iPon Cikkek

Lenovo ThinkPad L430: Ebből csináljunk rendszert!

Dátum | 2013. 06. 28.
Szerző | Alvin_ti4200
Csoport | NOTEBOOK

Két éve járt nálunk a Dell Latitude E5520m névre hallgató masinája, amely azért volt olyan nagy szám annak idején, mert az üzleti szériába tartozó termékbe egy viszonylag elavult belsőt szereltek és tekintettel arra, hogy még operációs rendszer sem járt hozzá (viszont 3 év garancia igen!), nevetségesen kedvező áron lehetett hozzájutni – amíg ki nem ürült végérvényesen a raktár. Ismerünk olyan vevőt, aki azóta is elégedetten használja a készüléket és nincsenek álmatlan éjszakái amiatt, hogy 2011-ben Core 2 Duo processzort tartalmazó notebookot vett – újonnan.
 
Természetesen a többség fanyalogva olvasta az eufóriánkkal átszőtt cikket, hiszen nem értették, miért okoz nekünk örömöt, hogy 130 ezer forintért vehetünk egy akkori mércével is igencsak elavult belsővel rendelkező 15”-os notebookot. Nos, aki használt valaha bármilyen üzleti szériás laptopot, az pontosan tudta, mi váltotta ki rajongásunkat. Ugyanis attól, hogy a gép lelke egy – mai mércével is vállalható sebességű – Core 2 Duo processzor és a még alaplapra integrált Intel GMA 4500MHD volt, a szériája jellemző tulajdonságai megmaradtak. Kiváló anyaghasználat, merevítések, remek billentyűzet, matt kijelző, dokkolhatóság, 3 év garancia, stb. Annak, akinek jó minőségű hordozható készülék kellett és nem tudott sok pénzt áldozni a témára, annak az 5520m egy visszautasíthatatlan ajánlatnak bizonyult.

Sajnos sokáig úgy tűnt, hogy ez volt az a bizonyos fecske, amely sosem fog nyarat csinálni, az utód modellből már nem készült „m” utótaggal rendelkező verzió, ezért is érthető, miért vetettük magunkat piócaként a Lenovo ThinkPad L430 tesztben is szereplő változatára. Hogy el tudjuk helyezni a modellt a lassan követhetetlen kategóriák palettáján, ez a cég belépő üzleti kategóriás notebookja, tehát pontosan ugyanabban a ligában játszik, mint annak idején az E5520, azzal a különbséggel, hogy itt semmiféle elő-, illetve utótag nem utal arra, hogy az év egyik legjobb vétele bújik meg a burkolat alatt.

Mielőtt belekezdenénk a termék ismertetésébe, elevenítsük fel, milyen 14”-os notebookot lehet kapni 100 ezer forint alatt. Az Asus X401 eggyel nagyobb és kettővel kisebb kijelzővel szerelt változata is járt nálunk, egyiktől sem voltunk elájulva. Az Acer Aspire V5-431 ennyi pénzért vállalható gépnek tekinthető, valamint meglepő módon a Lenovo két Ideapadja, az S405 és az M490s is befért 100 ezer alá egy-egy példánnyal. Nyilvánvaló, hogy ezeket a portékákat az emberek azért veszik, mert olcsó, azon belül pedig jellemzően a legjobb ár/teljesítmény mutatóval rendelkező példányra esik a többség választása. A sebességük abszolút kielégítő, hiába van a többségben sima kétmagos Sandy Bridge alapú Intel Pentium processzor, a mindennapos munkára és internetezésre bőven elég. A két Lenovo Ideapad nem csak, hogy összességében a leginkább vállalható anyaghasználattal és billentyűzettel rendelkezik, de bennük van messze a legerősebb hardver is (az S405-ben egy A6-os AMD, az M490s-ben egy Core i3-as Intel processzor van).


Ez tehát a választék 90-100 ezer forint körül, ha az ember 14”-os notebookot szeretne venni. Sokadik árcsökkentése után ebbe a régióba érkezett meg a Lenovo üzleti szériás ThinkPad L430-ának létező legfapadosabb változata. A fapadot ugyanakkor a kategóriának megfelelően kell kezelni, hiszen az USB 3.0-s csatlakozó, a kikapcsolt állapotban is áramot biztosító USB 2.0-s port, az eSATA, a dokkolhatóság, a matt kijelző, a pöcökegér és a nagy kapacitású akkumulátor mind benne vannak az alap felszereltségben. Ahol igazán visszaköszön a fapad jelző, az a webkamera, illetve a processzor. Előbbi mezei egyszerűséggel hiányzik, utóbbi pedig egy Celeron B815 névre hallgató valami, amitől a többség látatlanban is elfordulna, de nemsokára kitárgyaljuk, mi is ez valójában. A 2 GB memória nem egy nagy valami manapság, szerencsére ezt 4 GB-ra bővítve is bőven 100 ezer forint alatt maradunk. Az egy év garanciát a nevetséges 92 ezer forintos ár ismeretében könnyedén elnézi az ember, ahogy az operációs rendszer hiánya sem tűnik egy nagy vérveszteségnek.

