iPon Cikkek

Lenovo Ideapad Y560: Játékosok vágya

Dátum | 2010. 10. 18.
Szerző | Alvin_ti4200
Csoport | NOTEBOOK

Minden notebook gyártó cég történelmében eljön az a pillanat, amikor el kell dönteni, hogy marad az eddig bevált stratégiánál vagy igazodik az aktuális trendekhez és egész pályás letámadást tervez. A Thinkpadokról híres Lenovo utóbbi mellett tette le a voksát és eddig úgy tűnik, nagyon helyesen. A netbookok és a belépő szériás gépek után meg akarják vetni a lábukat a gamer noteszek között is. Tekintettel arra, hogy az Ideapad Y560 az első próbálkozásuk, erre minden esélyük meg is van.


A játékos kedvű felhasználókat nem érdekli se a Rollcage váz, se a matt kijelző. Valószínűleg magasról tesznek a pöcökegérre és a fémből készült zsanérra is. Őket az erős videokártyák, a gyors processzorok, a kinézet és a csábító árak hozzák lázba – és ezt nagyon jól tudja a Lenovo is. Nem meglepő tehát, hogy az Y560-nál ezekre gyúrtak rá leginkább. Az eredmény egy maximálisan vállalható gép lett, amely tulajdonképpen all-around masinának is felfogható, a következő pár oldalon ki is derül, hogy miért.


Láthatóan nem spóroltak semmivel: Core i5-ös processzor, sok memória, bivalyerős videokártya, nagy és gyors tárhely, van itt minden, ami kell. Külön öröm volt számunkra, hogy az operációs rendszer 64 bites, illetve, hogy a hatcellás akkumulátor is az erősebbik fajtából való. A vezeték nélküli headseteket kedvelőknek jó hír, hogy nem maradt ki a Bluetooth sem. USB3-mat nem, eSATA-t viszont kapunk, a garancia időtartama pedig a manapság szokásosnak mondható két év. Mindezek fényében a 243 ezres vételár nem mondható rossznak, főleg akkor, ha hajlandók vagyunk egy minimálisan olcsóbb processzorral (Core i3-370M) megvásárolni a gépet, ugyanis nagyjából húsz ezer forintot takarítunk meg ezzel.


A gép mellé csak a legszükségesebb dolgokat kapjuk meg, de ezzel nincs is gond. A cég úgy látszik, a felhasználókra bízza a táska és az egér beszerzését. A tápegység 95W-os és viszonylag gyorsan feltölti a közel 60 Wh-s telepet.

A gép bekapcsolás után közel maximális fordulatszámra kapcsolja a ventilátort, de hamar el is hallgat és a továbbiakban elég halkan teszi a dolgát. Persze nem hangtalan, de hangosnak semmiképpen sem mondanánk. Hallható, de nem zavaró mértékben. Terhelésre viszont már megjön a hangja, ilyenkor azért tud hangoskodni, aminek nem örültünk, hiszen más gyártók meg tudták oldani ezt a kérdést halkabban is. Üresjáratban 45, maximális terhelésre 79 fokot mértünk a processzoron, a dedikált videokártya gyakorlatilag ugyanezeket az értékeket hozta.


A Windows 7 által kiosztott pontszámokon jól látható, hogy az Y560-as Ideapad maximálisan megfelel a játékok igényeinek, hiszen mind a processzor, mind a videokártya közel 7 pontot kapott, amely a hordozható gépeknél már a felső-középkategóriába tartozik. Furcsa látni, hogy a percenként 7200-at pörgő merevlemez jelenti a szűk keresztmetszetet a Microsoft szerint.


A Core i5-450M központi egységről túl sokat nem kell beszélnünk, számtalanszor találkoztunk már vele. Egy Hyper-Threading és Turbo Boost technológiával megáldott kétmagos processzorról van szó, amely 2.4 GHz-es alapórajelét maximum 2.66-ig képes feltornászni – ez bőven elegendő a mai játékoknak.


Ami a videokártyát illeti, kettőt is találunk a gépben. Az egyik a processzorba integrált Intel HD Graphics, a másik pedig a már említett Mobility Radeon HD5730, amelyhez először volt szerencsénk. A 400 shader egységet tartalmazó grafikus mag 40 nm-es gyártástechnológiával készül és támogatja a Microsoft DirectX 11-es API-ját is. 1 GB memóriája 128 bites sínen kapcsolódik a GPU-hoz, 1600 MHz-es órajelével pedig 25,6 GB/mp-es sávszélességre képes. Az esetek többségében – bármilyen meglepő – ez utóbbi bizonyult a szűk keresztmetszetnek. Kíváncsiak voltunk, hogy a hasonló áron mozgó Sony VAIO és Acer Aspire gépek ellen hogy teljesít majd a gép, hiszen azokban a papíron valamivel gyengébb HD5650 teljesít szolgálatot. Üresjáratban a HD5730 is nagyon visszaveszi az órajelét, így spórolva nekünk értékes perceket az akkumulátoros üzemidőnél.


