iPon Cikkek

Lenovo Thinkpad SL410/SL510: (El)tévedhetetlenek

Dátum | 2010. 01. 11.
Szerző | Alvin_ti4200
Csoport | NOTEBOOK

Több mint egy éve már, hogy a Lenovo piacra dobta a Thinkpad család első, kifejezetten belépő szintű SL szériáját. A 13-15”-os gépek sikeresek voltak, hiszen árkategóriájukban jó összeszerelési minőséggel, jól csengő márkanévvel és viszonylag halk működéssel bírtak, viszont felszereltségük valamelyest elmaradt a konkurenciákétól. Tavaly novemberben jelentette be a cég a sorozat második generációját és decemberben szállingózni is kezdtek az első példányok az országba. Tudni lehetett, hogy a trendeknek megfelelően 16:9-es kijelzőt kapnak a felhasználók LED-es háttérvilágítással, és hogy eltűnik a fényes felső burkolat is, amit sokan (köztük mi is) kritizáltunk. A többi viszont már csak akkor derült ki, amikor megkaptuk a két gépet egy hétvége erejéig.


Végignézve a specifikációt joggal merül fel a kérdés, hogy az árcédula az miért olyan csúnya, amilyen. Tekintettel arra, hogy – mint majd látni fogjuk – az SL510 60 ezer forinttal olcsóbb egy nagyon hasonló kiszerelésben és az eggyel jobb kategóriás T400 se sokkal drágább, annyira nem fogjuk mereszteni a szemünket az SL410-re. Ettől elvonatkoztatva viszont nem annyira rossz a helyzet, a Bluetooth-ért kár, tekintve, hogy kisvállalkozásoknak szánja elsősorban a gépet a Lenovo. A 3G-s modem viszont örömteli, főleg, hogy GPS modullal is rendelkezik, ergo navigálásra is használható a gép (vagy helymeghatározásra, az inkább jellemző egy notebooknál). A GPS működéséhez is szükség van SIM kártyára (érvénytelen is megteszi), házon belül, akár ablakhoz közel is viszont nagyon nehezen talál műholdakat a készülék, így csak nyílt terepen érdemes próbálkozni vele.


A notebook mellé szokás szerint csak a legszükségesebb dolgokat kapjuk, és most némi spórolás, hogy az UltraNav cseréjéhez szükséges piros pöckök ezúttal kimaradtak a csomagból. A töltő maradt 65W-os szerencsére, az akkumulátor viszont picit gyengült az első generációhoz képest (48 vs. 52 Wh).

Két márka van, amelyektől elvárjuk, hogy borzasztó csendes gépeket készítsenek. Az egyik az Apple, a másik a Lenovo. Az SL410 szerencsére nem szakítja meg a cég hagyományait és még a legdurvább terhelésre se igazán zajong. Természetesen a ventilátor hangja olyankor már azért hallgató, de más gépek ilyen neszt üresjáratban szoktak produkálni. Konnektorról üzemeltetve a gépnek van némi alapzaja a járó ventilátor miatt, akkumulátorról viszont gyakorlatilag kikapcsol, legalábbis egy méterre már semmit nem lehet hallani a készülékből. A processzor terheléssel 66, anélkül 45 fokos volt, ezek átlagos eredmények, de a zajszintet és a 65 nm-es gyártástechnológiát használó processzort (Core 2 Duo T5870) figyelembe véve jónak mondhatóak.


A Windows 7 egyértelműen a videokártyát jelöli meg a leggyengébbnek, az összes többi komponensre egyformán átlagosan jó értékeket adott. Nem igazán értjük, hogy a Lenovo miért egy ilyen régi CPU-t tett a gépbe (nyílván iszonyú mennyiségű van még raktáron nekik vagy bagóért adja az Intel). A 2 GB memória egyébként egyetlen modulként van jelen a gépben, így a bővítés nagyon könnyen megoldható 4 GB-ra.


A merevlemezzel meg voltunk elégedve, hiszen a gyorsabbak közé tartozik, viszont a 45 fokos üzemi hőmérséklet már nem valami bíztató. Az alacsony zajszint mellé kapunk aktív HDD védelmet is, így bizonyos behatásoknál a rendszer átmenetileg egyszerűen parkoló pályára állítja a fejet, hogy ne sérülhessenek az adatok. Ami a partíciókat illeti, a rendszer visszaállításhoz egy nem rejtett 10 GB-os Q meghajtó van jelen, a maradék 288 GB a C meghajtón terpeszkedik.

