iPon Cikkek

LCD-TFT monitor alapozó

Dátum | 2007. 09. 17.
Szerző | Svindler
Csoport | MEGJELENÍTÉS

Az utóbbi hetekben elég sok monitort mutattunk be az Ipon virtuális hasábjain. Tehettük ezt többek között azért, mert az LCD-k (Liquid Crystal Display – Folyadékkristályos kijelző) iszonyatos mértékű áresést mutattak az elmúlt években, és a választék is egyre csak bővült. Dobálóztunk azonban olyan szavakkal, amelyek nem biztos, hogy mindenki számára ismertek, ezért úgy döntöttünk, ideje lenne némi alapozást lefektetni azon olvasóink számára, akiket érdekel a téma. Ma a különböző paneltípusokat és azok fontosabb tulajdonságait pakoljuk nagyító alá.

Mielőtt azonban mélyebben beleásnánk magunkat ebbe, lássuk, hogyan is épül fel napjainkban egy-egy ilyen monitor. Természetesen mindennek az alapja egy különleges anyag, a folyadékkristály. Eme kristályok képesek megváltoztatni a rajtuk áthaladó fény polarizációját, melynek mértéke a rájuk kapcsolt feszültséggel szabályozható. Leegyszerűsítve ez azt jelenti, hogy szabályozhatjuk mennyi fényt engedjenek át. Talán a legszemléltetőbb példával már mindenki találkozott: a számológépek kijelzője úgy működik, hogy a fény áthalad a kristályokon, majd tükröződve megteszi az utat visszafelé. Feszültséget kapcsolva a benne lévő kristályokra azok nem engedik át a fényt, így megjelennek a fekete számok a kijelzőn.

A kristályokra kapcsolt feszültségről egy-egy tranzisztor gondoskodik (TFT – Thin Film Transistor), így ők ketten együtt alkotják a kijelző paneljának egy elemi részét, egy hatalmas mátrix részeként. Ezzel viszont még csak feketét, fehéret, és a szürke különböző árnyalatait tudnánk előállítani, ezért hármasával egymás mellett mindegyik kristály kap maga elé egy színszűrőt a három alapszínből (RGB – Piros, zöld és kék). Így hárman párban már képesek előállítani egy színes képpontot, azaz pixelt. A pixel az elemi része a digitális képeknek. Minden panelnak van egy úgynevezett natív felbontása, ami azt jelzi, hogy fizikailag hány pixelre való trió található rajta. Emiatt van az, hogy ha ennél kisebb felbontáson használjuk a monitort, akkor egy kicsit mosott lesz a kép, hiszen ha a teljes felületet ki akarjuk használni, akkor neki szét kell húznia, fel kell nagyítania a képet a natív felbontására.

Csak egy kis kitérő: gondoljunk bele, egy átlag 17 colos LCD felbontása 1280x1024. Ez több mint 1.3 millió pixel. Hozzávéve, hogy minden pixel 3-3 szub-pixelből (al-pixel) áll, ahogy ezt feljebb tárgyaltuk, ez már majdnem 4 millió szub-pixel.

Ezzel „felépítettünk” egy panelt. Ám a folyadékkristályok nem bocsájtanak ki saját fényt, csak átengedik (vagy nem) magukon ami jön. Ezért a számológépeknél használatos bejövő fény tükrözését nem lenne célszerű használni, mert az állandóan elégtelen lenne, vagy nulla, például este a sötét szobában. Világító szemű horrorfilm főszereplők és szuperhősök előnyben, de mivel ők valószínűleg elég szűk vásárlóréteget képeznek, ezért célszerű volt a kijelzőket saját fényforrással ellátni. Alapvetően kétféle megoldás használatos napjainkban. Az első és egyben legelterjedtebb fénycsövek elhelyezése a panel mögött. Logikus választásnak tűnt anno, és hála neki legalább mi is eggyel több képet pakolhatunk a bemutatóinkba, ugyanis sok monitoron nagyon szépen látszanak hol vannak a fénycsövek elhelyezve. Ezeket nevezzük bevilágításnak a tesztjeinkben, ahol a fekete kép nem teljesen homogén, hanem jól láthatóan nagyon kivilágosodik. Többek között ennek kiküszöbölésére született meg a LED-es háttérvilágítás. Tulajdonképpen egy LED fal/panel a másik panel mögött. Előnye, hogy homogén lesz a háttérvilágítás, vékonyabb a monitor, és ráadásul még kevesebbet is fogyaszt. Ettől függetlenül rémesen kevés kijelzőben található meg, leginkább néhány felsőkategóriás szubnotesz privilégiuma.

LED-es háttérvilágítás panele
A különböző paneltípusok bemutatása előtt tárgyaljuk át röviden, milyen fontosabb tulajdonságai vannak egy-egy monitornak:

Válaszidő (Response Time): Azt mutatja meg, hogy milyen gyorsan képes egy pixel az egyik színből a másikba váltani. Egyértelműen minél alacsonyabb ez az érték, annál gyorsabb a monitor és annál több képkockát képes megjeleníteni egy másodperc alatt. Főleg játékosokat érintő érték. Manapság szokássá vált megadni a túlvezérelt leggyorsabb szürkeárnyalatok közötti váltás idejét, (gtg - grey to grey) amely nem ritka, hogy mindössze 2ms.

Kontraszt arány (Contrast): A megjelenített fekete és fehér fényerejének arányát jelképezi. A minél magasabb annál jobb elv érvényesül. A manapság oly divatos dinamikus kontraszt értékeknek köszönhetően ez az arány sok monitornál az egekbe szökött, míg a dinamikus kontraszt hasznosságáról elég erősen megoszlanak a vélemények. Ha 1000:1 feletti kontraszt arányt látunk, akkor jó eséllyel dinamikusról van szó, így ha az értékek között szerepel, érdemes megnézni mennyit nyújt anélkül.

Fényerő (Brightness): A legvilágosabb fehér fényerejét jelenti ez az érték, melyet cd/m^2-ben adnak meg (candela/négyzetméter).  Általában bőven túlteljesítik a szükséges értéket az LCD monitorok. 120cd/m^2 az ajánlott fényerő normális fényviszonyok mellett.

Színmélység (Color Depth): Azt jelzi, hány féle színt képes a monitor megjeleníteni. 262 ezer, 16.2 millió vagy 16.7 millió. Főként a TN panelek jellemzője hogy csak 64 féle árnyalatot képesek megjeleníteni alapszínenként, így mindössze 262 ezer színt állíthatnak elő. Úgy képesek a 16.2 millió elérésére, hogy egy kicsit csalnak: a szomszédos pixelek árnyalatának növelésével, csökkentésével érik el a kívánt színt, amit csak azért látunk annak, aminek kell, mert elég messze vagyunk a képernyőtől. Példa a Ditheringre (ahogy pl. előállítják a több színt a 262k-s monitorok): LINK 

Betekintési szögek (Viewing Angle): Azokat a vertikális és horizontális szögeket adják meg ahonnan nézve a monitor még 10:1-nél nagyobb kontrasztot képes produkálni. Példa egy megadásra 160/140. Az első érték a vízszintes szög, a második a függőleges. Természetesen ez minél nagyobb annál jobb, hiszen ha körbeüljük a kijelzőt, akkor jó lenne ha ugyanazt láthatnánk. A kezdetekben sok probléma volt emiatt.


Felbontás (Resolution): A monitor natív felbontása. Tehát hogy fizikailag hány oszlopnyi és hány sornyi pixel található a panelen. Pl.: 1280x1024 összesen 1024 sort jelent és soronként 1280 pixelt.

