iPon Cikkek

Lenovo Ideapad U350

Dátum | 2009. 09. 28.
Szerző | Alvin_ti4200
Csoport | NOTEBOOK

Az S12 után újabb könnyű noteszt mutatott be a Lenovo. Az U350 a vállalat ultrakönnyű gépeinek sorát erősíti, belseje és árcédulája viszont inkább a belépő szintű termékekhez sorolható. Az Intel CULV platformja nagyon népszerű mostanában, így nem meglepő, hogy a cégnél is erre alapozták az U350 erősebbik változatát.

Processzor: Intel Pentium SU2700 1,30 GHz 1 MB cache 800 MHz FSB
Memória: 2x2 GB Samsung DDR3-1066 CL7-7-7-20
Chipset: Intel GS45
Videokártya: Intel GMA X4500MHD
Hangkártya: Conexant HD Audio
Kijelző: 13,3” (1366x768, Glare-Type)
Merevlemez: Western Digital WD3200BEVT-22ZCT0 (320 GB, 5400 RPM, SATA-II)
Optikai meghajtó: nincs
Hálózati kártya (LAN): Broadcom Netlink Gigabit Ethernet Controller
Hálózati kártya (WLAN): Broadcom 802.11g
e-SATA: nincs
HDMI: van
Mobil internet: nincs
Modem: nincs
TV tuner: nincs
Távirányító: nincs
Webkamera: van
FireWire: nincs
Bluetooth: van
Infravörös port: nincs
Kártyaolvasó: van
Ujjlenyomat olvasó: nincs
Akkumulátor: 6 cellás 56 Wh
Operációs rendszer: Windows Vista Home Premium SP1
Tömeg: 1,6 kg
Ár (a cikk megjelenésekor): 154 ezer forint

Egyértelműen az Acer Timeline széria ellen száll harcba a Lenovo könnyűszerkezetes notebookja, amely paramétereiben is nagyon hasonlít a konkurenciára. Az alig 150 ezer forintos ár tartalmazza a hat cellás akkumulátort és az operációs rendszert, valamint kapunk Bluetooth támogatást is. Vezeték nélküli hálózatnál be kell érnünk a szokásos 54 MBittel.


Az U350 mellé csak a legszükségesebb dolgokat kapjuk: akkumulátor, töltő, kézikönyvek. Tekintettel arra, hogy a gép operációs rendszerrel kerül leszállításra, ha a gyáritól eltérő Windows-t szeretnénk használni, akkor előtte nekünk kell gondoskodnunk a megfelelő driverek beszerzéséről.

A gyártó jó híre miatt a Lenovo gépeknél mindig magasabbak az elvárásaink, mint a többi márka esetében. Az Acer Timeline szériájának egyetlen egy tagját teszteltük idáig, az – részben az 5.5W-os tipikus fogyasztással bíró processzor miatt – nagyon halkan tette a dolgát, így az olcsóbb változatával egy árban lévő U350-nel kapcsolatban is kulcsfontosságú volt a zajszint. Bár voltak szakaszok, amikor a noteszgép tényleg halkan üzemelt, többnyire inkább normál zajszinttel tette a dolgát, ami azt jelenti, hogy a ventilátor állandóan és jól hallhatóan járt egy csendes szobában. Természetesen ennek megvoltak az előnyei is, hiszen a processzor üresjáratban 42, teljes terhelésre viszont alig 50-52 fokon üzemelt, ami remek eredmény. A többi alkatrész visszafogott hőtermelésének hála a gép burkolata sehol nem volt langyosnál melegebb.

Ha már a CPU-nál tartunk, kíváncsiak voltunk rá, az elharmadolt cache memória és a 100 MHz-cel alacsonyabb órajel (a Core 2 Solo SU3500-hoz képest) milyen hatással lesz a Windows Vista használatára. Bár viszonylag sok volt a gyári előtelepített program, véleményünk szerint határon mozog az SU2700, több füles böngészésnél, keményebb flash-es oldalaknál simán be lehet lassítani, ami az SU3500-ra nem volt jellemző. HD tartalmakkal is nehezebben boldogul, bár az X4500MHD miatt megfelelő programmal a 720p felbontású filmek bőven nézhetőek. A Youtube HD ettől függetlenül pocsék sebességgel ment, igaz ez nem csak a processzor hibája.


A merevlemezt már nagyon sok notiból ismerhetjük, dolgát most is úgy tette, mint eddig: halkan, hűvösen és viszonylag gyorsan. Bár seekelésnél hallatott némi apró zörejt, közelről mégis a WLAN kártya ciripelése volt az, ami bántotta az ember fülét. Nem tetszett továbbá, hogy az ütés elleni védelem olyankor is parkolóállásba tolta a fejet, amikor meg se mozdítottuk a gépet.

