iPon Cikkek

Lenovo IdeaPad M490s: Ugyanaz, mégis más

Dátum | 2013. 05. 13.
Szerző | Alvin_ti4200
Csoport | NOTEBOOK

Újabb Ideapad család bevezetésére szánta el magát a Lenovo, amely az M nevet kapta. Az első családtag az M490s névre hallgató 14”-os modell, amelyet igencsak nehéz elhelyezni a vállalat portfóliójában, hiszen a tulajdonságait és a képeket böngészve rögtön a nálunk is nemrég bemutatott S400 ugorhat be, amely nem véletlen. Az M490s ugyanis ennek a típusnak egy olcsóbb változata - gondolnánk jogosan.

A két típus olyannyira közeli rokon, hogy több közös alkatrészük is van a hardvereken felül, mint majd látni fogjuk. Arra, hogy miért volt szükség az amúgy sem túl drága S400 mellé egy valamivel olcsóbb Ideapadot piacra dobni nehéz válaszolni, de nyilván minden létező piaci rést be akarnak tömni a cégnél, amely lassan az Acer-féle túlburjánzáshoz kezd vezetni. Direkt nem tettünk említést a ThinkPad Edge E430c-ről, hiszen az egy karakterében is egyértelműen megkülönböztethető modell, semmi köze az M490s által képviselt világhoz.
 
Kezdjük mindjárt a legviccesebb ténnyel. A tesztben szereplő készülék ugyanis kereskedelmi forgalomban nem lesz kapható, amely egyben azt jelenti, hogy a boltokban megvásárolható M490s-ek nem tartalmaznak majd operációs rendszert. Ennek tudatában a tesztpéldány 150 ezres vételára fenntartással kezelendő, a rendszer nélküli verzió listaára ugyanis 135 ezer forint lesz, de készítettünk egy kis táblázatot a várható ajánlott kiskereskedelmi árakkal.

Ha végignézzük a specifikációt, valóban ordít róla, hogy egy S400-zal állunk szemben, csak kaptunk egy ujjlenyomat-olvasót, illetve egy másik, itt-ott eltérő külsőt. Egyetlen lényeges különbség van, az M490s-ből nem készül AMD-s változat, így akinek ez szempont, az könnyedén dönthet a két széria között. A két év garancia szintén közös pont, amelynek lehet örülni, hiszen például a ThinkPad Edge-ekre mindössze egyet ad a gyártó alapból ugyanebben az árkategóriában. Annak ellenére, hogy sem az S400, sem az M490s nem tartalmaz optikai meghajtót, utóbbi mégis 0,2 kg-mal nehezebb, pedig méretre ránézésre alig van különbség a két készülék között.

A termék mellé minimális dolgokat kapunk, sőt, mondhatni csak azokat a kötelező kiegészítőket, amelyek nélkül nem kerülhetne forgalomba egyetlen notebook sem. A tápegység hiába 40W-os, a 32 Wh-s akkumulátort röpke két óra alatt képes teljesen feltölteni.
A megnövekedett tömeg okát nem feltétlenül a hűtőrendszernél kell keresnünk, ugyanis az üresjárati 48 és a maximális terhelés mellett elért 72 fok sem nevezhető kiugróan jó értéknek, ha összehasonlítjuk az S400-zal (amely jóval hűvösebb időszakban járt nálunk). Ami viszont örömteli, hogy a terheléses zajszint mintha egy kicsit alacsonyabb lenne az M490s esetében, valószínűleg ennek is köszönhető, hogy a gépház alatt az alkatrészek jobban melegszenek. A burkolat sehol nem melegszik át igazán, talán a billentyűzet bal felső sarkánál érezhetünk eltérést, de az egész készülék langyosnak bizonyult a legkeményebb igénybevétel mellett is.

