iPon Cikkek

Lenovo ThinkPad Edge E325: Duracell nyuszi akcióban

Dátum | 2011. 12. 05.
Szerző | Alvin_ti4200
Csoport | NOTEBOOK

A Lenovo mostanában igyekszik meglovagolni minden lehetőséget, hogy az olcsóbb kategóriákban letarolja az Acert és az Asus-t. A tiszavirág életű ThinkPad X120e után az Ideapad S205 is meglepően népszerűnek bizonyult, és nem is kellett sokat várni a legújabb Edge szériára, amely szintén az AMD Brazos platformjára épül. A pozicionálás kicsit érdekes, ugyanis akárhonnan nézzük, az E325 ma a legdrágább alacsony fogyasztású AMD processzorral szerelt noteszgép a piacon, tehát még az Asus „prémiumosított” eeePC-jénél (1215B) is többe kerül.


Vajon van alapja ennek a hihetetlen nagy önbizalomnak? Képes lehet valaki 125 ezer forintot kiadni majd egy olyan gépért, amelynek tudását még operációs rendszerrel együtt is megkaphatja olcsóbban? Nos, véleményünk szerint igen, lesz, nem is egy. Az E325 ugyanis azon kívül, hogy főbb alkotóelemeiben valóban megegyezik a kategória többi masinájával, rendelkezik pár olyan tulajdonsággal és képességgel is, amellyel a többiek nem vagy csak nagyon kevesen közülük.


Jól látható, hogy az E325 immáron a legújabb E-450-es processzorral érkezik (róla majd később), illetve 4 GB memóriát is tartalmaz, ráadásul egyetlen modulként (így nincs akadálya a 8 GB-ra való bővítésnek, ha valaki habzsolni akarja az élvezeteket). A videokártya valamivel magasabb órajelen jár, mint a korábban nálunk vendégeskedő HD6310-ek, de vannak itt olyan dolgok, amelyek nem jellemzők a kategóriára: gigabites hálózati kártya, eSATA, matt kijelző, hatalmas kapacitással rendelkező akkumulátor. Nem árt ugyanakkor észrevenni, hogy hiába hiányzik az optikai meghajtó a készülékből, még így is több mint 1,7 kg-ot nyom a mérlegen, így csak hellyel-közzel lehet alternatívája a jellemzően 12”-os kijelzővel rendelkező, 1,4 kg körüli vetélytársaknak. Operációs rendszert a 125 ezres változathoz nem kapunk, az csak a 146 ezer forintba kerülő verzió mellé jár (a két típus között más eltérés nincs).


Az E325 is követi a ThinkPadek hagyományát, azaz a kiegészítők száma egészen minimális, gyakorlatilag az akkumulátorra, a töltéshez szükséges tápegységre és némi olvasnivalóra korlátozódik a csomag. Bár a gép fogyasztásához képest hatalmasnak tűnhet a 65W-os táp, ne felejtsük el, hogy egy 63 Wh-s telepet kell töltenie, ami így is közel két órát vesz igénybe 90%-os töltöttségig.

A gép oroszlánkörmeit hamar megmutatta, ugyanis a hőmérséklet és zajszint teszteknél egyaránt jól szerepelt. Tény, hogy egy ilyen alacsony fogyasztású platformhoz nem nagy kunszt hűtést tervezni, főleg, ha ekkora hely áll rendelkezésre, de nem egyszer láttunk már a valóságban ilyen és ehhez hasonló teóriákat megdőlni korábban. Ami tény, hogy üresjáratban a processzor és a benne található videokártya egyaránt 53 fok körüli hőt termel, míg maximális terhelés esetén ez a szám 66-ra változik. Nem olyan egetverően nagy számok, ráadásul mindehhez elég alacsony zajszint is tartozik, nagyon ritkán kapcsol eggyel magasabb fordulatszámra a ventilátor. Szintén jó hír, hogy mind az alsó, mind a felső burkolatok szoba hőmérsékletűek maradtak a terheléses teszt végéig, így jó eséllyel a legnagyobb nyári melegben sem lesz veszélyben egyik testrészünk se.


