iPon Cikkek

Lenovo Thinkpad Edge 14" és 15": Eltérő receptek

Dátum | 2010. 08. 16.
Szerző | Alvin_ti4200
Csoport | NOTEBOOK

Szűk fél éve járt nálunk a Lenovo Thinkpad Edge-e, amely meggyőzött minket arról, hogy lehet jól házasítani az elpusztíthatatlan Thinkpad szériát az olcsó és divatos Ideapadokkal. A 13,3”-os gépekkel viszont több probléma is volt. Igazán jó üzemidőre se az Inteles, se az AMD-s verzió nem volt képes, ráadásul komolyabb felszereltséggel csak az utóbbi kapott csábító árcédulát. A termék viszont annyira sikeres lett, hogy a gyártó úgy döntött, piacra dobja eggyel és kettővel nagyobb kiszerelésben is őket. Sőt, még ezen is túlmentek, hiszen az Acerrel és az Asus-szal ellentétben ők a hardvert sem hagyták érintetlenül.


Szokásunkhoz híven mindkét új Edge-ből elhoztunk egyet-egyet, hiszen hiába egyezik meg a belsejük, sok minden másban eltérhetnek, így aztán nem árt, ha alaposan körbejárjuk a témát. Kezdjük előbb a 14,1”-os verzióval, amely sok olvasónak ott szerepelhet a bevásárló listán, hiszen ebben a méretben nem sok notebookot találunk 200 ezer forint alatt.


A CULV platformot a mostanában népszerű Intel Calpella váltotta fel, amely Core i3-mas processzort és a benne lévő Intel HD Graphics videokártyát takarja a szokásos HM55-ös lapkakészlettel. Mondanunk sem kell, hogy mennyivel erősebb megoldás ez, mint a 13,3”-os Edge-ben lévő Core 2 Duo SU4100. Végignézve a listát két dologgal voltunk elégedetlenek. Az egyik a továbbra is csak 1 éves garancia idő, a másik pedig a négycellás akkumulátor, amely jóval gyengébb az Edge-ben lévőnél, miközben a gép sokkal erősebb lett. Szerencsére megmaradt a 64 bites operációs rendszer, ellentétben a Lenovo többi modelljeivel.


A gép mellé a cégtől megszokott minimalista csomagot kapjuk, amely az akkumulátorra, a tápegységre és némi dokumentumra terjed ki. A táp 65W-os, amely viszonylag gyorsan tölti vissza a meglehetősen szerény kapacitással rendelkező akkumulátort.

Vannak dolgok, amelyeket a méret- és a hardverváltozás ellenére is sikerült megtartania a meghízott Edge-nek, ez pedig a csekély zajszint. Üresjáratban és terhelésnél is egyaránt halknak bizonyult a gép, amely a 28 fokos teszthelységben nem rossz teljesítmény. A készülék bal felső sarka ettől függetlenül érezhetően jobban melegedett, mint a ház többi része, erre nem árt odafigyelni majd. Ami a hőmérsékleteket illeti, internetezés alatt 42, maximális terhelés mellett 75 fokos volt a processzor, ami átlagos értékeknek számít.


A Calpella platform szokásos pontszámait láthatjuk magunk előtt. A 13”-os Edge-dzsel összehasonlítva elég durva különbségeket fedezhetünk fel ezen a téren. Nagyjából ez volt az a pont, ahonnan ténylegesen más kategóriaként kezdtünk tekinteni a nálunk járt változatokra.A Western Digital Scorpio Blue szériája nem éppen a túlzott melegedéséről híres, mégis képes volt több mint 50 fokon üzemelni a 14”-os Edge-ben, amely aggodalomra adhat okot még akkor is, ha nem a leghűvösebb nyári napok egyikén zajlott a teszt. Vélhetően a halk, de nem túl hatékony hűtés érintette hátrányosan a 320 GB-os merevlemezt, hiszen elég közel került az egyetlen ventilátorhoz. Sebességével és zajszintjével ettől függetlenül nem volt gond (sőt).


Külsejét tekintve nem sokat változott a meghízott Edge. Fedőlapja maradt ugyanaz a divatos, fiatalos, csillogó színes műanyag, az alja pedig a szokásos matt fekete. Bár kapható csillogó és matt fekete fedőlappal is mindegyik Thinkpad Edge, kétség kívül ez a piros a legdögösebb, egyértelműen ez illik a géphez. Cserélni mindent tudunk szokás szerint, ebben nem hozott változást a sorozat nagyobbik tagja.


A billentyűzet semmit nem változott a kisebbik modellhez képest, méretben és kialakításban is maradt pontosan ugyanaz, ami jó hír, hiszen fél évvel ezelőtt is elégedettek voltunk vele. A BIOS-ban beállíthatjuk, hogy a funkciógombok elsődleges vagy másodlagos képessége aktivizálódjon lenyomás esetén, valamint az Fn gombot is megcserélhetjük a Ctrl-lal, ha nem tudnánk megszokni. A Page Up és Page Down gombok továbbra is nehezen elérhetők, illetve a Print Screent se a szokásos helyén keressük. Az alátámasztás gyakorlatilag tökéletes és a gomboknak is minimális a holtjátéka, így a komfort érzet hibátlan.