A teszteléshez nem a készüléken lévő Windows 8-at, hanem a jól megszokott Windows 7-es környezetünket használtuk. Mondanunk sem kell, hogy az S400-nál látott pontszámok köszönnek vissza, amely nem csoda, hiszen a hardverek megegyeznek a két gép esetében. A kétmagos, Hyper-Threading támogatással rendelkező Core i3 mellett – ahogy már a bevezetőben látható volt – a szintén kétmagos, de Hyper-Threading nélküli Pentium 987 áll rendelkezésre, ha M490s vásárlására adjuk a fejünket. Meglepő, de ha utóbbi mellett döntünk, akkor mindenképpen megkapjuk az NVIDIA GeForce 710M névre hallgató dedikált videokártyáját is. Ez a Core i3-as modelleknél opcióként jelenik meg, felára minimális, hiszen a 10 ezer forintos pluszért ebben az esetben 500 helyett 1000 GB-os merevlemez is jár. Ez mindenképpen egy jó ajánlat, hiszen a GeForce 710M valahol a GT 620M és a GT625M közötti teljesítményre képes, amely nagyságrendekkel jobb a processzorban lévő Intel HD Graphcis 3000-nél. Tekintettel arra, hogy a 710M nem rendelkezik saját digitális kimenettel, így mindenképpen szükséges mellé egy integrált VGA is, tehát csak Optimus technológiával együtt építhető be noteszgépekbe. Ez azt jelenti, hogy nem kötelező kihasználni a teljesítményét minden esetben, ha például filmet nézünk, bőven jó lesz a HD Graphics 3000 is, ha viszont játszani szeretnénk, elővehetjük a GeForce-ot, mint lényegesen erősebb 3D-s grafikus magot. A Fermi alapú GPU viszonylag csekély hőt termel, de a hőmérsékleti adatokból egyértelmű, hogy a zajszint ha csak minimálisan is, de megnő majd a használata során.


Az 1 TB-os Seagate merevlemez méretét tekintve szokatlan ebben a kategóriában, de jó hír, hogy nem azért került be a készülékbe, mert lassú vagy zajos és olcsón lehet belőle sokat vásárolni egyes gyártóknak. A 42 fok ugyan nem mondható kevésnek, de a teszthelységben 27 fokos levegő uralkodott, úgyhogy talán a legnagyobb nyári melegben sem lesz gond a ma kapható egyik legnagyobb kapacitással bíró mobil HDD-vel. Zajszintje minimális volt, a múltkor nálunk vendégeskedő HP ProBook 4340s-ben látott Hitachi-től eltérően semmilyen idegesítő hangot nem adott működése során.

A hangszórók annyira átlagosak, hogy ennél a mondatnál többet nem is igazán érdemelnek – hacsak nem annyit, hogy maximális hangerő mellett sem torzítanak.

Laikus szemek még közelről is könnyedén összekeverhetik az M490s-t az S400-zal, hiszen a felső burkolatuk szinte megegyezik (az M490s-é azért szögletesebb). Sok IdeaPadon láttunk már hasonlót, alumíniumból készült ezüst fedőlap, amely a közepén már elég könnyedén benyomható akár egy ujjal is, de valamiért elhisszük neki, hogy tartós lesz. Ismertetőjele, hogy szinte egyáltalán nem gyűjti az ujjlenyomatokat, ellenben a koszt annál inkább. A lényeg akkor jön, amikor a gépet megfordítjuk, itt ugyanis egyértelműen látszik némi többlet, amit az M490s az S400-hoz képest “felszedett”. A hátlap könnyedén levehető, alatta minden fontos alkatrészhez hozzáférünk és megpillanthatjuk gyakorlatilag az egyetlen igazi érvet, amelyet az M490s fel tud mutatni idáig az S400-zal szemben: az mSATA csatlakozót, amelybe SSD-t tehetünk, így nem csak lényegesen rugalmasabá varázsolhatjuk rendszerünket, de még a gigászi méretű merevlemezt is megtarthatjuk. A zsanérok bár műanyagból vannak, egész tűrhetően tartanak, sajnos mechanikus/mágneses zárat most sem kapunk.