A kellékek között hamar kiismerjük magunkat, hiszen a választék egy tápegységben és egy nagyon vékony leírásban ki is merül.
A ThinkPad L sorozat nem ismeretlen sem előttünk, sem olvasóink előtt, hiszen két éve az E5520m mellett az L520 is tiszteletét tette szerkesztőségünkben. Bár kukacoskodtunk a tökéletesnél csak eggyel rosszabb hűtőrendszerén, ezúttal semmi nem menti meg az L430-at attól, hogy ódákat zengjünk róla – ilyen tekintetben. Az egy dolog, hogy a legnagyobb kánikulában járt nálunk a készülék és még így sem tudtuk 72 foknál jobban felmelegíteni a processzort és a benne lévő videokártyát, valamint az is rendben van, hogy a burkolat szinte sehol nem volt langyosnál melegebb, de hogy mindezek mellett még a zajszint is elhanyagolható legyen, az egészen döbbenetes.

Még mielőtt bárki rávágná, hogy egy vacak Celeronon nincs is mit hűteni, mert annyira lassú, ki kell, hogy ábrándítsuk a rosszmájúakat. Ez a processzor egy kétmagos Sandy Bridge alapú Intel Core i3 Hyper-Threading nélkül, alacsony órajelen és némileg csökkentett másodlagos gyorsító tárral, AES titkosítási algoritmus gyorsításához szükséges utasításkészlet nélkül. Az 1,6 GHz sok mindenre elég még ma is, a 2 MB L2 cache ennél az architektúránál már jelent némi kompromisszumot, de nem vészes a helyzet. Ami a memóriakezelést illeti, a maximálisan támogatott RAM órajel 1333 MHz, illetve a méretbeli felső korlát is „mindössze” 16 GB. A tesztgépben egyetlen 2 GB-os modul volt, így nem csak a méret volt átlag alatti, de a sávszélesség is elmaradt a lehetséges maximumtól, ezt az erre érzékeny teszteknél vissza fog ütni – de orvosolható.
 
A HD Graphics egy ma már nagyon csekély számítási teljesítménnyel rendelkező integrált videokártyának számít (ha keményebben akarnánk fogalmazni, azt is írhatnánk, hogy az egyik leglassabb megoldás a piacon), viszont megvannak mindazon pozitív tulajdonságai, amelyek miatt annak idején megkedveltük. Ilyen az alacsony fogyasztás és a nagyfelbontású videók többségének hardveres gyorsítása. Tekintettel arra, hogy saját memóriája nincsen, a rendszermemóriából lopkod magának, amennyit tud (maximum 256 MB-ot), innen nézve is nagyon ajánlott egy második (legalább 2 GB-os) modul beszerzése a készülékhez.


 
Nem tud ma már annyira olcsó lenni egy notebook, hogy 320 GB-osnál kisebb kapacitású merevlemez kerüljön bele. Az L430-ban lévő Seagate HDD ugyanakkor felemás produkciót nyújtott, hiszen a hőmérséklete meglehetősen magasnak tekinthető, igaz, a 30 fokos tesztszobában ez nem tekinthető kirívónak. Sebességét se mondanánk mellbevágónak, kárpótol ugyanakkor a nem létező zajszint, amellyel megáldották a mérnökök.
 
A ThinkPadek sosem a multimédiás képességükről voltak híresek, így nem meglepő, hogy az L430 sztereó hangszórópárja is átlagos teljesítményre képes, se többre, se kevesebbre. Hangereje viszonylag hamar elfogy, bár halknak így sem nevezhető és legalább torzítástól mentes. Sorozatok nézésére abszolút megfelel, koleszban meg az ember úgyis kiköti valami hangfalra.

A most futó generáció érkezésével némileg megváltozott a klasszikus ThinkPadek kinézete, ezt mi sem mutatja jobban, mint a tény, hogy az L430 felső burkolata pár milliméterrel vékonyabb lett az L520-asénál, pedig merevítést egyik sem tartalmaz. A zsanérok továbbra is fémből készülnek és elég erősek, más kérdés, hogy a többi ThinkPadhez képest pehelykönnyűnek mondható felső burkolat kicsit esetlenül nyitódik-csukódik, egy kis plusz súly jót tett volna neki. A hátlapot könnyedén le tudjuk csavarozni és ezután gyerekjáték a merevlemez cseréje, illetve a memória bővítése. Sajnos csak az egyik RAM modulhoz férünk hozzá a hátoldal felől, a másikhoz kicsit jobban szét kell bontani a masinát. Ha ezt nem szeretnénk, akkor be kell érnünk jelen esetben 10 GB (2+8) RAM-mal, talán menni fog. A dokkolási lehetőség a típusnál abszolút nem újdonság, ráadásul ránézésre nem is változott a korábbi évekhez képest, így jó eséllyel használtan is fogunk tudni vadászni hozzá egyet. Megfigyelhetjük, hogy az alacsony zajszint nem véletlen, hiszen már a merevlemeznél is odafigyeltek a zajcsillapításra oly’ módon, hogy a klasszikus csavarok helyett gumitalpas rögzítést alkalmaztak a mérnökök.

