iPon Cikkek

Lenovo Thinkpad X100e: Forró nyomon

Dátum | 2010. 03. 26.
Szerző | Alvin_ti4200
Csoport | NOTEBOOK

Mostanában elég sok Lenovo gép megfordult nálunk és egyetlen olyan rés volt csupán a hazai termékpalettán, amelyet a gyártó még nem töltött be, ez pedig a kisméretű, alacsony fogyasztású notebookok piaca. A legkisebb Thinkpadról, az X100e-ről már tavaly év vége óta keringtek pletykák, hogy milyen lesz, milyen felépítést követ majd. Aztán elérkeztünk az idén márciusban esedékes bemutatóhoz, kaptunk egy hazai árcédulát és értetlenül álltunk a tények előtt.


Mint látható, az X100e egy meglepően gyenge belsővel rendelkezik. Ez önmagában nem lenne gond, főleg, hogy a cég szokásos Enhanced Experience matricája ott díszeleg a noteszgépen, ami gyorsabb bootolást és működést garantál. Kapunk integrált mobil internetes modemet, kiegészítve egy GPS vevővel (amely SIM kártya nélkül is működik), viszont nincs se Bluetooth, se HDMI. Az igazán nagy probléma viszont az utolsó pár sorban van. A Thinkpad Edge-nél láthattunk, hogy egy kétmagos AMD Neo X2 processzor mellett mire képes a hatcellás akkumulátor (nem sokra), ehhez képest itt egy háromcellásat találunk az egymagos Athlon Neo mellett, ami komoly aggodalomra ad okot. A 220 ezer forintos ár pedig egy olyan összeg, amely azon kívül, hogy irreálisan magas a felszereltséghez képest, jelentősen eltér a külföldi országok árazásától is. A full extrás Thinkpad Edge AMD processzorral, 4 GB memóriával, Bluetooth-szal, mobil internettel és GPS-szel 175 ezer forint, az Egyesült Államokban pedig 700 dollár. Ezek után, ha valaki képes olyan matematikai összefüggést találni, amelyből kijön, hogy a 650 dolláros X100e-nek itthon valóban 220 ezerbe kell kerülnie, felvesszük könyvelőnek.


Tehát az X100e drága – itthon legalábbis mindenképpen az. De mit kapunk hozzá pluszban? Semmit, de ezen nem kell meglepődni, a Thinkpadokra mindig is jellemző volt a minimalizmus, a töltőn és az akkumulátoron kívül csak a tápkábelt és némi leírást találunk az egészen apró dobozban. Szomorú, hogy annak ellenére, hogy a hazai felhasználókat megkopasztják, le kell nyelniük a mindössze 1 éves garanciát is – ergo a plusz két évért újabb összeget kell letenni az asztalra.

A kis Thinkpad csendben kelt életre és ezen a jó szokásán szerencsére a mindennapos használat során nem is akart változtatni. Terhelésre se nőtt meg komolyabb mértékben a zajszint, így kijelenthető, hogy az X100e egy halk szubnotebook. Nagyjából idáig tart a pozitívumok sora, ugyanis a hőmérsékletek enyhén szólva is aggasztóak. Üresjáratban 55 fokos volt az egyetlen CPU magot számláló AMD Neo processzor, amely terhelésre már sajnos 80-ig képes volt felkúszni negyed óra alatt (ennél tovább már nem melegedett). A bal oldali szellőzőnyíláson hiába dőlt ki a meleg levegő, sajnos mind a felső, mind az alsó burkolat átvette a hőt. A billentyűzet felőli rész érezhetően meleg volt, de nem annyira, hogy rontsa a gépelési komfortot, alul viszont kőkemény forróság lepte el a matt fekete részt. Ölben tehát semmiképpen nem tartanánk az X100e-t, legalábbis akkor biztos nem, ha izzasztóbb munkát tervezünk vele.

Klikk a nagyításértKlikk a nagyításért


A processzor szerepét egy egymagos AMD Neo tölti be, amely 1.6 GHz-en üzemel, Hyper Transport linkje pedig első generációs, így szintén 1.6 GHz-es órajellel rendelkezik. Másodlagos cache memóriája 512 KB, maximális fogyasztása pedig 15W. Ez az érték döbbenetesen sok ebben a kategóriában, pláne, ha számításba vesszük, hogy ez a processzor nem a kirobbanó erejéről híres. Az AMD M780-as lapkakészlete természetesen a már megszokott Radeon HD3200-as videokártyát tartalmazza, amely a fontosabb video tömörítési szabványokat hardveresen gyorsítja, így filmlejátszásnál nem lehet vele gondunk.


