iPon Cikkek

LEGO Star Wars III - A klónok háborúja

Dátum | 2011. 03. 28.
Szerző | Lawrence_Benson
Csoport | JÁTÉK

Háború van. A Független Rendszerek Konföderációja és a Galaktikus Köztársaság harcban áll egymással, a világot a káosz és a félelem uralja. A hadjárat barátokat, családokat és üzlettársakat fordítot egymás ellen, a végeláthatatlan konfliktus véres csatáinak árnyékában azonban minden korábbinál nagyobb összeesküvés húzódik meg. Palpatine főkancellár bábszínháza ez, míg a világ innenső fele bátor, igazságos vezetőként ismeri őt, addig a sötét oldalt Dark Sidious néven irányítja, háborúja nem ismer határokat, tervei gonoszak, tanítványát kutatja. Áldozata Anakin Skywalker lesz, a legendás jedi lovag, kinek tragikus bukása elkerülhetetlen, a kancellár mindent bevet azért, hogy kegyeibe férkőzzön, és átadja a sötét erők feletti uralmat, ketten együtt egyszer még történelmi dolgokat fognak véghezvinni. Hőseinkre hatalmas kalandok várnak, a háború minden nap csatába szólítja őket, Anakin feje fölött bárdként leng sorsa, a LEGO Star Wars III: The Clone Wars az összecsapások legizgalmasabb meséibe enged betekintést.

Az erő veled van
A játék a Csillagok háborúja sorozat második és harmadik része közötti időszakot mutatja be, története a Cartoon Networkön is vetített Klónok háborúja rajzfilmsorozat eseményszálára épül. A komoly háttér azonban ezúttal is vicces körítést kapott, LEGO köntösben imádnivaló még a leggonoszabb sith lovag is, a játék laza és poénos stílusa fantasztikus szórakozást ígér mindenkinek, legyél fiatal vagy idős, újonc vagy veterán rajongója a Star Wars univerzumnak, most nem fogsz csalódni. Az eseményeket ezernyi apró részlet és finom utalás teszi feledhetetlenné, eposzi történetek és ikonikus karaktereket elevenednek meg a képernyőnkön, harcolnunk kell a büszkeségért és a szabadságért, ki most elbukik, az örök szégyenben marad.

A Malevolence, teljes életnagyságban
A LEGO Star Wars III: The Clone Wars játékmenete az elődök által jól kitaposott utat követi, ezúttal is kisebb csapatokban kell harcba indulnunk, a fő történeti szálat pedig tudjuk egyedül, vagy egy barátunkkal közösen is játszani, osztott képernyős jump in-jump out rendszerben. A szereplők között szabadon lehet ugrálni, mindenkinek különleges tulajdonságai, egyéni képességei és saját fegyverei vannak. Össze kell dolgoznunk, és visszaverni a szeparatisták támadását, kalandjaink során várnak ránk kisebb, egyéni akciók, és nagyobb, véres inváziók is, a szárazföldön, és a világűrben egyaránt. A háború eseményei epizódok formájában bontakoznak ki előttünk, otthonunk a Resolute cirkáló, beutazhatjuk a galaxist, s hogy melyik történeti szálon kívánunk továbbhaladni, azt mi dönthetjük el, egyszerre több irányt is követhetünk. Különálló, de mégis szorosan összefüggő történetek ezek, melyek végül elvezetnek minket Darth Vader megszületéséig. Felkészültél hát a megpróbáltatásokra, ifjú padavan? Elő a fénykardot, kezdődjék a harc!

A kreatív, gondolkodást igénylő részek ezúttal is fontos szerepet kaptak a játékban, a továbbjutáshoz sokszor kell bizonyítani különböző logikai feladatokban, nem egyszer pedig szorosan együtt kell működni társainkkal is. Ahhoz például, hogy R2 be tudjon lépni a számítógépes rendszerbe, az egyik katonának aktiválnia kell a gépeket működtető energiaforrást, célját azonban csak egy jedi segítségével érheti el, aki fel tudja lebegtetni a generátor vezérlőjébe. Ilyen és ehhez hasonló megoldások tömkelege vár ránk a játékban, s most először egyszerre akár két helyszínen is tevékenykedhetünk. Míg az egyik csapattal harcolunk, addig a másik egy biztonságos helyszínen várja, hogy akcióba léphessen. A képernyő jobb felső sarkában, egy kis ablakban figyelhetjük is, hogy mit csinálnak, s ha elérkezik az ideje, szerepet cserélnek, egy pillanat alatt máshova repít minket a játék, több szálon vezetve az amúgy se unalmas történetet.