Az AMD nemrég frissítette a Brazos platformot és az E-450-es processzorral új versenyzőt küldött a ringbe. Nagy dolgokra nem kell gondolni, plusz 50 MHz és egy elsőre elhanyagolhatónak tűnő, ám annál fontosabb dolog: DDR3-1333 támogatás. Kétcsatornás memóriakezelés továbbra sincs, így a papíron 25%-kal magasabb adatátviteli sebesség igazi kincsnek tekinthető a 80 shaderrel büszkélkedő Radeon HD6320-nak. Azaz, csak tekinthető lenne, ugyanis a Lenovo mérnökei képesek voltak 1066 MHz-re beállítani az amúgy 1333 MHz-es modult, ráadásul még a legújabb BIOS-ban sem tudunk ezen változtatni. Ez nem csak azért baj, mert így a tesztek nagy része értelmét vesztette, hanem azért is, mert a felhasználóktól igen komoly teljesítmény többletet vettek el ezzel a megmagyarázhatatlan lépéssel. Ezek után nem is csodálkoztunk, hogy a Windows 7 beépített tesztje nem adott sokkal több pontot a komponensekre, mint a többi Brazos alapú modell esetében.


Merevlemez árak ide vagy oda, az átlagnál borsosabb cédulába könnyedén belefért egy percenként 7200-at pörgő mágneses meghajtó, amely szerencsére nagyon halkan és szélsebesen teszi a dolgát – az egyik, ha nem a leggyorsabb 320 GB-os mobil merevlemez, amellyel eddig találkoztunk.

A hangszórókat ügyesen elrejtették a tervezők, ugyanis a zsanérokkal szemben kaptak helyet, így csak akkor láthatjuk őket, ha a kijelzőhöz közel hajolunk. A hangminőségre nem igen lehet panaszunk, hiszen a kategória átlagánál érzésünk szerint picivel jobban teljesített az E325, főleg a hangtisztaság az, amelyet ki kell emelnünk. Természetesen ne várjunk az Asus N55SF-hez hasonló dinamikát, de egy filmet gond nélkül végignézhetünk vele anélkül, hogy torzításra vagy bármilyen nem kívánt jelenségre számítanunk kellene. Jó hír, hogy bár az egész ház műanyagból készült, maximális hangerő mellett se kell rezonálással számolnunk.


Talán külsejét tekintve érhető tetten, miért is kér ekkora felárat a Lenovo az E325-ért. Szinte mindenhol kellemes tapintású matt felületekkel találkozunk, igaz, az ujjlenyomatot ettől függetlenül szereti gyűjtögetni a készülék. Sajnos a felső burkolat nyomogatása során be kellett látnunk, hogy hiába a megnyerő külső, védelemben ez a gép szinte semmivel nem jobb, mint a kategória társak, nagyon érződik a merevítés hiánya, a kijelző mögötti részt gyakorlatilag bárhol megnyomva érezhető és látható deformálódásra figyelhetünk fel. Alul katonás rend uralkodik, a csavarokat kitekerve az egész hátlapi panel egyben levehető, így az összes létező hardverelemhez hozzáférhetünk.


A billentyűzet a kategória legjobbjai közé tartozik, még akkor is, ha a drágább Edge-eknél megszokott precíz alátámasztástól egy hajszállal el is marad. Ami feltűnhet még a család többi modelljét magunk elé képzelve az a csillogó borítás, amelyet a gombok körül látunk. Tény, hogy lesznek, akiknek ez bejön, mi inkább maradtunk volna a megszokott matt anyagok használatánál, annál is inkább, mert azok legalább kevésbé látványosan gyűjtik a port. Alapértelmezés szerint a funkcióbillentyűk másodlagos képességét váltjuk ki használat során (F1 helyett némítás, F7 helyett fényerő csökkentés, stb.), de ez természetesen BIOS-ból bármikor módosítható, ha a hagyományos felállás valakinek jobban megfelel. Ugyanígy megcserélhető az Fn és a bal oldali Ctrl is, szintén a BIOS-ba ellátogatva. Bár a közös klaviatúra miatt a szóközön láthatunk egy ThinkLight-ra utaló szimbólumot, de az E325 természetesen se kiegészítő lámpát, se billentyűzetbe integrált háttérvilágítást nem tartalmaz.