Képarány (Aspect Ratio): A képernyő szélességének és magasságának az aránya. Régen általános volt a 4:3-as arány, mint amiben például a magyar csatornák is szórják műsorukat jelenleg. Majd a 17-es és 19-es monitorok körében megjelent a kissé groteszk 5:4-es arány, napjainkban pedig egyre jobban teret hódítanak a szélesvásznú 16:10-es kijelzők. (A TV-s megfelelőik 16:9-es aránnyal rendelkeznek). Ha nincs megadva, akkor a felbontásból könnyen lehet következtetni rá.

Pivot mód: Azt jelzi a megléte, hogy a képernyő elforgatható-e 90 fokban.


Utánhúzás: Általános probléma főleg a régebbi, magas válaszidővel rendelkező LCD-knél. Miközben épp színt vált egy pixel, félúton még nem azt jeleníti meg amit kéne neki (a váltás nem ugrásszerű). Ezért itt-ott elmosódottság vagy utánhúzás tapasztalható gyorsan mozgó alakzatoknál.


Overdrive: Túlvezérlés. Egy trükk, amivel gyorsítják a színek közötti átmenetet. Leegyszerűsítve a lényege, hogy nem a kívánt színt állítják be következőnek, hanem egy olyat, amit hamarabb elérne a pixel, majd az átmenetet útközben leállítják, amikor körülbelül a megfelelő színen van.
Magas válaszidővel rendelkező monitor vs. gyors és túlvezérelt optimális esetben

Overshoot: A túlvezérléssel jött új hiba, mely miatt szellemkép alakulhat ki a képernyőn. Gyakorisága és ereje nagyban függ a megoldás minőségétől. Egyszer futottunk eddig bele komolyabban ilyenbe, a 961bw-nél, így annál érdemes kikapcsolni az Overdrive-ot, mely RTA – Response Time Acceleration néven fut.

DVI, D-sub, HDMI: A jelenleg elterjedt bemenetek egy monitoron. A DVI digitális jelet küld az LCD-nek, míg a D-sub a régi VGA csatlakozó analóg jellel. Ennek hátránya, hogy a jel kétszer is átesik egy konvertáláson. Egyszer a videokártyán, mikor az digitálisból analóggá alakítja, majd egyszer a monitornál, aki visszaalakítja digitálisba. A HDMI a HD TV-knél is elterjedt csatlakozó, mely digitálisan továbbítja az információt és hangot is szállít a kép mellett. Nem igazán elterjedt megoldás asztali monitoroknál, megvannak a saját hibái.

HDCP: High-bandwidth Digital Content Protection. Az új HD lemezeken (BluRay és HD-DVD) szolgálatot teljesítő másolásvédelem. Ha ezt képes lekezelni a monitor, akkor kaphat egy Vista Ready plecsnit is a többi mellé. Ettől még persze bármely más monitoron szépen fut a Vista ha valakinek ez a vágya, a kettő független egymástól.

Pixel hiba vagy szub-pixel hiba: Akkor beszélünk pixelhibáról, ha egy adott pixel meghal, panel típustól függően beáll feketére vagy fehérre. Szub-pixel hibánál az egyik alapszín veszik el és onnantól kezdve hibás színt fog produkálni. A gyártók nagyon eltérő módon kezelik garancia szempontjából az ilyen hibákat.

TN (Twisted Nematic) Panel

Forrás: X-bit labs
A legrégebbi és egyben legegyszerűbb paneltípus. A folyadékkristályok alapállapotban átengedik a fényt, míg feszültséget kapcsolva rájuk egyre kevésbé. Elrendeződésüknek köszönhetően a mezőnyben messze a legkisebb betekintési szögekkel rendelkeznek (a kristálymolekula egyenesen előre engedi ki a fényt). Oldalról, de főleg vertikális viszonylatban nagyon hamar elkezdenek veszíteni a színeikből, melyekből egyébként sincs annyi, mint a többieknek. 6 bitet képesek kezelni alapszínenként (64 szín), mely így összesen 262 ezer színhez elegendő. Már az előző oldalon a színmélységnél taglaltuk, hogy csak némi „csalással” képesek a 16.2 millió szín elérésére. Ezek alapján már lehetne is temetni a TN paneleket, ám két tulajdonságuknak köszönhetően sikerült fennmaradniuk az évek során (sőt az erős marketingnek hála a domináns panelnek számít a piacon). Az egyik, hogy igen gyors válaszidővel rendelkeznek, így volt idő, hogy játékosoknak egyszerűen nem volt más választásuk, mint TN panelek között nézelődni. A másik, hogy nagyon alacsonyak a gyártási költségei, így olcsó monitorok előállítását teszi lehetővé. E kettő állandó sulykolása megtette a hatását, a kisebb átmérővel rendelkező monitorok között egyszerűen kiszorította a többi panelt, míg az egyre nagyobb és drágábbaknál a jobb panelek dominálnak.

Előnyei:

Hátrányai:

 

IPS (In-Plane Switching) Panel

Forrás: X-bit labs
A Hitachi fejlesztette ki még 1996-ban, hogy megoldja a TN panel előbb taglalt két nagy problémáját. Az IPS panelben található folyadékkristály-molekulák együtt mozognak egymással, nem pedig egyre jobban elcsavarva, mint a TN panelnél. A működés is pont fordított, feszültség nélkül nem engedik át a fényt, míg feszültség hatására 90 fokkal elfordulnak és teljesen átengedik. Az új elrendezkedésnek hála nagyon megnőttek a betekintési szögek, és a panel képes lekezelni mindenféle trükközés nélkül a teljes TrueColor tartományt, azaz 16.7 millió színt. Persze ez így önmagában túl szép lett volna, hogy igaz legyen, ezért a kezdetekben ez a panel a TN ellentettje lett. Előnyeiért cserébe rémesen lassú váltásokat produkált és sokkal drágább volt legyártani. 98-ban továbbfejlesztette a Hitachi és S-IPS névvel illette. Bár sok más cég is csinált különböző variánsokat, ez az egyetlen, amely fennmaradt és máig használatos. Az LG.Philips közös gyárai ontják magukból napjainkban, és a válaszidőt is sikerült nagyon szépen leszorítani, így már játékra alkalmas példányokkal is tele van a piac. További tipikus ismertetőjele, hogy a feketéje bizonyos szögekből nézve belilul egy kicsit. Tavaly év végén lett bejelentve az utódja, a H-IPS, de pár nagyon drága NEC által gyártott monitoron kívül még nem látta senki.

Előnyei:

Hátrányai:

 

MVA (Multi-Domain Vertical Alligment)

VA elrendeződés. Forrás: X-bit labs
Az MVA technológia a Fujitsu boszorkánykonyhájában született meg 1998-ban, amikor a Hitachi piacra dobta az S-IPS-t. A cél persze az akkoriban szokásos volt, egyesíteni az IPS és a TN panel előnyeit. Elődjét a sima VA panel elég problémás megoldás lett: vertikális elhelyezkedésük és egyszerre mozgásuk következtében a betekintési szögek felemásra sikerültek. Az egyik irányból nézve nagyon szépen látszódott a kép, míg ha valaki ugyanannyira a túloldalról nézte azt, akkor csak a feketeség fogadta. A megoldást az jelentette, hogy egy plusz elektróda bevezetésével két részre osztották a kristályt. A szerkezet egyik fele a bal elektróda felé vágta magát vigyázzba, míg a többiek a jobb oldalihoz igazodtak. Így drasztikusan megnőttek a betekintési szögek mindkét irányba. Emellett a színreprodukció is IPS közelivé vált (16.7 millióra képes ez is), nagyon magas kontrasztot ért el, de a legszebb: már a kezdeti példányok is 25ms-es válaszidővel rendelkeztek (míg IPS-es társaik 50 körülivel), ami akkoriban szépnek volt mondható. Az egyetlen igazán komoly problémája az MVA panelnek, hogy amikor csak kisebb, leheletnyi váltásra van szükség a színben, akkor drasztikusan megemelkedik a válaszidő.
MVA. Forrás: X-bit labs

Előnyei:

Hátrányai:

 

PVA (Patterned Vertical Alignment) panel

A Samsung által kifejlesztett panel nagyban hasonlít az MVA panelekre, ám a Samsungnak óriási kontrasztarányokat sikerült elérnie. Anno így egyértelműen az egyik legjobb panel volt a piacon. Mára már rengeteg MVA variáns van (P-MVA, S-MVA, A-MVA), amik felveszik vele a versenyt. Sajnos a PVA is rendelkezik a belassulásos hátránnyal, ám szeretnénk megjegyezni, hogy ez napjainkban ritkán észrevehető jelenség, mert hála a túlhajtási technikáknak, mind az MVA, mind a PVA nagyon felgyorsult.

