iPon Cikkek

Lenovo Ideapad S12: Szemben az árral

Dátum | 2009. 09. 16.
Szerző | Alvin_ti4200
Csoport | NOTEBOOK

A Lenovo első bemutatkozása a netbookok világában nem sikerült rosszul, de kiemelkedőt nem igazán tudtak alkotni, egyedül árban voltak versenyképesek a konkurenciával. Az S12 szintén követi ezt a hagyományt, ám némileg letérve a megszokott ösvényről, ezúttal a Via Nano platformját vették alapul a cégnél.

Processzor: Via Nano 1,60 GHz 1 MB cache 800 MHz FSB
Memória: 1 GB DDR2-667 CL5-3-3-15
Chipset: Via VX800
Videokártya: Via Chrome9 HC3
Hangkártya: Realtek ALC269 HD Audio
Kijelző: 12” (1280x800, Glare-Type)
Merevlemez: Western Digital WD1600BEVT-22ZCT0 (160 GB, 5400 RPM, SATA)
Optikai meghajtó: nincs
Hálózati kártya (LAN): Broadcom NetLink (TM) Fast Ethernet
Hálózati kártya (WLAN): Broadcom 802.11g hálózati adapter
e-SATA: nincs
HDMI: nincs
Mobil internet: nincs
Modem: nincs
TV tuner: nincs
Távirányító: nincs
Webkamera: van
FireWire: nincs
Bluetooth: van
Infravörös port: nincs
Kártyaolvasó: van
Ujjlenyomat olvasó: nincs
Akkumulátor: 6 cellás 52 Wh
Operációs rendszer: Windows XP Home SP3
Tömeg: 1,2 kg
Ár (a cikk megjelenésekor): 103 ezer forint

Mindenképpen impresszív a lista első ránézésre, főleg, ha az árcédulára pillantunk. Bár a hálózati adapter nem gigabites és a WLAN is csak 54 MBites tempóra képes, a Bluetooth és a hat cellás akkumulátor mindenkit kárpótol majd.


Természetesen Windows XP Home csücsül előtelepítve a 160 GB-os merevlemezen, ám a Lenovo-nál okos döntést hoztak akkor, amikor a drivereket a D: meghajtóra tették, ráadásul mappaszerkezetbe rendezve. A magyar nyelvű kézikönyv rendkívül hosszú és kidolgozott, nem vagyunk ehhez hozzászokva, piros pont jár érte.

Sajnos akaratunk ellenére sokat várunk minden Lenovo géptől, főleg, ami a minőségérzetet és a hűtési rendszert illeti. Az előbbivel - mint majd látni fogjuk - nincs gond, ám az utóbbi hagy némi kívánnivalót maga után. Ugyan a hőfokok nem szöknek az egekbe (üresjárat: 46, terhelve: 61), sajnos ez annak tudható be, hogy az egy szem ventilátor keményen dolgozik. Egy csendes szobában sosem lehet igazán halknak érezni az S12-őt, igaz akkumulátoros üzemmódban van olyan helyzet, amikor nagyon közel áll hozzá. Terhelésre már távolabbról is érezhető a megnövekedett zajszint, annak viszont örültünk, hogy a burkolat nem igazán vette át a meleget (egyedül a billentyűzet bal oldala volt némileg melegebb az átlagnál).

A terhelés alatt mért zajszintnek azért is van kiugróan nagy jelentősége, hiszen a Via Nano processzora nagyon nehezen bírkózik meg a HD tartalmakkal. A H.264-es formátumot a VX800-as chipset integrált videokártyája egyáltalán nem gyorsítja, így minden az 1,6 GHz-es egymagos processzorra marad. Ennek ellenére a 720p felbontású mkv filmekkel egy ideig elboldogul, de csak az alacsonyabb bitrátás anyagoknál várjunk sikert, a 8-10 GB-os állományok egy idő után vagy hangban vagy képben késni fognak. Üresjáratban nagyon keveset eszik a központi egység, ami a nagy akkumulátor mellett bizakodásra adhat okot, terhelésre viszont sokkal többet is kérhet, mint egy kétmagos Atom, ami filmnézés szempontjából szintén nem jó. A Youtube HD részlegét simán elfelejthetjük, ahogy a Gametrailers HD videói se mentek teljesen folyamatosan. Sajnálatos tény, hogy a nem sok mindenre alkalmas integrált videokártya fixen 256 MB RAM-ot eszik a csekély 1 GB-os központi memóriából és ennek átállítására a BIOS-ban sem nyílik lehetőség.

