iPon Cikkek

Lapkakészletek P31-től X48-ig

Dátum | 2008. 04. 25.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

Megvizsgáltuk, hogy milyen teljesítménybeli különbségek vannak a P31, P35, X38 és X48-as lapkakészlettel felvértezett alaplapok között. Hogy a teszt objektívebb képet mutasson, ezúttal kizárólag a Gigabyte termékpalettájáról csemegéztünk, azaz ennek a gyártónak a kínálatából választottuk ki az összes versenyzőt.

A tesztben először is kitérünk az egyes alaplapok - ezúttal rövid -bemutatására, majd megvizsgáljuk, hogy azonos körülmények között az egyes tesztprogramokban hogyan teljesítenek egymáshoz képest. Mielőtt azonban belecsapnánk a közepébe, nagyvonalakban tisztázzuk az egyes lapkakészletek közötti alapvető különbségeket, így a megfelelő alapismeretek birtokában könnyebben értelmezhetjük majd a tesztek eredményeit, illetve könnyebben meghozhatjuk a nem túl egyszerű döntést: melyik alaplapot válasszam?

Intel P31 Express

Először is kezdjük a belépő szinten elhelyezkedő P31 Express lapkakészlettel. Ez a chipszet 1333/1066/800 MHz-es buszsebességgel képes fogadni az Intel Core 2 Duo és Core 2 Quad processzorait, illetve az új, 45nm-es csíkszélességgel készülő CPU-kat egyaránt. Az lapkakészlet még a régebbi, PCIE 1.1-es csatolófelületeket tartalmazza, amely 8 GB/s-os sávszélességet kínál a videokártyák számára. A lapkakészlet hivatalosan maximum 800 MHz-es DDR2-es memória modulok fogadására képes, ezeket 4 GB-os mennyiségig képes kezelni. A P31-es lapkakészlet nem nyújt támogatást a DDR3-as memória modulok használatához, így P31-es alaplap nincs forgalomban DDR3-as memória foglalatokkal. Az alaplap rendelkezik az Intel Flex Memory Technológiájának támogatásával is, így lehetőség van különböző kapacitással rendelkező memória modulok kétcsatornás módban történő futtatására is.


A lapkakészlet Intel P31-es északi híddal és ICH7-es déli híddal van felvértezve, a P31-es alaplapok egy darab PCIe x16-os csatolófelület kezelésére képesek. Az alaplapok általában 4 darab STA 3Gbps-os porttal és 6 darab USB 2.0-ás porttal, valamint integrált HD audió vezérlővel is el vannak látva. A lapkakészlet egy darab IDE port, azaz két csatorna kezelését teszi lehetővé.

Intel P35 Express

A második lapkakészlet a manapság nagy népszerűségnek örvendő P35 Express. Ez a  chipszet  a középkategóriában foglal helyet, processzortámogatás tekintetében hasonlít P31-es társára. A P35-ös alaplapok 1333/1066/800 MHz PSB (Processor System Bus) segítségével fogadják az Intel processzorait a 45 nm-es gyártási technológiával készült egységeket is beleértve.

A P35-ös lapkakészlet már DDR3-as támogatással is rendelkezik, ennek köszönhetően a piacon jelen vannak olyan alaplapok, amelyek ún. hibrid megoldások, tehát DDR2-es modulokat és DDR3-as memóriákat egyaránt képesek kezelni. Ezek a termékek rendkívül hasznosak lehetnek abból a szempontból, hogy ha manapság megveszünk egy ilyen alaplapot, akkor a későbbiekben egy esetleges DDR3-ra történő átálláskor csak memóriacserére lesz szükségünk, a rendszer többi alkotóelemét nem kell kicserélni, tehát kisebb költségvetésből juthatunk DDR3-as konfigurációhoz. Attól, hogy mindkét szabványt támogatja a chipszet, attól még ne gondoljuk azt, hogy egy időben lehet DDR2-es és DDR3-as memóriákat alkalmazni, ugyanis erre sajnos nincs lehetőség. Vagy CSAK DDR2-es ramokat, vagy CSAK DDR3-as modulokat használhatunk. Az ilyen hibrid alaplapokon 4 darab DDR2-es és 2 darab DDR3-as memóriafoglalat lesz jelen, persze az egyes gyártók ettől eltérő kiépítéssel is jelentkezhetnek majd a piacon. A P35-ös lapoknál már jelen lehet az Intel® Turbo Memory technológia, illetve az Intel® Fast Memory Access, előbbi opcionális.


Nem nagyon esik róla szó sehol, ezért itt megemlítjük: ezek az új lapkakészletek már nem képesek együttműködni a "régi" Win98/ME operációsrendszerekkel, igaz, hogy ezeket a rendszereket már egyre kisebb körben alkalmazzák.

A P35-ös északi hídhoz ICH9R típusú déli híd társul. Mint már korábban említettük, az ICH9-es déli hídnak köszönhetően, élvezhetjük a PCIE 2.0-ás szabvány támogatásának előnyét is. Ezen kívül változás az ICH8-hoz képest az is, hogy az ICH9-es lapka már 12 darab USB portot képes biztosítani, ekkora mennyiség már elegendő lehet akkor is, ha sok USB-s eszközzel rendelkezünk (mobiltelefon, digitális fényképezőgép, pendrive, mp3 lejátszó, stb...). A P35-ös alaplapok esetében már 6 darab SATA 3 Gbps-os port áll rendelkezésre, emellett egy darab IDE csatolófelület is jelen van.