A beépített sztereó hangszórópárról már az első bootolásnál kiderült, hogy nagyon jó minőséggel rendelkeznek, még akkor is, ha mélyhangot csak papíron láttak. Újítás ugyanis, hogy boot logó helyett/mellett boot dallam is van, méghozzá nem is kellemetlen a fülnek (természetesen kikapcsolható).

Lenovo Ideapad U350 teszteredmények (zárójelben a Core 2 Solo SU3500 eredményei):

PCMark05 (CPU): 1743 (2440)
PCMark05 (HDD): 3994
Cinebench10: 1211 (12 perc 10 másodperc) (1516 (9 perc 43 másodperc))
Memória olvasás: 5156 MB/s
Memória írás: 4160 MB/s
Memória másolás: 4000 MB/s
Memória késleltetés: 104,2 ns
CPU Queen: 2730 (2955)
CPU PhotoWorxx: 3328 (3870)
CPU Zlib: 6986 kB/s (8994 kB/s)
CPU AES: 1897 (2580)
FPU Julia: 976 (1284)
FPU Mandel: 532 (669)
FPU SinJulia: 266 (494)


A Lenovo valami egészen újszerű külsővel rukkolt elő az U350-nél, nem óhajtottak sem csillogós, sem üreges matt szerkezetet a végfelhasználók kezébe adni. A fedőlap egy nagyon elegáns, nonfiguratív mintát kapott, de itt is figyelnünk kell, nehogy erős ütést kapjon hátulról a kijelző, hiszen a vékonyság miatt erősen sérülékeny. A gép alját szemügyre véve megállapítható, hogy a merevlemezt könnyedén cserélhetjük, az egyik memória útjába viszont a WLAN kábelek állnak, igaz 4 GB elég kell, hogy legyen egy jó darabig. Érdemes megfigyelni a jobb alsó sarokban megbúvó üres PCI-Express-nek látszó bővítőhelyet, vélhetően a 3G-s modem kerül ide a mobil internettel szerelt modelleknél.


A billentyűzet nagyon jól használható, bár ez majdnem minden, a cég által gyártott gépre igaz volt idáig. Minimális süppedés tapasztalható a felső-közép tájon, de ez nem fog minket zavarni a gyors gépelésben. Ami zavaró lehet az a „0” és az „í” gombok vékonysága, az „Fn” funkcióbillentyű pedig nem cserélhető meg a Ctrl-lal.


A touchpad felületének anyaga meghatározhatatlan, bár valószínűleg egyfajta műanyag. Érzékenysége elég változó, éppen ezért használata nem túl kényelmes. Nem úgy a gomboké, melyek nagyon könnyen nyomhatók (igaz inkább a belső felük).


Csatlakozókból csak a minimálisan szükségeseket kapjuk HDMI-vel kiegészítve, amely hangot és képet is tud továbbítani egyszerre. Egy eSATA portnak még örültünk volna. Az egyetlen kapcsoló a WLAN-t tiltja, illetve engedélyezi.

A kijelzővel elégedettek voltunk, képe az S12-höz hasonlóan nagyon szép volt, élessége is kiváló, így szövegolvasásra bátran ajánljuk. Feketéje is viszonylag homogén volt a notebook mezőnyben, LED-es háttérvilágítása ellenére bevilágítás látható alulról, de ez filmeknél nem zavaró. Látószög tartománya vertikálisan átlagos, horizontálisan egy picit jobb. Ami a fényerőt illeti, a minimálist elegendőnek éreztük, lejjebb nem lett volna értelme menni, a maximális is pont megfelelő az erős napsütéshez, igaz a tükröződő panel miatt a siker kérdéses.


A webkamera a Lenovo saját programjával is használható, itt különböző effektezésre és főleg a beállítások piszkálására van lehetőség, de készíthetünk álló és mozgóképeket is. Az optika minőségével meg voltunk elégedve, a színek viszont nem voltak se helyesek, se teltek.

Az 56 Wh-s akkumulátortól nem tudtuk, hogy mit várhatunk, hiszen az Acer Aspire 3810T a maga 62-es akksijával nagyjából 7 órára volt képes, igaz abban egy fele ennyit fogyasztó CPU dolgozott. Szomorúan vettük tudomásul, hogy az U350 még 5 órát sem húzott ki, egészen pontosan 4 óra 45 percig maradt életben minimális fényerőn, dokumentum olvasás mellett. Ha a fényerőt maximumra állítottuk, akkor közel egy órát vesztettünk el ebből, ha a processzort folyamatos 100%-os terhelésnek tettük ki még emellé, akkor 1 óra 50 perc alatt merült le a telep.