A végére szeretnénk néhány tippet adni a kedves Olvasóinknak. Legtöbb gyártó valamiért nem szereti megadni, hogy milyen panellel van szerelve adott monitora, és még a saját honlapjukon sem lehet igazán kideríteni. Ilyenkor nyugodtan kiindulhatunk a panel egyéb tulajdonságaiból. Például ha kicsi betekintési szögekkel (általában 160/160 körülit adnak meg) és rémesen gyors válaszidővel rendelkezik, akkor az bizony egy TN panel lesz. A többieket már kicsit nehezebb megkülönböztetni egymástól, főleg, hogy vannak gyártók, akik egyazon típust is árulnak különböző panelekkel. Ilyenkor például ezen a linken (klikk) beírhatjuk a kívánt monitor nevét a keresőbe és megmondja nekünk, hogy milyen panellel rendelkezik ha benne van az adatbázisban.

Bár manapság már nagyon ritka, hogy egy monitor pixelhibával kerül csomagolásba (hála a jó minőségellenőrzésnek), érdemes lehet fontolóra venni a sokszor opcionális pixelhiba garanciát (például Acer monitoroknál külön kell kérni).

Megannyi hátránya ellenére a TN monitorok között is rengetegnek igen szép képe van manapság, így nem akartunk elijeszteni senkit tőlük, de tény, hogy a válaszidő kivételével bármely más típus jobb értékekkel rendelkezik náluk. Természetesen láttunk már nagyon jól összerakott TN-t és gyengébb minőségű MVA-t is, ám ez utóbbiak eléggé eltűntek. 20 col alatt a választék oroszlánrésze TN paneles, ezért érdemes teszteknek és bemutatóknak utánanézni . Ha mást nem, legalább megerősítenek, hogy jól döntöttünk, vagy időben eltántorítanak az adott kijelzőtől.

Reméljük jelen cikkünkkel sikerült világosabbá tenni a képet, ám azoknak, akik szeretnék egy kicsit jobban beleásni magukat a témakörbe, álljon itt néhány hasznos link:

Wikipedia - TFT-LCD leírás (angol)
Samsung TFT honlap - a TFT leírása (magyar)
X-bit labs - LCD alapozó (angol, különösen ajánlott!)
X-bit labs - Response compensation (angol)
X-bit labs - LCD Testmethods (angol)
TFT Central (angol)
TFT panel.hu (magyar)


További szép napot mindenkinek!
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

66. RuzsaZ
2009.06.15. 09:15
VISSZA A CIKKHEZ

Nagyon szép cikk gratula! Kellemeset csalódtam a Windows7-ben, sokkal stabilabb, mint az összes többi Windows, szebb, áttekinthetőbb..... a legjobb.
Grat a Microsoftnak is!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
65. alien24
2009.06.15. 09:19
erdekes,h stabilitas felmerul szempontkent. en meg xp -t sem lattam fagyni, nemhogy vista-t
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
64. ICH
2009.06.15. 09:37
Kipróbáltam a telepítését Toshiba NB100-111-en.

A torrenten fellelhető 7229-es EEE pckhez készült verziót használtam.

Telepítés külső DVD-íróról.

Szépen felment. Aero engin fut.

Kb. kétszer gyorsabb és háromszor gyorsabb maga a boot és a leállás mint a hozzá való XP SP3-mal!!!

Ennyire jó a windows 7 és ennyire jó ha ki van kapcsolva a merevlemezen a lapozófájl. :-D

Ha pedig a legjobb teljesítményre állítom a gépet, akkor be sem kapcsol a VENTILLÁTORA.

Sajnos a magyarítással nem jól működik a Toshibán. Némely menüknél egészen belassul a gép.

Mindenesetre most is erről gépelek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
63. Parano1d
2009.06.15. 10:00
A vista nem fagy, viszont rengetegszer halnak be rajta a programok, és folyamatosan megoldást keres a problémára
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
62. polarx
2009.06.15. 10:24
Hát aki egy kicsit többre használja a gépét mint bekapcs msn zene net és néha kicsit többet is akar kihúzni a gépből annak nem nehéz az xp-t fagyasztani, vagy kék halálal látni.

Nekem eddig tökéletesen fut a Win7 már most január egy óta csak win7 van gépen azt hiszem 3x-or lett formázva a fél év alatt de ez is csak amiatt mert újabb build jött ki. Viszont szerintem ez a 7100-as már kifogja húzni az RTM-ig. Nekem eddig bejön, bár lehet a 7000-es buildtől kezdve lassult a win7 de a vistához képest még ígyis bátran merem mondani hogy akárhol gyorsabb legyen az boot, program indítás stb stb.. xp után itt a tökéletes ms OS. én már csak az nlite és vlite-hoz hasonló progit várom hozzá amint kijön faragok a méretéből és valszeg a gép igényéből is aztán kész a tökéletes OS.. az xp alatt megúntam a hetente havonta legjobb esetbe 2 havonta való újra telepítést és az állandó össze omlást. Vistát meg számomra jobb volt kihagyni állandó használatra.. próbálkoztam próbálkoztam de nem szerettem meg sehogy se.. se RC1 se RTM se SP1 se SP2 számomra hatalmas csalódás volt de hát izlések és pofonok. Van aki szerint nem lassabb mint az xp még a mai napig is bár már az ms bőven kijelentette hogy de igenis lett a vista lassú stb a win7 jobb de ők még mindig a régi mesét mondják hogy tökéletes mint az xp.. talán ők még nem hallották az ms mondását vagy nem merik már azt mondani mint az ms saját magukat meghazuttolva. lényeg hogy ha nekik jó volt örülünk neki nekünk jobb lesz win7-el és ennyi.