A gépen ettől függetlenül érezni a potenciált, hiszen egy tipikus Atom N270-nél fürgébbnek hat, böngészés közben viszont a sok flash tartalom iszonyú mértékben lassítja a rendszert.

Az előtelepített rendszeren a Lenovo energiasémái is helyet foglalnak egy külön alkalmazás keretében. A kifejezetten energiatakarékos módnál szokás szerint minden hálózati kapcsolatot lelőnek, amit csak lehet, ezzel spórolva pár percet az üzemidőnél. A legnagyobb probléma ezzel az egésszel viszont az, hogy amíg az alkalmazás fent van a gépen, az energiabeállításokat nem tudjuk módosítani. Ez azt jelenti, hogy a hibernálás, a merevlemez és a kijelző kikapcsolásának idejét képtelenek vagyunk megváltoztatni, magyarul igazodni kell hozzájuk. Ez nehéz döntés, hiszen legfeljebb 5-10 percekről van szó még Balanced üzemmódban is.

A 667 MHz-es memória az Everest szerint picit nagyon sávszélességgel rendelkezett az Intel chipsetes Atomos gépeknél, kétcsatornás vezérlésről ettől függetlenül szó sincs. A kapott eredmények elég felemásak voltak, a szintetikus tesztekben többnyire az Atom 230 volt a gyorsabb azonos órajel mellett.


A beépített merevlemez méretét tekintve megfelel a sztenderdnek, annak viszont örültünk, hogy a Lenovo a Western Digitalt választotta, a Scorpio Blue még mindig az egyik legkiegyensúlyozottabb széria. A HDD hőmérsékletével most sem voltunk megelégedve, a sebesség pedig inkább az átlagos szintet ütötte meg, mintsem a kiemelkedően jót (legalábbis ha a sorozat többi tagjához hasonlítjuk). Zajszintje szerencsére minimális volt, igaz a szabályozhatatlan energiasémák miatt sűrűn került parkolópályára a fej, ami hosszútávon nem biztos, hogy jót tesz a mágneses meghajtónak.


Külsejét tekintve a Lenovo megpróbálta a 3000-es szériához közelebb vinni az S12-őt, hiszen az S9e és S10e modellek túlságosan baltával faragott netbookok voltak. A 12”-os újdonság kifejezetten szép, de ez akkor látszik csak igazán, ha kinyitjuk. A bővíthetőséget nem gátolták meg a cégnél, a memóriát és a merevlemezt bármikor upgrade-elhetjük egy csavarhúzó segítségével.


A billentyűzetet gyakorlatilag átmentették a 3000 N500-ból, csak picit összenyomták. Remek nyomáspontjával és nagy gombjaival szinte bármire használható, talán még az Acer Aspire One 751h-ban debütált új Acer klaviatúránál is jobb (abban legalábbis biztos, hogy ez nem csillog). Gyorsgombokból ötöt kapunk, ebből egy a rendszervisszaállításért, három a hangerőszabályzásért, egy pedig a Lenovo saját QuickStart rendszerének elindításáért felel. Ez egy Linux alapú operációs rendszer, nagyon hasonló ahhoz, amit az Asus az Express Gate-tel elkezdett. Pár másodperc alatt betöltődik a gép bekapcsolásától számítva, így ha nem kell komolyabb dolgokat elvégeznünk a masinával, nem szükséges megvárnunk a Windows - amúgy nem túl lassú - felállását.