Az invázió kezdetét vette
Most először valós idejű stratégiai elemekkel is bővült a játék, hatalmas háborúkat vívhatunk, a pályán egyszerre akár kétszáz egység tud mozogni, az invázió levezénylése pedig a mi vállunkat nyomja. Lehet épületeket felhúzni és egységeket gyártani, meg kell találnunk az ellenség gyenge pontjait, és ellene fordítani, az akció nem pihen egy pillanatra sem, harcolhatunk mi magunk, de utánpótlást is hívhatunk. Hatalmas ágyúk és gyilkos lépegetők állnak szolgálatba parancsnokságunk alatt, megtámadhatjuk a gonosz oldal állomásait, s a nagyobb csaták után komolyabb főellenségek is az utunkba kerülhetnek. Erre szintén nem volt példa még a LEGO játékok történelmében, kiemelt vetélytársainkat mindig hosszas csaták árán lehet csak legyőzni, erejük többszöröse az átlagos karakterekénél, a harcok helyszínei nekik kedveznek, és sokszor nem hat rájuk a fénykard és a lézerfegyver sem, különböző trükköket kell bevetnünk, ha nem akarjuk otthagyni a fogunkat.

Ez már háború, a javából
Rengeteg friss játékelemet üdvözölhetünk tehát a játékban, s az újdonságok sora még véget sem ért, az egyik leglátványosabb mindközül az űrharc, kicsiny vadászgépünkkel hatalmas csillagrombolók ellen kell kiállnunk, egyenként semmisítve meg a monstrumok gyenge pontjait. Természetesen az ellenség is folyton támad, így mindig van a nyakunkban néhány másik hajó, és jópofa dolog, hogy bár az ilyen űrcsaták egyszerre csak egy síkban zajlanak, a pályák felépítése réteges, az egyes szinteken pedig mindig más és más kihívások várnak ránk. A végtelen tér rengeteg izgalmat kínál, s ha már eléggé meggyengítettük az ellenség védelmét, akkor le is lehet szállni, hogy egy kis szemtől-szembeni akcióval koronázzuk meg a támadást, ha kitartóak vagyunk, a siker nem marad el. Jó hír, hogy nem csak a játékmenet egésze esett át ráncfelvarráson, de a klasszikus, mászkálós részekben is vannak újdonságok: kapunk egy csomó fegyvert, van golyószóró, lézerágyú és rakétavető, tudunk csáklyázni, és el lehet dobni a fénykardot is, csak be kell célozni az ellenséget, s pengénk, mint valami bumeráng, visszatér majd hozzánk.

A játékélmény hibátlan, minden percben van egy kis poén, vagy aranyos részlet, amin mosolyogni lehet. A LEGO játékokat így szeretjük, nem is állna jól nekik egy komoly történetvezetés, a szereplők elviccelik a drámai pillanatokat, átverik, és kinevetik egymást, folyton bénáznak valamit, egyszerűen ennivalóak. Ezen kívül tökéletes a rendezés is, a játék pont jó arányban adagolja a mászkálós, a stratégiai, és az űrcsatás részeket, nem lehet beleunni az eseményekbe, s a végigjátszás se rövid, félnapi folyamatos játék után alig nő 10-20%-ot az állapotjelzőnk, közepes tempóval kitart egy teljes hétig is a játék.

Micsoda bestia!
A játék tehát remek elfoglaltságot nyújt, a kalandok után az adott pálya megnyílik arcade módban is, az újrajátszás pedig nem egyszerű ismétlés, mindenhol vannak ugyanis olyan feladatok, vagy kapcsolók, amihez speciális szereplő segítsége kell, így első utunk során nem tudjuk őket megcsinálni. Növeli a kitartásunkat még a rengeteg összeszedhető cucc is, az ellenségek megöléséért és a berendezések szétveréséért LEGO érméket kapunk, melyeket aztán új karakterekre és még nem használt járművekre válthatunk be anyahajónkon. Vannak ritkább, rejtett tárgyak is, illetve minden pálya végén kapunk egy arany építőelemet, melyet szintén a hajónkon tudunk hasznosítani. Minél több van belőle, annál több ajtót nyithatunk ki, két küldetés között kalandozhatunk a hatalmas cirkálón, a hídról lemehetünk a raktárba, onnan a vadászgépek közé, hatalmas és szerteágazó ez is, a legjobb pedig, hogy a liftben mindig egy régi, klasszikus Star Wars betétdal szól, jazz stílusban, a szereplők pedig dúdolják is, amíg utaznak.

Kemény a harc
A látvány sokat javult, a motor alapos továbbfejlesztésen esett át, szebb lett a grafika, megnőtt a játéktér, és kidolgozottabb lett minden részlet. A LEGO kockák szögletes képét remekül egyensúlyozza a részletesen megrajzolt környezet: tizenhat csillagrendszerben fordulunk meg, mindegyik helyszínnek egyéni atmoszférája, hangulata van, ám sajnos a nagyobb területek elhanyagoltak, és technikailag továbbra sem repeszt a játék, egyszerűen nem tudja lenyűgözni az embert, de nem is célja. Az audio részleg sem tökéletes, beszéd nincs, a szereplők hümmögése sokszor erőltetett, és az elmutogatott párbeszédek poénjai is laposabbak, egyedül a Star Wars betétdalok, és az eredeti LEGO építőkockák zajára hasonlító effektek sikerültek jók, azok viszont megmentik az értékelést. A játéknak egyébként nincsenek nagy hibái, nem is lehet haragudni rá semmiért, gyermeki bája a legkeményebb szíveket is megolvasztja, aki szereti az aranyos, vicces játékokat, az ebbe is bele fog szeretni, egy pillanat alatt.