A merevlemezt a Seagate boszorkánykonyhájából való és 7200-as fordulatszámával egyértelműen a gyorsabb egységek között a helye. Bár a lineáris olvasás nem hozta az elvárt eredményeket, a fájlkezelés megmutatta, hogy szégyenkezésre semmi oka a fél terás HDD-nek. A mindennapos használatnál semmiféle lassulást nem érzékeltünk, szinte már az asztali merevlemezek sebességeit hozta a 2,5”-os vinyó.


A hangszórókat a JBL szállítja a Lenovo-nak, ez – ha másban nem is – a magas hangoknál hallatszik, ugyanis az átlagosnál tisztább hangzást tapasztaltunk az Y560-nál. Mélyekre ezúttal se számítsunk és a közép tartomány is inkább tisztaságával, mintsem hangerejével bűvölt el minket. Maga a notebook elég hangos tud lenni, ha a helyzet úgy kívánja, de a hangerő növelésével egyre hangsúlyosabbá válik a közép tartomány, ami rövid időn belül zavaró lesz.


Ha valahol, akkor az anyaghasználatnál érezhetően spórolt a gyártó, ez leginkább a zsanérnál és a fedőlapnál látszik. Maga az a tény, hogy a burkolat vékony, még nem perdöntő, viszont a műanyagból készült, kifejezetten könnyen járó zsanér szerkezet már aggodalomra adhat okot. Az utolsó egyharmadát a tartománynak olyan lazán teszi meg az eszköz, mintha már most el lenne kopva. Tartunk tőle, hogy a garanciaidőn belül sokan fogják felkeresni a szervizeket az ebből adódó problémákat illetően. Maga a burkolat egyébként azon kívül, hogy gazdagon gyűjti az ujjlenyomatokat, kifejezetten csinosra sikerült. Az oldalt végigfutó narancssárga csík megtöri a nagy feketeséget, a lila színű nonfiguratív ábra pedig végre valami olyasmi lépés a cégtől, amelyre régóta vártunk. A gép alján minden alkatrészhez hozzáférhetünk, hiszen külön-külön panelt kaptak, ráadásul garanciához tartozó matricák sem állják utunkat.


A billentyűzet remek, dicséret illeti a Lenovot ezért. Szinte az egyetlen matt felületként kimagaslik a mezőnyből, hiszen halkan jár, puhán nyomható és nagyon pontos visszajelzést ad a felhasználó számára. Nekünk gyorsírás szempontjából jobbnak tűnt, mint a Thinkpadek klasszikus klaviatúrjára. A gombsor ezúttal sem kapott megvilágítást, ahogy eddig egyetlen Ideapad modell se. Gyorsgombokból viszonylag keveset találunk, azokkal is nagyrészt csak a hangerőt tudjuk szabályozni.


A touchpaddal sok gondunk nem volt, bár néha túl érzékenynek bizonyult. A nedves ujjakat nem szereti, viszont a gombok nagyon puhán és halkan járnak. A multitouch műveletek mindegyikét megtaláljuk, kivéve az Asus és az Apple "védjegyének" számító két-, illetve háromujjas helyi menüt.


Csatlakozókból nincs hiány, van eSATA, HDMI és 34 mm-es ExpressCard foglalatunk is. Bár nem szoktunk erre külön kitérni és a mai világban nincs is igazán jelentősége, de a DVD tálca kiadásáért felelős gomb ergonómiai értelemben kifejezetten klassz lett. Elöl a kártyaolvasón és a WiFi kapcsolón kívül találunk még egy kart, amely az integrált és a dedikált videokártya váltásának megkönnyítését hivatott szolgálni. A segítségével megspórolhatunk pár kattintást, de semmi több – igaz, amennyire egyszerű, annyira nagyszerű ez a feature.

A kijelző elnyerte tetszésünket, na nem átlagos látószögeivel, inkább kellemes színvilágával, tűéles szöveg megjelenítésével és borzasztóan széles skálán mozgó fényerejével. Bár környezeti fényhez alkalmazkodó fényerőállításról nem nagyon ír a kézikönyv, mi mégis észrevettünk valami hasonló képességet (vagy csak egyszerűen abnormális működést produkált a nálunk járt Y560). Néha anélkül változtatta a fényerejét (átmenet nélkül), hogy bármit csináltunk volna a géppel. Ezt leszámítva nem volt gondunk a készülékkel. A panel felett lévő webkamera meglepően szép képet produkál, a mikrofon is bőven a használható kategóriába tartozik.

Természetes, hogy a gép erejét fitogtató tesztek közül a videokártyát érintő mérések érdeklik leginkább olvasóinkat, de nem szabad elmennünk a 2.4/2.66 GHz-es i5-ös processzor mellett sem.


Azon kívül, hogy hozta a tőle elvárhatókat a i5-450M, újfent rá kellett döbbennünk, hogy a mai modern, hordozható gépekbe szánt processzorok ereje bődületes.