A touchpad minimálisan ugyan, de nagyobb, mint a kategória többi modelljénél, ez a 16:10-es képarány miatti panel nagyobbodás eredménye. A bal és jobb egérgombok viszonylag halkan üzemelnek, a felület anyagminősége jó, az érzékenységgel sincs gond, a függőleges görgetősávot pedig kényelmesen lehet használni. Az egyelen furcsaságot talán az jelenti, hogy a gombok rettenetesen közel vannak a notebook széléhez.


Kimenetekből a szokásos repertoárt kapjuk, amit kiemelnénk, az a 34 mm-es ExpressCard foglalat.

A 12”-os kijelző szembe megy a trendekkel, így a jó öreg 16:10-es képarányt követi. A LED-es háttérvilágítás nagyon jót tett a képminőségnek, a panel homogenitása, fényerőtartománya, színvilága és látószöge is parádés, nem csak a hasonló, de a jóval magasabb kategóriában versenyző gépekkel szemben is. Minimális fényerőnél a gép lekapcsolja a háttérvilágítást, így sok mindent nem látunk, a 10 lépcsőfokból talán a 3-mas lesz az, amit reális minimumnak lehet tekinteni.


A fényes kávában megbújó webkamera 1,3 MPixeles, de nagyon homályos képet produkál, így jobban járunk, ha csupán mikrofonos használatra törekszünk vele kapcsolatban.

A hat cellás akkumulátor végülis meghozta a gyümölcsét, bár egy Poulsbo chipsetes netbook ugyanekkora teleppel legalább másfélszer ennyit elmegy. Az olvasós teszt 1-es fényerőn 5 óra 15 percig, 3-mason pedig 4 óra 25 percig ment. 100%-os terhelés alatt 4-es fényerőnél ne számítsunk többre 2 óránál (lásd HD filmnézés).


Összességében meg voltunk elégedve a Lenovo S12-vel, de sajnos az apróbb negatív dolgok miatt nehéz rásütni a kifejezetten ajánlott plecsnit. A bő 4 órás üzemidő bármennyire is jól hangzik, majdnem fele annyi, mint amennyit a hasonló árban lévő Acer Aspire One 751h illetve az Asus eeePC 1101HA tudnak. Bár utóbbit még nem teszteltük, az előbbi sokkal-sokkal halkabb, mint az S12, igaz sebességben nem annyira fürge. Ergonómiailag a Lenovonál van az előny, így ha ez az egyik legfontosabb szempont, ami nekünk számít, akkor nincs más dolgunk, mint betenni a kosárba. Jó hír azoknak, akiknek maga a konstrukció tetszik, viszont a Via platformtól idegenkednek, hogy hamarosan érkezik a sima Atomos, később pedig az Ionos változat is, melyek hosszabb üzemidővel kecsegtetnek és utóbbi esetében a videó gyorsítás is meg lesz oldva (de az áruk is magasabb lesz).

A Lenovo Ideapad S12-őt a CHS Hungary Kft-től kaptuk tesztelésre, köszönjük!

Pro:
+ letisztult dizájn
+ jó anyaghasználat
+ remek kijelző
+ jó billentyűzet
+ QuickStart Linux
+ Bluetooth
+ 4-5 órás üzemidő

Kontra:
- 4-5 órás üzemidő
- lehetne halkabb is
- az energiamenedzsmentet nem lehet testreszabni
- HD tartalmakhoz ritkán elég a processzor
- VGA-nak fix 256 MB RAM

