iPon Cikkek

Lenovo Thinkpad T400: A tűzben edzett férfi

Dátum | 2009. 07. 13.
Szerző | Alvin_ti4200
Csoport | NOTEBOOK

A Lenovo időről időre igyekszik megújítani népszerű szériáit, esetenként bevezet egy látszólag újat. A T400/T500 szériát kifejezetten mobil felhasználásra tervezték, minden létező védelmet beleépítettek, amit csak lehet, ennek megfelelően adataink a lehető legnagyobb biztonságban vannak nemcsak a támadókkal, de a fizikai bántalmakkal szemben is. Remek opciós lehetőségek, magas vételár, nagyjából ez jellemzi az új sorozat kisebbik tagját, melyet pár napig magunkénak tudhattunk.


Processzor: Intel Core 2 Duo P8400 2,26 GHz 3 MB cache 1066 MHz FSB
Memória: 2x1 GB DDR3-1066 CL7-7-7-20
Chipset: Intel GM45
Videokártya: Intel GMA X4500MHD
Hangkártya: Conexant Cx20561 HD Audio
Kijelző: 14,1” (1280x800, AntiGlare-Type, Lenovo B141EW04 V7)
Merevlemez: Western Digital WD1600BEVS-08VAT1 (160 GB, 5400 RPM, 8 MB, SATA)
Optikai meghajtó: HL-DT-ST GSA-U20N DVD-RW
Hálózati kártya (LAN): Intel 82567LM Gigabit Ethernet Controller
Hálózati kártya (WLAN): Intel WiFi Link 5300AGN 802.11n
e-SATA: nincs
HDMI: nincs
Mobil internet: nincs
Modem: van
TV tuner: nincs
Távirányító: nincs
Webkamera: van
FireWire: van
Bluetooth: van
Infravörös port: nincs
Kártyaolvasó: van
Ujjlenyomat olvasó: van
Akkumulátor: 6 cellás 57 Wh
Operációs rendszer: Windows XP Professional SP2 + Windows Vista Business
Tömeg: 2,14 kg
Ár (a cikk megjelenésekor): 258 ezer forint

Az adatlapot böngészve megállapítható, hogy egy teljesen átlagos noteszgéppel van dolgunk, legalábbis ami az alkatrészek listáját jelenti. A Lenovotól nem idegen a két operációs rendszer használata, alapértelmezés szerint egy SP2-es Windows XP-vel nyitunk, amelyet lehetőségünk van lecserélni egy Windows Vista Business-re, az ehhez szükséges termékkulcsot a gép alján találjuk, viszont lemezt nem kapunk a termék mellé és a rendszervisszaállítás is csak Windows XP-re működik. A T400 rendelkezik az Intel Active Management Technology és vPro technológiáival, így a távoli konfiguráció menedzsment ezentúl semmiféle problémát nem fog jelenteni.


A termék mellé csak a legszükségesebb dolgokat kapjuk meg, az igazán nagy durranás a szoftveres felhozatal, amivel a Thinkpad igazán a többiek fölé tud kerekedni.

Ahogy az szokás, egy Thinkpad (tisztelet a kivételnek) nem csaphat éktelen lármát, így a T400 is nagyon csendben kelt életre és ezt a jó tulajdonságát a hosszú percekig tartó 100%-os hevítés után törte csak meg – de még ilyenkor is halkan dolgozott, miközben egyik alkatrész sem sült meg a burkolat alatt. A processzoron üresjáratban 36-40, terhelés alatt 64-65 fokot mértünk, a merevlemez pedig 37 fokon üzemelt, amely a kánikulában nem számít rossz eredménynek.

Ami a leginkább megkülönbözteti a Lenovo üzleti szériás gépeit egy hagyományos notebooktól az a Rollcage váz és a termékhez adott szoftveres plusz. Az előbbiről ejtünk majd pár szót a következő oldalon, a szoftveres részt viszont itt tárgyaljuk ki.