Intel X38 Express

Az új X38-as lapkakészlet már PCIE 2.0 támogatással rendelkezik, ellentétben a P35-össel: a PCIE 2.0-ás támogatás esetében kétszer akkora sávszélesség áll rendelkezésre, mint a hagyományos PCIE foglalat használatakor.


A másik újítás az X38-as chipszet esetében a fejlettebb DDR3 memóriatámogatás. Az X38-as lapok támogatják az 1333 MHz-es DDR3-as memóriák használatát, sőt, akár 1600 MHz-es vagy 1800 MHz-es modulokat is elhelyezhetünk bennünk, ám utóbbi két példány esetében némi manuális beállítást is kell eszközölnünk. A cikkünkben szereplő alaplapok DDR2-es támogatással rendelkeztek.
Tulajdonképpen a legfontosabb különbség a két lapkakészlet között az MCH chipekben (Memory Controller HUB) keresendő. A P35-ös MCH chipje 16 PCIe csatornával gazdálkodik, míg az X38-as MCH chipjében már pont kétszer annyi, azaz 32 PCIe csatorna áll rendelkezésre. Az X38-as lapkakészlet előnyei közé tartozik az is, hogy a gyártó eltávolította belőle a "túlhajtás védelmi" funkciókat, tehát leegyszerűsítve a gyártók saját belátásaik szerint bővíthetik a deszkákat jobbnál jobb tuning funkciókkal. Az X38-as chipszet esetében már nem csak az 1333 MHz-es PSB-vel rendelkező processzorok fogadása lehetséges, hanem akár az 1600 MHz-es PSB-s példányoké is.

Intel X48 Express

Az Intel X48 Express tulajdonképpen az X38-as lapkakészlet felújított változata, a két chipszet között csak egészen minimális különbségek vannak, de azért fellelhetőek. Az első különbség, hogy az X48-as lapkakészlet már képes az 1600 MHz-es FSB-vel is üzemelni, míg az X38 esetében hivatalosan az 1333 MHz-es FSB jelentette a plafont. Az X38-as deszkák DDR3-1333 MHz-es memóriatámogatással bírtak, az Intel X48 Express lapkakészletével felvértezett újdonságok viszont már a DDR3-1600 MHz-es ramokat is képesek hivatalosan kezelni. Egyéb tulajdonságaikat tekintve az X38-as és X48-as lapkakészletek tulajdonképpen megegyeznek. Az X38-as és X48-as alaplapok egyaránt ICH9-es déli híddal bírnak, valamint mindegyikük PCIE 2.0-ás csatolófelülettel van felvértezve. Az új és a régi lapkakészletek Crossfire támogatással rendelkeznek, az alaplapokon található két darab PCIE x16-os slot teljes sávszélességgel áll a videokártyák rendelkezésére.


Az Intel X48 Express lapkakészlet jelentősebb csúszások után került forgalomba: a különböző partnerek kérésére a gyártó visszatartotta az X48-as alaplapokat, hogy a partnerek a nagymennyiségben felhalmozott X38-as deszkáktól könnyedén megszabadulhassanak, minden nagyobb veszteség nélkül. Most végre megérkezett az X48, hamarosan kiderül, hogy mire is képes. Az X48-as deszkákon 12 darab USB 2.0-ás port, 6 darab Sata 3 Gbps-os csatolófelület, két darab PCIE 2.0 x16-os port, valamint egy IDE csatorna van jelen.

A tesztben szereplő versenyzők specifikációi

A versenyzők specifikációi. A kép nagyítható!

A tesztrendszer

• Processzor: Intel E4500 (2,2 GHz @ 3,0GHz (333*9))
• Alaplapok:
-Gigabyte P31-DS3L
-Gigabyte P35-DS3
-Gigabyte EX38-DS5
-GigabyteX48-DS5
• VGA: Inno3D GeForce 7600 GT 
• Memória: 2 x 1 GB Geil (DDR2-800  @ 4-4-4-12 CR2)
• Tápegység: Chieftec 420W
• HDD: WD 160 GB (SATA 2)
• ODD: NEC DVD-Rom
• Operációsrendszer: Windows XP SP2 az összes javítással
• Driver: ForceWare 169.21

Az első versenyző egy P31-es alaplap, amely P31-es északi és ICH7-es déli híddal büszkélkedik. Az alaplap doboza a gyártótól már megszokott dizájnt viseli: a csomagolás tetszetős és minden információt tartalmaz.A doboz belsejében egy felhasználói kézikönyvvel és egy gyors üzembehelyezési útmutatóval találjuk szembe magunkat, de természetesen a drivereket tartalmazó telepítőlemez sem hiányzik a kínálatból. A cd-n a szokásos automata telepítőt találjuk, amely Windows XP és Windows Vista operációsrendszerekhez egyaránt tartalmaz illesztőprogramokat.


A kellékek sorában túl sok minden nincs: a gyártó egy IDE és egy Floppy kábelt, valamint két darab SATA adatkábelt és egy takarólemezt ad a termékhez.

