner miatt a monitor egy CI kártyaolvasóval is rendelkezik az előfizetéses, kódolt adások feloldására. A kijelzőről a koax antenna bemenet se maradhatott le, plusz van még egy szerviz csatlakozó is, de nekünk ezzel nem kell foglalkozni.

Csatlakozók (bal oldal)Csatlakozók (közép)Csatlakozók (jobb oldal)
A csomag tartozéka a HDMI kábel, kézikönyv, törlőkendő, külső tápegység és a szemüveg doboza. Ez utóbbi tartalmazza a Samsung saját szabványú szemüvegét, egy CR2025 típusú gombelemet és egy újabb törlőkendőt. A részletekre is gondoltak, mert a kábel kötegelőt sem hagyták ki a pakkból. A dobozban továbbá van egy CD, amin a monitor driverei és a kézikönyv található meg, digitális formában.

Televíziós képességek


Mielőtt még belevágnánk a képprofilok mérésébe és megvizsgálnánk a képminőséget, lássuk a monitor főbb funkcióit, vajon milyen szolgáltatásokat vehetünk igénybe, ha a készüléket televízióként szeretnénk használni. Ebben a monitor nagyon erős, a gyártó minden olyan funkcióját belepasszírozta a készülékbe, ami csak létezik. Először is be kell hangolnunk a csatornákat. A kijelzőt természetesen felkészítették a hazánkban szabványos MPEG4-es digitális tévé és rádióadások kezelésére, de továbbra is lehetőségünk van az analóg műsorokat behangolni (bár már nem sokáig). Ha lefuttatjuk a telepítő varázslót, akkor ezeket rendszerezve találjuk meg a grafikus csatornalistában. A Samsung tévéknél megszokott csatornakezelő részleget ezúttal nem találtuk meg. Általában itt történik a mozgatás, törlés, a kedvenc listába való felvétel és a csatornák átnevezése, időzítése és zárolása. Helyette lehetőségünk van csatornalista importálására/exportálására, melyhez USB eszközt kell csatlakoztatni. Ha nem szeretnénk élni az automatikus kereséssel, kézi hangolásra is van lehetőség, ha másképp nem, így is megoldható, hogy a csatornák a megfelelő helyre kerüljenek.


A mellékelt távirányító nagyon kényelmes, szerintünk az egyszerű formája ellenére szép, ráadásul saját megvilágítással is rendelkezik.


Ehhez meg kell nyomni a dedikált gombot, majd néhány másodperc után magától kialszik. A funkció nagyon hasznos, főleg egy sötét szobában. Bár a gyártó ugyanígy kinéző, világítás nélküli távkapcsolója kicsit nehezebb és masszívabb érzetet keltett bennünk ennél (jelen esetben egyes gombok kellemetlen hangot adtak ki magunkból), a világításért cserébe ez nem olyan nagy ár. A gyakori funkciók egyedi gombot kaptak, ezért a képarány állítás, hangsávok és feliratok váltása miatt nem kell a menüben tallózni. Az olyan alapvető funkciók vezérlése, mint a csatornaváltás és hangerőszabályzás mellett a távirányítóval a beépített médialejátszót is vezérelhetjük. A navigációs gombok, hangerőszabályzás és a program léptető gombok jó helyen vannak, és ha középen fogjuk meg a távirányítót, akkor éppen kézreállnak. Szintén egyedi gombot kapott az előző csatorna gombja (ez sokszor jól jön), a műsorújság, valamint a csatornalista. A gombokkal nem spóroltak, mert a különlegességek miatt sem kell a menüben időznünk, még a 3D módok, a Smart HUB és a Social TV szolgáltatás is távkapcsolóról indítható (ezekre még bővebben is kitérünk majd). A távirányító sebességével (illetve a tévé reakciójával) sincs baj, és annak ellenére, hogy csak infrás (és nem rádiós), a tévé többnyire gyorsan reagál. Ha például egymás után több csatornát szeretnénk váltani, akkor nyugodtan nyomva tarthatjuk a léptetés gombot, ilyenkor a tévé késedelem nélkül kapcsolgatásba kezd, és nem áll meg gondolkodni, mint más készülékek. A kapcsoló „betekintési szögével” is elégedettek voltunk. Bár mi friss elemekkel próbáltuk ki, a rálátás a szobán belül mindig jó volt (amikor nem árnyékoltuk le szándékosan), a jelek még falról visszaverődve is kellően erősek maradtak.

A képbeállítások részlege gazdag. Az alapbeállítások közt külön fényerő és háttérvilágítás fogad minket (a világosságot érdemes utóbbival szabályozni), de ott van még a kontraszt, szín, az élesség, és nem utolsó sorban még képprofilok közül is választhatunk. Tévézéskor és DVD/Bluray lejátszó csatlakoztatáskor a HDMI2 bemenetet kell használnunk, ilyenkor négy képprofil áll a rendelkezésünkre. A Normál általános felhasználásra van, ezért nincsenek durva kiemelései, igaz, nem is olyan látványos, mint a többi. A Kiemelt séma világos környezethez ajánlott, a nagy fényerőnek köszönhetően ilyenkor élénkebbek a színek. A Természetes profilt a természetes színhatások érdekében kell elővennünk, ez áll a legközelebb ahhoz, amit mi látni szeretnénk. A Film sémát sötét környezethez találták ki, a csökkentett fényerő szemkímélő, de az élesített és enyhén kékes tónus miatt a mozi hatás is megvan. A HDMI1 bemenetnél szűkebb a választék. Erre PC-t érdemes csatlakoztatni, ezen élesebb a kép, kisebb a bemeneti késés és a színek is természetesebbek. Ha maradunk a HDMI2 bemenetnél vagy tévézni szeretnénk, akkor a durva kiemelések valóban jól jönnek az adott helyzetekben, amikor gyorsan szeretnénk változtatni a képen. A tökéletes megjelenítés érdekében viszont érdemes időt szánni arra, hogy kikísérletezzünk egy minden helyzethez megfelelő beállítást.