szép leírás, tetszett viszont azt a dolgot még mindig nem értem miért van ha felül van a tálca és elindítom a virtual dj-t akkor a menü sort mért a tálca mögé teszi mint ha nem észlelné hogy a tálca ott van és emiatt nem lehet arrébb rakni csak ha a tálcát arébb húzom és lentebb rakom stb stb..
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
61. Kane54
2009.06.15. 10:59
Hát én is Win7-es vagyok, de szerintem az RTM már kb. olyan lassú lesz mint a Vista!
Ezt mutatja a tapasztalat és a tesztek is 6800-as build volt a leggyorsabb, 7000-gyors volt, csak az indulás lassult, RC viszont már közelít a Vistához.
Mondjuk a mai gépeken szerintem már megfogja állni a helyét.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
60. noherczeg
2009.06.15. 11:09
Nagyon szép írás gratula
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
59. Kane54
2009.06.15. 11:22
Az idővel sem fog "drasztikusan" növekedni, de a jelenlegi nyelvi fájlokat NE tegéytek fel mert nekem azóta 20 mp-el tovább bootol, jó nem nagy időm de valami oka van annak a lassulásnak.
Amit még én észrevettem az a DxVA támogatás gyengébb formálya mint xp-n.
Szerintem ez driver hiba, de 1080i esetében akár 80%-on is terheli a GPU-t (2600xt), XP-n ez max 40-50 volt és a processzort sem terhelte annyira mint Vista/7-en.
Mondjuk lehet, hogy az EVR jobb képminőséget biztosít mint az Overlay Renderer és ezért van, de én nem vettem észre számottevő különbséget.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
58. zsottya
2009.06.15. 11:46
Igen, ezt én is észre vettem, sőt a bejelentkező képernyőnél is valamiért vár és vár pedig már minden progit kiszettem ami a windowsal együtt indult :S
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
57. Multitask
2009.06.15. 12:56
Azért azt hozzátenném, hogy az "UAC-ot" a Pistán meg lehet bűvölni, hogy ne kérdezgessen rá ha el akarok indítani valamit. Nálam csak hetente kb. 1-2x kérdez rá olyanokra, akkor ha valami szokatlant indítok.
A win7tel még várok kicsit, amúgy is lusta vagyok formázni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
56. bruhaha
2009.06.15. 13:25
nemtom UAC al mit parázik mindenki ennyit....anno vistánál meg most 7-nél is első dolgom install után h lelövöm...kész nincs több fejfájás
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
55. zsolt.tarc...
2009.06.15. 13:31
Nekem nem lett sokkal gyorsabb a gépem a Vistánál. A bútolásnál nem 1 percet kell várnom, hanem 40-45 másodpercet (ebből bios bootidő: 8,5 s). A rendszer gyors, viszont miután a Vista bebootolt arra sem lehetett panasz. Viszont hiányolom azt a lehetőséget, hogy beállíthassam azt mikor teljes kijelzőre rakok egy programot akkor a fejléc elsőtétedejn, vagy sem. Mert ezt szerettem a Vistában, hogy előstétedett. Így ha sötét háttérkép vanm berakva a dokumentum címe nem olvasható rendesen. Vistában a személyes mappák ikonkészlete szebb volt, plusz néhány helyről hiányoznak ikonok a gyorsabb kezeléshez. Gondolok itt a Windows Explorerre, a Vistában nem csak szöveg volt, hanem ikon is. Ja meg a Windows Media Player 12. minden indítás alkalmával előről kezdi a zenei tartalom felkutatását. Ezeket leszámítva egész jó rendszer
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
54. grrrgo
2009.06.15. 14:10
Tényleg jó a cikk, gratulálok hozzá!

Csak egy kis megjegyzést írnék ehhez az idézethez:
"Hardverigény
Ezen a téren kapta talán a legtöbb kritikát a Vista. Fejlesztése során a Microsoft a hardverek teljesítményének lényegesen nagyobb növekedési ütemével kalkulált, mint ami végül megvalósult. Így fordulhatott elő, hogy a Vista megjelenésekor rengeteg olyan (régebbi) konfiguráció volt, amin az új szoftver egyáltalán nem, vagy rendkívül lassan futott. A cég tanult az elkövetett hibákból, és az utód fejlesztésekor figyelembe vette a jelenleg érvényes piaci trendeket a hardverkövetelmények meghatározásakor."

Ez a bajom a Microsofttal. Nem a lehető legjobbat, optimalizált programot, OS-t adja ki, hanem azt ami neki optimális.
Képzeljük el, hogy elmegyünk a piacra és ha megkérdezzük, hogy azt a bizonyos zöldséget mennyiért adják, akkor nagyot néznék ha az lenne a válasz, "miért mennyi pénz van magánál? Mert akkor annyiba kerül". Egy programot szerintem nem úgy kell megírni, hogy mire elkészülök 2x gyorsabb gépek lesznek már tehát nyugodtan legyen lassú, optimalizálatlan a programom. Még a játékokban is gondolnak a gyengébb gépek tulajdonosaira, két pipát kiveszünk és már a régebbi gépen is megy a játék.
Az emberek nem azért vesznek gépet hogy fusson rajta az OS, hanem alkalmazásokat szeretnének rajta futtatni. Jó lenne, ha a Windowsok nem zabálnák meg az erőforrásokat a "hasznos" programok elől.
Végül is nincs mit csodálkozni, a Microsoft mindig is fordítva ült a lovon.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
53. Svindler
2009.06.15. 14:24
grrrgo: ezzel nem tudok egyet érteni, szerintem kicsit rosszul értelmezed a fejlődést. A rendszermag sokszor gyorsulhat, de a szolgáltatás többlet amit egy új OS tud nyújtani attól még erőforrásokat vesz el. A sok háttérben futó folyamat ami megkönnyítheti a munkádat, vagy egyszerűbbé tehet mindent nem ingyen van. (egyébként van egy tippem, hogy a béták alatt ezért lassult kicsit a Win7, mert egyre több szolgáltatást indítottak el mire elérte a majdnem végleges formáját).
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
52. polarx
2009.06.15. 15:11
még se lehet nagy változást észre venni a 6800 és a 7100 build között azt az 1-2 dolgot levéve hogy más üdvözlő kép lett más hátterek esetleg 1-2 ikont kicseréltek.. nem vettél észre semmi olyan különöst amitől több szolgáltatásnak kéne futni. amúgy itt az emberek nem arra gondolnak mikor azt mondják sokat kajál a win hogy xp evett max 200mb ramot a vista 7-800-at olykor a se7en meg 500-at.. egyen a 2g-ből amennyit akar.. nekem is 500mb ramot eszik kb és minden pöcre indul.. vista majdnem 2x-er ennyi ramot evett mégis lassan indult minden. meg egy bizonyos játék xp-n ment 150fps-el vistán meg a 80 már szépnek volt mondható.. ezt most persze le lehet ugatni hogy 30 fölött nem lehet semmit észre venni de ha másik pályán vagyok több kocsival stb akkor azért a 80-ból lehet 30 ami ennél a játéknál simán lehet rángatós..
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
51. zsolt.tarc...
2009.06.15. 15:20
Lehet, hogy meg kell fizetni a szolgáltatásokat a Windowsban, de szerintem ezért túlon túl borsós árat kérnek. Ráadásul azzal szúrnak ki akinek kevés a pénze, mert az nem biztos, hogy megengedhet magának egy Ultimate verziót. De még a Home Prémiumért fizetett 25000 ft is sok. Levihetnék ezt 4 ezer forint környékére is ultimáte meg mondjuk 6-7 ezer. Hogy egy ismerősöm gondolatával éljek gondoljunk bele, hogy egy átlag regényért 2500 ft-ot fizet az ember, pedig nem tud mindenki olyan jó könyveket írni. Ahhoz tehetség kell, és azt mégsem becsűlik meg annyira mint egy oprendszert. Gondoljunk bele, hogy egy olyan könyvet ami sok ember tetszését elnyeri, tehát élvezetet szolgáltat 20.000-ot kérnének. Ugyan sokkal kisebb az infrastruktúra egy könyv mögött, viszont sokkal nagyobb az eladott példányszáma egy oprendszernek mint egy könyvnek. És ha leviszik az árat valószínűleg több ember veszi meg, így még csak bevételkiesés sem lenne (szerintem) ugyanakkor több embernek lenne legális rendszere. Inkább ez a legnagyobb probléma... (szerintem)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
50. Konkii
2009.06.15. 15:28
Viszont egy könyvet az ember nem használ (általában) olyan sokáig mint egy operációs rendszert!
Gondolj bele! Egy XP-vel röhögve elvagy 5-7 évig, akár a Vistát is kihagyhatod..