Szoftverek tekintetében a 30 napos Norton Antivirus-t nem erőltetnénk, túlságosan megfoghatja a gépet, helyette ajánlatos a NOD32, az AVG, a Trend Micro vagy az Avast! Home valamelyikének beszerzése. Office-ból is csak 60 naposat próbaváltozatot kapunk, ami viszont teljes értékű, az a ThinkVantage. A Lenovo saját programja remekül foglalja egybe a gép különböző hardvereinek kezelését, melyek közül a mobil internet használatához szükséges varázslót és az energiamenedzsmentért felelős alkalmazást fogjuk legtöbbször használni.

A két zsanér között elhelyezkedő hangszóró viszont csalódást okozott. Nagyon mű hangjuk van, ráadásul a tisztasággal is akadnak problémák. A hangerő rendben van, de zenehallgatáshoz aligha fogjuk sűrűn használni őket.


A gép külsőre minimálisan változott csak, ahogy a bevezetőben már említettük, végre visszakaptuk a matt felső burkolatot, ami természetesen egész jól tűri az ujjlenyomatokat. Az anyaghasználaton érezni, hogy nem az a masszív Thinkpad, mint az R vagy T sorozat, de kategóriájában sokkal jobb, mint bármelyik másik gép. Nyitó mechanika nincs, illetve a zsanérok is műanyagból vannak, de elég merevek, így valószínűleg tartósak lesznek. A gép alján minden létező hardverhez hozzá tudunk férni, a SIM kártyát a bal alsó sarokban tudjuk betenni a 3G-s modemhez és a GPS-hez.


A billentyűzet első ránézésre a tipikus Thinkpades klaviatúrának tűnik és csak az alátámasztás az, ami megkülönbözteti nagyobb testvéreitől. Egyáltalán nem süpped, de érezni lehet rajta, hogy nincs alatta a rollcage váz. Ettől függetlenül sokkal jobb, mint a kategória átlaga. Megmaradtak a hangerő szabályzó gombok a bal oldalon, a LED-ek pedig felvették ezeknek a gomboknak az alakját, így mondhatjuk, hogy szimmetrikus hatást keltenek.


A touchpad érdes felületet kapott és alapvetően nincs is vele gond, de elég furcsán reagál néha és gyakran küldi magát alvó üzemmódba, így eltart egy pár érintésig, míg magához tér (ez igaz az SL510-re is). A felület talán minimálisan hízott az előző generációhoz képest, ami viszont fontos, hogy multitouch-képes. Ez a függőleges és vízszintes görgetésre korlátozódik, de ez a mindennapi használatban bőven elegendő.


A csatlakozók két oldalon helyezkednek el, elöl és hátul semmi nincs. Az eSATA port harmadik USB-ként is funkcionál, kikapcsolt állapotban viszont nem tölt. A HDMI port Intel videokártya ellenére hangot is képes továbbítani, de talán szerencsésebb lett volna feljebb tenni.

A kijelző nagyon szép és nem utolsó sorban tűéles képet produkált, a LED-es háttérvilágításban sem találtunk kivetnivalót. A színhelyesség is rendben volt és a kontraszt is. A minimális és maximális fényerő között elegendő különbség és fokozat volt, napfényben is valószínűleg jól olvasható a panel, de sajnos ennek tesztelésére a pocsék időjárás miatt nem volt lehetőségünk.

A webkamera kezelésére csak külön szoftverrel van lehetőségünk, alapból nem tudjuk használni, tehát a Sajátgépben nem jelenik meg. A képminősége átlagosnak mondható, az alacsony fényt nem túlságosan szereti, viszont a mikrofonja jó.

Az SL510 sokkal érdekesebbnek tűnik kistestvérénél, ugyanis jóval olcsóbb nála, pedig felszereltségben nincs igazán nagy különbség. Lássuk a garantált siker hozzávalóit.


Több memória, kisebb merevlemez, Windows 7 Home Premium – nagyjából így lehetne megfejteni a különbséget a két gép között. Az pedig, hogy a 60 ezer forintos eltérés miből adódik számunkra is rejtély. Ha levonjuk a 164 ezer forintból a bő 20 ezer forintos 3G-s modemet, akkor láthatjuk, hogy nagyjából a Toshiba L500, a Compaq CQ61 és az Asus K50 széria ellen indul harcba az SL510.


