iPon Cikkek

Lenovo Ideapad G570G: Házon belüli vereség

Dátum | 2011. 08. 20.
Szerző | Alvin_ti4200
Csoport | NOTEBOOK

Amióta a Lenovo piacra dobta az első Ideapadot – amelyből annak idején nem volt olyan sok variáns, mint mostanában – igyekszünk minden generációt megkaparintani magunknak, hiszen a G széria pont abba az árkategóriába esik, amely az egyik legnépszerűbb a hazai vásárlók körében. A 140-180 ezer forint közötti sávba általában már az integráltnál életképesebb diszkrét videokártya, sok memória, nagy merevlemez és az átlagnál valamivel erősebb processzor is bele szokott férni, így nagyon kíváncsiak voltunk, ezúttal mit találtak ki a kínai marketingesek.


Az első generációs G550 kereken két éve járt nálunk és már akkor is szkeptikusan fogadtuk, hiszen hozzá voltunk szokva a ThinkPadok minőségéhez és furcsa volt megbarátkozni a gondolattal, hogy innentől kezdve egy fényes burkolattal rendelkező, nem túl minőségi házzal megáldott masinán is ott virít majd a Lenovo márkajelzés. Kezdetben még ExpressCard foglalatot is találtunk a gépen, de ezt az AMD-s változat (G555) érkezésénél eltüntette a gyártó. A dizájn még a család harmadik soron következő tagjánál (G565) se változott igazán, bár kétségtelen, hogy ez volt a leginkább egyben, a csupa matt felületet már megléte miatt is díjaztuk, de ha volt olyan pont, amely mindhárom notebooknál sarkalatos pontnak bizonyult, az a touchpad. A billentyűzet is minimális változásokon ment csak keresztül, a gyártó ezzel akarta elejét venni a cégen belüli konkurenciának, hiszen a ThinkPadeket strapabíróságuk mellett remek klaviatúráik miatt is szeretik a család iránt elkötelezett vásárlók. Nem meglepő az ilyesmi, hiszen lassan a Lenovo is eljut arra a szintre, mint az Acer, akik évek óta töménytelen mennyiségű és típusú notebookot dobnak piacra. Ezt szem előtt tartva, mi igyekeztünk szigorúak lenni és a konkurenciát házon belülről hoztuk, méghozzá az Edge E520 személyében (az eggyel kisebb változat már megjárta szerkesztőségünket).


A specifikációt böngészve négy helyen találunk említésre méltó eltérést az Edge és a legújabb Ideapad között. Az egyik merevlemez (az Edge-ben gyorsabb), a másik a hálózati kártya (az Edge-ben gigabites), a harmadik a garanciaidő (az Edge-nél alapból egy évvel kevesebb), a negyedik pedig az árcédula, amiben a G570G természetesen vonzóbb, de nem sokkal. Nagy kérdés volt számunkra, hogy melyik az a terület, ahol meggyőzően teljesít majd a gép, olyannyira, hogy elgondolkodjunk, őt vagy az Edge-et vigyük-e haza. A szűk egy hetes teszthét alatt minden kiderült, ráadásul viszonylag hamar.


A notebook mellé szokás szerint minimális kiegészítőt kapunk, a Lenovo sosem volt a táska-egér kombináció híve, azt meghagyták az Asus-nak. A tápegység 65W-os és elég hamar feltölti a teljesen mezei hatcellás akkumulátort.

Kezdjük mindjárt egy jó hírrel. A G570G hűtése hatékony és halk, ráadásul mindezt egy nyári hónapban állapítottuk meg, ami külön nagy szó. Számokban kifejezve ez 51 fokos üresjárati és 69 fokos terhelés melletti processzor hőmérsékletet jelent, a zajszint pedig nem sokat változik, a legizzasztóbb helyzetekben is inkább a halkhoz, mint az átlagoshoz van közel. A burkolat alsó és felső fele se melegedett át igazán, így ezen a téren abszolút elégedettek voltunk a géppel, nem érheti szó a ház elejét. Ezen a téren viszont az Edge E520 is jól teljesít (a 14”-os E420-ból kiindulva), így a két gép közül egyik se tud felül emelkedni a másikon.


