iPon Cikkek

Lenovo 3000 N500: Újjászületés

Dátum | 2009. 01. 30.
Szerző | Alvin_ti4200
Csoport | NOTEBOOK

A Lenovo az elmúlt fél évben inkább a Thinkpad vonalat reformálta meg és tette minden árkategóriában egyre vonzóbbá. Elég, ha csak az SL sorozatot említjük, áruházunkban a mai napig népszerű modellek. Természetesen gondolni kellett a kevésbé tehetős felhasználókra is, főleg most a világgazdasági válság következtében egyre kevesebbet költenek az emberek műszaki termékekre, a multiknál is kifejezetten az akciós és a kedvező árcédulával rendelkező noteszgépeket keresik.

 

A 3000-es sorozat előző két tagja megszolgálta idejét, hiszen az N200 (15,4”) és az V200 (12,1”) egyaránt másfél-két éves modellek. Egyiket sem kapni már egy ideje, így a cégnek mondhatni üres volt a termékskála belépő része. Az N500 az Ideapad S10e és a Thinkpad R61 közti űrt hivatott betölteni, tehát az Asus X51 illetve az Acer Aspire 5530 ellenfelének ígérkezik.

 

Processzor: Intel Pentium Dual Core T3200 2,00 GHz 1 MB cache 667 MHz FSB

Memória: 2x1 GB Samsung M4/Hynix DDR2-667 CL5-5-5-15

Chipset: Intel GL40

Videokártya: Intel GMA X4500MHD

Hangkártya: Conexant Cx20561 HD Audio

Kijelző: 15,4” (1280x800, Glare-Type, LG-Philips LP154VX5-TLA1)

Merevlemez: Western Digital WDC1600BEVT-88ZCT00 (160 GB, 5400 RPM, 8 MB, SATA-II)

Optikai meghajtó: Optiarc AD-7580S DVD-RW

Hálózati kártya (LAN):  Realtek RTL8168C/8111C Gigabit Ethernet Controller

Hálózati kártya (WLAN): Intel Wireless WiFi Link 5100 802.11g

Mobil internet: nincs

Modem: van

TV tuner: nincs

Távirányító: nincs

Webkamera: van

FireWire: van

Bluetooth: van

Infravörös port: nincs

Kártyaolvasó: van

Ujjlenyomat olvasó: nincs

Akkumulátor: 6 cellás 53Wh

Operációs rendszer: nincs (FreeDOS)
Tömeg: 2,9 kg (6 cellás akkumulátorral)

Ár (a cikk publikálásakor): 142 ezer forint

 

A kialakítás kísértetiesen emlékeztet a múlt héten nálunk járt MSI subnotebookéra, gyakorlatilag a méretből fakadó különbségek jelentik csak az eltérést. Érdekes, hogy a két memória modul más-más gyártótól érkezett, ez valószínűleg azért van, mert ennek a típusnak van egy 1 GB RAM-mal rendelkező változata is (minden más paraméter ugyanaz), így a nagykereskedők szabadon bővíthetik és árulhatják a gépet. Operációs rendszert nem kapunk, ami ennyi pénzért még éppen elmegy, hiszen pl. az Acer több azonos árfekvésű gépe mellé szállítja a Windows Vista Home Basic ill. Home Premium változatát hasonló hardver belső mellett. Sajnos ezt a különbséget a garanciaidő sem tudja kompenzálni, hiszen ugyanúgy 1 évet kapunk, mint az ellentábornál (sőt Asusnál 2-őt), igaz ez felár ellenében meghosszabbítható.


A gép mellé gyakorlatilag csak papírhalmazt és tápegységet kapunk a hozzá való tápkábellel. Hiányoltuk a driver CD-t, főként azután, hogy a Lenovo honlapjáról többszáz megányi meghajtóprogramot és alkalmazást kell levadásznunk, mert nincs alkategóriákra bontva a letöltési szekció (így az összes N500-hoz egy kupacban van fent minden). Ahogy azt már a cégtől megszoktuk, táska és egér nem jár a készülékhez.

Bekapcsolást követően utunk egyből a BIOS-ba vezetett, ahol gyakorlatilag semmi érdemleges funkciót nem tudunk módosítani, így többször nem is foglalkoztunk ezzel a szekcióval. A ventilátor felpörgés után egyből elcsendesült, gyakorlatilag közvetlen közelről lehetett csak hallani a hangját. Kisebb terhelésekre azért már feljebb kapcsolt, de bátran kijelenthető, hogy internetezés és zenehallgatás közben az N500 halk. A processzor 44-45 fokos hőmérséklete átlagos eredmény, a készülék alja és a csukló rész langyos volt. Terhelés hatására a zajszint megnőtt, de nem vált zavaróvá, a CPU viszont egészen 77 fokig melegedett. Ennek ellenére a problémás részek továbbra is langyosak voltak, sehol nem találkoztunk túlmelegedéssel.