Ha nem a kijelzőnek megfelelő 16:9 arányú műsor érkezik, akkor sem esik zavarba, ugyanis a tévé a képarányok széles skáláját ismeri. A fix 4:3 és 16:9-es képarányok mellett egyénileg is beállíthatjuk, hogy mekkora képrészlet legyen levágva a 4:3-as műsorból, ez a Nagyítás mód. Ezt gyorsgombbal hívhatjuk elő, és a beállítás sem bonyolult. Az Automatikus Széles módban, ha széles adás jön 4:3-ba csomagolva, akkor széthúzza, egyébként marad a 4:3 arány. A Széles Nagyítás módot extra szélesvásznú filmeknél kell elővennünk, így torzítatlanul nézhetjük a filmet a képernyő kitöltésével. A repertoár tehát széles, a tévét minden körülményre felkészítették, ami előfordulhat. Ennyit a képarányokról. A képbeállítások sorában még számos egyéb extra is megtalálható, amivel az élményt fokozhatjuk, vagy a képhibákat kijavíthatjuk:


Tévé módban a monitor 3D-s képességeinek három opciója közül csupán a 2D -> 3D módot választhatjuk ki. Monitorként lehetőségünk van még a vertikális és horizontális 3D mód aktiválására is, ezekkel később foglalkozunk. A 2D -> 3D opció nem más, mint egy kis csalás, a már korábban 2D-ben előállított képet térhatással tekinthetjük meg. A monitor produkciója meggyőző volt, némi finomhangolással (3D perspektíva, mélység) igazán jó háromdimenziós élményben volt részünk. Persze a térhatás nem annyira látványos, mint játékok esetében, hiszen nincs meg a két képkocka a szemeinknek, de már ez is nagy lépés a megfelelő térérzet irányába.


A mellékelt szemüveg egy mérsékelten kényelmes példány, de komolyabb bajunk nem volt vele, hosszútávon sem nyomta füleinket. A működéshez egy CR2025 típusú gombelemre van szükség, ezzel 70 órán keresztül tudjuk használni a szemüveget, ami nem rossz üzemidő (napi 2 órás használattal számolva elég, ha havonta cserélünk benne elemet).

Mivel a készülék egy televízió is, érthető, hogy hangszórói is vannak. A beépített csipogók lefelé sugároznak, de szerencsére ez nem gátolja meg őket abban, hogy jól szóljanak. Minőségük egész jó, ezért külső hangszórókra sincs szükség, bár a lehetőség adott, így ha akarunk, ilyet is tudunk csatlakoztatni a monitorhoz. A Hang almenü is számos extrát tartogat számunkra:
 


A készülékben természetesen teletext és egy óra is megtalálható, ez utóbbi beállítása után a be és kikapcsolás időzítő is aktiválható (30 perces lépésközönként). Az extra funkciók közt már csak az energiatakarékossági lehetőségeket tudjuk megemlíteni. A fényerőt négy fokozatban lehet lesötétíteni (Alacsony, Közepes, Magas, Kép kikapcsolása), bár ennek nem sok értelme van, mert a fényerőt a képbeállításoknál is lecsökkenthetjük, ha akarjuk. Az viszont hasznos, hogy beállíthatjuk, mennyi idő teljen el úgy, hogy a monitor nem kap video jelet, és ha ez letelik, a kijelző magától kikapcsol (15, 20, 60 perc). A készülék a Samsung szabványát, az Anynet+ kommunikációs csatornáját is ismeri, így azok a készülékek, melyek ezt támogatják, együttműködnek egymással (pl. egyszerűbb programozás, közös vezérlés).

A kijelzőben egy médialejátszó is van, sőt, ezt már inkább egy komplett szórakoztató központnak (Smart HUB) lehet nevezni:


A képernyő bal felső sarkában, egy kis négyzetben a tévéadás látható, mellette a keresőablak foglal helyet, jobb oldalon pedig a Samsung saját alkalmazásait találjuk. A képernyő többi részét testre szabhatjuk, új könyvtárakat hozhatunk létre és mozgathatjuk benne az ikonokat, illetve a letöltés után új alkalmazásokat is telepíthetünk a monitorra. Persze néhány előre telepített alkalmazást is találunk (pl. böngészőt, e-mail-, facebook-, fotómegosztó-klienst), melyekhez a kijelző saját processzort is kapott, méghozzá egy ventilátorral (a kijelző talpa működés közben kicsit melegszik). Ez a monitor bekapcsolása után felpörög, de később szinte semmi hangja nincs, így emiatt nem kell aggódni. Az gyári alkalmazások nagyon jól jönnek, amikor a monitort PC nélkül szeretnénk használni. Lássuk, mik ezek: Samsung Sport hírek, Facebook, Google Maps, YouTube, Social TV, Favourites, Channel Guide, Recorded TV, Videos, Photos, Music, Schedule Manager, Source, AllShare, AccuWeather, DailyMotion, GalerryOn.tv, Google Talk, Picasa Rockswap, Sudoku, TexasHoldem, This Day in History, Twitter, Vimeo.