Maga az alaplap nem tartalmaz semmilyen figyelemre méltó extrát, tulajdonképpen egy olcsó, ám de jó termékkel van dolgunk. A P31-es lap felépítésében ezúttal semmilyen problémás részt nem találtunk, gyakorlatilag úgy jó, ahogy van. Talán az IDE csatlakozó helye lehet furcsa első ránézésre, de szerencsére nem került zavaró helyre, minden esetre a szokásos helyén jobban hozzáférhető lenne.


Az alaplapon egy darab PCIE x16-os, három darab PCIE x1-es és három darab PCI aljzatot találunk. A termék négy darab memóriafoglalattal, négy darab SATA 3Gbps-os porttal és egy IDE csatlakozóval van ellátva.


Az alaplap hátsó kivezetései között két darab PS/2-es port, egy koax és egy optikai hangkimenet, valamint egy soros és egy párhuzamos port, illetve négy darab USB 2.0-ás csatolófelület található. A kínálatból természetesen az ethernet csatlakozó sem hiányzik.


Az alaplap hűtésével a teszt során nem volt baj: mind tuning alkalmával mind pedig átlagos felhasználás során jól végezte dolgát: átlagosan 40 celsius fok körül mozgott a borda hőmérséklete. Mivel passzív hűtéssel van ellátva az alaplap, így érdemes egy-egy rendszerhűtő ventilátort is szerelni a gépházba, hogy a nyári nagy melegben se legyen gond a hűtéssel.

A termék BIOS-a le sem tagadhatná, hogy a Gigabyte műhelyéből érkezett, ugyanis rendkívül könnyedén kezelhető, mégis hatékony. A BIOS-ban ha a memóriaidőzítéseket és egyéb rejtett funkciókat is el kívánjuk érni, akkor alkalmazzuk a  Gigabyte alaplapoknál használatos CTRL+F1 billentyűkombinációt a BIOS főmenüjében.

A második alaplap már a jól ismert P35-ös lapkakészletre épül. Ez a modell ugyanolyan csomagolásban érkezik, mint a P31-es alaplap: a doboz ebben az esetben is tetszetős és tartalmaz minden szükséges információt, amire csak szükségünk lehet a lappal kapcsolatban.Az alaplap dobozában lapul a felhasználói kézikönyv és a gyors üzembehelyezési útmutató, de a meghajtóprogramokat tartalmazó telepítőlemez sem hiányzik. Ez a telepítő szintén tartalmazza az XP és a Vista drivereket, valamint szintén lehetőséget kínál az automatikus telepítési módra.


A csomagban kábelek tekintetében egy fokkal jobb a helyzet, mint a P31 esetében volt: itt már a Floppy és az IDE kábeleken kívül USB eSata kivezetést, valamint eSata kivezetést is kapunk. A kellékek sorát a jól megszokott takarólemez zárja.


Az alaplapon 6 darab SATA 3Gbps-os port, négy darab memória foglalat, valamint egy PCIE x16-os port van jelen. Ezeken kívül egy IDE csatlakozó, három darab PCIE x1-es és 3 darab hagyományos PCI port is megtalálható a lapon.


A hátsó kivezetések között két darab PS/2-es port, 8 darab USB 2.0-s port és egy koax, valamint egy optikai hangkimenet található a szokásos jack hangkimeneten kívül.


Az alaplap felépítése teljesen rendben van, gyakorlatilag semmibe nem tudtunk belekötni. A hűtés ugyanolyan hatékonyan dolgozik, mint a P31-es lap esetében, ám ennél a lapnál már 40-42 celsius fok körüli értékeket mértünk, ami ugyan nem sok, de picivel magasabb, mint a P31-esé. A rendszerbe természetesen ennél az alaplapnál is érdemes két jó minőségű rendszerhűtő ventilátort szerelni.

A deszka BIOS-a szintén a Gigabyte-tól már megszokott minőséget tartalmazza, egyszerűen kivitelezhető a tuning, de a rutin beállításokat is könnyedén elvégezhetjük, annyira könnyű eligazodni a menüben. Természetesen a rejtett tuning opciók itt is a CTRL+F1 billentyűkombinációval érhetőek el.

A harmadik versenyző nem más, mint az X38-as lapkakészlettel felvértezett termék. Ez az alaplap már jóval vastagabb dobozzal rendelkezik, ebből joggal gondolhatjuk, hogy több kelléket is rejt a csomagolás. A doboz ebben az esetben egy másik kartondobozt rejt, amiben a tartozékok és maga az alaplap foglalnak helyet.
A termékhez ebbe az esetben is megkapjuk a telepítő lemezt a Vista és az XP meghajtóprogramokkal együtt, ezen kívül a gyors üzembehelyezési útmutató és a felhasználói kézikönyv is jelen van. A csomagban 4 darab SATA adatkábel, egy eSata kivezetés, valamint egy IDE és egy Floppy kábel lapul. A gyártó mellékel egy DES matricát is, de természetesen a szokásos takarólemez is jelen van a kellékek között.


Az alaplap a déli hídnak köszönhetően 6 darab SATA 3 Gbps-os portot és egy IDE portot tartalmaz, ám a Gigabyte saját megoldásának jóvoltából további két SATA porttal gazdálkodhatunk, így összesen 8 darab áll rendelkezésünkre. A deszkán 3 darab PCIE x1-es, két darab PCIE x16-os és két darab PCI slot van jelen.