Az integrált videokártyával ezúttal nem végeztük el a teszteket, hiszen aki ilyen gépet vesz, azt egyrészt nem érdekli (hiszen nem ezért veszi), másrészt annyiszor izzasztottuk már meg a processzorban található Intel HD Graphics-ot, hogy unalmas lenne a sokadik ugyanolyan grafikont viszont látni az oldalon – akit érdekelnek az eredmények, azok lapozzák fel bármelyik cikkünket, amelyben Core i3, i5 vagy i7 CPU-val szerelt noteszt teszteltünk.


A Mobility Radeon HD5730 egy vérbeli középkategóriás mobil VGA, DirectX 11-es támogatással és agresszív energia menedzsmenttel. Az eredményeken jól látható, hogy ha nem is sokkal, de a normál órajelen üzemelő HD5650 előtt végzett a kártya. A Sony VAIO-jában lévő csökkentett változathoz képest már sokkal durvább eltérést mutatnak a grafikonok. A natív (1366x768) felbontásban való játszadozás nem lehet gond a Lenovo egyik legerősebb Ideapadjával.


Tekintettel arra, hogy a gépben váltogathatunk az integrált és a dedikált videokártya között (amennyiben minden 3D-s alkalmazást becsuktunk), adta magát a dolog, hogy mindkét VGA-val megnézzük, mire képes az acélosabb hatcellás telep. Abszolút nem csalódtunk, hiszen még a bivalyerős Radeonnal is sikerült közel 4 órát kihoznunk, amely azt bizonyítja, hogy a kanadaiak energiamenedzsmentje nem működik rosszul. Természetesen az integrált kártyával mért 6 órás értéket nem lehetett megközelíteni, de nem is ez volt a cél. Az viszont mindenképpen dicséretes, hogy a gyártó gondolt azokra a játékosokra is, akik mondjuk a főiskola és a vidéki otthonuk között ingáznak. Ők mindenképpen díjazni fogják ezt a hosszú üzemidőt, hiszen több, mint valószínű, hogy a vonaton inkább sorozatokat és filmet fognak nézni, mintsem tolni a legújabb NFS-t vagy COD-ot.

Minden okunk megvan arra, hogy a Lenovo Ideapad Y560-at ajánlott vételnek nyilvánítsuk. Az anyaghasználat bár kellemes, néhol kifejezetten aggasztónak tűnik az időtállóság szempontjából. Ezek az apróságok viszont nem árnyékolhatják be a gép érdemeit. A hosszú üzemidő, a remek teljesítmény, az elfogadható zajszint, a remek kijelző és a fantasztikus billentyűzet mind-mind olyan pontok az értékelőlapon, amelyeket egy játékos árgus szemekkel néz, ha vásárlásra kerül a sor. Nem mondanánk, hogy egyértelműen ez a gép éri meg a pénzért a három nagy préda közül, de az biztos, hogy a konkurenciának nyitott szemmel kell ezek után járnia a nagyvilágban, ugyanis a Thinkpad óriás könnyen megvetheti a lábát egy, a korábbiakban számukra elképzelhetetlen piacon is. A választ leginkább a vásárlók adják meg, viszont nagy kérdés, hogy az ő fejükben a Lenovo Ideapad vagy a Sony VAIO névkombináció a vonzóbb (hogy a 3D-s Acer Aspire-ről már ne is beszéljünk).


A Lenovo Ideapad Y560 notebookot a CHS Hungary Kft-től kaptuk tesztelésre, köszönjük!

Pro:
+ jó kijelző
+ jó billentyűzet
+ remek ár/teljesítmény
+ 2 év garancia
+ hosszú üzemidő
+ váltogatható videokártyák
+ gyors merevlemez

Kontra:
- gyenge zsanérok
- túl sok a csillogó felület

Lenovo Ideapad Y560
Hivatalos oldal: Lenovo
Vásárlás: iPon webáruház

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

60. natloz
2010.10.18. 09:13
Millió köszönet a tesztért!
Holnap megyek megtapogatni a gépet, mielőtt véglegesen döntenék!
A gyenge zsanérok kicsit aggasztónak tűnnek + ha emellett döntök, akkor a másik fedlap dizájnt választanám.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
59. Bikuci88
2010.10.18. 11:58
Nekem is sokkal jobban tetszik a másik fedlappal. Win7 nélkül nem lehet esetleg megvenni? Nekem már van és nem szeretnék feleslegesen felárat fizetni, ha nem muszáj.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
58. CornelAlph...
2010.10.18. 16:00
Én egy szerencsés tulaja vagyok az egyel gyengébb i3 as proceszorral szerelt gépnek. A gépről csak superlativusban tudok beszélni, és igen natív felbontásában minden mai játékot visz és nem csak mediumon, hanem símán a felett is.
Arra készüljön fel az aki ilyet akar vásárolni, hogy mivel a GPU-k közt on the fly lehet váltani az AMD csak a 10.6 -os driverig támogatja a diszkrét GPU-t. annyit tesz, hogy talán a Bad Company 2 max -on mehetne 30fps felett is .