Hivatalos honlap: Lenovo
Vásárlás: iPon webáruház

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

16. Maestrohun
2009.09.16. 11:35
VISSZA A CIKKHEZ

Érdekes, hogy Pro és Kontra a 4-5 óra üzemidő.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. Lancelot23
2009.09.16. 15:32
A VIA chip és CPU nem lenen rossz ha támogatná a VGA HD gyorsítás és DirectX 10.0 minimum. Ezen kívül nem lenne rossz, de elavult már a mai világba.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. pluto
2009.09.16. 19:58
Alvinkám, hol marad az Everest teszt?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. plegeny
2009.09.16. 22:19
Egy ilyen gépbe minek a HD és a DirectX 10.0 támogatás?
Ki akar ekkorában HD filmet nézni vagy Mirrors Edge-t játszani?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. Lancelot23
2009.09.17. 12:47
Nem játékról van szó. Csak arról, hogy a VGA elég gyenge. Egy kis plusszal egy jobb és erősebbet lehet vásárolni ami már a Vista vagy akár a Windows 7-alatt is eldöcög. Nem mindenki akar XP-t a gépre.
Meg azért a nettezni is szeretne valaki normálisan akkor mint azt írták ez a VGA édes kevés a döccenő mentes nettezéshez.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. plegeny
2009.09.17. 21:02
Vistához ez a proci és az 1giga ram nagyon karcsú, ezért felesleges lenne jobb vga. Win 7-tel nincs tapasztalatom, de nem hinném, hogy annak elég lenne ez a konfig és nem csak a vga miatt.
Ha valaki Vistát vagy W7-et akar használni, az vegyen egy komolyabb 12"-es notebookot.
Szerintem.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. Lancelot23
2009.09.17. 21:49
plegeny!
Jóval gyorsabb a Windows 7. De a linux alá vagy más op alá nem lenen rossz, de a nettezésre akkor is gyönge a VGA ami azért sokat számít.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. Segal
2009.09.17. 22:00
Maestrohun

Nem kell ide a legújabb Opera csak ismerni kell a böngészőt.
Operába jobb klikk a flash reklámra és tartalom tiltása akkor csak a bosszantó dolgokat fogja mutatni és vegyél tőlük érzékeny búcsút mert ha rákattintasz valamelyikre akkor azt többet nem látod
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. nattila77
2009.09.18. 08:00
Lancelot23: egy VGA semmiféle gyorsítást nem végez netezés közben, az oldalak megjelenítési sebessége csak és kizárólag a CPU-tól függ

ez pedig a kis netbookokban - legyen szó akár atomról, akár VIA-ról, lassú

6 cellás akku mellett nagyon keveslem egyébként a 4 órás átlagos üzemidőt, de a kijelző mérete, felbontása nagyon tetszik! (az árához mérten)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. plegeny
2009.09.19. 17:46
Lancelot23:
maradok a véleményemnél: ha azt akarja, hogy gyors legyen a gép, vegyen drágábbat (pl. http://ipon.hu/webshop/product/acer_aspire...j30x.015/126440 ) vagy fogadja el, hogy ennyi pénzért ezt tudja.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Lancelot23
2009.09.19. 18:20
Igen ebbe igazad van. De azért egy kicsit sokallom az árát. Mert 5 ezerrel többért kap egy ilyet. Ami jóval erősebb.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. plegeny
2009.09.19. 18:52
Oké, a linkeden szereplő noti jobban megéri az árát, de az 15,6"-os LCD-s, ez meg 12"-es, így nehezen összehasonlíthatók.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Lancelot23
2009.09.19. 19:17
Igen tudom csak azért az ára ami miatt linkelte. A 12" kijelzősök amibe tényleg normális VGA- van az 120-tól kezdődik.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. plegeny
2009.09.19. 19:47
Igazából a 12"-es az ár szempontjából nem a legjobb választás, mivel a normális teljesítményűek nagyon drágák. A 13,3"-as gépek szerintem a legideálisabbak teljesítmény/hordozhatóság szempontjából, pl. egy Lenovo SL300.
150 ezer alatt nem igen van jó teljesítményű és jó minőségű noti.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. kergeles
2009.10.08. 18:37
Üdv mindenkinek!
Vettem egy ilyen masinát,1GB RAM-mal.Jól tudom,hogy bele lehet tenni még 1GB RAM-ot?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. sfsxnight
2010.01.04. 23:23
Aki ilyet akar venni:
[Eladó s 12!!]
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!