iPon Cikkek

Lenovo ThinkPad T530: Ennyit a hagyományokról?

Dátum | 2012. 06. 22.
Szerző | Alvin_ti4200
Csoport | NOTEBOOK

Cikket írni egy Lenovo ThinkPadről legalább akkora kihívás, mint elemezni egy Volkswagen Golfot. Mindenki tudja, hogy a végletekig unalmas és szinte tökéletes a célcsoport számára, modellváltásnál nagyon óvatosan nyúlnak csak hozzá, mégse teheti meg a média, hogy ne számoljon be róla. Nagy szerencse, hogy a Lenovo-nál a T530 nem csak egy fajta ráncfelvarrás, hiszen azon kívül, hogy immáron Ivy Bridge architektúrára épülő Intel processzorokat is szerelnek a készülékbe a kifutó Sandy Bridge-ek mellett, történtek apró és kevésbé apró változtatások is, ezeket fogjuk boncolgatni a következő pár oldalon.

2009 óta szinte változatlan formában van a piacon a Lenovo T szériás ThinkPadje
A T szériás ThinkPadeket már az IBM korszakban is nagy tisztelet övezte és ez a notebook részleg eladása után sem változott: ha üzleti gépekről van szó, a ThinkPadek mindig is a középpontban vannak, mind a vásárlók, mind a média etalonként tekint rájuk. Talán éppen ezért van az, hogy az elmúlt pár évben alig mertek változtatni a klasszikus formán, maradtak a bevált receptnél, ám ezúttal nem nézhették tétlenül a HP és a Dell megújulását. Ennek köszönhető az, hogy a 2012-es modellhez bizony hozzányúltak, bár a változást csak a gép kinyitása után fogjuk észrevenni.


Bár a T530-at – tekintettel arra, hogy az új Ivy Bridge alapú Core i3 processzorok még nem jelentek meg – kapni kifutó szériás Intel központi egységekkel is, mi természetesen a teljesen új platformra épülő megoldást választottuk. Újdonságnak számít, hogy a 15,6”-os kijelzővel rendelkező gépet már nem rendelhetjük 1600x900-nál kisebb felbontású panellel, igaz, IPS-sel sem, így az egyik szemünk továbbra is sír. Szintén száműzték az eSATA csatlakozót, a helyét USB 3.0-s portok vették át, valamint búcsút mondhatunk a koravén digitális video kimeneteknek, ugyanis mindössze egy Mini Display Port került a hatalmas gép oldalára, amelyhez természetesen átalakítót nem mellékelt a Lenovo, így annak beszerzéséről nekünk kell gondoskodnunk. Gyárilag minden T530 rendelkezik mobil szélessáv előkészítéssel, így ha utólag úgy döntünk, hogy szükségünk van ilyen eszközre, elég az apró modemet megvennünk, a többi már a gépben van. Először láthatunk SATA 6Gbps csatlakozóval ellátott mobil merevlemezt, kíváncsiak vagyunk, mennyivel gyorsabb az eddig nálunk járt megoldásokhoz képest. Ami a videokártya felhozatalt illeti, a processzorba integrált Intel HD Graphics 4000-en kívül az NVIDIA Quadro NVS 5200M-et választhatjuk még, amely a kifutó GeForce GT 540M sebességét hozza, így lassúnak semmiképpen sem nevezhető. A 3 év garancia természetesen alap, plusz pénzért kiterjeszthetjük 4 évre, illetve vásárolhatunk az akkumulátorra is kiterjesztett jótállást (hiszen a telepre alapból csak egy év jár).


A készülék mellé gyakorlatilag semmit nem kapunk, hiszen a 60W-os tápegységet kiegészítőnek nem igazán neveznénk. Furcsa, hogy a korábban teljesen sztenderdnek számító pót stick a pöcökegérhez ezúttal kimaradt a csomagból.

A ThinkPadek többek között legendásan jó hűtésükről is híressé váltak, bár kapásból tudnánk nem egy olyan modellt mondani, amelyik kilóg a sorból. A T530 viszont nem ilyen, hiszen mind üresjáratban, mind maximális terhelés mellett elfogadható hőmérsékleti értékeket produkál, amely a gyakorlatban 45, illetve 83 fokot jelent – meglepő, hogy eddig egyetlen olyan Ivy Bridge alapú gép nem járt nálunk, amely maximális terhelés mellett könnyedén maradt volna 80 fok alatt. Míg normál használat mellett kellemesen csendes a készülék, addig komolyabb terhelés mellett már beindul a ventilátora, igaz, inkább egy erősebb háttérzajhoz hasonlítható ilyenkor a helyzet. Ami a leginkább imponáló a ránézésre átlagosnak tűnő hűtőrendszerben, az az alsó burkolatnál keresendő, amely még ebben a borzasztó nyári hőségben is éppen, csak langyos volt.


A Windows 7 pontszámokat tekintve semmit nem tudunk meg érdemben a gépről, legfeljebb annyit, hogy a mai kívánalmaknak sebesség tekintetében könnyedén megfelel. Ahogy az lenni szokott, a 4 GB memóriát egyetlen modul formájában kapjuk meg, így a 8 GB-ra való bővítést akár házilag is elvégezhetjük. Amennyiben NVIDIA Quadro-val szerelt modellt választanánk – a tesztgép nem ilyen volt – úgy természetesen lehetőségünk van kihasználni az NVIDIA Optimus technológiáját, így a dedikált videokártya csak abban az esetben fog bekapcsolni, amikor kifejezetten szükség van az erejére.

Az 500 GB-os SATA 6Gbps-os csatlakozóval rendelkező merevlemez nagyon gyorsnak bizonyult, talán a leggyorsabb mobil HDD, amelyet láttunk az elmúlt időszakban, ráadásul 32 MB-os cache memóriája se mindennapi. A melegedése átlagos, a zajszintje viszont sajnos nem. Komolyabb igénybevétel mellett bizony simán hallató volt a mágneses tároló működése és ez nem az ultra halk hűtési rendszernek köszönhető. Ettől függetlenül elégedettek voltunk vele, hiszen ezen kívül nem találtunk fogást rajta. Természetesen, ahogy a legtöbb üzleti gép, úgy a T530 is rendelhető SSD-vel, méghozzá két verzióban. Az egyik eset, amikor a beépített merevlemez helyett választjuk a flash memóriás meghajtót, így a DVD helyére lehetőségünk van egy tárolásra használt merevlemezt tenni. A második eset, amikor megelégszünk azzal, ha csak a rendszer főbb gyorsítótárai kerülnek az SSD-re, eben az esetben egy 32 GB-os egységet kapunk, de nem az elsődleges merevlemez helyett, hanem mellé az alaplapra.

A hangszórókról kár lenne hosszú sorokat írni, a feladatukat tökéletesen ellátják, a masszív burkolat ad egy fajta akusztikai pluszt a hangkeltőknek, de az átlagnál valójában alig jobbak.


Külsejét tekintve elsőre nem nagyon érzékelhető a változás a korábbi szériákhoz képest, hellyel-közzel a három éves T500 is ugyanígy fest, nagyon mereszteni kell a szemünket, hogy lássuk, hogy egy 2012-es modellel van dolgunk. Persze megközelíthetjük úgy is a dolgot, hogy ami egyszer bevált, azon kár változtatni, nem idegen ez a fajta mentalitás más gyártóktól sem, elég, ha az Apple alumíniumból készült MacBookjára gondolunk, amely szintén lassan három éve van a piacon változatlan formában. Mondanunk se kell, hogy a legújabb ThinkPad mindenhol matt borítást kapott, ráadásul a mérnökök megtartották ezt a tipikusan ThinkPadekre jellemző érdes anyagot is. Nem változott a zárszerkezet, azaz a jobb oldalt elöl található reteszt elhúzva tudjuk kinyitni a gépet. A zsanérok továbbra is magnézium ötvözetből készülnek és tapasztalatok alapján nagyon sokáig kibírják, mielőtt elkezdenének egy kicsit is gyengélkedni. Megmaradt a klasszikus dokkoló csatlakozó, illetve szintén nem változott az Ultrabay-es cserélhető optikai meghajtó, melynek helyére nem csak tároló egységeket, hanem második számú akkumulátort is tehetünk (ezen kívül lehetőségünk van a mezei hatcellás telep helyett kilenccellásat kérni/vásárolni, így a T530 ideális esetben akár 14 óráig is kibírja egyetlen feltöltéssel). A merevlemez és a memóriák cseréjét könnyedén elvégezhetjük, így szerelhetőség szempontjából egy átlag felhasználónak nem jelenthet kihívást a gép.