Természetesen a monitor film-, zenelejátszó és képnézegető funkcióját is kipróbáltuk. A beépített médialejátszó még mindig az egyik legjobb, amit a mai tévékben találhatunk. A készülék gyakorlatilag mindennel elboldogul, az XVID és DIVX filmeken kívül a H.264 kodekkel készült, MKV konténerbe csomagolt formátumot is ismeri. Az audio sávok nem okoznak neki gondot, de a feliratok kezelése már igen, sajnos a kijelző az MKV-ba csomagolt és a külső (video fájl mellett lévő) feliratokat sem találta meg. A JPEG fotók nézegetése közben lehet zenét hallgatni, a támogatott audio formátum pedig az MP3. Külső adattárolót csatlakoztatva a kijelzőre elérhetővé válik a TimeShift funkció is, valamint felvételeket is készíthetünk.

OSD

A képernyőmenü monitor módban is ugyanazokat a képbeállításokat tartalmazza, mint televízióként (fényerő, háttérvilágítás, kontraszt, színcsatornák), ezért ahelyett, hogy ezeket még egyszer leírnánk, csak a monitor módban látható képprofilokat tekintjük át.

Képprofilok

Ha a készüléket monitorként akarjuk használni, akkor a Normál és Szórakozás profilokból választhatunk.

NormálSzórakozás

Szemmel vizsgálva semmi kifogásunk nem volt a profilokkal. A Normál és Szórakozás közt mi csak fényerőben vettünk észre különbséget, a színek egyformán szépek voltak. Gyakori, hogy a gyári profilok túlzásba viszik a kontrasztot, ami kiégett fehér részleteket okoz, de szerencsére most ezzel sem kell számolnunk. Az adatok alapján is kitűnő eredményekről számolhatunk be, ami azt jelenti, hogy a kijelzőt kalibrálás nélkül is nyugodtan lehet használni. A színek szokatlanul pontosak, ráadásul a gamma és színhőmérsékleti értékek is rendben vannak. A fényerőt mindkét profilnál magasnak találtuk, de ezt a legkönnyebb korrigálni.

Bár a HDMI2 bemeneten aktiválható képprofilokat nem a pontos színvisszaadásra tervezték, velük is elvégeztük a méréseket:

NormálKiemeltTermészetesFilm

Már az adatok alapján is látható, hogy sokkal rosszabb a helyzet, a profilok távol állnak az ideális 6500K színhőmérséklettől, 2,2 gammától és 120 cd/m^2 fényerőértéktől. Ami pedig a látványt illeti, siralmas a helyzet. A durva élesítés nem szép, enélkül viszont homályos a kép, a színkiemelések erős sávosodást okoznak, ha viszont csökkentjük a színtelítettséget, akkor kifakul a kijelző. A pontos megjelenítés érdekében tehát jobb hanyagolni a HDMI2 bemenetet, de ha nem zavarnak minket a fenti hibák, sőt, kedveljük az ehhez hasonló képmanipulációkat, akkor még szóba jöhet, de PC-hez a HDMI1 bementet kell használni.

Helyes monitor beállításokkalHelyes monitor beállításokkal + színprofil

Ahhoz, hogy a legtöbbet kihozzuk a monitortól, egyéni beállításokat használtunk (természetesen a HDMI1 bemeneten). A kalibrálás során, amikor csupán a monitor beállításaira hagyatkoztunk (megfelelő színhőmérsékletet és fényerőértéket alkalmaztunk), kicsit közelebb kerültünk a célhoz. A finomhangolás során, az egyedi képprofil betöltésekor már helyreálltak az értékek, de nem volt szemmel látható változás, ami azt jelenti, hogy már így is minden rendben volt a monitorral. Érdemes a lap alján látható adatokból kiindulni, de mivel a legyártott példányok közt is lehetnek eltérések, ezek legfeljebb kiindulási alapnak jók.

A tesztpéldány beállításai

Képminőség

A kijelző színvilága szép, a szebbik HDMI bemeneten éppen olyan látványban lehet részünk, mintha egy átlagos széles gamutos TN paneles monitort néznénk. A színátmeneteknél viszont profiltól függetlenül látható némi sávosodás is, de a legtöbb helyzetben ez nem okoz nekünk gondot, nem fogunk semmit észrevenni. A kontrasztskála elemei közül nemcsak a világosak, hanem a sötét szürkeárnyalatok is jól láthatóak voltak, ami filmnézéskor nagy előny a többi monitorral szemben. A fehér képernyőnél mért legnagyobb fényerő 330 cd/m^2 volt, amikor a háttérvilágítást és a fényerőt is a legnagyobb értékre állítottuk. Ettől persze „fejfölös” lett a kép, ezért a fényerőt nem is érdemes piszkálni, a gyári 45-ös értéken elérhető 270 cd/m^2-es fényerőérték is tekintélyes. Említettük, hogy a panel felülete fényes, a mérsékelten tükröződő panel pedig némileg megszépíti a látványt, ezért aki szereti boldog lesz vele. Amikor a fényerőt és háttérvilágítást is lecsökkentettük, akkor 11 cd/m^2 értéket mértünk. Ez egy szokatlanul alacsony érték, de így legalább a szemkímélő használat is adott, teljesen sötét környezetben is.