Jól látható, hogy a Windows a processzor miatt húzta le a kis gépet, a 3.1-es pontszám nem sok jóval kecsegtet – nagyjából az Atom processzorok vannak ezen a szinten. A videokártya és a merevlemez jól teljesítettek, a memória sávszélesség pedig azért maradt el a megszokottól, mert egyrészt egyetlen modult találunk a gépben, másrészt a Congo platform miatt ez is csak 638 MHz-en jár – ahogy már a hasonló felépítésű gépeknél láthattuk. A Thinkpad X100e-ben egyébként rendelkezésre áll még egy foglalat, így összesen 4 GB-ig bővíthetjük a gépet. Az Enhanced Experience-nek köszönhetően abszolút kellemes sebességgel fut a 32 bites Windows 7 a kis Thinkpaden, nem érezni, hogy egyetlen processzormag áll rendelkezésünkre minden feladathoz.A 250 GB-os Fujitsu merevlemez brutálisan gyors volt, talán a leggyorsabb 5400 rpm-es notebook HDD, amivel valaha találkoztunk. Zajszintje gyakorlatilag elhanyagolható, hőmérséklete már annál kevésbé. A közel 50 fokos érték aggasztó lehet a nyárra nézve, igaz, ha a gépet nem terheljük folyamatosan, akkor a vinyó is képes pár fokot hűlni, így 45 fok környékén is tartható, amely már megnyugtatóbb érték. A gépen három partíciót találunk, egy 1,17 GB-os rejtettet, egy 9,77 GB-os elsődlegest, amely a rendszer helyreállításához szükséges és egy 222 GB-osat, amelyen a Windows 7 és minden egyéb program is helyet foglal, gyakorlatilag ezt használhatjuk fel a mindennapok során.

A kis sztereó hangszórópár meglepően tisztán és szépen szól, viszont kifejezetten rosszat tesz nekik, hogy az asztal felé továbbítják a hanghullámokat. Ugyanis, ha a gépet pár centire felemeljük, sokkal szebb akusztikát kapunk. Maximális hangereje elég nagy, de 70%-tól felfelé már erősen hajlamos a torzításra.


Ami a külsőt illeti, szinte minden Thinkpadre utaló védjegy megtalálható. Bár az X100e-t – hasonlóan az Edge-hez – megvásárolhatjuk fényes felülettel is, nálunk a klasszikus matt fekete borítású változat járt. Kis mérete ellenére nagyon masszív a váz, de se a kijelző, se a billentyűzet alatti burkolat nem kapott rollcage vázat. A hátlap alatt példás rend fogad minket, a gép minden alkatrészéhez könnyedén hozzáférhetünk. A mobil internet használatához szükséges SIM kártyát is itt helyezhetjük be.


A billentyűzetet már ismerhetjük az Edge-ből, a megszokottól eltérő kialakítása ellenére nincs vele gond, sőt abszolút jól használható. Az alátámasztás kiváló, az alternatív funkciók pedig ezúttal klasszikus kék színben pompáznak, az Edge-nél látott vörös helyett. Visszajelző LED-eket itt sem találunk, egyedül az akkumulátor állapotát tudjuk figyelemmel kísérni, illetve, ha alvó üzemmódba vált a gép, akkor azt is látjuk.


A touchpad mellett trackpointot is találunk a gépen, a Thinkpadesek legnagyobb örömére és a touchpad kedvelők legnagyobb bánatára. Jól látható ugyanis, hogy a trackpoint mellé megvan a három normál méretű gomb, amely így a touchpadtől veszi el a helyet, méghozzá drasztikusan. A multitouch képességeket így elég nehezen tudjuk hasznosítani. További probléma, hogy a touchpadhez tartozó jobb és bal egér gomb lelóg a burkolatról, így a gép kinyitásánál az ember hajlamos beléjük kapaszkodni, ami hosszú távon okozhat meglepetéseket. A gombok egyébként halkan és könnyen nyomhatók, ilyen fronton nincs velük gond. A multitouch ebben az esetben olyan képességekkel is felvértezi a gépet, mint a két és három ujjra történő programindítások. Mindazonáltal a zónák kezelése elég gyenge volt, hiába állítottunk be jó nagy területeket, néha a kelleténél is nagyobb erővel kellett megérintenünk a felületet ahhoz, hogy az történjen, amit szeretnénk.