Kinyitva jön az első sokk, hiszen a klasszikus billentyűzetnek hűlt helyét találjuk, helyette a ThinkPad Edge szériából ismert ún. szigetes kialakítású klaviatúrát kapjuk. Bár a konzumer szériánál nem szokott gond lenni vele, egy üzleti szériás gépnél meglehetősen furcsa látvány volt az első pár percben, főleg annak tudatában, hogy a klasszikus ThinkPad billentyűzet szinte már mindenkinek beleégett a retinájába, így az újdonságot alaposan szokni kell majd. Nem elhanyagolható ugyanakkor a tény, hogy a ThinkLight mellett immáron kérhetünk rendes billentyűzet háttérvilágítást is, ezt a régi klaviatúrával biztos, hogy nehezebb lett volna kivitelezni a gombok merőben eltérő kialakítása miatt (a tesztpéldány csak az előbbivel rendelkezett). A korábbi szériákhoz képest a ThinkLight is fejlődött, hiszen a webkamera mellé tett fényforrás fehérszínű fényt bocsát ki és LED-es technológiát alkalmaz, így fénye meglepően erős, ugyanakkor nem szabályozható, ahogy eddig sem volt az. Magáról a klaviatúráról pozitívan tudunk csak nyilatkozni, a szinte tökéletes alátámasztást sikerült átmenteni az elődökből, egyetlen helyen találkoztunk apró instabilitással, ez pedig az Esc gomb feletti rész, de ez érdemben nem zavarta a gépelés komfortérzetét. A korábbi gombkiosztás is a múlté, egy az egyben az Edge széria elrendezései köszönnek vissza, igaz, az Escape és a Delete gombok valamivel nagyobbak a többi funkciógombnál, így tényleg könnyebb őket eltalálni anélkül, hogy a klaviatúrára tévedne a tekintetünk. Bár a sajtófotókon még a klasszikus kékes-lilás színben pompázott a Think Vantage gomb a billentyűzet felett, a tesztpéldányon se a szín, se a felirat nem volt jelen, igaz, aki használt már valaha ThinkPadet, az pontosan tudja, mire való a hangerő szabályzók melletti gomb, aki pedig még nem, az a leírásból könnyedén megtudhatja. Mindenesetre furcsa, hogy ezt az ismertetőjelet is kiölte a cég a legújabb szériából, de elképzelhető, hogy a mi példányunk egy nagyon ritka kivétel volt ezen a téren.


A touchpad viszont megmaradt a korábbi sorozatokból, így se a régi, se az új tulajdonosoknak nem okozhat gondot a használata, hiszen az érdes felület itt nem csak a jó minőség érzetet, hanem a jó használhatóságot is garantálja. Multi-touch műveletekből ugyan viszonylag keveset támogat, de még nem láttunk olyan ThinkPad tulajdonost, aki a csípő nagyítást vagy a nagyítást hiányolta volna szeretett portékájából. A gombok halkan és iszonyatosan puhán járnak. Nagyon örültünk neki, hogy az Edge-nél és a T420si-nél látott a gép elejéig kinyúló kezelőszerveket nem ültették át a T530-ba, hanem megmaradtak a klasszikus kialakításnál – bölcs döntés volt ez a mérnökök részéről.


Csatlakozókból nem vagyunk túlságosan jól eleresztve, hiszen a kimenetek közel fele USB port (melyek közül csak a hátul lévő sárga színű képes a gép kikapcsolt állapotában tölteni a rácsatlakoztatott eszközt). A képek böngészése után sejthető, hogy Smartcard olvasót még kérhetünk, de a válogatás szabadsága itt nagyjából véget is ért.

A 15,6”-os 1600x900 pixeles kijelző majdhogynem fantasztikus. Egyrészt matt, ami már önmagában plusz pont, másrészt olyan elképesztő színvilága van, hogy ha hirtelen amnéziában szenvednénk, simán rámondanánk, hogy minden idők egyik legjobb TN típusú LCD panelje, amit notebookokba tettek. Egyetlen igazi problémája van, ez pedig a túlságosan mély fekete szín, amely a valóban sötét részeket képes olykor elnyelni, ezen szoftveresen ugyan lehet javítani, de nagyon körültekintően kell piszkálni a megfelelő kapcsolókat, hogy a kijelző erényeit ne romboljuk le vele. A látószögek is simán az átlag felett vannak, bár ez főleg oldal irányból igaz. A fényerő tartomány alfától omegáig állítható, az alsó lépcsők között talán lehetett volna kisebb a különbség, de tekintettel arra, hogy ez minden korábbi ThinkPadnél így volt, nem is várhattunk volna mást. A webkameráról felesleges szót ejteni, megbújik a remek kijelző felett, teszi a dolgát, de ennél se többet, se kevesebbet nem tud.


A tesztek során értelemszerűen az üzemidőre voltunk leginkább kíváncsiak, hiszen egy üzleti gépnél nem feltétlenül szempont a szintetikus tesztek alatt elért eredmény, sem a videokártya tempója. A processzort és a rendszerelemeket vizsgáló tesztek egyébként sem mutattak semmi különlegeset.


Sokkal érdekesebb a gyár által megadott bő 7 órás üzemidő kérdésének vizsgálata. Minimális fényerő és terhelés mellett valóban igaznak bizonyult a marketingfogásnak is tekinthető szöveg, ugyanis bő 8 óráig húzta a T530, más kérdés, hogy valós használat mellett ezt képtelenség lesz megközelíteni, de az 5-6 óra az viszonylag szerény önuralommal is összejöhet. Nagyfelbontású filmet a beépített kijelzőn legalább három óráig nézhetünk, míg szűk másfél óránál hamarabb szinte semmilyen körülmények között nem meríthető le a készülék.

Bár a billentyűzet megváltozott, a ThinkPad T530 pontosan ugyanaz a precíz szerkezet maradt, mint ami volt visszamenőleg sok-sok generáción keresztül. Tény, hogy a nagy hőségben a hűtőrendszere nem muzsikált olyan fényesen, mint vártuk, de jogos negatívumot nem igazán tudunk felhozni vele kapcsolatban. Még az árát se neveznénk túlzottnak, hiszen a konkurencia se méri érezhetően olcsóbban adni felsőkategóriás üzleti gépeit. Az összes korábbi előnyét sikerült átmenteni a T családnak ebbe a gépbe, igaz, ez nem csak a belsőre, hanem a külsőre is egyaránt elmondható. Minden kétséget kizáróan jelenleg a Lenovo büszkélkedhet a legrégebbi dizájnnal a piacon, hiszen a T500 óta szinte változatlan formában él tovább a minőségi üzleti gépek etalonja. Viszont ők is tudják azt, amit mi: ez így van jól! Amíg a HP és a Dell elmozdult a divat irányába, addig a Lenovo-nál valószínűleg megtiltották minden mérnöknek, hogy komolyabban elkezdjen satírozni a virtuális ceruzával. A legújabb ThinkPad T család egyértelműen ajánlott vétel, hiszen mellényúlni szinte lehetetlen vele, igaz, a notebookok Golfja címet legfeljebb a következő modellváltásnál tudja majd lemosni magáról a gyártó.


A Lenovo ThinkPad T530 típusú notebookot a CHS Hungary Kft-től kaptuk tesztelésre, köszönjük!