Elég magas pontszámokat kaptunk a Windows 7 beépített tesztjénél, ami nem csoda, hiszen jelen esetben a 4 GB memória két csatornán keresztül kommunikál a rendszer többi részével. A kapott eredményeket, ha összevetjük az Edge-nél kapott értékekkel, elmondható, hogy az integrált videokártya 2D-s teljesítményét nagyban befolyásolja a memória sávszélesség, de ez korábban is így volt, legfeljebb játékok alatt nem tudtuk annyira kimutatni. A 2x2 GB RAM tehát jó dolog esetünkben, viszont akinek ennél többre van szüksége, az legalább az egyik modultól kénytelen lesz könnyes búcsút venni, ami a költségvetésnek nem tesz majd jót.


Ami viszont egyértelműen csalódás lehetne a grafikonok alapján, az a merevlemez, ugyanis hiába kiemelkedően jó a szintetikus tesztje az 5400-at pörgő egységek között, a fájlkezelésnél komolyan elvérzik. Az mentette csak meg mérhetetlen haragunktól, hogy a valós alkalmazásoknál ebből semmi nem látszik és a mindennapos használat során se tapasztaltunk észrevehető lassulásokat.

A hangszórókat gyorsan elintézhetjük, ugyanis semmivel se tűnnek ki a tömegből, bár ennek ellenkezőjét ezúttal marketing hadjárat se próbálja elhitetni velünk.


Sajnos a Lenovo-nál nem az újságírókra, hanem a pénzt termelő egységre, azaz a felhasználókra hallgatnak, amikor egy-egy új termék dizájnja és főleg anyagválasztása előkerül. Így történhetett meg az a csúfság, hogy míg az előd modellnél, ha nem is pezsgőt, de egy kisebb kiszerelésű kólát bontottunk a matt felületek láttán, addig az utód ismét visszatért – ha csak részlegesen is – a fényes felülethez. A billentyűzet körüli rész alumíniumból készült, de nagyon vékony, így kocogtatásra hamar kiderül, mennyire üres a notebook belseje a hardvereket leszámítva. A szereléssel ugyanakkor nem lehet gondunk, pár csavar kitekerése után a fél hátlapot leszedhetjük.


A klaviatúrával nem sok gond akadhat, talán az alátámasztáson még lehet tökéletesíteni egy kicsit, de abszolút kényelmesen használható a mindennapokban a billentyűzet. Változás, hogy ezúttal nem az Fn, hanem a Ctrl kapott helyet a bal alsó sarokban – ellentétben az összes korábbi modellel. A numerikus rész viszont csak annak áldás, aki nap, mint nap használni fogja, ugyanis a hely szűkössége miatt a többi gomb kicsit zsúfoltra sikerült, ebben a tekintetben az Edge E520 mindenképpen jobb választás, hiszen ott a gyártó elhagyta a numpadot (és a gépelési komfort is jobb).


A touchpad felülete kellemes, elég könnyen kezelhető. A hozzá tartozó gombok viszont nagyon rövid úton és iszonyú hangosan járnak, ami már rövidtávon is zavaró. Ezzel szemben házon belül az Edge E520-é halk és sokkal jobb érzés használni.


Csatlakozók tekintetében hozza az átlagot a G570G, USB3-mat nem, eSATA-t viszont kapunk, igaz utóbbi már annyira elfogadott lett, hogy gyakorlatilag csak a 100 ezer forint alatti gépekből spórolják ki a gyártók. Az Edge-dzsel szemben a sima USB foglalatok közül egyik sem képes kikapcsolt állapotban áramot biztosítani a rádugott eszköznek (az eSATA/USB kombó igen), illetve most már generációk óta le kell mondanunk az ExpressCard bővítő helyről is. A kártyaolvasó, ahogy korábban megszokhattuk, most is a gép elején foglal helyet egy szál magában.

A kijelző elég jó színvilággal rendelkezik, egyáltalán nincsenek túlerőltetve a színek, ráadásul a fényerő tartomány is elég tág, így mindenki megtalálja a maga számítását napszaktól és fényviszonyoktól függetlenül. Amiben viszont egyértelműen gyenge a panel, az a látószög, abból is a függőleges az, ami érezhetően átlag alatti. Bár a nagyobbik Edge kijelzőjét még nem láttuk, az E420-é igencsak meggyőző volt, arról nem is beszélve, hogy a matt bevonat előnyét úgy gondoljuk, nem kell kifejtenünk. A webkamera egy teljesen mezei darab, VGA felbontásával az alsóházban foglal helyet, de feladatát meglepetésre ettől függetlenül elég jól végzi. A mikrofon produkálhatott volna egy kicsit jobb hangminőséget is.