Már a BIOS is sokkal több beállítást enged meg, mint egy hagyományos noteszgép, testreszabhatóságban talán a Dell Latitude családja tud csak hasonló precizitást felmutatni. Az operációs rendszeren belül ezen kívül számos olyan alkalmazás segít a finomhangolásban, amelyet a Lenovo maga fejlesztett. Itt most nem az Acer-féle csicsás felület mögé bújtatott Windows alapfunkciókra kell gondolnunk, hanem olyan extrákra, amikkel többek között az akkumulátoros üzemidőt tudjuk növelni. A Battery Stretch használatával például áramtalaníthatjuk a vezetéknélküli hálózati kártyát, a Bluetooth modult, de még az optikai meghajtót is. A különböző energiasémák létrehozása is precízen történik, a processzorsebességtől kezdve a kijelző fényerején át mindent megadhatunk a rendszernek (gyakorlatilag úgy, mint egy Windows Vista profilban, csak XP alatt).


A merevlemez szokatlanul kicsi, legalábbis ami a kapacitást illeti – de ez nem meglepő, a Lenovo sosem kényeztette tárhellyel felhasználóit. A megcélzott rétegnek valószínűleg még sok is lesz a 160 GB-os Western Digital Scorpio Blue merevlemez, hiszen se HD videóvágásra, se fullHD filmek tárolására nem fogják használni a T400-at. Az előtelepített Windows XP-n egyébiránt egyetlen partíció állt rendelkezésre, a visszaállításra használt rész pedig rejtett maradt a felhasználó elől (ahogy a többi gépnél is lenni szokott). Kedvenc HDD szériánk most sem hagyott cserben minket, a WD Scorpio Blue-ja azon kívül, hogy meglehetősen gyors, egy rendkívül halk notebook vinyó, viszont pár ezer forinttal drágább, mint a Samsung, Seagate és Hitachi modellek, valószínűleg ezért építik be ritkábban a gyártók.

Ha már szó esett a partíciókról, akkor itt jegyeznénk meg, hogy a teljes (Factory default) rendszervisszaállítás nagyságrendileg egy órát vesz igénybe, ennek legalább a felét a visszaállított Windows XP rendszerhéjon elvégzett kiegészítő műveletek (alkalmazások telepítése, stb.) teszik ki.

Lenovo Thinkpad T400 teszteredmények:

Cinebench10: 4655 (3 perc 9 másodperc)
Memória olvasás: 6683 MB/s
Memória írás: 5613 MB/s
Memória másolás: 5580 MB/s
Memória késleltetés: 82,9 ns
CPU Queen: 9575
CPU PhotoWorxx: 8170
CPU Zlib: 29387 kB/s
CPU AES: 8407
FPU Julia: 4187
FPU Mandel: 2148
FPU SinJulia: 1122


Első ránézésre semmi szokatlant nem veszünk észre a T400-on, hátára fordítva azonban jól látszik az SL és R sorozattól való eltérés.


A Rollcage váznak köszönhetően a burkolat alatt egy masszív és merev kasztni lakozik, amely az ütéseket és zuhanásokat is jól bírja, valamint igyekszik a merevlemezt is óvni a fizikai bántalmazásoktól. A dokkoló csatlakozó természetesen alapértelmezetten ott lapul minden T400 és T500 alján, de maga a dokkoló egység külön kerül értékesítésre.


A billentyűzet semmit nem változott, most is remek nyomásponttal bír, egyedüli hibaként a szélek felé növekvő süppedési hajlamot tekintjük, ez valószínűleg a Rollcage váznak tudható be. A süppedés mértéke nem számottevő, de az eddigi Thinkpad tulajok elképzelhető, hogy fel fognak rá figyelni. A védjegynek számító trackpoint ezúttal sem maradt el a három kiegészítő gombbal egyetemben.


A touchpad szintén maradt a régi, egyetlen hibára figyeltünk csak fel, amely szintén a Rollcage-nek tudható be. Ha egy picit is hozzáérünk körömmel a hasznos felülethez, akkor fémyes zörgésre leszünk figyelmesek, amit könnyedén el tudunk tűntetni, ha picit lenyomjuk a touchpad feletti burkolati részt. Ezt leszámítva az egeret helyettesítő szerkezet még mindig az egyik legjobb a piacon.


A gép minden oldalára jutott valamilyen csatlakozó, ennek ellenére nem dúskálunk a jóban. USB-ből csak hármat kapunk, ráadásul azok is elforgatva helyezkednek el, így a vastagabb pendrive-ok kezelése problémás lehet. Egyetlen esélyünk a DVD-író melletti csatlakozónál van, ott viszont a tálca kinyitását akadályozhatjuk meg egy túlságosan nagy szerkezettel. A szokásos kimeneteken felül kapunk egy ExpressCard bővítőhelyet és egy FireWire 400 portot, viszont se egy HDMI, se egy eSATA kimenet nem fért már el a T400-on. A memóriakártya-olvasót szokatlan helyen, az ExpressCard foglalat alatt találjuk.