Pro:
+ nagyfelbontású, matt kijelző remek színvilággal
+ jó billentyűzet, amely saját háttérvilágítással is megvásárolható
+ jó touchpad
+ vitathatatlanul jó minőségérzet
+ gyors merevlemez
+ USB 3.0
+ a szokásos üzleti gépekre jellemző pozitívumok (cserélhető optikai meghajtó, dokkoló csatlakozó, bivaly erős zsanérok)
+ hosszú üzemidő
+ 3 év garancia, amely tovább bővíthető akár az akkumulátorra is

Kontra:
- a kijelzőn az igazán sötét részek hajlamosak elveszni a mély fekete szín miatt
- a Mini DisplayPort egyértelműen rossz választás, hiszen a legtöbb eszközhöz csak átalakítóval csatlakoztatható
- a tesztelt gépben lévő merevlemez komolyabb igénybevétel mellett lehetett volna halkabb isHivatalos honlap: Lenovo
Vásárlás: iPon webáruház

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

89. dyro
2012.06.22. 09:58
Notebookok Golf-ja... akkor már inkább Passat-ja.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
88. Alvin_ti42...
2012.06.22. 10:02
dyro: nem akartam túlozni, hiszen akkor minek neveznénk a W szériát? Phaetonnak?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
87. Simba
2012.06.22. 11:04
Szerintem hiba cserélni a billentyűzetet, a Thinkpad billentyűzet az zseniálisan jó volt. De ide is át kell szivárogtatni ezt a szigetes vackot. Mi lesz a következő, a tükrös kijelző?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
86. CyberPunk6...
2012.06.22. 11:08
Simba - a szigetes billentyűzet nagyon jó, ha jól van megcsinálva, nem kell aggódni. Nem véletlenül lopta el mindenki a sonytól.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
85. franc0
2012.06.22. 11:32
Itt is csak azt tudom hozzátenni, akinek a billentyűzet szigetes mivolta a legnagyobb baja, az csak sznobériából nyomul, fingja sincs az egészről. Azoknak ez is tökéletes lesz.
Sokkal-sokkal nagyobb probléma, hogy:
- más a gombok elrendezése, példa erre a hatos (illetve már csak ötös...) sziget szétrobbantása
- alapvető ergonómiai hiányosság a spacing elhagyása az F1-F12 gombok között négyes blokkonként

De ez csak annak tűnik fel, aki dolgozik is a gépen, nem csak fészbukozik.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
84. Simba
2012.06.22. 12:09
Nekem volt már szerencsém ehhez a billentyűzethez szar.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
83. Alvin_ti42...
2012.06.22. 12:41
Simba: a legújabb ThinkPadnél vagy csak ugyanilyen kinézetű Lenovo billentyűzethez? Nem mindegy.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
82. LGx
2012.06.22. 13:20
ThinkPad Edge E125-öt használok xp/w7 os-ekkel (munka/privát)
mind munkára, mind másra tökéletesen jó ez a billentyűzet.
funkcióbilleknél már nyúltam mellé a tagolatlanság miatt, de szokható.
nade pl játékra már illik rádugni egy billentyűzetet és egeret
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
81. ravenseldo...
2012.06.22. 13:24
Hogy a HDMI-t lehagyták az vicc...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
80. Zabalint
2012.06.22. 13:28
franc0:
"Itt is csak azt tudom hozzátenni, akinek a billentyűzet szigetes mivolta a legnagyobb baja, az csak sznobériából nyomul, "

Mert miért is? A ThinkPadek legnagyobb előnye éppen a jó minőségű, és jó ideje ugyanolyan billentyűzet volt, utóbbi is lényeges, hiszen lehet más billentyűzet is jó, de az átállás is levesz a munkateljesítményből. Tehát nem tudom miért lenne sznobéria egy egyből szembetűnő hátrányt első ránézésre kiemelni, amiket felsorolsz azok ráadásul használati szempontból egy korábbi ThinkPadhez szokott embernek más kisebb dolgok, az inkább csak a hab a tortán.

Mellesleg én nagyon nem vagyok ThinkPad fan, rengeteg ismerősömnek ment tönkre a környezetemben, én inkább a Dellre esküszöm, de mikor kipróbáltam egy ismerősöm ThinkPadjét, egyből a jó billentyűzet volt ami lenyűgözött. Ezt lecserélni erre a szigetes fosra nevetséges. De egyébként én váltanék is a Dellről, ha a MacBook Pro tapipadja és a ThinkPad (korábbi) billentyűzete lenne egy laptopban, de hát a Lenovonak is azt kell átvennie a Sonytól és az Apple-től, ami rossz...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
79. kiuka
2012.06.22. 13:30
nem hagyták le, sose volt
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
78. Simba
2012.06.22. 13:33
Volt egy E125-öm, és van egy X60S-em, lehet ne ugyan az, de van némi hassonlítási alapom.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
77. zvigh
2012.06.22. 14:41
Ha így folytatják, akkor a Lenovo is hamarosan a Nokia sorsára fog jutni a Thinpadjaival.
Azt mondom, adják már el azt a nyomorult trackpoint licenszet mondjuk a sony-nak vagy a dell-nek, és soha többé nem használok Lenovo TP-t.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
76. zord01
2012.06.22. 15:59
Én már képtelen lennék rávenni magam egy ekkora gép hurcibálására. Inkább egy ultrabook. Tudom, azoknak vacak a billentyűzetet, de pár sort legépelni az is jó, nagyobb terjedelmű melónak meg semmi mással nem állok neki, mint a K340-nel.
Mai szemmel brutálisan vastag ez a gép, még akkor is ha cserébe van ODD. Igazából manapság nem is használok ODD-t, csak asztali gépen, archiválásra, és arról is leszoknék, ha megint 20k alatt lenne egy 2 terás HDD.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
75. CyberPunk6... Zabal...
2012.06.22. 16:02
A sony szigetese nem rossz. A szigete kialakítás nagyon jó. Az, hogy ők ezt képesek voltak elszúrni, az már csakis az ő hibájuk.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
74. franc0 Cyber...
2012.06.22. 16:25
Te már megint miről beszélsz. Ez a szigetes billek egyik etalonja. Nem ez a problem.

zord01

Ezzel egyetértek, erre van az X széria. Nekem is az van. Másfél kiló alatt van, a fedlap akkora mint egy A4-es lap. Ez már bőven elég, nem kell hogy vékony is legyen. Így legalább mehet bele normális hűtés és szervizelhető.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
73. CyberPunk6... franc...
2012.06.22. 16:45
A válasz gombnak az a szerepe, hogy megmutassa ki mire írja az adott hozzászólását.


De egyébként a szigetes billentyűkben baromira nem ez az etalon
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
72. lajcsi1975
2012.06.22. 20:43
Ezt a pöcökegeret vajon miért teszik rá? Az ember azt gondolná hogy a touchpadokkal azok lettek kiváltva. De lehet valami elkerüli a figyelmemet.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
71. Simba
2012.06.22. 21:18
Mert a pöcökegér az sokkal jobb azért.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
70. lajcsi1975
2012.06.22. 21:45
A mai görgetős meg multitouchos tapipadokkal szemben is? Ez kissé hihetetlen. Részletekkel tudnál szolgálni?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
69. zvigh
2012.06.22. 21:52
Lajcsi, annyi a részlet, hogy ha egyszer rászoksz, akkor soha többé nem fogsz akarni touchpad-et tapicskolni. Ezerszer gyorsabban lehet használni a tracpointot mint a touchpadeket, és sokkal jobban kézre is áll amikor gépelsz. Egyszóval szerintem egy laptop, főleg a kicsi, hordozható fajta, semmit nem ér trackpoint nélkül.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
68. LGx
2012.06.22. 21:56
trackpointnál nem zavaró, ha elmozdul a kezed róla (autó, vonat, zötykölődés, stb) míg a tapipadnál félrerántod és keresheted a kurzort
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
67. lajcsi1975
2012.06.22. 22:07
Akkor az egymillió dolláros kérdés.