A billentyűzetről nem mesélnénk sokat, hiszen elég, ha annyit jegyzünk meg vele kapcsolatban, hogy szinte tökéletes. A szigetes gombok nem fogják elnyerni mindenki tetszését, ahogy volt is némi felháborodás, mikor a Lenovo-nál megváltak a klasszikus ThinkPad klaviatúrától, de az alátámasztás, a gombok stabilitása és nyomáspontjuk egyszerűen első osztályú. Nem, hogy a 90, de a 200 ezres régióban is nehéz jobb vagy akár hasonlóan jó billentyűzetet találni (talán a Dell Latitude E5x30-as széria még ilyen klassz). Háttérvilágítás sajnos nem rendelhető hozzá, ez a magasabb szériák kiváltsága marad. Speciális képessége ugyanakkor, hogy képes elvezetni a ráömlött folyadékot, a csatorna alsó kivezetését megfigyelhetjük az előző fotón a bal alsó sarok közelében, illetve a jobb szélen középen. Némi változás, hogy immáron nincsenek feltüntetve a csatlakozók megnevezései a billentyűzet körüli burkolat szélén, ezzel némileg letisztultabbá vált az amúgy sem túl bazári dizájn. A visszajelző LED-ek közül csak a Power LED-et látjuk folyamatosan, az akkumulátor töltését és a merevlemez működését szimbolizáló ikonok a felső burkolat hátuljára kerültek, így nem piszkálják az ember szemét a mindennapos használat során.

A touchpad semmit nem változott az évek alatt, pontosan uganazzal a példánnyal találkozunk, mint az L520 esetében két éve. Pöttyös felülete megszokást igényel, de pontosan lehet vele navigálni, igaz, a fizikai gombok megléte miatt a felület mérete kicsi. A pöcökegérhez tartozó gombok ugyanakkor változtak, dizájn tekintetében most már a billentyűzet alatt végigfutó élt követik. Minden nagyon finoman és halkan jár, a TrackPoint is jól adagoldható/kezelhető, de miért is lenne másként?

Csatlakozókból meglepően sokat találunk, ráadásul a sok USB csatlakozó közül az egyik (sárga) kikapcsolt állapotban is tölti a rádugott eszközt, a másik pedig megfelel a 3.0 szabványnak. Sajnos HDMI kimenetet nem kapunk, helyette a kisebb helyet foglaló, mini-DisplayPorttal kell beérnünk. A kártyaolvasó kivételesen nem kapott takarólemezt, ami furcsa, de igazából jelentéktelen tényező.

92 ezer forintért az ember ne várjon csodát egy notebook kijelzőtől – tartja a mondás – ám ugyanez a panel van jelen a 208 ezres változatban is, így van egy fajta léc, amit meg kell azért ugrania az L430-unknak. A 180 fokban dönthető matt panel fényereje először is brutálisan széles skálán szabályozható (legalább tíz lépcsőfokot számoltunk), tudni kell ugyanakkor, hogy a minimális érték tényleg minimális, ezt még korom sötét szobában se nagyon fogjuk használni. A látószög átlagos, főleg alulról nézve vannak problémák, fölülről úgy-ahogy rendben van az LCD. Az 1366x768-as panel élességével nem voltunk maradéktalanul elégedettek, de gyanítjuk, hogy ebben a Windows 8 is ludas lehet, mert a tálca szélén a feliratok tűélesek voltak, míg mondjuk egy Word fájlban már kevésbé. Nem vészes a dolog, nekünk is csak azért tűnt fel, mert olyan monitor mellett elemezgettük, ami borotva kompatibilis. A színek viszont nem rosszak, bár alapjáraton picit hűvösek, ezen érdemes lehet korrigálni, igaz, a legtöbb ThinkPadba szerelt alap panel a kékes árnyalatokat szereti valamiért. A webkamerát kivételesen nem elemeznénk, ugyanis három év után ez volt az első olyan notebook, amelyben nem volt.
Jöjjön a trollok kedvenc szekciója, lássuk, mire képes a kétmagos Intel Celeron B815, amely egyébként már járt nálunk, csak akkor még nem a legfrissebb AIDA64-gyel teszteltünk. A létező legjobb mezőnybe csöppent, ugyanis van egy elég gyors Core 2 Duo és egy viszonylag alacsony órajelű Core i5 is a csapatban.

Nagyjából azt kaptuk, amit vártunk, hiszen ha az i5 eredményeit elosztjuk kettővel (Hyper-Threading hiánya) és levonunk belőle egy kicsit (órajel, valamint cache memória eltérés), akkor kijönnek a B815 által produkált pontszámok. Egy erősebb Core 2 Duo sebességét hozza, amire mindent lehet mondani, csak azt nem, hogy szánalmas. Nyilván a ma kapható egyik leglassabb Intel processzorról van szó, de ha képesek tömegek kicsi és könnyű netbook-szerűségeket vásárolni AMD Brazos architektúrával és elégedetten használni őket, akkor az ahhoz képest erőműnek tekinthető Celeron B815 is meg fogja találni a maga közönségét.

