iPon Cikkek

Lenovo IdeaPad Y510P: Csak a brutalitás

Dátum | 2013. 07. 29.
Szerző | Alvin_ti4200
Csoport | NOTEBOOK

Múlt héten járt nálunk a Samsung karcsúsított multimédiás noteszgépe, amely a Chronos kódnévre hallgató Series 7 utódjaként fényes karrier előtt áll. A kiváló kijelző, a szuper hangrendszer és a remek teljesítmény miatt nagyon megkedveltük, ám úgy néz ki, kemény kihívója akad tesztünk főszerelőjének személyében – legalábbis azok között, akiknek a teljesítmény szinte mindennél fontosabb.

Az előd modell sajnos nem járt nálunk, de a fórumok tanúsága szerint kategóriájában igencsak népszerű termék volt, amelyet remek ár/teljesítmény mutatójának köszönhetett. Az utód első ránézésre alig változott valamit, az ára viszont némileg emelkedett, de ezért jóval gyorsabb hardver a jutalmunk.
 
A szerkesztőségben az utolsó kifejezetten erődemonstrálásra tervezett Lenovo noteszgép az Y580 volt még tavaly októberben, ahhoz képest az Y510P egy vadállatnak tűnik már első ránézésre is, bár ezt leginkább a billentyűzet gombjainak oldalán végigfutó vörös festésnek köszönheti.

Tesztalanyunk pár forint híján 300 ezer forintba kerül. Ízlelgessük ezt egy picit, még akkor is, ha rögtön szemet szúrhat a két darab, SLI-be kötött videokártya jelenléte, illetve a gyengének távolról sem nevezhető négymagos, Haswell architektúrára épülő Core i7-es processzor. Számunkra ugyan újdonság az SLI-be kötött középkategóriás videokártyák jelenléte, de aki kicsit is ismeri az előd modellt (Y500), az jól tudja, hogy ez az opció ott is rendelkezésre állt, nevezetesen két GT 650M-et lehetett párba állítani. Némileg túlzásnak tűnhet két ilyen erős videokártya besuvasztása egy ekkora házba, de figyelembe véve, hogy egy 1920x1080 pixeles kijelzőt kell kiszolgálni és az Y510P gyakorlatilag a Lenovo hordozható játékgépe, valamennyire érthető, hogy meg akarták tartani a lehetőséget a maximalistáknak. A hatcellás akkumulátor kapacitása egy átlagos noteszgépben dicséretre méltó lenne, itt inkább csak átlagosnak hat, figyelembe véve, hogy mindkét fontosabb alrendszer (processzor, videokártya) lényegesen többet fogyaszt az átlagnál – bár meg kell jegyeznünk, hogy 2,7 kg-os tömegével nem éppen a hordozhatóság mintapéldánya az Y510P. Jó hír, hogy megmaradt a három éves jótállás, operációs rendszert ugyanakkor – jelenleg – egyik modell mellé sem kapunk, így annak beszerzéséről magunknak kell gondoskodni. Létezik egy olyan változat is, amely egy kiegészítő 24 GB-os SSD-t is kapott, ám nálunk ez a verzió még szintén nem elérhető. Processzorból hiába érnénk be gyengébbel, sajnos kénytelenünk leszünk összebarátkozni a brutális erejű Core i7-tel, videokártyából viszont megoldható, hogy csak egyetlen egy kerüljön a gépbe, spórolva ezzel 20-30 ezer forintot és szerezve egy optikai meghajtót.

A termék mellé mindössze egy töltő és egy kis olvasnivaló járt. Előbbi mérete elrettentő, hiszen 170W-os, máshogy nem is lehetne biztosítani a szükséges energiát ilyen hardver ellátásához. Megvan ugyanakkor az az előnye, hogy viszonylag gyorsan képes feltölteni a hatcellás telepet. A mellékelt lemezen elviekben az összes 64 bites Windows 7, illetve Windows 8 meghajtó program rajta van a címke tanúsága szerint, ám az előbbiek nagy része hiányzott a valóságban, így kénytelenek voltunk a gyártó honlapjáról levadászni őket.
Hatalmas szellőzőnyílásai ellenére mind zajszint, mind hűtés terén vannak gondok az Y510P-vel. Kezdjük az előbbivel, az távolról is szembetűnő. Míg üresjáratban egész jó a helyzet, addig terhelés hatására – amely a célközönségnél kiteszi a gép használati idejének nagyjából felét – jelentősen megemelkedik a zajszint és egy idő után már súrolja azt az értéket, amelyet határesetnek hívunk. Aggodalomra ugyanakkor semmi ok, lesz nagyobb bajunk is ennél. Nem csak az alkatrészek, hanem a felületek hőmérséklete is elképesztően magas. A processzor és a videokártya is 100 fok közelében mozog maximális terhelés mellett (ráadásul úgy, hogy csak az egyik videokártyát tudtuk 100%-on hajtani, a másik gyakorlatilag pihent ilyenkor), ami viszont egyértelműen gond, az a billentyűzet és annak környezete. Ezeken a helyeken ugyanis iszonyúan meleg a helyzet, nem annyira, mint a múltkor tesztelt Samsung klaviatúra feletti részén, de míg oda ritkán nyúlkálunk, a csuklónkat nem hagyhatjuk a levegőben. Komfort szempontjából ezek a dolgok nagyon sokat rombolnak a gép imidzsén.