Ha ez a trackpoint ennyire hasznos és ennyire kis helyen elfér akkor miért nem található meg szinte minden note/netbookon? Egy ilyen filléres eszköz miátt a többiek miért részesítik hátrányba a gépeiket? Gondolom ennek nem a lenovo a kizárólagos felhasználója.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
66. buherka
2012.06.22. 22:43
lajcsi1975

Sosem fogod kitalálni, hogy ezeken a gépeken miért van pöcök egér. Van egy sanda gyanúm, hogy még a büdös életben nem láttál ilyent és használni sem használtál. Egy vérbeli ThinkPad tulaj CSAK trackpoint-ot használ. Táccspad ki van kapcsolva, úgy ahogy van.
Nemes egyszerűséggel ez a gép nem neked való.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
65. franc0 lajcs...
2012.06.22. 22:56
Mert megszokást igényel, és kevesen ismerik.

Én már vagy 10 éve csak laptopot használok, tehát a touchpad mestere voltam. Volt Mac is természetesen.
Kb 1 hónapig tartott, amíg rászoktam a trackpointra, azóta mást nem vagyok hajlandó, max külső egeret. Próbáltam Dell és HP pöcökegeret is, de nem érnek a Lenovo nyomába. Már csak ezért is forever ThinkPad.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
64. Simba
2012.06.22. 23:03
Hát igen a Tp trackpointnak nincs párja. Mondjuk az én X60s-emen nincs is más, de nem hiányzik, ha olyan gépet jasználok amin nincs, akkor nagyon ingerült szoktam lenni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
63. lajcsi1975
2012.06.23. 12:02
Belátom hiba volt firtatni a tp létjogosultságát egy olyan helyen ahol csak elvakult thinkpad tulajok vannak és nem képesek racionális indoklásokra.

Védelmetekre legyen hogy ez hasonló ahoz mint intel vs amd vagy ati vs nvidia. Gyakorlatilag nem találtam sehol egy olyan összefogalaló irományt ahol kitálalják előnyeiket hátrányaikat.

Igazábol csak szubjektív tapasztalatok vannak, azokbol meg az előttem levő pár postban is találtam eleget.

Győztetek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
62. franc0 lajcs...
2012.06.23. 12:15
Egyáltalán nem olyan.
Egy Ati vs nVidia összevetésben csak 1 dolog számít: azokban a progikban ahol használod, mennyi a Ft/FPS. A többi porhintés. (najó, esetleg játszhat még a fogyasztás és a zaj esetenként)
Egy megfelelő laptop kiválasztása ennél sokkal összetettebb.
Ha tényleg nem tudtad kiguglizni miért jó ez, az nem a ThinkPad hibája.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
61. lajcsi1975
2012.06.23. 12:46
Tudtam hogy nem az enyém lesz az utolsó szó.

Mi a francé nem láttam még olyan laptoptesztet ahol proban volt a tp megléte, vagy kontrában annak hiánya.Gondolom az nem lehet hogy itthon csak koklerek csinálnak laptopteszteket.

A legelején tényleg csak a természetes kiváncsiság hajtott , de meg kell mondjam hogy lekezelő a stílusotok.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
60. franc0 lajcs...
2012.06.23. 13:18
Értelmes ember nem tesz ilyet pro/kontrába a consumer közönségnek szóló tesztben, mert kurvára nem érdekli az embereket, amikor mindenhonnan ömlik a multitáccs marketing az arcba. Ez meg tökugyanolyan már évtizedek óta. Akinél én TP-t láttam az életben, kb 90% a trackpointot használta. Idős üzletemberektől fiatal egyetemistákig bezárólag.

Olyan dolgokra vagy kíváncsi, amiket már hosszú évek óta tud mindenki, akit érdekel a téma/termék. Hülyeség lenne mindenhol papagájként ismételni az értő közönségnek. Ráadásul nálunk ha jól sejtem a magánemberek alig veszik, inkább vállalatok. Azok meg tudják.
Ha szükséged lenne ilyen gépre, valószínűleg 37 évesen már lenne tapasztalatod.

De hogy ne hagyjunk cserben, holnap este írok egy rövid esszét.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
59. zvigh
2012.06.23. 13:26
Ez van, már megszokhattuk, hogy a pofa odatartása hiányában mindenkinek nagyon megy a lekezelő stílus. Elnézést, miattuk is. A trackpointot meg próbáld ki, és igen, nagy kár hogy a többi retardált laptopgyártó nem képes a gépeikre rakni, valószínűleg nagyon drága a licensz, vagy csak egyszerűen a többség, és a butáság győz, mint a történelem során mindig is, ezért nem látják a szükségét. Dell-en már én is láttam trackpointot, de sem maga a trackpoint, sem annak alsó gombjainak elrendezése nem volt olyan jó mint az Thinkpadeké sajnos. De nembaj, majd az okos Lenovo ezt is elcseszi, előbb-utóbb.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
58. lajcsi1975
2012.06.23. 13:34
Számítástechnikai pályafutásomat egy 1996 körüli gyártású toshiba laptopal keztem , azon volt tp de touchpad nem , hogy azon sokat használtam így tudom mi az, és nekem viszont utána megváltás volt a touchpad.

Egyébbként az esszédet előre is megköszönöm, én azért jellemzően nem vagyok számítástechnikai analfabéta de ez valamiért teljesen kimaradt nekem és mát többször próbáltam ezt tisztázni de erre valamiért most került sor.

Tényleg nem kötözködni akartam csak szerettem volna megérteni. Azt is számításba vettem hogy sok szerkesző appsban van lehetőség sok kombinációt használni ami kiváltja a trackpoint/touchpad vagy az egér használatát , ha meg összetettebb feladatot kell elégezni vele akkor a touchpadnál egykalap alatt odanavigálok és egy hanyag eleganciával rápöttyintek és a végrehajtás is el van intézve, de a trackpointnál a célterület fölé navigálás után vagy egy enterrel vagy egy balgombal kell kiadni a végrehajtást. Vagy esetleg a mai trackpointokkal a végrehajtást is el lehet intézni?

Szóval ilyenek érdekeltek volna. Akkor mégegyszer köszönöm és ha esetleg nyers akartam lenni akkor azért is elnézést.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
57. CyberPunk6...
2012.06.23. 13:40
Én használtam lonovo trackpointot, néha hasznos, de számomra ugyanolyan szar, mint a touchpad. Mindenhol egeret használok ahol lehet...

ahol nem ott már nem ezen múlik.

Azt furcsállom, hogy nincs hanyattegér beépítve egy gépbe sem, pedig nekem az elég használhatónak tűnik.. azzal lehet gyors hatékony mozdulatokat végezni. Lehet aztán a való gyakorlatban nem olyan jó, mint így elképzelve, de még próbálkozást se nagyon láttam
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2012.06.23. 15:05
Apple Powerbook 180


Compaq Contura Aero 433C


régebben "menőbb" volt laptopon is (egyikhez sem volt szerencsém sajna).
meló miatt cseréltem pár éve egeret trackballra, mert fájt a kezem, aztán fél évre rá inhüvelygyulladás. majd vissza normál egérre, azóta semmi bajom, igaz egy ergonómiailag normálisabb egeret vettem, ami nagyon kényelmes, [Gigabyte GM-M6800]

