iPon Cikkek

Lenovo Ideapad S205: Hiánypótló?

Dátum | 2011. 09. 21.
Szerző | Alvin_ti4200
Csoport | NOTEBOOK

Fél évvel ezelőtt járt nálunk a Lenovo legolcsóbb Thinkpadje, amely az AMD legújabb alacsony fogyasztású platformjára, a Brazosra épült. A remekül felszerelt X120e hamar közkedvelt lett a magyar piacon, így nem csoda, hogy a nála alig olcsóbb Ideapad S205-tel egyáltalán nem foglalkoztunk. Az X120e sikerét jelzi, hogy dacára annak, hogy a hazai piacon csak és kizárólag az AMD egymagos E-240 jelzésű processzorával volt megvásárolható a termék, pillanatok alatt elkapkodták a 100 ezer forintra beakciózott készletet. Akkor még nem is sejtettük, hogy ez volt az utolsó, amelyet a nagykereskedések kaptak és már a nyár elején hiánycikk lett a népszerű készülék. A helyzet azóta sem változott, sőt az utód X121e minőségileg egy igencsak nagy visszalépésnek tekinthető a cég részéről (remélhetőleg erről nem csak a külföldi tudósítások, hanem személyes tapasztalatok alapján is meggyőződhetünk hamarosan). Így aztán elérkezettnek láttuk az időt, hogy a mai napig kapható Ideapad S205-tel közelebbi ismeretséget szerezzünk, annál is inkább, mivel az AMD új E-450-es processzorával elsőként ennél a modellcsaládnál találkozhatunk (nálunk a „klasszikus” E-350-es verzió járt).


Annak idején az S205-öt vásárlók többsége azzal érvelt az X120e-vel szemben, hogy azonos pénzösszegből több minden fért bele az Ideapad családba, ami érthető, hiszen a Thinkpad mindig is eggyel jobb minőséget jelentett a rangsorban. A specifikáció megtekintése után összehasonlítjuk a két házon belüli netbookot és kiragadjuk a főbb különbségeket.


Látható, hogy az ár tavasz óta gyakorlatilag változatlan, amire viszont érdemes figyelni, hogy ha nem akarjuk magunkat vagy azt, akinek a készüléket ajánljuk nehéz helyzetbe hozni, akkor szigorúan a 2 GB RAM-mal rendelkező változatot tekintsük célnak. Ez két okból is fontos, egyrészt a Windows 7 1 GB-tal elég nyögvenyelősen működik, másrészt az X120e-vel ellentétben a memóriabővítés itt egy fokkal bonyolultabb művelet jelent. A kijelző természetesen megkapta a csillogó bevonatot, így sokak számára már itt elbukhatott az S205 az X120e-vel szemben, de erről majd később. A hálózattal kapcsolatos felhozatal elég visszafogott, a mobil internetre alkalmas modem ezúttal nem kapott helyet a csomagban, valamint a vezetékes hálózat is csak 100 MBites, szemben az X120e gigabitjével. Bár mindkét termék esetében hatcellás akkumulátorról beszélünk, de míg a Thinkpadnél ez 57 Wh-s kapacitást jelent, addig az Ideapadnál már csak 48-at, ami az üzemidő szempontjából közel sem mindegy. Van viszont, amiben jobb az S205 ma már nem kapható riválisánál (a kétmagos processzoron kívül), ez pedig a garancia, amely 1 helyett 2 év, valamint az operációs rendszer, amely tartozéka a 110 ezer forintos árcédulának.


A készülék mellé csak a legszükségesebb dolgokat kapjuk, a 40W-os tápegységgel viszont jobb, ha vigyázunk, ugyanis ha a gépet úgy töltjük vele, hogy komolyabb igénybevételnek van kitéve, bizony nagyon hamar átforrósodik a műanyag burkolat és kellemetlen meglepetésben lehet részünk.

Zajszintjét tekintve már az X120e-vel sem volt különösebb gond és nem meglepő módon az S205 is nagyon hasonlóan viselkedik. Még a hőmérsékleti adatok is elég közel vannak egymáshoz, az üresjárati 54 fok maximális terhelés mellett csupán 67-ig ment fel, ami nem rossz eredmény. A készülék sehol nem forrósodott át, még a legmelegebb rész is langyos volt csak mindössze.


A Windows pontszámokon első ránézésre semmi meglepő nincsen, viszont ha mellétesszük az X120e-nél kapott eredményeket, akkor jól látható, hogy dacára annak, hogy mindkét gépben egyetlen RAM modul teljesített szolgálatot, az S205 mégis látványosan kevesebb pontot kapott. Az 1 GB RAM gyakorlatilag rányomta a bélyegét az egész gép sebességére, hiszen bekapcsolás után hosszú percek telnek el, mire ténylegesen használhatóvá válik a rendszer, arról nem is beszélve, hogy a programváltások is messze vannak a zökkenőmentestől. Aki teheti, áldozzon még 2-3 ezer forintot és vegye meg a 2 GB memóriával rendelkező változatot, vagy ha vállalkozó szellemű, akkor ebbe a példányba is tehet még egy 2 gigás modult – a csere ugyanis nem olyan egyszerű, mint általában.