Ami azért szomorú, mert teljesítmény tekintetében aligha találunk benne kivetnivalót. A négymagos Core i7-es processzor gyakorlatilag megegyezik azzal az Ivy Bridge alapú példánnyal, amelyet múlt héten láthattunk a Samsung ATIV Book 8-ban – nyilván a Haswelles finomhangolások és fejlesztések kivételével. A benne található Intel HD Graphics 4600 szintén új ismerős, végre kaphatunk egy kicsit közelebbi képet, mire is képes az Intel újgenerációs integrált videokártyája, még ha ez a verzió nem is a legerősebb variáns.

A GeForce GT 750M se tette még tiszteletét nálunk és a GT 740M teljesítményéből kiindulva az eggyel izmosabb változat biztos, hogy parádézni fog, nem beszélve arról, hogy a tesztkészülékben kettő is volt belőle. Az NVIDIA Optimus technológiáját viszont csak és kizárólag akkor használhatjuk, ha egy integrált és egy dedikált VGA van a gépben. Ha mindkét GT 750M aktív (értsd: benne van a gépben), akkor az integrált Intel videokártya kikapcsol, amely több szempontból gond, hiszen megnő az üresjárati fogyasztás, ami magával hozza a zajszint emelkedését és az elérhető maximális üzemidő csökkenését is. Ha akkumulátorról szeretnénk használni a gépet tehát, érdemes előtte kikapcsolni és eltávolítani a második GeForce-ot, hogy hogyan, erről majd később.


Figyelembe véve a mai játékok kapacitás igényét, nem meglepő, hogy 1 TB-os merevlemez került a masinába, pontosan ugyanaz a típus, amely az ATIV Book 8-ban is látható volt. A teljesítménye, zaj- és hőtermelése pontosan megegyezik az ott látottakkal, a legmelegebb nyári napokon mért 40 fok bőven elfogadható. Sebességére se lehet panasz, talán a sok memória lehet az oka annak, hogy nem nagyon éreztük az SSD hiányát, de a gyors processzor is legalább annyira ludas lehet a dologban. Ha nem elégednénk meg az 1 TB-tal, a cserélhető dedikált GT 750M helyére vásárolhatunk egy második merevlemezt is, igaz, arról egyelőre nincs információnk, hogy ez mekkora kapacitást és árcédulát jelent.
 
A hangrendszer, ha nem is annyira szuper, mint a Samsung ATIV Book 8-ban, csak egy pár hajszállal marad el tőle. Mélyhangokból talán némileg kevesebbet kapunk, de a hangtisztaság, a térérzet és az összhatás fantasztikus. Ha valamire, akkor a készülék ezen részére biztosan nem lesz panasza senkinek.

Aki látott már Y500-at, annak az Y510P-ben semmi újdonság nem lesz, hiszen a két termék gyakorlatilag ugyanúgy néz ki. Nekünk viszont új volt a forma, hiszen az Y580A, mint utolsó nálunk járt Lenovo izomgép teljesen máshogy nézett ki. A fémes hatást keltő és valóban alumínium felhasználásával készült fedőlap robusztus külsőt kölcsönöz a masinának, főleg, ha mindezek mellé még meg is emeljük, mert súlya az aztán van. A mögötte meghúzódó kijelzőt viszonylag jól védi és hasonló pozitívum mondható el az alsó burkolatról is, amelyet ugyan le lehet csavarozni teljes egészében, mi ettől kivételesen eltekintettünk. A második dedikált videokártya egy speciális mechanizmus révén távolítható el, amelyhez ráadásul az akkumulátort is ki kell szedni, hiszen alatta található az egyik kapcsoló a kettő közül, amelyet használni kell. A nem meglepő módon Ultrabay-nek hívott nyílás számos más kiegészítőt képes fogadni, például optikai meghajtót (ez a sztenderd az SLI nélküli változatok esetében alapból a gépben van), a már említett második merevlemezt vagy éppen egy önálló hűtőrendszer modult is. Sajnos kiegészítő akkumulátor nem érhető el a géphez.

A billentyűzet igazán remek darab, se alátámasztásával, se a gombok instabilitásával, se azok nyomáspontjával nem volt gond. A háttérvilágítás két lépcsőben állítható és vörös színben pompázik, nagyon vagány, főleg azért, mert akárhonnan nézzük, sehonnan nem látszik ki a megvilágításhoz használt fényforrás. A kiosztása maradt a régi, az IdeaPad tulajdonosoknak ez jó hír, a többieknek majd szoknia kell egy picit a néhol szerencsétlenül elhelyezett gombokat, de ennél nagyobb baj sose legyen.

A touchpaddel (amelyet a gyártó clickpadnek hív) ugyanakkor meggyűlt a bajunk, sehogy nem sikerült összebarátkoznunk. A probléma forrása abban keresendő, hogy a gyártó a mai furcsa divatnak megfelelően úgy alakította ki a tapipadot, hogy szinte bárhol lenyomható legyen, ami még önmagában nem feltétlenül lenne gond, hiszen többek között a MacBook Pro is ilyen, amelyet a többség valahogy szeret. A tényleges problémát az okozza, hogy félig is le lehet nyomni a touchpadet, ami azt a furcsa jelenséget idézi elő, hogy kattintani szeretnénk, de félreugrik a kurzor, mert túlságosan finoman nyomtuk le a gombot és a félállásig megtett út alatt úgy érzékelte a rendszer, hogy mi még navigálunk, mert picit elmozdult az ujjunk. Nehéz pontosan leírni, de nagyon zavaró és erre nem is fog tudni megoldást találni a gyártó (kivéve, ha mostantól más típust választ). Természetesen a legtöbb multi-touch gesztust támogatja és a Windows 8-cal behozott újításokat is kezelni lehet vele.