Az integrált videokártya teljesítményének elemzésébe inkább bele sem fognánk, hiszen minden leolvasható a grafikonokról. A gyenge GPU-t az egycsatornás memóriakezelés és a nem túl combos processzor is visszahúzta, de ne legyenek illúzióink, hogy ennél lényegesen többre lenne képes. Az Aero és Modern UI felületeket nagyon szépen gyorsítja, akárcsak a HD filmeket, de 3D-re nem ThinkPad-et szokás vásárolni amúgy se.

El kell, hogy jöjjön ugyanakkor az igazság pillanata is és amit Isten elvett a teljesítményből, azt hozzáadta az üzemidőhöz. A Lenovo 8 óra 12 perces maximumot ír, de ne higgyünk nekik, a 7 órát is a használhatatlanul alacsony minimális fényerőn hozta üssze az L430, ettől függetlenül nem lebecsülendő érték egy normál fogyasztású architektúrától. Ahogy a maximális fényerő mellett produkált 3 óra 40 perces fullHD filmnézés sem, illetve a teljes terhelésnél mért 1 óra 44 perc is tisztességes. Érdemes tudni, hogy a gyártó árul kilenccellás telepet is a készülékhez, ezzel nagyjából 40-50%-os plusszal számolhatunk az itt látott értékekhez képest.

Az összegzést lezavarhatnánk olyan fellengzős mondatokkal, mint „ha 100 ezret szánsz notebookra, csak ezt vedd!”, de érdemes végigzongorázni, mit nyújt a Lenovo ThinkPad L430, mint típus, aztán pedig rátérni tesztünk konkrét főszereplőjére. Maga az L430 tökéletesen illeszkedik a mostani ThinkPad kínálatba, éppen csak annyit változtattak rajta, hogy passzoljon a drágább modellekhez, de ezek annyira apró nüanszok, hogy a többségnek úgyis csak a szigetes billentyűzet marad majd meg az emlékeiben. A legfontosabb, hogy a hűtőrendszer sokat javult a közvetlen elődhöz képest, ennek mindenképpen örülünk, igaz, nem tudjuk, hogy egy sokkal erősebb processzorral a hőcsövek alatt mennyiben változott volna a helyzet. A masszivitás érzet semmit nem csökkent az L520 óta, hiába a vékonyabb felső burkolat. Az összeszerelési minőség elsőosztályú és mind a billentyűzet, mind a touchpad remekül használható darabok, igaz, utóbbinál már vannak jobban a piacon, nem is feltétlenül csak az üzleti szegmensben. Kár a háttérvilágítás hiányáért, ugyanis a közvetlen konkurens Dell Latitude E5430-ban van ilyen, ráadásul némileg olcsóbb is az L430-nál. Kijelzőjük minősége nagyon közel áll egymáshoz, ugyanúgy dokkolható mindkettő, ugyanakkora kapacitású az akkumulátoruk, tényleg nagyon sok mindenben hasonlók. Egy valami ugyanakkor a Dell javára billenti a mérleget, ez pedig a garancia és az ár kérdése. Nem elég ugyanis, hogy az E5430 olcsóbb az L430-nál, 1 helyett 3 év garancia is jár hozzá. Tekintettel arra, hogy mindkét termék jó, viszont egyik sem lényegesen jobb a másiknál, ez a két tényező egyértelműsíti, melyik rendelkezik jobb ár/érték mutatóval.

Van viszont nekünk egy 92 ezer forintos tesztpéldányunk, amelyből tényleg csak azt hagyták ki, amit ki lehetett, a típus széria tartozékai mind megmaradtak. Adott tehát egy remek alap, egy belépő szintű üzleti szériás gép, amely kevés memóriát és – a piac többi résztvevőjéhez képest – lassú processzort, vele együtt pedig gyenge videokártyát kapott. Nem az a kérdés, hogy a 100 ezer forint alatt kapható többi notebookhoz képest tovább fogja-e bírni a kasztni a midnennapos használatot – mert ez egyértelmű – hanem az, hogy mennyire kell vágyni gyorsabb hardverekre ahhoz, hogy valaki ne ezt a laptopot vásárolja meg, ha normál méretű készülékre van szüksége olcsón? Mindent tud, amit 208 ezres testvére, csak lassabban. Ördögtő való, hogy bárkit is PC építéshez hasonló csúnyaságokra buzdítsunk, de ha belegondolunk, hogy 25 ezer forintért már lehet kapni 128 GB-os SSD-t, 8 ezer forintért plusz 4 GB RAM-ot, illetve itt-ott 30 ezer forint körüli Ivy Bridge alapú Core i5-ös processzort...akkor 150 ezer forintért olyan erős notebookot tudunk csinálni az amúgy is meglepően jól használható fapados L430-ból, hogy mi magunk se hisszük el (a CPU cserét érdemes egy hivatalos szervizben elvégeztetni a garancia miatt).


