iPon Cikkek

Lego Star Wars: The Force Awakens – Ébred a sorozat?

Dátum | 2016. 07. 13.
Szerző | Freelancer
Csoport | JÁTÉK

Hogy egy bukásnak nem csak negatív következményei lehetnek, azt George Lucas esete mindennél jobban példázza. A harmincas évei elején járó rendező ugyanis komoly kudarcként élte meg, hogy bár mindent megtett azért, hogy megszerezze az Alex Raymond által megálmodott Flash Gordon képregények megfilmesítésének jogait, végül nem sikerült tető alá hoznia a megállapodást. Ám ennek ellenére nem hagyta, hogy erőt vegyen rajta a csüggedés, hanem elhatározta, hogy egyéb alternatíva híján egy kedvence előtt tisztelgő, ám saját kútfőből táplálkozó projektet hoz tető alá. Döntését sem neki, sem pedig a nézőknek nem volt okuk megbánni, hiszen a Star Wars a világ egyik legnépszerűbb franchise-ává nőtte ki magát, amin milliók nőttek fel, alkotója pedig dollármilliárdossá lett. A sikert semmi sem mutathatná jobban, hogy jóformán nincs olyan ágazat, ami ne próbált volna profitálni a jedik és a sithek örök harcának történetéből. A Csillagok háborúja rajongói ébredés után Darth Vader sisakjára hajazó formájú kenyérpirítóval készíthetik el a reggelijüket, Chewbaccát ábrázoló papucsot húzhatnak lábukra, szájhigiéniájukról Yodás fogkefe gondoskodik, lakásuk dísze pedig a lefagyasztott Han Solót ábrázoló asztal lehet. Ha gyerekük születik, a Millenium Falcon pilótafülkéje alapján megmintázott ágyba fektethetik a csöppséget, de kedvencük akkor is a segítségükre lehet, ha szeretnék elkerülni a nem kívánt gyermekáldást, mert mindössze három dollárért beszerezhetik a Saber Skins fantázianévre keresztelt óvszert.
Az őrületből a játékipar sem kívánt kimaradni, így már az Atari 2600-ra is megjelent az A Birodalom visszavág feldolgozása és a független csapatok mellett idővel Lucas a Star Wars játékoktól eredetileg eltiltott csapata is számtalan programot készített. Bár a LucasArts már a múlté, a trend mind a mai napig tart. Mobilra megjelenő, könnyed címek épp úgy akadnak a kínálatban, mint FPS/TPS hibridek, MMORPG-k, vagy éppen a TT Fusion sajátos formula alapján készülő művei, amikben az egyes filmek történetét Lego figurákkal mesélik újra. Sajnos a más sikerfranchise-okat is feldolgozó széria az eredeti ötletek hiányában az utóbbi időben kezdett ellaposodni, ezért a készítők úgy döntöttek, hogy pár korábban nem látott játékelem hozzáadásával kavarják meg az állóvizet. Lássuk, miképpen is sikerült a kísérlet!
Azt, hogy radikális újításokban felesleges reménykedni, hozzávetőlegesen negyed óra után bárki leszűrheti. Az alaphelyzet egy fikarcnyit sem változott, azaz ezúttal is egy családbarát, a mozivászonról ismert cselekményt vizuális gegekkel feldobó platformert kapunk, amiben komoly szerep jut az eltérő képességekkel bíró karakterek kooperációjának. Akad, aki hosszú évek kitartó edzésének hála, gyorsabb és ügyesebb a többieknél, ezért szemkápráztató akrobatamutatványokra képes, egyesek jobban bírják a hideget vagy éppen a mérges gázok nem ártanak nekik, mások számítógépzsenikként járatosak a terminálok feltörésében, és magától értetődő módon az erőhasználók is képviseltetik magukat. Mivel a hagyományoknak megfelelően most is kismillió gyűjtögethető tárgyat szedhetünk össze és mellékküldetésekből is jócskán akad, adná magát a következtetés, miszerint a fejlesztők grafikai változtatásokon kívül mást nem csináltak, és lényegében ezeregyedszerre is ugyanazt a portékát akarják eladni, csak más csomagolással. Az ördög azonban, mint annyiszor, újfent a részletekben rejlik. Egyfelől vitathatatlan, hogy ha szerény mértékben is, de akadnak jópofa, új elemek. Immár a szétverhető Lego-darabkákat többnyire nem csak egy, hanem két-háromféle módon építhetjük újra, így titkos helyekre juthatunk el. Illetve olyan is van, hogy egy feladat megoldásához a megfelelő sorrendben kell összeraknunk a darabokat.
A fedezékek mögül vívott blaster-csaták pedig annak ellenére is üde színfoltok, hogy a rohamosztagosok és az ilyen-olyan gonosztevők még a filmben látottnál is gyengébben céloznak. Most sokkal inkább érezhető az érdekes és fordulatos játékmenetre való törekvés, mint a szintén idén megjelent, a Bosszúállók kalandjait bemutató epizódnál. Megesik, hogy egy hatalmas szörny elől kell árkon-bokron menekülnünk, máskor egy X-szárnyút, vagy épp az Ezeréves Sólymot vezetve szórhatjuk meg lézernyalábokkal az ellenséget, és persze a szokásos csihi-puhik sem maradhatnak el.
Sajnos az összképet némileg lerontja, hogy a régi hibáktól nem sikerült megszabadulni. A nem kevesebb, mint 205 játszható figura elsőre remekül hangzik, de ez a tekintélyes szám úgy jön össze, hogy egyrészt van olyan szereplő, akinek 3-4 különféle variánsát is megvásárolhatjuk, másfelől gyakorlatilag mindenki elérhető, akinek akárcsak egy képkockája is volt a filmben. Nyilván nem szabad lebecsülni a rajongók fanatizmusát, ezért a szuperhősös kiadásoknál ha elvi síkon is, de el tudom képzelni, hogy akad olyan, aki mindent megtesz, hogy végigvihesse a programot egy a szívének kedves, ám objektív mércével mérve B, vagy C listás karakterrel. Azt viszont kizártnak tartom, hogy bárki is azért menjen neki még egyszer egy pályának, hogy Davan Marakot, Hoogenzt, vagy Ubert „Sticks” Quarilt is csatába vezethesse, vagy lerágja a körmét, miközben azon tanakodik, hogy vajh’ mit is kell megtennie azért, hogy végre-valahára Taryish Juhdent irányíthassa.
Az idézőjelet méltán megérdemlő "logikai feladványokat" is illene már átgondolni, mert a bölcsődés szintű mintafelismerő rejtvények semmit sem tesznek hozzá az összképhez, mert primitívségük miatt megoldásuk nem nyújt sikerélményt. Dicséretes, hogy némi elmetornával próbálják tarkábbá tenni a pályákat, de akinek tényleg érdemi kihívást jelent, hogy csupa vörös elem közül kiválassza a fehéreket, az több mint valószínű, hogy nem hogy videojátékokkal nem játszik, hanem inkább az első lépések megtételével próbálkozik. Mindezek ellenére azonban a Lego Star Wars: The Force Awakens határozott fejlődést jelent a rossznak távolról sem rossz, de lelketlen és jellegtelen Lego Marvel's Avengers után. Bár a változásokat bajosan lehetne ordítónak nevezni, látszik, hogy a készítők igyekeztek egy csipetnyi eredetiséggel és élettel megfűszerezni a kissé már túlságosan is ismerős receptet. Amennyiben a jövőben is megtartják majd ezt a jó szokásukat, jó esély lesz a lassacskán unalomba fulladó széria méltó feltámadására.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!