Az alaplap felépítésénél egy kínos pontot lehet megemlíteni: a +12V-os csatlakozó pont rossz irányban foglal helyet, ugyanis a csatlakozón található pöcök pont a PS/2-es port felé néz, így szerelése nehézkes. Ezen kívül semmi egyéb hibát nem találtunk. Az alaplap hűtése rendben van, nagy átlagban 47 celsius fok körül mozog átlagos felhasználás és 50-60 fok között tuning esetén.


A termék hátsó kivezetései között két darab PS/2-es port, nyolc darab USB 2.0-s port , valamint két darab gigabites ethernet csatlakozó és két FireWire port foglal helyet. Ezeken kívül egy koax és egy optikai hangkimenet, valamint jack audió kimenetek is megtalálhatóak.

A BIOS ebben az esetben finomabb lépésekkel engedi a feszültségek növelését: a 0,1 V helyett akár 0,05 V-tal is növelhetjük az értékeket. A Bios-ban természetesen ennél a  lapnál is használható a CTRL+ F1-es billentyűkombináció a rejtett tuning funkciók előcsalogatásához.

A teszt utolsó szereplője X48-as felsőkategóriás lapkakészlettel van felvértezve. Az alaplap az X38-hoz hasonló nagy dobozban érkezik, amelynek borításán a főbb támogatott technológiák vannak felsorolva.Az egység dobozában ezúttal is megtalálunk mindent, amire csak szükség lehet: a felhasználói kézikönyv, az üzembehelyezési útmutató és a telepítő lemez hiánytalanul megvannak.


A kábelek között gyakorlatilag minden ugyanaz, mint az X38-as lapnál: a csomagban 4 darab SATA adatkábel, egy eSata kivezetés, valamint egy IDE és egy Floppy kábel lapul. A gyártó mellékel egy DES matricát is, de természetesen a szokásos takarólemez is jelen van a kellékek között


A Gigabyte lapján két darab PCIE x16-os, két darab PCI és három darab PCIe x1-es slot található. Az alaplap összesen 8 darab SATA 3Gbps-os portot, valamint egy darab IDE portot tartalmaz.


Az alaplap felépítésében ugyanazt a hibát szúrtuk ki, mint amit az X38-as testvérnél már kiemeltünk: a +12V-os csatlakozó rossz pozícióban foglal helyet, így szerelése nem egyszerű. Az alaplap 45-47 celsius fok közötti hőmérsékleten üzemelt átlagos felhasználás mellett, de tuning során is tökéletesen helytálltak a rajta található hűtőbordák.


Az alaplap hátsó kivezetései között szintén ugyanazt találjuk, mint az X38-asnál: a termék hátsó kivezetései között két darab PS/2-es port, nyolc darab USB 2.0-s port , valamint két darab gigabites ethernet csatlakozó és két FireWire port foglal helyet. Ezeken kívül egy koax és egy optikai hangkimenet, valamint jack audió kimenetek is megtalálhatóak.

A BIOS ennél az alaplapnál is kifinomult, ennek köszönhetően a tuning és az általános beállítás egyáltalán nem okozhat gondot. A CTRL+F1-es billentyűkombináció ennél a BIOS-nál is előcsalogatja a rejtett tuninglehetőségeket.

A tesztek sorát ismét a jól bevált szintetikus tesztprogramokkal indítjuk. Ezek közül elsőként az Everest 4.2-es változatát hívjuk segítségül.


Memória olvasásban a P31-es alaplap bizonyult a leggyengébbnek, viszont a P35-ös és X38-as termékek között alig-alig volt különbség. Nem túl meglepő módon az X48-as lapkakészlet nyerte a megmérettetést, előnye jelentősnek mondható az X38-hoz és a P35-höz képest.


Az írási teljesítmény vizsgálatánál szintén maradt az előbb felállított sorrend, ám a versenyzők között itt már nem volt olyan nagy különbség. A P31-es alaplap kissé lemaradt a mezőnytől, ám a másik három versenyző  szorosan követte egymást.


A memória másolás teljesítménye a P31-es és P35-ös alaplapok esetében hasonló volt, ám az X38-as deszka már 200MB/s sebességgel gyorsabbnak bizonyult náluk, míg az X48-as egység 150 MB/s-mal bizonyult gyorsabbnak az X38-as alaplapnál.


A késleltetéssel kapcsolatos tesztet szintén az X48-as egység nyerte, méghozzá jelentős előnnyel. Az X38-as, P35-ös és P31-es versenyzők között ezúttal csak hajszálnyi különbségeket figyelhettünk meg.

A következő megmérettetés a processzorkezelést próbálja megvizsgálni: a teszt folyamán az X38-as és X48-as modellek elhúztak a mezőnytől, ám köztük csak alig volt különbség. A P35-ös alaplap is csak kis mértékben volt jobb a P31-es deszkánál, ám a P35 és az X38 között már jól látható különbség mutatkozott.


