iPon Cikkek

Lenovo Thinkpad T410 és T510: Kötelező körök

Dátum | 2010. 06. 15.
Szerző | Alvin_ti4200
Csoport | NOTEBOOK

Nemrég frissítette felsőkategóriás üzleti notebookjait a Lenovo, így a legendás T széria is megkapta az Intel legújabb Arrandale magos Core processzorait. Bár sok helyen nem nyúltak hozzá a bevált koncepcióhoz, mi feltétlenül meg akartuk ismerni közelebbről mind a két változatot. Kezdjük a kisebbikkel, a T410-zel.


A Thinkpadek tipikusan olyan gépek, amelyeket egy újságíró imád és utál is egyben. Imádja, mert árad belőle a minőség, jó érzés használni, ráadásul a remek anyagok miatt nem is kell hetekig takarítani, mielőtt az ember visszaadná. Nagyjából pont ezek miatt utálja, hiszen írni viszont kell róla, de nem lehet századszorra is elsütni a „remek a zsanér”, „jó a rollcage váz”, „szuper a billentyűzet” gondolatokat. Azért szerencsére van pár apróság, amin lehet csámcsogni, úgyhogy ismerkedjünk is meg a T410-zel.


Az igencsak borsos, közel 400 ezer forintos árcédula valójában elég sok mindent tartalmaz, úgyhogy mielőtt a fejünkhöz kapnánk, lássuk, melyek a tesztben szereplő gép legfőbb erényei. Egyrészt itt van nekünk a leggyorsabb kétmagos, de négy szálon dolgozó Core i7-es processzor, továbbá a 3 év garancia is széria tartozék. Van mobil internethez szükséges beépített HSDPA modem, amely GPS képességekkel is bír, ráadásul az utóbbi használatához most már nem kell SIM kártya se. Kapunk Bluetooth-t, eSATA-t, FireWire-t, Express Card-ot, kikapcsolt állapotban is áramot biztosító USB foglalatot, valamint végre alapfelszereltségnek számít a memóriakártya-olvasó is. A Lenovo-nál a HP-hoz hasonló trend folyik, ugyanis HDMI helyett DisplayPortot találunk a gépen. Mosolyt csalhat viszont az arcunkra a 9 cellás akkumulátor, melynek közel 100 Wh-s kapacitása vélhetőleg nagyon sokáig kitart majd, annak ellenére, hogy a processzorban található Intel HD Graphics videokártyát nem használhatjuk, csak az NVIDIA Quadro-ja fogható munkára (a T410s-ben lehet váltani). Amit nem néztünk jó szemmel, az a mindössze 2 GB memória, igaz egyetlen modulként található meg a gépben, így bővítése gyerekjáték. A 32 bites Windows 7-ért meglehetősen haragudtunk, egy ilyen kaliberű készüléknél nem kellene, hogy a párezer forintos felár gátat szabjon a 64 bites kód terjedésének.


A notebook mellé a szükséges leírásokat, a tápegységet és a tápkábelt kapjuk, ezúttal a pót TrackPoint (pöcökegér) kimaradt a csomagból.

Egy Thinkpadtől az ember (függetlenül attól, mennyibe kerül) elvárja, hogy csendben és lehetőleg hűvösen tegye a dolgát. A T410 ennek hellyel-közzel meg tudott felelni, ami azt jelenti, hogy üresjáratban csendesen üzemelt, maximális terhelésnél viszont már volt hangja, még ha nem is zavaró. A burkolat sehol nem volt langyosnál melegebb, az alkatrészek pedig szintén elfogadható hőmérséklet tartományban mozogtak. Üresjáratban a processzor 36, a videokártya 41 fokos volt, míg terhelésnél ezek az értékek 76-ra és 72-re módosultak. Bár egy Thinkpadtől ezek nem túl bizalomgerjesztő számok, azért nem szabad elfelejteni, hogy a Turbo Boostnak köszönhetően a 2,66 GHz-es processzor nagyjából 3 GHz-en működik négy szálon futó kód mellett (35W TDP). Akkumulátorról üzemeltetve a gépet valamivel alacsonyabb zajszint a jutalmunk, a BIOS-ban pedig elég sok mindent testre szabhatunk annak érdekében, hogy ne bántsa a fülünket a ventilátor működése. Meghatározhatjuk például a processzor maximális órajelét, illetve azt is, hogy használjon-e energiamenedzsmentet vagy sem, megmondhatjuk a DVD-írónak, hogy milyen sebességgel pörgesse a lemezeket, stb.


A Windows 7 szép kövér pontszámokkal díjazta a T410 belsejét, igaz, a processzorra illett volna többet adnia, hiszen az i5-520M-mel szerelt Sony VAIO jobb eredményt tudhat magáénak. A videokártya egy alsó-középkategóriás példány, és tekintettel arra, hogy az NVIDIA Quadro NVS3100 valószínűleg senkinek nem mond semmit, érdemes vele közelebbről is megismerkedni.

Ha eltekintünk a névtől és kizárólag a számokat nézzük, akkor látható, hogy valójában egy GeForce G210M-mel (vagy újabb nevén G310M-mel) van dolgunk. Ilyen chip dolgozott az Optimus-os Asus U30Jc-ben is, ráadásul a processzor szerepét abban a gépben is a Core i7-620M töltötte be, így remek lesz összehasonlítani a két masinát egymással. A 256 MB video memória manapság már elég kevés, de talán a játékok többségéhez elegendő lehet alacsonyabb részletesség mellett, többre pedig úgyse képes ez a GPU.

A percenként 7200-at pörgő Seagate merevlemez meglepően hűvös volt, kategóriájában a 36 fok az kifejezetten jó eredménynek számít. Az olvasási grafikonok alapján viszont kijelenthető, hogy alig volt gyorsabb, mint az Acer Aspire 5740DG-ben szolgálatot teljesítő 500 GB-os, 5400-at pörgő Hitachi. Két partíciót találunk a lemezen, az egyik majdnem 10 GB-os és a rendszer visszaállításáért felel, a másik pedig a maradék közel 290 GB.