A csatlakozók kialakítása maradt a régi, összesen 3 darab USB aljzattal kalkulálhatunk, melyek közül a jobb oldali sárga kikapcsolt, illetve alvó állapotban is képes árammal ellátni a rádugott eszközt. A kártyaolvasó elöl található, akárcsak a visszajelző LED-ek, melyek elég diszkréten világítanak, este sem zavaróak.
 
A kijelző az elődtől eltérően matt bevonatot kapott, ami mindenképpen pozitív hír. Bár a benne lévő panel TN technológiával készül, megnyugtatásul közöljük, hogy ez az egyik legjobb TN panel, amelyet notebookban valaha láttunk. A vízszintes látószöggel általánosságban nem szokott túl nagy probléma lenni, de itt a függőleges is nagyon rendben van, eléggé le kell hajolni vagy hátra kell dönteni a kijelzőt ahhoz, hogy a drasztikus kontraszt vesztés bekövetkezzen. Mindezek mellé a színek is egész jók, az LCD kalibrálás nélkül is remekül használható a mindennapokban.

Nagyon kíváncsiak voltunk, hová lehet még fokozni a leköszönő Ivy Bridge architektúrára épülő Core i7-3635QM teljesítményét, de mint a diagramok is mutatják van hová. Azonban ne tévesszenek meg senkit a képek, a sebességnövekedés nagy része nem az architektúra váltásnak, inkább a kétcsatornás memória használatnak köszönhető. Sajnos a Samsung egy modulban pakolt 8GB-ot a gépébe. Látva viszont a döbbenetes eredményeket, páran valószínűleg szívesen feláldoznák a CPU-t az árcédula oltárán, hiszen egy ilyen erőművész sokkal erősebb VGA-k kihajtására termett.


Videokártyából ezúttal bőven van, hiszen az integrált HD Graphics 4600-zal – akárcsak a GeForce GT 750M-mel – most találkozunk először. Általánosságban elmondható, hogy a 4600 a leköszönő HD Graphics 4000 teljesítményének közel dupláját képes hozni, van, ahol picit kevesebbet, van, ahol picit többet. Ez mindenképpen dicséretes, főleg akkor, ha belegondolunk, hogy nála van/lesz még erősebb grafikus maggal ellátott integrált VGA az Intel kínálatában. A dedikált GT 750M-ről is csak elismeréssel tudunk nyilatkozni, hiszen a Radeon HD 8870M-et lazán maga mögé utasítja, amely egyértelműen a VGA érdeme, hiszen a processzor teljesítménye a szóban forgó készülékek esetén lényegében megegyezik. A Resident Evil ötödik része állandóan kilépkedett, ha az SLI engedélyezve volt, ámezen kívül nem tapasztaltunk problémát a technológia használata során. Már 1366x768-as felbontás esetén is van értelme a második GT 750M-nek, még inkább, ha 1920x1080-ba kapcsolunk. Ilyenkor a Lenovo által kommunikált 60%-os gyorsulásnál lényegesen többet is el lehet érni, hiszen a processzor limitáltság csökken. Gyakorlatilag semmi nem ér a nyomába az Y510P grafikus rendszerének, ha ragaszkodunk a 300 ezer forintos lélektani határhoz. (A diagramokon azért teljesít rosszul az SLI, mert 1366x768-ban nem lehet kihajtani)


A brutális teljesítmény mellé a gyártó szerint legfeljebb 5 órás üzemidő társul, amely igaznak bizonyult, hiszen a minimális fényerő mellett végzett dokumentumolvasós teszt nem futott sokkal tovább. A maximális fényerő melletti full HD videó nézést is az integrált videokártyával végeztük el, a 2 óra 43 perces eredmény szintén nem mondható rossznak, a maximális terhelés során mért 1 óra 22 perc viszont fenntartással kezelendő, ugyanis sehogyan sem tudtuk elérni, hogy egyszerre mindkét GeForce videokártya 100%-on dolgozzon – még játékokkal sem. Vélhetően az SLI-s használat nagyjából 1 óráig kivitelezhető újabb töltés nélkül.

Aki hajlandó 300 ezer forintot kifizetni egy notebookért és nem az alacsony tömegre, a megkapó dizájnra vagy a kivételesen hosszú üzemidőre, hanem a brutális teljesítményre hajt, az valószínűleg megtalálta szíve választottját. Nem tudunk még egy olyan gépet mondani a tesztben szereplő Lenovo IdeaPad Y510P mellett, amely ennyire durva 2D-s, illetve 3D-s performanszra képes. Vagyis hogy pontosak legyünk, tudunk, csak nem ennyiért. Bár sokan megvásárolnák gyengébb processzorral is, sajnos erre – jelenleg – nincs lehetőség, a költséget egyedül a második videokártya elhagyásával tudjuk csökkenteni. Van viszont egy menekülő út, hiszen az előd modellből létezik olyan verzió, amely szintén GeForce GT 750M SLI kiépítést tartalmaz, ugyanakkor „csupán” egy kifutó Core i5 van benne. A 20 ezer forinttal olcsóbb modellnél van egy még izgalmasabb, amely ugyanezzel a processzorral, de csupán egyetlen GT 750M-mel rendelkezik, ez újabb 20 ezer forint mínusz.