A merevlemez ezúttal a Toshiba-tól érkezett, mérete pedig valamelyest csökkent (320-ról 250 GB-ra), ha az X120e-t tekintjük kiindulási alapnak. Jó hír ugyanakkor, hogy a mágneses meghajtó zajszintje nagyon alacsony, sőt a sebessége is inkább az élmezőnybe tartozik a percenkénti 5400-as fordulatszámmal rendelkezők között. Ami talán rossz hír lehet, hogy az X120e-vel ellentétben az S205-öt nem rendelhetjük meg gyorsabb merevlemezzel – ez alól kivétel természetesen, ha mi magunk cseréljük ki otthon a HDD-t.

A hangszórók gyakorlatilag arra alkalmasak, hogy a rendszerhangokat halljuk és a konferenciahívásokat lebonyolítsuk, de hangereje és hangminősége miatt aligha ezen fogjuk végighallgatni az ABBA összest.


Ergonómiailag az S205 némileg elmarad a házon belüli riválistól, ez főleg a gyengébb (olykor ijesztő hangokat kiadni képes) zsanéron érhető tetten. Szintén eltérés, hogy a kijelző jelen esetben nem hajtható vízszintesbe, de ez a gyenge zsanérok miatt nem olyan nagy probléma. A szerelhetőség némileg bonyolultabb az X120e-nél, hiszen az egész hátlapot le kell vennünk ahhoz, hogy hozzáférjünk a hardverekhez. A bevezetőben ezért is említettük, hogy aki kevésbé jártas a notebookok szerelésében, az lehetőleg a 2 GB RAM-mal szerelt változatot vigye haza. Az anyagválasztás egyébként nem rossz, de a fedőlapnál kénytelenek vagyunk megbarátkozni a fényes műanyaggal, amely nem csak az ujjlenyomatokat, de a karcokat is gazdagon gyűjti. Láthatjuk, hogy az akkumulátor átlagos kapacitása és átalakított kinézete miatt nem lóg ki, viszont megemeli a gépet.


A klaviatúra igazodik az Ideapadoknál mostanában látottakhoz, a különbség annyi, hogy az S205-nél az alátámasztás teljesen elfogadható, egyáltalán nem okoz problémát a gyorsabb gépelés. Az egyetlen gondot nem is maga a billentyűzet, hanem az alatta lévő csuklótámasznak kialakított rész jelenti, ugyanis közelről megnézve látható, hogy csíkos mintázatot kapott, így a por és kosz egyaránt meg fog ragadni benne az idő előre haladtával.


Pöcökegeret ezúttal nem kapunk – lévén nem ThinkPadről van szó – ami egyben azt is jelenti, hogy a touchpadnek viszonylag sok hely jutott. Anyagválasztás terén a gyártó remekül járt el, a mindennapos használat során kifejezetten kényelmes volt egerészni a kategóriájában méretesnek számító tapipaddal. Ebben a gombok is partnerek voltak, amelyek puhán és halkan jártak, így ergonómiailag nem sok kifogásunk lehet az S205-tel.


Kis mérete ellenére a készülék három USB csatlakozóval is rendelkezik, viszont kikapcsolt állapotban áramot egyikről se tud biztosítani. A HDMI csatlakozó ma már teljesen megszokott dolognak számít, így tulajdonképpen a szükséges minimumnál alig kapunk többet az S205 esetében, de ebben a kategóriában nincs is szükség többre.

A kijelzőt nagyon szerettük, no, nem az átlagos látószögei, hanem a remek színvilága miatt. A fényerő tartomány nagyon tág, így mindenki megtalálja a számítását napszaktól függetlenül. A tükröződő bevonattól szívesen eltekintettünk volna, mindent egybevetve viszont elégedettek voltunk a 11,6”-os panellel. A minimális fényerő lehetett volna egy picit alacsonyabb, de ez legfeljebb egy viszonylag sötét szobában jelenthet problémát. A webkamera ugyanazt az éppen, hogy elfogadható képminőséget biztosítja, mint az X120e esetében, a mikrofon viszont jól használható.


Bár az AIDA processzor tesztjei nem mutattak nagyobb eltérést a kategória többi versenyzőjéhez képest, a memória sávszélességre érzékeny Photoworxx teszt már előre vetített némi problémát, amelyre a PCMark 7 sajnos rá is világított. Vélhetően az 1 GB memória volt a ludas a dologban, nem hisszük, hogy azonos hardveres feltételek mellett az S205 ennyivel lassabb lenne a többi Brazos platformra épülő gépnél.


A gyengébb szereplés játékok alatt is folytatódott, de ezt a lassulást is a memória számlájára írnánk, hiszen a gép néha meg-megállt töltögetni néhány esetben, sőt a S.T.A.L.K.E.R. teszteket nem is tudtuk úgy lefuttatni, hogy a kapott eredmények értékelhetők legyenek.