A hangszórók nem szóltak valami szépen, igaz ebben a kategóriában ez gyakorlatilag annyira elhanyagolható, mint egy játékra szánt notebooknál az ujjlenyomat-olvasó. A magas hangok picit tompák voltak és magas hangerőn némi torzítást is fel lehetett fedezni. Hiába, üzletemberek az autóban hallgatnak zenét.


A Thinkpadek kialakítása már évek óta alig változik, összecsukva gyakorlatilag nagyon nehéz megmondani, melyik géppel is áll szemben az ember. Természetesen a T szériát hamar fel lehet ismerni, hiszen az LCD-t tartó zsanér fémből készült (szemben az SL szériánál található műanyaggal), érzésre elpusztíthatatlannak tűnik. A viszonylag vastag felső burkolatnak fontos szerepe van, hiszen a magnézium örtvözetből készülő rollcage váz egy része e mögött bújik meg, védve a kijelzőt az esetleges sérülésektől. Átalakították a gép alját, ezentúl a memória cseréje és bővítése pillanatok alatt megoldható. Az akkumulátor is jóval beljebb került, ennek egyenes következménye, hogy a hatcellás telep már nem lóg ki a notebookból, a teszt példányhoz mellékelt kilenccellás viszont már igen. A Multibay kioldó szerkezete is alulra került, valamint a gumitalpak is kevesebb helyet foglalnak el. Megváltozott a dokkoló csatlakozója, így az elődökhöz használt termékek nem kompatibilisek a T410-zel és a T510-zel sem.


A (megvilágított) billentyűzet és a körülötte lévő rész gyakorlatilag egy az egyben ugyanaz, mint a T400s-nél, a hosszú Esc és Del billentyű mellett a nagy kör alakú, a gép színével megegyező hangerőszabályzó gombok is árulkodnak a hasonlóságról. A klaviatúra kiváló, ez gyakorlatilag majdnem mindegyik Thinkpad-ről elmondható. Talán ideje lenne egy picit szélesebbre szabni a gombok felső részét, de ettől eltekintve egy nagyon jó nyomásponttal és rendkívül stabil alátámasztással rendelkező billentyűzetet kapunk. Természetesen a Trackpoint sem maradhat el, ami furcsa, hogy az Edge-nél lévő átalakításnak (pöcökegér körül lévő gombok lekerekítése) itt nyoma sincs.


A touchpad és a hozzá tartozó gombok is pontosan ugyanazok, mint a T400s-nél, illetve az SL410-nél. Viszonylag nagy felülete könnyedén kezelhető, multitouch műveleteket támogatja. Az alsó gombok talán picit túl lent is vannak, ezt már megjegyeztük a T400s-nél is annak idején, úgy látszik a Lenovo embereit ez nem zavarja.


Alaposan átszabták a T410 oldalait, legalábbis, ha a csatlakozók elhelyezkedése felől közelítjük meg a dolgot. Eltűnt a mikrofon bemenet, a felsőből az alsó burkolatba került a mechanikus zárszerkezet, az 54 mm-es helyett 34 mm-es Express Card foglalatot kapunk, illetve van végre digitális video kimenet (igaz a ritkábban használt DisplayPort) és eSATA is. Utóbbinál fájó pont, hogy USB-ként nem funkcionál, így áramot se tud biztosítani a rá aggatott eszköznek. A töltő csatlakozó mellett ezúttal a modem is hátul kapott helyet. A kártyaolvasó előre költözött, és a takarás hiánya miatt rendesen koszolódik egy idő után, ha nem használjuk. Extra viszont, hogy a négy USB portból az egyik aktív kikapcsolt állapotban is, használhatjuk töltésre.

A kijelző meglepő módon továbbra is 1280x800-as felbontással, tehát 16:10-es képaránnyal rendelkezik. Sajnos itthon nem lehet a gyártó oldalán konfigurálni a gépeket, de külföldön nagyjából 14-15 ezer forintnak megfelelő felárért kérhetünk 1440x900-as panelt is. Mind ez, mind az alap már LED-es háttérvilágítással rendelkezik, ez szintén széria felszereltség lett az új családnál. Közös vonás a matt réteg is, amelyet nagyon sokan hiányolnak a mai kommersz gépekből. A képminőséggel ettől függetlenül nem voltunk maradéktalanul elégedettek, ugyanis bár a képélesség jó volt, a színvilág hidegnek és mosottnak (erőltetett kontraszt) bizonyult. A maximális fényerő kellően nagy, a minimális pedig annyira kicsi, hogy gyakorlatilag csak koromsötét szobában használható valamennyire. Az LCD felett lévő webkamera valószínűleg semmit nem fejlődött a T400 óta, hiszen a képük kísértetiesen hasonlított – amely nem jelent semmi rosszat, meg voltunk vele elégedve. Újdonság, hogy a billentyűzet megvilágításáért felelős ThinkLight LED nem külön, hanem a kamera optikája felett kapott helyet, így gyakorlatilag rejtve van a szem elől. Fényereje elég nagy és fehér színben világít, a Lenovo végleg leszámolt a sárga LED-del.

Természetesen nem csak a kisebbik, hanem a nagyobbik változatot is elhoztuk, hiszen nyílván lesz, akit a méretbeli különbség nem rettent majd vissza attól, hogy a T510 mellett tegye le a voksát. Előre bocsátjuk, hogy túl sok különbség nem lesz a két gép között, legalábbis, ami a kialakítást illeti, így gyorsan átfutunk a fontosabb dolgokon.


A nálunk járt T510 valamivel szerényebb kiszereléssel és kevésbé ijesztő árcédulával rendelkezik, mint kistestvére. A processzor hasonló felépítéssel, de alacsonyabb órajellel büszkélkedhet, nincs GPS-szel kombinált HSDPA modem, egyébként pedig majdnem ugyanazt kapjuk, mint a T410-nél. A különbség még, hogy memóriából 2 helyett pedig 3 GB van alapból a gépben és az akkumulátor ennél a típusnál csak hatcellás, a processzor és a modem után ez az a tényező, ami a jóval kedvezőbb árban szerepet játszott. A garancia természetesen itt is 3 év.