A gép kétség kívül legvitatottabb és leggyengébb része a touchpad, amelyet újfent megváltoztattak még az éppen futó többi Edge sorozathoz képest is. A fő újítás az, hogy immáron az egész egy darab lapból áll, a jobb és bal egérgombok pedig a megfelelő helyen való lenyomás hatására találhatók meg (bal alsó, illetve jobb alsó sarok). Ez nem is lenne feltétlenül baj, mert bár kényelmesebb a korábbi kialakítás, láttunk már példát rá, hogy az egybeépítés is lehet járható út. A fő probléma az, hogy az egész touchpad-nek van egy milliméteres holtjátéka (amely ráadásul némi kotyogó hanggal is jár), így ha nem finomkodva használjuk, akkor már rövidtávon is kiválthatja ellenszenvünket – ahogy tette ezt velünk is. Bár a legtöbb helyen lenyomható az eszköz, gombként valójában csak az alsó fertályban funkcionál. Persze joggal merül fel a kérdés, hogy minek a touchpaddel bajlódni, amikor van Trackpoint (pöcökegér) is, de sajnos azzal se fenékig tejfel az élet. Ott ugyanis a gombok nyomáspontja magasabb a megszokottnál, így kevésbé jól használhatók, mint a többi Edge modellnél. Visszajelző LED-eket nem találunk a készüléken, a bekapcsolt állapotról is csak úgy értesülhetünk, ha a kijelző hátulján lévő ThinkPad jelzésen lévő piros pontot kémleljük (pirosan világít, ha a gép be van kapcsolva).


Csatlakozókat tekintve viszont elégedettek lehetünk az E325-tel, hiszen USB-vel kombinált eSATA-nk és kikapcsolt állapotban is töltő USB-nk is van. Ugyanakkor, ha az árakat is figyelembe vesszük, az USB 3.0 támogatás hiánya fájó pont lehet a jövőre nézve, főleg, hogy a hasonló áron kapható Asus eeePC 1215B-be belefért (igaz, ott meg matt kijelző és eSATA nincs, valamit valamiért). A vezetékes hálózati kártya csatlakozója elég szerencsétlen helyre került, de valószínűleg nagyon kevesen fogják használni a WiFi és mobil internet korában. A HDMI is kerülhetett volna közelebb a gép hátuljához, sőt, legjobb helyen az analóg kimenet mellett lett volna.

A 13,3”-os matt kijelző képességeit tekintve egy teljesen átlagos panel benyomását kelti, ugyanakkor a türköződés mentesség kiemeli a tömegből. Látószögei az átlagnál gyengébbek (főleg felülről nézve), viszont könnyen kalibrálható (a kontraszt alapból túl magas) és fényerő tartománya nagyon tág keretek között mozog (a minimális értéket csak korom sötét szobában lehet érdemben használni). A kijelző 135 fokban nyitható, ami nem sok, de a legtöbb élethelyzethez éppen elég. A kávában lévő webkamera hozza a kötelezőt, inkább a mikrofon hangminősége tartozik a jobb megoldások közé, mint az optikai képessége.

Miután szembesültünk vele, hogy az 1333 MHz-es memória névlegesen csak 1066 MHz-en operál, gyakorlatilag feleslegesnek éreztük a tesztek lefuttatását, hiszen a hangsúly a megnövelt sávszélességen lett volna és vele együtt a várhatóan érezhetően jobb 3D-s teljesítményen.


A processzor meglepő módon pont annyival gyorsabb a korábbi E-350-nél, amennyivel magasabb órajelen dolgozik, a mai világban ezt hívják elhanyagolható differenciának.


A 20 MHz-cel gyorsabb videokártya önmagában nem hozott érezhető teljesítmény növekedést, hiszen ahhoz a már említett memória sávszélesség növelése is kellett volna. Vásárlás előtt nem árt tehát tájékozódni, hogy mely notebookokban működik ténylegesen 1333 MHz-en a memória és melyekben nem – ha a játékok alatt mutatott teljesítmény kritikus pont.


