iPon Cikkek

Lenovo Thinkpad T400s: T400 fogyókúrán

Dátum | 2009. 10. 19.
Szerző | Alvin_ti4200
Csoport | NOTEBOOK

Három hónappal ezelőtt járt nálunk – kicsit megkésve – a Lenovo T400-as Thinkpadje és dicsérő szavakkal búcsúztunk el tőle, ráadásul árcédulája se volt annyira szemet kápráztató, hogy ne nyilvánítsuk ajánlott vételnek. A cégnél úgy döntöttek, hogy a sikerszériát megcsinálják vékonyabb és könnyebb kivitelben, így született meg jelen tesztünk alanya, a T400s.


Iszonyúan erősre sikerült az anorexiás T400 belseje, igaz ezért meg is kéri az árat a Lenovo, de ugye valamit valamiért. Az 1,7 kg-os tömeg páratlan ebben a kategóriában, ráadásul a hat cellás akkumulátor is vékony kialakítást kapott, így nem lóg ki semmilyen irányban a gépből (és meg sem emeli). Bár eSATA-t, Bluetooth-t és újjlenyomat-olvasót is kapunk, sajnálatos, hogy ebbe az árba nem fért bele a 3G-s HSDPA modem. HDMI szintén nincs, meglepő módon Display Portot kapunk helyette (a szokásos analóg csatlakozó mellett), ami jelen állás szerint nem egy jó biznisz, hiszen a csúcskategóriás Dell monitorokat leszámítva gyakorlatilag egyetlen TFT sem rendelkezik ilyen bemenettel (5 ezer forintért vásárolhatunk viszont a gyártó által készített rövid DVI átalakítót).


A notesz mellé a szokásos leírásokat kapjuk a töltő és az akkumulátor társaságában. Driver CD nincs, recovery partícióról való visszaállítás viszont van.

Kíváncsiak voltunk, hogy az iszonyú erős processzort a meglehetősen vékony házba zárt hűtőrendszer hogy fogja lejegelni és milyen hangerővel, de újfent csalódnunk kellett a Lenovo-ban…pozitívan. A rendes T400-ban egy hasonló fogyasztású, de valamivel lassabb egység dolgozott és se a zajszinttel, se a hőmérséklettel nem volt gond. Itt a hangerő szintén elképesztően alacsony, viszont az üresjárati (amúgy zseniális) 36 fok terhelés esetén akár 74-ig is felszökhet, amely egyébként teljesen átlagos eredmény, nem számít kirívónak. Maga a burkolat ebből semmit nem ad át, a tesztelés alatt gyakorlatilag végig langyos volt az egész gép.


A processzor brutális erejéhez nem férhet kétség, a Lenovo nagyon jól választott, amikor az SP9600 mellett döntött, hiszen fogyasztása mindössze 25W, teljesítménye viszont a legjobb mobil processzorokéval vetekszik. A videokártya játékon kívül minden másra elég, a legtöbb videoformátumot gyorsítja.


A merevlemez meglehetősen lassú, ez jól látható a grafikonokon. Egészen addig a pillanatig lenéznénk, amíg ki nem derülne, hogy egy 1,8”-os példányról van szó, ugyanis ennél nagyobb nem fér bele a fogyókúrán átesett T400-ba. Opcionálisan választhatunk SSD-t is a mágneses meghajtó helyett, ám ezt csak 128 GB-os kiszerelésben tudjuk megtenni, ráadásul horror áron. Költséghatékony megoldás sajnos nincs, ugyanis webáruházunkban az egyetlen elérhető 1,8”-os belső SSD a Samsung műhelyéből származik, ám annyit kérnek a 64 GB-os meghajtóért, amennyiből kijön a 128 gigás verzióval szerelt T400s is, így mi inkább azt ajánlanánk.


A CPU erejét a fenti grafikon mindennél jobban tükrözi, az ellenfél a nemrég bemutatott Dell Studio XPS M1340-ben lévő Core 2 Duo P8600 volt. Az egyetlen komolyabb különbség a fotófeldolgozást szimuláló Everest Photoworxx tesztjében volt, ebben nagyon jól jött a plusz cache.