A kellékek megegyeznek a két gép esetében, a tápegység mellett a leírásokat és a tápkábelt találjuk.

Tekintettel arra, hogy a T510 szélesebb gép, mint a T410 és valamivel több hely jut benne a hűtésnek, azt vártuk, hogy picit jobban fog teljesíteni melegedés/zajszint témakörben, mint kisebb társa. A kapott eredmény viszont több szempontból is elgondolkodtató. Üresjáratban nem igazán volt mérhető különbség a T410 és a T510 alkatrészei között, terhelésre viszont már annál inkább. A lassabb processzor 6 fokkal hűvösebben dolgozott a T510-ben alacsonyabb zajszint mellett, a videokártya pedig 13 fokkal volt hidegebb (59 fok). Hiába, a nagyobb váz meghozta a gyümölcsét. Akkumulátorról üzemeltetve a notebookot, itt is számolhatunk némi zajszint csökkenéssel, igaz ennek a T510-nél kevésbé van jelentősége, mint a T410-nél.

A Windows 7 nagy meglepetésre ugyanazokat a pontokat adta a két gépnek, ami azért furcsa, mert amíg a 6.5-ös pontszám a T510-ben található Core i5-520M-nél reális, addig az i7-620M-nél kevés (mint már említettük korábban).

A videokártyák között első ránézésre semmi különbség nincs, viszont a GPU-Z képeket megnézve látszik, hogy a T510-ben lévő Quadro mezei DDR3 memóriákat tartalmaz minimálisan alacsonyabb órajelen, viszont kétszer akkora mennyiségben (512 MB). Ez játékoknál esetleg jelenthet némi előnyt, természetesen a teszteknél megpróbáltunk ennek utána járni.


A T510-ben is pontosan ugyanaz a 320 GB-os Hitachi merevlemezt találtuk, mint a T410-ben, sebesség és melegedés szempontjából is gyakorlatilag ugyanúgy teljesítettek. Zajszintben se volt különbség, valamint a partíciók száma, mérete és funkciója is azonos volt.

A hangszórók se viselkedtek másképp, a magas hangok itt is tompábbak voltak, mint kellene és a középtartomány dominanciája miatt nagy hangerő mellett enyhe torzítás is felfedezhető.


Külsejét tekintve a T510 nem sokban különbözik kistestvérétől, sőt, mondhatni semmiben (azon kívül, hogy nagyobb természetesen). Az egyetlen komolyabb eltérést a merevlemezhez való hozzáférés módja adja, ugyanis míg a T410-nél oldalról húzhattuk ki a HDD-t, addig a T510-nél a szokásos lecsavarható hátlap fogad minket.


A billentyűzet se nem lett szélesebb, se nem egészült ki numerikus résszel, ebben semmi meglepő nincs. Abban viszont már igen, hogy az egész kasztni még inkább egyben van, mint a T410-nél, még robosztusabbnak, még inkább elpusztíthatatlannak tűnik. Tekintettel arra, hogy csak széltében méretesebb a T510, nem igazán értjük a dolgot, de az biztos, hogy a két gép közül a nagyobbik az, amelyet előbb mernénk hozzávágni a falhoz.


A touchpad mérete és ezzel együtt viselkedése sem változott, hiszen a T510 nem mélyebb, mint a T410 (köszönhetően a különböző oldalaránnyal rendelkező kijelzőknek).


Nagyrészt ugyanazokat a csatlakozókat találjuk a T510-en is, csupán az elhelyezkedésük tér el. Hátulra került a kikapcsolt állapotban is áramot biztosító USB, valamint elölről oldalra költözött a kártyaolvasó, amely így talán egy fokkal jobban kézre áll. Lényeges különbség viszont, hogy az eSATA csatlakozó nem csak bal oldalra kerül, hanem ezúttal áramot is biztosít a rádugott eszközöknek, hiszen USB portként is funkcionál. Talán ez a legfontosabb különbség a két Thinkpad között.

A kijelző igazodik a trendhez, azaz 16:9-es képaránnyal és 1366x768-as felbontással bír. A panel melletti káva valamivel vékonyabb, mint a T410-nél, ez kölcsönöz egy fajta kellemes érzést az LCD-nek. A színvilág valamivel melegebb, mint a T410-nél, a tükröződő réteget ezúttal is mellőzte a Lenovo, a leendő felhasználók legnagyobb örömére. A fényerő tartomány itt is tág, de a minimális érték talán valamivel magasabb, mint a kis testvér esetében. A panel felett megbúvó webkamera megegyezik a két modellben, a ThinkLight pedig ezúttal is az optika fölé került.

Bár a Thinkpad felhasználókat ritkán szokta érdekelni a gépek teljesítménye, hiszen nem elsősorban emiatt veszik őket, de azok, akiket esetleg az eddig olvasottak nem győztek meg, az a grafikonok láttán lehet, hogy el fog gondolkodni élete első Thinkpad-jének beszerzésén. Lássuk először a processzor teszteket.


Hatalmas eltéréseket nem láthatunk, mondhatni a szokásos erőviszonyok szerint végeztek az Intel különböző Core processzorai. Érdemes tudnunk, hogy mind a T410-et, mind a T510-et megvásárolhatjuk i3-as, i5-ös és i7-es CPU-val egyaránt, utóbbiból viszont csak a fejlettebb kétmagos modell szerepel a listán, a régebbi négymagost nem támogatja a Lenovo – vélhetően magasabb fogyasztása miatt. Lássuk, hogyan teljesítettek a szokatlan nevű Quadro videokártyák.