A CPU AES teszt sem hozott meglepetést: az élen az X38-as és X48-as alaplapok helyezkedtek el, közöttük jelentéktelen teljesítménybeli különbség van. A P35-ös alaplap már kissé lemaradva foglal helyet a dobogó harmadik fokán, míg a P31-es még jobban lemaradva követi a mezőnyt.A Photoworx és a CPU Zlib tesztek alkalmával már kissé jobban szétszóródott a mezőny, ám ez a sorrenden gyakorlatilag semmit sem változtat: első az X48, második az X38, míg a harmadik a P35 és a negyedik helyen található a P31.

Az Everest tesztjei után még mindig a processzor- és memóriakezelésé a főszerep, de most már a SisoftSandra 13.12-es változatával nyúzzuk tovább a tesztrendszereket.

A SisoftSandra processzortesztjeiben szintén a már-már unalmasnak számító sorrend alakult ki, a versenyzők között alig-alig voltak különbségek.

A processzort érintő tesztek után természetesen a rendszerek memória sávszélességét is megvizsgáltuk. Az eredmény:Ebben a tekintetben sem változott a kép, ami viszont feltűnhet az az, hogy az X48-as lapkakészlet jelentősebb különbséggel nyerte meg a csatát. A P35-ös és X38-as lapkakészletek között nem volt nagy különbség, azonban a P31-es alaplap hozzájuk képest már nagyobb lemaradással követte a mezőnyt.

A következő körben a Cinebench R10, a Superpi és a WinRar segítségével próbáljuk eldönteni, hogy melyik lapkakészlet képes jobb teljesítményt felmutatni.

Elsőként a Cinebench R10-es változatát fogjuk munkára. Az alkalmazásban ezúttal is egy-, illetve két processzormag használatával rendereljük le a tesztben szereplő képet.


Az egy szálon futó teszt alkalmával megint csak ugyanaz a kép fogadott minket, ám itt már kissé változtak az egyes lapok közötti különbségek: az élen álló X48 és X38 között alig volt differencia, ám az X38 és a harmadik helyezett P35 között már valamivel nagyobb különbséget láthattunk. A P31-es alaplap ismét az utolsó helyen végzett, viszont nem volt nagyon lemaradva a P35-ös társa mögött.


A két processzormagot igénybevevő megmérettetés alkalmával jobban kirajzolódtak a különbségek: az X48 és az X38 hajszál pontosan ugyanazt a teljesítmény mutatta fel, míg a P35 11 pontos hátrányban volt, így a harmadik lett. A P31-es alaplap nagyon kikapott, a P35 mögött 39 ponttal, míg az X38-as és X48-as deszkák mögött már kerek 50 ponttal maradt le.

A SuperPi 1.5 MOD változatával is leteszteltük a versenyzőket, íme az eredmény:


Ismét maradt a már jól ismert sorrend: a P31-es és P35-ös lapok szorosan egymás mögött végeztek, míg az X38-as deszka valamivel nagyobb különbséggel utasította maga mögé a P35-öst és így második helyezett lett. Az abszolút legjobb ismét az X48-as alaplap, amely a többiekhez képest jelentősen gyorsabban végzett a teszttel.

WinRar-ban ezúttal kétféle módszer segítségével vizsgáltuk a versenyzők teljesítményét: először megnéztük, hogy mit mutat az alkalmazás beépített sebességmérője, majd megvizsgáltuk, hogy a felállított sorrend valós körülmények között is megállja-e a helyét.


A beépített sebességmérő rendszer alapján a P31-es és P35-ös alaplapok között nem volt szignifikáns különbség, míg az X38-as és a harmadik helyezett P35-ös deszkák között már jobban látható differencia alakult ki. Az X48-as alaplap ismét torony magasan verte a teljes mezőnyt, így első helyre került.


A teszt alapján úgy tűnik, hogy a beépített sebességmérő alkalmazás értékei jól tükrözik a valós teljesítményt, ugyanis a versenyzők között nagyjából ugyanazokkal a különbségekkel találkoztunk valós körülmények között is, természetesen a sorrend is maradt.

Elsőként a 3DMark 06-os verziójával teszteljük le a versenyzőket

Ahogy az a fenti diagramokból is jól látható, végre felborult a sorrend a mezőnyben: meglepő módon a P35-ös alaplap lett a győztes pontszámok tekintetében, majd rögtön mögötte helyezkedik el az X48-as és az X38-as alaplap is. A P31-es versenyző sem maradt le különösebben a mezőnytől, ami szintén érdekesség.

A 3DMark után már csak egy szintetikus teszt van hátra, ami nem más, mint a jó öreg (marha régi) PCMark 2005-ös változata.


Az alkalmazás eredményeiben megint viszontláthatjuk a már jól megszokott sorrendet: a P31-es, P35-ös és X38-as lapkakészletek kisebb különbségekkel követik egymást, ám az X48-as versenyző ismét jelentősebb mértékben elhúzott a teszt többi szereplőjétől, így már megint első lett.

A sok szintetikus teszt után most egy-két játéktesztre is sor kerül: megnézzük, hogy a lapkakészletek mire képesek Quake 4, F.E.A.R és Company of Heroes alatt. A korábbi kéréseknek megfelelően a következő tesztek folyamán már más játékokat is beveszünk a körbe, hogy érdekesebbé és izgalmasabbá tegyük a megmérettetést.