Nehéz dolog egy Thinkpadnél újdonságokra felhívni a figyelmet, mi mégis megpróbálkozunk a lehetetlennel. A notesz fedőlapján semmi érdemlegeset nem fedezünk fel, viszont az alja tartogat meglepetéseket. Ott van mindjárt a dokkolónak a csatlakozója, így otthon vagy munkahelyünkön rendes asztali munkaállomást varázsolhatunk az utazós gépből. Mindjárt ott van a másik oldalon egy kapcsoló, amellyel az Ultrabay-es DVD-írót szedhetjük ki, helyére egy 24 Wh-s háromcellás akkumulátort vagy egy második merevlemezt/SSD-t tehetünk (külön beépítő kerettel, amely nem része a csomagnak, ahogyan a plusz akksi sem). A középen található csavar kitekerésével mindössze a WLAN-hoz, a memóriákhoz és a 3G modem hűlt helyéhez férünk hozzá, a merevlemez cseréhez ki kell vennünk az akkumulátort és a jobb alsó sarokban található csavart el kell távolítanunk, majd az így levehető lemez mögül egyszerűen csak ki kell húznunk a meghajtót. Ez azért van ilyen bonyolultan megoldva, mert a T400s is megkapta a masszív Rollcage vázat.


A billentyűzetet majdnem egy mondatban le lehetne rendezni, viszont van egy apróság, amiért a jó klaviatúra még jobb lett. A sűrűn használt Escape és Delete gombok ugyanis dupla akkorára híztak, mint a többiek, így lehetetlen nem eltalálni őket, elég, ha csak a közelükre bökünk, biztos ott találjuk a gomb valamelyik sarkát. A hangerőszabályzókon kívül egy mikrofon némító gomb is helyet kapott középtájon.


A touchpad sajnos nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, gyakorlatilag a T400s leginkább vitatható része. Először is érzékenysége furcsa, de nem ez a legnagyobb baj, hanem az, hogy túlságosan alulra került az egész szerkezet. Ahol más gépeknél az ember már javában taperol (akár megszokásból, akár mert úgy esik kézre), itt nem talál semmit, csak egy műanyag fekete csíkot a felső gombok és a tapipad között. Hosszútávon biztos meg lehet szokni (bár ahhoz hátrébb kell ülni, hogy az ember ne húzza hátra a kezét), de rövid távon szörnyen kényelmetlen.


A notebook két oldalán mindössze egyetlen USB csatlakozót és egy elég kényelmetlen helyre került 34 mm-es Express Card aljzatot találunk, minden más a gép hátsó részére került. Már említettük, hogy HDMI helyett Display Port került a T400s-re, nagyságrendileg 5 ezer forintért kapunk gyári, nagyon rövid átalakító kábelt, ha az analóg D-Sub nem felelne meg az igényeinknek. Az eSATA port USB-ként is használható, a harmadik, sárga színben pompázó USB foglalat pedig speciális képességgel bír. Képes ugyanis arra, hogy kikapcsolt és hibernált állapotban is töltse a rádugott készüléket, ehhez a BIOS-ban profilt is társítottak, amellyel három beállítás között lépkedhetünk: Blackberry, iPod or iPhone, Other USB. Ha tehát olyan eszközünk van, amely nem tartozik bele az első két kategóriába (pl. egyéb mobiltelefon), akkor válasszuk az Other USB-t. Fájó pont a memóriakártya-olvasó hiánya, hely ugyanis lett volna neki bőven. Mikrofon bemenetet a webkamerán kívül nem kapunk, így hangfelvételre ezúttal csak azt tudjuk használni.

A 14,1”-os kijelző megkapta a magasabb felbontást (1440x900) és a LED-es háttérvilágítást is. Alapvetően a kontraszt kicsit erőltetett, így nem árt visszavenni belőle, maximális fényerőnél (ami egyébként kisüti az ember szemét) pedig inkább érezzük vakítónak az elénk tárt képet, mint világosnak. A fényerő tartomány egyébként nagyon széles skála között mozog, így mindenki megtalálja a számítását, bár a minimális és ahhoz közeli értékek még sötét szobában is éppen csak elegendők. Látószögek tekintetében a vízszintes tartomány jó, a függőleges viszont átlagos, de még inkább az alatti, nagyon hamar sötétedni (alulról), illetve világosodni (felülről) kezd. A panel nem kapott csillogós bevonatot, így a Thinkpad rajongók fellélegezhetnek.


A webkamera nagyon szép képet produkált, a mellette lévő ThinkLight (billentyűzet megvilágítás) pedig elmaradhatatlan kelléke minden komolyabb Thinkpadnek. Ahogy régebben is, most is kékes-fehér színe van, úgy látszik a gyártó végleg leszámolt a sárga izzókkal.