Csatlakozókból nagyon keveset kapunk, gyakorlatilag a 3 USB-n kívül egy LAN áll a rendelkezésünkre. Az analóg D-Sub kimenet (nagyon helyesen) hátul foglal helyet, a memóriakártya-olvasót pedig jobb oldalon találjuk védőkártya nélkül. A mellette lévő USB színével is jelzi, hogy kikapcsolt állapotban képes a rá aggatott készülékek (jellemzően mobiltelefonok és zenelejátszók) töltésére, melynek típusát a BIOS-ban vagy az operációs rendszeren belül kell megmondanunk.

A kijelzővel meg is voltunk elégedve, meg nem is. Elégedettek voltunk azért, mert nagyon szép éles képet biztosít, amely jól jön az internetezéshez és a dokumentumok olvasásához. Szintén pozitívum volt, hogy fényereje brutálisan tág keretek között állítható. Látószöge viszont elég átlagosra sikerült, de ami kifejezetten nem tetszett nekünk, az a mesterségesen túlerőltetett kontraszt, ami miatt néhány képrészlet határvonalai egész egyszerűen nem voltak láthatók. Sajnos a szokásos driver alapú korrigálás ezúttal nem segített. A webkamera képétől se voltunk elájulva, a mikrofon pedig a billentyűzet és a touchpad közé ékelődött, amit megint nem tudunk hova tenni. Ettől függetlenül minősége nem volt rossz, csak igyekezzünk ne sokat gépelni beszélgetés közben.

Természetesen a tesztek lefuttatása sem maradhatott el, hiszen idáig nem járt nálunk egymagos AMD Neo processzor, így szerettük volna tudni, hogy hol foglal helyet a képzeletbeli létrán. Ehhez a kétmagos társon felül egy újgenerációs Intel Atom processzort és egy alacsony fogyasztású Celeront is bevettünk a buliba.


Nagyjából a szintén egymagos Celeron ULV 723 környékén teljesít az AMD Athlon Neo MV-40, amely a jóval magasabb órajel mellett nem túl acélos teljesítmény. Bár az Atom jól láthatóan sokszor jobb eredményt ért el, a mindennapos használatban kétségtelen, hogy az AMD Athlon Neo-ja a gyorsabb.


A videokártya tesztjeinkben már kiütközött az egyetlen processzormag hátránya, elég, ha csak a S.T.A.L.K.E.R. Call of Pripyat grafikonra pillantunk. Játékra tehát csak nagy kompromisszumokkal alkalmas az X100e, inkább a 2-3 éves címeket és az alacsony gépigényű programokat érdemes próbálgatni.


Igyekszünk nagyon finoman megemlékezni az akkumulátoros üzemidőről, amelyhez foghatóval régóta nem találkoztunk. Az egy dolog, hogy külföldön a legolcsóbb típusnál is hatcellás telepet kapunk, de idehaza be kell érnünk a háromcellással, amely jól láthatóan szenved a kisméretű, de nagyfogyasztású géppel. A fényerőt dokumentum olvasáshoz ezúttal nem hagytuk minimumon, hanem picit megemeltük, hogy valamit ki lehessen venni a szövegből. Az így elért 2 órás üzemidő nagyon gyenge, mondhatni méltatlan egy Thinkpadhez. Ha komolyabban megizzasztjuk, akkor az egy óra is veszélybe kerül, legalábbis maximális fényerőn biztosan. Igyekeztünk olyan gépeket összeválogatni a grafikon elkészítésekor, amelyek kategóriájukban alacsony üzemidővel rendelkeznek, de az X100e még így is durván kilógott a mezőnyből, miközben ő volt a leglassabb is. A telep feltöltése a mellékelt 65W-os adapterrel 2-3 óra közötti időt vesz igénybe attól függően, hogy a gépet mennyire terheljük közben.