Mellesleg egyetértek, ha nem is 5ezer, azért 14-19ezer között már gondokodás nélkül megvenném a legújjabb Windowsokat.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
49. vasko
2009.06.15. 16:08
Nekem 2 hétig bírta win 7 rc változata. Mai napon processzort elkezdte folyamatosan 50-100%-on dolgoztatni, nem találtam a folyamatok között semmit, ami ennyire húzta volna a proci fejét, majd elkezdte a szép kék halálokat dobálni, többszöri újraindítás után a jelenség továbbra is megmaradt, ha nem dolgoztatta procit, akkor 2-3 percen belül újabb kék halál. Ebben a 2 hétben az én tapasztalatom eddig az volt, hogy a Mozilla termékek (firefox, thunderbird) elég sűrűn dobálták az összeomlós üziket, de azért vannak jó emlékek is
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
48. Svindler
2009.06.15. 16:48
zsolt.tarcai: ha hozzászólásodat az enyém inspirálta, akkor félreérthető voltam én a "nem ingyen van" alatt erőforrásokra gondoltam.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
47. Peterku
2009.06.15. 17:22
Nálam Win 7 alatt a kékhalál oka eddig kivétel nélkül a pontatlan tuning volt (valszeg RAM). Mielőtt belőttem a végleges értékeket, néha instabillá vált a rendszer. Korábban Vistánál előfordult VGA driveres probléma is, de más nem. A Firefox nálam is össze szokott néha omlani, gyakrabban, mint a barátnőm XP-s gépén. Másnak van ezzel kapcsolatban tapasztalata?

Egyébként a virtuális XP üzemmód hasznos találmány, pl. egy, a munkámhoz is szükséges program az asztali gépemen csak XP-n hajlandó elindulni. Szerencsére az az egy a kivétel, eddig nem volt más hasonló problémám.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
46. zsolt.tarc...
2009.06.15. 19:47
Svindler a te hozzászólásod inspirálta az enyémet részben. Attól függetlenül, hogy nem erre gondoltál ezt az árat mindenképpen sokallom. Szerintem irreális. Rendben, hogy minden nap használom, de normál esetben 2 évente ennyit kiadni és itt gondolok arra, hogy ha ultimáte verziót akarok venni, mert van néhány funkció abban amit hasznosnak tartok azért 67.000Ft-ot keljen fizetni, az sok. XP-vel még át lehetett ugrani a Vistát, de az XP terméktámogatása mostmár megszünt vagy közel jövöben megszűnik, így ha van rajta biztonsági rés akkor könnyebben kikezdhető. No meg nem beszélve a hardverekről. Az XP alapből a SATA merevlemezt nem ismeri, a duál processzort pedig az új oprendszerek jobban kiaknézzák, így ezek és még néhány dolog miatt érdemes váltani (szerintem, de ez szubjektív, kinek szíve joga). Ha Linuxra a gyártók fejlesztenének rendesen drivereket, vagy és más programokat amit Windows alatt megszoktam, vagy mert ez a legjobb szerintem (KMPlayer, IrfanView, Chrome, Total Commander, stb.) Akkor valószínűleg már én is azt használnék a szűkös pénztárcám miatt. Ha sok lenne a fölös pénzem akkor meg valószínűleg nem rinyálnék.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
45. adam0205
2009.06.16. 15:55
polarx: Nem jelentett ki semmit. Ez egy ostoba marhaság ami most itt a magyar netes fórumokon terjed. Az MS marketingese azt mondta, hogy aki eddig nem váltott az Xp-ről a Vistára az ne váltson hanem a 7-et vegye. Vajon miért? Azért, hogy a Win 7-et népszerűsítse. Elvégre nem ajánlhatja mindkettőt. Ebből a kijelentésből magyar szokás szerint egy hülye hablaty bulvárhír lett.

Az, hogy kinek melyik OS jön be erősen függ, az egyén izlésétől és hogy milyen gépen használja. Eddig akiket hallottam panaszkodni a Vista-ról azok mind olscool őskövület nettop gépről próbálták. Nekem nem kell egyik OS-t se jellemezni próbáltam mind XP (Service Pack1 előtti) óta. XP egy instabil (nem kékhalál, henem programfagyás).
Vista-t használokmióta végleges lett. SP1 előtt tényleg voltak vele gondok de mióta van rá SP1 azóta semmi gond vele. Semmivel sem gyorsabb erős gépen a 7 sem. A telepakolt Vista-m is 30mp alatt meg a 7 RC-m is 30mp körül boot-olt be. A telepakolt Vista is meg a csupasz alap 7 RC is ~900MB RAM-ot zabál a 4GB-ból. Ennyit a kisebb RAM-éhségről ...

Programok is ugyanúgy futnak ha fut a 7-en mert a GoW például nagyon nem akart pedig eredeti nem warez .
Sokaknak azért mert mókolt warez-t használnak, nekem eredeti SP1 Home Premium van és az sokkal jobb. Telepítés is másmilyen mint a warez-zal. Persze a sok okostojásnak torrentről összeszedett vlite-os SP1-e van ami nem ugyanolyan.

Igazság szerint nekem a 7-ből az új tálca tetszett meg más lényegi különbség nem tűnt fel. Persze elhiszem, hogy minimum konfigon jobban futhat a 7, de gamer konfigon ugyanúgy.

Bocs ez lemaradt:
„Legfőbb hibájának az alábbiakat rótták fel: igencsak (némileg indokolatlanul) magas hardverigény, rengeteg kompatibilitási gond, sok helyen túlbonyolított felhasználói felület, meglehetősen lassú működés, illetve a felhasználói fiókok felügyeletének (UAC – User Account Control) rendkívül idegesítő viselkedése."

Előbbi megoldódott az idővel, utóbbiról meg csak annyit, hogy 1 kattintással ki lehet kapcsolni az UAC-t amit én a csodálatos 7-en is elkövettem. Amúgy hiába a szintes UAC ugyanúgy pofátik mindenért így előrelépés 0. Sőt a Vista patrícióját nekem minimum szinten is megtagadta így OFF lett belőle.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
44. eHOG
2009.06.16. 17:41
Nagyon-nagyon jó írás!
Olyan Darth Smoke (Czigléczky) minőségű
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
43. DarthSmoke
2009.06.16. 18:38
Köszönöm, Bence!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
42. polarx
2009.06.16. 18:49
hát én akkor se kezdek itt vitatkozni.. nekem a vista rossz volt nagyon.. ez számomra bőven jobban megy.. ezt úgyis mindenki magának tudja eldönteni meg maga látja de hát most mivan akkor..?!.. kinek a pap kinek a paplan..
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
41. meganoname
2009.06.16. 20:04
Hát engem ez a cikk sért :S idézem miért "igyekeznek feledtetni a Vista kudarcát" a Vista azért volt kudarc mert a felhasználok többsége fél az újtól és a sok XP fan leugatta csak ezért? mert elárulom hogy akinek nem tetszett a vista annak a Win7 se fog mert ugyan úgy nem fogja megtalálni benne mi hol van és ha a sok XP fannak lett volna egy kis esze akkor leesett volna nekik hogy bele lesznek ebbe kényszrítve szal jobb lett volna tanúlni a vistából mint fújjogni és utána a régi vista felhgaszláókat majd azzal zaklatni hogy jaj mit hol találok meg .... és és a Vistát azóta használom mióta béta és elárulom hogy a vista kompatibilitásból bétának is jobb volt mint a win7 én felraktam a win 7et de semmi nem ment rajta se vista driver se xp mikor a vistát felraktam és nem volt a lapomhoz vistás driver simán ment az xp-el ezzel szemben a win7 nem hát következtetés képp nekem ennyi elég is volt a win7ből :S
szal aki xpről win7re vált annak a véleménye nem érdekel
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
40. hunmyke
2009.06.16. 20:55
meganoname, amit idéztél az miért sért téged?
Amit írtál az sokkal sértőbb az "Xp fannok"-kal szemben, mert gyakorlatilag lehülyézed őket, mert nem váltottak...