Ha a LEGO-zástól elvonatkoztatunk, akkor is azt kell, mondjuk, hogy az L430 legolcsóbb példánya egyszerűen az a hordozható készülék, amelyre a kispénzű felhasználóknak ma szükségük van. Van annyira gyors, hogy ne hátráltasson minket a mindennapos dolgainkban, ráadásul alacsony zajszintjével még a stresszt is csökkenti, illetve 3-4 óráig biztos elleszünk egyetlen feltöltéssel – mondjuk egy kávézóban. Ha mindehhez hozzávesszük, hogy kevesebb, mint fele annyiért kapjuk meg ugyanazt az összeszerelési minőséget, mint amit a következő L430 nyújt, egyértelmű, hogy miért rajongunk a tesztpéldányért és miért kapja meg az összes létező plecsninket, ami csak létezik. Örömünk viszont nem lehet határtalan, hiszen kifutó termékről lévén szó a nagykereskedések már nagyon keveset tartanak belőle raktáron és annak esélye, hogy hasonló áron újra felbukkan ez vagy egy hasonló változat szinte nulla. Akit tehát megérintett a hiperolcsó ThinkPad szele, lépjen időben, mert annál sokkal hamarabb fog elfogyni, mint gondolnátok. Valószínűleg örökre.

A tesztben szereplő Lenovo ThinkPad L430 típusú notebookot a CHS Hungary Kft-től kaptuk tesztelésre, melyet ezúttal is köszönünk!

Lenovo Thinkpad L430
(a tesztelt változat)
Pro:
+ matt kijelző
+ remek anyagminőség (nem csak árához képest)
+ kifejezetten halk és jó hatásfokú hűtőrendszer
+ remek billentyűzet és ergonómia
+ dokkolható
+ USB 3.0, eSATA, Powered USB 2.0 ebben az árkategóriában nem jellemző
+ átlagosnál valamivel hosszabb üzemidő, amely az opcionálisan megvásárolható kilenccellás akkumulátorral másfélszeresére növelhető

Kontra:
- a webkamera hiánya annak, aki nem tud élni beépített nélkül (a tesztpéldányban)
- gyenge 3D-s teljesítmény (a tesztpéldányban)
- 1 év garancia (bővíthető)

Hivatalos honlap: Lenovo
Vásárlás: iPon webáruház

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

37. Alvin_ti42...
2013.06.28. 09:44
ocsabi: utánajárunk a kérdésnek. Ha meg is lehet, biztos, hogy csak hivatalos szervizben és ennek valamilyen munkadíja is lesz.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
36. Zabalint
2013.06.28. 10:33
Ezért az árért tényleg nagyon jó, nekem még a procija is megfelelne, egyedül a szigetes billentyűzet nem szimpatikus.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
35. Alvin_ti42...
2013.06.28. 10:37
Zabalint: hidd el, hogy mi is furán néztünk anno a T430-nál is, amikor a Lenovo szakított a klasszikus IBM klaviatúrával, de biztosíthatlak, hogy ez a szigetes megoldás is van olyan jó, igaz, a gépelési érzet teljesen más.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
34. Zabalint
2013.06.28. 10:46
Én elhiszem, csak még idegenkedek tőle. Anyámnak van egy új Vostro-ja, azon is szigetes van és egészen jó. Thinkpad-em még sosem volt, de mikor egyszer kipróbáltam másét, egyből azt mondtam, hogy ennyire kényelmes billentyűzetet soha nem használtam még, és nehéz elképzelnem, hogy egy szigetes ezt megközelítheti.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
33. v_p
2013.06.28. 11:04
Nekem úgy rémlik, hogy a Celeron nem tud Out Of Order utasítás-végrehajtást. Jól emlékszem?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
32. Alvin_ti42...
2013.06.28. 11:22
v_p: rosszul emlékszel, az első generációs Core 2 Duo architektúrának is már része volt az OoOE, az Atom családból maradt ki teljes egészében, ezért is voltak lassúak nagyon sok mindenben a viszonylag magas órajel ellenére. Így tudták elérni - egy rakás tranzisztort megspórolva - többek között, hogy nagyon alacsonyan tartsák a fogyasztását.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
31. Szaszyka
2013.06.28. 11:23
Nekem tetszik. Most egy SL510-et nyüstölök, 3,5 éve, de eddig egy merevlemez-cserén kívül semmi baja nem volt, és ugyanúgy nyílik most is, mint újkorában. Ahhoz képest, hogy "jóárasított" termékek ezek a legalapabb Thinkpad-ek, simán bírják a strapát ugyanúgy, mint a T-, vagy a W-széria. Otthoni "bohóckodásra" tökéletesek, és inkább ez, mint valami Acer, MSI, vagy Asus...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
30. Alvin_ti42...
2013.06.28. 11:34
Szaszyka: Ez nagyon jól hangzik, ugyanis én annak idején lázasan ajánlgattam a szériát. Egyébként az SL család utód nélkül szűnt meg két évvel ezelőtt és a helyébe lépett az azóta is létező L széria.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
29. Szaszyka
2013.06.28. 11:44
Annyival kiegészíteném, hogy azért nem árt, ha minimum 4, de inkább 8Gb RAM van a gépben, hogy az integrált videokártyának is jusson elég memória, illetve a Win7 se akadjon. Általános otthoni használatra simán jó, játszani ugyan nem kell vele, de egy FullHD TV-t azért meg tud hajtani, legalábbis a tapasztalat ez, bár lehet egy SSD nem ártana bele. Hardverileg ez az L-széria is simán bírni fogja pár évig nyöszörgés- lötyögés, szétesés nélkül, sz.v.sz.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
28. elmepocok
2013.06.28. 12:27
Itt a tökéletes példa, hogy meg lehet csinálni egy laptopot 100 ezer Forint alatt is korrektül úgy, hogy nem lakkozott tejfölösdoboz minőségű műanyagból van, normális matt kijelző, jó billenytűzet és hűtés van benne. Kár, hogy az emberek többségének nem ez a fontos, csak csillogjon, legyen színes és trendi.
Egyébként ahogy nézem az új szériát, egyre biztosabb vagyok benne, hogy még ez az utolsó "klasszikus" Thinkpad sorozat, úgyhogy aki ilyet szeretne, az gyorsan csapjon le rá
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
27. CyberPunk6...
2013.06.28. 12:48
A dvd helyére lehet ssd-t vagy egyebet szerelni? Esetleg extra aksit?
Vagy a dokkoló csatlakozóhoz lehet kapni kiegészítő aksit?