A klaviatúráról nem sokat kell mondani, hiszen egy az egyben megegyezik az S400-ban lévővel. Ez azt jelenti, hogy az alátámasztás csupán átlagos, de a gombok nyomáspontja és stabilitása elég jónak számít a kategóriában. Sajnos a testvérmodellhez képest van egy negatívum is, mégpedig az, hogy a billentyűzet közepe felé haladva az ezüst műanyag lemez, ami a gombok között van kidudorodik, ez a nagyított képen remekül megfigyelhető. Tetszett ugyanakkor a bekapcsoló gomb zöldes háttérvilágítása és a rajta lévő szokásos ikon, amely nagyon hasonló volt az U400 visszajelző LED-jéhez.

A touchpad is nagyon hasonló az U400-éhoz, bár itt nem volt annyi probléma az érzékenységgel, illetve a gombok kezelése is valahogy zökkenőmentesebben ment (nem mozdult el a kurzor a megfelelő részek lenyomásakor). Multitouch mozdulatok közül szinte mindent tud, a jobb egérgomb funkciója ugyanakkor nem váltható ki a kétujjas pöccintéssel.

Csatlakozókból pontosan ugyanannyit és ugyanazokat kapjuk, mint az S400/S405 esetében, van viszont egy jelentős különbség, amely akár kellemetlen is lehet, ha a helyzet úgy hozza, hogy a gépünk lemerül és nincs nálunk a hozzá való tápegység. A Lenovo ugyanis az M490s (és mint kiderült, a hamarosan érkező ThinkPad T431s) esetében eltért a korábban megszokott szabványos aljzattól és egy teljesen új, téglalap alakú saját dugaszt használ. Nem tudjuk, ennek mi az előnye, viszont az biztos, hogy ha lemerül a gépünk és egy társaságban töltő után kutatunk, esélyünk sem lesz találni egy hozzávalót.
 
A CMN által gyártott 14”-os matt kijelző egész vállalható látószögekkel rendelkezik, képminősége is megüti az elvárható szintet, valamint a színekkel sem kell majd sokat bajlódni. Fényerő tartománya nevetségesen tág, ráadásul legalább tíz lépésben szabályozhatjuk. A HD felbontásra képes webkamera viszont erősen felejtős, már koraeste is simán feladja a küzdelmet, nagyon nagy mértékben támaszkodik a környezeti fényekre, olykor túlságosan is.

A teljesítényteszteknél elsősorban az akkumulátorra koncentráltunk, hiszen az M490s belseje teljes egészében megegyezik az S400-éval. Álljon itt a testvérmodell tesztelése során készült grafikonhalmaz, csak a mihez tartás végett (a PCMark 7-től egyébént lassan búcsút veszünk megbízhatatlan eredményei miatt).

Az igencsak koros videokártya nem sok mindenre használható ma már, amelyhez komolyabb 3D-s teljesítmény szükséges, gyakorlatilag minden tesztnél az utolsó helyet sikerült megkaparintania. Hiába, lassan három éves lesz a HD3000 és megjelenésekor se volt a leggyorsabb integrált megoldás. Cserébe remekül lehet vele filmet nézni és nem fogyaszt túl sokat.

Erre nagy szükség is van, mert a 32 Wh-s akkumulátorról az S400 óta tudjuk, hogy ez is nagyjából sereghajtó szerepre elég csak még ebben a kategóriában is. Az átlagos üzemidő valahol 2-3 óra között van, amely valljuk be, nem egy nagy durranás.
A teszt elején még nem értettük, mi szükség volt az M490s életre hívására, de őszinték leszünk, konkrét választ most sem tudunk adni. Nem olcsóbb, mint az S400, cserébe nehezebb, pontosan ugyanazokból az alkatrészekből áll, ugyanannyi ideig bírja szuflával, külsejét tekintve pedig talán kevésbé attraktív. Egyetlen vonzereje az mSATA csatlakozó, így ha valaki olthatatlan vágyat érez, hogy egyszerre használjon merevlemezt és SSD-t, akkor a két modell közül ez az övé. Úgy véljük, hogy a Lenovo is kezd rálépni az Acer által megkezdett útra és lassan követhetetlen lesz a termékek betűjeleinek alakulása és számozása. Házon belül ráadásul a kifutó U410 nagyon kemény ellenfél, egyértelműen érdemes rajta elgondolkodni, ha a legdrágább M490s-sel szemezünk.