A processzor ereje továbbra is elegendő egy fullHD felbontású videó lejátszásához, a videokártya az esetek többségében a segítségére siet. Ettől függetlenül ugyanúgy belépő szintnek számít, mint ahogy azt a neve sugallja, az alacsony rendszerbusz és a csekély méretű másodlagos cache memória alaposan visszatartja a 2 GHz-es chipet.


A merevlemez hangját nagy örömünkre nem lehetett hallani (és nem azért, mert a hűtés elnyomta), emellett ráadásul gyors is volt, bár a melegedéssel akadtak problémák. A 47 fokos üzemi hőmérséklet semmiképpen nem nevezhető egészségesnek, vélhetően túlságosan közel helyezkedik el a processzorhoz a HDD, így egy hosszabb terheléses folyamat következtében ő is kap a leadott hőből valamit. Nyáron mindenképpen érdemes nappal egy ventilátorral felszerelt padot a gép alá tenni, az 50 fok feletti hő hosszútávon nem tesz jót a mágnesességnek.

 

Fontos még megemlíteni, hogy márkaszervíz közbenjárása nélkül pusztán a merevlemez cseréjére van lehetőség, a memóriabővítéstől már egy vastag matrica választ el minket.

 

Lenovo 3000 N500 teszteredmények:

 

PCMark05 (CPU): 4733

PCMark05 (Graphics): 1709

PCMark05 (HDD): 4148

Cinebench10: 3512 (4 perc 11 másodperc)

Memória olvasás: 4772 MB/s

Memória írás: 2988 MB/s

Memória másolás: 3351 MB/s

Memória késleltetés: 88,5 ns

CPU Queen: 8446

CPU PhotoWorxx: 6039

CPU Zlib: 25905 kB/s

CPU AES: 7358

FPU Julia: 2964

FPU Mandel: 1829

FPU SinJulia: 921

Alaposabban szemügyre véve a gépet sajnos elmondhatjuk, hogy az anyagminőség köszönőviszonyban sincs a Thinkpadeknél megszokottal. Nagyjából a régi N200 szintjén mozog, bár kevésbé tűnik masszívnak.


A fedlap kifejezetten gyengére sikerült, egyetlen előnye, hogy matt. A nyitást-zárást külön mechanika és mágnes sem segíti, abszolút manuális.


A billentyűzet az egyetlen, ami megőrzött valamit a Thinkpad vonalból, ugyanaz a csapkodós, elpusztíthatatlan fajta, mint általában, mi pont ezért szeretjük.


A touchpad egész kellemesen használható, a felület lehetne kevésbé rezisztív, de így sem akadt el benne az ujjunk. A bal és jobb egérgomb picit hangos, de semmiképpen nem az a kopogós fajta, amelyet az olcsóbb ill. régebbi Aspire-ökön láthatunk. Furcsaság, de a driver telepítése után szabad szemmel is látható volt, hogy az egérkurzor kisebb felbontással mozog, mint a meghajtóprogram nélkül. Ez egy ideig zavaró volt, de hosszá lehet szokni.


A kiegészítő csatlakozókra egy szavunk sem lehet: 4x USB 2.0, D-Sub, HDMI, LAN, talán ezek a fontosabbak, bár akad bővítőkártya hely is, ide továbbra is az egyetlen épkézláb dolog, amit el tudunk képzelni a HSDPA modem. Bal oldalra került a DVD meghajtó, jobb oldalra a szellőzőnyílás, ahogy az lenni szokott, a kártyaolvasó és a hangkártya ki- és bemenetei viszont elöl foglalnak helyet, amely kényelmi szempontból nekünk jobban tetszett, mintha oldalt lettek volna.


A webkamera 1.3 MPixeles, ennek ellenére képminősége legfeljebb átlagos, a mikrofon rész viszont kiválóan használható. Sajnos a beállítási lehetőségek elég szűkösek, így míg nappal könnyedén elleszünk vele, addig mesterséges fénynél (főleg olvasó- és asztali lámpánál) zajosodásra és fehéregyensúly eltolódásra kell felkészülnünk.