A tesztek során gyakorlatilag az akkumulátoros üzemidő volt az egyetlen, amire kíváncsiak voltunk, hiszen a processzorral és a benne található videokártyával is már rengetegszer találkoztunk az elmúlt szűk fél év alatt.


Meglepetések nincsenek, gyakorlatilag még a hibahatárt se közelítette meg a másik Core i3-mal szerelt géphez képest a legújabb Ideapad és a PCMark eredményekből is látható, hogy a merevlemez valójában ugyanolyan sebességre képes, mint társai, a HDTune grafikont így fenntartással kell kezelnünk.


A videokártya teszteknél viszont kivehető némi ingadozás, hol ugyanúgy, hol jobban teljesít a többieknél a G570G. Ez nyilvánvalóan a kétcsatornás memória működés miatt van így, de a Windows 7 beépített pontozó rendszere által felvázolt különbségnek alig a töredékét sikerült kimutatni játékok alatt.


Végig az Edge mellett haladt a G570G, egyedül a maximális terhelést vizsgáló tesztnél sikerült elszakadnia tőle, de ez főleg annak volt köszönhető, hogy az Ideapad maximális fényereje volt a legkisebb a mezőnyben.

Talán kicsit szigorúnak és néhol lekezelőnek tűnt az a bánásmód, amit a legújabb Ideapaddal szemben tanúsítottunk, de ezzel akartuk jelezni, hogy nem értünk egyet a gyártók elburjánzó termékpolitikájával. Tény, hogy a kezünk között jóval több gép megy át, mint amennyit egy átlagos vásárló megvizsgál, de talán pont ezért érezzük feleslegesnek a ma kapható gépek felét. Remek példa erre mai alanyunk, amely tulajdonképpen egyetlen téren se tud felül emelkedni a házon belüli legnagyobb konkurensénél, viszont alig olcsóbb nála. Az Edge E520 a csekély felárért cserébe matt kijelzőt, ExpressCard foglalatot, jobb billentyűzetet, jobb touchpadot, erősebb zsanért és jobb minőségű anyaghasználatot biztosít leendő gazdájának és hiába a csupán egy év garancia, a felhasználói élményt az előbb felsorolt dolgok alapvetően változtatják meg. Az Ideapad G570 széria valahol a 120 ezer forint körüli mezőnyben indulhatna nagyobb esélyekkel, de az a helyzet, hogy a Dell a Latitude E5520m-mel oda is tett egy kellemetlen ellenfelet. Összességében tehát elmondható, hogy a G570G egy minden téren átlagos gép, amely többe kerül, mint kellene és ergonómia tekintetében kevesebbet nyújt, mint várnánk tőle. Aki Lenovo gépben gondolkodik és nagyjából 170 ezer forintot szán maximum a projektre, az mindenképpen fordítsa a fejét az új Edge széria irányába. Nem fogja megbánni.


A Lenovo Ideapad G570G típusú notebookot a CHS Hungary Kft-től kaptuk tesztelésre, köszönjük!

Pro:
+ jó billentyűzet
+ halk működés
+ 2 év garancia
+ a kijelző színvilága

Kontra:
- a kijelző látószöge
- a touchpad gombjai hangosak és kényelmetlenek
- a házon belüli konkurenciával nem tudja felvenni a versenyt ennyi pénzért

Hivatalos honlap: Lenovo
Vásárlás: iPon webáruház

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

25. CyberPunk6...
2011.08.20. 23:11
Szerintem ennyi pénzért ez nagyon gyenge eresztés, még akkor is ha ez lenovo. Ekkora felárat nem ér meg, ez ráadásul consumer típus, tehát ez nem a lenovo legendás sorozata...

Ennyi pénzért nem is tudom, hogy lehetne-e rosszabbat választani. A reális ára maximum 140-150 lehetne. De abban, akkor mindent belevettem.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
24. ludoteka
2011.08.21. 00:14
Hmm.... Érdekes, ez a gép a l..top.hu-n (akik közismerten nem a legolcsóbbak)139.990,-
A cikkhez:
Az a bizonyos Dell E5520m Core2duo-s nem i3-as, illetve a teszt szerint operációs rendszer nélkül 125.000,- [LINK] ehhez add hozzá a w7 home-ot (néhány Dell E5520m ár

A vásárlás link pedig nem is ez a gép, hanem intel i5-ös proci.