Vegyes érzelmekkel adtuk vissza ugyanakkor a tesztkészüléket, hiszen azon kívül, hogy igényes, de semmiképpen sem prémium kijelzője mellett jó rajta gépelni és természetesen nevetségesen gyors tempóra képes, a touchpad használata idegesítő, a hűtőrendszer terhelésnél már elég zajos és még így is forró a masina billentyűzet felőli burkolatának nagy része. Ilyen dolgok mellett nehéz keserű szájíz nélkül élvezni a valóban párját ritkító teljesítményt a mindennapokban. Az UltraBay jó dolog, de szomorú, hogy mi leginkább nem egy második GT 750M-et, hanem egy kiegészítő hűtő modult tennénk bele. Akit mindezek ellenére viccesen fogalmazva hidegen hagy, hogy a készülék nagyon meleg, annak bátran ajánljuk az Y510P-t, ha pedig beéri egy darab GT 750M-mel, akkor érdemes elgondolkodni a Core i5-ös előd modellen, hiszen az i7 egyetlen grafikus maghoz nem nagyon kell, míg az i5 kevesebbet fogyaszt, ez által könnyebb hűteni és az üzemidőre is jótékony hatással lehet.


A cikkben szereplő Lenovo IdeaPad Y510P típusú notebookot a gyártó hivatalos képviseletétől kaptuk tesztre, melyet ezúttal is köszönünk!

Pro:
+ lehengerlő teljesítmény
+ jó billentyűzet, még jobb és vagányabb háttérvilágítással
+ matt, ráadásul TN-hez képest meglepően jó full HD kijelző
+ remek JBL hangredszer
+ UltraBay

Kontra:
- nagyon melegszik, ráadásul a legkényesebb pontokon
- hektikus működésű touchpad

Hivatalos oldal: Lenovo
Vásárlás: iPon webáruház

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

42. Th3Ac3
2013.07.29. 10:23
Megkapó laptop és az SLI brutális benne, csak az a gond hogy az árával is ugyanez a helyzet... nem ér +50-et a 650m sli-s változathoz képest
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
41. Simba
2013.07.29. 11:31
Csak egy jó panel hiányzik.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
40. Atesz1987
2013.07.29. 13:41
Ugyanezt a hardvert egy asztali gépben tizen centes ventik, meg fél kg-os bordák hűtenék... mondjon bárki bármit, ez nem egészséges. A TN panel meg ennyi pénzért elég fájdalmas...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
39. CyberPunk6...
2013.07.29. 15:02
Atesz1987 - Mondjon bárki bármit, azért az asztali 4 magosok ennél erősebbek
Az meg, hogy egy négy magos kétszer olyan gyors, mint egy ugyanolyan két magos, az 2013-ban kb elvárható, mivel a programok már jól skálázottak több magra, főleg, amit arra írtak, hogy kihajtsa a belét.

Szóval ez a gép hozza egy 4 éves asztali játékgép szintjét. Ennyi idő alatt sikerült beleköltöznie laptopba, az akkori asztali gépnek.

Ez a laptopok között tényleg magasan van. de azért nem kell hanyatt esni. Szerintem pontosan illik az évek óta tartó trendbe. 3-4 évvel követi az asztaliakat a hordozható...

Az asztaliak ugyanezzel az architekturával 4ghz felett mennek. Pontosan ennyivel több hőt is termelnek, és ennyivel gyorsabbak is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
38. Atesz1987
2013.07.29. 15:19
Ha valakinek esze van, nem vesz gamer notit. Ugyanazt a teljesítményt másfélszeres árért megvenni... ráadásul, ha eszed van, akkor nem is használod játékhoz a saját billentyűjét. Régen, mikor mindenki a képcsöves monitort húrcolta, meg a pc házak, tápok is nehezek voltak, nagy flash volt egy noti, de mai asztsli pc-k is olyan könnyűek, hogy simán lehet őket hurcolni. Meg nem is akkora divat már lanparty a szélessáv elterjedésével.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
37. MrPetya19
2013.07.29. 16:18
Azért rossz az üzemidő, mert az sli miatt nem megy a hd graphics.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
36. DaemonPC
2013.07.29. 16:18
Szerintem aki gamer laptopot akar venni (én) az nem feltétlen csak azért veszi másfélszer annyiért a gépet mert hülye...
Pl. én kollégiumban fogok lakni sok emberrel együtt és elég hülyén nézne ki ha beállítanék az én "könnyű" cirka 15-20 kilós gépemmel plusz monitor egér stb.
Mivel én szeretnék ott is játszani majd így érthető, hogy miért vennék ilyet.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
35. Alvin_ti42...
2013.07.29. 16:22
MrPetya19: Az első két akkumulátoros tesztnél ki volt véve a második GT 750M, így működött az Optimus -> a HD Graphics 4600 is. Csak az utolsó tesztnél volt bent a második GeForce, ott viszont nem tudtuk leterhelni, csak az egyiket.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
34. tombar
2013.07.29. 16:44
DaemonPC:
én crt-vel nyomom és egyáltalán nem néznek hülyén. ha meg normális suli mellett akarsz játszani, akkor inkább ne is menj felsőoktatásba. tapasztalat.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
33. CyberPunk6... tomba...
2013.07.29. 16:53
Nem mindenki tanul mérnöknek vagy TTK-n. Másoknak van élete a suli mellett
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
32. deviant93
2013.07.29. 19:34
OFf-
Azért tetszik, hogy mondják az emberek: ne vegyél gémer notit, mert úgy se olyan erős, mint annyi pénzből vett asztali etc.
nekem egy i7-es sandym van, egy asztali i5-ös nem hozza ezt a teljesítményt. Akkor meg miről beszélünk. Én is kollégiumban lakok, 80 kilóra van a lakhelyemtől, érdekes lenne minden pénteken és vasárnap asztalival utazgatni, csak mert a java beadandót írnám, vagy akkor nem megyek haza a húslevesre.
On - 300k-t simán megér. Jó teszt!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
31. CyberPunk6... devia...
2013.07.29. 21:06
"nekem egy i7-es sandym van, egy asztali i5-ös nem hozza ezt a teljesítményt. Akkor meg miről beszélünk."