Először a F.E.A.R alatti teljesítményt vizsgáljuk: a játékot kétféle felbontásban teszteljük, először 1024 x 768-ban szűrők és élsimítás nélkül, majd 1280 x  960-as felbontásban, de ugyancsak élsimítás és szűrők nélkül.


1024 x 768 pixeles felbontásban a P31-es és X38-as alaplapok ugyanazt a szintet érték el, míg a P35-ös egység fél FPS-sel jobb lett náluk. Az X48-as alaplap szintén fél FPS-sel bizonyult jobbnak a P35-ös terméknél, így az első helyen végzett.


1280 x 960 pixeles felbontás alkalmazásakor a P35-ös és X38-as lapkakészletek egyforma teljesítményt mutattak fel, míg a P31 náluk fél FPS-sel kisebb eredményt ért el, az X48-as alaplap pedig fél FPS-sel jobb lett náluk, így ismét első lett.

Quake 4-ben 1024 x 768.as felbontás és magas minőség alkalmazása mellett futott le a teszt. Az élsimítást és a szűrőket ezúttal sem kapcsoltuk be.


A P31-es és P35-ös versenyzők között hajszálnyi, már-már hibahatáron belüli eredmény született. Az X38-as alaplap 1 FPS-sel lett jobb, mint P35-ös társa, míg az X48-as egység már 2,5 FPS-t vert rá az X38-as modellre.

A következő és egyben utolsó játéktesztben a Company of Heroes szerepel. A játékban 1024 x 768-as felbontás, közepes részletesség és magas minőség mellett kínoztuk a versenyzőket. Az élsimítást és a szűrőket most sem használtuk.


A tesztben a P31-es alaplap végzett az utolsó helyen, míg a P35-ös deszka 1 FPS-sel jobb teljesítményt mutatott fel, így harmadik lett. Az X38-as egység már majdnem 2 FPS-sel múlta felüla  P35 teljesítményét, míg az X48-as további 0,8 FPS-sel múlta felül az X38-as modellt.

A szintetikus- és játéktesztek után megvizsgáljuk, hogy az egyes rendszerek a különböző feladatok során milyen fogyasztás mellett üzemelnek, valamint egy pici tuningot is becsempészünk a cikkbe. Ezek után egy gyors összesítéssel és egy pár szavas véleménnyel zárjuk a tesztet.

Tuning

Ugyan most is a kis E4500-as processzorral teszteltünk, ennek ellenére megnéztük, hogy a különböző versenyzők mennyire bírják túlhajtani a processzort. Nem egy fórumon olvashattunk korábban 400 MHz fölötti FSB értékekről, így megvizsgáltuk, hogy vajon melyik alaplap nyújt lehetőséget hasonló értékek elérésére. Minden versenyző esetében 1,475 V-os CPU feszültséget alkalmaztunk, valamint mindegyiküknél visszaosztottuk a memóriát és a processzor szorzóját is visszavettük. Azonos beállítások mellett az alábbi értékek születtek:


Ahogy az látható, a P31-es lapkakészlet a teszthez használt 333 MHz-es FSB-nél nem sokkal tudta jobban meghajtani a procit, végül is 340 MHz-ig maradt stabil vele a rendszer. Az X38-as versenyző esetében már kicsivel magasabbra jutottunk: ezzel az alaplappal sikerült 352 MHz-es FSB-t elérni. Az X48-as deszka végül 383 MHz-es teljesítményt tudott elérni. Szándékosan hagytuk a végére a P35-ös terméket, a lap ugyanis kellemes meglepetést okozott: ugyanazokkal a beállításokkal, amelyeket a többi versenyzőnél is alkalmaztunk, már 420 MHz-ig sikerült repíteni a kis E4500-as FSB-jét, itt még stabil volt a rendszer.

Fogyasztás és DES (Dynamic Energy Saver)

Az alaplapok fogyasztását is megvizsgáltuk: az eredmények a cikk elején szereplő tesztrendszer fogyasztását tükrözik, természetesen ismét csak monitor nélkül. A fogyasztást alapjáraton, kétmagos Cinebench renderelés alatt és F.E.A.R alatt egyaránt megvizsgáltuk, majd az alábbi eredményeket sikerült elérni (CPU @ 3.0 GHz):


Üresjáratban meglepő módon az X38-as rendszer étvágya bizonyult a legnagyobbnak, az X48-as konfiguráció kerek 4 W-tal fogyasztott kevesebbet. A P35 és a P31 között mindössze 1W-os különbséget mértünk.


F.E.A.R-ben sem változott a helyzet:az X38-as konfiguráció fogyasztotta a legtöbb áramot, míg az X48-as rendszer 7,5W-tal kevesebbet evett. A P35-ös és P31-es alaplapok között a különbség már 2 W-ra nőtt, kettőjük közül a P31 étvágya bizonyult kisebbnek.


A Cinebench tesztben mindkét processzormag terhelésekor ismét az X38 fogyasztása volt a legmagasabb, az X48-as egység viszont már csak 2 W-tal fogyasztott kevesebbet. A P31-es alaplap megelőzte a P35-öst: a P35-ös egység 6,5 W-tal volt energiatakarékosabb.