Ezek fényében kicsit más a gyerek fekvése szerintem.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
23. franc0 ludot...
2011.08.21. 00:22
Nade most ne keverd a radiátort a gladiátorral, az E5520 üzleti kategóriás. Az a gép annyiért jó vétel.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
22. beleutomaz...
2011.08.21. 01:45
Senki nem nezi a pcmark eredmenyt?
hat mar lassan 2 honapja csodalkozom rajta.
Ez a mai csak rasegitett.
tehat video transcoding:
core i7 2620M 2/4 3077MB/s
core i3 2310M 2/2 10101Mb/s
core i3 2310M 2/2 14166MB/s
core i5 2540 2/4 12141Mb/s
es igy tovabb....
es ezek a tesztek alapjan valaki mond valamit?
tehat egy 2.1 ghz olcso fos proci alazza a kb 5-10 szer dragabb rokonait.
En is ilyet akarok karacsonyra!!!!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
21. carraroxt
2011.08.21. 12:51
Még egy iszonyatosan túlárazott, de teljesen kommersz gép...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
20. carraroxt
2011.08.21. 15:30
Nem kapcsolódik, de kellemes meglepetéssel tapasztaltam, ma, hogy az óbudai Auchanban az eladó laptopok fele AMD-s. Biztos részben a kifutó szériák árának a mélyrepülése áll a háttérben, de attól még jó volt látni. A másik meg, hogy csábító a gondolat, hogy 110e alatt fullosan felszerelt jól használható laposokat kapni már (sőt máshol akár még olcsóbban is).
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. piter
2011.08.21. 18:40
carraroxt fullosan felszerelt 110ezer alatt?Vagy elneztel valamit vagy nem tudod mi az a fullosan felszerelt!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. dongo84
2011.08.21. 19:09
Ezt a gépet AMD fronton állóhelyzetben kiheréli minden konkurense.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. dongo84
2011.08.21. 19:11
Persze árképzésre és a multimédiás felhasználói területekre és nem a SuperPI számításának a gyorsaságára gondoltam.. mert azt leszarom.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. carraroxt
2011.08.21. 20:22
2,3GHz-es Athlon II X2, 4Gb DDR3 1333, HD6470, 2 év gari, a többi körítés kb ugyanaz mint ennek. Tuti senki meg nem magyarázza nekem, hogy akár a tesztben szereplő gép általános használati értéke meghaladja ezt (és tuti még csak nem is az Auchanban a legolcsóbb).
Mondjuk józanul belegondolva a tesztelt gép sem ér többet 130-nál!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. szalkaisa
2011.08.21. 22:37
Lenovo Ideapad G570 Németországban vettem, 750Gb winchester, 2x3gb Ram, többi ugyanaz, 500 euró, 2 év garancia.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. szalkaisa
2011.08.22. 10:11
Elnézést kérek, késő volt

Egy darab 2Gb-os és 1db 4Gb-os modul van benne.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. kray
2011.08.22. 13:17
Csak azt nem értem, hogy ez az integrált f*s, hogy kaphat windows minősítésben 5,6 és 6,2-t mikor egy AMD 5550 is kb ennyit kap és fényévekkel ott hagyja (arról már nem is beszélve, hogy a 6850 csak 7,2-t kap és nem 1 ponttal jobb ennél a szutyoknál) Valamit csinálhatnának már ezzel az élmény indexel
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. CyberPunk6... kray
2011.08.22. 13:31
Az élmény index a windows futtatásával kapcsolatos képességeket vizsgálja, azt nézi mennyire alkalmas az eszköz a sok millió windows effektet, meg pár programot futtatni.
Ott pedig ennyit tudnak. Ha ennél többre vagy kíváncsi, akkor arra vannak benchmarkok.