Már jól tudjuk, hogy a monitor két digitális video bemenettel (HDMI) rendelkezik. A tapasztalatok (és az útmutató) alapján ebből az egyikre PC-t, másikra DVD/Blu-ray lejátszót érdemes csatlakoztatni. Amikor a készüléket monitorként szeretnénk használni, a HDMI1 bemenetet kell használni, ilyenkor a betűk élessége ellen semmilyen kifogásunk nem lehet. A monitor HDMI2 bemenete viszont homályosabb ennél, és ezt a kép finomhangolásával sem lehet ellensúlyozni. A színek gyengébbnek, valószerűtlenebbnek tűntek, és még a bemeneti késés is drasztikusan megnőtt. Ezért a HDMI2 bemenet filmnézésre még jó, de PC-hez már gyenge. Ha az egyik video bemeneten megszűnik a jel, akkor a kijelző nem kezd önálló keresésbe, szerintünk ez a szerencsésebb megoldás. Képbeállítások tekintetében a bemenetek függetlenek egymástól, ez jól jön, amikor több PC-t használunk egyszerre vagy konzolt is csatlakoztatunk a monitorhoz.

1920 X 10801680 X 10501280 X 7201920 X 10801680 X 10501280 X 720
A kijelző jó minőségben képes interpolálni az alacsonyabb felbontásokat, csak kár, hogy monitorként használva a képarány kezelés csupán a 16:9 és a 4:3 arányokra terjed ki. Ennek megfelelően, ha 1680*1050, 1440*900 vagy 1280*800-as felbontást szeretnénk nézni, torz alakban fognak megjelenni. Kár értük, mert egészen szépek. Az 1280*1024 minősége is jó, de mivel nincs neki külön 5:4-es képarány, a monitor ezt is kicsit torzítja, ám ezzel együtt még jól lehet játszani benne. Szövegolvasásra maradnak az 1280*720, 1152*864 és az 1024*768-as felbontások, ezek csak alig rosszabbak a natív képméretnél, az enyhe homályosságot alig lehet észrevenni. A képarányt egyébként nekünk kell kiválasztani fixen, így felbontás váltáskor mindig kapcsolgatni kell. Még jó, hogy a távirányítóval ez csak egy gombnyomás, de még így is érthetetlen, hogy a gyártó miért hagyta ki a készülékből már meglévő, jól működő, automatikus képarány kezelését.

A monitor betekintési szögei alaphelyzetben sem rosszak, de kicsit még tudunk is rajtuk segíteni a MagicAngle opcióval, ami feljavítja a betekintési szögeket, ezzel kitolhatjuk a nézhető tartomány határait. Ha ezt kikapcsoljuk, akkor oldalirányban még így is szinte változatlan a kép, csak leheletnyi sötétedést láthatunk, színtorzulástól nem kell tartanunk. A panelen felülről erős kontrasztcsökkenés jelentkezik, de mivel a hasznos tartományban még megtartja minőségét (kb. 30-40 fokig), ezért nincs túl nagy jelentősége. Alulról nézve szintén sokáig megmarad a képminőség. Bár a sötétedés már 0 foktól elkezdődik, más drasztikus minőségromlástól nem kell tartanunk, az erősebb színtorzulás csak nagyon alulról jelentkezik, ahonnan már soha nem nézünk egy monitort. A kedvező függőleges betekintési szögek miatt szemből nézve az egyszínű kép esetén még azt mondhatjuk, hogy egyforma a kép teteje és alja. A látószögjavító funkció bekapcsolásával látványos javulást érhetünk el, de az állandó kapcsolgatás kényelmetlen, és mindig csak egy irányban javul a kép, a másik irány rovására. A kijelző betekintési szögei viszont még így is jobbak egy kicsivel az átlagnál, és jó tudni, hogy ezen még javítani is tudunk.


A monitor háttérvilágítása viszonylag egyenletes, foltokat nem, bevilágításokat pedig csak a képszéleken találtunk rajta, de csak nagyon halványan látszottak, teljes sötétségben. A szürke és barna teszteken sem láttunk komolyabb foltosodást, a monitor az egyszínű képeket szép homogén módon tárta elénk.

Fekete képernyő rövid záridővel fényképezveFekete képernyő hosszú záridővel fényképezve
Ezúttal sem maradhatott el a fényerő táblázat, mely a panel fényeloszlásának egyenetlenségére világít rá:


A kijelző válaszidő-gyorsítással is rendelkezik, de ezt kikapcsolni vagy szabályozni nem lehet. A 3ms-os válaszidő impozáns, gyors mozgás közben sem lehet látni rajta utánhúzást. A gyorsítás ellenére zavaró szellemképpel sem találkoztunk, pedig nem ritkaság, hogy ilyenkor ezzel a mellékhatással is számolnunk kell. A monitornak egy kis bemeneti késése is van, főleg a HDMI2 bemeneten, de a HDMI1 bementen már lehet játszani. Bár a kijelző ezen is lehetne fürgébb, nagyjából az átlag TN paneles kijelzők alját súrolja, kis megszokás után viszont fel sem tűnik. A tv-tuneres monitorokra egyébként is jellemző a nagyobb bemeneti késés, és ha ebből a szempontból közelítjük meg a témát, akkor a Samsung monitora elég jól vizsgázott.