Jó a hnagzása, a filmeknél a theater funkció nagyon szpen adja vissza a virtuáli térhangzást. És még mesélhetném, mondjuk számomra 50-50 arányban fontos a játék és egyéb felhasználhatóság, lehet aki csak játé miatt venné meg kevésnak találja.

Egyelőre nem találtam megoldást a frisebb meghajtó telepíthetőségére, esetleg ha biosból letiltjuk a GPU vezérlés azonnali változtatását esetleg felmegy az új driver. ?? nyitott kérdés
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
57. natloz
2010.10.18. 16:07
A Lenovo oldalán van szeptemberi driver
Nem tudom milyen gyakran frissíthetik, de ez talán a legújabb catalyst.

Mobility Modder-rel is meg lehet próbálni, nekem működött a régi gépen, bár abban nem volt váltható a grafika.

Zsanérokról tudsz valamit mondani? Valóban annyira gyengék?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
56. Bikuci88
2010.10.18. 16:20
Igen, a zsanérokra én is kíváncsi lennék.Szívesen megtaperolnám én is, de itt Szegeden még nem láttam sehol Mellesleg van egy eladó laptopom, amit erre cserélnék, ha valakit érdekel
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
55. CornelAlph...
2010.10.18. 16:48
A driverrel az a baj, hogy ez gyártó specifikus, ami nem is olyan baj, de mégsincsennek benne az uj feature -ök amik az újabbakban van.
Huu, a zsanérok. Én bizony azokat nem tapiztam, de a nyitás csukás nem tűnik megerőltetőnek a zsanérra nézve. Tuti, hogy nem járok ugy vele mint a konyhaszekrénnyel ahol elfáradt a zsanér és pukk eltört 5 év után.

A váltható GPU úgy tűnik kényes téma, de ezért a pénzért ilyet nem hiszem, hogy tud más gyártó kínálni.
Egy buta kérdés (ami abból fakad kijelzők terén nem vagyok a toppon):
nem laptop kijelzőjének a Display option -ön belül nem kellene azonosítva lennie, mondjuk HD LED ... a helyett, hogy PnP generic display. A kijelző gyártóját ki lehet keresni, de hogy mondjuk, a panel típusának megfelelő infó jelenjen meg a kijelzőre mint mondjuk asztali gépek esetén ahol a monitornak van azonosítója.?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
54. CornelAlph...
2010.10.18. 16:51
Szegeden vettem az edigital -ban, és azóta levették az i3 -as változatot a listáról, már csak az i5 -össel szereltet kapni, mondanom sem kell sokkal drágábban mint az Iponnál
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
53. kisza25
2010.10.18. 17:22
jó lett a teszt a noti is igen vonzó, csak azt nem értem miért lehet ue.-t a szintet Ausztriában ~700€~180eFt környékén kapni, itthon miért ennyivel drágább
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
52. simonferen...
2010.10.18. 17:46
Nekem holnap jön meg. Már nagyon várom, még a teszt előtt rendeltem meg core i5-tel, a teszt meg csak megerősített. Már nagyon várom a holnapot
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
51. CyberPunk6...
2010.10.18. 18:26
Miért nem képesek numerikus billentyűzetet rakni a laptopokra, nem tudom megérteni. Én eleve úgy választottam, hogy ha nincs numerikus, akkor az a gép kilőve. Nem értem, hogy miért nem fért volna el, a két oldalon lévő üres részek helyett...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
50. zsolt200
2010.10.18. 19:21
Ma már lehet kapni szépkis usb-s numerikus billentyűzetet
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
49. natloz
2010.10.18. 20:17
Nekem meg pont az (az is) tetszik benne, hogy végre egy gép, ahova nincs odaerőszakolva egy numerikus billentyűzet a másik mellé. Az elmúlt 7 évben teljesen hozzászoktam, hogy nincs ott, és öcsém gépén is zavar, hogy van
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
48. CyberPunk6...
2010.10.18. 20:34
Én nem tudok létezni nélküle, programozni nem tudok ha nincs ott, a külső, meg nagyon nem az igazi... a gép méretei simán megengednék...

mondjuk billentyűzetben a sony eb-k a legjobbak.... zseniálisan jók...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
47. Bikuci88
2010.10.18. 20:41
Igen sajnos, külföldön sokkal olcsóbbak a dolgok, így ez a laptop megkapható kb 180-185ért. Azonban azt hozzátenném, hogy erről nem az iPon tehet. Csak egy példa, hogy az USA-ban 3% Sales Tax van általában, itthon meg ugye no comment...Eléggé elgondolkodtató egy ebay-es rendelés.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
46. noliver123
2010.10.18. 21:01
A bérekről ne is beszéljünk....
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
45. natloz
2010.10.18. 21:10
ebay csak akkor tud játszani, ha fel tudod adatni 100dollár alatti értéken (akkor nincs csomagbiztosítás hozzá, és ki tudja hogy bánnak vele) különben beficcen rá az Uniós vám!
Nekem cipő jött haza normál postával, és össze-vissza be volt nyomódva a doboza, úgyhogy gépet nem biztos, hogy fel mernék adatni így.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
44. nozsolt
2010.10.18. 21:19
Sziasztok!