Nagyon vegyes érzelmekkel adtuk vissza a Lenovo legkisebb notebookját. Először is a hazai ár bő 50 ezer forinttal magasabb, mint kellene, ez már önmagában megnehezíti az értékelést. Ne essék azonban félreértés, az X100e 160 ezer forint körül se lenne egy maradéktalanul vállalható masina. Bár maximális terhelésen nagyon meleg tud lenni és a burkolat is veszélyesen átmelegszik, akik ilyen gépet vásárolnak, alapvetően rohangálnak vele, tárgyalásokra viszik, ésatöbbi, ésatöbbi, így vélhetően ez a fajta probléma nem érinti őket az alacsony processzorigény miatt (ettől függetlenül a probléma létezik és említést kell róla tenni). A burkolat egyébként masszív, strapabíró a szerkezet, a billentyűzet nagyon jó és bár a touchpad felülete kicsi, el lehet vele boldogulni. A Bluetooth hiányát nem nagyon tudjuk elnézni (külföldön se számít alapnak, 4-5 ezer forintnak megfelelő felárat kérnek érte), viszont örültünk a beépített HSDPA modemnek és a SIM kártyától független GPS vevőnek. A kijelzővel a kontrasztot érintő furcsaságon kívül nem volt gond, de az akkumulátoros üzemidő felett nem tudunk szemet hunyni. Ez a gép mobilitásra termett és az akkumulátor az egyetlen, ami ebben meggátolja, méghozzá nagyon. Az átlagosan másfél órás üzemidő egy vicc. Hatcellás akkumulátorral egy órával kibővíthető lenne, de még az se lenne egy óriási érték. Ha ragaszkodunk a masszív felépítéshez, akkor a Thinkpad Edge a jelenlegi árakon sokkal jobb vétel, ha pedig az alacsony tömeg is fontos, akkor a Dell Vostro V13 lesz a mi barátunk. A Lenovo helyében mi biztos, hogy elgondolkodnánk egy Intel CULV-s megoldáson, ugyanis egy Celeron ULV-vel hűvösebb működést és hosszabb akkumulátoros üzemidőt is kapnánk egyszerre, miközben az áron nem nagyon kéne változtatni.


A Lenovo Thinkpad X100e-t a CHS Hungary Kft-től kaptuk tesztelésre, köszönjük!

Pro:
+ alacsony zajszint
+ remek billentyűzet
+ masszív kialakítás
+ gyors merevlemez
+ kis tömeg
+ mobil internetre alkalmas modem és GPS
+ kategóriájában jó hangszórók
+ trackpoint annak, aki szereti

Kontra:

- trackpoint annak, aki nem szereti
- forró alkatrészek és burkolat terhelés esetén
- touchpad felülete kicsi
- kinyitásnál a touchpad gombok szerencsétlen helye
- kritikán aluli üzemidő
- feláras Bluetooth
- irreális hazai árcédula

Hivatalos honlap: Lenovo
Vásárlás:
Irány a webáruház

Lenovo Thinkpad X100e   

Processzor    AMD Athlon Neo MV-40 (1.6 GHz, 1600 MHz HT, 512 KB L2 cache)
Memória    2 GB Hynix DDR2-800 CL6-6-6-18 @ 638 MHz CL5-5-5-18
Chipset    AMD M780
Videokártya    ATI Radeon HD3200
Hangkártya    Conexant Cx20582 HD Audio
Kijelző    11,6" (1366x768, matt, LED)
Merevlemez    Fujitsu MJA2250BH G2 250 GB 5400 rpm 8 MB cache SATA2
Optikai meghajtó    nincs
Hálózati kártya (LAN)    Realtek PCIe Gigabit Ethernet
Hálózati kártya (WLAN)    11b/g/n Wireless LAN Mini-PCI Express Adapter II
eSATA    nincs
HDMI    nincs
Mobil internet    van
Modem    nincs
TV tuner    nincs
Távirányító    nincs
Webkamera    van
FireWire    nincs
Bluetooth    nincs
Infravörös port    nincs
Kártyaolvasó    van
Ujjlenyomat olvasó    nincs
Akkumulátor    3 callás 24 Wh
Operációs rendszer    Windows 7 Professional
Tömeg    1,5 kg
Ár (a cikk megjelenésekor)    220 ezer Ft

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

13. Cyberpunk
2010.03.26. 17:26
Ez a gép tényleg egy vicc kategória.
220 ezret elkérni ezért szerintem már pofátlanság határát súrolja.
És az a 3 cellás akku hát
Nekem őszintén nem kéne. Jobb gépeket lehet találni olcsóbban is még ebben a subnotebook kategóriában is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. straw
2010.03.26. 17:41
Ez vicc!
Ez csak egy méregdrága AMD-s netbook, ennyiért már kapok egy jóféle CULV-t is, ami megeszi reggelire, sőt sztem már Core i3-at is kapok csak körül kell nézni.