A Lenovo IdeaPad M490s típusú notebookot a gyártó hazai képviseletétől kaptuk tesztelésre, köszönjük!
 
Pro:
+ matt kijelző
+ halk hűtőrendszer
+ mSATA csatlakozó kiegészítő SSD-nek
 
Kontra:
- átlag alatti üzemidő
- a billentyűzet bár kategóriájában jónak számít, a közepén a felpúposodó műanyag keret zavaró
- az S400 egy kicsit megkapóbb dizájn területén, így nehéz lesz megállnia a helyét
- új fajta, nem szabványos töltő csatlakozó
 
Hivatalos honlap: Lenovo
Vásárlás: iPon webáruház
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

8. paganifrea...
2013.05.14. 12:58
Egyetértek a tesztben leírtakkal, de a videokártya eredményeinél a korrektség kedvéért meg lehetne említeni, hogy egy darab memóriamodul van a gépben.

A single channel működés mindegyik integrált VGA-t megfojtja: anno a 880G alaplapomban pl. az egyébként akkoriban jónak számító HD4200 a fullHD-t nem is tudta szaggatásmentesen lejátszani, amíg nem kapott két memóriamodult - onnantól pedig teljesen problémamentessé vált.

Gondolom ugyanez lenne a HD3000 esetében is a helyzet.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. MC
2013.05.14. 17:38
Azért, ha már tudtátok, hogy a gépezet nem fog oprendszerrel együtt forgalomba kerülni, és nincs benne optikai meghajtó sem, továbbá az usb-s csatlakozók 3.0-ak, akkor nem ártott volna kipróbálni a gépet egy Usb-s oprendszer telepítéssel is. Most nem az Usb-csatiba dugott külső, Usb-s optikai egységre gondolok, hanem kimondottan Usb-3-as sebességű Usb-s kulcsra elkészitett oprendszer telepítésére, feltéve, ha ez egyáltalán működik a gépen, ugyanis eddig szomorú tapasztalat az, hogy hiába van az adott gépeken az esetenkénti 4 darab 3.0-s Usb-csati, az Usb-kulcsra elkészített, és a 3.0-ás Usb-s-kulcs használatával történő oprendszer telepítés mindig elhasal a különféle 3.0-ás Usb-s kulcsokat alkalmazva. Kíváncsi vagyok, hogy az egyszeri felhasználó ezen hogyan fog túl lépni, ha nincs neki éppen, vagy nem tud elérni egy külső, Usb-s optikai egységet, szóval ehhez kéne egy ismételt próba teszt, ha még nálatok a gép, köszi előre is. Ja, és írjátok már meg azt is, hogy melyik programmal készítettétek el a valóban működő, 3.0-ás Usb-s kulcsos telepítőt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. MC
2013.05.14. 18:27
Amúgy a táblázatotokban az Usb-s portok megadása is eléggé trehány, az még rendben van, hogy van a gépben Usb 3.0-s sebességre alkalmas kivezetés, de, hogy ebből mennyi is van a gépben valójában, esetleg mellette van e még régebbi, Usb 2.0-s szabványú csatlakozás is, -ez ugye az említett, Usb-kulcsos telepítés miatt fontos infó lenne, de nincs!!!- nos ez a cikkben lévő táblázatból egyáltalán nem derül ki, sajnos a cikkből sem! És így az egyszeri felhasználót elsősorban nem a sebesség-értékek és a diagramok fogják elsősorban érdekelni, hanem az, hogy az esetleg a gépen lévő előtelepített Dos mellé, külső usb-s optikai egység hiányában hogyan fog Windows/vagy Linux, bár az utóbbi estben tán könnyebb a dolga/ oprendszer varázsolni a frissen vett/kapott laposára! Mert a legtöbb nem képzett informatikus vásárló (ma még ők vannak többségben!) nem rendelkezik otthon elfekvő/szomszédtól azonnal elkérhető külső, Usb-s optikai egységgel, így a megvásárolt /ajándékba adott gép okozta örömbe némi kis/nagy bosszúság is vegyülhet, főleg, ha a boltban kifog egy eléggé elterjedt/szinte mindenhol fellelhető béna eladót, aki abszolút semmit nem ért a géphez, mert ő csak egy eladó, ceruzával, blokkal a kezében, maximum az adattáblára kiírt dolgokat tudja jó papagáj módra elismételni, de ez a kétségbe eső vevőn semmit nem segít...