Nagyon szemezgetek ezzel a géppel. Sok helyen olvastam már, hogy az i5-ös gépet a cikkben is feltünő non figuratív fedlappal lehet kapni. A Mammutos Saturnabn ki is van állítva pár Y560 és azok is ilyan fedlaposok voltak. Az iponnál vett már valaki i5-ös Y560-at közületek? Olyan a fedlapja mint itt a cikkben, vagy lehet a másik fajtát is kapni?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
43. gustav
2010.10.18. 22:52
A numpad hiánya nagy hátrány annak aki sűrűn használ számokat. Én sem tudnék meglenni nélküle. A videókártya egy igaz jól sikerült darab, az én notimban is ez van és idáig minden ment vele maxon akadás nélkül. Ezzel a videókártyával lehet jóval olcsóbban is notit venni pl: Asus N61DA.
Aki nem kódol filmeket vagy nem használ processzorigényes programokat az nem tudja kihasználni az i5 vagy az i3-as prociban lévő erőt. Kb. egy átlagfelhasználó sohasem tudja.
Más: a 7200-as hdd mennyivel gyorsabb az 5400-asnál? (notiban)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
42. mgy5555
2010.10.18. 23:16
Lassan 2 hete használok egy core i3 processzorost. A teljesítménnyel nincs baj, de néhány dologgal nehezen tudok megbarátkozni:
- fényes kijelző + körülötte a keret (miért erőltetik ezt?)
- a kicsi függőleges felbontás (768 )
- netezés közben is gyakran felpörög benne valamelyik venti, ami szerintem hangos
- zsanér (én is kíváncsi vagyok mennyire lesz tartós pl. átmegyek vele a másik szobába, a noti összecsukott állapotban van és mozog a kijelzős rész!)

De most már kezdjük megszokni egymást
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
41. insanity22...
2010.10.19. 00:03
Fésülködni is meg lehet előtte. Anyámnak jó lesz tükörnek
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
40. insanity22...
2010.10.19. 00:08
mgy5555

Ezekkel tényleg kezdj el megbarátkozni, ez nem TP. Én épp az ilyen apróságok miatt kardoskodok mindig az üzleti gépek mellett. Ott nem lötyög semmi, fog a zsanér keményen. És hát ugye matt minden, hálaazégnek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
39. natloz
2010.10.19. 14:15
nos utánajártam, 5 üzletben voltam ma.

Sajnos csak az i7-es procis gépek kiváltsága az elegánsabb hátlap.
A zsanérok meg eléggé gagyinak hatnak, látszanak a vezetékek oldalt, nem túl bizalomgerjesztő
Volt egy Asus gép mellette, ami sokkal masszívabbnak nézett ki. Úgyhogy nagy valószínűséggel a másik kiszemeltem fog győzni (Asus K42JV).
Valahogy minőségre nem győzött meg ez a gép (ezt egy kicsit sajnálom mert belülről nagyon rendben van)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
38. hykao
2010.10.19. 14:18
Pár dolog, ami felmerült itt:

-külföldön sokkal olcsóbbak a dolgok: azért nem feltétlenül, de tény, hogy pl. az USA-ban igen...de ezen nem kell meglepődni...ebay-es vagy bármilyen más Únión kívüli vásárlás esetén számolni kell még szállítási és a vámeljárással kapcsolatos költségekkel (vám 0% számítógépes áruk esetén, az ÁFA azonban 25%) - érdemes tehát vásárlás előtt megállapodni az eladóval, hogy ajándékként adja fel, és minél alacsonyabb értéket feltűntetve. (én HP Envy 15-öt rendeltem ebay-ről, abban kicsit bikább a videokártya - 5830-as - és a burkolata is magnézium-alumínium, 1100 dodó volt szállítással, erre jött még egy kis áfa - ajándékként lett feladva, 300 dolláros érték feltüntetéssel...)

-"fényes kijelző" alatt gondolom a tükröződő felület értendő, bár végülis a "fényes" szó valóban helyes, hisz ezeknek a tükröződő felületű kijelzőknek nagyobb a fényereje, mint a "matt"-nak nevezetteknek, nem véletlen hát, hogy játékos laptopokba inkább ilyet választanak, hisz egy játékos laptopot ritkábban akarnak az emberek szabadban használni (hozzáteszem a matt kijelzők sem annyival jobbak napfényben, mint amennyire hisztiznek sokan utánuk...ezt tapasztalatból mondhatom)

-felbontás: ez is egy olyan téma, amit sokan hisztizni szoktak, mármint, hogy túl kevésnek találják az általánosan 1366x768-as felbontást. Szerintem egy 15 hüvelyk körüli laptop kijelzője esetében ez teljesen ideális. Full HD felbontás esetén egyrészt a játékok is jóval lassabban futnak, és a betűk is túlontúl aprók 15 hüvelykes képátlón nézve.