Ha a készüléket monitorként használjuk, akkor a 3D képességek közt előbukkannak a Horizontális és Vertikális 3D módok is. Ezek mellett továbbra is elérhető az egyszerűbb 2D -> 3D mód, amit filmnézéshez tudunk alkalmazni. Játékok alatt értelemszerűen előbbieket kell elővenni, mert jóval hatásosabbak. Ha 3D-ben akarunk játszani, akkor a mellékelt TriDef 3D szoftvert kell használnunk, ami mellé nem árt egy Fermi alapú GeForce kártya, vagy egy legalább HD5000-es szériás Radeon. Az egyetlen gond (mint minden aktív-záras megoldásnál), hogy a 3D fárasztja a szemet. Már a gyártó is felhívja a figyelmünket arra, hogy időközönként szünetet kell tartani, mert megerőlteti a szemeinket (emberfüggő kinek mennyire).

Samsung C27A750x


Ez a kijelző notebook tulajoknak készült, erőssége, hogy dokkolónak lehet használni. A gyakorlatban ez annyit jelent, hogy a monitort összeköthetjük a géppel egyetlen USB 3.0-s kábellel vagy a mellékelt USB 2.0 adapterrel, így hozzájuthatunk a hálózathoz, a monitorra csatlakoztatott perifériákhoz, a hangkártyához, és persze magához a kijelzőhöz. Ha a képet is USB-n akarjuk küldeni, akkor mindenképpen szükség lesz a 3.0-s szabvány sávszélességére, mert az elődje már gyenge ekkora mértékű adatforgalomhoz. Az impozáns extrák ellenére azt kell mondanunk, hogy képminőség szempontjából nem egy kivételes monitorral volt dolgunk, filmnézésre például csak korlátozottan ajánlott, játékra (HDMI csatlakozón) és munkára viszont tökéletes. Foltos háttérvilágítása és átlagos látószögei miatt mi nem ezt a kijelzőt választanánk mozivászonnak, világosabb tartalmaknál viszont nem zavaróak a bevilágítások. Ahogy említettük, a betekintési szögeken lehet javítani (MagicAngle), ami bizonyos helyzetekben jól jöhet. A monitor nem esik zavarba a játékoktól, mert szépen interpolál, a képarány kezelése remek, a gyorsításnak köszönhetősen pedig a sebességre sem lehet panasz. A monitor színei egyébként szépek, a kontraszt jó, és a video bemenetekkel sem fukarkodtak, csak kár, hogy a VGA minősége gyengére sikerült. Ha már a bemeneteknél tartunk, a HDMI és az USB képe szép. A nagy sávszélességnek köszönhetően ez utóbbival már kiválthatjuk a HDMI és VGA bemeneteket, de játékra még ez sem alkalmas. A vezeték nélküli USB viszont csak a 2.0-s szabványt használja, ezért a minőség itt gyengébb, a mozgás pedig enyhén szaggatott (ezen némileg segít, ha kisebb felbontásba kapcsolunk, de nem életszerű, hogy egy 27 colos monitort 1024*768-as felbontásban használjunk). A küllem szép, az ergonómiával sincs gond, viszont a megépítés minősége helyenként jobb is lehetne. A csatlakozókkal nem fukarkodtak, az említett video bemeneteken kívül a monitoron 2db USB 3.0, 2db USB 2.0, egy RJ45-ös hálózati csatlakozó, és egy fejhallgató kimenet található.

Összefoglalva, a dokkolóként használható monitor hasznos lehet azoknak, akik gyakran csatlakoztatnak külső monitort hordozható gépükhöz, és szükségük van az asztali gépek kényelmére. A kijelző HDMI-n játékra is tökéletes, egy személynek pedig még filmnézésre is jó, de nem ez az erőssége. Viszont szokás szerint a monitor még felírhat magának egy jó pontot azzal, hogy 3 napos pixelhiba-garanciát is kapunk hozzá, ahogy minden Samsung monitorhoz.