A 44 Wh-s teleptől nem igazán tudtuk mit várjunk, mert elég erős belsőt kapott a vékonyka gép. Minimális fényerőnél a dokumentum-olvasós teszt 4 óra 40 percig futott, ami csalóka, hiszen alig lehetett látni belőle valamit. A Power Manager szoftver szerint ilyenkor a gép 8W-ot evett, ami inkább nem áll messze a 9W-os igazságtól. Maximális fényerőn ugyanez a teszt közel egy órával rövidítette meg a gép üzemidejét, a mérőszoftver szerint a gép ebben az esetben 11W-ot kért. Maximális fényerő és maximális terhelés mellett 1 óra 15 percig maradt életben a T400s, de ilyen használatnak aligha lesz kitéve valaha is ez a gép. Az 50%-os fényerőn való böngészés nagyjából 3,5-4 óráig kivitelezhető, így az átlagos üzemidőnél ezekkel az értékekkel számoljunk. A DVD-író helyére betehető második akkumulátor (nagyjából 40 ezer forint) +50%-ot képes hozzáadni a vékony négycellás telep teljesítményéhez, így akár 6-7 óráig is használhatjuk a szerkezetet.


A Lenovo Thinkpad T400s méltó reinkarnációja a T400-nak. Gyakorlatilag nem tudunk róla rosszat mondani, minden, ami nem a touchpaddel kapcsolatos az jónak titulálható. Az 1,7 kg-os tömeg, a kiváló panel, a nagyon halk működés, a remek bővítési és felhasználási lehetőségek, stb-stb. Egyedül az árral nem vagyunk kibékülve, a közel 400 ezer forintos cédula picit soknak tűnik, igaz az X300/X301 se olcsóbb, ráadásul gyengébb is, így végülis nem panaszkodhatunk (csak ha összehasonlítjuk a rendes T400-zal). Igazán kemény mobilitásra csak a kiegészítő akkumulátorral együtt képes, amely még hozzájön az amúgy sem alacsony árhoz. Mindentől függetlenül viszont kategóriájában állva hagy bármilyen egyéb gépet, így különösen ajánlott.

Pro:
+ halk
+ gyors
+ könnyű
+ matt kijelző
+ remek billentyűzet
+ dokkolható
+ UltraBay
+ ThinkLight
+ USB Charge (töltés kikapcsolt állapotban)

Kontra:
- ergonómiailag rossz helyen lévő touchpad
- Display Port átalakító nélkül
- igazán hosszú üzemidőre csak a kiegészítő akksival képes
- 3G modem csak opcionális
- memóriakártya-olvasó hiánya

A Lenovo Thinkpad T400s-t a CHS Hungary Kft-től kaptuk tesztelésre, köszönjük!

Hivatalos honlap: Lenovo
Vásárlás: iPon webáruház

Specifikáció:

Processzor: Intel Core 2 Duo SP9600 2,53 GHz 6 MB cache 1066 MHz FSB
Memória: 3 GB Samsung+Elpida DDR3-1066 CL7-7-7-20
Chipset: Intel GS45
Videokártya: Intel GMA X4500MHD
Hangkártya: Conexant HD Audio
Kijelző: 14,1” (1440x900, matt)
Merevlemez: Toshiba MK2529GSG (250 GB, 5400 RPM, SATA-II)
Optikai meghajtó: Optiarc AD-7910S DVD-RW
Hálózati kártya (LAN): Intel 82567LM Gigabit Ethernet Controller
Hálózati kártya (WLAN): WiFI STA 802.11n (?)
e-SATA: van
HDMI: nincs
Mobil internet: nincs (előkészítés van)
Modem: nincs
TV tuner: nincs
Távirányító: nincs
Webkamera: van
FireWire: nincs
Bluetooth: van
Infravörös port: nincs
Kártyaolvasó: nincs
Ujjlenyomat olvasó: van
Akkumulátor: 6 cellás 44 Wh
Operációs rendszer: Windows Vista Business SP1
Tömeg: 1,7 kg
Ár (a cikk megjelenésekor): 380 ezer forint


Teszteredmények:

PCMark05 (CPU): 1743
Cinebench10: 1211
Memória olvasás: 6620 MB/s
Memória írás: 5531 MB/s
Memória másolás: 4751 MB/s
Memória késleltetés: 85,4 ns
CPU Queen: 10682
CPU PhotoWorxx: 12063
CPU Zlib: 32597 kB/s
CPU AES: 9360
FPU Julia: 4672
FPU Mandel: 2399
FPU SinJulia: 1252

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

14. Alwares
2009.10.19. 21:00
VISSZA A CIKKHEZ

Oooo hát ez így nem teljes. A fullos T400s-t kellett volna tesztelni SSD-vel meg érintőképernyővel
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. sfsxnight
2009.10.19. 21:22
Nemtudom ki a fene vesz meg egy ilyen ocsmány gépet, ha rengeteg pénzem lenne talán 100K-ért kéne.... :S
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. gabesz84
2009.10.19. 21:44
sfsxnight: ez üzleti gép, nem home usereknek szánt. NBD garancia, magnézium ötvözet ház stb. Én inkább jelennék meg ilyen géppel vmi tárgyaláson mint vmi csillogó műanyagdarabbal. Persze otthonra én sem ezt venném, mert felesleges lenne.