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
55. Imo
2012.06.23. 21:37
ennyi pénzért ez egy fos. komolyabb laptopot is lehet vásárolni. ssd-t és normál vga-t kellene tartalmaznia. nyilvános rablás. hülye aki ezt megveszi.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
54. Alvin_ti42...
2012.06.23. 22:40
Imo: köszönjük a példával alátámasztott hasznos véleményt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
53. Simba
2012.06.23. 23:45
Imo: normálon mit értesz? Ez egy üzleti gép, senki nem fog rajta Crysisozni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
52. Imo
2012.06.23. 23:51
tessék, ez egy kicsivel olcsóbb és kb. ugyanazt tudja:
http://ipon.hu/webshop/product/dell_inspiron_n5110_49_kek/202046
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
51. Imo
2012.06.23. 23:53
Evvel még játszani is lehet:
http://ipon.hu/webshop/product/dell_inspiron_n5110_fekete_133625/185980
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
50. Imo
2012.06.23. 23:54
Ha már a maximumot szeretnénk, akkor tessék:
http://ipon.hu/webshop/product/dell_inspiron_5520_feher_141810/207657
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
49. Imo
2012.06.24. 00:00
Random a Dell márkára kattintottam, ami éppenséggel nem a legolcsóbb márkának nevezhető. Minden márkának és típusnak megvannak a hibái. de ez a Lenovo semmivel se tud többet, mint amiket linkeltem. sőt inkább kevesebbet. nézzetek jól körül mielőtt vásároltok
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
48. Imo
2012.06.24. 00:04
Operációs rendszert hozzá:
http://ipon.hu/webshop/product/microsoft_windows_7_professional_64bit_magyar_oem/128062
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
47. djbundy
2012.06.24. 00:18
Sziasztok!
Számomra az "üzleti gép" fogalma nem tisztázott. Miben különbözik egy ugyanolyan specifikációjú (esetenként jó 100e ft-al olcsóbb) laptopoktól? Mi határozza meg, hogy üzleti-e vagy sem? A felhasznált anyagok minőségében gondolom van eltérés, de ez megér ennyi felárat? Az üzleti megjelenés nem követi a trendeket? Ilyen külsőt nehezen tudok párosítani egy öltönnyel, de egy alu vagy lakkozott gépet már igen.
Ne értsetek félre, preferálom ha nem látszik az ujjlenyomat, a fényes kijelzőket csak nőkkel vetetném sminkelni, de nem világos a téma. (ugyanígy vagyok a szuper vékony laposokkal is). Segítenétek? Köszi!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2012.06.24. 09:36
Nos roviden leirom, mert latom mindenki csak jatszani akarna a thinkpadon es nem ertik, hogy mit tud valojaban.

Kezdjuk az elejen:
-szoftveresen teljes mertekben testreszabhato(ez alatt ertem azt, hogy teljesen aramtalanithato a meghajto, a wifi adapter, a bluetooth, stb. Ezen felul a merevlemezhez van egy sebessegmero modul, ami ha extrem gyorsulast erez azonnal lekapcsolja a winyot, tehat ha leejted vagy eppen az autopalyan gepezel es a sofor padlo feket nyom es kirepul a gep a kezedbol, akkor sem karcolja vegig a winyot a fej. Gondolom eddig erzitek, hogy ezek eleg hasznos dolgok.)
-a vaz magnezium otvozetes. Ennek a teteje nem fog ugy hajlani, mint az osszes tobbi laptopnal tapasztalhato, igy nem torik be olyan konnyen a kijelzo. Tovabba utesek ellen is vedi a hattertarat es a gep tovabbi reszet. Rendkivul jol birja az extrem korulmenyeket. Mig a te geped behalna mar -10 celsius foknal is, addig ezt -20-ig gond nelkul hasznalod. Ugyanez az extremitas meg van felfele is. Ha telekuldod porral es egyeb cuccokkal, akkor sem hal meg, mert ugy van kialakitva a vaz es a belso szerkezet, hogy a legaramlas mukodjon es ne verje tonkre a chippeket. Van ugyanilyen para ellen is, tehat konkretan szinte egy elpusztithatatlan gep.

De azert mondogassatok csak, hogy nem tudtok rajta jatszani ezek a gepek nem arra vannak.

Kicsit olyan, mint ha vennetek egy terepjarot es 250-el szeretnetek menni vele...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
45. Simba
2012.06.24. 09:58
Imo: most ugye csak viccelsz? Egy Tp mellé egy consumer kategóriás Inspiront ajánlgatni. Tudod a business class kategóriában más dolgok a fontosak.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
44. Imo
2012.06.24. 09:59
Igazad van. de akkor is sok ez egy kicsit egy laptopért /308e Ft/, ami semmi extrát nem kínál.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
43. Simba
2012.06.24. 10:18
Ezért: "a szokásos üzleti gépekre jellemző pozitívumok (cserélhető optikai meghajtó, dokkoló csatlakozó, bivaly erős zsanérok)" többek között. Nem tehetek róla, hogy csak addig látsz hogy mi van benne.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
42. CyberPunk6... kray
2012.06.24. 11:34
Az üzleti gépeknek sok előnye van, ezt én is tudom és elismerem, szóval nem az alapfeltevésedbe kötök bele, de a meghatározásod első fele baromság.

Először az áramtalanítható wifi, bt, stb az hardwares gomb szokott lenni, és nem üzleti gép tulajdonság. bármelyik igényesebben van. A gyorsulásérzékelős hdd sem üzleti kuriózum. Minden normálisabb gépben alapfelszereltség már.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
41. dwbikft
2012.06.24. 13:38
Az üzleti gépekben vannak olyan komponensek amik lehetővé teszik hogy egy központi helyről SW update-et, installációt végezzenek. Sok business ember nem installálgat/hat, hanem a céges rendszergazda csinálja ezt aki akár más kontinensen egyszerre több ezer gépre telepiti a szükséges cuccokat amikor a gazdája épp nem használja. Aki üzletszerűen használja - tehát tényleg mobil- az naponta akár többször is ki-be dugdosgatja amit bírnia kell akár évekig mert ha nem bírja akkor gariban kell javítani = (alaplap csere). Matt képernyő, mert oda kell leülnöd ahol éppen kaptál helyet. Mivel gyakran kell 12-től több órát dolgozni csendesnek kell lennie, az nem opció hogy 10-20 másodpercenként felüvölt a ventillátor mert kb 6 óra után az asztalon vernéd szét. Olyan gépnek kell lennie amire adnak olyan garanciát hogy soha ne maradj gép nélkül, ha nem olyan akkor a nagy cégek nem veszik meg, és azok általában nem 1-2 db-ban gondolkodnak. Elég sok tapasztalatom van az ilyen gépek használatában és úgy látom hogy megéri azt amivel többe kerülnek ezek a gépek. Főleg hogy az esetek nagy részében a munkaadó fizeti ki a gépek, és persze nyilván ők kapnak mennyiségi kedvezményt, szóval szerintem ők sem ezt a 1 gépre vonatkozó árat fizetik ki.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
40. creed23 Imo
2012.06.24. 14:04
A semmi extrát nem kínál kicsit erős.

1. Thinklight
Ezen már jóval a konkurensek előtt volt billentyűzetvilágítás

2. Cseppálló billentyűzet
A billentyűzet körül perem van a ráfolyt víz az alján lévő lefolyókon távozik.

3. Ultranav és Trackpoint
A trackpointot a repülőn utazó üzletembereknek találták ki (ahogy a billentyűzet világítást is.) Kevesebb hely kell neki mint a többi megoldásnak. Ezt ki kell próbálni. A tapasztalatom az, hogy ha valaki "rá van kényszerítve" egy kis időre, akkor hamar megszokja és utána a touchpad nem lesz használva a gépen. Az ultranav a T szériás notikon (is) van. Ez annyit jelent hogy van rajta trackpoint és touchpad is, így ha nem jönne be a piros pötty akkor továbbra is használhatod a touch-ot.

4. Magnézium merevítés zsanérok és kijelző körüli perem
Mechanikai stabilitása nagyobb a konkurens gépeknél. Anno az IBM partnernapon az előadó úgy demózta hogy a notin álldogált egy ideig.