A dobozban pontosan ugyanazokat a kellékeket találjuk, mint az SL410-nél, ebben nincs is semmi meglepő, az akkumulátor továbbra is 48 Wh-s, a töltő pedig 65W-os.

Zajszintet illetően a nagyobbik Thinkpad szinte hajszál pontosan ugyanúgy viselkedett, mint öccse, elég nehéz megmondani, hogy van-e különbség a két notebook között. Hőmérséklet van, ez biztos. Amíg az SL410 üresjáratban 45 fokos processzorral dolgozott, addig az SL510-nél ugyanez a központi egység csak 33 fokos. Terhelésre ugyanúgy 66-67 fokot kaptunk, mint az előbb, a ventilátor az Everest szerint 654-et pörgött percenként, ami nem túl sok. Akkumulátorról az SL510 is szinte passzívan üzemel.


A Windows 7 némileg részrehajlóbb volt az SL410-zel szemben, ugyanis bátyját minimálisan lassabbnak vélte a rendszer, holott a két gép a memóriáktól eltekintve megegyezik.


A merevlemez a Fujitsutól érkezett és valami egészen elképesztő sebességre képes az 5400-as fordulatszámhoz képest. Egy darab 250 GB-os tányérja van (innen a nagy sebesség), a partíciók eloszlása pedig megegyezik az SL410-ével, a különbség csak annyi, hogy természetesen a C meghajtóra most kevesebb hely jut. A hőmérséklet itt sem volt túl rózsás, bár két fokkal sikerült legyűrni az öcskösben található Seagate HDD-t.

A hangszórók ugyanott helyezkednek el, viszont sokkal szebben szólnak, mint az SL410-nél. Nincs meg az a furcsa rezonálásnak titulálható zaj és ez már elég ahhoz, hogy teltebbnek, kellemesebbnek érezzük a sztereó párt. Hangerőben nem volt eltérés, mindkét gép elég hangos tud lenni, torzításra az SL510-nél nem kell számítani.


Nehéz újat mondani, ha az ember két tojást kapott tesztelésre. Az SL510 minden porcikája megegyezik az SL410-zel, viszont mérete ellenére még a nagyobbik modell is egész jól ellenáll a burkolat közepén való nyomásnak. Ha hátára fordítjuk a gépet, akkor mindent ugyanott találunk, mint eddig, a GPS működéséhez a bal alsó sarokban kell a SIM kártyát betenni.


A billentyűzet bár ugyanaz a két gépnél, mégis az SL510-ét éreztük némileg gyengébbnek. Az alátámasztással nem volt gond, de talán minimálisan ellenállóbb volt az SL410. Mindkét klaviatúra cseppálló egyébként. A jobb és bal oldalon megtalálható gombok illetve LED-ek mellett most maradt egy kis hely, ettől kevésbé szép az SL510, de továbbra is helyén kell kezelni a dolgot, hiszen egy 160 ezer forintos Thinkpadről beszélünk.


A touchpad megszólalásig ugyanaz és úgy is viselkedik, mint az SL410-nél. Az alvó módba való lépés itt is megvan, ahogy a multitouch görgetés is.


A csatlakozók helye szintén nem változott, a gép mélységében nőtt meg, így valószínűsíthető, hogy előrébb foglal benne helyet az alaplap. A méretnövekedés ellenére nem kapunk plusz portokat, pedig egy negyedik USB elférhetett volna.

A kijelző volt a billentyűzet után a másik pont, ahol eltérést tapasztaltunk a két gép között (igaz itt szembetűnőbb a különbség). Az SL510-ben található panel sokkal pirosabb árnyalatú képet produkál alap helyzetben, ráadásul a kontraszt is picit túl van erőltetve, így utóbbit mindenképpen vegyük vissza az Intel VGA driverében. Látószöge is némileg szűkebb, valamint a maximális fényereje is kisebb. Az élességgel nincs gond, bár a két gépet egymás mellé téve jól látszik, hogy ezen a ponton is az SL410 jön ki győztesnek. A webkamera pontosan ugyanaz, mint a kisebbik modellnél, így az ott leírtak érvényesek itt is.

