iPon Cikkek

LEGO Pirates of the Caribbean - Kalóztanya

Dátum | 2011. 05. 23.
Szerző | Lawrence_Benson
Csoport | JÁTÉK

Hector Barbossa, Jack Sparrow, Davy Jones. A Karib-tenger legnagyobb, legkegyetlenebb kalózai: lopnak, csalnak, hazudnak, ártatlanokat kínoznak. És imádjuk őket. Legendájuk halhatatlan, életük regénybe illő, a tenger vad vizein utazva kevés méltó ellenfélre lelnek csak, világuk egyszerre romantikus és megvetendő, a sötét középkor utolsó pestisei ők, kegyetlenek, mocskosak, és árulók egytől egyig. A halálfejes zászló egyet jelent a nagy kalandokkal, a Karib-tenger kalózaiban van szerelem, összeesküvés, harc és nem kevés komédia is. A helyzet, melyben ezeket a kegyetlen tengeri patkányokat egy szeretnivaló félbolond irányítja, furcsa eseményeket képes szülni, a sorozat immáron nyolc éve rendszeres visszatérője a mozivásznaknak. A Fekete gyöngy átka, a Holtak kincse és a Világ végén igazi kasszasiker volt (még ha némelyik nem is megérdemelten), s most folytatódik a történet, idén nyáron Ismeretlen vizeken evezünk.

„Nem sors, amit kényszerből választ az ember.”
A Star Wars, a Batman, a Harry Potter, az Indiana Jones, és a Klónok háborúja után a műanyag emberkék újabb nagy filmeposzt hódítanak meg. A LEGO Pirates of the Caribbean átkarolja mind a négy epizódot, segítségével betekintést nyerhetünk az egész sorozatba, az elejétől a végéig. A játék a korábbi LEGO címek stílusában készült, a szereplők helyébe mosolygó figurák lépnek, az eseményeknek pedig színes mesevilág ad otthont, itt nincs helye szörnyű dolgoknak, a kard életlen, az ágyú képtelen lenne bárkit is megsebezni. Egy valami azonban nem csak, hogy nem változott, de egyenesen meg is többszöröződött, s ez nem más, mint a humor. Jack Sparrow már magában egy komikus karakter, mondatai és tettei vígjátékba illőek, kétbalkezes, csámpás, és beszédében se hétköznapi. LEGO poénokkal fűszerezve viszont nincs olyan perc, mikor ne imádnánk őt, fantasztikus forma.

„Problémák jöhetnek, jönnek, de megoldom.”
Harcolnunk kell. Párbajozni, verekedni, és hajókat csáklyázni, a LEGO Pirates of the Caribbean kerek húsz pályát nyit meg előttünk, mind a négy filmre jut öt állomás, átélhetjük a mozi legizgalmasabb, legjobb eseményeit, magunkban, vagy akár párosan is. Ahogyan a korábbi játékokban, úgy egy küldetésnek ezúttal is legalább két szereplővel indulunk neki, ha egyedül kalandozunk, társunkat a gép irányítja, mi pedig a karakterek között gombnyomással ugrálunk, de lehet ketten is nyomulni, a co-op mód a hagyományos drop in, drop out módszerre épül. Egy barátunk ennek köszönhetően bármikor csatlakozhat hozzánk, egy második kontrollerrel még osztott képernyős módban is játszhatunk, majd ha kilép, akkor a karaktere helyébe újra a gép áll és az AI ezúttal is korrekt munkát végez. Segít minket, igyekszik nem beállni az útba, s a harcban se rest, ügyesen forgatja a kardot, győzelmünk dicsőségét mégse lopja el.

A szereplőknek különböző fegyvereik, és eltérő képességeik vannak. A végigjátszás során kerek hetven figurával fogunk találkozni, egyes karakterek karddal, vagy kalapáccsal harcolnak, míg mások puskával tisztítják meg az utat maguk előtt, s érdekesség, hogy a legfontosabb szereplők egyéni tulajdonságokkal is rendelkeznek. Jacknek van egy különleges iránytűje, mely megmutatja, hol lelhetünk rejtett kincsekre, Will Turner baltákat tud dobálni, így semlegesítve a távoli célpontokat, Elizabeth Swann, és a többi női karakter pedig nagyobbat ugrik bárkinél, ennek az előnyeit pedig azt hiszem, nem is kell ecsetelnem. De új képesség még az úszás is, sűrűn kerülünk olyan helyzetbe a tengeren, hogy le kell tempóznunk néhány hosszt, így menekülve meg üldözőink elől, az emberi karaktereknél ilyenkor megjelenik egy oxigéncsík, jelezve nekünk, hogy mennyi időt tölthetünk még a vízben, az élőholt kalózoknál pedig még ez sincs, bármennyit kibírnak, csak arra kell figyelni, nehogy cápavacsora váljon belőlük.