Amúgy ugyanez a típus, más procival,kisebb merevlemezzel, de + videórésszel és előtelepített W8 oprendszerrel már kapható itthon is./mondjuk nem olcsón.../
LENOVO IDEAPAD M490S - i3-3217U, 14HD, 500GB, 4GB, 710M 1GB, Win8
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. nemlehet
2013.05.14. 22:00
Szerintem nem feltétlen kell USB 3.0 a telepítéshez, főleg ha problémás. Én eddig csak 2.0 USB-vel telepítettem kb 4-5 laptopra és simán ment minden gond nélkül (nah jó egyszer a linuxos fájlrendszer megviccelt kicsit). Egy mezei win7 telepítéséhez bőven elég a 2.0, nem tart tovább 10-15 percnél.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. paganifrea...
2013.05.16. 09:28
@MC: nem nagyon értem, hogy ezzel a telepítési problémával miért nem a gyártót/forgalmazót keresed meg. Itt a teszt célja a gép alapvető bemutatása volt, erre a korábbiakban már többször kitértek a tesztelők, hogy az ilyen kialakítású gépek Win-telepítése problémás, főleg, ha még a drivereket sem adja a gyártó a géphez mellékelten. Olvass el korábbi teszteket, ez a kritika mindig elhangzik.
Megjegyzem, nekem Win8 telepítés USB 2.0-n sem ment, pedig a MS saját pendrive-előkészítő programjával próbálkoztam a telepítőlemezt pendrive-ra varázsolni.
Lemezről azonnal települt...ez van.