Végeztünk néhány tesztet, hogy lássuk, valójában mire képes a meglehetősen régi vágású Core 2 Duo T5870.


Nagyjából a T4200 és a T6500 közötti sebességet tudja hozni a 65 nm-es CPU, ami ebben az árkategóriában elegendő. Bár nem ide tartozik, de jó volt látni az új Turion X2 szereplését, reméljük, hogy viszont láthatjuk majd az olcsóbb gépek között is az új AMD chipsettel egyetemben.


A 48Wh-s telepektől nem vártunk kiemelkedő eredményt és nagyjából pont azt hozták, amire számítottunk. Az SL410 kisebb képernyője hozott némi pluszt a minimális fényerőn való tesztelésnél, viszont a maximális terhelést és filmnézést nem tudta ekkora előnnyel zárni, hiszen maximális fényereje magasabb, mint az SL510-é. Ismét látszik, hogy bár a GMA 4500MHD képes a nagyfelbontású filmek gyorsítására DXVA-n keresztül, gyakorlatilag csúcsra van járatva. Átlagos használat mellett mindkét gép három és fél órás üzemidőre képes.

Nagyon vártuk őket és nem kellett csalódnunk. A Lenovo ismét bebizonyította, hogy reális veszélyt jelent a kisebb presztízsű márkák középkategóriás modelljeire. Lehet, hogy nincs erős videokártya és bivaly processzor az SL széria két tagjában, de minőségérzetre jócskán túlmutatnak az Asus és Acer hasonló árú gépein. Egyelőre nem értjük, hogy az SL410-ért miért kell ekkora felárat fizetnünk, viszont az SL510 kiérdemelte az iPon idei első gigászi méretű ajánlott plecsnijét. Tekintettel arra, hogy SL310 sajnos nem lesz, így szeretettel várjuk az Edge-et, nagyon kíváncsiak vagyunk rá.


Pro:
+ remek kijelző (SL410)
+ jó billentyűzet
+ jó összeszerelési minőség
+ 3G és GPS
+ eSATA
+ merevlemez védelem
+ alacsony zajszint
+ multitouch
+ UltraNav
+ elfogadható üzemidő
+ remek ár (SL510)

Kontra:
- csupán átlagos kijelző (SL510)
- viszonylag meleg HDD-k
- 1 év garancia (bővíthető)
- gyenge hangszórók (SL410)

A cikkben szereplő Lenovo Thinkpadeket a CHS Hungary Kft-tól kaptuk tesztelésre, köszönjük!

Lenovo Thinkpad SL410: Be a kosárba
Lenovo Thinkpad SL510: Be a kosárba

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

33. perempe
2010.01.11. 17:01
Újabb Ipon.hu teszt. Éljen!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
32. Lancelot23
2010.01.11. 19:05
Jó teszt csak egy hibát megemlítenék a második gépnél nem Toshiba HDD hanem Fijitsu HDD van.
Amúgy nem rossz a cikk.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
31. Alwares
2010.01.11. 21:28
Hmm egész jó kis gépek. A beépített 3G modem nagy plusz, mert később beleraktani macerás és nagyon drága is.
Jó gépek ezek ilyen induló árral. Bár még nem érik el a T400 szintjét de nagyon jó kis gépek ezek.
T410-esről lesz tetszt valamikor? Elég impozáns kis gépnek tűnik. Intel Core i5-7, 9 cellás alap aksi.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
30. Alvin_ti42...
2010.01.11. 22:33
Amint lesz T410, már hozzuk is el
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
29. Kolondrum
2010.01.12. 22:53
Be a kosárba, de ki fizeti ki?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
28. nebazd
2010.01.14. 20:45
Nebassz!

Nekem egy MSi VR630-asom van 135 ezerért, és:

- 2 helyett 4 Giga RAM van benne,
- Intel alap kártya helyett egy nVidia 9100 M videokártya,
- 14-es helyett 16-os monitor
- a winyó ugyanúgy 320 Gigás

egyetlen "hátrány" talán, hogy a 2 GHz-es, kétmagos proci nem Intel, hanem AMD.