A LEGO Star Wars III: The Clone Wars egy remekül eltalált, izgalmas és nagyon hangulatos játék, mely egyszerre tud döbbenetesen eposzi, és fantasztikusan szórakoztató lenni. Egy minden részletében átgondolt és jól működő programot kaptunk a kezünkbe, ez az eddigi legjobban sikerült LEGO cím, rengeteget javult az elődökhöz képest, de van is még hova fejlődnie. Technikailag nem a legjobb, lemarad napjaink nagy játékainak minőségétől, a humor és a fantasztikus játékélmény viszont annyira zseniális lett ezúttal is, hogy többszörösen kárpótol minden negatívumért.


Platformok: PC, Playstation 3, Xbox 360, Nintendo Wii, DS, 3DS, PSP
Tesztelt platform: Xbox 360


 

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

15. energon
2011.03.28. 18:38
3. oldal felső képe már mindent elárul. kreativitás mesterfokon.. pedig az első 2 anno rohadt jó volt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. bercesmate
2011.03.28. 18:46
vki tudja hogy a dooku-s rész chapter 5 nél hogy a fenébe kell az arany legóból épült dolgokat lerombolni???
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. Blade0012
2011.03.28. 18:52
"mely egyszerre tud döbbenetesen eposzi"

Ez valami újabb alternatíva az "epic" fordítására? Egy fokkal jobb, mint az epikus, de hát na...
Ha szőrszálhasogatás akkor bocs, valamiért megakadt rajta megint a szemem.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. ngabor77 berce...
2011.03.28. 18:53
Építsd ki a területeden belűl(van egy szabad golyó,ami köré rakhatsz fegyver,klónokat,védőpajzs,stb),asszem az 5.ik lehetőség lesz majd.Na szal a lényeg itt lilás golyókat ztudsz felvenni,egyszerre 3at a repcsivel.Ezeket elviszed az arany képződményekhez,becélzod és voilá.

A fiamnak segítettem,csak ezért tudom,de szuper kis játék,még nekem is tetszett.

gaben
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. gebana
2011.03.28. 20:05
indianás óta nem próbáltam legós játékot, mert unalmasak, de ez most egész jónak tünik.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. bercesmate
2011.03.28. 20:21
köszi Gaben
bér nem így kellett de sikerült megoldani.....
de ha nem mondod hogy új dolgot kö építeni sose jövök rá
ajánlom a játékot mindenkinek aki akar egy kicsit röhögni és egy jót szórakozni
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. energon
2011.03.28. 20:47
Blade0012: manipulálod a cikkírót javítsd ki megint és a következő cikkben megint "epikus" lesz
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. Lawrence_B...
2011.03.28. 21:09
A hozzászólások tanácsára alakult át az epikus eposzivá, de várok még jó fordítást
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. energon
2011.03.28. 21:24
Lawrence_Benson: Légy kreatív, légy frappáns, légy te magad a cikk! az epikust és eposzit meg felejtsd el úgy ahogy van;Đ
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. G-Doe
2011.03.28. 22:02
Jó játék. Csak ez a clone wars licensz eléggé gyengus. Legközelebb valami értelemes dolgot legósítsanak, ha lehet.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Svidi
2011.03.28. 22:13
Hát ez betojás, valaki mindig akadékoskodott a hozzászólások között, amiért az "epic"-et epikusnak írták, most direkt másképp volt (gondolom én, hogy direkt) és megint akadékoskodik a nép
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Szerzetes
2011.03.28. 23:26
Az h a főellenséget nem fogja a lézerkard, valamint az űrcsata nem igazán újdonság, előző részekben is volt.
Amint hazamegyek és kézhez kapom a PSP töltőm szerintem neki esek kipörgetni Bírom a Lego átiratokat
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. romcika
2011.03.29. 12:00
A PSP változat nem ugyanaz mint a nagy konzolos változat! PSP-én és élvezhető de az XBOX-nál lehidaltam a látványtol. Köszönő viszonyban sincs a többi LEGO játék ezzel.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Szerzetes
2011.03.29. 23:37
romcika, biztosan több a kraft a nagy konzolokban, de nem hiszem, hogy olyan sok eltérés lenne az előző trendekhez képest. Az első részeket még PC-n toltam, aztán ugyan azokat PSP-n ott nem volt sok különbség. Meg mondjuk Legoban mi a látvány? Minden szögletes meg kör alakú
Viszton én meg DS átiratot láttam és az tényleg blöeee
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. FMaria
2011.04.04. 23:39
Hali!

Egy hiba, ez Darth...

"igazságos vezetőként ismeri őt, addig a sötét oldalt Dark Sidious néven irányítja, háborúja nem ismer határokat, "
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!