-numerikus pad hiánya megintcsak nem nagy veszteség általában azoknak, akik játékos laptopot keresnek...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
37. hykao
2010.10.19. 14:24
Majd' elfelejtettem: amit viszont én hisztizek, az a billentyűk megvilágítása, na ennek már sokkal inkább hiányát szoktam érezni egy sötét szobában - akár játék, akár gépelés közben...(pedig tudom, "vakon" kéne gépelni...)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
36. dome008
2010.10.19. 15:08
Nekem immár 3 hete van egy i7-es procival felszerelt gép, minden elismerésem. Ár/érték arányban sztem nem sokan közelítik meg. A zsanérokkal nekem nincs semmi gondom, ha már másba nem lehet belekötni, abba miért ne... ha vki nem akarja kieröltetni a 180'-ot, akkor nem lesz semmi baja. Hangszórója egész jó, egy nagyobb szobát is "beterít" akár. Az akksija jól bírja, ahogy a tesztek is mutatják. Kis dolognak tűnhet, de sztem az is jó pont, hogy nincsenek matricák mindenhol, így nyugodt szívvel cserélhetünk benne alkatrészt. Emellett nekem tetszik, hogy nem kattannak a toucpades gombok. Játékokat csak max felbontáson játszok. Ez NEM irodai, programozó azaz munkagép, hanem "játékgép", ezt tartsa mindenki észbe, talán ezért nincs rajta num.bill. se. Szóval én ajánlom, nagyon bejött!
Egy kérdésem nekem is van. A gépen elől nincs GPU váltó gombocska, meg nemtom hogy kellene váltani. Valaki tud rá megoldást?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
35. natloz
2010.10.19. 15:24
Az i7-es prociban nincs igp, csak a diszkrét, szóval azon ne is keress VGA váltót
A zsanérba meg nem belekötök, szimplán csak nem tudom elhinni róla, hogy kibírna többet, mint a gariidő. Nagyon bele voltam szerelmesedve a gépbe, de az anyaghasználat nem győzött meg. (számomra kicsit bazáriasnak tűnt élőben)
De abban igazad van, hogy akinek elsősorban a játék számít, annak mindenképp jó vétel.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
34. dome008
2010.10.19. 15:26
Akkor a váltóval hoppon maradtam, azt hittem az i7-ben is van. Tuti nincs?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
33. CornelAlph...
2010.10.19. 16:57
Tuti, de annyira nem rosz az, ha játékra használod, úgyis telepről használod majd.

@hykao, elmondod nékünk melyik UK, US eBay -ről vásároltál ?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
32. hykao
2010.10.19. 17:06
US-ről (ebay.com), UK esetében nincs vám (már ha az eladó is UK beli természetesen)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
31. csigabigaf
2010.10.19. 19:09
15 colos kijelző, a játékosok vágya.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
30. zedexes
2010.10.20. 11:58
Én még akkor rendeltem meg amikor a CHS-nél csak előrendelhető volt, az i7-es magosat 275 ezerért, szerintem ennél jobb vétel nem volt akkor, talán még most sincs. A zsanér teljesen jól tart, nem szoros, ezért talán könnyebb hajlítani. De egyáltalán nem hiszem hogy ez idővel rosszabbodna. Én személy szerint örülök hogy ilyen, fel tudom hajtani egy kézzel, nem kell megfogni az alját is hozzá. Ebben tényleg nincs kapcsoló a videókártyák között, ami nagy kár, így kb 2 óra 20 percet bír az aksi filmnézéssel-netezéssel.

Amúgy a gép egy csoda, a Win7_x64 20-25 mp alatt elindul. Ezzel a maggal 7,0 kapott a proci a win7 értékelésén.

Egy szó mint száz, jó vétel, az a vicces hogy az Allee első emeletén lévő számtech boltba 330e Ft volt az i5-ös magos gép Eléggé kiröhögtem az eladót.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
29. insanity22...
2010.10.20. 12:12
"Ezzel a maggal 7,0 kapott a proci a win7 értékelésén."