Hivatalos honlap
Webshop: Samsung C27A750x

Samsung S27A850DA gyártó 27 inches prémium monitora egy kellemes meglepetés volt számunkra. Ami a képminőséget illeti, a monitor ebben nagyon erős, a panel látószögei rendkívül szélesek. A legszembetűnőbb különbség a többi prémium kijelzővel szemben az az, hogy a panel színei kivételesen gyönyörűek (csak a Dell Ultrasharp szériás monitorainak van ehhez hasonló színvilága). Számolnunk kell vele, hogy a kijelzőnek 2566*1440-es natív felbontása van, ezért gyengén látóknak a betűk már zavaróan kicsit lehetnek rajta, de ez egyénfüggő és meg lehet szokni. A monitor egyetlen gyengesége, hogy a háttérvilágítása átlagos. Szürkületnél szabad szemmel még nem látszanak a bevilágítások, de egy teljesen sötét szobában már feltűnnek az egyenetlenségek, ha egy extra szélesvásznú filmet nézünk. A monitor ellen még egy apróságot fel lehet hozni, mégpedig a fekete szín megjelenítése. Ez szemből nézve kellően sötét, de a monitornak van némi szürkésedése is, ami a fejünk mozgatásával látszik (ez egy IPS panel örökség), emiatt a fekete csak szemből látszik igazán sötétnek. Ezzel azonban a negatívumok végére is értünk. Sebessége okán a monitor a gyors mozgást is szépen jeleníti meg, játék közben a beépített gyorsításnak csak az előnyeit élvezzük, és ilyenkor még a bemeneti késés mértéke sem számottevő. A kijelző interpolációs képessége egyenesen kitűnő, a képarányok közül pedig az összeset helyesen kezeli. Ez a monitor tehát egy ritka példánya a prémium kijelzőknek, ugyanis játékra is tökéletesen használható. A digitális video bemenetek élessége is jó, ebből három is jutott a kijelző hátuljára (2db dual-link DVI, 1db DisplayPort). A készülék állványát nagyon jól lehet konfigurálni, még a talapzat is stabil, csak kár, hogy a panel kicsit billeg, illetve pontatlan, mert porté módba/módból való elforgatás után a vízszintes és függőleges beállítást is korrigálnunk kellett. A kijelző két fontos extrával, egy fénymérő és egy mozgásérzékelő szenzorral is rendelkezik. Ezek segítenek takarékoskodni az árammal, de a fénymérő szenzor szemkímélő tulajdonsága már önmagában is hasznos. A mozgásérzékelő ezúttal egyszer sem hibázott, csak olyankor kapcsolta ki a monitort, amikor már nem ültünk előtte.

A Samsung S-PLS paneles újdonsága tehát nem hibátlan, összességében viszont nagyon erős ellenfélnek számít a prémium mezőnyben, ezért kíváncsian várjuk a folyatatást, reméljük, még sok kijelzőben viszontlátjuk ezt a panelt. A monitorhoz természetesen a gyártói 3 napos pixelhiba-garanciát is megkapjuk.

Hivatalos honlap
Webshop: Samsung S27A850D

Samsung T27A950


Elérkeztünk hát a csúcsragadozóhoz, a Samsung ezúttal egy mindenes kijelzőt dobott piacra, erre pedig sokaknak felcsillanhat a szemük, mert így egyetlen készülékkel helyettesíteni lehet a tévét, a monitort, a médialejátszót és még 3D-s élményben is részünk lehet. Azonban felmerülhet a kérdés, hogy vajon minőség szempontjából hová lehet pozícionálni a kijelzőt? Vegyük hát egyenként sorra a funkciókat. A képminőséggel elégedettek voltunk, a monitor kiegyensúlyozottan jól teljesített a teszteken, legalábbis ami a HDMI1 bemenetet illeti. Ez ellen egyetlen olyan hibát sem tudunk felhozni, ami problémát okozna bármilyen helyzetben. Nekünk különösen az tetszett, hogy a monitor a sötét részleteket is jól láthatóan jelenítette meg, ami a TN panellel szerelt készülékeknél ritkaság. A kijelző sebességével sem vallott szégyent, utánhúzást nem láttunk rajta, és ahhoz képest, hogy egy tv-tuneres monitorral volt dolgunk, a bemeneti késés sem volt nagy. A készülék az alacsony felbontásokat is szépen tárja elénk, ezért az sem gond, ha videokártyánk nem lenne elég erős. Kis kellemetlenség viszont, hogy a monitor csak a 16:9 és 4:3 arányokat kezeli, ráadásul ezek közt is nekünk kell, manuálisan váltani. A HDMI1 képminősége tehát kiváló, kifogásunk csak a HDMI2 bemenet ellen lehet, erre ugyanis rá van erőltetve néhány képmanipuláló volt, és kicsit lassabb mint társa. Igaz, ezt nem is PC-hez találták ki, hanem DVD/Blu-ray lejátszókhoz, ilyenkor pedig nem számít a sebesség. Jó lett volna viszont meghagyni annak a lehetőségét, hogy kiválaszthassuk, inkább a látványra megyünk vagy maradunk a sebességnél és a pontos megjelenítésnél. Ugyanis akadhat olyan, aki ide is egy újabb PC-t vagy konzolt akarna csatlakoztatni, hiszen a monitornak összesen csak két digitális video bemenete van (HDMI1, HDMI2).

Ha televízióként használjuk a monitort, akkor sincs okunk panaszkodni, a készülék semmivel sincs lemaradva az asztali példányoktól (talán csak látószögekben, de arra ott a MagicAngle). Sőt, a jól átgondolt menürendszernek, a rengeteg kép és hangzásjavító funkciónak (Motion Plus 100Hz, SRS térhangzások), és a kényelmes távirányítónak köszönhetően ezt már inkább a komolyabb tévék közé sorolhatjuk. A távkapcsolóba épített világítás nekünk nagyon tetszett, ez egy sötét szobában különösen hasznos. Az alapfunkciók közt sincs hiány, a készülék a tévés képarány kezelések közül mindet ismeri, és a beépített hangszórók minősége is átlagon felüli. Az extrák közt a nagyon hasznos PiP funkció és egy média center is megtalálható. Ez utóbbi külön dicséretet érdemel, mert a legnépszerűbb közösségi oldalakat PC nélkül is használni tudjuk, a média lejátszó pedig a tesztanyag közül mindent gördülékenyen lejátszott, bár a felirat kezelését még mindig nem oldották meg.