Amúgy, thinkpadeken a touchpadet szidni... ott a trackpoint, sokkal jobb, kényelmesebb és használhatóbb mint a taouchpad. Én inkább azért szidnám a touchpadet mert egyáltalán van rajta.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. Alvin_ti42...
2009.10.19. 22:21
Lehet furcsa, de nem mindenki szereti a trackpointot, pl. én sem. Azért emeltem ki, hogy nem annyira jó a touchpad, mert a többi Thinkpaden jó szokott lenni (itt is alapvetően a furcsa felület rontja el).
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. zvigh
2009.10.19. 22:36
A Touchpad-et normálisan használni hogy lehet egyátalán? Sose bírtam megérteni. Az egyetlen dolog amiért lenyovót vennék az a trackpoint.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. hunmyke
2009.10.19. 23:06
Valószínűleg nem ülnék le AutoCad-ezni tapipaddal. De alapvető irányításra tökéletes és valószínűleg erre is találták ki...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. Sermi
2009.10.20. 09:33
sfsxnight: te vegyél akkor 100k-ért valami gagyi MSI-t ami szétolvad alattad
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. szekelyrob...
2009.10.21. 08:23
4kilóért, mondjuk lehetne nem fertelmesen randa is...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. akosmez
2009.10.21. 15:07
Sziasztok!

Valaki árulja már el legyen szíves, hogy a tesztben szereplő gép milyen grafikus kártyával rendelkezik, mert a képernyőolvasó nem tudja kiolvasni a képből az információt, Ipon meg esélyegyenlőséggel, tolarenciával úgy látszik nem igazán foglalkozik!

Előre is köszönöm a segítségeteket!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Lancelot23
2009.10.21. 17:03
akosmez!
Mi a gond pontosan?
Amúgy a T400 ezen kiadása az Intel GMA X4500MHD üzemel.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Gekko
2009.10.21. 22:37
sfsxnight: valszeg azért nincs, és nem is lesz rengeteg pénzed, mert idáig jutottál ezeddig agyban. Olvasni már tudsz, de a szövegértés hiányos... Erről ennyit.

Amúgy ha az 5 éves X40-esem cseréjére egyszer rászánom magam, akkor valszeg inkább ez lesz, mint az X200-as. Azt nagyon sajnálom, hogy a 4:3-at feladta a ThinkPad szériában is. Képarány ide, felbontás oda, filmélményt nem tud nyújtani, ellenben abb a doksik / excel kezelése.

Az árról meg csak annyit, hogy bőven megéri annak, aki nem szereti évente cserélni a gépét, és akinek fontos a rendelkezésre állás. Csak egyre kell vigyázni, világ garis legyen, mert itthon szervizeltetni halál, míg Bécsben kapsz KV-t, míg elkészül... no comment.

Ez a moderáló boot nagyon klafa. Tisztára, mintha az USA-ban lennénk, azok ennyire agyatlanul prűdek. Jujj, , csúnya szó.... Brrr, kiver a víz, elpirulok.

Stupid, mothe'fucker gramar nazis!

Jé, ez vicces
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Alvin_ti42...
2009.10.22. 00:23
akosmez: Mea cupla! Elfelejtettem, hogy már múltkor is kérted, pótoltam, az ötödik oldalon ott van minden, remélem így megfelel
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. akosmez
2009.10.22. 08:29
Lancelot23, köszi a segítőkészséged, de szerencsére Alvin megoldotta a plusz oldallal a problémát, így már minden tökéletesen olvasható, köszönet érte!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. atomi2500
2014.06.15. 15:29
# (2) sfsxnight

A design meg teljesen szubjektív, de ezek szerint ezt a gépet nem Neked találták ki! Vegyél 100k-ért csilivili Acert, de ne csodálkozz, hogy ha a garancia lejáratát követő első napon beszarik!

# (8 ) szekelyrobi

Nem tudom hogy honnan vetted a 4 kilót, szerintem olvasd el a tesztet, mielőtt ilyen hülyeségeket írsz.! A többi ugyanaz, mint sfsxnight-nak!

Az ilyen hülyeségeket kár ideírni!!

ON: a gép tetszik, sok TP-t láttam már, jobb gépekkel még nem találkoztam!

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!