Bármilyen hiteles forrást kérek légyszíves.

"Azért tetszik, hogy mondják az emberek: ne vegyél gémer notit, mert úgy se olyan erős, mint annyi pénzből vett asztali"

Nem vagyok a gamer notik ellen, nekem is volt anno, de manapság inkább van egy gamer asztalim, meg egy hordozható kicsi notebookom. Nekem ez jobban bejött,de egyértelműen látom a különbséget. Ha a hordozhatóság fontos a notebook előnye megkérdőjelezhetetlen.
Ez mindenkinek saját igénye szerint. De 300k-ból kijön egy erősebb asztali+egy hosszú üzemidejű könnyű hordozható is. Ugye preferencia kérdése.

Ez tényleg csak akkor éri meg, ha az ember sok különböző helyen akar játszani is. Amúgy egy notebook sem ér egy közepesen erős asztali nyomába.

Egyszerűen irreális elvárni, hogy harmadannyi tdp-vel ugyanazt nyújtsa.

Van lehetőségem összehasonlítani ugyanazon család asztali és mobil i5-ét összehasonlítani. Elég erős különbség van ott. Cserébe tdp is a harmada.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
30. JMinkey
2013.07.29. 21:31
"gémer" laptopot azok vesznek általában, akik sokat utaznak de kell a kakaó!

majdnem minden második hónapba utazok ki külföldre valamikor 1 hónapra valamikor csak pár hétre, ezért nem vettem asztalit karácsonyra.

az tény hogy asztalból sokkal erősebbet lehet venni ugyanazért a pénzért, de nekem megérte a felárt, mert kihasználom, nem csak játékra. szóval én nem bántam meg amikor megvettem az enyémet.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
29. Sheepcz
2013.07.30. 01:15
hiteles forrás:

http://www.notebookcheck.net/Mobile-Processors-Benchmarklist.2436.0.html
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
28. Simba
2013.07.30. 05:44
Ne a saját igényeitekből induljatok ki a gamer laptopoknak van létjogosultságuk. Noha tény, hogy nem olcsók, és az árából egy jóval erősebb asztalira is futja, de azt nem fogod cipelgetni mondjuk külföldre, vagy heti rendszerességgel az ország másik felébe.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
27. CyberPunk6...
2013.07.30. 08:33
Sheepcz - A notebookcheck listái nem sok mindenre jók, mivel egyáltalán nincsenek standardizálva a tesztek. Ez látszik is hiszen több helyen a min és max között óriási a különbség. Meg néhol az utód kikap az elődtől némely tesztben, és mégis előtte végez. Vannak benne érdekes dolgok.

Anno vga-k miatt nézegettem a listájukat, de sajnos a valóság nem hozta a lista sorrendjét