Ahol viszont kiemelkedőt nyújt az E325 az az üzemidő. Bár tény, hogy a szokásosnál alacsonyabb a minimális fényerő, a dokumentumolvasós tesztben elért 11 és fél óra így is figyelemre méltó. Nem különben a 4 és fél órás maximális fényerő mellett elkövetett fullHD filmnézés. Átlagos használat és közepes fényerő mellett nagyjából 7-8 órát is képes talpon maradni a készülék, így aki hosszú utakra szokott menni, annak ez a masina egy jó választás lehet, amennyiben a költségeket alacsonyan szeretné tartani.

A Lenovo Edge E325 egy üde színfoltja az AMD Brazos platformját használó notebookoknak, leginkább azért, mert üzemidejével, matt kijelzőjével, halk és hűvös működésével, valamint jó billentyűzetével erre abszolút rászolgált. Az módosításon átesett touchpadért nagyon haragszunk, valamint azt se nagyon értjük, hogy miért kell ennyire magas felárat kérni a gépért (operációs rendszerrel majdnem 150 ezer forint). Tény, hogy kategóriájának egyik legjobban sikerült darabja, de ennyi pénzért már sok mindent lehet venni, talán a legveszélyesebb konkurenciának a Samsung NP-350U tekinthető (igaz, jelenleg nem nagyon kapni). Ha valaki képes együtt élni a megszokást igénylő touchpaddal (vagy pöcökegér párti), jó billentyűzetre, matt kijelzőre és nagyon hosszú üzemidőre van szüksége, annak érdemes elgondolkodnia az E325-ön, de majd akkor, ha a mostani ár lejjebb megy legalább 10 ezer forinttal, mert úgy gondoljuk, hogy az Asus eeePC 1215B-vel együtt a Brazos platform leginkább túlárazott készülékeiről van szó. Akinek persze már van eredeti Windows a birtokában, az 125 ezer forintért jó boltot csinálhat.


A Lenovo ThinkPad Edge E325-öt a CHS Hungary Kft-től kaptuk tesztelésre, köszönjük!

Pro:
+ matt kijelző
+ jó billentyűzet
+ halk és hűvös működés
+ eSATA, Powered USB
+ Trackpoint
+ hosszú üzemidő

Kontra:
- 1066 MHz-es memória kezelés (feleslegessé teszi az E-450-es processzort)
- touchpad holtjátéka
- 1 év garancia
- USB 3.0 támogatás hiánya

Hivatalos honlap: Lenovo
Vásárlás: iPon webáruház

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

21. LGx
2011.12.05. 09:16
tökéletes munkagép!
ár/érték alapján dobogós
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
20. kapti
2011.12.05. 09:35
Végre kezd leesni a gyártóknak, 13,3" az ideális méret a felhasználóknak. Ez ütősnek sikerült.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. Sr4c
2011.12.05. 10:08
Biztos megvoltak a mérnöki okai annak a fránya 1066-nak :[ pedig tényleg ez a 1333 lett volna az érdekessége a gépnek.
(amúgy ThinkPad-ok számomra a mai napig a legszimpatikusabb formatervvel megáldott notik(vagy mik ^_^) fenének se kell a csilivili, egyszerű letisztult, tégla!!)
Amúgy igen, tökéletes munkaállomás
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. Zabalint
2011.12.05. 10:32
Nem néztem utána, hogy azóta változott-e az ára, de az emlegetett Samsung a cikk szerint 149 ezer Windows-al. Tehát árban kb. ugyanott van, figyelembe véve, hogy ehhez meg nem jár. Annak kevesebb a ramja, csak 5400 rpm-es a vinyója, kicsit kevesebbet bír az aksija, cserébe 2 év a garancia rá. Nem látom, hogy ez a Lenovo mitől számítana drágának, azzal együtt, hogy én a márkát nem szeretem, mert az összes ismerősömnek, akinek ThinkPadje van, 1-2 éven belül elromlott benne valami, pedig nem belépős ThinkPadekről beszélek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. prohlep
2011.12.05. 13:38
e125 kistestvert hasznalom egy ideje hurcolaszasra, ... szeretem a letisztult tegla formajat, mert sehol sem kell szabadkoznom idiota designer kinezet miatt, ... billentyuzet annyira jo, hogy teljesen alkalmas vakon tizujjas irogepelesre, ... es persze az AMD Brazos bosegesen elegendo irodai celokra, ... kistestvernel is kategoriahoz kepest nagy aksit tettek, 7 ora siman megvan szovegszerkesztes mellett igaz lecsokkentett fenyerovel, hisz tiz ujjal vakon ugyis az eloadot figyelem es nem a kepernyot, plane nem a billentyuzetet.