5. Gumiborítás
A gumiborítás miatt nem csúszik ki a kezedből, stabilan tudod tartani.

6. Garancia
A Thinkpadek garanciája híresen jó. Neten érdemes utánaolvasni (pl. ventilátor hibával bevitt gépen a letört billentyű miatt a komplett billentyűzetet is cserélték) Az összes T szériát alapból 3 év garral adják, a gari idő lejárta előtt hosszabbítható (akár egy hónappal a garancia lejárta előtt is)

Tudnék még mit írni, de lusta vagyok. Ha valakit érdekel a téma a Thinkwiki.org-on utánanézhet a notiknak. Nekem személy szerint ez a szigetes bill nagy csalódás, de gondolom előbb utóbb ez lesz a természetes. Anno a 4:3 képarány 16:9-re cserélését is hasonlóan szomorúan vettem, de azzal is sikerült megbarátkozni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
39. Imo
2012.06.24. 15:19
Én nem tudom, hogy hova viszitek a laptopot, de annak elég egy táska egy jó akkumulátor és a ti általatok elmondott felhasználási cél irodai. akkor oda tökéletesen megfelel egy alapgép jól becsomagolva, nehogy beporosodjon. Neegyél-igyál felette és akkor nem kell csepp és vízállónak lennie. magnézium merevítés eltörik ha az öledben van? felesleges... garancia mindenre van. vehetsz többet is jó pénzért. Ultranav és Trackpoint világítós billentyű el se hiszem miket írtok. ha kicsi hely kell akkor vegyen egy netbookot. tud rajta filmet nézni, szöveget szerkeszteni, netezni és fontoskodni, mert hogy az "üzletemberek komolyak". Viszont a design miatt megveszi a drágábbat. Erre nem tudok mit mondani. Netbook-ot olcsó, vegyen egy táskát abba hordja és nem lesz baja. Vakítás az egész, hogy az olyan emberek akik nem látják át a dolgot azok legyenek annyira túl iskolázottak, hogy kiadjanak egy nagyobb összeget. creed23 ne haragudj nem célom megbántani téged. de olyan hülyeségeket soroltál fel ide, hogy az már fáj. Ha ezeknek bedőlsz, akkor téged a való életbe folyamatosan áthúznak. amúgy meg ormótlanul ronda egy laptop.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
38. mythbuster
2012.06.24. 15:19
Szerintem bühronda és ocsmány. Azon kívül lehet jó, de 2012 -ben már elvárt alapkövetelmény a dizájnerek alkalmazása az ilyen és ehez hasonló cégeknél. Az hogy az Apple kisebb változtatásokkal már három éve ugyanazt a stílust dobja a felhasználók elé, nem biztos hogy a Lenovonak is ezt az irányt kellene követnie. Aki már használt Apple terméket az tudja hogy ott miért működik a stratégia.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
37. Imo
2012.06.24. 15:23
Jah még annyi, hogy aksi se fontos a "komoly üzletember"-eknek, hiszen ha van pénze ilyen hülyeségekre, akkor vonaton IC-vel megy. Azon van áram forrás és NET is. Ha netán jobban megy a sora és külföldre megy elvileg a repülőgépen is van áram forrás, ahova átalakítóval beüzemelheti a hihetetlenül "komoly és design-os" laptopját. Basszus az ilyen mókás emberekből egész jól meg tudnék élni, ha Én lennék a gyártó. Csak rátok specializálódnék. Vannak olcsóbb és jobb notik is amik megérik a pénzüket.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
36. Imo
2012.06.24. 15:27
Simba - csak ráböktem egy márkára, nem pont ezt venném meg személy szerint, de mint példaként szerettem volna megmutatni, hogy igenis vannak sokkal jobb notik kevesebbért. nem vagyok márka függő.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
35. Imo
2012.06.24. 15:28
magam alámagnéziumozok, hogy ilyen komolyan oda vannak ezért....
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
34. kray Imo
2012.06.24. 15:43
Ezzel az erovel vehetsz trabantot is, mondjuk audi helyett, mert trabantbol kijon vagy 50-60 darab belole. A kenyelem nem szamit. A megbizhatosag nem szamit

Te tenyeg sik hulye vagy ehhez, ugyhogy menjel vissza a gemer cuccaidhoz

Aki szerint meg csunya a thinkpad dizajn, az vegyen maganak csilli-villi fenyes feluletu laptopot, hogy menet kozben tudjon fesulkodni benne, meg beloni a serot

---------
Es mindezt ugy mondom, hogy nekem nincs thinkpadem csak probaltam, illetve lehet, hogy veszek egy x120-at. Szoval ha probaltad volna, vagy lett volna valaha is normalis Lenovo gep a kezedben, akkor jobban ertened, hogy mirol beszelunk

Bar neked gondolom jo az Acer meg Asus es hasonlo gyartok felettebb jo cuccai kivancsi lennek, hogy 4eves acer akksija birna-e meg 3-4 orat egy toltessel es ugyanolyan jol hasznalhato lenne-e, mint a Thinkpad
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
33. dwbikft
2012.06.24. 16:31
@Imo: nem vágod ezt a témát, ne erőltesd..
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
32. Simba
2012.06.24. 16:38
mythbuster: a szépség egyéni ízlés dolga. Ha rondának találod, vehetsz Edge-t na azt pont a divatmajmoknak találták ki.

imo: neked halvány lila gőzöd sincs, hogy ezt a kategóriát eszik e vagy isszák. Bár 10-en éves fejjel, soha sem látott gépekről véleményed nem lep meg. Jobban járnál, ha csöndben maradnál, és keresnék magadnak egy másik fórumot, mert itt csak égeted magad.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
31. kray
2012.06.24. 17:12
Jah és amelyikőtök írta, hogy egy normálisabb gépben benne vannak ugyanezek a feautere-ök az legyen oly kedves és linkeljen már párat (gondolnék itt a lekapcsolható erőforrásokra(a wifi valóban lekapcsolható legtöbbször, de a meghajtók nem igazán), a sebesség mérős hdd-re stb.)

Jah és nem úgy, hogy ugyanannyiba kerül, mint egy thinkpad, mert akkor nem mondott semmi újat...

Várom majd a linkeket
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
30. Alvin_ti42...
2012.06.24. 18:25
mythbuster: én személy szerint legalább annyira szeretem a ThinkPadet, mint a MacBook Pro-t, előbbi nagyon sokszor járt már nálam, utóbbinak pedig tulajdonosa is voltam. A klasszikusan vicces gyümölcsös hasonlatot említeném csak meg: attól, mert valaki szereti az almát, nem jelenti azt, hogy a körtét ne szeretné ugyanúgy. Sokan azt felejtik el, hogy ezek a gépek akkor vannak a legjobb állapotukban, amikor kicsomagolják a dobozból. Azt, hogy hogy néznek ki egy, kettő, ne adj' Isten, három év múlva a vásárlás pillanatában "senkit" nem érdekel. A korábban linkelt Dell Inspiron nem csak azért rossz példa összehasonlításnak, mert konzumer gép, hanem azért is, mert a Dell utóbbi időszakának legrosszabb minőségű Inspironja is. Aki használt már évekig ilyen és ehhez hasonló gépet, nyilván ismeri az elfáradó zsanér, a valamiért megpusztuló alaplap és hűtés problémakörét. Nem akarok általánosítani, de az tény, hogy az üzleti gépek általánosságban úgy vannak megépítve, hogy a vállalatoknál jellemző 3-4 éves életciklust amennyire lehet, megbízhatóan teljesítsék.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
29. Imo
2012.06.24. 20:11
kray - te olyan buta vagy. mikor fogod használni a 4 éves laptopod? Rég alulfejlett lesz a többihez képest. tehát lecseréled. Az akkumulátora 4 órát, akkor bír ki ha pasziánszozol, de csak új állapotban is elöregszik minden. Olyan gyorsan fejlődik ez egész, hogy folyamatosan követni nem lehet. tehát maximum a középkategóriás terméket éri megvásárolni.
Következő alkalommal a képernyők felbontását fogja javítani. már HD 4096p-nél járunk és amoled kijelzőknél. szóval 4 év múlva az agyongumírozott ronda laptopod vmelyik bazár hirdetésen fog szerepel. na persze eladhatatlan lesz, mivel túl sokat fogsz érte kérni, mert cseppálló és világít a billentyűzete és magnézium kerete van. Micsoda funkciók vannak szolid laptopok is , nem csak fényes csili-vili. Egy szónak száz a vége. aki akarja megveszi, aki nem az nem veszi meg !
dwbikft - racionálisan nézem ezt az egészet.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
28. LGx
2012.06.24. 20:12
Simba:

"...vehetsz Edge-t na azt pont a divatmajmoknak találták ki. "

edge e125 tulajként ezt határozottan visszautasítom
munkára az egyik legjobb. egyáltalán nem a divat jut róla az ember eszébe (szerintem)

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
27. kray Imo
2012.06.24. 20:26
Válljék egészségedre

Ennél okosabb már sem leszel mellesleg monitort akkor kötök rá amikor nem szégyellek, utazásnál a 12-14" kijelzőhöz meg csak a hozzád hasonló baromarcúak fognak 4k-s felbontást párosítani

De igen, ez a gép nem neked való Ahogyan a HP Elitbook és a többi üzleti modell sem, mivel te játszani szeretnél a laptopon, míg más dolgozni és játékra vesz egy értelmes gépet
-----------
LGx
Szép gép egyébként Meddig bírja az akksija? Ez ha jól tudom e350-el van szerelve ugye? Mire használod elsősorban?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
26. franc0 lajcs...
2012.06.24. 20:35
Ígéretemhez híven, parancsolj: [LINK]
Picit hosszú és nem rongálnám a fórumot, ezért a link. Ha valami most nem ugrott be, elnézést a fanoktól.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
25. Simba
2012.06.24. 20:47
Imo: ez sem a csúcs ebből, nyilván ez az alja felszereltség. A pénztárcának jobban ki kell nyílni, ha jobbat akarsz.
De komolyan nem értem mit akarsz itt bizonygatni. Az látszik hogy nem értesz hozzá, és nem tudod miről beszélsz. Kicsit nézz utána mit kínál ez, és mit a lentebb linkel Dell-ed. Már amikor azt linkelted elvesztetted minden hiteled.

Ja volt nekem is E125-öm, nem rossz, de azért inkább az X, T, meg a W széria. A baltával faragott visszafogottan elegáns dizájn mindig is jobban bejött.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2012.06.24. 20:55
Szépen összefoglaltad Ezt az express card-os VGA-s dolgot nem is tudtam. Tudnál esetleg modellt is mondani hozzá, meg persze magát az eszközt amivel tudok VGA-t csatolni a rendszerhez?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
23. LGx
2012.06.24. 20:58
OFF

kray:

iponon vettem (ez itt a reklám helye)
akksi használattól változó, ha csak meló (mobilnet, AD turkálás, rdp, remote help, levelezés) akkor 7 óra körül (fekete háttér, 3-as fényerő). játékhoz, mozizáshoz hálózatra teszem.
van e350-es is, enyém az újabb, e450 (az az 50MHz odaver rendesen ).
2 szempont volt fontos mikor gépet kerestem:
- hordozhatóság, jó akksi (munka)
- full hd playback (nem munka )

diablo 3-at minimum beállításokkal szépen elviszi akadásmentesen ))

eddig nagyon meg vagyok vele elégedve, csendes (munka közben passzívan hűt, amíg nem botlok bele mondjuk böngészésnél egy komolyabb flash cuccba), nem melegszik.
pöcökegeret szoknom kellett, de 2 hét után már ki is van kapcsolva a touchpad
anyaghasználat rendben van, nem lötyög, nem zörög. ujjlenyomat olvasót hiányolom (sokszor kell authentikálnom magam) de bőven lehet élni nélküle
120k huf-ért vettem, szerintem ingyen volt
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
22. Imo
2012.06.24. 21:03
kray - vga is lesz hamarosan ami támogatni fogja. tv-ben már megjelent. igaz horror áron.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
21. Imo
2012.06.24. 21:14
LGx- Like
Látod kray ezt mondom.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
20. kray Imo
2012.06.24. 21:19
Igazából azért lenne fontos a dolog, mert ha most vennék egy Thinkpadot, akkor olyan modellt választanék, ami képes erre és természetesen inkább az erősebb procit helyezném előtérbe

-----
LGx akkor jól bírja nagyon! Te legalább okosan választottál, mondjuk az ujjlenyomat olvasó nekem is hiányozna De ha jól tudom, akkor ezek között egyiken sincs.

------
Amúgy én is valami kisebb gépet szeretnék 11-13" között. Itt az x széria jöhet szóba ha jól láttam és fontos lenne a hosszú üzeimdő. Na meg persze időnként ha rámtörne bárhol a játszhatnék, akkor jó lenne egy ilyen megoldás
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. franc0 kray
2012.06.24. 21:34
eGPU
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2012.06.24. 21:48
Erről még régebben olvastam. Talán a Fujitsu ötletei között volt, de nem igazán terjedt el tudtommal. Na meg elég nehéz innen beszerezni hozzá a dolgokat (mondjuk nem olvastam még végig).
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. lajcsi1975 franc...
2012.06.24. 21:57
Szép összefoglalás. Végülis látom hogy te ezzel elég jól képben vagy, belátom hogy a trackpoint a thinkpad egyik védjegye (főleg napjainkban).
Köszönöm.

További jó diszkurzust.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. franc0 kray
2012.06.24. 21:58
How-to magyar nyelven
Egy HD7750 Ultimate + notitáppal el tudnám képzelni. Full néma semi-gamer.
1 dolgot kell netről rendelni, az átalakító elektronikát.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. creed23 Imo
2012.06.25. 10:13
Nem tudod hova viszem, mert nem mondtam. Én távközlési tornyokon szerelek antennákat, nekem fontosak ezek az extrák. Amikor kezdtem a munkát egy consumer notim volt, amikor télen szereltünk és indításnál csak kattogott a hidegben, akkor eléggé megnehezítette a munkát. Tegnap egy régi x40essel mentem a toronyba, nagyon kényelmes használni. Ilyen helyzetekben nagy segítség tud lenni a beépített lámpa. Mondjuk most szerencsére nem esett, de volt már arra is példa hogy t43-al esőben mértünk. Táskát nem szoktam használni hozzá, az is csak a helyet foglalja, nem beszélve arról hogy így fent nem kell bénázni a kibontásával. Ha a szerszámok közé a hátizsákba bedobom semmi baja nincs és a mászásban sem zavar. A design olyan amilyen, van akinek tetszik van akinek nem. Nekem bejönnek a szögletes formák. Szerintem az ára sem elrugaszkodott nem egy évre veszed és 250e Ft-ért már hozzá tudsz jutni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. Zabalint
2012.06.25. 11:58
Imo:
Ha már árakat hasonlítasz a Dellel, akkor ajánlom keress rá, hogy "Latitude", mert azok a Dell üzleti kategóriájú laptopjai, nem az Inspiron. Ha pedig neked jó az Inspiron vagy az IdeaPad, akkor minek firtatod, hogy miért vesznek egyesek üzleti kategóriájú gépet? Nekem is teljesen jó, második Inspironomat nyúzom, de nem nézem hülyének azokat, különösen a vállalatokat nem, ha jobb minőségű laptopot vesznek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. Simba
2012.06.25. 12:26
creed23: pontosan munkára termettek ezek a gépek. Terepre ezeknél már csak a Panasonic Toughbook-ok a nyerőbbek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. Sermi
2012.06.25. 13:16
lajcsi1975: a trackpoint dologhoz: nálunk a cégnél az összes laptopon van (lehet vagy 500db minimum) és én azt veszem észre hogy sokan idegenkednek tőle. Nem tudják megszokni vagy nem is akarják.
Pedig ha valaki egyszer ráérez tényleg sokkal gyorsabban lehet vele pozicionálni. De ha jól tudom a legnagyobb előnye az hogy gépelés közben sem kell az ujjaidat levenni a billentyűzetről míg a touchpadnál ez ugye nem emgoldható.
Viszont ezeknek az újabb multigesztusos dolgoknak persze lőttek vele azt nem lehet a pöcökkel csinálni.
A saját gépemen van mindkettő de a touchpadot kb 3 használat után kikapcsoltam (ennek már 3 éve) és csak a trackpointot használom. Én nagyon megszoktam és nehéz lenne nélküle.
Arra a kérdésedre nem tudom a választ hogy konzumer gépeken miért nincs. Lehet csak költségcsökkentés miatt vagy mert úgy gondolják a gyártók hogy egy konzumer használó nem tudna rászokni és kezelni. Fene se tudja...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. Sermi
2012.06.25. 13:25
Továbbolvasva a topikot elég döbebenetes hogy milyen emberek írnak néha ide.
Pl: miért hihetetlen hogy valaki 4 év múlva is ugyanazt a gépet használja? Én is 3 éve egy laptopot használok és eszem ágában nincs lecserélni...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. imhotep
2012.06.25. 16:50
Aki megveszi az első szembejövő akciós masinát a szupermarket polcáról az kénytelen lesz pár év múlva lecserélni. Ezen nem nagyon van mit csodálkozni, elég sokan vannak hidd el.
Hogy is mondja a skót ? -Nem vagyok olyan gazdag, hogy a legolcsóbbat vegyem.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. creed23 Simba
2012.06.25. 19:05
Jaja, nézegettem én is de azok nagyon vastagok, meg elég nehéznek tűnnek! Mindenesetre elég durva dizájnja van!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2012.06.25. 19:52
A lényeg a MIL- 810F szabvány. Ez még egy atomháborút is túlélhetne, mondjuk a tulaj nem biztos.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Zabalint
2012.06.26. 08:10
imhotep:
Ez viszont ellenkező előjelű túlzás. Nekem eddig csak consumer kategóriájú gépem volt, és soha egy se ment tönkre, sőt meg sem hibásodtak. A mostani 4 éves. Igazából egy átlagusernek egyáltalán nincsen szüksége üzleti kategóriájú gépre, nem is nekik találták ki.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. maci
2012.06.26. 08:18
Egy T500-as előtt ülve jókat nevettem Imo irományain