A touchpad felülete értelemszerűen hízott, köszönhetően a nagyobb kasztninak. Használata még mindig könnyű, támogatja a multi-touch műveleteket és rendelkezik programozható zónákkal is. A bal és jobb egér gombok puhán és halkan járnak. Természetesen nem maradt le a Lenovo-sok/IBM-esek kedvence a TrackPoint sem.


Ahol elsőként fedezhetünk fel komolyabb változásokat, az a gép két oldala, amely ezúttal nem kapott ezüstös bevonatot, így a szokásos, már-már lehangoló matt fekete árnyalatokat láthatjuk viszont. A csatlakozók garmadája két ponton változott, hiszen most már eSATA-s eszközöket is csatlakoztathatunk a géphez, illetve nem okozhat gondot a 34 mm-es ExpressCard foglalattal rendelkező kártyák használata sem. A kártyaolvasó jobb oldalról előre került, a kikapcsolt állapotban is áramot szolgáltatni tudó USB port pedig hátra. Szintén szokatlan az optikai meghajtó látványa, hiszen a 13”-os Edge-en ilyennel nem találkozhattunk.

A kijelző nagyon szép képet biztosított, a szövegmegjelenítés éles volt, a színvilág picit hideg, de könnyedén korrigálható, a kontraszt pont megfelelő, a fényerősség pedig elég tág tartományok között állítható. Egy valami volt gyenge, a látószög, amely inkább horizontálisan volt elfogadható, mintsem vertikálisan.


A legnagyobb Thinkpad Edge-re voltunk a legkevésbé kíváncsiak, hiszen a 15,6”-os gépek mezőnye túlságosan tág, ráadásul a mobilitáshoz ezeknek a készülékeknek már nem sok köze van. Ennek ellenére a jó tapasztalatok miatt bizakodtunk, hogy a Lenovo itt is fel tud mutatni valami újat, valami szokatlant.


A paraméterek gyakorlatilag két helyen térnek el az előbb látott 14”-os változathoz képest. Mindkettő nagyon fontos, így érthetetlen, miért nem változott az árcédula egy forintot sem. Az egyik a beépített HSDPA modem (ezúttal GPS nélkül), a másik a hatcellás akkumulátor, amely a garanciajegy szerint négycellás kellene, hogy legyen.


A kellékeket ugyanazokból a kartondobozokból hajigálják bele a 15”-os Edge mellé, amiből egyenesen következik, hogy a tápegység 65W-os és valamivel több, mint 2 óra alatt tölti maximumra a 48 Wh-s akkumulátort.

Zajszintjét tekintve a két nagyobb Edge ugyanazt hozta, egyedül a hőmérsékleti adatokban volt minimális, pár fokos eltérés. Furcsa módon a 15”-os változatnál is jobban melegedett a bal felső sarok, mint a készülék többi része, amelyből arra következtettünk, hogy a merevlemez itt se lesz hűvösebb.


A Windows pontszámokon nincs mit elemezni, ugyanazok a hardverek ugyanakkora teljesítményre képesek.Sejtésünknek ellent mondott a HDTune által mutatott eredmény, ugyanis – bár még mindig melegnek bizonyult a Western Digital híresen hűvös Scorpio Blue-ja – pár fokkal visszaesett a hőmérséklet a 14”-os Edge-nél látotthoz képest. A sebesség is egy picit jobb volt (amely érthetetlen), de ezt legfeljebb a grafikonok tudják kimutatni, mert használat során semmit nem érezni belőle. A zajszint a szokásos: elhanyagolhatóan kicsi.


Nehéz harmadszorra is érdekesen bemutatni a Thinkpad Edge ergonómiával kapcsolatos tulajdonságait, de tegyünk egy próbát. A 15,6”-os verzió pontosan ugyanúgy néz ki, mint a másik kettő, az egyetlen különbséget a plusz hely adja, amelynek köszönhetően szellősnek, már-már üresnek hat a készülék. A matt fekete fedőlap valójában csak félig volt matt, hiszen – bár tényleg nem tükröződött – könnyedén gyűjtötte mind az ujjlenyomatokat, mind a koszt. Továbbra is azt javasoljuk, hogy aki Thinkpad Edge vásárlására adja a fejét, csak és kizárólag a tűzpiros fedelet vegye célba.


A billentyűzet annak ellenére sem nőtt, hogy a rendelkezésre álló hely már szó szerint óriási. Ezzel nincs is gond, hiszen a gombok mérete abszolút megfelelő a gépeléshez, csak a jobb és bal oldalon lévő hézag kicsit bazári megjelenést kölcsönöz az amúgy egyben lévő gépnek.