És mindez 90 ezerrel olcsóbban. Megéri az itt elemzett laptop az árát?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
27. viranyit
2010.01.14. 21:38
SL510-em van, nagyon pöpec gép és annyiba volt, mint egy asus vagy acer. Nem volt kérdés, hogy mit veszek. Valóban halk, a hűtése nagyon jó, pedig sokszor van ölben. A HDMI kimenetét is teszteltem LG LCD TV-n, gyönyörű a képe. A multitouch viszont nem csak görgetést, hanem zoom-ot is tud, (átlósan kétujjas módszer).

Remélem sokáig kiszolgál.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
26. Sermi
2010.01.15. 13:44
nebazd - jó sokat érthetsz a laptopokhoz.

Amúgy ha azt nézem milyen ipari hulladékokat tud az MSI gyártani akkor az SL 510 ebben az árban azokhoz képest egy főnyeremény.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
25. nebazd
2010.01.17. 13:04
De most komolyan: a hangkártya is ugyanaz, sőt, ugyanaz az Optiarc DVD-író van benne.

Valóban kíváncsi vagyok, hogy ha három dologban megegyezik, három dologban gyengébb a Lenovo, akkor miért kerül majdnem KÉTSZER ANNYIBA???


Összehasonlítás: Lenovo - MSi

Proci: Intel Core 2 Duo 2 GHz - AMD Athlon X2 64 2 GHz u.a.

Memória: 2 GB - 4 GB MSi

Videokártya: Intel GMA - nVidia 9100 M MSi

Hangkártya: Realtek HD - Realtek HD u.a.

Kijelző: 14" LED - 16" LCD egyik nagyobb, másik LED

HDD: 320 GB Seagate SATA - 320 GB Fujitsu SATA kb. u.a.

DVD: Optiarc - Optiarc u.a.

LAN: Realtek - Realtek u.a.

WLAN: Intel - Atheros tökmindegy, működnek

HDMI: van - nincs (VGA kimenet van) Lenovo

webcam: van - van u.a.

kártyaolvasó: van - van u.a.

Akku: 6 cellás - 6 cellás u.a.

Ár: 220 ezer - 130 ezer
Az MSi két lényeges dologban jobb, a Lenovo egy HDMI-t tud felmutatni. És emiatt 90 ezerrel többe kerül. Milyen érvek szólnak ezek ellenére a Lenovo mellett? És nem olyan indokok, hogy kicsit jobb tapintású műanyagból van.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
24. v_p
2010.01.17. 22:00
nebazd: pl próbáld ki, hogy az MSI billentyűzetébe vizet öntesz "véletlenül"
De ezernyi dolgot lehetne még összehasonlítani a fő alkatrészeken kívül.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
23. nthgr
2010.01.18. 11:22
Csoportosítás:

Megfelelő minőség, megbízhatóság, tudás, sebesség, "megtervezett":
- Dell, IBM-Lenovo felső és középkategóriás laptopjai, HP-Compaq felső kategóriás laptopjai.


Ipari hulladékok:
MSI, Asus, Toshiba, FSC, Acer, Gigabyte stb összes.


 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
22. kokyt
2010.01.18. 12:41
nthgr: Ehhhhh.... A felsorolásodból kiderül, hogy neked sem volt még egy darab Toshiba Tecra sem a kezedben, hogy az FSC Lifebook-okat ne is említsem. Vegyél kézbe ezek közül párat mielőtt ipari hulladéknak titulálod.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
21. nebazd
2010.01.18. 20:30
Akkor sem értem: a Lenovoban mit gyárt a Lenovo?

Mert
- proci, chipset, videokari, WLAN: Intel,
- memória: Hynix,
- hangkártya, LAN: Realtek,
- winyó: Seagate
- DVD: Optiarc.

Szóval alapvetően legyárt egy műanyag házat, mint bármely más gyártó.

Tehát: öntsön a 220 ezres Lenovo billentyűzetére vizet, aki hülye.

Mégegyszer, a pusztán hardverek összehasonlítására alapozva (és nem a borítást alapul véve, OK?): alapvetően melyik a jobb teljesítményű?

A 2 Giga memóriás, 2 magos (2 GHz), Intel integrált videos Lenovo,

vagy a 4 Giga memóriás, 2 magos (2 GHz), nVidia 9100 videos MSi??? - (és ez utóbbi 90 ezerért olcsóbban)

(Ezúttal tényleg mellőzétek az olyan válaszokat, hogy MSi hulladék, Lenovo király!
Kiakasztóak vagytok, hogy csak ezt tudjátok ismételni, vaze. Értelmes választ akarok a közvetlen ezen sorok felett feltett kérdésre.)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
20. v_p
2010.01.18. 22:15
nebazd: csúsztatásból jeles...