A 9 cellás, amiről cikkben beszélsz, az valami 40-50k között van. Nagyon nem arányos a gép árával.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
26. CyberPunk6...
2013.06.28. 12:51
De amúgy elég jónak tűnik, és nem tartom kizártnak, hogy benevezzek egyre.

Kár, hogy amd alapon nincs. Viszont sajnos ennek ellenére nincs ellenfele, a kategóriájában.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
25. Alvin_ti42...
2013.06.28. 13:26
CyberPunk666: az optikai meghajtó csak a T sorozattól cserélhető, így nem tudsz bele két háttértárolót tenni, ahogy extra akkumulátort sem. Vagy SSD vagy HDD.

Itt vannak a dokkolók, az L430-hoz szerintem csak port replikátor van, kiegészítő akkumulátoros állomás nincs (tulajdonképpen az X sorozaton kívül nem is tudom, van-e másikhoz).
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
24. v_p
2013.06.28. 14:59
Szerintem Kína bugyraiban van/lesz ehhez is HDD caddy, nem kell aggódni
Egy jó dokkoló a T410-esemhez pedig ~50.000Ft-ért van, ami nem kicsit pofátlanul drága. Ha valaki tud olcsóbban, akkor nyitott lehetek rá
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
23. Georg17
2013.06.29. 01:14
Én úgy látom, mintha lenne ott mSATA csatlakozó. Jól látom?
Ha igen, akkor igény szerint ez: [LINK]
vagy ez: [LINK]
bele szerelhető. S máris van benne minden földi jó, aránylag kevés pénzért.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
22. Alvin_ti42...
2013.06.29. 09:08
Georg17: sajnos nincs, ha gondolod, teszek fel nagyítható képet.

Update: Viszont van olyan modell, amely alapból mSATA csatlakozóval érkezik (gyárilag is lehet rendelni kiegészítő 32 GB-os tárral), de ezek rendre 200 ezer forint felett indulnak. Itt egy német példány.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
21. Alvin_ti42...
2013.06.29. 12:15
CyberPunk666: a 9 cellás akkumulátor 37 ezer forint körüli összegbe kerül, nálunk jelent nem kapható.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
20. Alvin_ti42...
2013.06.29. 16:51
Nem hivatalos információ egyik szervizesünktől arra vonatkozólag, hol lehet (ha lehet) úgy kicseréltetni a processzort, hogy megmaradjon a garancia:

"Szia! Sehogy, tudtommal, a gyártó az eladáskori állapotban és konfigurációval vállal a termékre garanciát. Na meg egyre többször van beforrasztva. Szóval passzolom a kérdést. Nálunk biztosan nem."
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. venesia
2013.06.29. 18:18
Ebay-n thinkpad l430-hoz hdd caddy 10 dollár. Tehát azért működik az SSD +HDD dolog. A régi E325 thinkpad Edge -ben hivatalos Lenovo szervíz engedéllyel cseréltem HDD-t SSD -re.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. Alvin_ti42...
2013.06.29. 18:25
Venesia: csak, hogy tudja más is, hogy a DVD-író helyére lehet beszerelni, íme a kínálat.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. CyberPunk6...
2013.06.30. 09:27
A dvd-író cserélhető garanciavesztés nélkül, ugye? elég egy csavart kiszedni és kijön? Sajnos találkoztam már olyan géppel, ahol mindent szét kellett bontani hozzá.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. CyberPunk6...
2013.06.30. 09:32
Amúgy a lenovo oldalán nem szerepel ez a gép, és a teszt másnapja óta nem is lehet kapni itt sem...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. Alvin_ti42...
2013.06.30. 11:12
CyberPunk666: igen, ki kell csavarni és kijön. Nem hiszem, hogy bármilyen garanciavesztést okozna, hiszen bármikor visszaállítható az eredeti állapot. A tesztben szereplő kiszerelés pedig elfogyott, mondtam, hogy lépjen, akinek kell, mert tuti, hogy hamar elfogy a készlet A Lenovo-nál egyébként továbbra is fent van, igaz, Amerikában ilyen konfigurációval nem lehetett megvásárolni sosem.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. CyberPunk6... Alvin...
2013.06.30. 12:11
A konkrét kiszerelésre mondtam, hogy nem kapni. Az pedig a te linkeden sincs