Érdemes megjegyezni, hogy minden T400 és T500 model 3G-előkészítéssel érkezik, azaz a SIM kártya helye és a vezetékezés már készen van, az opcionálisan megvásárolható HSDPA modem 21 ezer forintos felára valószínűleg sok embernek meg fogja érni azért, hogy ne kelljen magával vinnie a szokásos USB stick-et.

A kijelzővel meg voltunk elégedve annak ellenére, hogy látószögei nem feltétlenül emelik ki a sűrű mezőnyből. Alulról enyhén sötétedik, felülről gyorsan fakul, oldalról többnyire jó. Szemből viszont szinte tökéletes, ráadásul a matt felület sokaknak előnyt jelent majd a többi gyártó termékével szemben. Ami szokatlan lehet az az enyhén jobbra tolt panel, így a káva bal oldali része nagyobb, mint a jobb oldali. Eleinte mi is furcsáltuk (mert az alatta elhelyezkedő klaviatúr viszont szimmetrikus), de hamar hozzászokott a szemünk. Opcionálisan rendelhetünk nagyobb felbontású és/vagy LED-es háttérvilágítású kijelzőt is.


A webkamera teljesen átlagos képminpséget nyújtott, viszont ami fontosabb az az, hogy a mikrofon remek hangminőséggel és tisztasággal bír, ami konferencia-beszélgetéseknél kulcs szempont. A ThinkLamp lámpa ezúttal fehéren világít és meglepően rosszul. Gyakorlati haszna nem sok van, mert olyan szerencsétlenül helyezte el a gyártó, hogy ha szemben ülünk a kijelzővel, akkor inkább a szemünket bántja, ha pedig lejjebb hajtjuk a panelt, akkor egyrészt nézhetjük a kontrasztot vesztett képet, másrészt a billentyűzet is alig lesz láthatóbb. Ideje lenne áttérni az alulról megvilágított gombokra, az Apple után már az Asus is kezdi átvenni a technológiát, talán nem véletlenül.

A meglehetősen erős hat cellás akkumulátor minimális fényerőn és kikapcsolt optikai meghajtó mellett 5 óra 45 percig tartotta életben a gépet dokumentum-olvasós tesztünkben, ami nagyon jó eredmény, teljes fényerőn a telep 4 óra 35 percig tartott ki. Opcionálisan rendelhető 9 cellás akkumulátor is, amellyel a gyártó 11 órás működést ígér LED-es háttévilágítású kijelző és SSD meghajtó megléte esetén.

A T400-hoz a szokásos opciós feltéteken kívül rendelhetünk GPS modult, a már említett mobil szélessávra képes HSDPA modemet, SSD meghajtót és LED-es háttérvilágítást is a képernyőnek. Lehetőség van két videokártyás használatra is, ezesetben az integrált Intel X4500 mellé kapunk egy Radeon HD3470-et (a gyártó honlapja szerint HD3670-ig lenne elérhető a választék), így az erősebb GPU-t igénylő alkalmazásokhoz egy gombnyomásra átválthatunk a dedikált magra.


A Lenovo a Thinkpad T400-zal ismét megmutatta, hogy minden árkategóriában tud versenyképes megoldást felmutatni a konkurenciával szemben, a 260 ezer forint környékén megvásárolható alapmodell is tartalmazza a legfontosabb biztonsági dolgokat. Vásárlásra azokat a vállakozókat és üzletembereket ösztönöznénk, akik egyetlen géppel szeretnének dolgozni otthon és irodájukban is és ehhez egy masszív, megbízható és halk gépet szeretnének könnyű dokkolási lehetőségekkel. A HD3470-es videokártyával szerelt modellekre nem érdemes többletpénzt fordítani, a LED-es háttérvilágítású kijelzőket viszont érdemes körbejárni, meggondolandó opció lehet.

A Lenovo Thinkpad T400-at a CHS Hungary Kft-től kaptuk tesztelésre, köszönjük!