A készülék legértékesebb extrája, hogy a mellékelt szemüveggel egy komplex 3D rendszert alkot. A szemüveget ugyanis a monitor vezérli, ezért ilyen tekintetben a videokártyától független, ezzel megspórolhatunk egy esetleges VGA cserét (pl. kompatibilitási probléma miatt). A 3D hatás valóban lenyűgöző, mi elégedettek voltunk a látottakkal, de tény, hogy a szemüveget fárasztó használni. A tesztelők közül egyeseknek már 1 méterről sikerült beleélniük magukat az eseményekbe, másoknak a térérzet csak 1,5 méterről volt meg. A tér mélységét persze lehet állítani, ezzel a távolságot is csökkenthetjük, de mi már így is a legkisebbel használtuk a szemüveget. Fontos még megjegyezni, hogy a 3D szimulációt nemcsak a renderelt tartalmaknál, hanem tévézéskor is bekapcsolhatjuk (2D -> 3D mód). 2D-s forrásnál csodára nem szabad számítani, de a látvány még így is megkapó volt, egy tévét pedig rendszerint 2-3 méterről nézünk, ezért a szemeinket sem erőlteti annyira.

A monitor látványnak sem utolsó, a minőségérzetnek pedig jót tett, hogy rengeteg felületet vontak be fémmel. Az állvány elég egyszerű, de legalább stabil, így ezzel sem volt kifogásunk. A készülék számos video bemenettel rendelkezik, és az ezekhez szükséges kábelekkel sem fukarkodtak. Ezeket megtaláljuk a dobozban, így erre már nem kell költenünk.

Aki tehát egy olyan megoldást keres, amivel egy televíziót, egy média lejátszót és egy monitort helyettesíthet, meg is találta, ugyanis a Samsung mindenes készüléke egyedülálló a piacon. Ráadásul a kijelző a mellékelt szemüveggel együttműködve a ma oly divatos térhatás funkciót is demonstrálni tudja. De a T27A950 nem csak azért jó, mert egyelőre nincs alternatívája, összességében egy remek kijelzőt ismertünk meg benne. Persze apróbb kompromisszumokkal itt is kell számolnunk, mint minden monitornál, de ezek apróságok. 3 napos pixelhiba-garancia természetesen most is van, akit pedig nem vonz a TV-tuner, az keresse az S betűvel kezdődő változatot.

Hivatalos honlap
Webshop: Samsung T27A950

Samsung S27A850D és T27A950
A monitorokat a Samsung magyarországi képviseletétől kaptuk kölcsön, ezúton is köszönet értük!

 

  

 

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

24. Blero3311
2011.11.25. 13:31
100+ ért még mindig TN panel?...
Csak ennyit tudnék hozzátenni: LINK
A 3Dvel meg legyenek szívesek kitörölni a szebbik felüket!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
23. gyigyo
2011.11.25. 14:31
ki az a bolond aki ennyiért ilyet vesz? inkább tv.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
22. kockaharco...
2011.11.25. 16:28
Az egyik monitornak elvan írva a típusa: C27A950 miközben T27A950.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
21. Stark
2011.11.25. 16:40
ocsabi:

Mi bajod az S-PLS-sel?
Elolvastad egyáltalán a tesztet? Ez egy IPS továbbfejlesztés, pár dologban jobb is annál.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
20. Stark
2011.11.25. 17:01
Ott a Plazma, annál tényleg fekete a fekete, és ezer éve létezik.
Mégis az LCD terjedt el jobban.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. zoz0814
2011.11.25. 19:41
Gyerekek ennyiért ammenyibe kerül a samsung T27A950 annyiért egy 40 es full hd led es 3D s TV t veszel .... Ez konkrétan csak annak éri meg aki játék után mondjuk filmet néz vagy videókat .
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. sniperjoce...
2011.11.25. 21:27
plazma na de a plazma tv menyit is zabál egy ugyanakkora lcd-hez képest?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. sniperjoce...
2011.11.25. 22:25
hát az egyik panel valami spéci darab a másik meg 3D-s vagyis 120Hz nem 60Hz .
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. stranger
2011.11.25. 22:26
Elvileg a samsung IPS panelese sem rossz, de ennyi pénzért ott a HP vagy a Dell, ami azért komolyabb.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. Blero3311
2011.11.26. 00:06
Félve merem belinkelni mit lehet venni ennyi pénzért:
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. hunmyke
2011.11.26. 10:56
Majd a szemésznek magyarázd el, hogy egy 32"-os TV-t miért nézel 1 méteren belül...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. Simba
2011.11.26. 11:56
Értem én hogy 3D meg minden, de TN panel és 180k.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. stranger
2011.11.26. 12:45
Úgy látom ez a "kétezercolosTVfullHDval" mánia már sose múlik el..
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. XtreemX
2011.11.26. 18:11
stranger
Nem,mert jogos a dolog. Soha a budos eletbe nem adnek ki 80-90 ezernel tobbet egy monitorert. Ennyi penzert meg mar boszme nagy tv-t kapok...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. stranger Xtree...
2011.11.26. 18:19
Erről beszélek..
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. szabtam
2011.11.26. 19:08
hunmyke - 2011-11-26 10:56:2714
"Majd a szemésznek magyarázd el, hogy egy 32"-os TV-t miért nézel 1 méteren belül..."