Hiába mondtad, hogy kapkodjunk, nekem ez csak augusztusban vagy utána lesz aktuális. Remélem be fog indulni újra a gyártás.

Sajnos nagyon kevés olyan gép van, ami nekem jó lenne.

Ha esetleg tudsz ajánlani azt szívesen fogadom.


11-14" közötti.
minimum 1366*768 felbontás.
teljesítményben: matlab (simulink), eagle, 1 darab virtuális gép vmwareben (linuxot kéne tudnia futtatni win alatt és wint linux alatt) [ez lenne amúgy a legerőforrásigényesebb dolog, amit tudnia kellene]. netezés. (nem kell játék)
A 4 vagy több usb port nagyon nagyon jó lenne, ezen is ez volt az egyik nagyon vonzó dolog.
Lehessen bele 4 vagy 8 gb ramot tenni, nem feltétel, hogy gyárilag benne legyen.

Nem kell, vagy kiszerelhető legyen az ODD, nem baj, ha tudok hdd mellé ssd-t tenni a helyére. a kínai megoldás is megfelel.

Ez idáig nem nagy cucc, van belőle ezer gép, DE.

Mivel nekem nem kell nagy teljesítmény, ezért ezek olcsó gépek. Jó is lenne, ha olcsó lenne, mert minek vegyek jobbat, ha nem kell. Itt jön a csavar. Fontos lenne a hosszú üzemidő netezés/dokumentumszerkesztés/programozás közben.

A kis teljesítmény az olcsó gépek sajátja, az olcsó gépeknek pedig rossz az üzemideje.

ezt az ellentmondást oldd fel és imádni foglak. kb ennek a gépnek az üzemideje lenne az alsó határ. Ezért is gondolkoztam például brazos platformban, de nincs normális minőségű gép. Ez lenne jó, vagy anno volt még a lenovónak egy thinkpad edge gépe, asszem e325 vagy mi, az is ilyen volt, de nincs folyamatos kínálat ezekből.

jah és jó lenne 2.5kg alatt maradni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. elmepocok Cyber...
2013.06.30. 12:55
Ha augusztusra kell, akkor szerintem már tele lesz a polc az új szériás Kabini alapú Thinkpad edgekkel mindenféle színben-méretben-verzióban, nem is túl drágán.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. Alvin_ti42...
2013.06.30. 19:23
CyberPunk666: Nem tudom sajnos, hogy az olcsónak mi a teteje, de azért teszek egy ajánlást, ha túl drága, akkor kutakodom tovább. Nyilván a hiperolcsó L430 kiszerelés árában nincs alternatíva.

Dell Latitude E5430, konkrétan a jelenleg kapható legolcsóbb kiszerelés, mert:

- 14" 1600x900 matt kijelző
- akár 16 GB RAM-ot is belepakolhatsz
- 60 Wh-s akksi (6 cellás), ami az elődből kiindulva még egy picivel többet bír, mint a tesztelt L430 - lehet kapni 97Wh-s (9 cellás) akksit is hozzá, azzal nagyon csúnya dolgokat művelhet
- 2,14 kg a 6 cellás akksival
- a DVD-író pontosan ugyanúgy cserélhető olyan kínai HDD bay-re, mint az L430-nál, abba mehet az SSD/HDD, mSATA nincs
- 4 USB, amelyből az egyik 3.0-ás, a másik eSATA-val kombinált, a maradék sima 2.0
- 3 év gari (L430: 1 év, kb. 25 ezer forintért bővíthető 3 évre)

No, gyúl már a szerelem?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. CyberPunk6... Alvin...
2013.06.30. 19:57
Nagyon jó lenne, de nincs szükségem a teljesítményére és emiatt a felárát sem szívesen fizetném ki.

nem kell 500-as hdd, nem kell 1600*900, nem kell i3.

egy kétmagos jobb féle atom, vagy egy jobbféle amd apu elég (kevesebbet is fogyaszt), de azok mellé valami miatt mindig ~40Wh-s aksit raknak.

Egy E2-es proci meg egy 60Wh feletti aksi együtt nagyon jó lenne. nekem a minimális teljesítményen kívül amit írtam már csakis az aksi számít.