Matt kulso miatt nem akar kicsuszni az ember kezebol. Ledek hianya miatt nem vilagit mint egy bovli butik.

Touchpad finoman erzekeny, zsenialis a gombok elhagyasa, lotyoges nem zavaro a munkaban, a pocok gombok remekul megtalalhatok lepillantas nelkul, mert gondoltak arra, hogy tapintasra vilagos legyen a helye.

Enyem 11.6-os, alja femlap matt bevonattal, teteje a 13.3-ashoz kepest nem akar behajolni, es termeszetesen van rajta USB3 is. Iponon 102 ezer es 111 ezer kozott volt kaphato.

Szerintem erre a 13.3-as valtozatra a 125 ezres ar nagyon jo, kulonosen ha a tobbi notihoz viszonyitjuk.

Oprendszer hianya nem zavaro, mert Ubuntu.com alapjan elkeszitett USB stick-rol mintegy tucat perc alatt felugrik ra egy teljes Ubuntu, ami irodai celokra total jol hasznalhato. Nagy mernoki, windows-only penzes programokat meg ugysem ezen futtat az ember.

7mm vastag SSD-vel (ilyen a samsung 830-as sorozat) pedig kifejezetten furge lesz az AMD Brazos, ... erdekes modon a ciki weboldalak is gyorsan osszeallnak SSD alkalmazasaval.

Jelenlegi procivalasztek eseten csak ajanlani tudom az AMD Brazos alapu gepeket, csaladban egy Asus es Lenovo laptop jovoltabol vilagos, hogy total jol mukodik, es van benne valamennyi erotartalek is.

Majd kifelejtettem: MATT KEPERNYO, szerintem egeszen alapveto dolog, sajnos notiknal mar megszoktattak az embert hogy ne legyenek elvarasai, ... de miota ezt a kis Lenovo matt kepernyot hasznalom, azota nem ertem, hogy miert nem lazadtunk fel a sok fenyes kepernyo miatt. Miert kell fenyeset elviselni csupan azert, mert laptop? Lenovo legalabb nem kenyszerit fenyesre.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. Alvin_ti42...
2011.12.05. 15:38
ocsabi: a kérdés jó, ez lett volna a cikk egyik főbb témája, amire nem kaptunk választ. Szerintem nagyjából annyival nőtt volna a játékok alatt mutatott teljesítmény, mint a RAM órajele, azaz 25%-kal. Nyilván lehetnek olyan helyek, ahol már a processzor is limitáló tényező a lassú videokártya ellenére.

Zabalint: bár egy ideje hiány cikk a Samsung NP-350, az ára 160 ezer forint körül alakul jelen árfolyamok mellett, így picivel drágább a szintén Windows-os E325-nél.