Összességében meg voltunk elégedve a Lenovo U350-nel, viszont nem éreztük elég erősnek ahhoz, hogy megverje az Acer Timeline szériáját. Nagyon kíváncsiak lennénk egy SU3500-as processzorral szerelt változatra, mert ha zajszintben és üzemidőben is jelentős elérelépést tapasztalnánk, nyugodt szívvel ajánlanánk. Elgondolkodtató még a Celeron ULV-s változat, amely vélhetően 3 óráig biztosan kihúzza, ráadásul 130 ezer forint alatt elvihető.

Pro:
+ jó kijelző
+ jó billentyűzet
+ HDMI (Audio-val)
+ minőségi, elegáns burkolat
+ jó minőségű hangszórók
+ hűvös és halk merevlemez

Kontra:
- lehetne halkabb is
- nehezen kiismerhető touchpad
- a sok gyári szoftver érezhetően lassítja a gépet

A Lenovo Ideapad U350-et a CHS Hungary Kft-től kaptuk tesztelésre, köszönjük!

Hivatalos honlap: Lenovo
Vásárlás: iPon webáruház

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

8. Svindler
2009.09.28. 12:54
VISSZA A CIKKHEZ

Nagyon szép élőben :]
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Lancelot23
2009.09.28. 13:22
Alvin_ti4200!
Jó lett tetszik ez a masina legalább nem a lakkos fekete ami elég ronda. Amúgy tényleg nem rossz kis masina.
Lehet egy felvetésem. Ha hangot is nézitek akkor készíthetnétek egy hangtesztet film és zene alatt. És azt egy Videó-val fel lehetne tenni. Csak kíváncsi vagyok milyen erősekk a hangok és mennyire tiszták ja meg mire elegek. Ez csak egy felvetés, de érdekesebbé tenné a cikkeket.
Milyen programmal nézitek a filmeket?
A GMA X4500MHD erősebb mint a GMAX4500M HD videók alatt és tartalmaz hardwares gyorsítási lehetőséget?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. sfsxnight
2009.09.28. 17:30
Egy videóról akarod megállapítani hogy milyen hangja van a notinak???
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Svindler
2009.09.28. 17:50
Lancelot: a két VGA amit írtál ugyanaz. A GL40-es chipset kivételével biztosan tartalmaz minden "HD"-s 4500 gyorsítást. A kihasználására például a Media Player Classic Homiecinema-t ajánlom (mi ezt használjuk, de vannak alternatívák)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Lancelot23
2009.09.28. 19:04
sfsxnight!
Szerinted mivel lehetne másként?
A videóból is lehet kiszúrni a notebook vagy netbook milyen hangos vagy zajos egy adott filmnél illetve lehet látni a képet is.
Másképpen nem nagyon lehet vagy max ha felveszik egy adott zenével a hangszórók teljesítményét és azt rakják fel. Csak itt lehetnek a felvétel közbe zavaró hangok is így ezt nem annyira célra vezető. A videónál kevesebb a zavarási tényező.
Engem érdekelne ez. Mert ha hangot írják akkor lehetne egy kis összehasonlítási alap a különböző audio gyártó hangrendszereiből. Erre jó lenne egy hangteszt egy adott zenéből vagy filmből mint azt írtam.

Svindler!
Én is ezekre gondoltam miket írtál. Akkor viszont mi különbség a HD végűek között mert egy átlag GMA X4500 is tudja ezt akkor miért van a végén a Hd vagy az órajel magasabb?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Svindler
2009.09.28. 20:20
http://en.wikipedia.org/wiki/Intel_GMA#Tab...es_and_chipsets

A sima X4500 nem támogatja a lejátszás minden fázisát
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Lancelot23
2009.09.28. 20:40
Köszönöm most már tudom kinek mire ajánljak egy GMA X4500-ast.
Újbóli köszönet.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. somakb
2009.09.29. 09:56
Érdekes. Ennél még a 4-5 évvel ezelőtti centrinós Dothan magos procikkal felszerelt notik is jóval erősebbek voltak, és azért ennek a CULV rendszernek sem épp nagy mutatványa a hosszú akkumulátoridő, és amazok sem voltak rosszak. Egy kétmagos atom is erősebb ezeknél, nem tudom mennyit fogyaszthat egy N330 as atom. Csak az Intel szerződések miatt nem lehet ekkora méretű notikba 1-2 magos atomokat rakni?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!