Az NVIDIA Quadro NVS3100-as VGA-ja valójában egy GeForce G310M, így nem meglepő, hogy hellyel-közzel ugyanúgy teljesít a két modell. Régebben sok felhasználó panaszkodott arra, hogy a tervezéshez vásárolt Quadro videokártyája az eltérő driver miatt sokkal gyengébben szerepel játékok alatt, mint a hasonló felépítésű, de GeForce családba tartozó modellek. Ennek már egy ideje vége, ez a grafikonból remekül leolvasható. Az is látszik, hogy a 256 MB-tal nagyobb video memóriával nem nagyon tudott mit kezdeni a T510, legalábbis a tesztek alatt. Nyílván közepes vagy annál magasabb részletesség mellett jelentős akadozásoktól kímélhenéi meg leendő tulajdonosát, ha bírná a VGA.


Az akkumulátor tesztek igencsak érdekes eredményeket hoztak. A nagyobb kijelzővel szerelt T510 minden esetben elverte a kisebb panellel rendelkező T410-et, amelyre nem tudunk kézzelfogható magyarázatot adni. Elképzelhető, hogy az i7-620M processzor valamivel többet fogyaszt, mint a nála lassabb i5-520M, de ennyivel biztos, hogy nem. Tekintve, hogy mindkét kijelző LED-es háttérvilágítást kapott, tényleg nem tudunk épeszű magyarázatot adni a grafikonon látható eredményekre. Több mint valószínű egyébként, hogy a TFT környékén kell keresni a megoldást, ugyanis a két maximális fényerőn futó tesztben nem igazán volt különbség a két gép között. A készülékek egyébként nem teljesítettek rosszul és azt sem árt megjegyezni, hogy az optikai meghajtó helyére egy 24 Wh-s második telepet is tehetünk, tovább növelve ezzel az amúgy sem rossz üzemidőket.

A Lenovo tisztes iparos munkát végzett. Az új SL szériánál és a T400s-nél már látott touchpadet átültették az új T családba is, továbbá nyugdíjazták a Core 2 Duo processzorokat és helyükre az Intel új Arrandale magos egységei kerültek. A QM57-es lapkakészlet valamivel drágább, mint az általánosan használt HM55, viszont elengedhetetlen olyan funkciók támogatásához, mint például a vPro. Mindkét géppel meg voltunk elégedve, még akkor is, hogy a zajszint és hőmérsékleti értékek nem voltak olyan jók, mint azt vártuk. Anyagminőségre, strapabírásra és üzemidőre egyik készüléknél sem lehet panasz, a megcélzott réteg vélhetően elégedetten üdvözli majd a változásokat. Mi a két modell közül a nagyobbikat vennénk, nem csak a megmagyarázhatatlanul jobb üzemidő, de a minimálisan jobb összeszerelés miatt is. A Thinkpad legújabb T szériás modelljei egyelőre borsosabb árcédulával rendelkeznek, mint vártuk, aggodalomra viszont semmi ok, ha túl vagyunk a számla megpillantása utáni megrázkódtatáson, nem igazán találunk majd fogást a Lenovo legújabb üzleti szériáján.


A Lenovo Thinkpad T410 és T510 notebookokat a CHS Hungary Kft-től kaptuk tesztelésre, köszönjük!


Lenovo Thinkpad T410: Hivatalos honlap | Vásárlás
Lenovo Thinkpad T510: HIvatalos honlap | Vásárlás

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

31. huncut123
2010.06.15. 13:53
A lenovók valóban ennyire vastagok, vagy csak a képeken tűnnek vastagnak (mert ha már elfér egymás felett 2 USB meg némi hely is marad akkor nem lehet túlzottan vékony)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
30. insanity22...
2010.06.15. 16:16
Két USB egymás felett nálam is elfér (HP 8530p), mondhatni a Rollcage váz ezzel jár.
Ez a videokártya viszont nem valami nagy eresztés a teszteket nézve, Dirt2-ben a jó öreg HD3650 egy elvileg gyengébb P8600-as processzorral csúnyán veri ezt a gépet.
Továbbá nem értem miért erőltetik ezeket a 35W-os Core Ix processzorokat, mikor a C2D P szériája a 25W-os TDP mellett is igencsak brutális teljesítményre képes mobil CPU létére.

Egy kérdés: a palmrest még mindig benyomható és recseg-ropog, mint a T500, T400-nál?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
29. prohlep
2010.06.15. 20:07

"de nem lehet századszorra is elsütni a „remek a zsanér”, „jó a rollcage váz”, „szuper a billentyűzet” gondolatokat. "

OK, akkor en 101-edszer is megkerdezem, hogy mikor lesz elerheto SZABVANYOS billentyuzet, azaz amelynel a bal-also billentyu CTRL es nem a szavbanytalan laptop-kek-FN?

Gyakorlatilag az egyetlen, de viszont nagyon nyomos ok, ami miatt ha gazdag munkaltatohoz kerulnek, akkor sem lennek hajlando lenovo laptopot elfogadni szolgalati laptopkent.

"szuper jok a lenovo autok" --- csak a gaz es a fek pedal fel van cserelve bennuk.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
28. prohlep
2010.06.15. 20:14
Ciki a jobb felso reszen talalhato billentyuzet-kupleraj.

Emblematikusan kiemelkedo innovacio a fuggoleges delete gomb, ami igy mar sem a helyeben, sem az alakjaban nem hasonlit semmi meglevohoz, tehat eleinte konnyu felrenyulni, majd amikor a boldog tulaj megszokja a sajat gepet, akkor meg majd minden mas gepen fog mellenyulni.

Lenovo darabszamilag nem elegendoen elterjedt ahhoz, hogy erdemeben kihasson a laptop billentyuzet szokasokra.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
27. prohlep
2010.06.15. 20:21
A kilogo aksi se semmi, leginkabb a "ronda" a legtalalobb kifejezes.

Ja igen. Ha olyan nagy spiler a lenovo, akkor miert nem volt kepes olyat villantani a laptop belso elredezeseben, hogy ...

... a kivanatos aksi mennyiseg szepen belulre elferjen. Meg tiszta szerencse, hogy nem tartozik hozza egy kulon aksi pack, ami egy kulon vezetekkel hozzakotheto.