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. zvigh
2010.03.26. 20:12
Nem értem miért nem képes összehozni a lenovo egy normális árú, 2 magos processzorral rendelkező, trackpoint-os pici notebookot, mindazoknak akik utálják a tapipadot, és egy kicsi, de viszonylag erős gépre vágynak. Ott van ugye az X200, az viszont még ettől is sokkal-sokkal drágább.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. somakb
2010.03.26. 21:18
83 perc mkv video dxv-val.... beszarás komolyan... szégyen. A kétmagos atomos asus 1201n lemossa... pedig az csak 120.000 és egy kommersz ionos cucc... culvos notikról meg ne is beszéljünk. Ez bizony 160.000-ért is sok. Én azt nem értem hogy az AMD-nek ezt a platformját egyáltalán minek használják a gyártók. Edig látott mindegyik ilyen "belső értékkel" szerelt modell a gyalázat kifejezést érdemli. Csak, hogy legyen az AMD fanoknak is valami? Mert ugye ha meg nem csinálnak ilyeneket akkor meg jön "mert az intel lepénzeli a gyártókat"... lehet hogy egyszerűen sz@r a cucc és nem akarnak erre a platformra építkezni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. insanity22...
2010.03.26. 23:07
Az árát elírtátok vagy csak vicceltek? Ennyi pénzért tucatjával kapni jobb notikat
Nem érteni Lenovo...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. insanity22...
2010.03.26. 23:17
Asis HP EliteBook 2530p 185500.- 2 év garival
(Renew HP EliteBook 6930p 175500.- 3 év garival)

Az első ugyebár az igazi ellenfél, de még Asis létére is ezerszer jobb vétel minden téren. A másodikat nem is érdemes említeni, verhetetlen. Tényleg nem érteni Lenovo...

SZVSZ
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. MJ12
2010.03.27. 07:32
insanty: nem tudom hogy az árat elírták-e, de az akkunál 6 callás-t írtak 6 cella helyett

Kiváncsi voltam erre a noteszra, külföldi adatokat olvasva sokkal jobbnak tünt, és olcsóbbnak is, meg ott 6 cellával valamilyen 5 órát ígérgettek...
na ilyet se veszek.
már csak 2 jelölt van, Asus UL50VF (a VT-nek az optimusos verziója) vagy megvárni a ul80vt -nek az optimusosát
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Alvin_ti42...
2010.03.27. 08:23
MJ12: Köszi, javítva.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. tszaboo
2010.03.27. 11:45
Ez ilyen alibi notebook: AMD-s hogy ne pereljék ki az intelből a sz..t is, lassú is, gyenge is, gyorsan le is merül. És lehet drágábban adni a culv-s változatot.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Sermi
2010.03.27. 12:23
Ekkora egy fost ennyiért. Már én szégyellem amit néha a Lenovo művel a TP névvel.
Ez a gép max 120.000 Ft-ért lenne reális. 220-ért röhej hozzádob az ember még 20-30-at és X200-at vehet ami még igazi TP.
Ha így folytatják a következő gépem lehet nem Thinkpad lesz pedig a jelenlegi gépemet nagyon kedvelem(T400).
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Alvin_ti42...
2010.03.27. 13:11
Lesz T410/T510 teszt is majd valamikor, szóval nem kell ám elkeseredni, plusz jönnek majd az X201-ek is. Persze, hogy mikor, az rejtély
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. insanity22...
2010.03.27. 14:21
Az új Workstation modelleket nem fogjátok véletlen tesztelni (Lenovo vs. HP akár)? Szerintem sokunkat érdekelné az üzleti vonal is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Alvin_ti42...
2010.03.27. 15:14
Nagyon nehezen válnak meg a nagykerek a W szériától, mivel jellemzően csak 1-1 darabot tartanak belőle, de megpróbálunk majd szerezni belőlük. A Lenovo W szériájáról viszont leginkább egy grafikus tudna igazán nyilatkozni, hiszen az ő munkájukhoz találták ki az érintésérzékeny "rajzpados" részt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!