Amúgy szerintem ha valaki optikai meghajtó ÉS Win nélkül vesz gépet, az felkészül az ilyesmire. Ha pedig nem, hát visszaviszi a gépet és visszakéri az árát.
Az Apple gépeknél évek óta USB-n adják a telepítőt, ami működik is - de megkérik az árát
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. MC
2013.05.16. 14:31
paganifreak-nak és nemlehet-nek.
Nem értitek az alapproblémát, vagy ha netán mégis, akkor simán, jó troll módjára félremagyarázzátok azt. Az alap probléma az, hogy a gép-bemutatónak, teszt-nek nevezet iromány alapvetően hiányos!!! A mellékelt táblázattal egyetemben!!! Ugyanis, mivel a gép nem tartalmaz optikai egységet, így az oprendszer telepítés egyetlen lehetősége az usb-csatlakozás. DE!- nincs megemlítve, hogy ezek mindegyike 3.0-ás (csak annyi van odaírva, Usb 3.0 *) és ebből nem derül ki, hány csatlakozó van eleve, fizikailag a gépben, ebből mindegyik 3.0-ás e, vagy netán van esetleg 2.0-s is. Ha én utána tudtam nézni, akkor a teszt elkészítői is utána nézhettek volna ennek a fontos momentumnak, elvégre egy bemutató teszt írást kaptunk, ahogy paganifreak is fogalmazott, márpedig abba ennek a fontos adatnak szerepelnie kellene. (amúgy a gépben alapkivitel esetén egy darab 2,0-ás, és két darab 3.0-ás Usb-csatlakozási lehetőség van!) DE, amíg ezt a leendő vásárló nem tudja meg valahonnan máshonnan, addig bizony kissé problémás lehet az oprendszer telepítésének a gondolata is, főleg a nem mellékelt driverek miatt, amit ugye a Net-ről kell majd levadászni, kérdés, akinek nincs másik gépe, ezt hogyan hozza össze. Az igaz, hogy a gépen a cikkel ellentétben alapesetben Free-Dos van előtelepítve, de kérdés, van e rejtett partíció, ahová az előzékeny eladó cég esetleg felmásolta a gép driverkészletét, vagy marad a szenvedés, és egy másik számítógép+internet-elérés keresése. erre a célra, plusz az Usb-s telepítő elkészítésére, ami most már így utólag kiderítve, az egy darab 2.0-ás csatlakozónak hála nem probléma, hiszen az Usb-2.0-át a gép natívan, -értsd, driver nélkül- képes felismerni, és használni, akárcsak mondjuk a Windows 7 is, és így az Usb-2.0-ás kulcsra elkészíthető az oprendszer telepítő. W8-hoz sajnos csak már feltelepített állapotban lehet hozzáadni a gépben lévő Usb3.0-ás vezérlő driverét, ezért is nem megy az sem alapesetben a 3.0-ás usb-csatlakozóról, és a tesztben lévő gép képein sem lehet kivenni az usb csatik képét, az esetleges kék, megkülönböztető kialakítás sem látszik érzékelhető módon. És itt nem az usb-s kulcs 2.0-ás volta a lényeg, hanem a gépben lévő usb-s aljzatok milyensége a döntő, kell e hozzá vezérlő driver, vagy az általános, 2.0-ás Windows-ban meglévő usb.sys driver is elég a boldogsághoz,(amennyiben van a gépben 2.0-ás usb-csatlakozó is) én ezt szerettem volna kihangsúlyozni, és ezt a tesztelőknek sem ártott volna megtenni, főleg úgy, hogy már régebbi tesztkészülékeknél már szembesültek ezzel a problémával. Végül a teszt-adattáblában a portok felsorolása nem pontos, javítani illene! És sajnos a vásárlók többsége nem tudatos, képzett számítógép felhasználó, ez van....
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Steve1207
2013.05.18. 18:38
Ez egy szimpla teszt, annak pedig tökéletes, mivel a főbb részek szépen be vannak mutatva. Átlagos ismertetésnél nem is szükséges a szerencsétlen usert "untatni" a fölösleges maszlaggal és technikai adatokkal, hisz nem az dönt, hanem az úgynevezett "újdonságokon" van a hangsúly, amit a gépezet adhat.
(Másrészt, ha 30 oldalas lenne baromira nem olvasná el senki )

Az USB már évek óta egy általánosnak tekintett port és ami a legfontosabb, hogy visszafelé kompatibilis! Nem értem a problémát, hogyha 2 perccel tovább települ a rendszer kinek okoz gondot. Win alatt majd kihasználja a sebességkülönbséget, elvégre nem naponta telepítünk...
Driverek meg support kérdés a mai világban sokkal jobb, mint régen. Egyrészt windows rendszerekhez 90%-ban biztos találsz vagy az talál neked, másrészt a hivatalos oldalon jobban figyelnek erre is.

"És sajnos a vásárlók többsége nem tudatos, képzett számítógép felhasználó." - Ez így is van rendjén, de nem is fog foglalkozni az USB 3 natív támogatással, hanem használja ahogy van kettesként, amíg feltelepíti a rendszert.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. LGx
2013.06.10. 13:13
MC nem értem a problémádat. USB 2.0 pendriveot ráteszel a 3.0 portra, Win7 telepítés 7min. nem kell túlkomplikálni.
a program amit használtam eddig számtalanszor és bevált: Novicorp WinToFlash
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!