Miért nem az SL510-zel hasonlítod össze az MSI VR630-at?

Miért csak a gépek belét akarod összehasonlítani, amikor egyben veszed az egészet és a ház az asztali társaikkal szemben elég fontos része a gépnek?

Az MSI billentyűzete vízálló? (130.000Ft sok pénz, ha egy kis víztől tönkremegy)
Az MSI-nek van szabadesés-érzékelője?
Trackpoint?
Üzemidő?
Zaj?
Melegedés?
(Nemzetközi) garancia?
Tartozékok?
Garanciát elveszted, ha felnyitod a gépet és HW-t cserélsz benne?
Egy vinyó cseréhez az egész gépet szét kell bontani?
3G modemhez van hely kialakítva? SIM foglalat?

MSI-hez vannak ilyen videók?
http://www.youtube.com/watch?v=-CrpUU3cCPE
http://www.youtube.com/watch?v=-GXhhmVbLxw&feature=PlayList&p=3FDAA6435D670FA9&index=1&playnext=2&playnext_from=PL
http://www.youtube.com/watch?v=rktm8EVVJDI&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=SMyiY08HE0U&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=4N67Bt2nMzw&feature=related


Mielőtt marketinggel jönnél, szerinted véletlenül legendásak a Thinkpad gépek?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. kokyt
2010.01.18. 22:20
nebazd:

Ha eléd rakok egy marék chip-et, akkor te is összelegózol egy notebook-ot?
A notebook nem szabványos, de vannak csereszavatos alkatrészek (memória, winchester, stb.), a minőség viszont pont nem ezeken múlik, hanem az alaplapon, a burkolaton, a tápegységen, a tápellátás minőségén, és a billentyűzeten. Ezeket pedig a Lenovo tervezi és gyártja/gyártatja.

A különbség kb annyi az budget MSI meg az üzleti Lenovo között, mint egy seasonic és egy kolink táp között. Üzemel mind a kettő, de hogy hogyan és meddig, az nem mindegy.

Teljesítményben próbálod hasonlítgatni őket, holott nem azért drágább. Egy TP mobilitásra van tervezve, míg az MSI első sorban otthoni használatra. Kemény (valóban mobil) használat esetén egy buget kategóriás gép jó ha egy évet kibír.

Ha a hardveres különbségek érdekelnek, akkor nézd meg van-e az MSI-ben:
- gyorsulásmérő (merevlemez védelem, enélkül nem igazán mobil egy notesz)
- hardveres titkosítás
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. nthgr
2010.01.19. 00:26
Csak ismételni tudom v_p-t, kokyt-t:

Nem csak a szokványos hardver elemeket kell összehasonlítani egy laptop esetében, mivel az hordozható stb, hanem a megbízhatóságot, strapabírást, masszívitást, üzemidőt akkumulátorral, akksi töltési időt, melegedést, csendességet, billentyűzet megvilágítást, anyaghasználatot, csatlakozókat, súlyt, kényelmet-ergonómiát stb stb stb az extrákról ne is beszéljek. Egyébként a WLAN sebesség és térerő sem mindegy...


Igen, a roll-cage váz (magnézium ötvözet): http://prohardver.hu/hir/odanezz_ez_tenyleg_raall_a_notebookjara.html ...


nebazd:
Tehát a kérdésedre a válasz:
Igen, az MSI lehet, hogy jobb teljesítményű, egy darabig, amíg működik, amíg nem teszed ki "extrémebb" körülményeknek, amíg nem mozgatod...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. badwater
2010.01.19. 08:34
Hát nem tudom. Nekem egy Toshiba Satellite L300-2CE-m van. 118e-be került.
Mennyivel jobb nála ez a Lenovo? Nem hinném, hogy 100e-rel.
Úgyhogy vegyétek csak bátran ezt a Lenovo-t.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. v_p
2010.01.19. 13:20
badwater: volt (van) már szerencsénk ehhez hasonló házú Toshiba laptophoz. 1 év után nézd meg a zsanérok körül, hogy nincs-e repedés.. 2 év után már majdnem letört a kijelző, pedig szerintem ~20 alkalommal vittük el bárhova is és nyitogatva-csukogatva sem volt sűrűn.. Olyan szinten szar a kijelző tartása, hogy amikor lehajtod a tetejét, akkor látszik, hogy hátulról a TFT panel nyomódik!!! Amúgy vicces, hogy 100mbit-es hálókátyája van csak..
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. kokyt
2010.01.19. 15:40
badwate:

"Házon belül" nézz meg egy Tecrát és utána árazd be a Lenovot. Nekem Tecra van jelenleg (A10 12L). Egy drabális állat Szögletes, egy ív van az egész házon, az is azért hogy ne vágd fel az ereid ha gépelsz, masszív mint az orosz anyaföld, és közel elpusztíthatatlan. Imádom. A titok nyitja EasyGuard.
Volt pár más budget típus is amit használtam, most már csak üzleti HP, Lenovo, Toshiba, FSC, vagy Dell. Azok után nekem megér egy százast a nemzetközi garancia, az oprendszer, a plussz szolgáltatások, és a minőség.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. nebazd
2010.01.19. 20:29
nthgr és kokyt: Na végre, ilyen válaszokat vártam.

Nos, akkor megnyugodhatok, mert én otthoni használatra vettem a gépet,
nem fogok rá vizet (sem kólát) önteni, és nem használom buszon, és nem fogom
elejteni sem.

Szóval a puszta teljesítmény miatt nekem az MSi teljesen jó lesz, mert nem
számít a gyorsulásmérés, a billentyűvilágítás, meg ilyesmi. A lényeg, hogy asztalon
van, így mindegy milyen műanyagban készült, elég ha jó a proci, és elég a memória,
meg a videokari. Számomra felesleges lett volna a Lenovo extráiért fizetni.

Egyébként a WLAN kiválóan működik, négy téglafalon kereszül is maxon megy a net,
valamint egy falon keresztül két ház távolságban is teljesen jó.

Üdv, és mégegyszer köszi az értelmes infót!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. metal0112
2010.01.19. 20:29
Hello!

Köszi a tesztet!

A kérdésem a következő:


Szándékomban áll egy sl510-et vásárolni, mégpedig a következőt:

[LINK]


Ez a NSLQ4HV típus.


Ez gyakorlatilag csak a felszereltségében tér el a tesztben bemutatottól?

A másik:

Az Intel GMA 4500MHD ugye egy HD filmekre specializált integrált kari. Milyen ez a valóságban? Akinek ilyen van írja meg plz, hogy mennyire viszi a 720p, 1080p filmeket?
A játék lényegtelen, nem játékra kell a gép.

A WIN7 aero-t mennyire komálja a cucc?

Köszi:

P.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. metal0112
2010.01.19. 20:32
Hello!

Köszi a tesztet!

A kérdésem a következő:


Szándékomban áll egy sl510-et vásárolni, mégpedig a következőt:

[LINK]


Ez a NSLQ4HV típus.


Ez gyakorlatilag csak a felszereltségében tér el a tesztben bemutatottól?

A másik:

Az Intel GMA 4500MHD ugye egy HD filmekre specializált integrált kari. Milyen ez a valóságban? Akinek ilyen van írja meg plz, hogy mennyire viszi a 720p, 1080p filmeket?
A játék lényegtelen, nem játékra kell a gép.

A WIN7 aero-t mennyire komálja a cucc?

Köszi:

P.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. metal0112
2010.01.19. 20:38
Sorry, nem tudom, miért ment el duplán a commentem.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. v_p
2010.01.19. 21:10
metal0112: igen, csak a felszereltség a különbség, de ha javasolhatom neked, akkor szánj rá még egy kicsit és vegyél T vagy R szériásat, sokkal jobban megéri (A legolcsóbb R400 alig pár 1000Ft-tal kerül többe és sokkal jobb háza van, de sajnos rosszabb kijelzővel, kevesebb memóriával és vinyóval, valamint nem multitouch-os touchpaddal rendelkezik).

4500MHD az Aero-t gond nélkül viszi, de nem kell tőle sokat várni. Tud hardveres gyorsítást, de nem vagyok ilyen téren járatos, úgyhogy erről nem igazán tudok többet mondani.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. metal0112
2010.01.20. 08:19
v_p: Gondolkoztam rajta... De igazából pont a kijelző, a memória, a merevlemez az ami az sl510-ben vonzó. Nem beszélve a jó billentyűzetről.