Amugy serelmesnek erzem, hogy a laptopok tomegenel nem kotelezo egy BRUTTO TOMEG megadasa, amelyben benne van a halozati tapegyseg, az utobbi idokben egyre vaskosabb 230V-os kabel, es persze egy normalis USB eger is. Tobbnyire a kollegaknal es diakoknal ezt a 4-tagu kollekciot latom cipelni.

Vagy esetleg atterunk arra, hogy ezentul a laptopok tomegenel mondjuk levonjak a kijelzo tomeget is, mert hogy azt hasznalat kozben felnyitjuk a laptoprol?

Vicc.

Laptop tomege annyi, amennyit "ma magammal viszem a laptopomat" cimen a legtobb ember cipelni kenytelen. Marpedig ez manapsag maga a laptop teste, es az abbol hianyzo rendesen kitarto energia ellato rendszer (tap+kabel) es a rendes eger-kezelo, azaz valami eger es nem a taperpad szuksegmegoldas.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
26. prohlep
2010.06.15. 20:25
1366x768 ebben a nagy kulso meretben, ebben a nagy keszulek ossztomegben es ebben az igen magas arkategoriaban mar nagyon keves.

Egyre tobb ember latja be, hogy fuggolegesen a 768 pixel sok mai szoftver eseten keves.

340 ezres kategoriaban mar elvarhato lenne egy finomabb LCD.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
25. tszaboo
2010.06.15. 22:13
prohlep: SOHA, és ez így van jól. Azért lóg ki, mert ez egy opcionális 9 cellás aksi, alapból 6 cellással jár, azonkívül elég régóta szabvány méretű a lenovonál ez az akksiméret. Ezt értsd úgy, hogy a T-60-astől kezdve a w-700-asig ugyanazt az akksit beleteheted bármelyikbe, és igen, a 9 cella kilóg. Ekkora üzemidőnél az ember nem cipel töltőt, és ha van trackpoint akkor eeret sem. nekem is itt a vezetéknélküli egér az asztalomon, de csak akkor használom amikor hátradőlve olvasgatok. És lehet nagyobb felbontású kijelzővel kapni felárért. De abban eggyetértünk, hogy a 16:9 az gáz.

Meg sokan nem fogják fel még mindig, azt hogy ezért az árért egy szoftvercsomag jár, ami gyakorlatilag 0-ra csökkenti a "gép lelkének a pátyolgatásának az idejét", "out of the box", driver optimalizálások, hardveres jelszó védelem, meg a "it is a lenovo" érzés jár.

De tudom hogy belőled a mélységes Lenovo utálat beszél, szóval nem tudom miért koptatom a billentyűket. Te is belátod, hogy talán ha 4 gyártó tud ilyen laptopot csinálni (hp, fujitsu, dell) és a versenytársakhoz képest ez olcsó.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
24. v_p
2010.06.15. 22:20
prohlep: szerintem a billentyűzet kialakításából származó kezdeti gondok viszonylag hamar megszűnnek, utána akár meg is szeretheti a felhasználó. Általában 6 cellás akksival szerelik ezeket a gépeket és ehhez is vannak tervezve, így ne csodálkozz, ha a nagyobb kilóg. Most tényleg a te kedvedért legyen a gép belsejében egy űr, ami a +3 cellára vár? (egyébként ott van az optikai meghajtó helyén ) Tömeg visszakapcsolódik az előzőhöz, hogy default akksival mérik. Töltő meg lehet otthon és a munkahelyen is, így nem felejted otthon (egér ua), egyébként meg nem ezek a legnehezebbek Kijelzőt meg ahogy a cikk is írja, ki lehet cseréltetni, az más kérdés, hogy itthon megoldani nem ilyen egyszerű.

update: úgy látom közben megelőztek
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
23. MedweSajt
2010.06.15. 22:56
prohelp: Az fn és ctrl billentyű nem jó kifogás, biosban át lehet állítani és akkor a legszélső fn lesz a ctrl és mellete lévő pedif fn.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
22. markangabo...
2010.06.16. 00:34
MedweSajt - Meg át is matricázod nem?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
21. RCAy1ZSpT5
2010.06.16. 09:19
+1 Medwe. Masreszrol konnyu megszokni. Aki erre fogja, az ketlem kepes normalis munkat vegezni ha mar ilyeneken fenn akad.

Insan/tobbiek: Inkabb legyen vastagabb/masszivabb mintsem kette roppanjon minden utestol. Nem akarok Acer-t venni csak 400k-s aron. A ThinkPad pont azert TP mert ilyen, mert egy megbizhato munkaeszkoz, nem disz, nem arra keszitik hogy aztan az ember MSN-ezzen vele csak. (Aztan pedig kipurcanjon 2 honap alatt.)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
20. kikio
2010.06.16. 12:38
Nos, nem sajnos annak van igaza aki szerint ostobasag ez egyedi FN/CTRL billentyuzet.
Persze aki rajzolgat annak biztos konnyu hozzaszokni, de aki szoveget netan kodot irogat ahol nagyon sokat kell CTRL+CVX -et hasznalni annak ez kinkeserves.
Vagy pl. probald mar ki a CTRL+A kombot.., ugye hogy fogast kell valtani ?
Na ez bena. Kar mert egyebkent istencsaszar gepek a Lenovok, de igy legkozelebb visszaterek a DELL-hez..
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. insanity22...
2010.06.16. 13:05
honorshark: Engem nem kell győzködnöd, nem én akadtam fenn a vastagságán...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. Sermi
2010.06.16. 13:42
Nem rossz gépek de még kicsit drágák. A T500-ban viszont ez a felbontás szerintem röhejes kezd a Lenovo is kicsit gagyisodni
Ha választanom kéne a kettő közül akkor T410-et vennék viszont a jelenlegi T400-amat (Ati+Intel VGA-s)biztos nem cserélném le egy újabb szériásra.