Az kegyetlen! Az én P8600-am meg 7,4-et Bár a Windows élményindex semmit nem számít, a P8600-nál nincs jobb mobil CPU. Na jó, esetleg a P9600, de az már aranyárban van
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
28. CornelAlph...
2010.10.20. 13:27
Nem ismerem a P -s pricesszorok ahitektúráját, de mitől jobb egy :
P8600 mondjuk egy i3 vagy i5 -től ???
Talán a válasz a kérdésemben van de érdekel, de ha már ennyire érdekel akkor akár utána is olvashatnák, hmmm, na mindegy
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
27. Bikuci88
2010.10.20. 14:14
http://www.youtube.com/watch?v=Ikm9aaLcDHk
evvel kapcsolatban van valakinek valamilyen tapasztalata?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
26. zedexes
2010.10.20. 14:24
@insanity228: a cikkel kapcsolatban írtam, mert az i5-ös 6,8-at vagy mennyit kapott, szóval ez 7-et, ennyi volt a mondandóm lényege...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
25. insanity22...
2010.10.20. 14:55
CornelAlpha - Pl. azzal, hogy 10W-al kevesebbet fogyaszt és ennek ellenére alig lassabb mint egy i5-540, illetve egyáltalán nem melegedős CPU.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
24. Alvin_ti42...
2010.10.20. 22:01
P8600 nálam 6.0-át kap Windows 7 alatt. Numpad azért nem jó, mert eltolja a billentyűzetet középről bal oldalra.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
23. insanity22...
2010.10.20. 22:08
Akkor valakinél valami nem tökéletes. Mondom a Win élményindex nem sokat ér
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
22. sonkolysom...
2010.10.21. 07:04
Ez a HD5730 milyen asztali HD46** HD48** van pariban?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
21. bmakszim
2010.10.21. 10:07
Igazából egy DDR3 memóriás, alacsony órajelű asztali Radeon 5670 ez a kártya, de ha a tényleges erősségét nézzük, szerintem a 4670-es (nála is alacsonyabb órajel, de több stream processzor) szintjét hozza+DX11.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
20. Bikuci88
2010.10.21. 20:55
Ez a nonfiguratív ábra nagyon nem tetszik. A másik fedlappal nem lehet megvenni ezt a gépet?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. GyuZa
2010.10.22. 10:19
Két hete vagyok egy ilyen gép tulajdonosa, csak ajánlani tudom.

A cikket kiegészíteném annyival hogy a billentyűzet felett valóban található egy ambient light sensor, magyarul a külső fényviszonyok változására automatikusan reagál a kijelző. Ez a funkció ki/be kapcsolható.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. b4rn3y
2010.10.24. 23:07
A zsanér dologhoz fűznék néhány gondolatot. Nekem egy msi gx600-as gépem van (direkt kis betűvel), egyik problémája pont a zsanérok körül van, ugyanis túlságosan szoros a mechanika. Az elején azt hittem, hogy ez jó, csomó laptopon sokkal lazább az egész, csakhogy a monitoron egy fém darabhoz az pedig egy műanyaghoz csatlakozik, az a műanyag viszont elnyíródott a viszonylag erős mechanika miatt, elrepedt keresztbe, és fedlap csere lett az eredmény. És nem én vagyok ezzel az egyetlen, csak idő kérdése.
Nem próbáltam még ezt a Lenovo-t, de a saját esetemből okulva engem a legkevésbé zavar az, ha gyenge a zsanér, legalább nem reped a műanyag.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. insanity22...
2010.10.26. 23:52
b4rn3y

Jobb az ha "szoros" a zsanér. Az msi-ből nem szabad kiindulni, az egyik leggyengébb notebook gyártó.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. Tommy20
2010.10.27. 11:16
Üdv Mindenkinek!