Üzemidő tekintetében az S205 pont annyival bírta kevesebb ideig, mint amennyivel kisebb kapacitású az akkumulátora az X120e-nél. A 7 órás maximummal már el lehet lenni, vannak persze olyan netbookok, amelyek ennél többet tudnak, de azok vagy jóval drágábbak vagy lassabbak.

Most, hogy a ThinkPad X120e már nem elérhető, az X121e pedig több mint gyanús, hogy rosszabb minőségű lett, mint elődje, az S205 úgymond jó helyzetben van. Ha eltekintünk a gyenge zsanértól, akkor komolyabb hibát nem igazán fogunk találni benne, más kérdés, hogy fél év elteltével a készülék ára gyakorlatilag nem változott, miközben a riválisok folyamatosan nyomták le az árakat. A halk hűtés, a jó kijelző és a kategóriájában megszokottnak, de amúgy jónak számító üzemidő mind-mind olyan dolgok, amelyeket szeretni lehet az S205-ben, sőt a mérnökök még azt a szívességet sem tették meg, hogy ergonómiailag elrontsák a gépet. Ami fájó pont lehet, az a picit eltúlzott ár és a valóban nem túl acélos zsanér szerkezet, de előbbinél ne felejtsük el, hogy operációs rendszert is kapunk. Ha vásárlásra adnánk a fejünket, ne sajnáljuk azt a plusz háromezer forintot a 2 GB RAM-os verzióért.


A tesztben szereplő Lenovo Ideapad S205 készüléket a CHS Hungary Kft-től kaptuk tesztelésre, köszönjük!

Pro:
+ jó billentyűzet
+ jó touchpad
+ jó kijelző
+ átlagnál hosszabb üzemidő
+ halk és hűvös működés
+ 2 év garancia

Kontra:
- gyenge zsanérok
- 100 MBites hálózati kártya
- 1 GB RAM-mal lassú

Hivatalos oldal: Lenovo
Vásárlás:
iPon webáruház

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

9. Svidi
2011.09.21. 15:34
11,6" és 1366x768 Az már aztán éles lehet
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. sosnuts
2011.09.21. 15:46
inkább hoznának már x120e-t e350-el...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. MrJerk
2011.09.21. 15:50
Mostanában mindig az a kérdés motoszkál az új lapik adatainak nézegetésekor, hogy haladnak a korral, és 5GHz-en is működő vezetéknélküli csatoltót raknak be, vagy nem...
Mert ezt sem az árudák nem tüntetik fel, sem a gyártó a saját honlapján. És valami okból kifolyólag a tesztekben sem lelni ilyen adatokra. Pedig nem mindegy...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. e-beci81
2011.09.21. 15:56
Én is hetekig szemezgettem az IdeaPad S205-el, de az utolsó pillanatban mégsem ezt választottam (annak ellenére, hogy a w7 nélküli változat egy bő huszassal rövidebb volt...)
Helyette inkább egy ThinkPad E125 lett 105k-ért, és egyáltalán nem bántam meg. Erről a modellről nem nagyon írogattak még sehol (főleg itthon ismeretlen), valószínűleg nem nagy mennyiségben érkeztek lokalizált változatok, mivel nekem is nagy nehezen sikerült egy utolsó darabot megkaparintani 2 hete.
Egyébként egy az egyben X121, csak E125 van ráírva. Hardveresen szintén megegyeznek, csakúgy mint az S205-el.

Előnyei számomra az IdeaPad S205-höz képest:
- nem fényes-ujjlenyomat-törölegetős anyag, hanem selymes tapintású matt
- sokkal minőségibb anyagok, erősebb zsanérok
- pöcökegér = ThinkPad érzés
- 4 giga ram

Egyetlen hátránya az 1 év gari, de hosszabbítható +2 évvel olyan 30 körül...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. nattila77
2011.09.21. 18:32
fényes kijelző, 100as háló: kuka
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Simba
2011.09.21. 18:43
Nekem egy Thinkpad Edge E125 van. Szerintem az jobban megéri ennél. Matt kijelző, 4GB RAM alapból, 320GB 7200 rpm-es merevlemez. Proci ugyan ez. Igaz azon nincs eSATA és OS.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. madcaptain
2011.09.21. 19:31
hát igen, manapság notebook helyett a lenovo is elektromos borotválkozótükröt árul, de legalább ad alternativát alacsony áron házon belül, ellenben sok más gyártókkal mint dell pl.
Bár aszem még mindig törvényellenes lenne gyűjtést szervezni egy profi bérgyilkosra aki jobblétre szenderíti a fényes lcd kijelző feltalálóját
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. madcaptain
2011.09.21. 19:36
egy kijelző, ami elvileg arra való, hogy látni lehessen rajta a számítógép képét és ezt nem tudja az rossz és soha nem engedném forgalmazni ..
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Simba
2011.09.21. 20:59
Egyet értek én sem vennék tükrös kijelzős notit. Szerencsére a Lenovo ebben a kategóriában kínál ilyet is.
Viszont a tapipad az enyémen egy hulladék. De nem is használom. Minek ha van remek pöcökegér is
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!