Amúgy találtam asztali i7 procival szerelt laptopot, kíváncsi vagyok mennyire van legyengítve, hogy le tudják hűteni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
26. DaemonPC
2013.07.30. 10:51
Hülye kérdés, de akkor is felteszem , valóban nincsenek rajta idióta matricák a touchpad mellett? Tudom butaság de egy idő után azok feljönnek és ragacsos lesz a gép...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
25. Sheepcz
2013.07.30. 11:18
DaemonPC: nekem y500-am van, erre 3 jutott
CyberPunk666: lehete hogy a notebookcheck nem a legpontosabb adatokat szolgálja, de olyan hatalmas eltéréseket még nem tapasztaltam az ottani és az egyéb eredmények között.
De ha tudsz megbizhatóbb oldalt, akkor kérlek jelezd és beirom helyetted a googlebe a keresést!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
24. autox3c
2013.07.30. 11:35
Nekem tetszene ez a gép, mert minden megvan benne amire szükségem van: matt felületű HD kijelző és erős hardver, ráadásul még szép is. Mondjuk az biztos, hogy nem az sli változatot választanám, mert az csak feleslegesen fűt és kiszorítja a dvd meghajtót.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
23. autox3c Atesz...
2013.07.30. 11:38
Melyik laptopban van IPS/PLS?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
22. TommyJ
2013.07.30. 12:07
Sziasztok.
Én egy ilyen szörnyeteg boldog tulajdonosa vagyok.
Melegedéssel nekem nem volt eddig problémám bár igaz, hogy nem egy hűvös darab, de szerintem még a tűrhető kategóriába tartozik. Guild Wars 2-vel és WOT-al próbáltam eddig. GW2 maximális beállításokkal 1 DB videokártyával 30-50 FPS SLi-vel 60-80. A WOT sajnos nem megy SLi-vel de 1 kártyával is stabil 40 FPS körül van szintén maximális beállításokkal.
Nekem nagyon hiányzik az SSD érezhetően fogja a gépet. Sajnos még nem kapható az NGFF foglalatba SSD, a winyó helyére pedig nem szeretném berakni.
A tapipad valóban nem a legjobb, de meg lehet szokni.
Egyetlen komoly negatívumként a szervizhátteret tudnám megemlíteni és ez sajnos nem csak erre a típusra vonatkozik hanem minden IdeaPadra. Magyarországon nincs szerviz ami garancia vesztés nélkül javíthatná. A legközelebbi Lengyelországban van. Ez főképpen akkor probléma, ha valamilyen nem garanciális meghibásodást szeretnénk megjavíttatni, hogy megmaradjon a garancia. Ebben az esetben nem csak javítást és az alkatrész költséget kell kifizetni hanem a laptop utaztatását is így viszont még egy egyszerűbb javítás is horribilis összegbe kerülhet.

DaemonPC: Van rajta matrica a tapipad mellett 1 nagy amin mindenféle hangzatos logó szerepel illetve a numerikus rész alatt is található egy Geforce és egy intel felirat

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
21. vivanto Tommy...
2013.07.30. 12:30
@TommyJ,

Tudtommal van rajta mSata foglalat, oda is tudsz tenni SSD meghajtót (azért supportot érdemes lehet megkérdezni vásárlás előtt). Illetve láttam néhány üzletben olyan kiszerelést, ami SLI helyett standard DVD meghajtóval jön, gondolom ez esetben egy szabványos rack is beszerelhető.

Én is erősen gondolkodom egy ilyenre való újításon, de néhány technikaibb beszámolót szeretnék még látni róla.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
20. TommyJ
2013.07.30. 13:08
vivanto:
Nincs rajta mSata. Helyette az új NGFF m2-es foglalat van amihez még nem lehet kapni SSD-t
Ha minden igaz ez például belemenne: http://www.custompcreview.com/news/samsung-mass-producing-xp941-m-2-ssd-boasting-1400mbs-sequential-reads/18176/

Itt a különbség az mSata és az új foglalat között:
http://www.anandtech.com/show/6293/ngff-ssds-putting-an-end-to-proprietary-ultrabook-ssd-form-factors
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. DaemonPC
2013.07.30. 13:41
Na nem baj az a matrica , amúgy kicsit parázok magától a márkától, csak szerintem nem olyan jól csengő név mint egy Asus vagy MSI? Kifejtem mire gondolok:
Mondták nekem, hogy vigyázzak a lenovoval mert lehet, hogy nem minden alkatrész tökéletes benne pl. videókártyát sok cég gyárt és nem mindegy, hogy egy Asus vga vagy valami más esetleg rosszabb minőségű van benne. Szerintetek ez valós félelem vagy ilyen magas szinten már nem kell ettől tartani?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. csabi02
2013.07.30. 14:27
Nem is olyan sok a lemaradás!
Ha belegondolunk,hogy a legerősebb mobil i7-es(4930MX)majdnem egálban van a 4770k-val akkor az elég jó,de persze a teljesítménynek ára van:1000$
Én simán elhiszem,hogy Sheepcz gyengébbik i7-ese hozza 1 asztali i5 teljesítményét!
A baj,hogy valóban melegük van 47-57Watt tdp mellett is!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. Zabalint
2013.07.30. 15:27
Ami a gamer laptop vs. asztali gamer gép vitát illeti, én anno laktam olyan koleszban, ahová esélytelen lett volna asztali gépet vinni, mert 6 emberre jutott 2 íróasztal (ez persze nem zavarta azt a 2 embert, akik gépeikkel elfoglalták...). Ilyen szempontból értem a dolgot. De ahol van neki hely, ott kevésbé. Egy gamer asztali gép és egy olcsó laptop kombóval hétköznap lehet játszani a koleszban/albiban, amikor meg hazamegy az egyetemista, akkor nehogy már azért menjen haza, hogy otthon játsszon, a fontos dolgok miatt meg lehet vinni a laptopot.