A touchpad mérete nem változott, hiszen a klaviatúra valamelyest lejjebb került. Minden, amit korábban leírtunk, az megállja a helyét itt is. Egy jól használható eszközzel van dolgunk.


Meglepő módon a csatlakozók száma sem nőtt, hiába a nagyobb méret. A szellőzőnyílás mérete sem változott, talán ennek is köszönhető, hogy a hőmérsékleti adatok nagyon hasonlóak a két eltérő méretű készüléknél.

A kijelző picit sárgás képet adott, amelyet sikerült nekünk tetszővé varázsolni a videokártya driver segítségével, de nem lett annyira remek a színvilága, mint a 14”-os modellé. Ettől függetlenül nincs vele gond, hiszen a szöveg megjelenítés borotva éles, a fényerő tartomány tág és a kontraszttal sincs gond. A látószögeket tekintve nincs eltérés, oldalról megfelelő, alulról és felülről viszont elég gyenge.

A tesztek lefuttatásánál elsősorban a kategóriához és a korábbi Edge modellekhez viszonyítottunk, elvégre is egy családról van szó. Kezdjük a processzorokkal.


Nagyjából kétszeres, olykor majdnem háromszoros tempó a jutalmunk a nagyobb méretért cserébe, ez jó biznisznek tűnik.


A videokártyákat már csak megszokásból teszteltük le, hiszen az Intel HD Graphics VGA-ja gyakorlatilag megjelenése óta ugyanazt a sebességet hozza. A legkisebb Edge-ben lévő HD3200-nál és Intel GMA 4500MHD-nél természetesen valamivel jobb eredményeket kapunk, már csak az erősebb processzor miatt is.


Az akkumulátoros üzemidők érdekesen alakultak, hiszen a maximális terhelést leszámítva a 13”-os és a 15”-os Edge szinte ugyanazt az üzemidőt hozta. A 14”-os értelemszerűen a gyenge négycellás akksi miatt maradt le, a hatcellással ott végzett volna, ahol nagyobbik testvére. Elmondható tehát, hogy annak ellenére, hogy sokkal erősebb platform lakozik a megnövelt kasztni alatt, az üzemidőben nincs annyira durva érvágás, mint az várható lenne, ami rendkívül pozitív.

A Lenovo a két nagyobb kijelzős Thinkpad Edge-dzsel megmutatta, hogy képes egyszerre két lovat is megülni ugyanazzal a nyereggel. A CULV platformra támaszkodó 13,3”-os változat alapvetően sikeres volt, a két nagyobbik gép pedig változatlan ár mellett kínál hasonló üzemidőt jóval nagyobb teljesítménnyel – és persze súllyal. Bár a szívünkhöz a 14”-os változat állt közelebb, racionálisan egyértelmű, hogy a 15,6”-osat kell, hogy ajánljuk, hiszen azonos áron sokkal jobb üzemidőt és mobil internetet is kapunk.


A Lenovo Thinkpad Edge-ekért köszönet a CHS Hungary Kft-nek!

Pro:
+ halk működés
+ jó kijelző
+ halk merevlemez
+ divatos külső
+ jó billentyűzet
+ jó touchpad
+ sok fajta bővíthetőség
+ Power-Off USB
+ HSDPA modem (15,6”-os változat)

Kontra:
- gyenge üzemidő (4 cellás akkumulátorral)
- forró merevlemez (főleg a 14”-os változatnál)
- 1 év garancia

Hivatalos honlap: Lenovo Thinkpad Edge
Vásárlás: iPon webáruház

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

6. Kobaljov
2010.08.16. 12:47
A matt fekete változat kapható valahol? (az eddigi boltokban csak a fényes változatokat találtam)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Alvin_ti42...
2010.08.16. 12:59
Persze, nálunk is kapható, hívd fel a boltot, ők meg fogják tudni mondani, melyik változatok rendelkeznek matt fekete hátlappal.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Kobaljov
2010.08.16. 22:49
Köszi, közben észrevettem, hogy ezeknek a kijelzője fényes úgyhogy az ujjlenyomatgyűjtő külső mellett ez már végképp kiejtette őket nálam az "igazi" ThinkPad-ek közül. Jó lenne, ha a Lenovo a T szériás ThinkPadekre is rá tudna már rakni egy HDMI-t (a DisplayPort nem túl elterjedt, adapterekel meg nem szívesen rohangál az ember). Talán majd jövő év elején, az új Intel procis frissítésnél (és akkor már jöhetne az USB 3.0 is)..
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. flimo
2010.08.17. 02:05
A 13-as még úgy-ahogy védhető, de ez egy vicc thinkpad néven kiadva.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. FerroChrom
2010.08.21. 01:01
Hát, nálam sem itt kezdődik a ThinkPad
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. zvigh
2010.08.25. 20:04
Egyetlenegy dolog miatt vennék ilyet, és az a trackpoint. Ez az, amire a többi gyártó képtelen. Egyébként meg a meg a termék ennyi pénzért nagyon gyenge.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!