Amúgy a cikkírótól kérdem hogy biztos van ezekben a kijelző mögött is Roll-Cage? Mert én régebben úgy olvastam hogy ezt elhagyja a T*10-es szériánál a Lenovo
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. maláj
2010.06.16. 15:29
a vásárlás alatti linkek fel vannak cserélve
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. appel
2010.06.16. 17:20
A ctrl és az fn gomb biosban felcserélhető, egy szépséghiba azért marad: a gombok mérete nem egyforma, ezért esély sincs fizikailag is felcserélni őket, max átmatricázni
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. prohlep
2010.06.16. 19:49
1: nem hogy nem gyulolom a Lenovo-t, hanem szivesen hasznalnam, ha nem lenne nehany zavaro dolog.

2: valaki mar megirta: aki billentyuzettel dolgozik komolyan, annak nem mindegy a Ctrl/Fn csere, es hogy hiaba a BIOS, a meret nem cserelodik ki.

3: ennyi penzert 768 pixel fuggolegesen ciki es kesz, kulonosen ha az ember komolyan dolgozik. Erre nem erkezett ertekelheto Lenovo-vedelem.

4: a jobb felso oldali billentyuzet-kupleraj, az innovativ fuggoleges delete: erre sem volt senkinek otlete, hogy mikent vedelmezheto.

5: az idetlen aksi kilogasrol en is tudom, hogy 9 helyett 6 aksi nem log ki. De ennyi penzert mar elvarom, hogy ne csak 6 legyen benne. Es ha megfizetem a +3 aksit, akkor meg elvarom, hogy attol meg normalis legyen a keszuleg korvonala. Ilyen arkategoriaban ez gagyi megoldas.

Tudjatok, a 60-as/70-es evekben volt divat, hogy a szovjet Sokol radiot nem a benne levo kis 9 voltos aksirol jarattak, hanem befottes gumikkal hozafogtak ket 4.5 voltos lapos elemet, szepen vezeteket forrasztottak hozza, es utana jo sokaig szolt a Sokol.

Lenovo arban nem szivesen veszek befottes gumis Sokol megoldasokat.

Akkor sem, ha "Lenovo-erzes".

6: gyanus dolog, hogy az ember szoftver csomagot kap "eleve optimalizalva".

Mi nem szabvanyos/kanonikus ezen a gepen, hogy ez ennyire fontos kerdes legyen.

Egy jol osszekomponalt gep eppen arrol is ismerszik meg, hogy a szoftverek extra vacakolas nelkul jol futnak rajta.

En immar 22 eve ilyen modon vasarlok gepalkatreszeket, hogy az osszerakott gepen NE kelljen optimalizalni a szoftvereket.

Ha fontos, hogy milyen szoftvereket kap az ember a Lenovo-hoz, akkor az ciki, mert nem biztos, hogy minden szobajovo dologra madj meg fogom kapni a sepcialis Lenovo erzest es optimumot biztosito specialis Lenovo szoftvercsomagot.

Jobb, ha maga a gep annyira a trendek kozepvonalaba esik, hogy lenyegtelen kerdes legyen az, hogy mellekelnek-e hozza valami szoftvert.

Sok ev utan ez bizonyult a jo ertekelesi/dontesi strategianak.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. prohlep
2010.06.16. 20:07
Pont azert vagyok ideges a Lenovo bajaira, mert mar evek ota csorog a nyalam, hogy vetessek magamnak egy jo massziv Lenovo-t.

De miutan jol lerohasztottam az egyetemi kozpenzeket egy Lenovo kedveert, nincs kedvem marhasagok, csiszolatlansagok elviselesere.

Ha mar sokba kerult, akkor legyen is nagy durranas.

Egy noname ceg is kepes 6+3 aksibol +3 aksit kilogatni.

En nyilvan 9 cellaval vennem. De akkor, ahogy diakjaimnal rendszeresen latom, a taskaba ki-be teveskor beakad a kilogo aksi, ...

... meg hat tenyleg hulyen nez ki. Mintha servet kapott volna a laptop doboza, es a beltartalma egy kicsit kibuggyant volna hatrafele.

Ennyi penzert mar sokszor ismeteltem, az ember ennyi penznek megfelelo extra szep es preciz megoldast var.

Eddig lenyegeben csak harom vitathatatlannak tartott elonyrol tudok: (1) massziv vaz, amiert en is hajlando vagyok a doboz vastagsagat toleralni, (2) jo billentyuzet, ezt meg sosem probaltam, de miert ne higgyem el sok ember egybehangzo velemenyenek, es (3) minosegi muanyagok pontos illesztesekkel, jo kidolgozassal.

De barhogy is nezzuk, ez meg nem indokol egy kozepkategorias 150 ezer kornyeken is megkaphato beltartalom helyett egy 300 ezeres arcedulat, ha a Core I3 330M alapmodellbol indulok ki.

E harom dolog megtervezesi-, eloallitasi- es kozvetitesei ara nem jon ki plussz 150 ezerre, PONTOSABBAN: DUPLA ARRA.

Mindezen velemeny miert jelentene gyuloletet?

Epphogy szivesen hasznalnam. Csak ar/ertek aranyarol eddig senki sem gyozott meg. Illetve nem latom, hogy a kifogasolt ciki dolgok hogyan oldodnanak meg.

Elit cegnel miert nincs olyan, hogy en mintegy 15 lehetseges billentyuzet kiosztasbol valasztok magamnak? Vagy ennyire mar nem elit a Lenovo?

Miert nem valaszthatom, hogy a dobozolas olyan legyen, hogy 9 vagy 12 cella, de mindenkepp belul a dobozon? Hat most ugye elit cegrol lenne szo, nem?

De az is lehet, hogy a nem reg, talan ket honapja vasarolt http://ipon.hu/webshop/product/packard_bell_easynote_tj75_f2475_gn_310hg/140022 tul jora sikeredett, akkor 144 ezer volt, most 145 ezer, es semmi kifogasom.

Szep korvonal. Igen kenyelmes billentyuzet. Lenovo 2 gigajahoz kepest 4 giga memoria. Stb.