Mivel a Gigabyte X48-as, X38-as és egyes P35-ös alaplapjai támogatják a DES (Dynamic Energy Saver – Dinamikus Energia Megtakarítás) funkciót, így megvizsgáltuk, hogy a technológia bekapcsolásával hogyan változik a fogyasztás és a rendszer teljesítménye. A rendszert először alap órajelekre (CPU @ 2,2 GHz) és feszültségekre kellett helyezni, ugyanis tuningolt konfiguráció esetében nem működik a DES funkció. Az egyes megtakarítási szintek eredményei az alábbi diagramon láthatóak:


A DES egy hasznos energiamegtakarítást elősegítő alkalmazás, amely negatív hatást is gyakorol a rendszerre, amennyiben bekapcsoljuk a funkciót. F.E.A.R esetében a rendszerek az 57-58 FPS-es teljesítményük nagyjából 44%-át veszítették el, ugyanis a DES bekapcsolása után a korábbi 58 FPS-es teljesítmény helyett csak 31-32 FPS-t tudtak elérni megtakarítási szinttől függetlenül . A F.E.A.R tesztek alatt a bekapcsolt DES észrevehető volt, ugyanis néha-néha beszaggatott a játék. Cinebench esetében még rosszabb volt az érték: az átlagosan 3 perc 30 másodperc alatt lefutó teszt 10 perc 30 másodperc alatt futott le, míg a 4200 pont körüli eredmények 1380 pont körülire estek vissza.  A DES összességében tényleg képes feladattól függően 5-20%-kal csökkenteni a rendszerek fogyasztását, ám ennek mint láthattuk ára van.

Összesítés

A teszt szereplőinek teljesítményét egy összesítés segítségével próbáljuk szemléltetni. Az eredmény a már jól megszokott módszer szerint született, azaz a különböző tesztprogramok eredményeit szokás szerint összeadtuk, majd kivontuk belőle azokat az eredményeket, ahol a kisebb érték a jobb elv érvényesült, így megszületett az alábbi diagram.


Ahogy látszik, túl nagy különbségek nincsenek az egyes alaplapok között, ám a korábban már megismert sorrend ismét visszaköszön: első helyen találjuk az X48-as deszkát, amely majdnem kétezer ponttal bizonyult jobbnak a második helyezett X38-as versenyzőnél. A harmadik helyen a P35-ös alaplap található, amely az X38-astól 1000 ponttal, míg az X48-astól majdnem 3000 ponttal van lemaradva. Az utolsó helyen üdvözölhetjük a P31-es versenyzőt, ám közte és a P35-ös alaplap között már nincs túl nagy különbség.

Vélemény

A teszt alapján világosan látszik, hogy a lapkakészletek között teljesítmény és felszereltség között ugyan vannak különbségek, ám a teljesítmény tekintetében ez sok esetben minimálisnak mondható. A P31-es lapkakészlet jól helytállt a tesztben, 14-15.000 forint körüli árával a P31-es alaplap jó választásnak mondható, ha költségkímélő rendszert kívánunk összerakni, ám ha az időtállóság is fontos szempont, valamint esetleg DDR3-as támogatásra is szükségünk van, akkor nyugodtan keresgéljünk egy szinttel feljebb, azaz a P35-ös alaplapoknál. A P31 ár/érték arányban jó lapkakészlet

A P35-ös alaplapok abszolút középkategóriás termékként viselkedtek a teszt során. Ezek a termékek az átlagfelhasználók körében régóta nagy népszerűségnek örvendenek, 20-30.000 forint körüli árukkal azonban már a felhasználók egy más rétegét célozzák meg. Ha egy átlagos, időtállónak mondható (már ha lehet ilyet mondani az informatika világában) konfiguráció alapját keressük, akkor a P35-ös lapok személyében nagyon jó eséllyel meg is találhatjuk! A P35 igazi középkategóriás lapkakészlet, amely már nem annyira fapados, mint a P31, plusz valamelyest jobb teljesítményt is kínál, mint a belépő szintű versenyzők.

Az X38-as alaplapok lassan kezdenek emberibb árakon megjelenni, ám sokak számára még mindig drágák. A tesztben szereplő  EX38-DS5-ös termék a P35-ös alaplapnál jobb teljesítményt kínál, plusz PCIE 2.0-ás slotokkal áll a vásárlók rendelkezésére. A Gigabyte X38-asa a magasabb árért cserébe jobb szolgáltatásokkal (eSata, magasabb PSB) és több kellékkel rendelkezik, összességében mindenképpen jó választásnak minősül.

Az X48-as alaplapok a csúcskategóriában foglalnak helyet, ennek megfelelően áruk is rendkívül magas, legalábbis az átlagfelhasználók számára. A tesztben szereplő alaplap már az 50.000 forintos árkategóriába tartozik, ám ezért cserébe magasabb teljesítményt kapunk. Felsőkategóriás termékként az X48-as alaplapok kifejezetten az overclockerek és a hardcore játékosok számára ajánlhatóak jelenleg, az ő igényeiket viszont maradéktalanul képesek kielégíteni az említett lapkakészlettel felvértezett modellek. Az X48 magas ára nem feltétlenül a nagyobb teljesítményt takarja, hanem inkább a fejlettebb szolgáltatásokat és a magasabb teljesítményt együttesen próbálja ötvözni. Az X48-as alaplapok azon szűkebb rétegek számára ajánlottak, akik meg tudják fizetni az alacsonynak éppen nem mondható árat.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

16. J.o.k.e.r
2008.04.25. 09:38
Nagyon szívesen! Örülünk, ha hasznát veszed!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. Tyrel
2008.04.25. 12:10
A P35-DS3-on 2.0 PCI-E van, szerintem az csak elírás
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. J.o.k.e.r
2008.04.25. 16:13
Mulder: P38 és P48? Nyáron a P45 és a G45 érkezik majd.