annyira szánalmas és unalmas már. tipikusan azoknak a dumája, akik nem próbálták még.
régóta használom így, és semmi bajom.
normál használatnál kb. 1m, de autóversenyes játékoknál 75-90 centire van a szemem.
(fékezésnél közelebb.)

ezek a távolságok 32" fullhd-nál pixelméretben tökéletesek, a fényerőt pedig be kell lőni, hogy ne süsse ki az ember szemét. monitornak használva több profilt hoztam létre. este, közelről, nagy fényerővel böngészni, dolgozni nem szabad. az tényleg gáz. arra is van külön gyors elérésű profil. de kb. ennyi...

más.
az asszimetrikus monitor talpkiképzés nekem nagyon zavarónak tűnik. igaz, csak feltételezés, (pont, ami én bíráltam az előbb), és lehet, hogy 3 perc után fel sem tűnne....
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. b.lajos
2011.11.26. 20:20
Érdekes, hogy néhányan még mindig a "plazma sokat zabál" slágerrel jönnek.Két teljesen különböző technológiáról van szó, és a mai plazmákra már közel sem lehet ráfogni a "hű mennyit fogyaszt" jelzőt.
Ajánlott olvasmány a témában.
És egy mérés teszt is, hogy még nagyobb legyen a zavar.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. hunmyke
2011.11.26. 20:24
szabtam, ismerősöm is ezt mondta néhány hónap használat után igen sokat romlott a szeme, ezért is váltott inkább vissza egy 24"-os sima TFT-re és a 32"-os TV-t TV-nek használja, azóta nincs baja.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. szabtam
2011.11.26. 21:48
hunmyke

lehet. ezzel nem tudok vitázni.
de sokan használunk panaszmentesen közelről tv-t monitornak.

ha sötétben nagy fényerőn és kontraszton hagyom, (volt már ilyen, mert elfelejtettem profilt váltani mozizás után), idővel valóban hunyorgós normál használat alatt. jól be kell állítani, és mint említettem is, külön profilokat kell lőni.
én a pc bmeneten aktívaN 5-öt használok: mozi 1-2, játék, asztal 1-2..
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Marcell77
2011.11.26. 22:19
Tudjátok egy 32" full hd tv 70 dpi-s egy 23" full hd monitor meg 96 dpi-s ami elég sokat számít élesség szempontjából. aki tv-t használ monitor helyett annak váljon egészségére ez a Samsung s-pls monitor borzasztó jó simán felveszi a versenyt a dell Dell U2711 csak ennyiért a háttér lehetne homológabb vagy tehettek volna bele egy prémium ccfl-t vagy subapixelenkénti led világítást
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. hunmyke
2011.11.26. 23:24
szabtam, nála is le volt nyomva a fényerő, kontraszt, eleve 1 órás használat után már könnyezik az ember szeme, ha nem, főleg a LED háttérvilágítással.
Tegyük hozzá azért, hogy a gyerek sem 1-2 órát ült a gép előtt.

El tudnék viselni egy 27"-os lcd-t, pillanatnyilag csak egy 17"-os kijelzőm van (laptopon), 1600x900-al. Eleve már egy 24"-oson más a játékélmény, de amennyit játszok, nekem most ez is elegendő. Filmnézéshez akarok majd venni TV-t, de minimum 42"-osat 2,5-3m-es távolság miatt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. sniperjoce...
2011.11.27. 13:28
Igen ott van is egy teszt a fogyasztásról csakhogy ezek HD-Ready adatok engem meg az nem érdekel csak a Full HD ott a plazma 2x annyit zabálna ahogy a cikkben is szerepel nekem egy 32-es Full HD TV elég lenne 5ms-os válaszidővel.
Nomeg én sokat is olvasok pl.: ipont itt meg majdnem minden fehér.
Meg a cikkben amit linkeltél még csak nem is LED-es TV-k voltak hanem a régebbi megoldás.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Marcell77
2011.11.27. 19:08
a Plazma tvnek nincs fix fogyasztása ingadozik a fehér és a fekete megjelenítésének arányában az a 170 watt egy átlagérték. míg ezeknél az LCD monitoroknál a 70 watt a maximális fogyasztást jelöli szerintem jól konfigurálva 30-40 wattot ehetnek míg egy plazma tv gyári dinamikusban nekünk panánk van 200 wattot is beszív de a hátára fel van tüntetve hogy 300-at is simán tudna..
az a 30 watt ha napi 4 órát megy a tv az kb. 44 KWatt az kb. 5ezer forint de az a 30 watt az nem 30 watt hanem kb. 120w persze egy monitor monitornak jó egy tv meg tv-nek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. hmmmmm
2011.11.27. 20:04
b.lajos

Ami linket beszúrtál igencsak régi lehet. Tájékoztatlak, hogy pl. a legújabb 46"-os Sharp Led-es LCD (LC-46LE630E) 56!!!! W-ot eszik. Egy plazma 3x (átlag 160-180W) annyit eszik. Amit te belinkeltél, az a CCFL-es LCD-k fogyasztása. De manapság olyat már alig kapni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!