(Más kérdés, hogy nem gondolom, hogy normális szakon, normális életmód mellett lenne idő egyetem mellett játszani (hiszen az idő tanulással és szocializálódással, infósoknak programozással elmegy), nem normális szakon meg nem érdemes tanulni.)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. tibaimp
2013.07.30. 21:19
A hd 4600 nem rossz,kíváncsi leszek a iris pro tudására, szerintem simán hozza majd a mostani amd/nvidia csúcs közeli eredményeit.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. felziusz
2013.08.01. 09:22
Itt egy újabb tulaj. Touchpad katasztrofális. A hűtéssel semmi gond nincs, a levegő ami kijön, az biza forró. reggeli KV-t melegen tudja tartani

A hűtés meg nem hangos, ott a JBL hangszóró, tessenek használni. Esetleg plusz hűtőpad stb. A hang.. <3 Na az olyan hogy a komolyabb asztali hangrendszeremhez még nem nyúltam. Hangos és szépen szól. Egész tuti készülék.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. Svidi
2013.08.05. 09:55
Hiányolom a cikkben az összehasonlítást az Y500 és Y580-al, valahogy egyik grafikonra sem kerültek fel az említett példányok
Ha a tapipad ugyanaz, mint ami az Y580-ban van, akkor a hiba a tesztelő úiemberben keresendő, ugyanis ez egy teljesen jól használható, pontos, kényelmes megoldás!
Az SSD lehetőségről miért nem szól a cikk? Pedig ez KURVAFONTOS!! Pont az a jó benne, h maradhat a hdd meg minden egyéb, és lehet mellé ssd-t paszírozni.
FullHD-s játéktesztek hol maradtak? 10 év múlva is csak 1366x768ban fogok tesztelni, és majd odaírjátok, hogy natív felbontáson is fasza? Ez kevés, mint árvaházban a szülői értekezlet. Retinás macbook pro-t meg 640x480-ban tesztelnétek, mi? neveséges...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. lawn
2013.10.02. 13:39
Sziasztok! Kineztem magamnak egy ilyen laptopot annak erekeben, hogy zökkenömentesen tudjak vele dota2-özni. Processzor: Core i7 4700MQ (2400)
Memória: 4096 (DDR3) MB
Merevlemez: 1000 + 8 SSD GB
Kijelző: 15.6ʺ Full HD LED AntiGlare
Videokártya: 2048 MB NVIDIA GF GT755M
Egy ilyennel szerintetek menne? Ha nem szükseges nem venném 750M SLI-vel, egyreszt azert, mert dragabb, masreszt pedig olvastam cikkben, hogy elegge melegszik a gep, es lehet ultrabay-be tenni külön hütöt is az optikai meghajto helyere. Olyan hütöt egyebkent hol lehet kapni, mert sehol se talaltam.. Köszi elöre is a valaszt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. BadSector7...
2013.10.30. 07:16
Üdv,

Az érdekelne, hogy a frissen megjelent nagyobb címek, például Batman: Arkham Origins, illetve Battlefield 4 milyen FPS-sel és általános sebességgel futnak ezen a laptopon, vagy olyan idei címek, mint a Tomb Raider és a Bioshock: Infinite. Szerintem az Alien Vs. Predator, vagy a Far Cry 2 eredményei viszonylag kevés embert mozgatnak meg.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. farkaszs BadSe...
2013.10.30. 08:20
Üdv
A Battlefield 4 béta volt fent az nagyon szépen futott SLI-ban.A batmanről nem tudok nyilatkozni.
A Tomb Raider és a Bioshock nagyon szépen futottak FHD-ban. FPS 30 feletti volt.
A Crysis 3 és Far cry 3 is jól ment. Nagyon meg vagyok elégedeve.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. neeo
2013.12.17. 12:41
Sziasztok!

Érdekelne, hogy a billentyűzetvilágítás kikapcsolható-e rajta, vagy levehető-e olyan szintre, hogy ne legyen zavaró a piros fény?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. marstensid
2013.12.20. 15:39
Neoo a billentyűzetvilágítás kapcsolható rajta
1. -kikapcsolva
2. -gyenge fényű
3. -erős fényű

Szerintem annyira megfogod szeretni, hogy nem fogod kikapcsolni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. tbodai
2013.12.31. 21:45
Remek ár/érték arányú gép, összességében pozitív lenne az egész, de mi nagyon megszívtuk. Core i7 es kiadást vettünk legális W8 cal, és office szal 16G memóriával. A kezdeti apróbb Windows os és alkalmazásokban jelentkező hibaüzeneteket nem vettük komolyan, de később gyakorlatilag állandósultak a memóriával kapcsolatos hibajelenségek: alkalmazások kifagytak, windows eseménynaplóban processzor kernel hiba! bejegyzések voltak láthatók. Memtest és Seatools sem jelzett hibát és kékhalál sem volt, csak simán elszálltak a programok és érezhetően lassú volt a rendszer. Felhívtuk a Lenovot és másnap jött is a UPS futár. Rákövetkező nap megérkezett Lengyelországba a gép (ott van a support center). És elkezdődött a telefonálgatás: a gép hibás, várjuk az alkatrészt, az alkatrész megérkezett, de még nem rakták be. Aztán megint várjuk az alkatrészt, ment a kamu duma lényegében. 30 nap után jogosulttá váltunk csere gépre, melyet jeleztünk is. Jogosnak ítélték a kérésünket, mondták, visszaküldik a gépet egy nyilatkozattal, mely alapján idehaza kapunk egy pontosan ugyanilyen vadi új gépet. Ez meg is történt a visszaküldés utáni 45. napon, amikor már a Facebook on irogattunk mindenféle Lenovos főnöknek világszerte weboldalakról levadászva a nevüket, címüket. A vadi új csere gép nem pontosan, de hasonló hibát produkált. A harmadik szet memóriát próbáltuk már, de a memtest en rendre elbukott mindegyik. 59! nap huzavona után visszakértük a pénzt és a sztori lezárult. Többen jelezték, hogy alapvetően egy jó gépről van szó, szal ez itt biztos nem tipikus, csak javaslom mindekinek, legyen körültekintő a tipussal. Tesztjeink során W7 és W8 között kb +/-1% os értéken belüli teljesítmény változás tapasztalható ugyanazokkal a tesztprogramokkal, tehát nincs differencia a használt oprendszer tekintetében.
svidi: plusz SSD t nem lehet tenni a gépbe. A fizikai helye noha megvan, ssd felirat is rajta van az alaplapon, de a csatlakozót már elfelejtették odahegeszteni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. kani83
2014.01.13. 11:17
Sziasztok!