Es ha barmi baja esne, akkor nem egy 300 ezres, hanem csak egy 150 ezres szivrohamot kapok.

Mi kell meg a boldogsaghoz?

Ja igen: massziv vaz. Ez a packard bell valoban csak szokvanyos mertekig massziv.

Szivesen hasznalnek egy legendas Lenovo masszivitasu gepet. De a dupla ar tulzas.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. Sermi prohl...
2010.06.16. 22:30
Azért javaslom ha lehet egyszer próbálj is ki egy TP-t. Kilógó akksi valóban nem valami szép ellenben néha praktikus: ha sokat cipeled kellemesebb abba kapaszkodni. Hidd el csak meg kell szokni és nem zavaró. Billentyűzet szerintem talán a legjobb notebookok közt bár ezt az új megnövelt DEL és ESC kiosztást én se értem. A T510 felbontása szerintem is égő ebben a kategóriában...

Lehet neked egy Macbook való. Na az bazi drága de legalább szép. Legalábbis az emberek nagy többsége szerint

Ja és a Lenovo szoftverek: ezek nagy többsége ahhoz kell hogy pluszt csalj ki agépből. Ha olvastál már teszteket mindenhol kiemelik hogy milyen kiváló a szoftvercsomag amit kapsz hozzájuk ellentétben más cégek gépeivel. A szoftvertámogatása is kiváló a Lenovonak. Akár Linux akár Win van a gépeden.
Mondom, ha teheted próbálj ki egyet. Mellesleg újonnan tényleg jó drágák én is ezért szereztem használtan. De ha értesz hozzá vannak nagyon jó források ahol az új ár töredékéért kaphatsz egy ilyen gépet. Én nem bántam meg hogy beruháztam rá(mellesleg azért így se 2 fillér volt).
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. prohlep
2010.06.17. 09:04

Google-nel allitolag evrol evre frissitenek egy rovid listat, hogy belso ceges hasznalatra mely keszulekeket tamogatjak. Alkalmazottak sokfelesege miatt a lista nem tulzottan rovid. Valszeg e valasztekban is van Lenovo, mert mar lattam ilyen kilogo aksisat Google alkalmazottnal is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. Sermi prohl...
2010.06.17. 10:48
Sőt a nemzetközi űrállomáson is Thinkpadek vannak ha jól tudom. Azért ha oda fel merték vinni ezeket akkor annyira szarok csak nem lehetnek Bár arról nincs infóm hogy milyen akksi van a felvitt gépekben.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. Naras
2010.06.19. 02:58
A T410 belemegy a T400 dokkolójába?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. Naras
2010.06.19. 03:13
Jah, látom nem...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. prohlep
2010.06.19. 15:10
"A T410 belemegy a T400 dokkolójába?" ... ... ... "Jah, látom nem..."

Ahogy Kina kepes volt elerni, hogy a mobil toltoket egysegesitse, USB es kesz, ... ugy a laptop dokkolas egysegesitese is fontos dolog lenne.

Peldaul munkahelyen, laborban, vonaton, repulon, ... ki a csuda tudja, hogy T400 vagy T410 vagy egyaltalan Lenovo-val akar valaki odaulni.

De otthon a csaladban sem mindegy, hogy minden laptop kedveert kulon dokkolo legyen.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Alwares
2010.06.21. 11:22
Nem értem az elégedetlenkedőket. Szerintem ez egy remek gép, olyan mint a T400 csak sokkal jobb hardverrel. A felbontás nem tudom miért nem elég. Nekem a T400-on 1440*900 van és szerintem ez 14 colra már sok! Tök közel kell hozzá hajoljak, ha kényelmesen akarok olvasni róla, vagy a szemem bánja...
Anyagra szemmel láthatóan változott, a régebbi gépek sokkal nehezebben koszolódtak mint ezek.
A kilógó aksi pedig a szemlélőnek fura (vagy ocsmány...) de aki használja megszokja és egyáltalán nem zavaró. Sőt sok esetben hasznos is. Nem tudom direkt van-e így kialakítva, de a vége az aksinak lekerekített, ezért nagyon kényelmesen meg lehet ott fogni. Az asztalon is jobb támasztékot ad.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. sas_sam
2010.06.21. 11:34
@prohlep: Nem szokásom kommenteket írogálni, de a hozzászólásaid annyira bosszantottak, hogy most mégis megteszem. Nem flame, csak egyszerűen nem értelek! Olyan dolgokról írsz, amit saját bevallásod szerint még sosem próbáltál!
"Pont azert vagyok ideges a Lenovo bajaira, mert mar evek ota csorog a nyalam, hogy vetessek magamnak..."

Hogy mondhatsz olyan dologról véleményt, amit még sosem használtál?! Saját tapasztalataim alapján merek nyilatkozni a témában, mivel már több, mint 7 éve ThinkPad-eken dolgozom (T41, T42, T60). Előtte pedig volt másik 2 fajta gépem (Asus, Dell). És a kollégáim egyéb típusú gépeit is kipróbáltam már (Toshiba, Acer, stb.).

A tapasztalatok pedig egyértelműek: Soha többé más márka!!! Egy ThinkPad után az összes gép egy széteső műanyagkaszni! Soha nem kaptam más gépnél még olyan billentyűzetet, mint egy T-ben, soha nem volt olyan masszív, strapabíró házam laptopnál, mint egy T-nél. Az alap 3 év garancia, az esetleges hibánál házhoz kiszálló szerelők (itt Angliában legalábbis), az opcionális HDD-bay, amivel 2 HDD-d lehet a gépben egyszerre és még sorolhatnám!

Az akku-problémád... Alapból olyan akkut kapsz hozzá, ami nem lóg ki a gépből. Ha neked nem elég az így kapott üzemidő, akkor vehetsz nagyobbat (több cellásat) is, ami kilóg, de ez az ára a hosszabb üzemidőnek. Valami, valamiért. Te akartad, de nem kötelező!