„Nincs veszett ügy, míg akad csak egy bolond is, aki küzd érte.”
Két küldetés között ezúttal is jut idő némi pihenésre, otthonunk Port Royale kikötője lesz. A különböző berendezési tárgyak összetörésével szerzett pénzünket itt új karakterekre költhetjük el, s innen érjük el a négy film egyes állomásait is, bármikor belekezdhetünk egy másikba, csak oda kell menni a megfelelő térképhez, és máris új kalandok várnak ránk. Természetesen, ahogyan haladunk előre, úgy a kikötő is egyre nagyobb lesz, arany LEGO kockákat kapunk a pályák végigjátszásáért, a maximális pontszám eléréséért, és a bónusz feladatok teljesítéséért, s minél többet szerzünk ebből, annál több helyre kapunk bebocsátást. Nagy kár, hogy a stratégiai részek ezúttal nem kerültek be a játékba, a LEGO Star Wars: The Clone Wars lehetőséget nyújtott rá, hogy egész csapatokkal mozogjunk együtt, így hódítva meg új területeket, itt azonban nincs ilyen, pedig egy nagyobb fregatt-flotta bevetése biztosan izgalmas csatát szülne.

„Nem az a fő, hogy örökké élsz-e. A trükk az, hogy önmagad maradj, örökké.”
A látvány erős közepes lett, a színek szépek, az összkép rendben van, és akad néhány kifejezetten jól eltalált speciális effekt is, de a LEGO világ szögletes, műanyag formáit egy szinten túl már nem lehet tovább csinosítani, s ezt a fejlesztők is belátták. Ettől függetlenül a környezet, s minden, ami nem építőkockából van, nagyon szépre sikerül, a táj festői, a víz játékosan fodrozódik, s ugyanígy a hangokról se tudunk sok rosszat elmondani. Beszéd ugye nincsen, a karakterek ezúttal is hümmögéssel, és aranyos mutogatással kommunikálnak egymással, mialatt folyton felcsendülnek Klaus Badelt legendás dallamai, a betétdalok különböző feldolgozásokat is kaptak, az alap maradt az eredeti, csak a hangszerelés változott, remek muzsika ez, minden másodperce érték.

Az újdonságok sora sajnos véges. Nem találni egy árva részletet se, mely az előző játékban szerzett élményeinket magasabb szintre emelné, s a játékmenetben sincsenek meglepetések, a LEGO Pirates of the Caribbean pontosan ugyanolyan, mint a sorozat bármelyik korábbi része, csak a téma változott. Ez pedig a szavatosságot most le is nyomja egy kicsit. Órákat töltünk játékkal, várjuk, hogy valami újat mutassanak nekünk, ám ez nem történik meg, lassan pedig azon kapjuk magunkat, hogy már véget is értek a kalandok, befejeződött mind a négy film, csak a finálé maradt el. Legalábbis az biztosan, amit nekünk kéne érezni. Mire vágyunk? Robbanásra. Katarzisra. Szerelemre. Hogy szórakozottan és elégedetten keljünk fel a gép elől, boldogan konstatálva, hogy ismét jók voltunk.

„Én becstelen vagyok, és egy becstelen ember mindig becstelen marad. Becs szó.”
Ehelyett ürességet érez az ember, az összhatással most még a legnagyobb rajongók se lesznek maradéktalanul elégedettek. Hiába tudjuk a helyszíneket Free Play módban a játék végén új karakterekkel ismét meglátogathatni, mindez csak a játékidőt tolja ki, az élményeket nem növeli jelentősen. Szerencsére azért első végigjátszásra a hangulat ismét fantasztikus lett, gyerek, és felnőtt gamerek egyaránt jól fognak szórakozni a játékkal, s a poénokat is sikerült eltalálni, nem lehet könnyű feladat egy alapból vicces filmből paródiát készíteni, de a Travellers Tales ebben mindig jó volt.

„Csak a kutyák és a kisbabák elég fejlett lények ahhoz, hogy tiszta szeretetet tudjanak adni.”
Hogy milyen lesz a LEGO játékok jövője? Annyi biztos, hogy nem állnak meg itt, sőt olyannyira nem, hogy LEGO Harry Potter Years 5-7 címmel már be is jelentették a sorozat következő részét, mely a varázslótanonc kalandjainak befejező eseményeibe nyújt betekintést. A februári Comic Con óta nyílt titok továbbá, hogy lesz LEGO Prince of Persia videojáték is, illetve ha ellátogatunk a LEGO honlapjára, és megnézzük, milyen különleges építőcsomagokkal rendelkezik még a cég, akkor lehet jó eséllyel tippelni a sorozat új részeire is. Ha minden igaz, akkor lesz Verdák, Toy Story és Spongyabob, hogy a meglepetés címekről ne is beszéljünk, bő három, de inkább öt évet magabiztosan jósolunk a sorozatnak, ekkora siker mellett nem is lehet kétséges, hogy lesznek még komoly próbálkozások a témában.