Van valakinek tapasztalata, vagy véleménye az I5 vagy I7-es procival és a sima egy VGA-val szerelt gépről? Mert van aki azt mondja hogy felesleges az SLI és elég a sima is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Micromatic
2014.02.03. 16:01
Nekem az i5 és 1x755m vga-val szerelt verzió van. Kicsit hüvösebb mint az i7. Nálam elég a 755m teljesítménye world of warcraft 25fős raideléshez minimum beállításnál viszi 15-30fps-t boss fightokon. A low FPS a sok addoin miatt és boss fightok miatt van az asztali i7 és 6970es gépemen is ennyi az fps

De itt egy teszt amiben a 3 y510p variációt hasonlítanak össze:

http://techkalauz.hu/laptop/tesztek/jatek-notebookon-erosebb-videokartyat-vagy-jobb-processzort-valasszunk-167


ahogy elnéztem a teszteket a i7-i5 annyira nem jelentős (pár fps) a különbség, de később lehet, hogy nőni fog ha olyan játékok jönnek amik minél több magot igényelnek... A vga SLI és non SLI között 1értelmű a dolog... 755vs750 jelentéktelen különbség alig pár fps...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. danczer tboda...
2014.02.08. 22:52
Most rendeltem én is egyet és nem hagyott nyugodni amit mondtál ezért utána jártam a dolognak. A fagyást egy Windows power save beállítás okozza ami lekapcsolja a sata energia ellátását és nem tud rá elég gyorsan reagálni mikor visszakapja a kakaót és inkább lefagy. A power save kikapcsolása után állítólag nem fagy.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. kipe84
2014.05.30. 14:29
Sziasztok. A napokban én is vettem egy ilyen laptopot i5-ös verzióban. Érdeklődnék, hogy nem tudja-e valaki honnan lehet beszerezni direkt ehhez gyártott Ultrabay-t. DVD olvasó nélküli változatom van, így csak egy egybeöntött kivehető elem van a DVD olvasó helyén. Ezért második merevlemezt be tudom tenni egy 9,5 mm-es HDD kerettel, de nem tudom sem rögzíteni, sem "előlapot" tenni rá.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. csongorh
2014.09.09. 13:05
Sziasztok! Én kb e hete vettem egy ilyet csak négy giga rammal meg sli-vel 270-ért a laptopszalonnál és ahhoz adtak ultrabay ventillátort.
Ott érdemes megnézni de egyébként ennek az a típushibája hogy melegszik.
Egyébként semmi gond nincs ezzel , mondjuk engem zavart ezért vettem hozzá egy cooler master nb hűtőt és még arra is kettő jégakkut is persze szatyorban nehogy víz menjen a gépbe.
Nekem így 3-4-5 fokkal hűvösebb.
Lehet , hogy a jégakkus megoldás parasztos de bejött
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. CyberPunk6... csong...
2014.09.09. 13:48
Szerinted mennyire illendő a konkurenciát hirdetni itt?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. diga2233
2015.04.11. 13:29
Sziasztok
Kb fél éve vagyok boldog tulajdonosa Egy I5-ös SLI-s Y510P-nek
A sok kritika és negatívum ellenére Win8 al használom és teljes mértékben elégedett vagyok vele, egyszerűen fenomenális a gép, nem találtam még olyan játékot ami nem menne full grafikán, pedig csak 4 Gb ram van benne. Egyetlen egy hibát (de inkább kellemetlenségnek nevezném) észleltem az az hogy nehéz hozzá megfelelő M.2 satás SSD-t találni, sok van már fent neten de nagyon kiforratlanok és a legjobb eredmény az 330 Mb/S érték volt amit elértek vele.
Jó lenne ha a Lenovo felkeresne egy céget és kifejezetten ehez a modellhez csináltatnának egyet az nagyon hasznos lenne.
A biéll világítása kikapcsolható (FN+Space)
Touch pad hát gyöszös.. A bajom az az h ott is érzékel ahol a klikk-ek vannak és néha bezavar.
A matricák egyáltalán nem jönnek fel, nekem sok helyen még a fólia is rajta van.
Amit fúrcsáltam az elején az az hogy olyan volt mintha rázott volna, ha húztam a gépen az ujjam ilyen bizsergető érzés volt ..
Röviden összegezve csakis ajánlani tudom mindenkinek, aksi bírja, a játék meg se kottyan, melegnek meleg, dehát ez egy laptop a hangszóró is csodás a kijelző is szép jó a betekintési szöge is, kint napmellet is látható, wifi erős, már csak az M.2es SSD kéne és fullos laptop többet nem is kéne gépet vennie annak aki megvesz egy ilyet
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!