Én Xp-ről váltottam Win7-re, és mindent megtalálok, a Vista mégsem jött be nekem, akkor melyik kategória vagyok?

Érdekes, én felraktam a win7-et egyedül az x-fi platinum-ot nem tudtam felrakni...

Amúgy jó hogy egy Win7 RC változatról következtetsz, mikor a Vista-hoz van már SP1, sebaj...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
39. Konkii
2009.06.16. 21:02
meganoname te meg ugyanúgy viselkedsz a kommented alapján mint azok az XP-sek akik nem akartak Vistára váltani.
Csak éppen itt Vistáról Win7-re van szó.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
38. meganoname
2009.06.16. 21:17
TE XP fan vagy
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
37. Konkii
2009.06.16. 21:33
Akkor olvasd vissza amit írtál ezelőtt.
"Vista azért volt kudarc mert a felhasználok többsége fél az újtól és a sok XP fan leugatta csak ezért? "

Ezután:

"Vistát azóta használom mióta béta és elárulom hogy a vista kompatibilitásból bétának is jobb volt mint a win7 én felraktam a win 7et de semmi nem ment rajta..."
"...Következtetés képp nekem ennyi elég is volt a win7ből"

Szerintem te is "leugattad" a Windows 7-et. Akkor ugyanott tartunk, nem?

Vista bétát nem rakok fel, mert azt sem tudom, hogy hol lehet találni, meg azért sem mert teljesen felesleges. Windows 7 bétát meg szintén nem rakok fel, megvárom inkább a teljes verziót.
Mellesleg elég gyanús hogy másnak minden driver megy, leszámítva 1-2 apróságot. És szinte minden alapvatő driver mostmár Windows 7 kompatibilis, ezt megnézheted a gyártók honlapján.

De én csak az alapján állítom mindezt amit olvastam és a jelentős része az amit te írtál... Nem állítom hogy okos vagyok, de ez utóbbi kommented után gyanítom, hogy igazad lehet.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
36. inform
2009.06.16. 22:09
meganoname, a hozzászólásod megalol :-/
A Vista problémája nem az újítás volt, hanem a használhatatlanság.
Ezt mint rendszergazda és informatikus mondom neked. ;-)
A Win7 RC már egész jól teljesített, amint egy cseppet megrugdostam (értsd: finomhangoltam). Ezt néhány helyen rosszallóan vette csak tudomásul.
Muszáj beletörődnie én vagyok az erősebb kutyus.

hunmyke, a creative.com oldalon van driver a Win7 alá is.
Még csak béta a driver, de nekem tökéletesen megy. ;-)

Aki még nem próbálta ki, az nyugodtan essen neki a Win7-nek. Eddig meglepően jók a tapasztalataim vele. A 32 és a 64 bites is szalad rendesen és a 64bites alatt végre nem kompatibilitási hibák tömkelegét látom (a Vista ezzel megőrjített).
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
35. Konkii
2009.06.16. 22:19
Egyébként egy ilyen Win7 RC 64 bites installálója kb. hány Gb? Lehet hogy elgondolkozom rajta. (Ha holnapig le tudom tölteni.)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
34. hunmyke
2009.06.16. 22:45
inform, x-fi platinum-hoz is van? Mert ha úgy kerestem csak vista driver az utolsó.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
33. Konkii
2009.06.16. 22:49
Hát igen, meg mellesleg az sem mindegy hogy milyen dolgokkal próbálkozol. (Márka, mennyire új, kevésbé használt, vagy csak nincs szerencséd vele)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
32. inform
2009.06.17. 01:38
Konkii, ha emlékeim nem csalnak akkor 3,2 GB a 64 bites.
Java letöltés-kezelővel jön a MS-tól. Nekem 1 óra alatt a HDD-men csücsült csak ki kellett még írni.

hunmyke, ha ez is megteszi ahelyett: http://support.creative.com/Downloads/sear...S_2_18_0013.exe
Csak a "Windows 7 Introduction"-re kellett navigálni hozzá és voilá ott az összes X-Fi típushoz a béta driver. ;-)
Használd egészséggel!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
31. Konkii
2009.06.17. 07:24
Köszi, akkor majd egyszer később megpróbálom, ma már nem fogok vele szenvedni hogy letöltsem. (Nekem nem egy óra lenne sajnos... T-Online)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
30. meganoname
2009.06.17. 07:29
hunmyke
Szerinted az nem Tesztelés ha több gépre rakom fel szted én odaadtam az ott dolgozóknak hogy gyertek nyüstőljétek sok IQ betyár jár ide fej látom :S
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
29. Konkii
2009.06.17. 07:34
És te tudod-e, hogy mi az a béta?
Odaadják a szoftver kezdetleges verzióját jó sok embernek, hogy aztán a visszajelzések alapján kijavítsák a hibáit, így majd felrakhatod és menni is fog, aztán majd a Windows 7-ről is el tudod majd ezt mondani.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
28. ghadmin
2009.06.17. 07:52
Ez a bétás dolog nem csak a rendszereknél, hanem a programoknál, drivereknél (PL: nwidia beta win7 driver) játékoknál, officenál is ha jól tudom szokott lenni. Minden ami program annál általában van béta.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
27. hunmyke
2009.06.17. 07:55
meganoname, korábban ezt állítottad: "Én mint rendszergazda
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
26. inform
2009.06.17. 08:12
meganoname!

A Win7 már be van állítva. A Vista még azután sem vált felhasználóbaráttá.
Esetleg úgy gondoltad hogy húzzak a gépre csuhát és borotváljam is meg?!
Az a hely egyébként engem is érdekelne, ahol a rendszergazdának nem kell beállítani a szoftvereket.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
25. adam0205
2009.06.18. 09:21
Nos kíváncsi lennék, hogy akik ennyire nem szeretik a Vista-t de a 7-et igen MENNYI IDEIG használták a Vista-t? Szerintem nem sokat. Inkább a rossz hírnév tántorított el mindenkit,m meg a hülye hozzáállás.
Nem vagyok rendszergazda, de értek a PC-s dolgokhoz, napi szinten követem az eseményeket és bele is nyúlok a win-be ha kell. 23 éve használok napi szinten Vista-t és semmi baj nincs vele. Az elején tényelg lassabb volt, de ez minden új oprendszer átka, SP1 után megjavult. Kipróbáltam a 7RC-t is és semmivel sem jobb. Nekem mindenkii hatja mekkora csoda, csak annyit vettem észre, hogy új tálca van, felismerte a dolgokat (ami nagy cucc Vista-ra 5 perc alatt felrakom a drivereket.). RAM-ból ugyanannyit zabál, játékok ugyanúgy futnak.
Az a baj, hogy sokan a warez Vista-t használják amit torrent-ről szednek le ami közel sem olyan mint az én gyári OEM-em. Csoda, hogy nem jó? Hát nem. Akkor megérteném az ellenállást hogyha megvette volna valaki és úgy rossz, de az vicces, hogy warez-os változatot valaki kipróbálja egy rövid időre és milyen rossz már mindjárt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
24. TIbbbIE
2009.06.18. 09:55
Kedves Adam0205!