Ez nem az és nem is arra van.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. kray
2011.08.22. 13:51
Az lehet, hogy igazad van ebben, de egy mai középkategóriás videó kártya (AMD 6850) szerinte nem tudja maximálisan kiszolgálni az igényeit, de egy alsóbbnál is alsóbb kategóriás béna integrált vacak pedig csak egy picivel gyengébb. Itt a gond Nem a benchmarkolással
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. carraroxt
2011.08.22. 14:54
A Windows élményindex csupán arra van, hogy lássa a paraszt, hogy nagyobb gépet kell vennie. Ha csak a Windowst nézzük nincs benne olyan funkció amit egy leggyengébb egymagos Sempron és egy 785G integrált VGA páros ne nyelne keresztben le, és lám mégis fos pontokat kapnak... Ez az indirekt marketing. Mint ahogy az is, hogy a sok fos 3D benchmarkban össze-vissza lepontoznak mindent, miközben egy 955BE, HD6870/GTX560 kombó akármelyik játékot röhögve futtatja maxon HD-ben 50fps fölött...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. CyberPunk6... carra...
2011.08.22. 16:35
Nálam 965+6950 röhögve mindent maxon 80 fps felett. szóval reális amit írsz.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. Alvin_ti42...
2011.08.22. 23:05
beleutomazorom: át fogom alakítani a közeljövőben a PCMarkos táblázatot/grafikont, ugyanis az a teszt, amit te kiemeltél főleg a hardveres videogyorsítást méri, tehát mondhatni, hogy gyakorlatilag VGA teszt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. carraroxt
2011.08.23. 01:04
HD filmekkel nem próbáltam, de pl a Youtube semmivel nem tudta zavarba hozni. Szóval játékokon kívül és sehol nem éreztem, hogy híján lenne bárminek is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Alvin_ti42...
2011.08.23. 12:47
A Windows pontszámokhoz még annyit tennék hozzá, hogy a maximális 7.9 minden kategóriában és természetesen nem lineárisan növekszik az érték a teljesítménnyel, hanem logaritmikushoz hasonló módon.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. beleutomaz... Alvin...
2011.08.23. 23:41
Nem panaszkodni akarok de nem csak az a teszt rosz a tablazatban, eleg negy elteres a ket core i3-as kozott a tobbi tesztben is holott nagyjabol egy benchamrk eseten ugyanzta kellen kapjuk 1% difivel amit a winfos baszik benne. Nezd a ket system storage tesztet, vagy peldaul az image manipulation tesztet, data decryptingnel is a core i3 veri a i7-est.
Megjegyzes ahoz kepes hogy a phenom egy lassan 4 eves arhitektura es a vele egy sulyban levo core 2-ot megveri es pontszama realis a core i7-hez. Minden amd-tesztben le vannak huzva pedig szerintem 4 thread vs 8 thread az 1866 vs 3077 realis, nem beszelve az orajelek kozti kulonbsegrol es az intel turbojarol. Nem vennem zokon ha egyszer egy quad vs quad tesztben megmutatnatok mit tud egy Core i7 Ht es turbo nelkul egy megfelelo orajelu AMD-vel szemben szinten Turbo nelkul. En azt tudom Thread vs Thread jelenleg az AMD nyer. Az Intel mindig ott gyoz ahol egy szalon kell dolgozni turboval es HT-vel mert azok megduplazzak a teljesitmenyet. Kb ennyi...es ne felejtsem el hogy a "winfosban" (ha nem a memoriaban) at kell irni a procit via-ra (kikapcsolja az osszes optimizalast mert mas procira nincs ilyen optimizalas) es akkor az Intel vs Intel kikap onmagatol.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. carraroxt
2011.08.24. 10:17
Hogyan lehet "átírni a procit" VIA-ra (vagy másra)? Mert én pl kíváncsi lennék egy AMD Phenom II X4 970BE vs VIA C3 X4 970BE vs Intel Core2 X4 970BE tesztre a gépemen, mit változtat pontosan...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Zabalint
2011.08.24. 11:05
Nekem is elsőre az jutott eszembe, hogy ez a gép drága. Ha kivonok belőle 30 ezret a Windows miatt(otthonra őszintén ki veszi meg?), akkor a 140 ezerrel még mindig durván túlárazott, egy ilyen teljesítményű Dell/Asus/Toshiba gép oprendszer nélkül 120 alatt kijön. Minőségben pedig nem lehet ettől a géptől többet várni, mint a riválisaitól, ez ugyanúgy egy consumer kategóriás gép, mint a többi. Nem jó vétel.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. beleutomaz... carra...
2011.08.29. 00:00
http://arstechnica.com/hardware/reviews/2008/07/atom-nano-review.ars/6
nezd meg a PCmark05-os kepet...es kerdezd meg a cikk irojat!!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. l-bandee
2011.08.30. 09:02
@Zabalint:
Véleményem szerint az emberek 70%-a nem vesz windowst, mégis legálisan bírja megszerezni. Szóval ez a "ki veszi meg otthonra" tulajdonképp nem rossz kérdés, csak érdemes máshogy értelmezni, mert az, hogy valaki nem veszi meg, még nem jelenti azt, hogy illegálisan szerzi be
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!