Pro:
+ hűvös
+ halk
+ jó ergonómia
+ teljes Rollcage váz
+ vPro és Intel AMT
+ dokkolható
+ jó akkumulátor
+ átlag feletti kijelző
+ mobil szélessáv előkészítés
+ remek szoftverkínálat
+ felhasználóra bízott OS választás

Kontra:
- néhol nem teljesen stabil billentyűzet
- jobbra tolt kijelző
- Rollcage váz miatt otthon nehézkes bővítési lehetőség
- problémás USB foglalatok
- teljes rendszer-visszaállítás csak előtelepített Windows XP esetén lehetséges

Semleges:
× HDMI és eSATA hiánya
× kis kapacitású merevlemez
× átlagos memória mennyiség
× Windows Vista-t nekünk kell beszerezni a szükséges driverekkel együtt

Hivatalos honlap: Lenovo
Vásárlás: iPon webáruház

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

9. akosmez
2009.07.13. 12:50
VISSZA A CIKKHEZ

Grat a teszthez!
Az előtelepített XP nekem pont jó lenne, viszont megszoktam a két partíciót, van arra lehetőség, hogy ilyenné varázsoljuk úgy, hogy lehetőleg megmaradjon a telepített rendszer és persze a rejtett partíció is?

A választ előre is köszönöm!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. prohlep
2009.07.13. 16:45
"Intel Core 2 Duo P8400 2,26 GHz 3 MB cache 1066 MHz FSB"

Ez manapság az egyik legjobb mobil-proci: fullra kihajtva is csak 25W és mégis van ereje. Persze ennek megfelelően nagyon nem olcsó ez a proci.

Laptop kategóriában ez egy igen jó laptop. Ne várjunk tőle olyat, amire egy laptop a laptopsága miatt képtelen.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Alvin_ti42...
2009.07.13. 17:28
(akosmez @ 2009 Jul 13, 11:50) Olvasom olvasom, mondom de korrekt kis laptop, teljesen átlagos, asztali szintet el sem ér? irodai cucc. Erre látom az árát!! Mi kerül ebbe ilyen sokba??
A VGA pite akkor meg? A CPU talán? Mi?

Fullos rollcage váz (tehát a TFT mögötti is benne van), vPro és Intel AMT technológia, 3 év garancia, kiemelked? szervízhálózat, cseppálló billenty?zet, márkanév. Úgy hirtelen ennyi jutott az eszembe.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. ferenczm
2009.07.13. 19:11
Hello!

A 3G-s SIM-et sikerült effektív használnotok, hasonló módon mint az express cardot használnánk ugyanerre a célra?Örülnék ha be lehetne izzítani,nem kéne a kártyát dugdozni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Alvin_ti42...
2009.07.13. 21:13
Az csak előkészítés, ha vásárolsz egy 3G-s modult (kb 20 ezer forint) és beteszed / beszerelteted a notiba, akkor működni fog.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. mixmano2
2009.07.15. 00:53
Simán el tudnám fogadni ezt a ronda gépet is, ha a 3470-es helyett mondjuk egy 4650-re lehetne átkapcsolni
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. luqe
2009.07.15. 13:15
Ronda?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Sermi
2009.07.15. 13:34
Nekem ilyenem van csak erősebb konfiggal(P8600, 500Gb WD 5400, 4Gb RAM, ATI3470+Intel X4500) és imádom. Letisztult szerintem gyönyörű és roppant masszív gép. A hűtése eszméletlen jó. Nem hiába használnak komoly cégeknél ilyen gépeket és nem holmi csillivilli konzumereket. Az ára elég borsos, ennyiért sokkal erősebb gépek kaphatóak csak ez még akkor is újnak fog tűnni mikor azok már atomjaikra hullanak
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. zvigh
2009.08.14. 19:37
Ezercsilliónyi volt ezekből a kezemben, meg lesz, is, meg most is egy hasonlón nyomkodom a gombokat. Hát mit mondjak, én nem nék be attól ha valaki ezt tenné le előttem a tárgyaláson. Tény hogy strapabíró, jó a billentyüzete, de engem fölöttébb idegesít hogy a füllhalgató meg a mikrofon bemenet az elején van. A régieken oldalt volt, és jó is volt az ott. A ThinkLight feature tényleg nem ér sokat.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!