Csabi: A P35 PCIE 1.0-s. Az építőjellegű kritikát köszi, megfogadjuk.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. J.o.k.e.r
2008.04.25. 16:33
Nah, végre tegyük a helyére: jól írtam, PCIE 1.0-s a P35.

http://www.intel.com/products/chipsets/P35/index.htm

Csabi! Sorry, elsiklottam a kérdés felett!

A P31 esetében az a helyzet, hogy ha kétoldalas modulokat használsz, akkor két külön csatornára kell őket helyezned és összesen természetesen csak két ilyen modult használhatsz. Egyoldalasból mehet a négy is. Maximum 4 GB memóriát tud lekezelni egyébként a lapkakészlet.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. J.o.k.e.r
2008.04.25. 17:21
Nagyon szívesen!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. J.o.k.e.r
2008.04.25. 21:20
perempe: ez a tuning kérdés elég kényes téma. Nézd meg, eddig 400 MHz fölé nem sikerült semelyik lappal menni, a P35-DS3 az meg lazán vitte a 420-at. Egy komolyabb procival (333-as FSB) szerintem simán 500 MHz fölé jutottunk volna, még a P35-tel is, az X38-as és X48-as lapoknál meg nem ritkák az 500-550 MHz körüli eredmények sem. Azért az E4500 200-as fsb-je helyett 420 MHz-et elérni nem rossz.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. danee91
2008.04.26. 18:28
(Vendég_mc.g_* @ 2008 Apr 26, 02:33) [snapback]23902[/snapback]
Nagyon tetszett a teszt ! azértis mert azonos márkáju alaplapok lettek tesztelve !
így reális az összehasonlítás.
fontos szempontnak tartom a fogyasztás mérését !!
én nagyrész emiatt választottam konfigomat ( P35-DS3, E8200, HD3650, CORSAIR-VX450W )
így a rendszer alapjáraton, tunning nélkül 66W-ot fogyaszt, tunningal ( 3,6Ghz ) 70W
aki most fejleszt, hasznosak lehetnek ezek az infók is
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. J.o.k.e.r
2008.05.05. 16:12
slayer006: köszi az értékes infót!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. J.o.k.e.r
2008.05.05. 22:12
Szeva Ra3!

Sajna a specifikációs táblázat a helyes, ugyanis nem FireWire, hanem eSata kivezetéseket mellékelnek a laphoz.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. J.o.k.e.r
2008.05.05. 23:16
Nincs mit! Így már érthető a helyzet! A félreértésért pedig elnézésedet kérem!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Sytyx
2008.08.26. 08:49
Hali emberek. Olvastam a cikk elejét, de nem értem a dolgokat. Van nékem egy Asus P5K Deluxe WiFi-AP Edition alaplapom. Van benne 2*1024Mb /1066 DDR2 Kingston RAM. Na mármost, ha én 4 gigányit szeretnék a RAM-ból, akkor vegyek plusz két ilyet és rakjam bele a fennmaradt két helyre. Vagy ki kell dobálnom ezeket és vehetek külön 4 gigát? Megköszönném a gyors választ.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Sytyx
2008.08.26. 11:14
Ez azt jelenti, hogy elég plusz 2 olyan RAM-ot vennem, amilyenem van?
(PC Wizard gondolom elég részletesen leírja a típust)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. danee91
2008.08.26. 12:13
Veszel 2db ugyanilyen memóriát, beteszed, és kész is vagy. Reméljük az alaplapod nem küszküdik 4GB memóriával, mint elég sok alaplap mostanság.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Sytyx
2008.08.26. 13:13
4 x DIMM, 8 GB, DDR 1066*/800/667 Non-ECC,Un-buffered Memory
Dual Channel memory architecture
*The chipset officially supports the memory frequency up to DDR2 800MHz. Tuned by ASUS Super Memspeed Technology, this motherboard natively supports up to DDR2 1066MHz
Please refer to www.asus.com or user manual for Memory QVL.
**When installing total memory of 4GB capacity or more, Windows® 32-bit operation system may only recognize less than 3GB. Hence, a total installed memory of less than 3GB is recommended.

Ezt írja a memóriához.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. danee91
2008.08.26. 13:29
Hát sztem az a 3GB csak akkor igaz, ha 1GB-os videókártyád van, mert az levesz a 4GB-ból rendesen 32 bites esetén. Sztem menni fog 4x1GB 1066MHz ebben a lapban...Aztán lehet, h mégse.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. exterminat...
2012.02.06. 14:45
Sziasztok, anno vettem egy ilyen lapot és hiányzik róla az egyik ide tüske.(felső sor jobbról a második)Azt szeretném kérdezni, hogy valamelyikötök nem-e találkozott hasonló problémával vagy szerintetek nyugodtan kérhetek erre a jelenségre garancia futárt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!