prohlep: sajnos azoknál az Edge-eknél, amelyek már nem az AMD Brazos platformjára épülnek, az esetek többségében a fényes kijelző mellett döntött a gyártó. Inkább az E125 és E325 tekinthető kivételnek, mint a többi négy-öt típus.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. JuanDebrec...
2011.12.06. 14:15
1 év garancia akkor mostmár azt jelenti, hogy teljesen el lehet felejteni a régi iszonyatosan jó IBM gépeket és ez már ízig-vérig kínai "minőség" lesz. (tudom, hogy évek óta nincs IBM laptop és tudom, hogy mindegyik laptop kínában készül). Pedig eleinte még igencsak jók voltak a lenovók. Az egy év garancia garancia lesz arra, hogy szét fog hullni 1,5-2-3 év alatt...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. Sermi
2011.12.06. 14:36
JuanDebrecen: vannak jó Lenovo Thinkpad gépek. De ez az Edge széria nem igazán Thinkpad legalábbis nem tartozik a klasszikus szériába. Amolyan TP light. De létezik T, X és W széria ami tovább viszi az IBM-es hagyományokat. Na azokra a garancia is 3 év persze az áruk se 100k-ról indul. Nekem pont most járt le a 3 év garancia a T400-amról de nem váltanám le mert hozzám nőtt és nagyon elégedett vagyok vele. Ez ízig-vérig BC gép.
A Thinkpad Edge-nek jó a neve de szerintem inkább marketingből kapta a Thinkpad rész. Persze próbálták formában hasonlóra tervezni meg ezen is van Trackpoint de ebben meg hogy van némelyiknél matt kijelző kb ki is merül a hasonlóság. Persze a maga kategóriájában lehet nagyon jó gép de ez nem BC masina. Ettől még ha ennyi pénzem lenne laptopra és használt nem játszana akkor venném.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. Alvin_ti42...
2011.12.06. 14:46
JuanDebrecen: a ThinkPad Edge-nél is van lehetőség a garancia kiterjesztésére.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. prohlep
2011.12.06. 18:09
Kerdes: garancia kiterjesztesre csak a vasarlaskor van lehetoseg, vagy pedig a vasarlas utan egy darabig? Meddig? Nehany honap? Fel ev?

Azert kerdezem, mert az E125 kisebb valtozattal (szinten AMD, szinten MATT kepernyo) annyira elegedett vagyok ... tudom nem BC kaliberu, de az ara sem volt BC kaliberu ... szoval felmerult bennem, hogy talan erdemes lenne az egy ev garit kiterjeszteni (persze a majd a penzugyminiszterem dont anyagiakrol).
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. CyberPunk6...
2011.12.06. 19:36
Prohelp kérdésére engem is érdekelne a válasz, mert nemrég rendeltem meg a bátyám barátnőjének ezt a gépet.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. malvoisen
2011.12.06. 20:15
prohlep, CyberPunk666:

A szokásos módon járnak el: amíg él az eredeti garancia, meghosszabbítható.

Hivatalos honlap: http://lenovo.hu/tudas/tudas_garkit.htm
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. Alvin_ti42...
2011.12.06. 22:47
ocsabi: két évre kiterjesztés 11 ezer bruttó, 3 évre kiterjesztés 19 ezer bruttó.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. CyberPunk6...
2011.12.06. 23:50
Alvin_ti4200 - Az nagyon jó, többre számítottam, így simán megéri. Van ahol olyan 30k körülieket kérnek el az ilyenért...

Még egy apró kérdés, ez az akkumulátorra is vonatkozik, vagy az mindenképpen egy év?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Alvin_ti42...
2011.12.07. 14:53
CyberPunk666: az akkumulátorra nem vonatkozik.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. CyberPunk6...
2011.12.07. 15:20
Jól van, hamarosan kiderült mit tud, a bátyám ma hozza / hozta el tőletek...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. CyberPunk6...
2011.12.07. 21:31
1333 megy a ram
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Alvin_ti42...
2011.12.07. 22:43
CyberPunk666: A Current timingot meg tudod nekem nézni HWInfo64-gyel? Köszönöm.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. MassKilla
2011.12.07. 23:58
"Akinek persze már van eredeti Windows a birtokában, az 125 ezer forintért jó boltot csinálhat."
A kérdés már csak az, hogy hogy teszi fel az eredeti windowst, ha nincsen optikai meghajtója a gépnek... az ilyen gépek vonzzák magukkal a nem jogtiszta szoftverek feltelepítését
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Alvin_ti42...
2011.12.08. 11:50
MassKilla: vagy külső optikai meghajtóval vagy csinálsz egy pendrive-os telepítőt a lemezből.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. camelcom
2011.12.09. 15:28
prohlep: ha nem neten veszed a garancia kiterjesztést, hanem boltban, zacskós termékként, akkor 30 napod van a beregisztrálására, ez szerepel a csomagolásán is. Hogy a garkiterjesztés vásárlásától számított 30 nap, vagy pedig a notebook vásárlásától, arra nem emlékszem...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!