Nagyon gyorsan segítséget szeretnék kérni. Büszke tulajdonosa vagyok egy Lenovo Y560A típusú lap topnak. Nagyon tetszik a gép de van vele 2 elég nagy problémám. Az egyik talán még a kisebb. Az a baj hogy sok gomb nagyon nehezen érzékelődik. PL a W az shift és még jópár gomb amire játék közben (meg hát amúgy is) nagy szükségem lenne. Valaki tudna tanácsot adni? Esetleg megpróbáljam kivenni a gombot és visszatenni? A másik sokkal idegesítőbb. Van ennek a drága laptopnak egy Energy Management nevű programja, ami sajnálatos módon egyáltalán nem működik jól. Számtalan alkalommal a képernyő csak úgy magától elsötétül. Hiába állítom be, hogy maxon legyen ugyan úgy megváltoztatja magának. Utána olvastam és másnál is előfordult ez a probléma de nem nagyon tudtak semmi tanácsot adni. NAgyon kérem hogy valaki segítsen nekem. Előre is köszönöm.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. insanity22...
2010.10.27. 11:49
A gombokat én nem venném ki a helyedben, mert ha nem ismered eléggé hogyan kell szétszedni, akkor könnyen le tudod törni a kis műanyag peckeket. Ha nagyon zavar, szerviz.
A képernyő elsötétülés mikor jön elő? Használat közben is, vagy ha pár percig áll a gép? Ha használat közben, akkor valószínűleg be van kapcsolva a környezetifény-érzékelő, ezt EliteBookon Fn+F11-el tudod ki-be kapcsolni, Lenovonál nem tudom melyik kombináció. Ha akkor sötétül, mikor nem használod, akkor az energiagazdálkodásnál állítsd be, hogy mikor sötétüljön el.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. Tommy20
2010.10.27. 11:53
Köszi szépen a gyors választ. Használat közben is sajnos. Állítgattam én már sok mindent benne. De bármit csinálok Ő gondol egyet és besötétül. Nagyon zavaró... Sajnos akárhogy allitgatom, nem javul a helyzet, mondhatnám azt is hogy szarik rá, hogy mit állítok be magától teljesen véletlen szerűen váltogatja a fény viszonyokat.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. insanity22...
2010.10.27. 12:02
Környezetifény-érzékelőt kikapcsoltad? Mert attól lesz, szinte 100%.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. Tommy20
2010.10.27. 12:30
Én is arra gondoltam, hogy az lehet a hiba. Akárhol keresem nem találom, hogy hol lehetne beállítani.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. Zadam
2010.10.27. 20:07
Nekem mát több hónapja megvan ez a laptop és nagyon meg vagyok vele elégedve. i5 processzorral es nonfigurativ hátlappal (ilyet is be lehet szerezni - külföldröl). A zsanérok annak ellenére hogy gyengének tünnek elsőre, nagyon erősek és nem lazulnak ki. A képernyő kerete kicsit vékony ezért vigyázni kell r, és összecsukott állapotban nem jó összeszoritani az akkumlátor oldalán mert a képernyő odahajlik a géphez. Mindennap hordozom szinte és eggyenlőre nagyon jól birja.
A cikkel kapcsolatban megjegyezném, hogy van benne fényérzékelő ami ha be van kapcsolva akkor automatikusan állítja a a fényerőt.(ott lehet beállítani ahol az akumlátor profilokat az alsó kis fogaskerék és fent a második fül.)
Ami nem lett megemlítve és szerintem nagyon hasznos az a recovery menüje ami akár oprendszer nélkül is elindul es onnan lehet a rendszert visszaákkítani előző helyzetébe.
Érdekelne ha valaki kipróbálta-e hogyha kikapcsolja a biosbol a másodlagos videokártyát tud-e telepíteni rá rendes mobility drivert.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. Tommy20
2010.10.27. 20:50
Zadam ha lennél olyan kedves és részletesen le tudnád írni, hogy hol is kell beállítan, hogy kikapcsoljam az utomata fényerő beállítást nagyon hálás lennék! Előre is köszi.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. dome008 Tommy...
2010.10.27. 20:59
Hy!
Az automata sötétedést itt kell kikapcsolni, ezután nem lesz semmi baj!


Először a jobb alsó sarokban lévő fogaskerékre katt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. norbiszoke
2010.10.27. 21:27
Igen ha a BIOS-ban bevan kapcsolva, hogy discrete-graphics akkor lehet a rendes Mobility drivert telepíteni.
Nekem 3 hete van meg az i3-330M es gép.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. whiskeyman
2010.10.28. 16:34
1 órája hoztam el az Ipontól az i5-ös változatot, nagyon tetszik, engem speciel nem érdekel ez a nonfiguratív dolog a fedlapon. A belseje számít részemről. Gyönyörű kijelzés, szépen szólnak a JBL hangszórók, bár hiányzik egy kis mélynyomó , az előző gépben 4.1 volt.
MSI-t (GX701) cseréltem erre, pont a zsanérok miatt. Csodálatosan tönkretette a burkolatot, ki is tört a picsába a bal oldala. Garancia is lejárt, mielőtt feladta volna

Szívesen várok tippet, trükköt még a géppel kapcsolatban.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Tommy20
2010.11.03. 14:31
Köszi szépen a választ! Végre sikerült kikapcsolni. Had kérdezzem meg, hogy senki más nem elégedetlen a billentyűzettel? Mert én nagyon. REngeteg betűt nagyon nehezen érzékel..meg mintha "csörögne" az egész amikor leütöm. Nagyon idegesítő ...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. titi25
2010.11.04. 12:17
játékokban 640*480 bírja a 75hzt ?
thx
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. ex3c
2010.11.08. 16:05
Sziasztok!

Szemezgetek a géppel. Az lenne a kérdésem, hogy játék közben mennyire melegszik fel a gép? Esetleg valaki mérte? Hosszas játék után esetleg szaggatás vagy más jelenség tapasztalható?
Tapasztalatokat írjatok légy szíves!

Köszönöm,
EXE
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Tommy20
2010.11.08. 21:35
Szia! Én nem mértem de..nagyon forrú 1-2 óra játék után... Én játék közbe szoktam mozgatni az asztaon ide-oda mert nagoyn felforrósítja az asztalt. De egyébként nagyon jó a gép. Nem szaggat tőle vagy ilyesmi. ÉS sok használat után végre már a billentyű is bejáratódott úgyérzem én nagyon megvagoyk Vele elégedve, csak ajánlani tudom
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. ex3c
2010.11.08. 22:37
Tommy20 köszi az infót! Még gondolkozok a kicsikén, csak felbosszantana, ha januárba kiadnák az ASUS G53-as notiját. Mondjuk itthon horror ára lenne...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Lapua
2010.12.18. 14:45
Láttam élőben. Egész pofás jószág.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!