A LEGO Pirates of the Caribbean egyáltalán nem rossz játék. Egy régi és jól bevált receptet követ, jó hangulata van, remek a humora, szeretnivaló, és mindemellett rendkívül izgalmas is, egyszerűen nem lehet érte nem rajongani, csak éppen újat mutatni nem tud. A készítők megrekedtek egy szinten, és bár az a szint tökéletesen be lett lőve kényes igényeinkhez, a futószalagos játékgyártás erre rá tudja nyomni a bélyegét. Két hónapja sincs, hogy teszteltük a Klónok háborúját (amiben legalább volt újítás), és már itt is az új rész, szinte a semmiből. Talán, ha nagyobb hatásszünetet hagytak volna, most ezt a játékot is szívesebben fogadnánk, így viszont egy háromnegyedes értékelésben tudjuk csak részesíteni, ami persze nem rossz eredmény, de lehetne jobb is.


Platformok: PC, Playstation 3, Xbox 360, Wii, PSP, Nintendo DS, 3DS
Tesztelt platform: Xbox 360


 

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

14. sirdani566
2011.05.23. 18:17
ti lángelmék, mi az ott a kontránál? Ugyanazt kaptuk. A Játék neve: LEGO!!! Mégis mitt vártatok, kalózos autóversenyt? Vagy mit? Ez a játék simán van coopban 90%+-os. Ezt nagyon durván lehúztátok, pedig star-warsal összevetve is sokkalta jobb, nincsenek akkora bugok és szebbek a grafikus effektek és a cselekményvezetés is jobb. Mégegyszer mondom, ez LEGO, nem pedig sima karibb tenger kalózai, ezért nem értem mit tudtak volna ralyta módosítani? A fifák 2006-től 2010-ig ugyanazok voltak és mégis többet kaptak?!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. gymarco
2011.05.23. 18:37
sirdani566: teljesen igazad van, főleg a fifa-s rész !
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. noPublicFG
2011.05.23. 19:03
Nekem tetszik és ez a lényeg...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. Hulky Boy
2011.05.23. 19:28
Nekem meg barátnőmnek az eddigi összes rész tetszett.
Az eddigi recepttel nekem nincs semmi bajom (nagyon sok játékot az újítások tettek tönkre mert elfelejtik mi a lényeg! A SZÓRAKOZTATÁS ).
A Lego játékokat már szvsz a 4 fős játékkal esetleg az online coop-al lehetne jobbá tenni (esetleg 1 kis Super Smash Bros jellegű harccal)

Esetleg Lego stratrégia, mert ebben a Franchise-ban van lehetőség.

Age of Lego
C&C lego
Lego Settlers

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. patrik2991
2011.05.23. 19:53
sirdani566 egyetértek mi ez a kontra már?? Ez most vicc?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. Lawrence_B...
2011.05.23. 20:25
Részben egyetértek veletek, a cikkben is írtam, hogy a játék alapjai nagyon jók, fantasztikusan ráéreztek, mi kell.

"Egy régi és jól bevált receptet követ, jó hangulata van, remek a humora, szeretnivaló, és mindemellett rendkívül izgalmas is, egyszerűen nem lehet érte nem rajongani"

Mindemellett ugyanazt érzem, mint a Guitar Hero játékoknál. Tök jó az egész, úgy ahogy van, de évi 2-3-4 rész után már baromi uncsi, hiába cserélik a témákat. Újdonság pedig igenis lehetne benne több is, nem arra gondolok, hogy autóversenyezzünk (bár az indyben voltak járműves üldözések), hanem jöjjenek apró frissítések a játékmenetbe, kis finomságok, érdekességek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. lackoo1111
2011.05.23. 21:09
Ne vitatkozzatok már . Nézzetek inkább filmet.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Lawrence_B...
2011.05.23. 21:39
Lájk )
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. noPublicFG
2011.05.23. 22:38
nagyon beteg
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. lackoo1111
2011.05.24. 15:03
A játék vagy az általam belinkelt videó ?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. noPublicFG
2011.05.24. 22:02
Az általad linkelt videó.
A gaméról már véleményeztem
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. lackoo1111
2011.05.24. 22:17
Értem.
Vajon megéri-e megvenni a PC-re megjelent verzíót ?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Lawrence_B...
2011.05.24. 22:55
A válaszom egyértelmű igen.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. lackoo1111
2011.05.25. 15:41
És ha billentyűzet + egér kombinácíóval akarom játszani ?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!