A T-s, R-es szériában igazából a roll cage váz az ami több ha jól gondolom. De az is inkább csak a T-s drágább modellekben van.

Az sl510-hez szeretnék még 2 év garanciabővítést is, úgy lenne kb. 250.000 Ft.


Szóval szerinted nem valami jó az sl510 "háza"? Én már fogtam a kezemben, szerintem az átlagtól azért jobb...


Az intel gma4500MHD pedig ha a filmeket viszi, és az alap progik jól mennek, akkor bőven elég. A laptop amúgy sem játékra való...


M.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. Alvin_ti42...
2010.01.20. 10:58
Én semmiképpen nem venném meg a belinkelt notebookot, egyszerűen nem ér annyival többet, mint a cikkben szereplő 160 ezres változat. Valamivel gyorsabb a proci és eggyel nagyobb a vinyó, de 3G ugyanúgy van ebben is, szóval az a +60 ezer no comment. Másrészt igen, ennyiért már a kifutó R és T szériás gépeket is megveheted, amikben van rollcage, ultrabay és dokkolhatók.

T400
R500 (ez pl. brutál jó vétel ezen az áron)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Alvin_ti42...
2010.01.20. 11:02
Azt még elfelejtettem, hogy a GMA4500MHD a legtöbb HD filmet viszi, igaz kakaóra van járatva olyankor a VGA és nem minden fázist tud gyorsítani, de besegít, ez kétségtelen. Én minden tesztnél a Media Player Classic Homecinema-t használom, ajánlom Neked is. DirectX-et mindenképpen frissíts a használat előtt, mivel azon keresztül kommunikál a program a videokártyával.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. metal0112
2010.01.20. 19:58
Alvin_ti4200:


Az R550 burkolata:

tető: Super-Elastic PolyCarbonate (SEPC)
alsó: Carbon-Fiber Reinforced Plastic műanyag

Kétség kívül masszívabb, mint az SL510 váza, de megkérdeztem szervizeseket, és mondták, hogy akkora különbség nincs köztük. Meg egyébként is vigyázni kell a laptopra, és nem dobálni.

A rollcage egy magnéziumötvözet, ami gyakorlatilag egy "csontvázként" burkolja a masinát. Nem minden modellben van, csak az ultra drágákban.


Szóval az sl510-et senki nem ajánlja? A tesztben igencsak ajánlott lett!

M.


 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. metal0112
2010.01.20. 21:15
r500-at akartam írni...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Alvin_ti42... metal...
2010.01.20. 21:51
Az SL510 ajánlott, de 160-ért, nem 220-ért. Az okokat leírtam feljebb, az R500 és T400 sokkal komolyabb modellek ennyi pénzért.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. franki
2010.01.21. 11:37
Most vettem egy Lenovo sl510-est. A billentyű kiosztással van egy kis problémám. Megköszönöm, ha valaki megmondja nekem, hogy a korábban más notebookon használt "fn"+"ctrl"+"kék+" (weoldal nagyítást) és a "fn"+"ctrl"+"kék5" (teljes oldal kijelölés a wordben) ezen a gépen hogyan tudom előhívni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. metal0112
2010.01.24. 10:34
Hello!

Van valakinek tapasztalata az R500-at illetően? Megbízható? Strapabíró?

Itt azért nem dicsérik agyon:

[LINK]


Igazából ez elbizonytalanít...


A minap fogtam a kezembe egy SL510-et. Iszonyat gyenge a burkolata. Kicsit erősebben fogom meg a kijelzőpanel eltörik. A hűtése pedig 3-4 hét után rettentő zajos, leginkább a G550-hez hasonlít.

M.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. RCAy1ZSpT5
2010.02.20. 13:34
Strapabiro, megbizhato.

Az SL es a G az csoro szeria, meg is latszik. Aminek a hig a leve...


Ha normalis gepet akarsz, T, W, vagy X. Hasznaltan is akar, de abban van kockazat. Ha kompromisszumot szeretnel a ketto kozt (T-W/SL-G) akkor ott az R.

En inkabb vettem hasznaltan T-t, aztan W-t ujonnan. Megerik az arukat, tovabb birjak/tak mint az asztali gepeim/ek a kornyezetemben.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!