 

A kijelző gyenge látószögeit leszámítva szép és éles képet produkál, nagy kár, hogy a maximális fényerő picit kevés a napsütéses szabadtéri használathoz.

A hátlap alatt dolgozó hat cellás akkumulátor hozzávetőlegesen 3 és fél óráig tudta életben tartani a masinát, ha könnyedebb böngészésen kívül nem igazán maceráltuk és a fényerőből is hajlandók voltunk engedni (legalább a feléig). Ha odacsapunk a lovaknak (zenehallgatás hangszórókon, esetleg filmnézés, stb.) és a fényerőt se sajnáljuk, akkor két óránál hosszabb filmbe ne kezdjünk bele hálózati adapter nélkül.


Összességében pozitív kép alakult ki bennünk a Lenovo 3000-es szériájának új tagjáról. Sajnáljuk, hogy az anyagminőséggel helyenként túlságosan is spóroltak, valamint a melegedésből adódó problémák benne vannak a levegőben a nyári használatnál. A mérleg másik nyelvén viszont a továbbra is remek billentyűzet, a jó kijelző és a 3 órás üzemidő sorakozik. A hasonló árszinte mozgó konkurens modelleknél mindenképpen kényelmesebb a használata, ám ha az anyagi keretek engedik mi inkább a 25 ezer forinttal drágább SL400-at választanánk.

 

A Lenovo 3000 N500-at a CHS Hungary Kft-től kaptuk tesztelésre.

 

Hivatalos honlap: Lenovo

Vásárlás: iPon webáruház

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

22. Magrathea
2009.01.30. 10:11
VISSZA A CIKKHEZ
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
21. vidocq
2009.01.30. 10:35
Az N100 utódja volt az N200, a 12,1" neve pedig V100 (utódja a V200).
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
20. Alvin_ti42...
2009.01.30. 14:03
hű tényleg elírtam, pedig még teszteltem is őket^^ Köszi az észrevételt, javítom is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. petikeke
2009.01.30. 17:53
Nekem ilyenem van és tökéletesen meg vagyok vele elégedve. Egyedül memóriát tettem bele (3 gb-t), minden oké vele. 69 foknál sose melegedett fel jobban a proci és simán megnézek rajta egy 3 órás filmet.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. akosmez
2009.01.30. 19:04
Alvin, szuper teszteket írsz, grat hozzájuk, mindössze egyet, a hangszórók véleményezését hiányolom belőlük. Tudom, hogy nem lehet sokat várni ezektől a pici hangszóróktól, de igenis van különbség hangra (hangszór
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. petikeke
2009.01.30. 19:15
akosmez, teljesen jó hangszórója van. A zene olyan 3/4 hangerőn se torzít igazából, filmnél meg még nem nagyon találkoztam torzítással.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. vidocq
2009.01.30. 22:50
Igazán nincs mit, megtisztelő, hogy hozzájárulhattam. (És jó látni, hogy javítjátok az esetleges hibákat, ez nagyon tetszik a tesztekben. Mindenki tévedhet, de sajnos sokan nem hajlandók elismerni.) Csak így tovább.
Nem akartok egyszer írni egy tesztet a tesztekről? Hogy hogyan készülnek az írások, milyen helyen, mennyi idő alatt, ilyesmi. Szerintem sokunkat érdekelne.
Más: mindig örülök, ha látom, hogy raknak HDMI-t egy notebookra, de néha elgondolkodom, hogy hányan is használják ki ezt a lehetőséget (mondjuk a lapostévék terjedésével valószínüleg nő a számuk az ilyeneknek). Amúgy az Intel x4500 tud hangot továbbítani a HDMI kábelen?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. akosmez
2009.01.30. 23:17
petikeke, köszi a választ, még annyit árulj el róla légyszi, hogy terheletlenül (szövegszerkesztés) mennyire halk. A tesztekben a terheletlenül teljesen néma gépekre vadásznék, de eddig ilyet még csak a Lenovo X200S-ről olvastam, viszont ilyen erős konfigra nincs szükségem. Szóval ez is megfelelne, ha ezt a kritériumot teljesíti.
Válaszod előre is köszi!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. petikeke
2009.01.31. 12:19
Háááát...ez azért elég nehéz kérdés. Mert ugye szubjektív, hogy kinek mi mennyire hangos. Én nem nagyon gépelek, de általában energiatakarékoson használom (net, filmezés). Ilyenkor nem megy 47 fok fölé a proci (everest+oldalsáv) és emiatt elég halk. olyan 10-15 percenként bekapcsol a venti, de eszméletlen halk és max 1-2 percig megy. Szerintem nem zavaró. Nagyon gyorsan lefújja a hőt a prociról. Valamint a winyó is teljesen halk (persze ha tölt, akkor hallani, de a halkabb fajtából val
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. mimiko
2009.01.31. 13:34
Nekem az a vicces az egészben, hogy a Pista élményindex alapján milyen kis gyengus gép. Az én másfél éves MSI GX710-esem 4,4et kap.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. Alvin_ti42...
2009.01.31. 14:13
Talán azért, mert abban nem integrált videokártya van?...Szeretem az ilyen megnyílvánulásokat.