Ctrl-Fn problémád: Dolgozom más gépeken is bőven, elhiheted. De még sosem okozott gondot ez a dolog! A T billentyűzete egyszerűen tökéletesen ki van találva! Szerinted miért nem mertek változtatni rajta a Lenovósok, miután megvették az IBM-től? Mert ez a legendás ThinkPad billentyűzet. Ami bevált, bizonyított!! Mindenki megelégedésére! De az esetleges nyafogóknak ott a BIOS-lehetőség, hogy felcseréljék.

Szerinted miért használ minden nagyobb cég ThinkPad-eket céges laptopként?? Te miért csorgatod a nyálad egy ilyenért?! Én miért használom már évek óta ezt a márkát és típust?! Gondolkozz el ezeken és utána nyilatkozz olyan dolgokról, amit még sosem használtál!!!

Ja a végére egy negatívum is, csak hogy lásd, nekem is van olyan, ami nem tetszik: A T60-T61-es szériák után a T4xx, T5xx és társai nem kapnak IPS kijelzőt. Nem tudom, hogy miért, de egyelőre csak ez az oka, hogy nem cseréltem még le a T60-at egy újabbra. A Flexview-s IPS TFT utánozhatatlan a maga 170 fokos torzításmentes kijelzőjével! Nekem pedig ez kell. Ez van és ez lesz. Még akkor is, ha várni kell rá még, hogy újra visszakerüljön a kínálatba. Nem tudom miért álltak le ezzel a technológiával.
A másik, de ez nem Lenovo hiba.. a wide kijelzők. Utálom!!! De ez a trend. Sajnos. Minden gyártó ilyet csinál. A mostanim 15.0"-ás. Előre ráz a hideg, hogy következő gépem szélesvásznú lesz, de nem tudok vele mit csinálni.

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Torreadorz
2010.07.12. 13:27
Érdekes hogy a legnagyobb problémáról senki sem ir ezzel a géppel kapcsolatban (t410):

Baromi hangos a ventillátora, nem is tudom hogy lehetett olyat irni hogy:

"A T410 ennek hellyel-közzel meg tudott felelni, ami azt jelenti, hogy üresjáratban csendesen üzemelt, maximális terhelésnél viszont már volt hangja, még ha nem is zavaró."

Az összes fórum teli van anyázásokkal, mivel gyakorlatilag a hütő alapból maximális fordulatszámom megy (akkor is ha a proci csak ~45 fok körül van) és csak mindenféle külső amatőr programokkal lehet beállítani hogy normálisan szabályozza a ventillátor sebességét. Persze ekkor meg a gép jobban fog melegedni, mivel összehasonlítva mondjuk egy t400-al a t410-et azt láthatjuk hogy a szellőzőnyilások csak kb. fele akkorák mint a régebbi változaton.

Szóval én a t410-et senkinek sem ajánlanám ahhoz képest hogy business kategória meg bővebb 300k felett van az ára a tescós 100 ezres fusi notebook is ezerszer halkabb és kevésbé melegszik mint ez...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. eszizoli
2010.09.17. 15:07
Ha valaki kipróbál egy ilyet, legalább pár órát használva, akkor jön rá csak a gép valódi előnyeire, amelyet nem csak a hardver ad, hanem a folyamatosan fejlesztett szoftverek is! A már régen nem gyártott ThinkPad-hez is még mindig jelennek meg újabb és újabb driverek és szoftver frissítések, ilyen jellegű support-ot más cég nem ad! Például a T400-asamhoz már több olyan BIOS frissítés is megjelent, amely csak optimalizációt tartalmazott, a jobb üzemidő és a gyorsabb boot idő érdekében.
A thinkpad billentyűzetén az FN és CTRL gombok felcserélése miatti vitát kicsit nevetségesnek tartom, mivel ha ilyen kicsit különbség lenne a más gépek gyártóihoz képest, akkor nem szólnék egy szót se, de ilyen jól érezhető nyomáspontú és még is merev bill.-t más gyártónál még nem láttam, és pl nekem az Insert/Delete/Home/End/Page Up/Page Down 6-os blokk jobban zavarna, ha nem egy helyen lenne. Ilyet más gyártó nem csinál! Mellesleg ha ráöntesz valamit a bill-re, akkor egy thinkpad-nél a folyadék elvezető nyíláson alul kifolyik!
Amúgy a kilógó aksihoz annyit fűznék hozzá, hogy szerintem abszolult nem zavaró, viszont megadja a lehetőséget hosszab üzemidőre, így a gépen kívül nem kell mást magaddal vinned, főleg ha megszoktad a trackpoint-ot. Amelyet mellesleg meg lehet találni a Dell és HP hasonoló kategóriájú gépein is, nem véletlenül!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. atomi2500 Torre...
2014.06.17. 11:25
A baromi hangos a ventillátora az egy hülyeség. Én T410-et használok, igen hangosabb, mint a T400, de teljesen elviselhető mértékben. A Tesco-s noti meg nagyon fasza, hogy ezerszer halkabb, csak épp negyed annyi ideig sem fog működni, mint ez, mert elavul, tönkremegy.

ON:

Szerintem ezek a gépek nagyon korrektül vannak összerakva, kitűnő a klavi, nagyon masszív váza van, és még szépek is. Aki elviseli a kicsit hangosabb hűtést (T400-hoz képest), és lenyeli az árat, annak nagyon jó vétel lehet egy ilyen Tx10-es noti.

Öröm volt a gépemről tesztet olvasni, köszönöm!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. atomi2500 prohl...
2014.06.17. 11:39
Ez így nem helytálló. Aki egyszer Lenovo-t vesz, az megszokja a jobb felső részben levő kuplerájt, és az FN CRTL cserét, és nem fogja zavarni, mert valószínűleg a következő gépe is Lenovo lesz...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. atomi2500 atomi...
2014.06.17. 11:56
Aki egyszer Lenovo-t vesz, az ezt megszokja, és utána nem lesz vele baja, mert a következő gépe is Lenovo lesz. Egyéként ha Neked ez nem tetszik, vegyél ThinkPad Edge-t, azon tökéletesn átlagos lesz a kiosztás.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!