Amit fenn írtam, ahhoz egy jobb atom vagy amd apu elég. Csak egy rohadt jó aksi kéne mellé. De nem árulnak ilyen procit, olyan aksival. Külön megvéve, meg megint irreális az ára.


de szerintem megvárom és megnézem az amd brazos utódját a fenn említett kabinit, hátha.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. Asagrim Cyber...
2013.06.30. 20:32
Atommal virtuális gép? Brazos is egy kínszenvedés még üres Windows 7-tel is.

Alacsony teljesítményfelvételű procihoz meg alap hogy kisebb akksit adnak.

Amúgy nem kerül semmibe 2 akksit venni, és hibernálni a gépet míg cseréled.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. CyberPunk6... Asagr...
2013.06.30. 20:40
Igen, mivel a virtuális gép csak azért kell, mert beágyazott rendszereknél néha csak az egyik OS-re van driver, és a csatlakozáshoz/felprogramozáshoz kell a másik OS. Szóval olyankor gyakorlatilag nem kellene semmi erőforrásigényeset csinálni. Ehhez meg csak memória kell igazán. (Meg esetleg gyors háttértár). Anno p4-es gépen is használtam xp+ubuntu kombinációt 512 rammal. Nekem linux alatt elég egy xp virtuális gép is, és hetes alatt is elég egy gui nélküli linux.

Meg van ismerősömnek egy eeepc-je, 2 magos atom valami d525 vagy mi, nvidia ionnal, és vállalható a sebessége szerintem. Kevés program van, amit nem visz el és hordoznám. Ha igazán erő kell, arra van otthonasztali.

Nem akarok többet fizetni, mint amennyit használom. A kis fogyasztású procihoz meg nem értem miért alap a kisebb aksi, hiszen, a nagy aksi és kis fogyasztás pont a brutál üzemidőt jelentené együtt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. Alvin_ti42...
2013.06.30. 20:57
Én sem erőltetném Atommal/Brazossal a virtualizálást, memória mennyiség ide vagy oda, kivéve, ha türelmes vagy.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. CyberPunk6... Alvin...
2013.06.30. 21:13
Megfelelő sebességgel megy, nem kell aggódni. Amire nekem kell, arra jó. Amúgy ehhez csak a menjen a feltétel, mert ez csak egy olyan feladat amit el kell tudnia végezni, és nem az általános felhasználása lesz.

Meg sok pénzem sincs rá, szóval már csak emiatt sem. az esetek 90%-a kimerül majd netezés, dokumentumolvasás, programozás kombinációban.
A maradék 10% lesz matlab, videó, vmware...

Illetve a virtualizálás is maximum akkor kell, ha muszáj egyszerre a több platform. Ez még a szakmán belül is speciális (de létező) eset. A leggyakoribb, hogy elég a vagy linux vagy win, ahhoz meg nem kell virtualizálni.

Esetenként előfordul, hogy a rendszer feléhez win, a másik feléhez meg linux kell. olyankor sajnos kellhet egyszerre a kettő. De amikor kell a hordozhatóság és még ez az eset is egyszerre áll fel. Szóval tényleg nem fogok párhavonta 1-2 eset miatt kiadni tízezreket.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Asagrim Cyber...
2013.06.30. 21:17
Nekem egy N230-as atom is tök nyögvenyelősen ment egy SSD-vel, szóval az nem old meg semmit. Ám te tudod, de van egy olyan érzésem hogy a laptop amit te keresel szimplán nem létezik.

Ha mégis találnál dobj egy PM-et, mert engem is érdekelne hosszú üzemidővel rendelkező memóriával kellően tunkolható laptop aminél ki lehet cserélni az ODD-t HDD-re, és nem kerül 160-ba se.

Mondjuk az atomot meg a brazost is ott buktad hogy eleve egyiknél 2 másiknál 4 giga RAM a plafon.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. CyberPunk6... Asagr...
2013.06.30. 21:22
Az egy és két magos atomok között iszonyatosan nagy a különbség. Tapasztalatból mondom.

Atomnál 2gb a plafon?

az előzőt szerkesztettem amúgy amikor írtál.

4gb elég lenne.Amúgy az atom és a brazos csak példa volt, nekem más is jó csak sokáig húzza az aksi és olcsó legyen.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Asagrim Cyber...
2013.06.30. 21:34
D széria, N2800 széria fogad 4 gigabájtot, összes többi 2 max. Amúgy rosszul emlékeztem, N280, de lényeg marad, 1 mag+HT.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. CyberPunk6... Asagr...
2013.06.30. 21:40
Az igényem jelent ennyire réteg igényt, vagy miért nincs ilyen típusú gép?Lehet, akkor veszek erősebbet, csak legyen brutál üzemidő meg ne legyen veszélyesen drága.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. kray
2013.06.30. 22:30
Ha lehet srácok a társalgóban folytassátok ezt a témát

Amúgy ha rámhallgatsz, akkor Brazos-t veszel. Méghozzá az új szériát
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Szaszyka
2013.07.01. 14:43
Vagy veszel egy használt Thinkpad-et, és teleszórod memóriával...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!