(vidocq @ 2009 Jan 30, 22:50) Alvin, szuper teszteket írsz, grat hozzájuk, mindössze egyet, a hangszórók véleményezését hiányolom bel?lük. Tudom, hogy nem lehet sokat várni ezekt?l a pici hangszóróktól, de igenis van különbség hangra (hangszór
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. petikeke
2009.01.31. 14:49
Tudja valaki, hogyan lehet előcsalogatni a hardware-s videógyorsítást?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. vidocq
2009.01.31. 15:44
Nem kell nagyon belemenni a részletekbe, olyasmikre gondolok, hogy mennyi ideig tart lefuttatni a teszteket, milyen környezetben dolgoztok, esetleg hány emberrel, szoktatok-e nehézségekbe ütközni, mi a megszokott menete a dolgoknak. Nem kell hosszúnak lennie, tényleg csak kíváncsi vagyok, hogy "Hogyan készült?" a teszt, amit olvasok.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. Alvin_ti42...
2009.01.31. 16:45
Intel platformon ezt GeForce 9300-nak és GeForce 9400-nak hívják, ezek is jó integrált cuccok HDMI Audio-val, többek között ilyen van a MacBook-okban is és elég sokáig húzzák (volt róla teszt). AMD fronton a Turion Ultra képviseli a visszafogottabb fogyasztást, sajnos ilyen gép még nem volt nálunk, de a következő hetekben érkezik egy a "tesztlaborba" mindenképp. Sajnos a sima Turion X2-ők átlagfogyasztása nagyobb az Intel T szériánál is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. akosmez
2009.01.31. 17:19
Alvin,

"Bele vehetem a tesztekbe a hangszórót, csak szerintem ez a része nagyon szubjektív lenne már."

Szerintem a tesztek olvasóinak többsége arra szavazna, hogy a "szubjektív" véleményedre is kíváncsiak lennének. Nem kellene szerintem azt tulragozni, csak hogy pl.átlagos, feletti esetleg alatti.

Előre is köszi!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. akosmez
2009.01.31. 17:31
petikeke,

"(net, filmezés). Ilyenkor nem megy 47 fok fölé a proci (everest+oldalsáv) és emiatt
elég halk. olyan 10-15 percenként bekapcsol a venti,"

Ez jól hangzik, ha nem megy a venti akkor a merevlemez hangján kívül van hangja, vagy akkor néma?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. petikeke
2009.01.31. 17:43
akosmez,

valami kis star trek féle műszer hangja azért van (de csak akkor hallani ha közel hajolsz), egyébként teljesen néma.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. profimate
2009.01.31. 20:09
Ezt lehet bővíteni egy mobil VGA-val?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Alvin_ti42...
2009.01.31. 23:47
nem
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. akosmez
2009.02.01. 12:15
petikeke,
Köszi a segítséged, akkor ez nekem való...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. petikeke
2009.02.01. 14:15
Bus sebesség, szorzó és a cache méret más. Állítólag erősebb egy t5800 (Core 2 duo) mint egy t3200 (Pentium Dual core), de többet is fogyaszt.
Szerintem a t3200 hűvösebb lehet, de ez csak feltevés.

http://processorfinder.intel.com/Details.aspx?sSpec=SLB6E
http://processorfinder.intel.com/Details.aspx?sSpec=SLAVG
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. varga.zsof...
2009.06.14. 20:48
"Hiányoltuk a driver CD-t, főként azután, hogy a Lenovo honlapjáról többszáz megányi meghajtóprogramot és alkalmazást kell levadásznunk, mert nincs alkategóriákra bontva a letöltési szekció (így az összes N500-hoz egy kupacban van fent minden)."

Megoldás: Lenovo System Update - kábé három kattintás, és minden frissítés fent van.
Megoldás 2: garancia alatt a Lenovo ingyenesen adja a telepítő lemezeket, csak igényelni kell.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!