Szeretnék ellent mondani neked egy picit... Nem nagyon, mert a nagy részével egyet értek.
Viszont a tört Visták után (ami gagyi az eredetihez képest) vettem egy notit, amire ugye eredeti került... Nem tudok rájönni h mit csinálhatok rosszul, de egy hónap után egyre lassab... Frissítések ugye letöltve tűzfal vírusírtó van és nem gányolok bele a rendszerbe. Abból már kinőttem. Mivel csak egy Core-Duo 1 GB rammal a vas mocskos módon felzabálja a Vista...
Nah kidobták a Win 7 Beta-t... Sokan mondták próbáljam ki mert jobb lesz. és igen!! Jobb lett, kevésbé eszi meg a gépem és gyorsabban is teljesít jópár feladatott Aero környezettel mint a Vista Aero nélkül. Örültem is mint majom annak a bizonyosnak... Viszont volt egy kis bibi... A hangkártyám recsegést pattogást árasztott magából... és azóta se sikerült írniuk egy működő drivert hozzá... (pedig 3-4 naponta kerül fel a hivatalos honlapjukra egy frissen kiadott drv!!!) Ezért kuka lett belőle, pedig nem hittem volna, h így fogok várni egy Windows RC-t mint a Win7 et. Rengeteget javítottak a Vistán is, rengeteg újjítás került át a 7es ből belőle aminek szerintem sokan örülnek is!! De téy és való hogy a Win 7 RC visszább vett a gyorsaságából, mint a Beta!!! Ezt nem tudom felfogni épp ésszel h miért de így van!!
Ha valaki esetleg tudja ossza meg velünk! Úgyhogy amíg nem tesznek vmit a srácok a Microsoft-nál én addig visszatértem a régi felálláshoz! (Vista a energiatakarékos üzemmód miatt, és Ubuntu minden másra)

Üdv.:TIbbbIE
u.i.:Mostmár lehet pálcáttörni felettem...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
23. danee91
2009.06.18. 10:28
1GB rammal én sztem fel sem tolnék Win7-et, amúgy nekem nem lassul be, pedig 1 hónapja fennvan...960MB ramot kapásból megeszik a notin, de az össz 3GB miatt nincs miért aggódnom...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
22. djspill
2009.06.18. 12:21
adam0205, én sem értek túlságosan egyet Veled. Használtam EREDETI Vistát, barátnőm gépén most is az van, mert még garis, gyárilag adtak hozzá Vistát. Fél év után, még Ő is azt mondta, hogy alig várja h lejárjon a garancia, mert nem működik hibamentesen a Vista. Én most win7 RC-t használok, 1 Gb rammal, de a másik gépen 512 rammal is hibátlanul megy! A Vistáról ezt nem nagyon mondhattam el. Mondjuk a win7el annyi problémám van, hogy a radeon 9250pro videókarit már nem támogatja
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
21. adam0205
2009.06.19. 09:32
Ezt már sokszor leírtam igaz máshol, hogy minimum konfigon (ami épp eléri a követelményt) ott igen gyorsabb a 7. 1 GB RAM már édeskevés, mind a Vistának, mind a programoknak. Ezt nem lehet hibaként felróni főleg ilyen alacsony RAM árak mellett. Konkrétan ha vennél bele +1 GB RAM-ot nem lenne semmi bajod többet, sőt 4 GB RAM vétele sem hülyeség.
Szóval itt sajnos a notebook gyártókat kéne fenéken billenteni, hogy van pofájuk spórolni a RAM-on, amikor minimális költséggel elférne a Vista-s notin 2 GB RAM is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
20. danee91
2009.06.19. 14:06
Az én notimban is csak 1GB volt, kibővítettem hát 3GB-ra
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. Terror
2009.06.21. 00:05
Ehh, ecsém, milyen mentalitás mán ez, hogy azért vegyél memóriát, mert ócsó? A kenyér is olcsó, de nem viszem haza kilószámra csak azért, mert elfér a spájzban. Ha egy oprendszer zabálja a memóriát, az igenis az oprendszer hibája, és nem azé, aki nem vesz meg minden szrt. Hogynemár, vegyek 4 giga ramot az irodai gépre, hát egy lfszt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. Svindler
2009.06.21. 00:07
Azért vegyél memóriát, mert erősen tud gyorsítani attól függően mit csinálsz
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. inform
2009.06.21. 02:32
Már nem azért hogy kötözködjem, de én asztali (inkább asztal alatti :-D) géppel is kipróbáltam a Vistát is meg a Win7-est is.
A Vista sajnos még az SP2-vel sem lett olyan stabil, mint a 7 RC-je. A 64bites Vista még most is az inkompatibilitási ablakait dobálja. Ezt még felülütni is hiába, mert nem mennek a programok. A Win7 egyszer dobott be nekem ilyen ablakot, de rányomtam neki a 'Shut Up and Work' gombra és így működik az alkalmazás.
Az erőforrás felzabálása nem csak a memóriában mutatkozik meg. A processzort is jobban beterheli és a vinyót sem kíméli. Mielőtt valaki beszólna közlöm, hogy nem tervezem még a 8magos proci vásárlását és a benne levő 4GB-nál sem akarok több memóriát betenni pillanatnyilag! Különösen akkor nem ha ezt mindössze egy operációs rendszernek csúfolt szutyok szeretné! Érdekes módon ugyanezen a hardveren a Win7-nek semmi problémája nincs. A Vista is eredeti így gondolom nem lehet arról szó hogy a Microsoft szeretne velem kiszúrni, bár ezt már megtették. Innentől reménykedjünk hogy valóban lesz upgrade opció némileg olcsóbban.
Zárószóként Svindlernek: A MacBook is 1GB-vel van kiszerelve, mégis tud futtatni ennél többet is. Akkor nem az op.rendszert kellene rendbe szedni előbb? Persze tőlem vásárolhatsz nagy kosárral is hardvert.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. meridaboy
2009.06.22. 08:21
Senkit nem akarok bántani, de a véleményem a VISTA-ról:

-Nekem egy jogtiszta verzióm van amit több mint 1 éve futtatok a vasamon.
-Az első időkben sok volt a "kék halál" amit az SP1 tökéletesen orvosolt. (azóta egy sem volt)
-A frissítéseket hetente egyszeri alkalommal letöltöm és installálom.
-A programjaimnak döntő többsége "Portable" tehát nem települ direktbe az OS-be
-A gépem az elmúlt kb. 1 év alatt nagyjából 1 hetet volt összesen kikapcsolva

Nekem semmi bajom nincs a VISTA-val, maximálisan meg vagyok vele elégedve, pedig a barátnőmnek XP-je van s azt is használom napi szinten s nem érzem azt, hogy valamiben is hátrányom lenne azzal az Oprendszerrel szemben.