Imo, otthon egy 5 éves laptopot használok. Igen, a maiak nyomába se ér, de amire használom, arra tökéletes. Problem?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Sermi
2012.06.26. 09:12
maci: Imo szegény eltévedt. Gondolom ő még sose látott cégnél business class gépet.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. inferno88
2012.07.02. 22:11
Kár,hogy csak most jövök,de azért leírom a véleményem.

A teszthez/géphez:
Nekem nem tetszik az új billentyűzet.Szigeteset csak rövid ideig próbáltam,de a klasszikus,ami a T510-emen van,sokkal jobban bejön.

"Multi-touch műveletekből ugyan viszonylag keveset támogat," - Na ez hülyeség.A cikkíró igazán beléphetne a vezérlőpult egérbeállításába.Ott lesz egy Ultranav feliratú fül,ahol találsz egy rakás beállítást.
-3 ujjal való pöckölésre köv,előző lapok/képek/egyéb
-2 ujjal való érintésre fájl/alkalmazás megnyitása
-3 ujjal való érintésre fájl/alkalmazás megnyitása
-Nagyítás
-Forgatás
-Nyomásérzékelés
-A sarkokhoz való alkalmazásindítás rendelése
-stb....


Hozzászólásokhoz:
Imo egy trollolo,nem kell az ilyen buta 15 éves,zselézett hajú diszkós,gamermajmokkal foglalkozni.
Valószínűleg a több ezer vállalat és sok millió (nagyon elégedett)felhasználó jobban tudja,hogy mi a tuti.
Aki pedig a külseje alapján választ laptopot...

Nekem is Thinkpadem van,de nem vagyok elfogult.Én sem szeretem,ha hülyének néznek a gyártók és mindig a költséghatékony megoldást keresem.Ezért esett a választásom az üzleti kategóriára a sok más előnyön kívül.

Amúgy röviden,tömören,az ember/cég általában azért vesz business class masinát,mert az pénzt termel.

Valaki írta,talán pont hősünk,hogy a Thinkpadeket nem lehet eladni használtan....blablablaa...Menj csak fel HardverApro.hu-ra és nézz körül,hány éves használt(és még mindig kitűnő állapotú gépek) cserélnek gazdát.

És végül,de nem utolsó sorban kijelenthetjük,hogy egy 3 éves hardver a mai általános igények csúcsát(játék máshova tartozik) is könnyedén kiszolgálja,figyelembe véve a szolgáltatások fejlődésének jelenlegi sebességét a tulajoknak egyszerűen nem lesz szükségük arra,hogy újítsanak.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. atomi2500 Imo
2014.06.18. 21:50
Komolyan ezek a hülyeségek, amiket itt leírtál...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2014.06.18. 23:32
No akkor én egy lenovo thinkpadet használok már elég régóta, és ráadásul céges környezetben és ESÉLYEM SINCS a leváltására, lecserélésére.
Pedig kúrvára imádnám ha megszabadulhatnék tőle.
Napi minimum 8, de inkább 10-12 órát kell rajta dolgoznom.
A billentyűzet kiosztása szörnyű numerikus billentyűzet nincs rajta, a teljes jobb oldali billentyűzetrészt legányolták és összerakták FN gombos használatra, hely lett volna rajta, de inkább kellett a hely a bal és jobb oldalon lévő 6-8 centi hosszú thinkpades gomboknak.
A touchpadet és a billentyűzetben elrejtett piros egérpöcköt együtt nem lehet lekapcsolni, hiába teszed be a normál egeret valamelyik menni fog. Van egy másodlagos(vagy dupla) fix egérgombduó középen szintén lekapcsolhatatlan még ha betettél normál egeret akkor is. Ami rohadt jól jön ha éppen írsz valamit és össze vissza ugráltatja a kurzort, a pageup pagedown gomb elrendezés szintén nem a masszív gépelésre/programozásra szakosodott embereknek készült. A gyorsgombokat használó emberek számára rémálom.

A gépről amit itt írtak sokan, hát nem tudom nálunk a szokásos szerver elérésektől meg úgy nagyjából a szükséges mozilla, lotus, total commander excel és world használattól már képes kifingatni magát. (hasonló korábbi verzió I3as, kb 2 éves gép).
Arról nem is beszélek, hogy az usb és az utp kábel csati enyhén kissé szarul lett ráhegesztve, ugyanis bizonyos szabványokat egyszerűen nem lehet csatlakoztatni, ha mondjuk a pendrivenak vagy a kábelnek van egy védőrétege ami meghaladja a 3 milliméteres magasságot. A billentyűzet használata masszív alkar és kézfájdalmat okoz huzamosabb idei használat után, arról nem beszélve hogy olyan kicsi rajta a billentyűzet része, hogy az európai férfiak jelentős részének úgy kb a két összetett tenyere ki is teszi majdnem a billentyűzet egészét.
A lenovo meg népszerű, de igazából nem hinném hogy az európai és amerikai piacokról szerezné az eladásai jelentős részét bár lehet tévedek.
Magyarországon céges környezetben meg továbbra is a HP és a DELL dominál.

Mielőtt még jönnétek az ilyen olyan átállítások lehetőségével a BIOS-ban, ezt sajna céges környezetben informatikus nem nagyon fogják szinte sehol megcsinálni, neked meg NEM FOGJÁK hagyni.(Az egérgombok illeve a touchpad egérpöcök kikapcsolhatatlanságánál pedig nem túlzok, rendszergazdai jogosultsággal lehet hogy ki lehet valahol, de olyat mezei userként úgysem kapsz...és még az informatikusaink mikor hosszasan könyörögtem se találták meg

Nekem kb naponta 7szer fordul meg a fejember hogy kibaszom a pitsába az ablakon ezt a szart. Jah és a képen látható géppel aki irodai vagy programozói munkát akar végezni, HATÉKONYAN és GYORSAN az sürgősen keressen fel egy pszichológust mert masszív mazochizmusban szenved, ugyanis erre ez a gép alkalmatlan.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. atomi2500 atomi...
2014.06.19. 00:40
És a cikkhez még annyit:
Nekem kellene, de egyelőre időszerűtlen lenne a T410-et lecserélni. Egyébként sajna (vagy nem?) a feket ThinkVantage gombos verzióból van több...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!