Nem vagyok informatikus
Nem vagyok rendszergazda
Tudok egyet s mást a gépekről

Hogy ne legyenek spekulációk azzal kapcsolatban, hogy "-Biztos egy atomerőműve van!" itt a specifikációja a gépemnek:

________________________________________________
MB: ASUS M2A-VM HDMI
CPU: AMD AthlonX2 BE2400 (2x 2,3GHz)
RAM: Kingston DDR2 2 x 2GB (800MHz, 5-5-5-18 CR2)
GPU: ATI Radeon HD 2600 XT (256MB) MSI (passzív)
HDD: SAMSUNG 500GB 16MB cache SATA II
OS: Windows VISTA
CPU cooler: Thermaltake TMG A2
MB cooler: Zalman ZM-NBF47
CASE cooler: Silent Eagle 1000 (3db rear/80mm)
CASE cooler 2: Scythe Slip Stream, 500rpm (1db front/120mm)
________________________________________________
kép hozzá:


Persze ez saját vélemény és nem is próbálok bírálni senkit, csak nem állhattam, hogy ne írjak a VISTA melett!
(pedig én is szívből utálom a Microsoft-ot)

Győzzetek meg hogy miért járnék jobban egy Win7-el (persze ész érvekkel) s behódolok elötte(tek) !!!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. Konkii
2009.06.22. 10:14
Miért kéne meggyőznünk?
Mindenki azt használja, ami neki tetszik és megfelelő. Ha te ennyire meg vagy elégedve a Vistával, akkor úgyis szúrós szemmel fogod szemlélni (A windows 7-ben) azon hibákat, amelyeket mondjuk egy Vistánál elnéztél volna.
Amúgy valószínüleg azért csínáltak új oprendszert, hogy az még inkább felhasználóbarát legyen, meg ilyesmi.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. maci
2009.06.22. 17:10
Nekem bejott a hetes 64 bites RC verzioja. Feltettem XP melle, azota is csak azt hasznalom. Igaz a hangkartyahoz kellett masik drivert keresnem, mert a beepitettel kis gond volt, de ezen a kis gikszeren kivul meg vagyok elegedve vele. 1,83 GHz-es Core2Duo procival es 2 GB memoriaval szerelt laptopon hasznalom, ezen a konfigon szemre nem lassabb az XP-nel (Bar lehet a szemem csal
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. zolkabolka
2009.06.22. 17:20
Hát nem tudom. Az én életemből a Vista és sok más MS-es dolog is kimaradt (NT, 2000 és XP még ismerős). Egy jól összeállított régi, vagy akár gyengébb mostani (azért a kompatibilitás fontos!) gépen is, mint pl. az ATOM 330 a Linux (Ubuntu 9.04) tökéletesen megy, és a Compiz felület is tökéletesen működik (ez a Vista Aero megfelelője Linux alatt), beleértve a komolyabb effekteket is. Azért az érdekelne, hogy ezen a gépen a Vista mit csinálna?!? Amúgy ezen a kis vasocskán van még nem egy szerver alkalmazás is (web, mél), ami szintén szépen fut. Pár hónap alatt egyszer sem fagyott, pedig kísérletezek rajta ezerrel (és szinte mindig megy).
Frissíteni repository-ból frissít, ahogy kell és ahogy a MS termékek a mai napig nem képesek. Nem kell vadásznom frissítésre, maga ajánlja, amikor van valami (és biztonságos az egész).
A Linuxnál egyedül a kompatibilitás (a webkamerámat és a fura HP szkeneremet nem hajlandó rendesen használni, de ezek már régi cuccok) a probléma, ezért vásárlás előtt ellenőrizni kell a dolgokat. Már extra tudás sem kell az installáláshoz, meg amúgy is ott vannak a LIVE CD-k ismerkedéshez. A mobil internetet is a 9.04 felismeri, azzal se kell már foglalkozni.
A játékokat meg lassan csont nélkül megeszi a Cedega (WineX), főleg ha NVidia a videokártya.
Erre mindenki nálunk itt csorgatja a nyálát, hogy MS így, Windows úgy, miközben havi egyszer legalább átnézik mindenét, hátha lopott....
Néha meg lehet félni gonosz vírusoktól, amire a Linux alapból már egész jó megoldást hozott (és ugye a Linux/Unix múltja 1969-re vezethető vissza, tehát kicsit több ott a tapasztalat, mint a Windows dolgoknál). Persze a pénzes magyar Windózzal operál, és veszi/lopja hozzá a licencet... :-)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. adam0205
2009.06.23. 21:13
Nos megnézném ha bármelyik új AutoCAD-et elfuttatnád Linuxon.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. bszoke88
2009.06.24. 00:32
autocad-nek van linuxos megfelelője tudtommal
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. arrakistor
2009.06.25. 09:08
Ott követték el a hibát hogy egy jól bevállt , máig elfogadott oprendszer, az XP alapjai helyett, egy bukott operációs rendszer, a viszta alapjaira építkeznek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. peter90
2009.06.25. 09:52
A Windows XP rendszermagja elavult.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. Sytyx
2009.06.25. 10:36
Elég hülyeség összehasonlítgatni meg fikázni az Operációs rendszereket. Főleg XP vs. Win7(vagy akár Vista)
Itt van például a DirectX9 vs. DirectX10 + 11. A 9-eshez képest a 10-es nem hozott nagy változást, de megteremtette az alapot a 11-esre. Ami várhatóan már látványos különbségeket fog hozni. Így van ez az XP-Vista-Win7 esetében is. A Vista nagyobb igényű és kissé bétás lett (bár nekem nem volt semmi bajom vele), de megteremtette az alapot a Win7-hez. Azt nem tudni, hogy tényleg jó opsys lesz-e a Win7, mint ahogy fogalmunk nincs milyen változás lesz a DirectX11-el. Nem készült program (teljes verziós) egyikhez sem még. Nekem csak egy bajom van a Win7-el, nincs hivatalos magyar nyelvű pack hozzá, amit az ápdétben felajánlana. De eldöcög addig angolon :lol:
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. inform
2009.06.25. 17:45
Azért mert az Apple nem tud semmit, még a video-renderelésben rendesen odacsap a Windows-oknak :lol:

Ha félhivatalos magyar nyelvi csomag is jó, akkor itt megtalálod:
http://rs775tg.rapidshare.com/files/233240...ungarian_x86.7z
http://rs293tl.rapidshare.com/files/233244...ungarian_x64.7z

Én is ezzel használom, tökéletesen működik.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. danee91
2009.06.25. 19:37
Hmm, az Update akkor nem ajánl fel magyar csomagot a Build 7100-hoz? Azt hittem nálam csak azért nem mutatja, mert már régebben felnyomtam ezt, amit itt felettem linkeltek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Shahid
2009.07.10. 11:53
sziasztok. nekem valahogy nem akarja feltelepíteni a 64bites Win7-et. a 32bites gond nélkul felmegy de ha a 64essel próbálkozom folyton leáll 98%nál és valami sérült vagy hiányzol filerol regél... má többször lehuztam, ujra kiirtam és ugyse! a procim E8400, ami ha jol tudom 64bites.mi lehet a probléma? valami ötlet? köszi...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. kailee
2009.12.01. 20:45
üdv all

nekem az a problémám a Win7 el hogy feltelepítettem a z Rc-t is és most az RTM et aktiváltam is. Erre azt csinálja amikor rámegyek a kikapcs gombra hogy a windost kikapcsolja meg a merevlemezt de cakompak az egész gépet nem.A ventilátorok ugyan úgy mennek. Mi lehet a probléma?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. rabib
2009.12.01. 21:29
A Crysis-hoz akkor az a 64 bites Wista Fix kell és jó lesz(nem eredeti a Crysis) A Warheadhoz is olyan Fix kell?)az op rendszer eredeti Win7 ultimate)
lenne még egy kérdésem: A Win7 feltesz valamilyen DX-et alapból? Vagy külön kell hozzá feltennem a DX10-et? Csak mert ha jól tudom a Flat out 3 támogatja a DX10-et, de a DX9-hez képest semmi változást se tapasztaltam
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. ThePoweR
2009.12.02. 14:59
Állítólag DX11-et rak fel. De ha azt nem akkor már tuti hogy 10-et és nem 9-et.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. rabib
2009.12.02. 18:54
Megvan: DX11-et tesz fel alapból a Win7. Az ExperTool DirectX Information részében néztem.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!